Dodaj do ulubionych

Zostałam wychowawca

17.03.22, 15:59

Oddziału przygotowującego małych Ukraińców do nauki w polskiej szkole od września
Jak grom z jasnego nieba, dziś się dowiedziałam
Chwalę się i dzielę obawąwink
Przyjmę dobre rady i wskazówki
Może coś Wam przychodzi do głowy
Co pomoże, co przeszkodzi, a na co zwrócić szczególną uwage
Dzieci kilkanaścioro, ale jeszcze ich nie znam smile

Minister zdrowia: mamy do czynienia z początkiem końca pandemii.
Obserwuj wątek
    • tanebo001 Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:00
      👍
    • iwles Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:03

O fajnie. I gratulacje.
      Będziesz mówić po ukraińsku?
      • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:04
        iwles napisała:

>
        > O fajnie. I gratulacje.
        > Będziesz mówić po ukraińsku?
        >
        Nie, wszyscy że wschodu,albo południowego wschodu
        • iwles Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:05

W zbliżonym wieku, czy różnym?
          • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:07
            Różnym - przedział 0-8
            Na różne Michałki będą dołączać do docelowych klas
            • alfa36 Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:59
              Tzn oddział przygotowawczy obejmujący klasy 1-8?
              • sol_13 Re: Zostałam wychowawca 18.03.22, 18:20
                No tak. Tak to będzie wyglądać. A od września do polskich klas już rocznikami.
    • 18lipcowa3 Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:08
      Nie potrzebujesz rad. Z tego co czytam jak piszesz o swoich dzieciach , swoich uczniach jestes mega ciepła i empatyczna. Będziesz wiedziała co robićwink))))
      • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:11
        Dzieki, kochana jesteś 😘
      • ajaksiowa Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:11
        Dobra Robota,kotejka👍👍💪💪
        • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:17
          ajaksiowa napisała:

> Dobra Robota,kotejka👍👍💪💪
          >

Zasadniczo, jeszcze wiele nie dokonałam w tym temacie wink😉😉
          • aqua48 Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 17:04
            Zwracaj uwagę przede wszystkim na te bardziej nieśmiałe i wycofane, niech zawsze mają czas i możliwość wypowiadania się. Im będzie trudniej. I tak jak dziewczyny piszą wprowadzaj dużo zabaw słowno-ruchowych. Ze starszymi możesz porozmawiać o podobieństwach i różnicach w językach. Powodzenia!
            • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 20:57
              aqua48 napisała:

> Zwracaj uwagę przede wszystkim na te bardziej nieśmiałe i wycofane, niech zawsz
              > e mają czas i możliwość wypowiadania się. Im będzie trudniej. I tak jak dziewcz
              > yny piszą wprowadzaj dużo zabaw słowno-ruchowych. Ze starszymi możesz porozmawi
              > ać o podobieństwach i różnicach w językach. Powodzenia!

Dzięki wink
    • 35wcieniu Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:16
      Berga ma kilka pomysłów.
      • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:18
        35wcieniu napisał(a):

> Berga ma kilka pomysłów.
        >

Taaak?<przysuwa się zaciekawiona>
        • 35wcieniu Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:29
          Tak, są w wątku o warsztatach.
          Jednak po przemyśleniu proszę o ignorowanie mojego wpisu o pomysłach Bergi bo zaraz dołączy do dyskusji a jest tu potencjał na miły i pozytywny wątek, więc tego byśmy nie chcieli.
          Od siebie życzę powodzenia, zwróć uwagę na to że z jakiegoś powodu dużo z tych dzieci jest pozornie bardzo wesołych a dopiero po jakimś czasie okazuje się jaki tam w środku się dramat dzieje.
          • marzeka11 Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:34
            Na tym padlecie znajdziesz mnóstwo potrzebnych materiałów, też w wielu korzystam na lekcjach polskiego od postaw dla kilku uczniów w mojej szkole:
            padlet.com/halpol1/t7q9xu7apfkd9hk1
            • iwles Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:43

O, fajne.
              Pierwszego dnia zaczęłabym od zabawy, ruchowej, bo dzieciaki spragnione są "wyżycia się". A i przy okazji mogą osłuchać się z kilkoma polskimi zwrotami.
              No i wogóle chyba bardziej poszłabym w kierunku nauki przez zabawę.
            • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:50
              Super dzięki,na pewno skorzystam smile
          • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:39
            To pójdę.poczutam,.cos.podentzanie długi mi się.wudal, więc omijałam wink
            • marzeka11 Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:46
              O tutaj też masz materiały, które mogą Ci się przypadać:
              progresfera.edu.pl/niezbednik-nauczyciela-w-pracy-z-ukrainskimi-dziecmi?fbclid=IwAR3hE16i1cQdij5CaxDfUsml3ou8lefA2gO5ZN1PyaipAtHp1DQGCyUqwYk
              www.mediafire.com/file/kqsapagfc1xi6hb/Ukrai%25C5%2584ski_dziecipdf.pdf/file?fbclid=IwAR1ScucxZ-bec_8ZbzCBWASBVdjFVwl2mqRSghN-0LZCW6bzDe1j9R6TDI0
          • 35wcieniu Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 16:47
            Aha, jeszcze mam taką radę żebyś się przygotowała psychicznie na sytuację kiedy dziecko, które z racji wieku nie umie nazwać kolorów, używa fachowego słownictwa wojskowego. Jest to szokujące, nie wiem na ile częste ale z doświadczenia radzę się na to nastawić.
    • sophia.87 Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 17:11
      Powodzenia, choć te dzieci najbardziej marza o tym by wrócić do własnych szkół i tego im życzę ☺
      Daj znać jak będą potrzebne jakieś ekstrasy, których nie sfinansuje MEN, ciotki z emamy pomogą ☺
      • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 17:17
        Dziękuję 😘
    • perspektywa Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 17:48
      Będę kibicowała twoim poczynaniom. Dużo sukcesów i satysfakcji.
      • ladymercury Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 18:59
        Ja u młodszych zrobiłam dziś na zastępstwie (pół klasy z kilkoma Ukrainkami, reszta pisała Kangura) taki spontan, pisaliśmy na dużym ekranie interaktywnym ich ulubione, piękne i ważne słowa po polsku, angielsku i ukraińsku. Od mamy, słońca i miłości do frytek😄
        Bardzo fajnie poszło, potem na plakacie dzieciaki pisały po polsku i ukraińsku te słowa i dorysowywaly do nich obrazki.
        Czytaliśmy też wspólnie krótki tekst po polsku i ukraińsku.
        Ukraiński jest podobny do rosyjskiego, ale też polskiego i czeskiego😄. Ja wspierałam jeszcze komunikację angielskim i rosyjskim, jak było coś trudniejszego. Ale dzieciaki wymiotły, doskonale się rozumiały.
        I było wesolo😄
        Myślę, że te starsze dzieci też chętnie wezmą udział i jeszcze Ci pomogą w tłumaczeniu.
        A potem lecieć konwersację wspomagana scenkami, obrazkami. Wielu podstawowych słów można uczyć się poglądowo np przy robieniu posiłków, ubieraniu i rozbieraniu w szatni, na michalkach( terminy sportowe, plastyczne, kolory, cechy) podczas spaceru po szkole i w klasie (słownictwo dotyczące domu), przy rozmowach o dojeździe do szkoły, hobby, itd
        Będzie spokosmile
        • ladymercury Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 19:09
          Poglądowość moim zdaniem znacznie przyspiesza naukę. I nie ruszslabym sama tematów o Ukrainie. U nas np dziewczynka sama narysowała flagę i napisała nazwę swojego miasta i imiona koleżanek, to porozmawialiśmy. Starszy chłopiec na innej mojej lekcji nie ruszał tematu, to zostawiłam sprawę. Bardziej się rozgadał o ukraińskim jedzeniu i swoich ulubionych daniach-wiadomo, barszcz ale też stały zestaw pizza, pasta i sushi oraz paczki amerykańskie 😉
          Warto też się dowiedzieć, kto i kiedy przyjechał.
          U nas te młodsze dzieci wyjechały w pierwszych dniach, a ten starszy przyjechał w zeszłym tygodniu z terenu ostrych walk, prawie pod ostrzałem. Różnica w zachowaniu ogromna, generalnie starsze więcej rozumieją i znoszą wszystko gorzej.
          • perspektywa Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 20:56
            Jak czytam wasze wpisy to myślę sobie, że w sumie to w nosie mam egzaminy syna, maturę, to czy się nauczy mniej czy więcej, czy będzie w przepełnionej klasie i przez to będą gorsze warunki. Serio. Mam to gdzieś. Poradzi sobie w życiu tak czy siak. Są ważniejsze rzeczy. I o nich piszecie. Po prostu bądźmy z naszymi i innymi dziećmi. Wspierajmy je, szanujmy i kochajmy ze zrozumieniem. Dzięki dziewczyny.
    • lily_evans011 Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 20:12
      Sympatyczne, ale i bardzo odpowiedzialne zadanie.
      Masz jeszcze dużo czasu, żeby powymyślać różne aktywności.
      No i nauczyć się trochę podstawowych zwrotów po ukraińsku.
      Chociaż, jeśli teraz są już w szkole, to pewnie do września będą mówić po polsku.
      Powodzenia, na pewno będziesz fajną wychowawczynią!
      • kotejka Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 20:56
        Nie, nie, teraz ich nie ma
        Będą od poniedziałku, więc czasu już nie mam wink
        I od poniedziałku ja zaczynam z nimi pracować
        Od września trafiają do docelowych klas
        Wtedy już ich wypuszczam czeka mnie z nimi marzec, kwiecień,maj,czerwiec
        I przygotowanie ich do normalnego szkolnego trybu od września
        Uczyc się ukraińskich zwrotow nie muszę, oni mówią po rosyjsku
        Bardziej to muszę ich nauczyć funkcjonować w polskiej szkole później smile
        • lily_evans011 Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 22:10
          Aaaa to faktycznie trudniej. No nic, działaj!
    • extereso Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 20:56
      Też myślę że jesteś odpowiednią osobą na odpowiednim miejscu. Młodzi na zagranicznych uczelniach dostają opiekuna, takiego studenta który campus pokaże, na pierwszego drinka zaprosi, wprowadzi do towarzystwa. Może to też by tacy się nadali ?
    • bei Re: Zostałam wychowawca 17.03.22, 22:08
      www.rodzice.pl/materialy-do-pracy-z-dziecmi-z-ukrainy/

Może tu znajdziesz coś, co uznasz za dobre do wykorzystania. Jestem pewna Kotejko, że dzieci będą bardzo mile wspominać zajęcia z Tobą
    • alfa36 Re: Zostałam wychowawca 18.03.22, 07:48
      Napisz mi, proszę, czy ten oddział przygotowawczy obejmuje dzieci z klas 1-8? Tak zrozumiałam...
      • kotejka Re: Zostałam wychowawca 18.03.22, 09:39
        alfa36 napisała:

> Napisz mi, proszę, czy ten oddział przygotowawczy obejmuje dzieci z klas 1-8? T
        > ak zrozumiałam...

Tak, na ogólne przygotowanie są w klasie, na Michałki typu wf i plastyka idą do swoich docelowych klas. Będa ich uczyć też inne koleżanki moje wczesnoszkolne i polonistyczne.
        • alfa36 Re: Zostałam wychowawca 18.03.22, 21:46
          A gdzies czytałam, że oddziały przygotowawcze to: 1-3, 4-6, 7-8🤔
          • ichi51e Re: Zostałam wychowawca 19.03.22, 13:19
            właśnie dlatego do tej pory dyrektorzy niechętnie tworzyli oddziały przygotowawcze - jest to duży problem logistyczny i taniej (i latwiej) jest zrobić klase mieszana wiekowo.
            • ichi51e Re: Zostałam wychowawca 19.03.22, 13:20
              do tego dzieci dobrze sie ucza od innych dzieci i klasa mieszana wiekowo moze miec swoje plusy
    • berdebul Re: Zostałam wychowawca 18.03.22, 08:24
      Krąży po sieci tablica z obrazkami i podpisami po polsku/ukraińsku, dla maluchów może się przydać.
    • cegehana Re: Zostałam wychowawca 19.03.22, 11:42
      Może przyda Ci się ten link:
      lustrobiblioteki.pl/solidarnizukraina/ksiazki-w-jezyku-ukrainskim/
      są tam odnośniki do książek po ukraińsku, e-booki, pdfy, ukraińskie biblioteki cyfrowe, darmowe fragmenty książek publikowane przez wydawnictwa, materiały do nauki ukraińskiego, a także audiobooki. Spora część z tych materiałów jest do pobrania za darmo. Powodzenia, świetna fucha Ci się trafiła.
      • ichi51e Re: Zostałam wychowawca 19.03.22, 13:18
        zasadniczo zadaniem klasy przygotowawczej jest intensywna nauka języka. Chyba bym zabiła pani śmiechem gdyby na ekstraniemickim pani wyciągnęliby dziecku książki po polsku żeby mu zrobić przyjemność. Strata czasu to już lepsze w ogóle bez tekstu dla przedszkolaków i komunikat "język nie jest nam potrzebny żeby się dogadac" i np zrobić dla zabawy zajęcia nieme gdzie nikt nie może mówić (a jednocześnie cos maja zrobić np namalować kota na dachu) i zobaczyć co z tego wyjdzie.
        • cegehana Re: Zostałam wychowawca 19.03.22, 14:10
          A ja na ekstraniemiecikim chciałabym zacząć od tego co potrafię zrozumieć i stopniowo wprowadzać obcy język. Dziecko które kompletnie nic nie kuma szybko się zniechęca, nie chodzi o sprawianie mu przyjemności tylko o efektywną naukę.
          • ichi51e Re: Zostałam wychowawca 19.03.22, 16:15
            ale uczyć przez język dziecka może tylko ktoś kto go naprawdę dobrze zna (i rzeczywiście to jest duze ułatwienie dla wszystkich) ale jak ktoś nie zna to nie pomoże specjalnie - dzieci cudzoziemskie musza jak najszybciej wejść w nowy język i co ciekawe w wypadku dzieci wczesnoszkolnych to często na początku nie dzieje się na zasadzie tłumaczenia sobie w głowie jednego języka na drugi tylko budowy drugiego zbioru językowego - dopiero z czasem te zbiory zaczynaja się przenikać. dzieci ucza się inaczej niż dorośli.
            • cegehana Re: Zostałam wychowawca 19.03.22, 17:35
              Masz rację, tylko że sytuacja nie daje za bardzo możliwości wyboru, nie w każdej szkole będzie nauczycielka po ukrainistyce i edukacji wczesnoszkolnej, do wyboru jest taka co zna język ojczysty dziecka słabo albo żadna. Zgadzam się że dzieci powinny się komunikować po polsku żeby się nauczyć, No ale żeby do tego doszło trzeba w ogóle się jakoś komunikować - po to pomoce.
    • jeste_m_sobie Re: Zostałam wychowawca 19.03.22, 13:37
      Ojej... chyba nie ma co radzić, raczej trzymać kciuki i życzyć powodzenia. Jeśli miałabym napisać coś mądrego, to chyba niezbyt wiele założeń i oczekiwań i celów do spełnienia, za to dużo otwartości. Będziesz mniej sfrustrowana i dzieci też.
    • ichi51e Re: Zostałam wychowawca 20.03.22, 15:22
      tu są bardzo dobre rady odnośnie nauki polskiego blog.e-polish.eu/po-polsku-od-pierwszej-lekcji-tak-to-mozliwe/
      • kotejka Re: Zostałam wychowawca 20.03.22, 19:02
        Fajne, dzięki smile
        • ladymercury Re: Zostałam wychowawca 21.03.22, 09:13
          Zdaj relację, jak poszło zapoznanie😄
          Chyba teraz będzie Ci łatwiej, ukraińskie Ministerstwo Nauki uruchomiło zajęcia online. Z tego, co widziałam, w planie mają też codziennie godzinę zajęć psychologicznych. To na pewno pomoże.
          Tak sobie jeszcze pomyślałam, może zaczniecie razem jakiś projekt ogrodniczy, jeśli jest możliwość? Wspólną grządka szkolna, jakieś skrzynki czy doniczki.
          To bardzo pomaga w terapii depresji, PTSD i wielu innych, poza tym zwyczajnie relaksuje. Lekcja na powietrzu, wspólną pracą, rozmowa też może dużo dać. I nauczy sporo, także języka.
    • gryfna-frelka Re: Zostałam wychowawca 23.03.22, 21:37
      Kotejko, jak idzie Ci z nowa klasa? W jakim stanie sa dzieciaki, jak sie adaptuja?
      Napisz nam prosze jak wygladaja Twoje pierwsze dni jako wychowawca.
      • kotejka Re: Zostałam wychowawca 25.03.22, 20:44
        No,.jestem, to był ciężki tydzień, bo sporo nowych obowiązków
        Dzieci świetnie się odnalazły, wspólny oddział to dobry pomysł, mają siebie nawzajem, łatwiej im jest, na.pewno.latqoej, niż tym pojedynczym rzuconym między obcych na chemię i fizyki w polskim języku
        Ale i z naszymi już się zaprzyjazniaja
        Wciąż licza, że wojna szybko się skończy i wrócą do swoim domów, bardzo chcą, ale chętnie uczą się polskiego, bardzo są zaangażowani
        Że język piękny, że po sąsiedzku, że.moze się przyda,.kiedy będą chcieli uczyć się tu lub pracować, czy podróżować
        Ciekawi są dużych miast, chcą zwiedzić Warszawę, Wrocław,.Gdańsk smile
        Rodzice wdzięczni za opiekę, organizacje i miłe.przyjęcie. Dziś zebranie mialam z nimi. Ogólne pierwsze wrażenia z Polski - wszyscy tu są mili 😄😄 proszę, czego to się człowiek dowie o swoim kraju wink
        • gryfna-frelka Re: Zostałam wychowawca 26.03.22, 18:39
          Dzieki za odpowiedz!
          Kurcze, az lzy naszly mi do oczu a bardzo, bardzo rzadko mi sie to zdarza. Nie wiedzialam ze jezyk polski jest piekny smile
          Ciekawie sie czyta i dobrze ze dla tych ludzi tak sie dobrze ulozylo - ze maja dzieci w zorganizowanym nauczaniu w Polsce, ze ludzie sa dla nich mili. I choc to wszystko jest tymczasowe, widac ze dzieciaki mysla perspektywicznie. smile
          Powodzenia i dawaj znac kiedy mozesz jak idzie Twojej klasie i Tobie samej z nowymi obowiazkami.
        • perspektywa Re: Zostałam wychowawca 26.03.22, 21:32
          Wspaniałe wieści. To bardzo budujące, że ten świat i ludzie ......., że to wszystko ......., że wy.......... Dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka