Dodaj do ulubionych

Chemia mózgu

20.02.22, 01:11
Wczoraj miałam wyjątkowo paskudny humor. Cały dzień zbierało mi się na płacz i wszystko wydawało się bez sensu i bez przyszłości. Z tego wszystkiego w nocy nie mogłam usnąć.
A dzisiaj, mimo że nic, zupełnie nic się nie wydarzyło, chcę mi się tańczyć i śpiewać. Normalnie micha mi się sama cieszy bez powodu. Gdyby ktoś pytał to nic nie piłam i niczego nie brałam 😒

Niestety często tak mam, chyba z wiekiem coraz częściej. Wiem, że innym też się to zdarza, ale takie nagłe spadki humoru są strasznie męczące i się zastanawiam co tu można z tym zrobić.
Obserwuj wątek
    • daisy Re: Chemia mózgu 20.02.22, 01:22
      Może pić i brać?
      Nic pewnie. Praktykować łucznictwo zen, badać tarczycę itp., może sporty uprawiać. Najlepszy nastrój w życiu miewam w czasach, gdy ćwiczę codziennie rano - tylko nie wiem, co jest przyczyną, a co skutkiem.
      • daisy Re: Chemia mózgu 20.02.22, 01:24
        Poza tym dzisiaj też nie możesz usnąć najwyraźniej. wink
        • borsuczyca.klusek Re: Chemia mózgu 20.02.22, 01:26
          E tam, 1:00 to jeszcze dla mnie młoda godzina 😂
    • ludzikmichelin4245 Re: Chemia mózgu 20.02.22, 01:24
      Cykl menstruacyjny?
      • georgia.guidestones Re: Chemia mózgu 20.02.22, 13:26
        mi pod koniec fazy krwawienia się poprawia nastroj. ale bez takiej amplitudy jak u borsuczycy
    • milupaa Re: Chemia mózgu 20.02.22, 02:19
      Choroba afektywna dwubiegunowa? No nie, nie życzę 😉
      • anilorak174 Re: Chemia mózgu 20.02.22, 07:43
        Ze mnie moj mąż się śmieje, ze ja mam afektywną dwubiegunową z krotkimi cyklami-12 godzin 😉
    • engine8 Re: Chemia mózgu 20.02.22, 02:22
      Monsanto sie czasami do Europy nie przeprowadzilo?
    • anorektycznazdzira Re: Chemia mózgu 20.02.22, 07:54
      ... zbadaj sobie tarczycę...
      big_grin wink
    • jeste_m_sobie Re: Chemia mózgu 20.02.22, 08:13
      Wczoraj ku&%wsko wiało. Może jesteś meteopatką? Jeden z objawów to spadki nastroju. Też tak mam. Poczytaj sobie o chorobie fenowej. Myślę, że coraz więcej osób będzie się na to uskarżać - rodzaj nowej choroby cywilizacyjnej.
    • milva24 Re: Chemia mózgu 20.02.22, 09:05
      U mnie cykl menstruacyjny, przed miesiączk mam doły i jestem mocno drażliwa. A kiedyś, dawno temu gdy brałam przez krótki czas tabletki antykoncepcyjne myślałam już, że mam depresję. Po odstawieniu przeszło jak ręką odjął.
      • borsuczyca.klusek Re: Chemia mózgu 20.02.22, 09:12
        Tabletki brałam raz w życiu i mnie zupełnie wykończyły. Później już nigdy nie odważyłam się wrócić do tej metody anty.
        • trampki_w_kwiatki Re: Chemia mózgu 20.02.22, 09:20
          Ja też.
    • trampki_w_kwiatki Re: Chemia mózgu 20.02.22, 09:22
      Wiater, panie, Wiater wiał.
      Jak wieje, jak zmienia się ciśnienie, to mam takiego kacowego doła, który przechodzi szybciutko, tylko odespać go muszę.
      • borsuczyca.klusek Re: Chemia mózgu 20.02.22, 09:26
        Ten wiater nieźle pasuje. Poczytałam o tej chorobie fenowej wspomnianej przez forumkę wyżej i wszystkie 5 wymienionych objawów pasuje jak byk. Tarczycę za to badam regularnie.
    • bywalec.hoteli Re: Chemia mózgu 20.02.22, 09:47
      chad?
      • borsuczyca.klusek Re: Chemia mózgu 20.02.22, 09:49
        Dupa nie chad 🙄
        • bywalec.hoteli Re: Chemia mózgu 20.02.22, 10:05
          Skoro nawet mistrzowi Mlynarskiemu mogło się to przydarzyć czy Janinie Daily oraz agentce Claire Matthison to lubelskiej borsuczyce nie może? sad
          • borsuczyca.klusek Re: Chemia mózgu 20.02.22, 10:14
            W CHAD zmiany następują bardziej falowo niż skokowo z dnia na dzień. U Carry Mathison też było to w ten sposób pokazane.
            • bywalec.hoteli Re: Chemia mózgu 20.02.22, 17:29
              a wiesz ze na pogodowy brak energii pomaga zmywanie? 😂
              • bywalec.hoteli Re: Chemia mózgu 20.02.22, 18:27
                normalnie: zapuszczasz na youtube music swoje ulubione energetyczne kawałki i jechane
                w tym czasie masz spokoj od dzieci i męża i się relaksujesz i ładujesz energię
            • eriu Re: Chemia mózgu 20.02.22, 18:38
              To nie jest tak, że wszyscy chorzy mają tak samo. Mogą być wahania że co dzień inny humor.
      • georgia.guidestones Re: Chemia mózgu 20.02.22, 13:27
        diagnosta z psiej d..y. wystarczy meteopatia + zmiany w żeńskim cyklu hormonalnym
    • bo_jestem_jedna Re: Chemia mózgu 20.02.22, 13:08
      Tez tak mam. Niestety. Okrutny strach egzystencjalny, wpadam w dol i wszystko jawi sie w czarnych kolorach, cos okropnego i to zdawaloby sie zupelnie bez powodu.
      Zaczelam zapisywac sobie kiedy to sie dzieje i wyszlo scisle zwiazane z cyklem menstruacyjnym. Ehh ta chemia mozgu.
    • snakelilith Re: Chemia mózgu 20.02.22, 13:46
      A może się po prostu nie wczuwać tak w nastroje i ich zmienność uważać za normę, a nie wymagać niemożliwego, czyli wiecznej szczęśliwości?
      Nastrój jest też najczęściej sprawą własnej decyzji. To bardzo często niekorzystna ocena danej sytuacji. Ale twoja sytuacja wczoraj nie była przecież znacząco inna od tej dzisiaj, jakieś małe popierdółki nie powinny grać przecież takiej roli. Następnym razem, gdy wpadniesz w paskudny humor przypomnij sobie o tym. Autorefleksja. Ludzie uczą się panować nad paraliżującymi napadami paniki, opanowanie złego humoru, czyli świadome wyciągnięcie się z emocjonalnego bajzlu za uszy, to w porównaniu do tego, małe mentalne zadanie. I nie, nie każdy zły humor to depresja, by zapobiec komentarzom, że czasem się nie da.
    • mae224 Re: Chemia mózgu 20.02.22, 17:42
      Miałam to samo piątek/sobota.
    • bene_gesserit Re: Chemia mózgu 20.02.22, 18:30
      Obserwuj swój cykl. U mnie nastrój jest niestety z nim związany.
      Jakby co, to mi pomaga na humorki najzwyklejsza ashwaganda z Rossmana i długi szybki spacer.
    • mamtrzykotyidwa Re: Chemia mózgu 20.02.22, 18:37
      Nic nie piłaś, nic nie brałaś, ale mogłaś coś zjeść, albo czegoś przez kilka dni nie jeść.
      Tak działają alergeny. Zjadasz coś, bo masz okropną ochotę, a następnego dnia zjazd.
      Zjazdy mogą też być 3-4 dni po zjedzeniu alergenu, wtedy gdy zawartość alergenu w organizmie spada - tak jest w przypadku alergenów, od których jesteś uzależniona.
      Poobserwuj się pod kątem jedzenia. Może się na przykład okazać, że zawsze po zjedzeniu kiełbasy następnego dnia masz zjazd. Albo wtedy, gdy przez kilka dni nie jesz papryki, czy czekolady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka