nangaparbat3 14.02.22, 15:18 Najpierw go słuchałam, kiedy rodzice na głos czytali sobie "Politykę", potem czytałam - praktycznie od dziecka. Będzie mi Go bardzo brakowało. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:23 Jaka szkoda... Bardzo lubię jego felietony. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 00:49 joana012 napisała: > Wielka strata 😪 wiadomosci.wp.pl/daniel-passent-wspolpracowal-z-sb-6037530928014465a Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:47 riki_i napisał: > joana012 napisała: > > > Wielka strata 😪 > > wiadomosci.wp.pl/daniel-passent-wspolpracowal-z-sb-6037530928014465a "Daniel Passent nie przyjął zaproszenia do udziału w programie, gdyż jak napisał w przesłanym oświadczeniu, "nie zamierza przykładać ręki do dzikiej lustracji medialnej". "Jest ona wymierzona przeciwko arbitralnie wybranym osobom, które na podstawie arbitralnie dobranych nielegalnie sporządzonych teczek i kwitów, mają zostać zdyskredytowane, a w konsekwencji pozbawione pracy" - napisał w swoim oświadczeniu Daniel Passent. Zaznacza w nim, że został zarejestrowany i obdarzony pseudonimami bez własnej wiedzy. Zapewnił, że o wszystkim dowiedział się z programu "Misja Specjalna" w listopadzie ubiegłego roku, a następnie z innych mediów. "Jedyna lustracja, na jaką się godzę, to proces przed niezawisłym sądem, w którym oskarżenie i obrona mają równe prawa, równy dostęp do akt, możliwość ich weryfikacji, przesłuchania świadków i oskarżonego" - podkreśla w oświadczeniu Daniel Passent, który dwukrotnie występował o autolustrację. Sąd lustracyjny dwukrotnie mu jej odmówił." Wiesz że esbecja, aby wykazywać się zdobywaniem współpracowników, zakładała teczki osobom, które nic o tym fakcie nie wiedziały? S. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 13:01 Ok, ale w linku jest podane, że podpisywał kwity i pobierał pieniądze. W takiej sytuacji jest drugorzędną kwestią czy literalnie wiedział, że jest zarejestrowany i ma własną teczkę tajnego współpracownika. IMO to był błyskotliwie inteligentny człowiek, więc racxej doskonale wiedział na co się pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 21:15 riki_i napisał: > Ok, ale w linku jest podane, że podpisywał kwity i pobierał pieniądze. W takiej > sytuacji jest drugorzędną kwestią czy literalnie wiedział, że jest zarejestro > wany i ma własną teczkę tajnego współpracownika. IMO to był błyskotliwie intel > igentny człowiek, więc racxej doskonale wiedział na co się pisze... Pytanie, czy to on podpisywał i czy to on brał pieniądze. S. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:31 No oczywiście można zrobić ekspertyzę grafologiczną tak jak w przypadku teczki Wałęsy. Aczkolwiek w archiwum tego forum spoczywa długaśny wątek, gdzie kilka forumowiczek absolutnie nie przyjęło do wiadomości ekspertyzy instytutu Sehna w Krakowie. I dalej uparcie twierdziły, że Wałęsa nigdy nie donosił i nie współpracował z SB. Cóż... pewnych rzeczy nie opłaca się tykać, bo część ludzi tego nigdy nie wybaczy. Artur Domosławski do dzisiaj nie podniósł się medialnie po "Kapuściński non fiction". Ludzie chcą wierzyć w wygodne klisze, a odbrązawianie pomników bywa przyjmowane z wściekłością i wielką wrogością do "odbrązawiaczy". Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:38 Proszę cię...riki wielbiciel pudelka i plotka nie czytał felietonów Pssenta...głupio się przyznac to takie cuda wyciąga. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:59 Niestety czytałem. Bywały niezłe, ale zdarzały się też oślizgło kunktatorskie lub wręcz kłamliwe. Bardzo taktownie i delikatnie ujął to niegdyś Piotr Zaremba. www.rp.pl/plus-minus/art13932861-karp-w-wannie-passenta Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:25 Właśnie się dowiedziałam. Wielka szkoda. Lubiłam go słuchac i czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:25 Miałam wrażenie, że będzie zawsze. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:26 Controversial person ... podobnie jak Urban czy KTT. Niemniej na pewno istotna postac w polskim dziennikarstwie. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:32 O ile porównanie z KTT samo mi się nasuneło dzisiaj, to z Urbanem chyba trochę pojechalaś? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:34 Chodziło jej może o to, ze to było jedno towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:37 Urban się chyba kochał w Osieckiej. Pisał, że to najciekawsze towarzystwo, jakie można mieć w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:22 Nigdy nie kochał się w Osieckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:37 nangaparbat3 napisała: > O ile porównanie z KTT samo mi się nasuneło dzisiaj, to z Urbanem chyba trochę > pojechalaś? > Definitely not. ... ta nasza mlodosc, co nie stoi w miejscu zbyt dlugo ... Czasem czlowiek za duzo pamieta, eh Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:39 To napisz, co pamiętasz, bo na razie jak Prezes - wiem, ale nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:44 Passent popierał wprowadzenie stanu wojennego, pewnie o to jej chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:47 I przyjaźnił się z Urbanem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:18 Urban był jednym z najbardziej błyskotliwych dziennikarzy PRL, zresztą paroletnim z zakazem publikowania na polecenie samego Gomułki (za prześmiewczy reportaż o działaczu antyalkoholowym z Krakowa). Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 18:29 To akurat prawda. Świetne pióro, jakkolwiek jego twórczość jest kontrowersyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 00:48 Dobre miał te zmyślone historyjki sądowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:58 Exactly. Tam, gdzie trafilam po 13 grudnia bardzo zadbano zeby niektore texts/wypowiedzi zostaly zapamietane Ale ... time passed, teraz juz dla niego tylko Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:21 Słusznie popierał, to była bardzo sprawnie logistycznie przeprowadzona operacja, która uspokoiła co bardziej rozemocjonowanych, przy minimalnej liczbie ofiar. Obecnie państwo polskie nie byłoby zdolne do 1/20 takiej sprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:40 Tatuś ci takich głupot Triss natłukł do głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:01 Nanga, c'mon - napisalam, co chcialam napisac "controversial person" - jestem pewna, ze znajdziesz gdy poszukasz. Facet nie zyje. Co chcial/mogl naprawic jest juz done anyway. Teraz juz tylko Peace. BTW, exactly to samo moge powiedziec o Urbanie i gdy umrze, tez napisze "controversial person". Life. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:04 Biscotti czytalas Passenta i Urbana? Przeciez to zupelnie cos innego. Urban bywa obrzydliwy Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:10 Nastepna Geeez ... people, to nie jest ancient history co konkretni ludzie robili/mowili po 13 grudnia 1981 - nawet te, ktorych wtedy jeszcze nie bylo na swiecie moga sobie znalezc. Nie dyskutujemy tu stylu (!) pisania. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:18 Sorry nie czytalam co wyzej tylko twoja wypowiedz. Chyba tylko wiek i przez to lata dzialalnosci ich lacza. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:42 ??? Poglądy Passenta, publikacje i środowisko sa wciąż dostępne w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 21:44 Ale ona pisze o tych z przed internetu. Ludzie jak yscie sie wczoraj urodzili Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 21:50 Odnosiłam się do princess, która wydaje się nie znać wcześniejszej twórczości , ta sprzed 40 lat też można w internecie znaleźć. Fakt, że ciężko pracowano by ta przeszłość wymazać. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:36 princesswhitewolf napisała: > Chyba tylko wiek i przez to lata dzialalnosci ich lacza. Raczej tak, przynajmniej z grubsza. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:26 I co z tego, że bywa obrzydliwy? Życie bywa obrzydliwe. Urban, pomimo wieku, zachował ostry jak brzytwa umysł. W internecie przeżywa trzecią lub czwartą młodość i jest czytany/oglądany przez pokolenie obecnych dwudziestolatków. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:35 No przeciez mowie/pisze: controversial Tak dlugo jak nie stawia sie pomnikow osobom z tzw. przeszloscia, wszystko jest cymes w kwestii doceniania IQ, jezyka, intellect etc. Nalezy jednak miec swiadomosc, ze czlowiek to jest complicated machine i niektorych osobnikow naprawde nie da sie "oplakiwac" unconditionally ... Life. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:37 Passent miał dobre pióro ale cała jego esbecka działalność kładzie się cieniem na jego życie i twórczość. Z Urbanem grali w jednej lidze. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 22:07 >Controversial person ... podobnie jak Urban Dzięki, że to napisałaś. Bo tak czytam ten wątek i otwieram coraz szerzej oczy. Niech mu ziemia lekką będzie, ale co, jak Urban kopnie w kalendarz to też będziemy ronić łezkę? W mojej bańce jakoś szacunek dla dokonań tych panów nie jest przesadnie duży. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:13 asfiksja napisał: > ale co, jak Urban kopnie w kalendarz to też > będziemy ronić łezkę? A tam Urban. Zobacz co triss napisała o stanie wojennym. Jeśli PIS wprowadzi taki, aby podobnie bronić się przed utratą władzy, to triss oceniać go będzie pod kątem... sprawności wdrożenia i liczby ofiar (nie za duża będzie OK). A gdyby PIS-owi by się "poszczęściło", to podobnie właśnie jak Passent niegdyś, mogłaby powtórzyć na cenzurowanej już przez reżim ematce to, co napisała dziś: „to była bardzo sprawnie logistycznie przeprowadzona operacja, która uspokoiła co bardziej rozemocjonowanych, przy minimalnej liczbie ofiar”. Myślę, że niemiałaby problemu z odnalezieniem się w tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:34 Myślę podobnie bi, dla mnie to ambiwalentna postać, choć z Urbanem bym go nie zestawiła. Niemniej dziennikarsko b.ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:31 nangaparbat3 napisała: > Najpierw go słuchałam, kiedy rodzice na głos czytali sobie "Politykę", potem cz > ytałam - praktycznie od dziecka. Będzie mi Go bardzo brakowało. Kolejna ważna dla mnie osoba odeszła. Coraz mniej ich zostaje. Robi się pusto. Wiele lat temu... Rodowicz, Osiecka i Pasent z Agatką. S. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:35 Bez przesady, życie nie znosi pustki i próżni, jeśli jesteś po 60 to czas się pogodzić z tym, że młodsi też czasem nie mówią głupot Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:41 Prawda życie nie znosi próżni .Sa inni warci uwagi . Na przykład Adrian Burtan z Lubnia . Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:16 mia_mia napisał(a): > Bez przesady, życie nie znosi pustki i próżni, jeśli jesteś po 60 to czas się p > ogodzić z tym, że młodsi też czasem nie mówią głupot Masz rację, ale tych młodszych znamy krócej i się do nich nie przyzwyczsilismy tak, jak do tych starszych, którzy dla nas byli "zawsze". Zresztą młodsi też odchodzą, choćby Miecugow, jak już jesteśmy przy dziennikarzach. S. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:19 Jak mysle o Pasencie i Osieckiej to jednak wole Pasenta bo to on dziecko wychowywal. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:33 I to jest miłość .Bo Osiecka ciągle miała motyle w brzuchu . Z Danielem Passentem tworzyła niezwykłą parę. Kiedy na początku lat 70. zakochała się w nim, był jeszcze żonaty. Ona sama była już dwukrotną rozwódką. Agata Passent, córka słynnej pary, przyznawała po latach, że w związku z tym, że wychowywał ją właściwie tata, miała spory żal do matki. Daniel Passent natomiast, pomimo burzliwej historii ich miłości, nie stłumił uczuć względem byłej ukochanej. Udowodnił, że nawet z biegiem czasu mogła liczyć na jego wsparcie. I okazywał je, u schyłku jej życia, gdy najbardziej go potrzebowała.Pod tym względem facet miał klasę .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://gwiazdy.wp.pl/osiecka-i-passent-byli-jak-ogien-i-woda-ona-odeszla-do-innego-on-byl-przy-niej-do-konca-6737304426285888a&ved=2ahUKEwjQ-oOywf_1AhWixIsKHYHcCqwQ0PADKAB6BAgHEAE&usg=AOvVaw3jq84QAYTKTVySqkSmwHJ5 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 21:47 W sumie przykre - z Osiecka byl 9 lat - z zona ile? ponad 30. A wszyscy Osiecka wyciagaja… Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:33 Słyszałam właśnie. Wielka strata...😭 Odpowiedz Link Zgłoś
abasia0 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:41 Kontrowersyjny? Nie.. Wspaniałe pióro, szacunek dla czytelnika, poczucie humoru.. Bardzo, bardzo żal. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:53 Przykra wiadomość, bardzo lubiłam go czytać. Człowiek z klasą. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:57 I wspaniały ojciec i partner. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 19:07 Tak, świetne pióro. I tak, kontrowersyjny. Jedno drugiemu nie przeszkodne. Owszem, akcenty inaczej rozłożone niż u Urbana, ale, kurczę, dziewczyny: kiedy Kaczmarski dedykował Marsz intelektualistów "wszystkim tym, którzy swoją inteligencją i wykształceniem zdecydowali się służyć reżimowi wojskowemu w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem Daniela Passenta, którego wypowiedzi po 13 grudnia nasunęły mi pomysł tej piosenki" - to nie zrobił tego bez powodu. Można Passenta cenić, można mu wybaczyć, można uznać, że życiowy bilans twórczości i działalności wychodzi pozytywny - ale nie można zabronić pamiętać tym, którzy pamiętają. Tym razem, jak rzadko kiedy, jestem całym sercem z Bi_scotti. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:27 katriel napisała: > Tak, świetne pióro. I tak, kontrowersyjny. Jedno drugiemu nie przeszkodne. > Owszem, akcenty inaczej rozłożone niż u Urbana, ale, kurczę, dziewczyny: kiedy > Kaczmarski dedykował Marsz int > elektualistów "wszystkim tym, którzy swoją inteligencją i wykształceniem > zdecydowali się służyć reżimowi wojskowemu w Polsce, ze szczególnym uwzględnien > iem Daniela Passenta, którego wypowiedzi po 13 grudnia nasunęły mi pomysł tej p > iosenki" - to nie zrobił tego bez powodu. A kto z pracujacych wtedy nie "służył reżimowi wojskowemu w Polsce"? Ludzie służący w armii Rosyjskiej na wysokich stanowiskach w II RP obejmowali wysokie stanowiska w polskiej armii i do dziś cieszą się szacunkiem i estymą. Wtedy jakoś inaczej podchodzono do zyciorysow zależnych od zakrętów historii. Latwo rozliczać innych żyjąc w wolnej Polsce. S. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:44 Wielu służyło, ale w porę się zreflektowalo. Passent jakoś nie bardzo. I tak, moi rodzice nie służyli, przez co żyliśmy skromniej niż można by było, pamiętam też ich stosunek do Passenta. Widać biscotti i parę innych forumek też wie/ pamieta. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:51 black_magic_women napisała: > Wielu służyło, ale w porę się zreflektowalo. Passent jakoś nie bardzo. I tak, m > oi rodzice nie służyli, przez co żyliśmy skromniej niż można by było, pamiętam > też ich stosunek do Passenta. Widać biscotti i parę innych forumek też wie/ pam > ieta. Byłem wtedy informatykiem w państwowej firmie. Czy nie służyłem systemowi? Służyłem. Chyba tylko niepracujący nie służyli. 🙂 Ja pamiętam jak bardzo wtedy Polityka, felietony Passenta różniły się od tego, co można było przeczytać w reżimowej prasie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
atanazja0 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 00:48 Ja mam podobne wspomnienia, tata zawsze zaczynał lekturę Polityki od felietonu Passenta na ostatniej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:29 Moi rodzice czytali wtedy raczej bibułę, ale oczywiście można było inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:35 A moi jedno i drugie Bibułę przynoszoną przez mamę i "Politykę" przynoszoną z pracy przez ojca. Starą szatę graficzną "Polityki" doskonale pamiętam i zawdzięczam tej gazecie to, że tak wcześnie nauczyłam się czytać (jako że nie dawałam ojcu spokojnie przeczytać gazet, układał mi ze słonych paluszków litery do odgadywania- zanim zgadłam jedną to on zdążył kawałek artykułu przeczytać. I tak poszło...) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 13:07 Daniela34 kradnę patent Twojego ojca- uczę własnie dziecko literek. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 13:12 bywalczyni.hosteli napisała: > Daniela34 kradnę patent Twojego ojca- uczę własnie dziecko literek. Proszę bardzo. U mnie się sprawdziło doskonale. Nauczyłam się bardzo wcześnie czytać. Jednak dążenie przez rodzica do złapania chwili świętego spokoju bardzo pozytywnie wpływa na rozwój dziecka. Nie wiem, czy moja mama z jej świętą cierpliwością do "poczytaj mi mamo setny raz to samo" tak szybko nauczyłaby mnie czytać Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:56 snajper55 napisał: > A kto z pracujących wtedy nie "służył reżimowi wojskowemu w Polsce"? Między pracować a gorliwie popierać wyrzucenie z pracy kolegów niewygodnych dla reżimu jest jednak różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:30 Oj tam czepiasz się. Tym bardziej, że w PRl nie było bezrobotnych 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:57 black_magic_women napisała: > Oj tam czepiasz się. Tym bardziej, że w PRl nie było bezrobotnych 😉. Taa za to byli tacy z "wilczym biletem", których nie wolno było zatrudnić. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 10:10 Ależ wolno było, tylko nie w branży, w której chcieli - stąd wysyp dziennikarzy publikujących pod pseudonimami albo w jakichś podwodnych pisemkach. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 21:35 Osoba z mojej najbliższej rodziny pracowała wówczas w telewizji i została wyrzucona podczas "weryfikacji" (powiedziała komisji: jestem dorosła i poglądów nie zmienię), właściwie w momencie, kiedy wreszcie zaczynała robić to, o czym całe życie marzyła. To ona powiedziała mi niedawno, że Passent jest na OIOMie, nigdy od niej nie usłyszałam nic złego na jego temat, żadnych żalów. O innych - owszem, z cytatami. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:44 Nie pisz bzdur. Ci co nie służyli klepali biedę i tyle/ Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 00:10 katriel napisała: > kiedy > Kaczmarski dedykował Marsz int > elektualistów To ci dopiero autorytet, pretensjonalny bubek Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:17 no właśnie - w ostatecznym rozrachunku naprawdę miły sympatyczny inteligentny ma fory przed pretensjonalnym bubkiem (choćby i był sbekiem) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 21:37 Przy całej nienawiści do Jaruzelskiego nie byłam w stanie słuchać felietonów Kaczmarskiego w Wolnej Europie - odkryłam wówczas, że poezja może być o wiele mądrzejsza niż ten, kto ją tworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
piesfafik Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 01:08 Ja tez go nie moglam strawic niestety. Nawet za piosenkami nie przepadam - wolalam Kelusa Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 14:17 Piosenki lubię do dzisiaj. A pierwszy raz słysząłam go na koncercie w klubie studenckim, kiedy jeszcze w ogóle nie był znany www.youtube.com/watch?v=BHtlHqoZhC8 - to śpiewał. Ale on jest rzeczywiście do gólu serio. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:37 Kojarzył mi się z Osiecką i mieli córkę .Jego pisania specjalnie nie czytałem .Nie było po drodze.Szkoda człowieka .Wiek piękny .Niedługo wszyscy staniemy po drugiej stronie lustra. Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:37 Bardzo smutna wiadomość. Podejrzewałam, że coś się dzieje, bo od trzech tygodni nie było w niedziele rano jego audycji w radio, ale miałam nadzieję, że jeszcze wróci Odpowiedz Link Zgłoś
onucejurija69 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:21 Jurek Urban jest ciężko chory na zapalenie płuc , jakieś ropienie w płucach . Aktualnie również od kilku tygodni nie pisze . Jest starszy od Passenta o jakieś 5 lat , ma 88 lata Odpowiedz Link Zgłoś
przeslicznawiolonczelistka Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 17:08 Odchodzą ludzie, którzy wydawałoby się, będą zawsze. Czytałam Jego felietony w Polityce a ostatnio słuchałam audycji w Tok FM. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 18:37 Czytałam, szkoda Ale 83 lata to całkiem ładny wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 19:10 Że 3 tyg temu zaczęłam czytać zbiór jego felietonow i jakoś ... Caly czas miałam myśl, że on niedługo umrze przecież... No ale cóż, taki jest świat, odszedł w słusznym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 19:24 O mało co nie mam na imię Agata Przez Passenta i jego żonę. Mieszkali w tym czasie 100m od moich rodziców. Agata była malutka ale już chodziła a oni trzymali ją za ręce. Moja matka była wtedy w wyczekanej drugiej ciąży (brat starszy 10 lat) i im się z zazdrością przyglądała bo mieli dziewczynkę. Ona też chciała. W ten sposób o mało co nie zostałam drugą Agatą Ale mam imię podobnie brzmiące. Takie jest moje wspomnienie o DP Do tego on z rocznika mojego ojca... Odpowiedz Link Zgłoś
onucejurija69 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 19:58 ale heca - wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28109078,poznan-prokuratura-oskarza-ksiedza-o-znecanie-sie-psychicznie.html#s=amtp_pnHP_gallery_button Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 17:40 Cudowny czlowiek. Dobroc mial wypisana na twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś