Dodaj do ulubionych

umarł Daniel Passent

14.02.22, 15:18
Najpierw go słuchałam, kiedy rodzice na głos czytali sobie "Politykę", potem czytałam - praktycznie od dziecka. Będzie mi Go bardzo brakowało.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:23
      Jaka szkoda... Bardzo lubię jego felietony.
      • joana012 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:24
        Wielka strata 😪
        • riki_i Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 00:49
          joana012 napisała:

> Wielka strata 😪

wiadomosci.wp.pl/daniel-passent-wspolpracowal-z-sb-6037530928014465a
          • snajper55 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:47
            riki_i napisał:

> joana012 napisała:
            >
            > > Wielka strata 😪
            >
            > wiadomosci.wp.pl/daniel-passent-wspolpracowal-z-sb-6037530928014465a

"Daniel Passent nie przyjął zaproszenia do udziału w programie, gdyż jak napisał w przesłanym oświadczeniu, "nie zamierza przykładać ręki do dzikiej lustracji medialnej". "Jest ona wymierzona przeciwko arbitralnie wybranym osobom, które na podstawie arbitralnie dobranych nielegalnie sporządzonych teczek i kwitów, mają zostać zdyskredytowane, a w konsekwencji pozbawione pracy" - napisał w swoim oświadczeniu Daniel Passent. Zaznacza w nim, że został zarejestrowany i obdarzony pseudonimami bez własnej wiedzy. Zapewnił, że o wszystkim dowiedział się z programu "Misja Specjalna" w listopadzie ubiegłego roku, a następnie z innych mediów.

"Jedyna lustracja, na jaką się godzę, to proces przed niezawisłym sądem, w którym oskarżenie i obrona mają równe prawa, równy dostęp do akt, możliwość ich weryfikacji, przesłuchania świadków i oskarżonego" - podkreśla w oświadczeniu Daniel Passent, który dwukrotnie występował o autolustrację. Sąd lustracyjny dwukrotnie mu jej odmówił."

Wiesz że esbecja, aby wykazywać się zdobywaniem współpracowników, zakładała teczki osobom, które nic o tym fakcie nie wiedziały?

S.
            • riki_i Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 13:01
              Ok, ale w linku jest podane, że podpisywał kwity i pobierał pieniądze. W takiej sytuacji jest drugorzędną kwestią czy literalnie wiedział, że jest zarejestrowany i ma własną teczkę tajnego współpracownika. IMO to był błyskotliwie inteligentny człowiek, więc racxej doskonale wiedział na co się pisze...
              • snajper55 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 21:15
                riki_i napisał:

> Ok, ale w linku jest podane, że podpisywał kwity i pobierał pieniądze. W takiej
                > sytuacji jest drugorzędną kwestią czy literalnie wiedział, że jest zarejestro
                > wany i ma własną teczkę tajnego współpracownika. IMO to był błyskotliwie intel
                > igentny człowiek, więc racxej doskonale wiedział na co się pisze...

Pytanie, czy to on podpisywał i czy to on brał pieniądze.

S.
                • riki_i Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:31
                  No oczywiście można zrobić ekspertyzę grafologiczną tak jak w przypadku teczki Wałęsy.

Aczkolwiek w archiwum tego forum spoczywa długaśny wątek, gdzie kilka forumowiczek absolutnie nie przyjęło do wiadomości ekspertyzy instytutu Sehna w Krakowie. I dalej uparcie twierdziły, że Wałęsa nigdy nie donosił i nie współpracował z SB.

Cóż... pewnych rzeczy nie opłaca się tykać, bo część ludzi tego nigdy nie wybaczy. Artur Domosławski do dzisiaj nie podniósł się medialnie po "Kapuściński non fiction". Ludzie chcą wierzyć w wygodne klisze, a odbrązawianie pomników bywa przyjmowane z wściekłością i wielką wrogością do "odbrązawiaczy".
            • hanusinamama Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:38
              Proszę cię...riki wielbiciel pudelka i plotka nie czytał felietonów Pssenta...głupio się przyznac to takie cuda wyciąga.
              • riki_i Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:59
                Niestety czytałem. Bywały niezłe, ale zdarzały się też oślizgło kunktatorskie lub wręcz kłamliwe.

Bardzo taktownie i delikatnie ujął to niegdyś Piotr Zaremba.
                www.rp.pl/plus-minus/art13932861-karp-w-wannie-passenta
    • sundace46 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:25
      Właśnie się dowiedziałam. Wielka szkoda. Lubiłam go słuchac i czytać.
    • angazetka Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:25
      Miałam wrażenie, że będzie zawsze. Niestety.
    • bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:26
      Controversial person ... podobnie jak Urban czy KTT. Niemniej na pewno istotna postac w polskim dziennikarstwie. Peace.
      • nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:32
        O ile porównanie z KTT samo mi się nasuneło dzisiaj, to z Urbanem chyba trochę pojechalaś?
        • bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:34
          Chodziło jej może o to, ze to było jedno towarzystwo.
          • bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:37
            Urban się chyba kochał w Osieckiej. Pisał, że to najciekawsze towarzystwo, jakie można mieć w Warszawie.
            • triss_merigold6 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:22
              Nigdy nie kochał się w Osieckiej.
        • bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:37
          nangaparbat3 napisała:

> O ile porównanie z KTT samo mi się nasuneło dzisiaj, to z Urbanem chyba trochę
          > pojechalaś?
          >

Definitely not.
          ... ta nasza mlodosc, co nie stoi w miejscu zbyt dlugo ... Czasem czlowiek za duzo pamieta, eh suspicious Peace.
          • nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:39
            To napisz, co pamiętasz, bo na razie jak Prezes - wiem, ale nie powiem.
            • sanciasancia Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:44
              Passent popierał wprowadzenie stanu wojennego, pewnie o to jej chodzi.
              • bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:47
                I przyjaźnił się z Urbanem.
                • triss_merigold6 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:18
                  Urban był jednym z najbardziej błyskotliwych dziennikarzy PRL, zresztą paroletnim z zakazem publikowania na polecenie samego Gomułki (za prześmiewczy reportaż o działaczu antyalkoholowym z Krakowa).
                  • bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 18:29
                    To akurat prawda. Świetne pióro, jakkolwiek jego twórczość jest kontrowersyjna.
                    • riki_i Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 00:48
                      Dobre miał te zmyślone historyjki sądowe.
              • bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:58
                Exactly. Tam, gdzie trafilam po 13 grudnia bardzo zadbano zeby niektore texts/wypowiedzi zostaly zapamietane uncertain Ale ... time passed, teraz juz dla niego tylko Peace.
              • triss_merigold6 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:21
                Słusznie popierał, to była bardzo sprawnie logistycznie przeprowadzona operacja, która uspokoiła co bardziej rozemocjonowanych, przy minimalnej liczbie ofiar. Obecnie państwo polskie nie byłoby zdolne do 1/20 takiej sprawności.
                • hanusinamama Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:40
                  Tatuś ci takich głupot Triss natłukł do głowy?
            • bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:01
              Nanga, c'mon - napisalam, co chcialam napisac "controversial person" - jestem pewna, ze znajdziesz gdy poszukasz. Facet nie zyje. Co chcial/mogl naprawic jest juz done anyway. Teraz juz tylko Peace. BTW, exactly to samo moge powiedziec o Urbanie i gdy umrze, tez napisze "controversial person". Life.
      • princesswhitewolf Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:04
        Biscotti czytalas Passenta i Urbana? Przeciez to zupelnie cos innego. Urban bywa obrzydliwy
        • bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:10
          Nastepna suspicious Geeez ... people, to nie jest ancient history co konkretni ludzie robili/mowili po 13 grudnia 1981 - nawet te, ktorych wtedy jeszcze nie bylo na swiecie moga sobie znalezc. Nie dyskutujemy tu stylu (!) pisania. Cheers.
          • princesswhitewolf Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:18
            Sorry nie czytalam co wyzej tylko twoja wypowiedz.
            Chyba tylko wiek i przez to lata dzialalnosci ich lacza.
            • kandyzowana3x Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:42
              ??? Poglądy Passenta, publikacje i środowisko sa wciąż dostępne w internecie.
              • ichi51e Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 21:44
                Ale ona pisze o tych z przed internetu. Ludzie jak yscie sie wczoraj urodzili
                • kandyzowana3x Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 21:50
                  Odnosiłam się do princess, która wydaje się nie znać wcześniejszej twórczości , ta sprzed 40 lat też można w internecie znaleźć. Fakt, że ciężko pracowano by ta przeszłość wymazać.
            • black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:36
              princesswhitewolf napisała:

> Chyba tylko wiek i przez to lata dzialalnosci ich lacza.
              Raczej tak, przynajmniej z grubsza.
        • lauren6 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:26
          I co z tego, że bywa obrzydliwy? Życie bywa obrzydliwe. Urban, pomimo wieku, zachował ostry jak brzytwa umysł. W internecie przeżywa trzecią lub czwartą młodość i jest czytany/oglądany przez pokolenie obecnych dwudziestolatków.
          • bi_scotti Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:35
            big_grin No przeciez mowie/pisze: controversial wink
            Tak dlugo jak nie stawia sie pomnikow osobom z tzw. przeszloscia, wszystko jest cymes w kwestii doceniania IQ, jezyka, intellect etc. Nalezy jednak miec swiadomosc, ze czlowiek to jest complicated machine i niektorych osobnikow naprawde nie da sie "oplakiwac" unconditionally ... Life.
          • damartyn Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:37
            Passent miał dobre pióro ale cała jego esbecka działalność kładzie się cieniem na jego życie i twórczość. Z Urbanem grali w jednej lidze.
      • asfiksja Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 22:07
        >Controversial person ... podobnie jak Urban
        Dzięki, że to napisałaś. Bo tak czytam ten wątek i otwieram coraz szerzej oczy. Niech mu ziemia lekką będzie, ale co, jak Urban kopnie w kalendarz to też będziemy ronić łezkę?
        W mojej bańce jakoś szacunek dla dokonań tych panów nie jest przesadnie duży.
        • ewka.n Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:13
          asfiksja napisał:
          > ale co, jak Urban kopnie w kalendarz to też
          > będziemy ronić łezkę?

A tam Urban. Zobacz co triss napisała o stanie wojennym.

Jeśli PIS wprowadzi taki, aby podobnie bronić się przed utratą władzy, to triss oceniać go będzie pod kątem... sprawności wdrożenia i liczby ofiar (nie za duża będzie OK). A gdyby PIS-owi by się "poszczęściło", to podobnie właśnie jak Passent niegdyś, mogłaby powtórzyć na cenzurowanej już przez reżim ematce to, co napisała dziś:
          „to była bardzo sprawnie logistycznie przeprowadzona operacja, która uspokoiła co bardziej rozemocjonowanych, przy minimalnej liczbie ofiar”.

Myślę, że niemiałaby problemu z odnalezieniem się w tej sytuacji.
      • black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:34
        Myślę podobnie bi, dla mnie to ambiwalentna postać, choć z Urbanem bym go nie zestawiła. Niemniej dziennikarsko b.ważny.
    • mia_mia Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:26
      Lubiłam go czytać
    • snajper55 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:31
      nangaparbat3 napisała:

> Najpierw go słuchałam, kiedy rodzice na głos czytali sobie "Politykę", potem cz
      > ytałam - praktycznie od dziecka. Będzie mi Go bardzo brakowało.

Kolejna ważna dla mnie osoba odeszła. Coraz mniej ich zostaje. Robi się pusto.

Wiele lat temu... Rodowicz, Osiecka i Pasent z Agatką.

https://asset1.zankyou.com/images/mag-post/f5d/2823/685//-/pl/wp-content/uploads/2016/09/osiecka_agnieszka_forum_5.jpg

S.
      • mia_mia Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:35
        Bez przesady, życie nie znosi pustki i próżni, jeśli jesteś po 60 to czas się pogodzić z tym, że młodsi też czasem nie mówią głupotwink
        • taniarada Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:41
          Prawda życie nie znosi próżni .Sa inni warci uwagi . Na przykład Adrian Burtan z Lubnia .
        • snajper55 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:16
          mia_mia napisał(a):

> Bez przesady, życie nie znosi pustki i próżni, jeśli jesteś po 60 to czas się p
          > ogodzić z tym, że młodsi też czasem nie mówią głupotwink

Masz rację, ale tych młodszych znamy krócej i się do nich nie przyzwyczsilismy tak, jak do tych starszych, którzy dla nas byli "zawsze". Zresztą młodsi też odchodzą, choćby Miecugow, jak już jesteśmy przy dziennikarzach.

S.
      • princesswhitewolf Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:19
        Jak mysle o Pasencie i Osieckiej to jednak wole Pasenta bo to on dziecko wychowywal.
        • taniarada Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:33
          I to jest miłość .Bo Osiecka ciągle miała motyle w brzuchu . Z Danielem Passentem tworzyła niezwykłą parę. Kiedy na początku lat 70. zakochała się w nim, był jeszcze żonaty. Ona sama była już dwukrotną rozwódką. Agata Passent, córka słynnej pary, przyznawała po latach, że w związku z tym, że wychowywał ją właściwie tata, miała spory żal do matki. Daniel Passent natomiast, pomimo burzliwej historii ich miłości, nie stłumił uczuć względem byłej ukochanej. Udowodnił, że nawet z biegiem czasu mogła liczyć na jego wsparcie. I okazywał je, u schyłku jej życia, gdy najbardziej go potrzebowała.Pod tym względem facet miał klasę .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://gwiazdy.wp.pl/osiecka-i-passent-byli-jak-ogien-i-woda-ona-odeszla-do-innego-on-byl-przy-niej-do-konca-6737304426285888a&ved=2ahUKEwjQ-oOywf_1AhWixIsKHYHcCqwQ0PADKAB6BAgHEAE&usg=AOvVaw3jq84QAYTKTVySqkSmwHJ5
      • ichi51e Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 21:47
        W sumie przykre - z Osiecka byl 9 lat - z zona ile? ponad 30. A wszyscy Osiecka wyciagaja…
    • bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:33
      Słyszałam właśnie. Wielka strata...😭
      • abasia0 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:41
        Kontrowersyjny? Nie.. Wspaniałe pióro, szacunek dla czytelnika, poczucie humoru..
        Bardzo, bardzo żal.
        • magda.z.bagien Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:53
          Przykra wiadomość, bardzo lubiłam go czytać. Człowiek z klasą.
        • bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:57
          I wspaniały ojciec i partner.
        • katriel Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 19:07
          Tak, świetne pióro. I tak, kontrowersyjny. Jedno drugiemu nie przeszkodne.
          Owszem, akcenty inaczej rozłożone niż u Urbana, ale, kurczę, dziewczyny: kiedy Kaczmarski dedykował Marsz intelektualistów "wszystkim tym, którzy swoją inteligencją i wykształceniem zdecydowali się służyć reżimowi wojskowemu w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem Daniela Passenta, którego wypowiedzi po 13 grudnia nasunęły mi pomysł tej piosenki" - to nie zrobił tego bez powodu. Można Passenta cenić, można mu wybaczyć, można uznać, że życiowy bilans twórczości i działalności wychodzi pozytywny - ale nie można zabronić pamiętać tym, którzy pamiętają. Tym razem, jak rzadko kiedy, jestem całym sercem z Bi_scotti.
          • bergamotka77 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 19:14
            Nie przeszkodne? 😁
          • snajper55 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:27
            katriel napisała:

> Tak, świetne pióro. I tak, kontrowersyjny. Jedno drugiemu nie przeszkodne.
            > Owszem, akcenty inaczej rozłożone niż u Urbana, ale, kurczę, dziewczyny: kiedy
            > Kaczmarski dedykował Marsz int
            > elektualistów
            "wszystkim tym, którzy swoją inteligencją i wykształceniem
            > zdecydowali się służyć reżimowi wojskowemu w Polsce, ze szczególnym uwzględnien
            > iem Daniela Passenta, którego wypowiedzi po 13 grudnia nasunęły mi pomysł tej p
            > iosenki" - to nie zrobił tego bez powodu.

A kto z pracujacych wtedy nie "służył reżimowi wojskowemu w Polsce"? Ludzie służący w armii Rosyjskiej na wysokich stanowiskach w II RP obejmowali wysokie stanowiska w polskiej armii i do dziś cieszą się szacunkiem i estymą. Wtedy jakoś inaczej podchodzono do zyciorysow zależnych od zakrętów historii. Latwo rozliczać innych żyjąc w wolnej Polsce.

S.
            • black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:44
              Wielu służyło, ale w porę się zreflektowalo. Passent jakoś nie bardzo. I tak, moi rodzice nie służyli, przez co żyliśmy skromniej niż można by było, pamiętam też ich stosunek do Passenta. Widać biscotti i parę innych forumek też wie/ pamieta.
              • snajper55 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:51
                black_magic_women napisała:

> Wielu służyło, ale w porę się zreflektowalo. Passent jakoś nie bardzo. I tak, m
                > oi rodzice nie służyli, przez co żyliśmy skromniej niż można by było, pamiętam
                > też ich stosunek do Passenta. Widać biscotti i parę innych forumek też wie/ pam
                > ieta.

Byłem wtedy informatykiem w państwowej firmie. Czy nie służyłem systemowi? Służyłem. Chyba tylko niepracujący nie służyli. 🙂 Ja pamiętam jak bardzo wtedy Polityka, felietony Passenta różniły się od tego, co można było przeczytać w reżimowej prasie.

S.
                • atanazja0 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 00:48
                  Ja mam podobne wspomnienia, tata zawsze zaczynał lekturę Polityki od felietonu Passenta na ostatniej stronie.
                  • black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:29
                    Moi rodzice czytali wtedy raczej bibułę, ale oczywiście można było inaczej.
                    • daniela34 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:35
                      A moi jedno i drugie smile Bibułę przynoszoną przez mamę i "Politykę" przynoszoną z pracy przez ojca. Starą szatę graficzną "Polityki" doskonale pamiętam i zawdzięczam tej gazecie to, że tak wcześnie nauczyłam się czytać (jako że nie dawałam ojcu spokojnie przeczytać gazet, układał mi ze słonych paluszków litery do odgadywania- zanim zgadłam jedną to on zdążył kawałek artykułu przeczytać. I tak poszło...)
                      • bywalczyni.hosteli Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 13:07
                        Daniela34 kradnę patent Twojego ojca- uczę własnie dziecko literek.
                        • daniela34 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 13:12
                          bywalczyni.hosteli napisała:

> Daniela34 kradnę patent Twojego ojca- uczę własnie dziecko literek.

Proszę bardzo. U mnie się sprawdziło doskonale. Nauczyłam się bardzo wcześnie czytać. Jednak dążenie przez rodzica do złapania chwili świętego spokoju bardzo pozytywnie wpływa na rozwój dziecka. Nie wiem, czy moja mama z jej świętą cierpliwością do "poczytaj mi mamo setny raz to samo" tak szybko nauczyłaby mnie czytać smile
            • ewka.n Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 23:56
              snajper55 napisał:
              > A kto z pracujących wtedy nie "służył reżimowi wojskowemu w Polsce"?

Między pracować a gorliwie popierać wyrzucenie z pracy kolegów niewygodnych dla reżimu jest jednak różnica.
              • black_magic_women Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:30
                Oj tam czepiasz się. Tym bardziej, że w PRl nie było bezrobotnych 😉.
                • aqua48 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:57
                  black_magic_women napisała:

> Oj tam czepiasz się. Tym bardziej, że w PRl nie było bezrobotnych 😉.

Taa za to byli tacy z "wilczym biletem", których nie wolno było zatrudnić.
                  • triss_merigold6 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 10:10
                    Ależ wolno było, tylko nie w branży, w której chcieli - stąd wysyp dziennikarzy publikujących pod pseudonimami albo w jakichś podwodnych pisemkach.
              • nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 21:35
                Osoba z mojej najbliższej rodziny pracowała wówczas w telewizji i została wyrzucona podczas "weryfikacji" (powiedziała komisji: jestem dorosła i poglądów nie zmienię), właściwie w momencie, kiedy wreszcie zaczynała robić to, o czym całe życie marzyła. To ona powiedziała mi niedawno, że Passent jest na OIOMie, nigdy od niej nie usłyszałam nic złego na jego temat, żadnych żalów. O innych - owszem, z cytatami.
            • hanusinamama Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 00:44
              Nie pisz bzdur. Ci co nie służyli klepali biedę i tyle/
          • veryvery Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 00:10
            katriel napisała:

> kiedy
            > Kaczmarski dedykował Marsz int
            > elektualistów

To ci dopiero autorytet, pretensjonalny bubek
            • ichi51e Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 09:17
              no właśnie - w ostatecznym rozrachunku naprawdę miły sympatyczny inteligentny ma fory przed pretensjonalnym bubkiem (choćby i był sbekiem)
              • nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 15.02.22, 21:37
                Przy całej nienawiści do Jaruzelskiego nie byłam w stanie słuchać felietonów Kaczmarskiego w Wolnej Europie - odkryłam wówczas, że poezja może być o wiele mądrzejsza niż ten, kto ją tworzy.
                • piesfafik Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 01:08
                  Ja tez go nie moglam strawic niestety. Nawet za piosenkami nie przepadam - wolalam Kelusa
                  • nangaparbat3 Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 14:17
                    Piosenki lubię do dzisiaj. A pierwszy raz słysząłam go na koncercie w klubie studenckim, kiedy jeszcze w ogóle nie był znany www.youtube.com/watch?v=BHtlHqoZhC8 - to śpiewał. Ale on jest rzeczywiście do gólu serio.
    • taniarada Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:37
      Kojarzył mi się z Osiecką i mieli córkę .Jego pisania specjalnie nie czytałem .Nie było po drodze.Szkoda człowieka .Wiek piękny .Niedługo wszyscy staniemy po drugiej stronie lustra.
    • hungaria Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 15:37
      Bardzo smutna wiadomość. Podejrzewałam, że coś się dzieje, bo od trzech tygodni nie było w niedziele rano jego audycji w radio, ale miałam nadzieję, że jeszcze wróci sad
    • alicia033 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:19
      Szkodasad
    • onucejurija69 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:21
      Jurek Urban jest ciężko chory na zapalenie płuc , jakieś ropienie w płucach . Aktualnie również od kilku tygodni nie pisze .
      Jest starszy od Passenta o jakieś 5 lat , ma 88 lata
    • lauren6 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:28
      Szkoda
    • pepsi.only Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 16:38
      Szkoda.
    • przeslicznawiolonczelistka Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 17:08
      Odchodzą ludzie, którzy wydawałoby się, będą zawsze. Czytałam Jego felietony w Polityce a ostatnio słuchałam audycji w Tok FM.
    • leosia-wspaniala Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 18:37
      Czytałam, szkoda sad Ale 83 lata to całkiem ładny wiek.
    • konsta-is-me Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 19:10
      Że 3 tyg temu zaczęłam czytać zbiór jego felietonow i jakoś ... Caly czas miałam myśl, że on niedługo umrze przecież...
      No ale cóż, taki jest świat, odszedł w słusznym wieku.
    • heca7 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 19:24
      O mało co nie mam na imię Agata tongue_out Przez Passenta i jego żonę. Mieszkali w tym czasie 100m od moich rodziców. Agata była malutka ale już chodziła a oni trzymali ją za ręce. Moja matka była wtedy w wyczekanej drugiej ciąży (brat starszy 10 lat) i im się z zazdrością przyglądała bo mieli dziewczynkę. Ona też chciała. W ten sposób o mało co nie zostałam drugą Agatą tongue_out Ale mam imię podobnie brzmiące. Takie jest moje wspomnienie o DP smile Do tego on z rocznika mojego ojca...
      • onucejurija69 Re: umarł Daniel Passent 14.02.22, 19:58
        ale heca smile

-
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28109078,poznan-prokuratura-oskarza-ksiedza-o-znecanie-sie-psychicznie.html#s=amtp_pnHP_gallery_button
    • jammer1974 Re: umarł Daniel Passent 16.02.22, 17:40
      Cudowny czlowiek. Dobroc mial wypisana na twarzy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka