Dodaj do ulubionych

Forumowy update

13.03.22, 10:41
Proszę, jeśli wam się zechce, dajcie znać, co tu się wyrabiało przez ostatni rok. Czasami podczytywałam, zwłaszcza ostatnio, no ale nie czytałam regularnie.
Najciekawsze wątki?
Czy Wasze dzieci dostały się do liceów, do których chciały?
Czy pisze jeszcze np. kosmos pierzasty? Lubiłam ją, a jej nie widzę.
Obserwuj wątek
    • rannala Re: Forumowy update 13.03.22, 10:58
      Cześć🙂
      Moja córka dostała się do LO z drugiego wyboru, ale dla mnie szkoły optymalnej dla niej, więc się cieszę. Nerwowki było, wiadomo...

Kosmos pierzasty to zdaje się teraz coconut czy jakoś tak.
      • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 12:31
        Aha, to poszukam sobie jej. A gdzie Twoja córa się dostała? Moja wybrała baaardzo leniwie, teraz sama nie jest zachwycona i nie sposób tego odkręcić. Dyrekcje mnie spławiają, jak słyszą nazwę szkoły, a znajomości nie mam. I żeby było śmieszniej, szkoła raczej slabawa, a profil trudny (tez go nie lubi, uprzedzałam, że dojdzie do takiego wniosku najpóźniej po półroczu i tak niestety jest).
        Mnie już wszystko jedno, żeby tylko po prostu się uczyła, wszędzie można się dobrze przygotować do matury... No ale właśnie trzeba chcieć.
        • em_em71 Re: Forumowy update 13.03.22, 13:16
          Lili, nie pytam która szkoła, natomiast profil mnie interesuje - trudny i nudny, przy czym wiem z czym wiąże się mat-fiz-inf. Mam ósmoklasistę, który sam nie wie czego chce, chętnie skorzystam z wszelkich doświadczeń, zwłaszcza, że w omawianym przypadku nie występuje pojęcie szkoły czy klasy marzeń.
          • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 13:30
            Profil jak dla mnie jest bardzo przyszłościowy, tak że nawet za bardzo nie protestowałam (do lepszej szkoły prog był np. 175, więc i tak by się nie dostala), a w podstawówce miała z tego wszystkiego oceny bdb i nawet lubila.
            Biol-chem.
            Przy czym ja myślę, że nie spodziewala się objętości materiału, od połowy 8 klasy kombinuje, żeby się jak najmniej uczyć i nie wysilac. A tu się tak nie da, trzeba się przyłożyć i mieć wiedzę, a nie tylko lać wodę.
            Może dałoby się porozmawiać z jakimś doradca zawodowym w Waszym przypadku? Moja córa miała po podstawówce tylko jedna czwórkę, z fizyki, dobrze ogarniała wszystko poza właśnie tą fizyką i matmą (tu były korepetycje, żeby mieć ponad 4 i lepszy wynik egzaminu), no a teraz marudzi, bo po pierwsze chyba wciąż sama nie wie, czego chce, po drugie nie chce jej się przemęczać.
            I wreszcie, chociaż to słaba stosunkowo szkoła, to jednak większość rozumie powagę sytuacji i naprawdę się uczą przynajmniej z tych rozszerzeń. Kluczem jest chęć, no i zainteresowanie przedmiotem, więc naprawdę warto zbadać predyspozycje.
            • chococaffe Re: Forumowy update 13.03.22, 13:44
              lili, córka załapała się na 3 letnie czy już 4 letnie liceum? Jeżeli 4 letnie, daj jej spokój przez pierwszy rok czy nawet dwa, oby tylko czegoś spektakularnie nie zawaliła ("pilnuj" jezyków, matematyki i polskiego/kultury)
              • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:00
                4letnie. To jej tłumaczę. Żeby pilnowała przedmiotów maturalnych. Rzecz w tym że ona na mnie wymusza wręcz chodzenie po tych szkołach i szukanie innego profilu. Ja uważam, że przyzwoicie przygotować się do matury można wszędzie.
                • lauren6 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:20
                  A prywatne LO nie wchodzi w grę? Szkoda dziewczyny, żeby przez 4 lata się męczyła.
                  • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:28
                    Jest słabe i kosztowne. Nie stać mnie też ma wyjazdy do Japonii albo Dubaju itp. Całe lata lozylam ponad swoje możliwości na to, żeby miała dobry start. Chciala się kierować swoją mądrością, to teraz tylko w jej rękach jest zmiana (przede wszystkim dobre stopnie na koniec). Zresztą doskonale wiem, że i na humanie znajdzie się zaraz pretekst, żeby nie uczyć się, bo widzę co się dzieje od roku. Musi sama rozumu nabrać i tyle.
                    • kurt.wallander Re: Forumowy update 13.03.22, 14:36
                      Ja bym jej jednak pomogła z przeniesieniem na inny profil. Mam dwójke dzieci na biol-chem-matach. To naprawdę ciężkie profile, a w LO 4-letnim (młodsza się, niestety, załapała) jest jeszcze ciężej niż w w 3-letnim. Materiał jest dużo obszerniejszy, co wiem z pierwszej ręki, bo maturzystka (w LO 3-letnim) i obecnie drugoklasistka (w LO 4-letnim) na bieżąco porównują omawiany aktualnie materiał. A jeśli szkoła z tych nienajlepszych, to jest tez duże prawdopodobieństwo, że słabo uczy, ale za to dużo wymaga. Wbrew pozorom w szkołach niżej w rankingu wcale nie jest luzacko zazwyczaj.
                      • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:41
                        Ależ ja pomagam. Bylam na koniec września. Nękałam te szkoły w półrocze, kiedy wystawiano oceny. Co mam jeszcze zrobić? Znajomości zero. My naprawdę nie mamy za dużo szkół średnich. A do takiej z progiem 90 to naprawdę nie warto się przenosić. Celowałam w podobne progi lub lepsze.
                        • kurt.wallander Re: Forumowy update 13.03.22, 14:52
                          Rozumiem. To w takim razie możesz jeszcze podpytać na koniec roku i we wrześniu. Może wtedy będą jakies ruchy w szkołach. A jesli się nie uda, córka musi się pogodzić z wybranym kierunkiem i jakoś jednak przygotowac sie do matury tu, gdzie jest...
                          Sama stoję przed podobnym problemem, tylko córka profil chce ten sam, ale myśli o zmianie szkoły. Pomogę, ile dam radę, znajomości też nie mam sad W Warszawie jednak więcej szkół, więc może się uda.
                          • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:54
                            Życzę pomyślności, a może i nam się uda teżwink.
        • g.r.uu Re: Forumowy update 13.03.22, 13:45
          Jest na początku drogi, daj je czas. Nie uwierzyłabys jaka u nas nastąpiła po dwóch latach LO przemiana z unikającego wysiłku dzieciaka w poważnie myślącego o przyszłości młodego człowieka, który nawet szóstki zgarnia
          • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:02
            Ale to ona się mnie wręcz czepia o zmianę profilu i ma pretensje ze do tego nie doprowadziłam. Wkurza mnie już to, bo naprawdę nie ma czym olśniewać innych szkół i nie jestem w pozycji żeby ten problem cudownie rozwiązać.
            • g.r.uu Re: Forumowy update 13.03.22, 14:03
              Niech sama chodzi i szuka, dopytuje. Czas na naukę konsekwencji i samodzielności. A Ty oczywiście wyrazisz zgodę, jak znajdzie
              • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:31
                I chyba w końcu tak to rozwiąże, czas trochę samemu się ogarniać.
            • chococaffe Re: Forumowy update 13.03.22, 14:12
              A o jakim innym profilu myśli i dlaczego?
              • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:30
                Humanistyczny, bo... nie trzeba się tyle uczyć.
                Obiektywnie, była zawsze bardzo dobra z polskiego i języków, ładnie pisze, ładnie się wypowiada.
                • chococaffe Re: Forumowy update 13.03.22, 14:33
                  Jeżeli to jedyny argument za humanem... to niech sama szuka smile
                  • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:37
                    Dlatego juz tym aż tak się nie przejmuje. Podpowiedziałam, co zrobić, żeby dać sobie szanse na przenosiny. I co zrobić, żeby wykorzystać szkolny czas z korzyścią, jeśli to się nie uda. Nie jestem władna zmusić do konkretnych działań prawie 16letniej osoby. Wie tylko, że jeśli oleje i nie zda to będą bardzo bardzo grube konsekwencje i to konkretne.
                    • g.r.uu Re: Forumowy update 13.03.22, 14:56
                      Jeśli nie zda to konsekwencją będzie powtarzanie roku, da się przeżyć
                • umi Re: Forumowy update 13.03.22, 15:16
                  Wcale nie koniecznie. Gdzies tu ktoras pisala o liczbie lektur na rozszerzony polski, chyba ze sto bylo. Do tego wiedze humanistyczna tez trzeba miec, chyba nie wystarczy samo lanie wody bez konkretow.
                  Uwazaj, zeby sie nie skonczylo tak, ze i tak bedzie plakala nad nauka, a potem jeszcze miala problemy z tym co dalej po tym.
                  • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 15:25
                    Też tak może być. Dlatego próbuję przedstawić plusy i minusy każdego rozwiązania. Ale po pierwsze trzeba chcieć się czegokolwiek poważnie uczyć
            • spirit_of_africa Re: Forumowy update 13.03.22, 14:23
              A nie może zmienić profilu w szkole, do której chodzi?
              • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:29
                To maleńka szkoła, 3 klasy, nie zgodzili się a zmianę, choć miała mnóstwo punktów na wejściu. Wszędzie jest ponad maksimum uczniów, teraz jeszcze dopchali dzieci z Ukrainy i tak jest wszędzie w Szczecinie chyba, w każdej w miarę przyzwoitej szkole.
    • karen_ann Re: Forumowy update 13.03.22, 11:02
      Opowiedz lilly co u Ciebie? Czy Twoje dziecko dostało się do wymarzonej szkoły?
      • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 12:36
        Moje samo nie wiedziało, w co się pakuje, nie słuchało rad ani moich ani nauczycieli i ponosi jakieś tam skutki tego (szkoła słaba, profil okazał się nudny i trudny) Jak dla mnie - skoro wybrałaś, to siedz i się ucz, tym bardziej że nikt jej nie chce nigdzie indziej (próbowałam, odbiłam się od ściany). No ale lepiej narzekać, taki skomplikowany charakter, ale może to będzie jakaś lekcja, żeby się zastanawiać. Jakoś musi sobie to wewnętrznie poukładać, jeśli nie uda się dokonać zmiany na koniec roku.
        A poza tym wszystko fajnie, dużo pracy plus hobby, które może z czasem stać się pracą. Tak naprawdę że wszystkich możliwych problemów martwi mnie obecnie tylko ta przeklęta wojna.
        A co u Ciebie? smile
        • turbinkamalinka Re: Forumowy update 13.03.22, 13:29
          Ale hybryd nie będziesz hodować? smile
          • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 13:43
            Jesuuuu nie big_grin
            • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 13:59
              To poczciwe gotowanie i pieczenie, potem robię zdjęcia. Mam nadzieję, że jakby co, to chociaz w jakiejś garkuchni się zatrudnię wink.
              • g.r.uu Re: Forumowy update 13.03.22, 14:01
                Nie bądź taka skromna. Rośnie gwiazda kulinarnej blogosfery smile Załóż konto na IG, będziesz miała więcej odbiorców
                • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:13
                  Mam, pod tą samą nazwa, ale zasięgi małe, bo nie mam czasu i nie chce mi się oblatywac innych kont. No i muszę popracować nad technika zdjęć. Ale zapraszam smile)).
                  Na razie nic nie wstawiałam ostatnio, jakoś mnie ta wojna robiła. Mam rodzinę ze Lwowa i traumy uciekinierów gdzieś tam mi się w duszy obecnie bardzo odezwały
                  • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:13
                    Tzn. rodzina pochodziła ze Lwowa, uciekli i trafili na ziemie odzyskane
                  • magdallenac Re: Forumowy update 13.03.22, 14:22
                    Nie mogę Cię Lily znaleźć na insta. Fajnie, że wróciłaś!
                    • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:32
                      Bo tam nie jestem lily. Napiszę Ci na priv. Też bardzo się cieszę, że Cię tu widzę!
                      • magdallenac Re: Forumowy update 13.03.22, 14:42
                        Wysłałam Ci priv na gazetową.
                      • rosapulchra-0 Re: Forumowy update 13.03.22, 18:19
                        Ja też poproszę o adres, bo również nie mogę cię znaleźć..
                        • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 18:21
                          Rosa napiszę Ci na gazetową
                      • berdebul Re: Forumowy update 13.03.22, 19:45
                        Jak jedzenie, to ja również poproszę😋
                        • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 20:00
                          Ok wink
                  • rosapulchra-0 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:38
                    Pod nazwą gotowanie i pieczenie?
              • turbinkamalinka Re: Forumowy update 13.03.22, 15:52
                Uff. Bardzo bezpieczne hobbysmile, przynajmniej efekt hobby można zjeść, a nie być zjedzonymtongue_out
                • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 16:14
                  big_grin
    • borsuczyca.klusek Re: Forumowy update 13.03.22, 13:07
      Polecam wątki o wątkach roku 😉

Nominacje:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,172849871,172849871,A_watek_roku_.html

Głosowanie:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,172944620,172944620,Watek_roku_zrobmy_to_dobrze_SONDA_.html
      • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 13:13
        Dzięki! Będę teraz bawić się nasionami, ale po południu poczytam sobie przy kawce big_grin
    • kkalipso Re: Forumowy update 13.03.22, 14:13
      Proszę, jeśli wam się zechce, dajcie znać, co tu się wyrabiało przez ostatni rok.

Zdecydowanie rządziły wątki zdjęciowe (co bardzo lubię) włosy/paznokcie/psy/koty/świnki/wakacje/kuciapy tak to chyba zostało nazwanesmile

Moim dzieciom do liceum jeszcze daleko, ale w pewnym momencie starsza (tak szybko) z dzieciaka stała się upierdliwą nastolatką, że jestem w lekkim szoku, aczkolwiek zadowolona. A druga super fajnym już "dużym" ogarniętym dzieckiem, które uwielbia robić wszystko same.
      • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:33
        <3
        Tak, była słynna szara kuciapa lajtowej której co prawda nie widziałam, ale pewnie nic straconego big_grin.
    • 18lipcowa3 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:28
      Berga uprawiała seks na kanapie w salonie i syn ją przyłapał.
      Są tu forumki zapatrzone w swego proboszcza. Szok w 21 wieku.
      • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 14:34
        Kółko klerykalne zawsze miało tu się dobrze wink.
      • malia Re: Forumowy update 13.03.22, 16:45
        Jakiego proboszcza? co mnie ominęło ?
      • nowyniknik82 Re: Forumowy update 13.03.22, 17:02
        Yyy seks na kanapie i przyłapanie??? Berga?? Masz link? Poczytam do kawki 😀
        • bergamotka77 Re: Forumowy update 13.03.22, 18:08
          To ich marzenie a raczej fantazje smile Niestety rozczaruje ciebie i lily, bo nie przylapaly mnie nigdy dzieci w takiej sytuacji. Tym bardziej teraz, po doświadczeniach znajomej smile
    • malia Re: Forumowy update 13.03.22, 15:11
      Lily, a jesteś pewna, ze na innym profilu byłoby jej lepiej, czy to tylko niechęć do uczenia się?
      Jak jest całkowicie pewna, ze to o profil chodzi, to niech sama jeździ po szkołach.
      Moja córka w tym samym wieku, tak na sto procent zadowolona nie jest. Kurde, pierwszy rok liceum powinien być ogólny całkiem
      • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 15:27
        Nie jestem pewna i dlatego uważam, że musi sobie w lepetynie zacząć ogarniać, na czym jej zależy, jak mogę tylko pokazać konsekwencje.
        A pierwszy rok mógłby być ogólny, też prawda, byłoby dzieciom łatwiej.
        • kurt.wallander Re: Forumowy update 13.03.22, 16:21
          To prawda, pomaga również zorientowanie się, kto i jak uczy. To tez może wpływać na wybór rozszerzenia. A tym bardziej można było takie opcje wprowadzić w liceach czteroletnich. Ale nie, wybrano drogę dowalenia tak dużych partii materiału, że i te 4 lata wydają się za mało na opanowanie wszystkiego.
          • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 16:27
            Oj tak. Przy czym u mojej szkoła wymaga wcale niemało od uczniów, a w drugą stronę niekoniecznie, nauczyciele potrafią zapomnieć wstawić oceny, pan gubił sprawdziany, ogólne zakręcenie (a jak ktos wystawia z przedmiotu łącznie z 4 ocen, to ma to znaczenie).
            • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 16:28
              Dla równowagi, w moimbardzo wysoko notowanym liceum, starsza już pani od chemii wali klasie złożonej z samych laureatów, że jesteście gęsi i idiotki. Widzę, że ogólny trend teraz jest taki, że jak grubo nie płacisz, to szkoła ma tę dzieciaki w du...
    • bergamotka77 Re: Forumowy update 13.03.22, 18:12
      Lily dobrze, ze wróciłas. Brakowalo ciebie. Mogę cię obserwowac na insta i chętnie skorzystam z inspiracji. Ematki ci rozkreca profil wink Co do mlodej to niech się nie męczy. Zmien profil jak sie da tylko tam na humanie jest duzo czytania i pisania. Czy to lubi?
      • lily_evans011 Re: Forumowy update 13.03.22, 18:17
        Właśnie nie za bardzo się da. Chyba że do całkiem fatalnej szkoły. Ale zobaczymy na koniec roku, co się będzie działo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka