Dodaj do ulubionych

Sycylia na majówkę

15.02.22, 20:28
Ponieważ ematka jest kopalnią wiedzy wszelakiej, może któraś z was była w maju na Sycylii i może podzielić się wrażeniami?
Ewentualnie fanki Sycylii (z tego co kojarzę,to eliszka spędza tam czas co roku w październiku wink podpowiedzą,co zwiedzać i gdzie się zatrzymać.
Ze wstępnych badań wynika,że chyba bardziej odpowiadałoby nam południe wyspy, nocleg na razie prawdopodobnie będzie w Syrakuzach, ale nie wykluczam innej lokalizacji. Lubimy zwiedzać, nie przepadamy za leżeniem plackiem na plaży, w maju chyba jeszcze będzie za zimno na kąpiele. Pobyt tygodniowy, w planach wynajęcie samochodu. Co polecacie zobaczyć, a co można odpuścić?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 20:31
      Koniecznie Taorminę i Isolabella.
      Eliszka chyba bywa na Sardynii?
      • jkl13 Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 20:36
        Sycylia czy Sardynia, jeden pies 🐕. Chyba jednak demencja starcza się u mnie zaczyna 😉
        • primula.alpicola Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 20:41
          To zupełnie różne psy😅
          • mashcaron Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 09:43
            No, coś jakby bernardyn i bokser :p
            • jkl13 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 13:35
              Oj tam oj tam wink
      • trampki_w_kwiatki Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 22:53
        Taormina!
        Ale też Palermo, dla osób, które lubią te klimaty wink
    • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 21:08
      My akurat jeździmy na Sardynię. Na Sycylii też byłam, ale już dość dawno. Byliśmy własnym samochodem, płynęliśmy promem do Messyny. Wiosną Sardynia i Sycylia są piękne i kwitnące. Nigdy nie byłam o tej porze roku, ale obiecałam sobie, że w końcu pojadę. Moim zdaniem warto! We włoskich podróżach pomaga mi zalinkowany blog.

www.italiapozaszlakiem.com/?s=Sycylia

Acha, jedna rada - nie szalecie z wielkością auta przy wynajmowaniu. Uliczki w sycylijskich miastach są bardzo wąskie i nie raz musieliśmy składać lusterka, żeby nimi nie rysować po ścianach 😁
      • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 21:09
        Nie szalejcie z wielkością auta miało być.
        • jkl13 Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 21:19
          2 lata temu byliśmy w Andaluzji, w 6 osób. Wynajęliśmy więc busa, ja byłam kierowcą. Nie raz nieźle się spociłam przeciskając się przez wąziutkie hiszpańskie uliczki smile
          Tutaj zapowiada nam się wyjazd w 7 osób, więc też bus.wchodzi w grę. Chyba zainwestuję w wiadro melisy...
          • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 21:32
            My mieliśmy jeepa i składanie lusterek było normą na Sycylii. Na szczęście kierowcą był mąż 😁.
    • celandine Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 21:36
      Syrakuzy, Ragusa, Selinunt koniecznie, zależy jak dużo chcecie się przemieszczać, zachodnia część też warta zwiedzenia, Segesta, Eryks, Trapani, Scopello. Wyspa jest duża ale drogi puste i dobre.
      • simply_z Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 22:40
        modica też jest śliczna, polecam
    • milupaa Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 21:50
      Byłam ale w kwietniu o ile dobrze pamiętam, było ok 15 stopni a miejscami do 20. Cieplutko ale nie gorąco. Maj juz na pewno cieplejszy. Ja inaczej zwiedzałam bo zachodnią część wyspy, mieliśmy wynajęty samochód. Od razu uwaga, jeżdżą po włosku czyli jak komu w duszy gra przepisy out, lepiej brać dodatkowe ubezpieczenie 🙂 Na zachodzie polecam Palermo z katedrą, Trapani i okolice, nkezwykle Saliny - baseny do odzyskiwania soki z widt morskiej. Erice cudne kamienne miasteczko wysoko w górach, gdzie czas się zatrzymał, jest tam znana cukiernia warto zajsc. Mi smakowało Caneloni ake w ogóle mają pyszne słodycze. Agrigento z parkiem archeologicznym, kilkanaście starożytnych świątyń greckich część fantastycznie zachowana. Tyle pamiętam, po więcej musze do zdjęć zajrzec 😉 Mi sue Sycylia bardzo podobała. Żałuję ze Etny nie widziałam, może kiedyś. Aby całą wyspę zwiedzić potrzeba ze 2 tygodni, byłam tydzień.
      • milupaa Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 22:02
        I jeszcze świątynia z V w pne w Segescie, świetnie zachowana, warto. Miasteczko Marsala, dobre wino o tej damej nazwie. Urokliwe miasteczko Castellmmare del Golfo, w takiej zatoczce z plaża, rybackie, fajne knajpy. Scopello można zobaczyc przejazdem bo to małe miejsce, często fotografowane, pocztówkowy widok ze skałami w morzu. O ike pamiętam niedaleko jest większa plaża.
      • primula.alpicola Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 11:09
        W tym roku w lutym było 15 stopni, i słońce, a morze miało temperaturę Bałtyku w lipcu.
        Ps. Cannelloni czy cannoli? wink
        • koko8 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 11:13
          Cannoli, sycylijska rurka z kremem.
          • milupaa Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 13:17
            Tak, nadzienie z serka riccotta. Canneloni to chyba makaron 🙈
            • primula.alpicola Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 15:08
              Tak, z ricotty. Uwielbiam.
              Arancini niekoniecznie, muszę być bardzo głodna i nie mieć innych opcji, żeby to zjeść.
    • koko8 Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 21:54
      Wszystko zalezy jak długi macie urlop. W kilka dni wyspy nie objedziecie. Jeśli miałabym wybrać na krótki wypad, to na pewno byłaby to zachodnia część. Od Palermo (wspaniałe), przez rezerwat Zingaro, Trapani do Marsali. Przepiękna przyroda, plaże, miasteczka rybackie, lody w bułce, niekomercyjne winnice z degustacją marsali (mniam), antyczne greckie ruiny, amfiteatry co krok.
      Wschodnia cześć, poza Syrakuzami i sama Etną, jest mało aktrakcyjna.
      Sycylia ma b.dobre zaplecze noclegowe na airbnb. Autostrady i główne drogi są świetnie utrzymane, busemm spokojnie dacie radę.
      • koko8 Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 22:05
        Dodam, że samą Etnę na pewno warto zobaczyć. Natomiast życie w cieniu Etny jest bardzo uciążliwe. Podczas całego naszego pobytu wyrzucała tony żwiru, który byl dosłownie wszędzie: butach, jedzeniu, ubraniach, włosach. Na koniec naszego pobytu wulkan spektakularnie wybuchł, aż dziw, że kilka dnie wczesniej oglądaliśmy z bliska jego kratery.
      • milupaa Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 22:08
        Lodów w bułce właśnie nie próbowałam 😁 Arancini mi smakowalo, Caponata jesuuuu jakie to dobre! I makaron spaghetti z sosem serowym i pistacjami, pychota, nie pamiętam jak to się oryginalnie nazywało.
        • koko8 Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 22:22
          Wszystkie wymienione przez ciebie przysmaki (poza arancini tongue_out) też polecam. Od siebie dodam dowolne makarony alla norma (z bakłażenem) i bardzo popularne na Sycylii spaghetti z atramentem z kałamarnicy. Nie wygląda, ale świetnie smakuje.
    • manala Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 22:22
      Chcę na Sycylię sad Może założę zbiórkę?
    • atoness Re: Sycylia na majówkę 15.02.22, 22:38
      Byłam w listopadzie i jak najbardziej pływałam w morzu. Więc może i w maju się da. Mieszkaliśmy w Taorminie, która okazała się bardziej pionowa, niż się spodziewaliśmy. Pierwszego dnia wszyscy pociliśmy się w samochodzie jak myszy. Czwartego moja siostra, nasz kierowca, powiedziała o innym kierowcy, że jeździ, jakby nie był stamtąd. Człowiek się wyrabia jak majtki w kroku.
      Ktoś wymienił Scala dei Turchi? Bardzo nam się podobały. Cefalu też było zachwycające.
      • jkl13 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 07:01
        Ja wiedziałam,że ematka już wszędzie była smile i będzie umiała podpowiedzieć. Dzięki za rady i linka i proszę o więcej.
        W maju temperatura ma być ok 20-25 stopni, dla nas idealnie,nie lubię więcej. Jakoś tak założyłam do zwiedzania południowo-wschodnią część wyspy, ale skoro większość poleca zachodnią, to muszę się bardziej wczytać w internety.
        • atoness Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 08:58
          Tam wszędzie jest pięknie, niestety trzeba wybierać. Ja też miałam na to tydzień, a przydałby się miesiąc.
          • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 09:19
            Miesiąc też może być mało. My na Sardynii byliśmy już 5 razy po 2 tygodnie, a i tak nie zwiedziliśmy nawet wszystkich regionów. Na Sycylii też jest mnóstwo rzeczy, które warto zobaczyć i nie ma co zakładać, że się w tydzień obleci całą wyspę. Najlepiej wybrać jakąś konkretną jej część albo ewentualnie objazdówkę ze zwiedzaniem najważniejszych miejsc. Tak czy tak warto pojechać, bo to piękne miejsce.
            • simply_z Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 09:23
              Na Sycylii przede wszystkim mozna zwiedzic o wiele wiele wiecej niz na Sardynii. Sardynia to przede wszystkim przyroda i fajne plaze ale szczerze? Sycylia mnie urzekla duzo bardziej.
              • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 09:34
                To chyba nie bardzo znasz Sardynię. Do zwiedzania jest całkiem sporo, nie tylko plaże. Malownicze miasteczka, nuragi, starożytne ruiny i miejsca archeologiczne, groby olbrzymów, zamki, twierdze, jaskinie. No trochę tego jest, serio.
                • milupaa Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 09:36
                  O, to mam nowy kierunek na najbliższy wyjazd 🙂 Kiedy jechać aby się nie ugotować?
                  • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 09:45
                    My jeździmy na Sardynię podczas ferii jesiennych czyli zwykle pierwsze dwa tygodnie października. Pogoda wtedy jest w sam raz dla nas czyli morze jeszcze ciepłe, temperatury w granicach dwadzieścia parę do 30 stopni. Tylko trzeba się też liczyć z tym, że to już nie jest tak gwarantowana pogoda jak latem i może się trafić kilka dni deszczu czy bardzo silnego wiatru. Jednak to nie przeszkadza, jeśli nie jedziesz tylko po to, żeby leżeć na plaży.
                    • milupaa Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 11:00
                      Super dzięki. Z dzieckiem się da? Będzie miało 3 lata skończone. Wózek raczej wezmę.
                      • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 13:12
                        Na Sardynii? Jasne, że się da. W październiku to właśnie rodziny z małymi dziećmi i Szwajcarzy robią najazd na wyspę 😉. U nas są wtedy ferie, a tam jest już po sezonie, więc wszelkie domki czy hotele dużo tańsze. Dlatego to dobry termin dla rodzin z dziećmi. No i ogólnie turystów duuuuużo mniej niż latem. Moim zdaniem najpiękniejsza jest południowo-zachodnia, najbardziej dzika część wyspy. Tam też jest najmniej ludzi i często plażę mamy dla siebie, ale infrastruktura turystyczna też słabsza przez to. Z maluchem najlepiej południe wyspy albo wschodnie wybrzeże. Jak chcesz, mogę dać namiar na domek 300 m od pięknej plaży w sam raz dla maluchów. Zaraz obok w salinach można spotkać stada flamingów.
                        • milupaa Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 13:19
                          Dawaj 😀 Z tym ze raczej będę sama więc domek za duży, no ale nie wiadomo, może jednak większe grono wyjdzie.
                          • milupaa Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 13:20
                            Lubię jeździć poza sezonem, różnica jest odczuwalna. Ja zwykle wiosna lub jesień właśnie.
                          • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 14:34
                            Wysłać na gazetowy?
                            • ziazia17 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 15:06
                              Eliszko, możesz też mi wysłać na gazetowy? Po Twoich opowieściach już jestem prawie spakowanasmile
                              • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 15:12
                                Na moje opowieści bierz poprawkę, że ja jestem od kilku lat w Sardynii zakochana, więc to niekoniecznie obiektywna opinia 🙃. Tak czy tak, zobaczyć warto chociaż raz.
                              • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 15:16
                                Poszło na gazetowy.
                            • milupaa Re: Sycylia na majówkę 17.02.22, 00:06
                              Tak poproszę!
                              • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 17.02.22, 22:08
                                milupaa napisała:

> Tak poproszę!

Wysłałam ponownie, na gazetowego. Powinno dojść, bo moja skrzynka nie melduje mi o żadnych błędach wysyłania. Ja nie używam poczty gazetowej, sprawdź czy czasem nie masz w spamie.
                          • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 15:18
                            Poszło na gazetowy
                            • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 15:21
                              Raz poszło do milupaa, a raz do ziazia17. Nie widzę drzewka na telefonie i nie mam pojęcia, czy dobrze się podpięłam.
                              • ziazia17 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 18:42
                                Do mnie nic nie dotarło jeszcze, ale ta poczta działa z ogromnymi opóźnieniami. Jak dojdzie, dam znać, a jak nie dojdzie, to też się odezwę, bo już się widzę w tym domkusmile
                                • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 19:32
                                  Jak by nic do ciebie nie dotarło, to daj znać. Może walnęłam się w adresie mailowym albo poszło w kosmos.
                                  • ziazia17 Re: Sycylia na majówkę 17.02.22, 08:41
                                    Eliszko, sprawdziłam przed chwilą- nadal nic nie ma. Proszę Cię puść jeszcze razsmile
                                    • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 17.02.22, 22:06
                                      ziazia17 napisała:

> Eliszko, sprawdziłam przed chwilą- nadal nic nie ma. Proszę Cię puść jeszcze ra
                                      > zsmile

Wysłałam ponownie. Sprawdź spam. Ja nie używam poczty gazetowej. Moja skrzynka nie melduje o żadnych błędach. Teoretycznie powinno dojść.
            • atoness Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 09:25
              Zgadzam się, oczywiście. Najdłużej w życiu zwiedzałam dwa miesiące i też było za mało. Po tygodniu na Sycylii miałam wielki niedosyt. Po miesiącu też bym miała, ale może przynajmniej byłabym zmęczona.
    • sol_13 Re: Sycylia na majówkę 16.02.22, 18:00
      Bylismy kiedyś na majówkę, w okolicach Taorminy. Polecam Syrakuzy oraz górskie wioski-zrobiliśmy sobie wycieczkę sladami Ojca Chrzestnego po miejscowościach, w których był kręcony film. Widoki przepiękne. Nie polecam wycieczki na wulkan-zimno😉 Warto wziąć malutki samochód, bo w miasteczkach bardzo ciasne przejazdy. My mielismy renault twingo, ale byliśmy sami bez dzieci.
      • jkl13 Re: Sycylia na majówkę 17.02.22, 12:12
        Qrcze, wszystkie piszecie o malutkim aucie, a tutaj szykuje się bus sad. No nic, najwyżej rozważę najwyższe ubezpieczenie, co by w razie czego pokryło ewentualne szkody i obtarcia wink
        • koko8 Re: Sycylia na majówkę 17.02.22, 12:26
          Nie wszystkie 🙂 Ja naprawdę nie wiem o co chodzi. Przejechaliśmy wyspę wzdluż i wszerz, drogi krajowe i autostrady są na najwyzszym poziomie, lokalne drogi dojazdowe normalnej szerokości. W miastach i wioskach, jak to w terenie zabudowanym, raz wąsko, raz szeroko, gdzie węziej to jeden kierunek. Wszedzie parkingi, nawet w przereklamowanej turystycznej Taorminie można podjechac niemal pod samo centrum. Nie obawaiaj się tego busa.
          • jkl13 Re: Sycylia na majówkę 17.02.22, 15:35
            Ja generalnie nie mam problemów z prowadzeniem dużego auta. Jeździłam wiele lat wielkim jeepem, teraz mam długaśne kombi. Ale nie powiem,jazda busem po Hiszpanii dostarczała wrażeń (zwłaszcza w Granadzie), a przy włoskim stylu jazdy te wrażenia mogą być jeszcze ciekawsze wink
          • eliszka25 Re: Sycylia na majówkę 17.02.22, 22:15
            Drogi dojazdowe i autostrady są normalnej szerokości. Chodzi o uliczki w miastach. Nie wszędzie da się przejechać dużym samochodem. My jeździliśmy jeepem i mieliśmy problemy ze zmieszczeniem się w niektóre uliczki. Ale z drugiej strony, jeśli jedziecie grupą dorosłych osób, to zawsze można zaplanować tak, żeby samochód zostawić gdzieś w pobliżu a do celu dojść pieszo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka