Dodaj do ulubionych

czajnik a indukcja

26.02.22, 16:26
Pytanie do emam ,które mają płytę indukcyjną? Czy macie czajnik na płytę czy elektryczny?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:32
      Elektryczny. Nie liczyliśmy, który korzystniejszy, wybraliśmy wygodę.
      • grey_delphinum Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:34
        Elektryczny, chodziło o to, by ewentualnie nie blokować sobie miejsca na indukcji.
        • grey_delphinum Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:43
          Poza tym elektryczny wyłącza się po zagotowaniu, a o tym na płycie notorycznie zapominałam.
    • larix_decidua77 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:33
      Na płytę, 3 razy szybciej woda ugotowana i nie zajmuje miejsca na blacie.
      • larix_decidua77 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:34
        Tylko trzeba solidny, z grubym dnem, najlepiej nierdzewny.
    • lot_w_kosmos Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:35
      Na płytę.
    • anilorak174 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:37
      Czajnik na płytę. Błyskawicznie gotuje wodę i nie ma problemu, ze ktos włączył i polazł i gotowała się bez sensu (w elektrycznym tak bywało.).
      • eliszka25 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:41
        Ale jak bez sensu? Przecież czajnik elektryczny wyłącza się, gdy woda się zagotuje. Natomiast jak ktoś postawi czajnik na płycie, włączy i pójdzie, to płyta nie wyłączy się w momencie zagotowania wody.
        • anilorak174 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:49
          Moja rodzinka notorycznie włączała czajnik ele i szka do swoich spraw przypominając sobie po 2h ze chcieli herbate. I gotowali znowu. Czajnik na płycie eliminuje ten problem bo gwiżdże i trzeba jednak przyjść i wyłączyć. Oszczędność pradu.
          • eliszka25 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:05
            Nie wiem jaki masz czajnik, ale jak do swojego wleję wody na jedną herbatę i go włączę, to zanim wyjmę z szafki kubek, z drugiej szafki pudełko z herbatą, włożę torebkę do kubka, schowam pudełko, wyjmę łyżeczkę z szuflady, to woda w czajniku akurat zdąży mi się zagotować.
            • anilorak174 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:06
              Nas jest dużo, herbate hurtowo się robi. Woda na indukcji gotuje się błyskawicznie. Elektryczny oddałam.
              • eliszka25 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:15
                Może mam kiepską indukcję (a w sumie, to sama uważam, że był to nienajlepszy wybór), ale u mnie taka sama ilość wody w garnku na indukcji nie gotuje się szybciej niż w czajniku elektrycznym. Może w czajniku na indukcji gotuje się szybciej, nie próbowałam. W każdym razie, skoro wam tak wygodniej, to nie zamierzam cię przekonywać do swoich racji.
                • anilorak174 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:20
                  🙂 Ja swoją indukcję uwielbiam.
                  • eliszka25 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:29
                    Ja z indukcji jako takiej też jestem zadowolona. Tylko model i markę bym teraz zmieniła, ale kuchenka ma dopiero nieco ponad rok, więc nie będę jej wywalać.
          • mamdomek Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 21:34
            Ale to są straty na głupotę a nie na ekonomiczność. Czajnik elektryczny jest wydajniejszy niż podgrzewany z zewnątrz.
        • thea19 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 19:04
          Mam czajnik z funkcją podgrzewania. Co parę minut woda wrze i się wyłącza jeśli sie nie zdejmie czajnika z podstawy.
      • grey_delphinum Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:44
        ???
        Pierwsze słyszę o takim czajniku elektrycznym, który nie wyłącza się po zagotowaniu wody.
        • anilorak174 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:50
          Nie zrozumialas. Włączasz i zapominasz. Czyli gotujesz bez sensu i prąd zużywasz.
          • grey_delphinum Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 18:12
            Owszem, nie zrozumiałam, bo napisałaś nieprecyzyjnie.
            • anilorak174 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 18:57
              Skoro nie znasz czajnika elektrycznego, który sam się nie wyłącza to wystarczyło pomyśleć chwilę.
              • grey_delphinum Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 20:49
                Anilorak, sama napisalas:
                "Czajnik na płytę. (...) nie ma problemu, ze ktos włączył i polazł i gotowała się bez sensu (w elektrycznym tak bywało.)."

Odniosłam się do tego fragmentu, a Ty dopiero potem sprecyzowalas, o co chodzi z tym bezsensownym gotowaniem.

Nie wiem, jakie ustrojstwa masz w swoim domu, może akurat posiadasz czajnik, który nie wyłącza się automatycznie lub ma zepsuty czujnik.

W moim ektrycznym jest np. sygnał dźwiękowy, że woda się zagotowała, więc argument o gwizdku w czajniku na płytę jest dla mnie trochę z dudy 😉

Dobra, zluzujmy poślady, ludzie mają większe problemy...
    • eliszka25 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:39
      Elektryczny. Nie widzę sensu blokowania kuchenki.
      • larix_decidua77 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:49
        Trzeba poobserwować jak często ma się zajęte 4 palniki i nagle pragnie herbaty. Ja tak nie miewam, więc nie zagracam kuchni elektrycznym ale jeśli ktoś tak ma to wtedy warto.
        • eliszka25 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:02
          Nie trzeba mieć zajętych 4 palników, żeby czajnik blokował kuchenkę. Wystarczy, że u mnie czajnik stałby na palniku najczęściej używanym, bo tak właśnie by było. Piję dużo herbaty, jest nas w domu czworo i czajnik blokowałby mi palnik akurat wtedy, gdy go potrzebuję, czyli np. podczas przygotowywania śniadania czy kolacji. Dla mnie to wystarczy.
          • larix_decidua77 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:43
            Każdy robi jak mu wygodnie. Ja nie mam ulubionych palników.
            • eliszka25 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 20:58
              Nie chodzi o palnik ulubiony tylko taki, który wielkością odpowiada garnkowi, jakiego zwykle używam. Piję niemal wyłącznie różne herbaty, więc czajnik zawsze musi być „w pogotowiu”. Zdecydowanie wygodniej mi jest, gdy stoi na stałe w kącie blatu, a obok niego dzbanek z przefiltrowaną wodą.
              • larix_decidua77 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 21:48
                Po prostu masz inne przyzwyczajnia a może też inną płytę. Małe kółko mam jedno, na reszcie mogę postawić każdy garnek. No i używam garnków w różnych kształtach, nie mam takiego "najczęściej". No może faktycznie częściej używam małych ale można je na każdym polu postawić.
                • eliszka25 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 22:09
                  Znów, nie chodzi o ulubiony garnek tylko taki, który wielkością pasuje do ilości gotowanego przeze mnie na codzień obiadu. Owszem, mały garnek można postawić na dużym polu, nikt nie zabrania, tylko lepiej jest stawiać garnki na polach o odpowiedniej dla nich wielkości. To też oczywiście zależy od płyty. W poprzednim mieszkaniu miałam taką, że nie miało to znaczenia. Na płycie nie było oznaczonych wielkości pól, tylko krzyżyki oznaczające środek pola. Wtedy było bez różnicy, jak duży garnek się stawia. Tutaj niestety tak nie mam.
                  • larix_decidua77 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 22:23
                    Ja mam 2 krzyżyki i 2 koła. Ale nawet jak stawiam na dużym kole to grzeje tylko w miejscu gdzie stoi garnek. Inaczej jest przy zwykłej elektrycznej (chyba) ale indukcja grzeje tylko garnek.
    • geez_louise Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:55
      Elektryczny, bo lubię, jestem z tych co to rzeczywiście włączają czajnik i o nim zapominają, gwiżdżący na płycie zawsze by mnie zastawal w wc. Na kuchence indukcyjnej chyba woda by się zagotowywala jeszcze szybciej.
    • alicia033 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 16:58
      elektryczny
    • n-ell Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:10
      Na płytę. Rekordowy w dodatku, bo ma już ponad 10 lat i nadal jest bardzo ok. Ku mojej rozpaczy nie ma już dystrybutora w Polsce, bo chętnie kupiłabym nowy.
      • n-ell Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:11
        U mnie dodatkowym argumentem było bardzo mało blatu roboczego.
    • afro.ninja Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 17:56
      A mnie elektryczny zabiera mirjsce na blacie. Mam na płytę.
    • fibi00 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 18:16
      Na płytę. Miałam elektryczny, czas gotowania ten sam czy elektrycznym czy na płycie. Nie w elektrycznym wkurzało to że psuł się w najbardziej nieoczekiwanych momentach. Ogólnie te awarie mnie wkurzały- nieważne czy czajnik był tani czy drogi, czasem nawet te tańsze dłużej działały niż te drogie ale też zasady nie było. Po awarii ostatniego czajnika, kupiłam porządny na płytę i jestem zadowolona.
    • mae224 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 18:59
      Elektryczny, cztery palniki to dla mnie zawsze mało.
    • stephanie_harper2 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 19:08
      Nie mam, wodę na kawę, herbatę gotuję na elektrycznym, z przyzwyczajenia i wygody.
    • bo1 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 20:51
      Czajnik na płytę. Zwykle gotuję 600 ml wody, bo takiej pojemności mam dzbanek na herbatę i muszę się nieźle uwijać z wyjęciem i wrzuceniem herbaty, ukrojeniem cytryny itp., żeby zdążyć, zanim czajnik zacznie gwizdać. Gotuje błyskawicznie. No i miejsce na blacie przyoszczędzone.
    • zwyczajnamatka Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 22:00
      Elektryczny
      1. Nie blokuje mi miejsca na kuchence - najważniejszy powód
      2. Mam bardzo dużo blatu
      3. Czajnik na kuchence zawsze gwizdał kiedy byłam akurat zajęta (wizytą w WC, ktoś zapukał do drzwi, zadzwonił telefon itp) to było, aż nieprawdopodobne i bardzo mnie wkurzało
      • eliszka25 Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 22:13
        Z tym gwizdaniem czajnika w nieodpowiednich momentach mam tak samo, gdy jestem u moich rodziców. Mama ma kuchenkę gazową i czajnik na kuchence. Niemal za każdym razem, jak chcę sobie zrobić herbatę, to najpierw nie mogę się doczekać aż czajnik zagwiżdże, a potem gwiżdże w najmniej odpowiednim momencie 😄
    • jehanette Re: czajnik a indukcja 26.02.22, 22:29
      Na płytę. Woda gotuje się szybko a nie produkuję elektrośmieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka