Dodaj do ulubionych

Lazania wege

07.02.22, 20:14
Bardzo ładnie proszę...
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Lazania wege 07.02.22, 20:16
      weganska czy wegetarianska?
      • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 20:22
        Wegetariańska. Chcę coś uczcić z córeczką, która nie je mięsa, a jak była mała, lazania ( wówczas z mięsem) była jej ulubionym daniem.
        • chococaffe Re: Lazania wege 07.02.22, 20:27
          Gęsty pomidorowy sos (masz pewnie jakiś przepis z którego korzystasz)
          Szpinak (w listkach) z ricottą lub fetą (ja dodaję czosnku i odrobinę gałki)
          "Sklejam" warstwy mozarellą lub tartym twardym serem (parmezan, cheddar, )
          Ostatnia warstwa sos pomidorowy posypany serem.

p.s. nie robię beszamelu
          • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 20:31
            O, taki łatwy! Może pójdę w to?
            • chococaffe Re: Lazania wege 07.02.22, 20:37
              Kiedyś myślałam, że napisze książkę z łatwymi przepisami big_grin Jestem miszczem w łatwiznach.

A serio - smak zależy od składników czyli serów, pomidorów, szpinaku itp itd
          • joaz Re: Lazania wege 08.02.22, 12:32
            można bez problemu kupić vege "mięso mielone"
    • mysiulek08 Re: Lazania wege 07.02.22, 20:19
      taka robilam

www.olgasmile.com/lasagne-bez-miesa.html

z tym, ze platy byly z ciasta z jajkami (makaron tylko z wody i maki durum nam nie smakuje) i byl ser nie wege (beszamelu nie znosze)
    • riskylea Re: Lazania wege 07.02.22, 20:19
      qchenne-inspiracje.pl/wege-lazania-ze-szpinakiem-i-ricotta-we-wloskim-stylu/
    • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 20:23
      Dzięki, kochane dziewczyny! Teraz tylko wybrać.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Lazania wege 07.02.22, 20:24
      Zastąp mięso mielone w ragu granulatem sojowym i zrob dokładnie tak jak zawsze.
      • mysiulek08 Re: Lazania wege 07.02.22, 20:26
        tez mozna, chyba najlepsza opcja

kupuje bio sos bolonski wlasnie z granulatem i jest swietny

inna opcja to wersja 'wege mielone' tez sie sprawdzi
        • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 20:32
          Tak bym zrobiła, ale mam zrobić więcej bo będzie syna dziewczyna a nie wiem czy ona granulat lubi, jada, bo ja na przykład go nie jadam.
          • kura17 Re: Lazania wege 07.02.22, 20:43
            Tereso, zamiast granulatu dodaj czerwona lub zolta (lub mieszana) soczewice - moj syn wegentarianim bardzo lubi takie "bolonese" smile
            • picathartes Re: Lazania wege 07.02.22, 20:54
              > Tereso, zamiast granulatu dodaj czerwona lub zolta (lub mieszana) soczewice - moj syn wegentarianim bardzo lubi takie "bolonese" smile

Zielona/ brązowa albo najlepiej górska (? Berg Linsen) też się nadają smile
              • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 21:16
                Ale ugotowaną czy jaką?
                • picathartes Re: Lazania wege 07.02.22, 21:35
                  Do ugotowanego sosu (marinara to prosty pomidorowy, trochę inny niż boloński) dodajesz ugotowaną soczewicę. Mieszasz i gotowe smile
                  • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 21:39
                    Dzięki
                  • kura17 Re: Lazania wege 08.02.22, 14:51
                    to ja robie inaczej - w czasie gotowania sosu dodaje, wtedy, gdy normalnie dodalabym podsmazone mieso. czerwona/zolta gotuja sie bardzo szybko (10 minut bez namaczania), dlatego sa wygodne. inne tez super (czasem robie z czarnej soczewicy, wtedy sa dodatkowo efekty wizualne wink )
                    • extereso Re: Lazania wege 08.02.22, 15:23
                      😘
    • daisy Re: Lazania wege 07.02.22, 20:25
      Ja przekładałam na zmianę: 1. sos pomidorowy robiony z pomidorów na patelni, z dobrymi przyprawami, 2. obgotowany szpinak wymieszany z twarożkiem farmerskim i surowym jajkiem, dużo soli i pieprzu.
      Na dno i na górę sos.
      • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 20:33
        Też fajny
    • little_fish Re: Lazania wege 07.02.22, 20:27
      Ze szpinakiem - widzę że już jest
      Ja robiłam też kiedyś z takim sosem jak do ryby po grecku - warzywa utarte na grubej tarce, uduszone na maśle lub oliwie plus passata/przecier, reszta tak jak przy klasycznej bolońskiej, czyli beszamel i ser żółty.
    • picathartes Re: Lazania wege 07.02.22, 20:31
      Zamiast sosu bolońskiego zrób sos marinara z soczewicą z tego przepisu.

Zamiast spaghetti daj makaronu do lazanii, przełóż na zmianę soczewicą i beszamelem, posyp parmezanem i voila, masz pyszną wege lazanię smile
      • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 20:33
        Dzięki! Ten może zrobię w sobotę
      • nottymoni Re: Lazania wege 07.02.22, 21:05
        picathartes napisał(a):

> Zamiast sosu bolońskiego zrób sos marinara z soczewicą z tego przepisu.
        >
        > Zamiast spaghetti daj makaronu do lazanii, przełóż na zmianę soczewicą i beszam
        > elem, posyp parmezanem i voila, masz pyszną wege lazanię smile
        >
        Potwierdzam, ta lazania z soczewica jest zaskakujaco dobra
        • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 21:16
          👍
    • alexis1121 Re: Lazania wege 07.02.22, 20:36
      Robiłam tę i byłam zachwycona.

www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/lasagne_ze_szpinakiem_cukinia/przepis.html
      • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 20:38
        Też brzmi rewelacyjnie a to moja ulubiona kwestia smaku 😁
    • taje Re: Lazania wege 07.02.22, 21:01
      Ja lubię z cukinią (ewentualnie bakłażanem) w plastrach pieczonych w piekarniku. Sos na bazie beszamelu z bulionem, śmietanką, szpinakiem i świeżym rozmarynem albo oregano. Lasagnę przekładam plastrami pieczonej cukinii/bakłażana, na to warstwa sosu i tak dalej. Na sam wierzch tarty żółty ser (np stara gouda).
      • extereso Re: Lazania wege 07.02.22, 21:17
        Brzmi też super. Jeśli będę robiła beszamel, to na sojowym, nie wiem jak to wychodzi
    • kaki11 Re: Lazania wege 07.02.22, 23:19
      Ja do takich dań najczęściej kupuję wegańskie "mięso mielone" najczęściej z dobrej kalorii (dostępne łatwo w lidlach i Kauflandach) i chyba najlepiej mi się sprawdza ta opcja.
      Można też pomyśleć o dodaniu do sosu ugotowanej czerwonej soczewicy albo tofu ale ja zdecydowanie wolę opcje mięsną.
      Ewentualnie zrobienie sosu pomidorowego z dodatkiem cukinii i pieczarek (pieczarki czasem zresztą dodaję też do sosu z udziałem mięsa) jest spoko opcja na taką typowo warzywną lazanie smile
    • piataziuta Re: Lazania wege 08.02.22, 12:41
      potrzebujesz:
      1)beszamel (masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa)
      2)sos pomidorowy (miksujesz puszkę/dwie pomidorów z dwoma ząbkami czosnku, łyżką oliwy i solą
      3)ser (najlepiej dwie kulki mozarelli, lub jedna mozarella i cheddar/inny zalegający ser)
      4)niemięso

propozycje na niemięso:
      a)zielona soczewica, pieczarki, cebula (+ew. zalegające warzywa z lodówki)
      b)jedna warstwa: dwie kostki rozgniecionego tofu
      • piataziuta Re: Lazania wege 08.02.22, 12:48
        c.d.:
        (...), a druga warstwa pokrojone w kostkę i podsmażone bakłażany/cukinie
        c)gotowe niemięso wegańskie (polecam to, które wygląda jak już usmażone, to które wygląda jak surowe jest wstrętne) +pieczarki+cebula
        d)szpinak z rozgniecionym tofu

każde niemięso trzeba porządnie doprawić:
        papryką słodką, chilli, wędzoną, tymiankiem, gałką, kminem, cynamonem, kurkumą (najważniejsza jest gałka i tymianek, reszta to fristajl)

podgotowane płaty (najlepsze są Barilla - niektórzy ich nie gotują, ale pewnie długo wypiekają lasagne z mięsem, a wegetariańską piecze się maks 40 min) przekładasz według własnej fantazji
        ja zwykle najpierw smaruję beszamel, potem niemięso, na to sos, czasem ser, płaty, beszamel, niemięso, sos itd
        na wierzchu oczywiście ser
    • extereso Re: Lazania wege 08.02.22, 12:44
      Dzięki! Obudziłam się z covid 39.7 więc świętowanie odłożone.
      • kaki11 Re: Lazania wege 08.02.22, 12:46
        wracaj do zdrowia! smile
        • extereso Re: Lazania wege 08.02.22, 13:47
          Dziękuję!
      • piataziuta Re: Lazania wege 08.02.22, 12:50
        a jesteś zaszczepiona? jeśli tak, to za 4 dni będzie po wszystkim
        • extereso Re: Lazania wege 08.02.22, 13:48
          Trzy razy. A odwołałam już zobowiązania na tydzień, więc może w ten sposób trzy dni luzu zyskam 😅
          • piataziuta Re: Lazania wege 08.02.22, 14:40
            A jakie masz objawy?
            Jeśli bardzo drapie cię w gardle, kup sobie aerozol do psiukania z chlorheksydyną i lidokainą (np. gardimax) - pomaga natychmiastowo.
            • extereso Re: Lazania wege 08.02.22, 14:54
              O dzięki za myśl, mam to w domu idę szukać. Gardło, głos i gorączka.
    • suki-z-godzin Re: Lazania wege 08.02.22, 13:53
      Ostatnio robilam z brokulem. Nie gotowac go, nie blanszowac, tylko posiekac na srednie kawalki, wymieszac z beszamelem i przekladac, dodac sera. Brokul zrobi sie w piekarniku. Wspanialy, chrupiacy i pachnacy.
      • extereso Re: Lazania wege 08.02.22, 14:55
        Łatwe na oko, na bank zrobię
        • suki-z-godzin Re: Lazania wege 08.02.22, 16:06
          Tak sobie mysle, ze mozna i sera plesniowego dorzucic, ale to pod warunkiem, ze ktos lubi.
      • suki-z-godzin Re: Lazania wege 08.02.22, 18:30
        lazania to wynalazek szatana🤢🤢🤢🤢
        jedno z naprawdę niewielu dań wywołujących we mnie dreszcz obrzydzenia
    • shmu Re: Lazania wege 08.02.22, 13:59
      Ja zrobiłam z dyni i ricotty i było dobre ale suchawe, więc trzeba duzo beszamela albo pomidorowego. Na górę oczywiście ser żółty.
    • iberka Re: Lazania wege 08.02.22, 15:25
      Zamiast mięsa szpinak - to nasza ulubiona wersja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka