Dodaj do ulubionych

sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem

10.03.22, 19:59
Nasz lokalny punkt zbiórek sugerował, że potrzebne są dziecięce piżamki, poszłam do Pepco i odbiłam się od wieszaków obwieszonych letnimi koszulkami i piżamami. No nie kupię szortów + t-shirta, jak w nocy jest dalej +5. Nie uważacie, że trzeba by było jakoś uświadomić dyrektorom sieciówek, zwłaszcza tych tańszych, że wyjątkowo rynek się zmienił i potrzebne są ubrania na teraz, a nie na za trzy miesiące? A jeśli tak, to jak - przez Facebooka? Przez maile ze stron sklepów? Bo to chyba nie jest wygórowane żądanie, żeby wycofali z magazynów zimową kolekcję i na kilka jeszcze tygodni wrzucili do sklepów?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 20:09
      FB na pewno nie zaszkodzi, może jeszcze LinkedIn?
    • mia_mia Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 20:19
      Nie kupuj piżamek tylko spodnie i koszulki, które można wykorzystać w dzień i w nocy, poza tym zawsze zostaje internet, tam na jutro zamówisz wszystko i to w cenach jeszcze korzystniejszych niż w Pepco. W sklepach to tak nie działa, bardziej opłaca im się rozdać pozostałości za darmo niż wprowadzać je do sklepów.
      • daniela34 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 20:23
        To też nie jest zła sugestia- zamiast piżamek dresy. Wyjściowe rzecz jasna wink
        To tak jak do szpitala- sporo z nas woli dresy od piżam
    • 1matka-polka Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 20:22
      Dresy zamiast pizam.
    • pyza-wedrowniczka Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 20:22
      Mnie to denerwuje zupełnie bez związku z uchodźcami, że ubrania trzeba kupować na zapas, a nie wtedy, kiedy są potrzebne. Już parę razy miałam problem, że popsuły mi się buty, a w sklepach nie było nic na obecną pogodę.

Zresztą ja przez taką politykę sklepów zawsze kupowałam mniej, bo o ciuchach letnich zaczynałam myśleć jak jest naprawdę lato, a wtedy już wszystko przebrane było. No chętnie kupiłabym sobie dodatkowe sandałki, ale w połowie lipca, a nie na początku maja.
      • pani_tau Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 21:30
        Mnie też irytuje i to od lat. Szukam sandałów w czerwcu i słyszę, że żadnych szóstek już nie będzie, bo przecież jest po sezonie.
        • iliri Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 09:43
          Mnie to tez irytuje. A jeszcze bardziej w odniesieniu do obuwia dziecięcego. Jak mam przewidzieć wcześniej, o ile urośnie stopa?😡
          • 18lipcowa3 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 13.03.22, 17:05
            Mnie to samo.
            Mogę w grudniu kupić ładne klapki jak mi się spodobają a w lipcu kozaki .
            Oni chyba myślą że każdy człowiek to we wrześniu bierze rodzinę i idzie hurtem kupić kurtki ,kozaki, czapki szaliki itp a w marcu np idą i kupuja klapki, stroje kąpielowe itp.
            Bzdura totalna.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 21:11
      Ja jakieś dwa tygodnie temu może nicałe w Rossmannie chciałam kupić czapkę, bo jest pod nosem, a starą zgubiłam, a tu nie ma i zamiast stojaków z akcesoriami na zimę, stoją już stojaki z okularami przeciwsłonecznymi... I też klęłam, bo musiałam iść gdzieś dalej szukać, a tu w zimno w czambo ;P
    • zuzanna_a Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 21:18
      W moim tedim w sierpniu baba wystawiała mikołaje i reniferki wiec mnie juz nic nie zdziwi.
      Co roku to samo, w pepco zwykle wszystko nieadekwatne do pogody.
    • ichi51e Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 21:24
      Zamów w necie
    • geez_louise Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 21:37
      Może już wszystko wykupione. Kilka dni temu kupowałam naręcze piżam (plus kapcie, klapki pod prysznic i bieliznę) w pepco i tak samo jeszcze dwie inne kobiety w tym samym czasie. Ekspedientki dzwoniły po koleżankach, bo miały już wykorzystane zniżki pracownicze a chciały dawać następnym osobom rabaty, i nie znalazły już nikogo, wszyscy wykorzystali limity dając swoje benefity kupującym dla uchodźców.
    • ga-ti Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 21:56
      Mam wrażenie, że piżamki są świąteczne, a później już tylko letnie, z krótkimi spodenkami. Nie ma pośrednich wink
      To ja się zawsze spóźniam z ciuszkami dla dziecka, zwlekam z zakupem, bo dziecko szybko rośnie i dość nieprzewidywalnie, nie kupię kurtki na zimę, czy butów na wiosnę 3 miesiące przed sezonem.
      Nie wiem, czy prośba, sugestia do kierownictwa coś da, ale warto napisać.
    • daisy Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 23:28
      Asiu, przesłałam ci link na pocztę gazetową.
      • asia_i_p Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 00:11
        Dzięki!
    • barbibarbi Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 23:42
      Na bonprixie widziałam piżamy i koszulki z długimi rękawami, niektóre nawet w przecenie.
      • barbibarbi Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 10.03.22, 23:44
        www.bonprix.pl/style/pizama-z-miekkiego-materialu-1920073497/?catalogueNumber=939260&type=image&return=ref&page=1
      • hanusinamama Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 10:37
        i czekanie czasami 3 tygodnie....
        • katriel Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 10:53
          Tak było, ale ostatnio się znacząco poprawiło. Teraz jak przy towarze jest napisane "dostawa w 3 dni robocze" to przeważnie rzeczywiście w tyle przychodzi.
    • jednoraz0w0 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 02:02
      eeeeee więcej sensu by chyba miało wysłanie ich z magazynów prosto na zbiórki, ale myślę ze magazyny już są pełne wiosennych kolekcji i tak.
    • olkka_99 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 06:09
      sądzę, że nic nie wskórasz mailem, bo handel to cały łańcuch i to, co dziś jest w sklepach bylo zaplanowane już pół roku temu, więc nikt z dnia na dzień tego nie odkręci niestety. A do spania można kupić dresy/leginsy/koszulki z rękawem - będą praktyczne i teraz i za parę miesięcy jak zrobi się cieplej, wtedy można będzie je wykorzystać do chodzenia na codzień. Sama nie potrafię spać w piżamach, mam jakieś, ale i tak śpię w T-shircie najczęściej.
      • mandre_polo Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 06:35
        Również, nadruki na piżamach dorosłych są kiczowate i te najczęściej pozostają na wieszakach w sklepie. Nie będę spać w bieliźnie z kotkiem, palma z brokatem czy postacią z bajki
        • memphis90 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 08:35
          Naprawdę? Uciekając przed nalotami i ruskim wojskiem, spiąc na dworcu z jedną walizką, pańcia nie przyjmie pizamy z kotkiem lub palmą, bo pańcia życzy sobie dostaćmniej infantylny outfit...?
          • mandre_polo Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 10:22
            Mowa jest spaniu w t-shirt. Czytaj ze zrozumieniem
            • memphis90 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 10:28
              Doprawdy...?

mandre_polo Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 06:35
              Również, nadruki na piżamach dorosłych są kiczowate. Nie będę spać w bieliźnie z kotkiem, palma z brokatem czy postacią z bajki.

Twój wpis, nie mój....
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 11:52
                No, ale z czym masz problem? Ona nie pisze w tej chwili o wojnie i uchodźcach, tylko ogólnie o branży odzieżowej i że jej nie odpowiada obecnie często spotykany "dizajn" w konfekcji przeznaczonej dla dorosłych. Tyle.

Myślę, że to jest oczywiste, że jak ktoś nie ma co na grzbiet włożyć z przyczyn różnorakich, to nie wybrzydza i bierze co dają.
                • memphis90 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 11:58
                  >Ona nie pisze w tej chwili o wojnie i >uchodźcach, 
                  Wątek dotyczy właśnie odzieży dla uchodzcow. A pizam bez misiaczkow czy serduszek jest od groma.

>Myślę, że to jest oczywiste, że jak ktoś >nie ma co na grzbiet włożyć z przyczyn >różnorakich, to nie wybrzydza i bierze co >dają.
                  Tja, ostatnio jedna pisała, żeby nie dołączać nowej (!) bielizny do zbiorek, bo ona osobiście nie zalozylaby takiego niedopasowanego idealnie biustonosza i jako uchodza wolałaby kaskę do łapki i iść sobie na zakupki...
                  • mebloscianka_dziadka_franka Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 12:08
                    Wątek jest o uchodźcach, ale utworzyły się podwątki dotyczące ogólnie polityki firm odzieżowych - tak to się już dzieje na forum.

A co do różnych kontrowersyjnych wypowiedzi, trudno się do nich odnosić i brać na poważnie, kiedy to na 99,99% wysrywy jakichś trolli, pisane po to, by wywołać gównoburzę.

• mandre_polo Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 12:50
                    memphis90 napisała:

> >Ona nie pisze w tej chwili o wojnie i >uchodźcach, 
                    > Wątek dotyczy właśnie odzieży dla uchodzcow. A pizam bez misiaczkow czy serdusz
                    > ek jest od groma.
                    >
                    > >Myślę, że to jest oczywiste, że jak ktoś >nie ma co na grzbiet włożyć
                    > z przyczyn >różnorakich, to nie wybrzydza i bierze co >dają.
                    > Tja, ostatnio jedna pisała, żeby nie dołączać nowej (!) bielizny do zbiorek, bo
                    > ona osobiście nie zalozylaby takiego niedopasowanego idealnie biustonosza i ja
                    > ko uchodza wolałaby kaskę do łapki i iść sobie na zakupki...
                    >

Nie zasłaniaj się z braku argumentów
                  • pyza-wedrowniczka Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 12:55
                    Ta...na pewno jakby dostała do ręki 200 zł,. to na pewno kupiłaby dopasowany stanik za 200 zł, a nie stanik za 15 zł a za resztę 10 innych, ciepłych ciuchów. Przecież takie bzdury piszą ludzie, którzy żyją w swoim świecie.
                    • mandre_polo Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 09:19
                      pyza-wedrowniczka napisała:

> Ta...na pewno jakby dostała do ręki 200 zł,. to na pewno kupiłaby dopasowany st
                      > anik za 200 zł, a nie stanik za 15 zł a za resztę 10 innych, ciepłych ciuchów.
                      > Przecież takie bzdury piszą ludzie, którzy żyją w swoim świecie.

Tak piszą ludzie którzy nie doświadczyli w życiu poważnych sytuacji typu choroba, strata, bezpieczeństwo. W dużej sytuacji stresowej stanik spada na przedostatnie miejsce na liście potrzeb
                      • ichi51e Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 10:35
                        chyba ze masz duży biust który naprawdę potrzebuje stanika
                      • memphis90 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 10:57
                        Toteż właśnie o tym piszę - odrealnione pańcie zza bezpiecznego ekranu laptopka wydziwiają czego to by nie chciały, gdyby uciekały przed czołgami... Np piżamy w kotki lub niedopasowanego w 1000% biustonosza.
                        • rozaliaolaboga Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 20:22
                          Tak, ostatnio na FB wywiązała się dyskusja, co kto by zabrał uciekając przed wojną. Jedna laska napisała, że ona zabrałaby dzieci i dokumenty, a zwierzęta oddalaby w dobre ręce... 🤦🤦🤦
              • mandre_polo Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 12:52
                memphis90 napisała:

> Doprawdy...?
                >
                > mandre_polo Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 06:35
                > Również, nadruki na piżamach dorosłych są kiczowate[b]. Nie będę spać [/
                > b]w bieliźnie z kotkiem, palma z brokatem czy postacią z bajki.
                >
                > Twój wpis, nie mój....
                >

Nie imputuj, cytujesz część
                • memphis90 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 10:54
                  "Również, nadruki na piżamach dorosłych są kiczowate i te najczęściej pozostają na wieszakach w sklepie. Nie będę spać w bieliźnie z kotkiem, palma z brokatem czy postacią z bajki"

Tja, skróciłam o kilka słów...
                  • mandre_polo Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 13.03.22, 12:49
                    "Również,..." oznacza że podpisuje się pod wypowiedzią olkka_99
    • mayaalex Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 08:02
      tak, tez mnie to bardzo irytuje. W Belgii jest chyba jeszcze gorzej niz w PL bo okres przecen jest z gory ustalony, zimowe trwaja do 31 stycznia i 1 lutego ciezko juz znalezc kurtke czy szalik (jakis czas temu moje dziecko zgubilo szalik, w sklepach wybor byl zerowy, trzeba bylo przez internet).
      A w temacie - zamawiaj online albo, jak juz radzily dziewczyny wyzej, dres bedzie nawet lepszy niz pizama.
    • memphis90 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 08:38
      Nie jestem przekonana, czy oni to mają w jakichś magazynach, przecież co sezon jest inna oferta, raczej się towar wyprzedaje na bieżąco. A zamówienie na produkty na marzec 2022 to pewnie zostalo złożone z rok temu...
      • nuta15 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 08:58
        W sklepie internetowym 5 10 15 są ciepłe piżamki dziecięce z zimowej wyprzedaży po 24 i 25 zł. Niektóre mają grubsze jakby dresowe spodenki. Jakościowo są bardzo fajne, kupowałam wcześniej i dobrze się noszą. Jest też trochę tanich mocno przecenipnych koszulek i legginsów. Być może stacjonarne też da się coś upolować.
        • memphis90 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 10:31
          No ale wspomniane pepco wymienia całkowicie ofertę co kilka tygodni, to są jednorazowe "rzuty ", towaru, jak w Lidlu czy biedrze.
    • kasandra33 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 08:50
      a kup w zimie koszule z krótkim rękawem, np w Carry - nie ma, tak jakby wszyscy nosili zawsze długi rękaw
    • maggi9 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 08:58
      Przepraszam ale Ty chyba nie wiesz o czym mówisz.
      Wycofać z magazynów zimową kolekcję i wrzucić na kilka tygodni do sklepów? Serio uważasz, że sklepy sobie trzymają na zapleczu kurtki i są gotowe do ich ponownego wywieszenia na sklep? Czy też może uważasz, że firmy uszczuplą swoje zyski i przeznaczą kasę na transport tych wszystkich rzeczy z powrotem do sklepów?
      Wyjątkowo się rynek zmienił? To nie będzie trwać wiecznie a sieciówki planują łańcuchy transportu z wielomiesięcznym 'wyprzedzeniem.

Tak więc pisać to sobie możesz, powodzenia ale nie liczyłabym na odzew lub spełnienie tej prośby bo w tanich sieciowych sklepach liczy się tylko zysk.
      • milupaa Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 09:19
        No otóż to, można sobie pogadać. Rynek ubrań z obrotu wtórnego jest ogromny, więc tam można szukać ubrań dla uchodźców. Często też są to rzeczy nowe z metkami.
      • mandre_polo Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 10:30
        Sieciowki mają magazyny pełne ubrań. Część niszczą o czym można poczytać. Podczas wyprzedaż można znaleźć to co im zalega kilka sezonów wstecz. Nie sądzę że zalegają im piżamki dziecięce ale magazyny mają pełne.
        Osobną sprawą jest co im się opłaca w danym miesiącu momencie wstawić do sklepu
        • memphis90 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 10:58
          Ale nie wspomniane pepco.
      • hanusinamama Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 10:39
        Ale oni maja bardzo dziwna politykę. Kurtki letnie mają w lutym....w maju nie kupic cienkiej kurtki.
    • mama-ola Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 11.03.22, 10:27
      Miałam ten sam problem. Poproszone mnie o kupienie piżam, a w Pepco krótkie rękawki. Poszłam więc do Auchan, na sali były piżamy z długimi rękawami dla dzieci tak od 4 lat w górę. Dla młodszych sama zrobiłam komplety. W sprzedaży były dwupaki długich cienkich spodenek oraz osobno bluzki z długim rękawem.

Inna kwestia to podział na płcie. Ja nie wiedziałam, dla jakich dzieci to kupuję, znałam tylko wiek. Chciałam więc unisex, ale nie ma tak łatwo - są ubrania dla dziewczynek i są ubrania dla chłopców. Środka nie ma i koniec. Ostatecznie wzięłam wszystko granatowe.
    • s12345s Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 12.03.22, 10:59
      Chciałam sobie 7 marca kupić buty zimowe w CCC. Ale niestety są tylko buty na wiosnę i lato. Zimowych nie ma w ogóle.
    • jammer1974 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 13.03.22, 12:54
      Dresy sa uniwersalne. Mozna w nich spac i chodzic.
    • 18lipcowa3 Re: sklepy odzieżowe - nieoczekiwany problem 13.03.22, 17:07
      Zobacz sinsaya online.
      Maja piżamy z długimi nogawkami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka