Dodaj do ulubionych

Kryzys będzie

07.03.22, 10:12
Będzie duży, wiadomo. Dzisiaj na s8 nie było tirów…

Co wieszczycie? Jak sie przygotowac? Da się?
Wlaśnie myślę o tym, jak to wpłynie na cenę chleba. Spojrzałam właśnie na to, kto ma największą produkcję rolną…
Popatrzyłam też na kurs franka. Polska jest chyba jedynym krajem, który nie zajął się tym gorącym ziemniakiem. Ciekawe dlaczego…
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:16
      W zeszłym tygodniu coś tam BC majstrował przy kursie, niestety to droga zabawa, a kasa pusta.
      • huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:21
        Sto lat temu, pod innym nickiem (nie znalazlam sama siebie, wiec nie przytocze) pisalam, że w interesie calego kraju jest pozbycie sie tych kredytów. Bo jak pieprznie jeszcze bardziej, to będzie to dodatkowy głaz, na ktory nie mamy wpływu. Nie kamyczek, głaz. Wiec lepiej sie tego pozbyc, jak jest czas. I nieważne jak, zawsze ktoś bylby niezadowolony. Ale dzisiaj juz nikt by o tym nie pamiętał i chociaz jedno byloby z glowy. A dzisiaj frank rosnie z godziny na godzinę i teraz jest juz 4,95.
        • mia_mia Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:30
          Nie ma gospodarki, która nie generowałaby długów i jeśli one idą na inwestycje to zdrowe zjawisko, natomiast my przejedliśmy pieniądze, więc będzie nieciekawie.
        • alicia033 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:35
          huang_he napisał(a):

> I nieważne jak,

Aha.
          • huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:41
            Aha, czyli wg mnie i na korzysc frankowiczow i niekorzysc. Moze posrodku. Ale zeby wlasnie tego nie było.
            • alicia033 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:56
              Aha, czyli powiedz nam, mądralińska, skąd ludzie mieli wziąć po kilkaset tysięcy, żeby pozbyć się długu już?

Btw. ostatnio tu twierdziłaś, że w nosie masz jakiekolwiek kryzys i tylko się na nim wzbogacisz. Skądż ta nagła troska i zainteresowanie produkcją rolną?
              • huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 11:03
                O czym ty piszesz? Po co ludzie mieliby brac po kilkaset tysiecy zlotych? Czy ja piszę o ludziach, czy o rządzie i bankach?

A jeśli chodzi o mnie i przykłady z mojego własnego życia, to uprawiam od lat wesoły trolling, jesli mogę chociaz odrobine wkurwic takie osoby jak ty.
                • vivi86 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 11:43
                  Np. na mieszkania?
        • fredzia098 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 12:00
          Co to znaczy pozbyć się kredytów frankowych? Unieważnić i podarować frankowiczom w prezencie te niespłacone mieszkania? A co ze złotówkowiczami? Im też kredyty rosną w kosmos, a jak brali to Glapiński obiecywał, że nie będzie podwyżek stóp przez conajmniej dwa lata. Też zostali "oszukani". Też im unieważnić kredyty i podarować te mieszkania?
          • huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 12:31
            Ta… Dajcie sie ludzie napuszczac jeszcze bardziej.
            W sumie te wszystkie „widzialy gały co brały” to taki sam trolling, podchwycony przez wielu, jak „ukrainki zabioro nam mężów”
            • huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 12:38
              I co do kredytow - lata temu moznaby je potraktowac jak kredyty złotowkowe, takie przeciez byly propozycje. Zrownac je z nimi, jakby byly brane na takich samych zasadach. I teraz by juz nikt o nich nie pamiętał. A tak…
          • madami Re: Kryzys będzie 07.03.22, 12:57
            Wielu fankowiczów swoje mieszkania już ma prawie spłacone, to grupa najbardziej zdyscyplinowana jeżeli chodzi o terminować płaconych rat. Tak zostali oszukani przez banki i ich nieuczciwe praktyki.
    • princesswhitewolf Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:20
      >Co wieszczycie? Jak sie przygotowac? Da się?

Pisalam o zapasach od miesiecy ,nie bede sie powtarzac.

• huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:23
        Zrobiłaś już zapasy? Czego i ile?
        • princesswhitewolf Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:26
          nie mieszkam w Polsce. Uwielbiam wsadzac w sloiki a drzew mam wiele i warzyw tez. Pieke chleb w domu wiec maka jest, Babcia ostatnio jakies kielbasy sloikowala bo jada takowe
          • huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:27
            A co za roznica, gdzie mieszkasz?
            Ile masz tej mąki?
            • little_fish Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:35
              No właśnie, też jestem ciekawa. Ile mąki trzeba mieć, żeby przy pięcioosobowej rodzinie uznać, że ma się zapasy na kryzys? Ten kryzys nie będzie trwał miesiąc...
              • princesswhitewolf Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:39
                >Ile mąki trzeba mieć, żeby przy pięcioosobowej rodzinie uznać, że ma się zapasy na kryzys? Ten kryzys nie będzie trwał miesiąc..

Ale zapasy sie robi jako element wspomagajacy a nie zastepujacy.
                • triismegistos Re: Kryzys będzie 07.03.22, 12:04
                  Jestem strasznie ciekawa ile trzeba mieć mąki, żeby starczyło na zapasy na lata? Może być jako element wspomagający, czemu nie tongue_out
              • berdebul Re: Kryzys będzie 07.03.22, 18:25
                Zależy ile jedzą chleba. Piekę 3 bochenki tygodniowo, zuzywam 1.5 kg mąki, zapasu mam około 150 kg. 🤷‍♀️ Mam też inne przetwory - dżemy, konfitury, sosy pomidorowe, ogórki, wszelkie inne kiszonki. W sezonie jemu warzywa z ogródka, dokupujemy jakieś pojedyncze sztuki/rzeczy których nie hodujemy, typu batat.
                • princesswhitewolf Re: Kryzys będzie 07.03.22, 18:28
                  oo to nie tak zle ze mna
                  • princesswhitewolf Re: Kryzys będzie 07.03.22, 18:28
                    ale w przetworach na bank cie pobije
                    • berdebul Re: Kryzys będzie 07.03.22, 23:05
                      Mam cały garaż. Znaczy, takie pomieszczenie, gdzie normalni ludzie trzymają samochody, a ja trzymam zapasy.
            • princesswhitewolf Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:38
              Porzadny Prepper nigdy nie informuje w szczegolach o swych zapasach lol

Ale polecam maszynke do odsysania prozniowego.
              • borsuczyca.klusek Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:40
                princesswhitewolf napisała:

> Porzadny Prepper nigdy nie informuje w szczegolach o swych zapasach lol
                >

Był taki polski program o preppersach, w którym gość pochwalił się, że ma złoto i srebro zakopane w ogródku 😅
                • princesswhitewolf Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:43
                  Otoz to borsuczyco haha
                • dyzurny_troll_forum Re: Kryzys będzie 07.03.22, 11:27
                  borsuczyca.klusek napisała:

> Był taki polski program o preppersach, w którym gość pochwalił się, że ma złoto
                  > i srebro zakopane w ogródku 😅

Może potrzebował, żeby mu ogródek przekopali... no nie wiem, pod nowe uprawy?
                  Albo może krety miał...
                • graphene.future Re: Kryzys będzie 07.03.22, 11:44
                  Był też taki, który uczył innych jak przetrwać, miał zapasy na kilka lat. Zmarł jakiś czas temu na atak serca.
                  • borsuczyca.klusek Re: Kryzys będzie 07.03.22, 13:17
                    Adofl Kudliński guru polskich preppersów. Udzielał się też na YT.
                    • graphene.future Re: Kryzys będzie 07.03.22, 13:35
                      Tak. Dlatego wszystko w granicach rozsądku. Nie jesteśmy w stanie wszystkiego przewidzieć i przed wszystkim się zabezpieczyć. Może trzeba będzie się ewakuować z tym co pod ręką a z naszych zapasów skorzysta ktoś inny, albo i nie.
            • princesswhitewolf Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:42
              >A co za roznica, gdzie mieszkasz?

Ano jest bo sa umowy miedzynarodowe na pare lat.
              Np. w różnych krajach roznie podskoczyl gaz i prad. Bo w roznym stopniu sa zalezne te kraje od ruskiego gazu. Tu tylko 20proc gazu jest z Rosji.

Tak samo maka w większości jest tutejsza albo kanadyjska na podst umow wieloletnich. Nawet moj handlarz owocow na targu ma umowe cenowa na 2 lata z taka Holandia.

Czy zostanie ta sama cena? Nie. Na pewno troche podskoczy tak jak z gazem, ale mniej niz w krajach zaleznych od zboz Ukrainy czyli np Iran
      • afro.ninja Re: Kryzys będzie 07.03.22, 17:38
        Jak u was w sklepach pieluch brakuje?!
    • lauren6 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:22
      To jest pewnie ostatni moment na wymianę złotówek na euro i dolary.
    • g.r.uu Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:24
      W ramach przygotowań przestałam jeść chleb
      • huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:30
        Ty sie tak nie śmiej z tym chlebem, bo jednak dla wielu to podstawa. Ja wiem, to glupie pytanie i będzie zaraz „sprawdz sobie w google!”, ale jak wygląda to teraz na Ukrainie?
        No np Ukraina jest drugim co do wielkosci producentem gryki na świecie. Piątym żyta i kukurydzy.
        • g.r.uu Re: Kryzys będzie 07.03.22, 11:01
          Ja się nie śmieję, piszę serio. Mój ulubiony już bardzo podrożał, więc zrezygnowałam
      • alicia033 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:36
        ja postanowiłam się przerzucić na ciastka
        • kiddy Re: Kryzys będzie 07.03.22, 13:21
          I słusznie, są dużo tańsze niż chleb 😉
    • madami Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:38
      Od dwóch lat to wiadomo.
    • alicia033 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:41
      Mogłabyś wyjaśnić, co ci przyświecało, przy pisaniu tego posta?
      Poza sianiem paniki?
      • huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:48
        Przedziwne, kto sie tu od razu pojawił. Nie siejcie paniki, nie rozmawiajcie o cenach benzyny!
        To po ile u was dzisiaj? Bo u mnie 6,5
        • beata985 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 11:22
          huang_he napisał(a):

> To po ile u was dzisiaj? Bo u mnie 6,5

U mnie 6.99
          Byłam dzisiaj u Złotnika, bo potrzebuje kupić coś na prezent...wyszarpałam najtańszy łańcuszek którego jeszcze nie przecenill...jutro za niego zaplacilabym 140 zlotych więcej 🤦‍♀️
      • lauren6 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:49
        Wygooglaj sobie odpowiedź.
        • alicia033 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 11:01
          lauren6 napisała:

> Wygooglaj sobie odpowiedź.

Nie omieszkam, jak tylko googiel zajmie się umieszczeniem zawartości waszych mózgownic w sieci.
          Póki co taka pustka go jednak nie interesuje.
          Ale nie poddawaj się, lauren, try again!
    • chococaffe Re: Kryzys będzie 07.03.22, 10:52
      W 2008 roku, jak powiedzieli, że kryzys (gospodarczy) potrwa dwa lata to pomyślałam "o rany, tak długo????, to niemożliwe"

Otóż możliwe, będzie kryzys na kryzysie.

Jeżeli tylko ekonomiczny to bedziemy szczęściarzami
    • mysiaapysia Re: Kryzys będzie 07.03.22, 11:27
      Tja. Taki kryzys, a w moim mieście przetargi na miejskie nieruchomości, w tym lokale (w stanie technicznym fatalnym, do generalnego remontu) kontynuowane, ceny osiągane typu 12tys./1 mkw. To dane z licytacji z ubiegłego tygodnia. Jakoś inwestorów ta wojna za naszą wschodnią granicą nie odstraszyła...
    • gulcia77 Re: Kryzys będzie 07.03.22, 12:05
      Od przynajmniej dwóch lat dywersyfikujemy zasoby. Obstawiałam, co prawda, najpierw rozwałkę UE, a dopiero potem atak na Ukrainę, ale to nie było nie do przewidzenia.
    • stephanie.plum Re: Kryzys będzie 07.03.22, 12:12
      Żółta, Rzeko, jedni się śmieją, drudzy mówią, że "aniemówili", a ja właśnie przymierzam się do tematu i też zupełnie serio nie wiem, czego kupić i ile.

część forsy można by "zamienić" na jakieś rzeczy, które się nie zepsują, a i tak się je zużyje.

nie jestem póki co zdolna do podejmowania energicznych działań, a zawsze, jak tak mam, to się potem okazuje, że trzeba było.

:~\

p.s.: dziadek od razu powiedział, że mam kupić większą ilość wódki, a ja nawet tego nie zrobiłam...
    • zozizu Re: Kryzys będzie 07.03.22, 12:16
      Jeżeli lubisz chleb, to m9zesz kupic make na zapas.
    • te_de_ka Re: Kryzys będzie 07.03.22, 13:18
      huang-he, dam ci b. dobrą radę, która pomoże ci żyć: skróć horyzont. Pomyśl, jak się przygotować na to, co będzie jutro i za tydzień. Nie myśl o tym, co będzie za miesiąc i za rok, bo myślenie w tak dalekiej perspektywie cię przerasta.
      • huang_he Re: Kryzys będzie 07.03.22, 13:22
        😂
    • afro.ninja Re: Kryzys będzie 07.03.22, 17:41
      Moim zdaniem jedzenia nie zabraknie, bo produkujemy bardzo dużo żywności. Gorzej, ze ceny paliw i ogrzewania wzrosną, więc wszystko i tak podrożeje.
      • hungaria Re: Kryzys będzie 07.03.22, 18:45
        Potrzebujemy też zdaje się nawozów, a tak się składa, że półprodukty idą z Rosji.

Russia also produces enormous amounts of nutrients, like potash and phosphate - key ingredients in fertilisers, which enable plants and crops to grow.

"Half the world's population gets food as a result of fertilisers... and if that's removed from the field for some crops, [the yield] will drop by 50%," Mr Holsether said.

Gaz do produkcji i benzyna to wisienka na torcie.
    • cegehana Re: Kryzys będzie 07.03.22, 18:35
      Zamożni ludzie mogą się przygotować przez dywersyfikację portfeli itd. Biedni mogą jak najlepiej dbać o siebie, bo ich zdrowie i dobrostan psychiczny to jedyny kapitał na trudne czasy.
    • vasaria Re: Kryzys będzie 07.03.22, 23:19
      Nie było tirów ??? Ledwo do pracy dziś dojechałam, taki korek był/ na drodze szybkiego ruchu z 90 % wszystkich pojazdów to tiry właśnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka