Dodaj do ulubionych

Mniejsze miasta

21.02.22, 23:44
Nadszedł czas, że moje prawie dorosłe dzieci oznajmiły, że już nie bardzo chcą jeździć ze mną na dłuższe urlopy, ale na wypady 2-3 dniowe chętnie. Lubimy zwiedzać, większość dużych miast Polski mamy oblecianych. Szukam czegoś mniejszego. Pomyślałam o Sandomierzu, Zamościu i w sumie teraz sobie uświadomiłam, że nigdy nie byłam w Toruniu. Doradzcie proszę, gdzie warto pojechać.
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: Mniejsze miasta 21.02.22, 23:50
      Kazimierz Dolny jest super, ale pewnie już byliście, niedaleko jest też Nałęczów. Mam też sentyment do Kłodzka, zwłaszcza że niedaleko jest przepiękne Międzygórze i kilka atrakcji (jaskinie, kopalnia uranu). W Sanoku jest muzeum Beksińskiego i chyba samo miasto też jest interesujące.
    • daniela34 Re: Mniejsze miasta 21.02.22, 23:58
      Tak, Zamość, Sandomierz i Kazimierz Dolny na pewno. Warto też zobaczyć Chełmno.
      • daniela34 Re: Mniejsze miasta 21.02.22, 23:58
        Cd. Chełmno przy okazji wizyty w Toruniu smile
        • alicia033 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 13:47
          i Inowrocław i Ciechocinek.
          Na weekend (tylko ciepłą porą roku) są bardzo przyjemne, nie tylko dla emerytów-kuracjuszy. Ładna architektura zdrojowa, piękne, duże tereny zielone. Można w każdym bardzo aktywnie i przyjemnie spędzić dwa dni.
          • hrabina_niczyja Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 18:05
            Jeszcze Duszniki Zdrój.
        • laput_caput Re: Mniejsze miasta 17.03.22, 15:16
          A jak Toruń, to może Bydgoszcz, a potem Kruszwica z Gopłem, romańską kolegiatą i Mysią Wieżą, Biskupin z osadą łużycką, Strzelno z romańskimi kolumnami
          • laput_caput Re: Mniejsze miasta 17.03.22, 15:17
            i Gniezno z drzwiami gnieźnieńskimi ofkors wink
      • kurt.wallander Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 01:07
        Na Lubelszczyźnie warto zajrzeć też do Chełma do podziemi kredowych, jeśli ktos lubi takie atrakcje. podziemiakredowe.com.pl/
        • daniela34 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 01:10
          Byłam służbowo w Chełmie chyba z 6 razy i nigdy mi się nie udało zobaczyć tych podziemi. Zawsze brakowało czasu sad
    • treo.tralve Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 00:10
      toruń, bydgoszcz i okolice, zamośc i okolice, ja lubię tarnów i w ogóle te mniejsze miasta smile
      • daniela34 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 00:14
        treo.tralve napisał(a):

> ja lubię tarnów

Bardzo mi miło smile
      • aniani7 Re: Mniejsze miasta 17.03.22, 11:29
        Bylam w tamtym roku, Tarnow mnie absolutnie zauroczyl, malo sie mowi, jakie to przepiekne miasto, jak dla mnie ladniejsze od Rzeszowa, ktoremu tez niczego nie brakuje.
    • alba27 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 00:17
      Dzięki za wszystkie propozycje! Do Bydgoszczy jeździmy, bo mamy tam rodzinę ale o Tarnowie w życiu bym nie pomyślała, o Namysłowie też 😉
      • daniela34 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 00:44
        W Tarnowie masz renesansowy rynek i ratusz, katedrę, muzeum etnograficzne i muzeum diecezjalne z całkiem niezłą kolekcją sztuki sakralnej, dwa drewniane zabytkowe kościółki, ruiny zamku i mauzoleum gen.Bema w parku- to z takich ważniejszych
        • gulcia77 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 13:53
          Ulubione miejsce mojego ojca, to muzeum Romów. No i targ w niedzielę 😉 Lubię to miasto, zwłaszcza, że jestem bardzo często w jeszcze mniejszym miasteczku pod Tarnowem.
          • daniela34 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 18:34
            Miło mi słyszeć. Ja też je lubię pod pewnymi względami, a pod innymi mnie wkurza. Przyjeżdżam zawsze z radością (daleko nie mam 😃), ale wrócić na stałe już bym nie chciała.
        • szare_kolory Re: Mniejsze miasta 23.02.22, 10:18
          I Lusławice blisko, czasem dzieją się tam naprawdę fajne rzeczy.
    • hrabina_niczyja Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 00:24
      Wszędzie. To są bardzo ładne miasta. Polecam jeszcze Zwierzyniec, Janów Lubelski, Kazimierz, Nałęczów. Zahaczyć o Guciów i Krasnobród. Jeszcze do Kozłówki warto zajrzeć, ale to bardziej wiosna, latem.
    • droch Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 00:47
      (Wielkopolska) Wolsztyn, Gniezno (Podkarpacie) Biecz, Sanok...
      • kurt.wallander Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 01:09
        W Sanoku bardzo polecam muzeum historyczne z galerią dzieł Beksińskiego, oraz skansen.
        www.muzeum.sanok.pl/pl/wystawy-stale/galeria-zdzislawa-beksinskiego
      • kurt.wallander Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 01:10
        W Sanoku bardzo polecam muzeum historyczne z galerią dzieł Beksińskiego, oraz skansen.
        www.muzeum.sanok.pl/pl/wystawy-stale/galeria-zdzislawa-beksinskiego
        • kurt.wallander Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 01:10
          Przepraszam za powtórzony post, miałam chwilowo jakiś problem z internetem.
        • eliksir_czarodziejski Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 08:42
          Byliśmy przelotem i udało nam się zobaczyć tylko skansen - cudowny! Bardzo polecam wynajęcie przewodnika - zupełnie inne wrażenie.
          Przed wejściem zaczepilo nas starsze malzenstwo czy nie chcemy złożyć się na przewodnika. Dołączyła do nas jeszcze młoda para i koszt był już naprawdę niski. Przewodniczka opowiadała bardzo wiele ciekawych rzeczy. Bardzo miło wspominam Sanok i ten skansen.
          • kurt.wallander Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 12:30
            Tak, my też zwiedzaliśmy z przewodnikiem. Nawet zrobiliśmy sobie śmieszne zdjęcie rodzinne u fotografa na rynku w skansenie (nie wiem, czy to jeszcze funkcjonuje). Ale muzeum z kolekcja Beksińskiego koniecznie jeszcze odwiedź. Bardzo warto! Chyba, że ktoś B. nie cierpi.
    • rozaliaolaboga Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 05:54
      Ja mam sentyment do Puław, choc nie planowałabym spędzić tam tygodnia wink, Lublin jest ładny. Płock. Żyrardów.
      • pasquda77 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 07:44
        rozaliaolaboga napisała:

> Ja mam sentyment do Puław, choc nie planowałabym spędzić tam tygodnia wink, Lubli
        > n jest ładny. Płock. Żyrardów.
        Żyrardów to chyba najbrzydsze miasto w Polsce, spędzałam tam wakacje w dzieciństwie, nie cierpię wręcz tego miasta, jestem tam autentycznie nieszczęśliwa 😐
        • lea_233 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 07:55
          Żyrardów jest teraz w dużej części zrewitalizowany i przyjemnie się go ogląda, można połączyć z wycieczką do Żelazowej Woli.
          • pasquda77 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 10:02
            lea_233 napisała:

> Żyrardów jest teraz w dużej części zrewitalizowany i przyjemnie się go ogląda,
            > można połączyć z wycieczką do Żelazowej Woli.
            Wiem, byłam nie tak dawno, niczego to nie zmieniło w moich uczuciach do tego miasta, nadal nie lubię i nie mogę patrzeć na tą wszechobecną czerwoną cegłę 🤷
        • rozaliaolaboga Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 10:11
          Bez przesady, widziałam brzydsze wink a Żyrardów jest ciekawy.
          Nie chce być złośliwa, ale od twojego dzieciństwa minęło sporo czasu, i Żyrardów się zmienił (tylko ematka się nie zmienia, wiadomo!) wink
      • eliksir_czarodziejski Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 08:43
        Potwierdzam Lublin jest wart odwiedzenia.
      • angazetka Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 09:14
        Lublin jest dziewiątym miastem kraju, słabo się liczy jako "mniejsze" chyba.
        • rozaliaolaboga Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 10:13
          Nie wiem, nie było określone, co oznacza "mniejsze". Jak watkodajka uzna, że Lublin za duży, to nie pojedzie, proste chyba?
    • kadfael Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 07:20
      Kotlina Kłodzka! Kłodzko, Bardo, Złoty Stok, Kamieniec Ząbkowicki.
      • grey_delphinum Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 07:32
        Cały Dolny Śląsk (i jego okolice) jest cudowny. Spędziliśmy kiedyś trzy tygodnie wakacji na objazdówce po tych terenach i jestem zachwycona tą częścią Polski.
        • ivaz Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 08:47
          Ja też, to mój ukochany kawałek Polski, a najbardziej kocham Międzygórze
        • ukulele129 Re: Mniejsze miasta 17.03.22, 12:06
          Prawie dołączam. Jest u mnie na drugim miejscu, zaraz po Bieszczedach.
      • ajr27 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 21:50
        Dołączam do fanklubu Dolnego Śląska!
    • lea_233 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 07:38
      Dodam jeszcze Przemyśl, Supraśl, Białystok.
      • laput_caput Re: Mniejsze miasta 17.03.22, 15:13
        A jak Supraśl i Białystok, to polecam jeszcze Tykocin z synagogą, Hajnówkę z cerkwiami, meczet w Kruszynianach, Białowieżę z żubrami i puszczą
        A na południowym wschodzie Gorlice Łukasiewicza, Krynicę Nikifora, beskidzkie cmentarze wojenne
    • strumien_swiadomosci Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 07:39
      Toruń można połączyć z Grudziądzem i dorzucić jeszcze jakieś zamki krzyżackie nad Wisłą smile bardzo polecam, na mnie zawsze ta architektura robi dobre wrażenie smile
      I tak jak dziewczyny pisały - Kłodzko oraz cała Kotlina Kłodzka to perełka smile
      Nie wiem, skąd startujesz, ale na krótki wypad polecam też Biecz (i fantastyczne muzeum miejskie), można podskoczyć do Gorlic i w Beskid Niski (choćby zobaczyć coś ze szlaku architektury drewnianej). Albo w drugą stronę - z Biecza uderzyć do Krosna.
      Sanok też jest fajny, zwłaszcza ta polecana wystawa Beksińskiego.
      Bielsko-Biała, można też wyskoczyć do Cieszyna przy okazji smile
      Ja mam też w planach wyjazd do Zgorzelca - ta niemiecka część za granicą wygląda bardzo fajnie na zdjęciach.
      • alba27 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 17:56
        Grudziądz kocham całym sercem, miałam tam babcię 😉
      • mama_duzych_dzieci Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 18:30
        jak już bedziesz w oklicach Zgorzelca to koniecznie tutaj - www.zlotaproporcja.pl/2018/12/02/oybin-ruiny-klasztoru-saksonia-atrakcje/
        • strumien_swiadomosci Re: Mniejsze miasta 23.02.22, 15:41
          Wow, rewelacja! Dzięki ci dobra kobieto!
    • joaz Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 07:42
      Toruń na pewno. I możesz tam obejrzę nie tylko pierniki i gotyk.
    • mama-ola Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 08:18
      Toruń - oczywiście. My jeździmy co kilka lat na cały dzień. Nie łączyłabym z innym miastem.
      Byliśmy też w Kwidzyniu, tam są zamek i katedra.
    • slonko1335 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 08:31
      Toruń to moje ulubione miasto.
    • atojaxxl Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 08:56
      Zapraszam do Tarnowa smile Najpiękniej w maju albo jesienią. Stolica polskiej komedii, niezwykłe muzeum romskie i etnograficzne w jednym, renesansowy rynek, ratusz a w nim kolejne muzeum, piękne parki: odrestaurowany park Strzelecki, park gumniski, park na "marcince", Kantoria. Dla zainteresowanych: pełen zabytków sztuki funeralnej Stary Cmentarz. Sa i galerie handlowe. A potem dwa rzuty beretem: Zalipie - malowana wieś, i Lusławice - królestwo Pendereckiego: Centrum Muzyki i wspaniały park udostępniany tylko z przewodnikiem.
    • ga-ti Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 09:41
      A Warmia i Mazury? Mrągowo, Giżycko, Mikołajki, Kętrzyn, Święta Lipka, Lidzbark Warmiński, Olsztyn, Gietrzwałd (jeśli nie masz alergii na katolików), Ostróda, Dobre Miasto, Frombork ... śladami zamków krzyżackich (to wtedy oczywiście też Malbork) albo śladami bunkrów Hitlera (Gierłoż i Mamerki), szlakiem wokół największych jezior albo wschodnie rubieże smile albo bardziej na zachód, czy zahaczyć o Pojezierze Iławskie, albo niżej Nidzica i pola grunwaldzkie... Ech.
    • kurt.wallander Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 12:33
      Ja mam jeszcze słabość do Ustki, nic takiego szczególnego tam nie ma, ale lubię. Przy okazji koniecznie trzeba zakupić krówki usteckie.
    • gulcia77 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 13:56
      Barlinek, Myślibórz, Czaplinek, Drawsko Pomorskie, Wałcz i okolice.
      • 1012ja Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 15:20
        A co ciekawego jest w Wałczu? Pamiętam, kierunkowskaz na Wałcz ale nigdy mi przez myśl nie przeszło, żeby to miasto zwiedzić.
        • astomi25 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 16:12
          Z takich mniejszych to Lagow. Urocze jest smile
          Z wiekszych Torun smile
          • kk345 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 18:15
            >Z takich mniejszych to Lagow. Urocze jest smile
            Lubuski?
            • astomi25 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 19:08
              Tak. Woj.lubuskie.
        • droch Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 19:20
          A co ciekawego jest w Wałczu?

A trochę się znajdzie, przede wszystkim, dobre miejsce na wypoczynek nad jeziorem. A poza tym: Atrakcje turystyczne w Wałczu
      • mama_duzych_dzieci Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 18:31
        Połczyn Zdrój, Złocieniec do tego dołożyć
      • rozaliaolaboga Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 21:43
        Jak Czaplinek, to i Szczecinek, i koniecznie Borne Sulinowo!
    • alba27 Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 17:57
      Dziękuję! Dzięki Wam mam mnóstwo pomysłów.
      • mama_duzych_dzieci Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 18:42
        Zielona Góra koniecznie we wrześniu ( winobranie ) Legnica - krecona Mała Moskwa, urokliwy park, Rynek, Teatr Heleny Modrzejewskiej, ktoś wspomniał o Bolesławcu ( warto zobaczyć najdłuższy most kolejowy - Projektantem mostu był bolesławiecki architekt Fryderyk Engelhardt Gansel, który wzorował się na rzymskich akweduktach , jeden z piękniejszych w Europie) na Dolnym Śląsku Lubiąż ( jest wsią ) ale Klasztor robi wrażenie. Paczków nie bez przypadku nazywany jest polskim Carcassonne. Obok Szydłowa oraz Byczyny jest miastem, wokół którego w pełni zostały zachowane średniowieczne mury obronne. Status miasta odzyskała Wiślica w województwie świętokrzyskim z 503 mieszkańcami - to przy okazji wizyty na ziemi świętokrzyskiej gdzie koniecznie oprócz Opatowa i Sandomierza tzreba zobaczyć KRZYZTOPÓR w Ujezdzie.

• martishia7 Re: Mniejsze miasta 17.03.22, 11:46
          to przy okazji wizyty na ziemi świętokrzyskiej gdzie koniecznie oprócz Opatowa i Sandomierza tzreba zobaczyć KRZYZTOPÓR w Ujezdzie.

I muzeum zegarów w Jędrzejowie wink
    • agiq Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 18:31
      Wszystkie trzy które wymieniłaś warte zobaczenia. Sandomierz to moje miasto rodzinne i zawsze polecam. Toruń bardzo mile mnie zaskoczył, a Zamość zwiedzałam zima i sądzę że latem jest na pewno ładniej.
    • segregatorwpaski Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 22:37
      Cieszyn i okolice - Czeski Cieszyn, Ustroń, Wisła, Brenna, Trójwieś (Istebna, Jaworzynka, Konaków) itp.
      • laput_caput Re: Mniejsze miasta 17.03.22, 15:19
        A w Cieszynie do zobaczenia rotunda św. Mikołaja z banknotu 20 zł
    • hanusinamama Re: Mniejsze miasta 22.02.22, 22:39
      Wałbrzych i okolice.
    • mikruszynka Re: Mniejsze miasta 23.02.22, 08:08
      Kielecczyzna, Ćmielów - muzeum porcelany, Święty Krzyż, Chęciny, Tokarnia, jaskinia Raj, Kadzielnia, Krzyż Topór, Bałtów, Sandomierz
    • chatgris01 Re: Mniejsze miasta 23.02.22, 08:53
      Łańcut, Przemyśl, Jarosław, Sanok.
      • stavros2002 Re: Mniejsze miasta 23.02.22, 09:19
        Kraków, Poznań, Wrocław, Szczecin...
      • laput_caput Re: Mniejsze miasta 17.03.22, 15:20
        A niedaleko Przemyśla piękny zamek w Krasiczynie
    • szare_kolory Re: Mniejsze miasta 23.02.22, 10:17
      Polecam Podkarpacie: Krosno, Sanok i bardzo blisko Iwonicz oraz Rymanów. Wypad na 3dniowy weekend bardzo fajny. Reszta Podkarpacia raczej średnia, choć Rzeszów nawet przyjemny.
      • chatgris01 Re: Mniejsze miasta 23.02.22, 12:21
        Rzeszow sie ani nie umywa do Przemysla i Lancuta (choc owszem, przez ostatnie 30 lat bardzo wypieknial i zrobil sie przyjemny).
        • szare_kolory Re: Mniejsze miasta 24.02.22, 17:55
          Łańcut ma jedną atrakcję, poza tym turystycznie jest bardzo słaby. Spróbuj tam coś zjeść po 16.00 w niedzielę. Przemyśl jest natomiast piękny i ciekawy, bardzo lubię.
          • chatgris01 Re: Mniejsze miasta 24.02.22, 19:44
            szare_kolory napisała:

> Łańcut ma jedną atrakcję, poza tym turystycznie jest bardzo słaby. Spróbuj tam
            > coś zjeść po 16.00 w niedzielę.

Ale to teraz w pandemii? Bo przed to przynajmniej hotel Sokol i hotel Lancut mialy restauracje otwarte w niedziele do 23.
            No i ma przeciez wiecej niz jedna atrakcje (bardzo spora zreszta), i ogolnie jest slicznym miasteczkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka