Dodaj do ulubionych

Sukces prezesa i dyplomacji PIS

• livia.kalina Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 20:20
      Na oficjalnym koncie Zeleńskiego nie ma wzmianki po „historycznej wizycie” pisowskich aparatczyków. Robił,dobrą minę do złej gry, bo w obecnej sytuacji z diabłem by się ściskał dla dobra Ukrainy, ale dobrze wiedział, że to propagandowy popis na użytek wewnętrznej gry politycznej w Polsce.
    • krolewska.asma Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 20:34
      A to nie jest tak że tak było uzgodnione z Mateuszem żeby ośmieszyćNiemców?
      • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 21:28
        Jak widać w wystąpieniu Zelenskiego, to ich uważa za partnera do rozmów, a Polskę ignoruje. Zresztą, konsekwentnie.
        Tu: forum.gazeta.pl/forum/w,28,173357575,173357575,Najwazniejszy_skutek_jazdy_prezesa.html
        o tym rozmawiamy.

To nie jest miłe, ale od faktów uciekać nie należy. Wspominałem te okoliczności, ale póki wojna, a my, słusznie, popieramy niepodległość Ukrainy, od całości dyskusji należy się powstrzymać. Ale do oficjalnego wystąpienia Zelenskiego, skoro sam to mówi, odnieść się można.
        • asfiksja Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 21:50
          >To nie jest miłe, ale od faktów uciekać nie należy
          Międzynarodowe oddziaływanie prezesa jest w najlepszym razie zerowe, a najprawdopodobniej przeciwskuteczne. Dopiero co się miłowali z Orbanem, wyklinali "banderowców", teraz zrobiło im się ciepło w gaciach i nagle się przefarbowali i miłują Zelenskiego, no ludzie, nikt normalny na tym fundamencie nie będzie budować bezpieczeństwa swojego kraju.
          Przecież to są ludzie nieogarnięci, dopiero co dopuścili do niebywałej depopulacji rządzonego przez siebie kraju, wynikającej z błędnej polityki szczepień w połączeniu z zapaścią ochrony zdrowia. Pojechali sobie bez żadnego trybu do Kijowa, zrobili zdjęcia z Zelenskim, powiedzieli parę piramidalnych głupot i jeśli ktoś tego nie komentuje to warto być mu WDZIĘCZNYM, a nie pisać, że to niemiłe.
          Zelenski tak do końca Polski nie ignoruje, Dudę kojarzy pozytywnie. Może z Dudy da się coś jeszcze wykrzesać, w końcu czeka nas raczej parę lat kohabitacji (numer z służbami rozwalającymi opozycję podczas wyborów już raczej nie przejdzie 2. raz).
          • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 22:15
            Wspomniałem, że nie jestem najbardziej odpowiednim recenzentem rządów PIS. Nawet nie chcę, nawet brak mi słów cywilizowanych na to, co o PISie myślę.

Ale i w postawie rządu Ukrainy można wskazać słabości. Konsekwentnie (o tym może nie w tym miejscu) w Europie stawiają na Niemcy, to rozumiem, jeśli wszystko zdaje się być rozumne.
            Ale kiedy Niemcy wstrzymują się przed pomocą dla Ukrainy (przelotów Brytyjczykom nie zabraniały, Brytyjczycy o zgodę nie prosili, polecieli omijając Niemcy), z blokadą NS@ wstrzymują się jak długo mogą, za to ile mogą wysyłają (teraz też) do Rosji towarów, to konsekwentna czołobitność Zelenskiego również budzi wątpliwości.

Po pierwsze, ze względu na to, że nic nie wróży mu powodzenia (absolutnie nic).

A po drugie, trudno wierzyć w szczerość zapewnień Zelenskiego.

Niemcy są bardzo mądrzy, mają świetne (być może najlepsze w Europie, czytałem w tłumaczeniach ich komentarze - chyba tylko francuskie podobnie przenikliwe, wiele ich nie czytałem, ale zawsze) rozeznanie spraw b. ZSRR. Na pewno zauważyli i odnotowali, że jeszcze tydzień-dwa tygodnie temu Ukraińcy otwarcie mówili, że Niemcy nie są sojusznikami, ani nawet przyjaciółmi Ukrainy. Było to tak oczywiste, że nie chciało mi się nawet zapisać artykułu na temat, żeby w razie potrzeby mieć źródło (w różnych miejscach powtarzali to, w komentarzach też). No to nie sądzę, by Niemcy byli gotowi zmienić front i reprezentować interesy Ukrainy (poza własnymi, rzecz jasna).

Dlatego nie uważam, by awanse Ukrainy były realistyczne, a meandry polityki (zmiany zdania) rozumne. W sumie raczej słabe. Mizerne. A to już ich polityka.
            • umi Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 22:23
              W czasie II WS przypominam, Ukraincy wspierali Niemcow. Wprawdzie teraz postapili z honorem, ale niezbyt... eee... lotne narody wolno sie ucza.
              To sie Polakow tyczy tez. Trzeba pilnowac bezpieczenstwa UE, a przede wszystkim WLASNEGO kraju. Mowic co jest sluszne, ale nie wyrywac sie przed szereg. Oraz mimo wszystko pozwolic kazdemu na wlasna polityke. Jesli Ukraina stawia na Niemcy, neich stawia. Nie rozwalmy tylko wlasnej gospodarki bezmyslnie. Pomagajmy madrze, pomoca humanitarna i wspierajmy prawdziwa narracje. Oraz siedzmy w swojej norce i nie latajmy z szabelka na czolgi w imieniu innych, jak to juz bywalo.

Ukraincy caly czas wybierali zle, obecna sytuacja mimo calej ich walecznosci to wina ich korupcji, egoizmu i upartego dazenia do samozaglady. Pomozmy im ile mozemy, ale badzmy madrzejsi i nie idzmy z ta pomoca na dno. Wystarczy, ze nie rozwalaja ich bomby i moga spokojnie przetrwac, pracujac na siebie i integrujac sie z lokalsami, ktorzy powinni zachowywac sie przyjaznie i pomocnie ale nie czolobitnie. Nie jestesmy ani podnozkiem innych krajow, ani sanitariouszka w psychiatryku historii. Pomagajmy madrze i takze sobie. Zeby sie nie okazalo, ze potem znow bedziemy w d.pie i nawet na pochod triumfalny nas nie wezma mimo, ze on bedzie w ogole mozliwy dzieki naszemu wysilkowi.
              • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 23:30
                Przepraszam, jednak muszę sprostować nieścisłość.
                O ile Rosjanie nie użyją masowo potężniejszych broni, spośród tych które mają (np. bomb termobarycznych na Kijów), to wynik walk zaczyna być przesądzony na korzyść Ukrainy.
                Nic nie wskazuje na to, że zaproszą na pochód tryumfalny. Ale nam powinno zależeć na nieopanowaniu przez Rosję Ukrainy, bo to praktycznie daje nam bezpieczeństwo. To nasz cel i to wystarczy. Na więcej nie musimy liczyć. Oddzielna historia.

Nigdzie (czy praktycznie nigdzie) nawet nie wspomina się o pomocy wojskowej Polski (raz widziałem zdjęcie MiGów z szachownicą), choć taka najmniejsza chyba nie jest.

Warto zorientować się co ukraińskie media mówią o Polsce. Oczywiście pozytywnie, ale co akcentują i które. Bo ostatnio akcenty polskie widzę coraz rzadziej (bardzo prasy ukraińskiej nie przeglądam, też prawda, tylko główne portale).

Opowiem o reakcjach życzliwych Ukrainie komentatorów na (już kolejne) uwagi Zelenskiego pod adresem Bidena. Zresztą nie tylko Zelenski. Arestowicz też i pewnie więcej by się takich znalazło. Ale już sam Arestowicz wystarcza, by uznać, że to nie przypadkowe wypowiedzi.
                • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 23:36
                  Ale samą istotę sprawy mogę przedstawić jednym zdaniem J.Szweca: "nie kąsa się ręki, która karmi".
                  Szwec to były agent KGB w USA, obecnie konsultant amerykańskich służb. Z pochodzenia Ukrainiec (nie słyszałem, żeby powiedział to wprost, ale to wynika z jego wypowiedzi).

Nie wszystko w polityce Ukrainy jest rozumne.
                • ewka.n Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:24
                  buldog2 napisał:

> Przepraszam, jednak muszę sprostować nieścisłość.
                  > O ile Rosjanie nie użyją masowo potężniejszych broni, spośród tych które mają (
                  > np. bomb termobarycznych na Kijów), to wynik walk zaczyna być przesądzony na ko
                  > rzyść Ukrainy.
                  > Nic nie wskazuje na to, że zaproszą na pochód tryumfalny.

A to czasami nie ty pisałeś powołując się choćby na Skrzypczaka i innych, że ruscy Ukrainy nie zaatakują, bo ich zgromadzone przy granicach wojska nie mają kilkukrotnej przewagi?

Żeby się tylko ci wszyscy wojskowi specjaliści tak jak teraz są bezradni i zaskoczeni wobec tego, że Fiutin jednak zaatakował, nie byli bezradni i zaskoczeni w temacie jak on mógł użyć taktycznych pocisków jądrowych zamiast bomb termobarycznych. NATO zareaguje? Przecież nie został zaatakowany członek sojuszu, nie możemy dopuścić do atomowego końca świata itd.

Czarno to wszystko widzę. Zdarzyła się rzecz niebywała - pełnoskalowa wojna w Ukrainie. I nie przeszkadza to np. Francuzom robić business as usual z ruskimi. Leroy Merlin to nawet zwiększy inwestycje na ruskim rynku - w końcu nie ma nic tak korzystnie wpływającego na ceny jak wojna. Niestety nieprzegranie Ukrainy ważne jest tylko dla nas i państw bałtyckich, czyli dla tych o żadnym znaczeniu. Mający znaczenie i ewentualny wpływ sprzedadzą Ukrainę roniąc jedynie krokodyle łzy i to też tylko na użytek części(!) własnej opinii publicznej. Niecierpliwią się, bo swoją akcją pr-ową Zelensky zakłóca lubianą przez pieniądze ciszę, ale wciąż na ten pochód tryumfalny czy też ruską paradę zwycięstwa, nadzieje mają.
                  • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:04
                    Tak, ja. A dokładniej, pomyliłem się, bo pisałem że bardzo prawdopodobna jest interwencja lokalna, ograniczona do wybranych miejsc (Charków, Donieck, Mariupol, Chersoń z wodą dla Krymu, może Odessa), bo na zagarnięcie całości brak sił. Tak pisałem, tak mówił nie tylko Skrzypczak, ale kompetentni ludzie w Rosji (np. Striełkow) i na Ukrainie (np. Arestowicz). Mogę opowiedzieć, co mówili, bo pamiętam.

Rosyjskie kierownictwo postąpiło głupio i nie osiągnęli praktycznie nic. Nie zdobyli nawet Charkowa, ani Chersonia (są blisko).
                    Od przyszłego tygodnia Rosja straci ogromną przewagę z powodu niewielkiej siły ukraińskiej obrony powietrznej i przeciwrakietowej (przyszły dostawy S-200, S-300, podobno S-400 i to jest ciekawe, bo skąd - z Turcji?). Ukraińcy pomiędzy sobą już zaczynają mówić o wygranej. Oczywiście, nie bez pomocy Zachodu, ale wygrywają.

Odnośnie czarnych prognoz. Business as usual, fakt, ale zmiana tego podejścia następuje pod ogromną presją USA, której skutki już widać. Stanom też nie chodzi o interes Ukrainy, ale własny.

Grupa Zelenskiego (w niej Arestowicz) to rozumie. Arestowicz (o sobie mówi wywiadowca) wprost mówi o wspólnych interesach - USA, Turcji. I że są zbieżne obecnie, niekoniecznie w przyszłości. Jeśli chodzi o Turcję, to jest bardziej spokojny, tureckich pretensji do Krymu nie traktuje serio, co trochę dziwi.

W 2013, kiedy zaczynały się protesty na Majdanie, pisałem, że za rok na wschodzie Ukrainy będzie wojna i trwała strefa kontrolowanego chaosu, osłabiająca Rosję. Wojna zaczęła się latem, od interwencji najpierw pojedynczych bojówek, a po ogłoszeniu secesji Doniecka i Ługańska, całych oddziałów Prawego Sektora (mam szczegółowe relacje).

Dziś chodzi o utrzymanie wiary w NATO, bo na wiarygodności USA opiera się ich przywództwo. I maksymalne osłabienie Rosji, która ostatecznie opowiedziała się po stronie Chin, już nawet nie jako wasal, ale blotka. I to jest bardzo logiczne, konsekwentne, obecna polityka USA zadziwia skutecznością. Na obecny stan rzeczy pracowały pokolenia, pod kierownictwem prof. Zbigniewa Brzezińskiego, który robił wszystko co możliwe, żeby granice konfrontacji przesunąć na wschód od Polski. Zbigniew Brzeziński odniósł pełne zwycięstwo: u.pcloud.link/publink/show?code=XZHpxcXZLACLmPEwr2f7Df9dYcxx5QeDy5ny

Nie bez wielu powodów Brzeziński pogardza PISem, a jaczejka PIS albo udaje że nie wie kto to jest, albo otwarcie go nienawidzi. Muszę dodać.
              • gdanskamarylka Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 10:03
                >>Ukraincy caly czas wybierali zle, obecna sytuacja mimo calej ich walecznosci to wina ich korupcji, egoizmu i upartego dazenia do samozaglady.

Dokładnie to samo robią Polacy. Raz się udało pozbyć pisiorów z ich kombinatorską mentalnością, to się znowu Polacy wpakowali na tę minę, bo im ośmiorniczki przeszkadzały... Mon Dieu! Za to teraz pisiory się wprawiły w kradzieżach, kłamstwach, manipulacjach i lawiranctwie, poprawili zażyłymi kontaktami z putlerem, a suweren nadal jak ta ćma w ogniu.
                • anita1jesttu Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 10:09
                  gdanskamarylka napisała:

> >>Ukraincy caly czas wybierali zle, obecna sytuacja mimo calej ich wale
                  > cznosci to wina ich korupcji, egoizmu i upartego dazenia do samozaglady.
                  >
                  > Dokładnie to samo robią Polacy. Raz się udało pozbyć pisiorów z ich kombinators
                  > ką mentalnością, to się znowu Polacy wpakowali na tę minę, bo im ośmiorniczki p
                  > rzeszkadzały... Mon Dieu! Za to teraz pisiory się wprawiły w kradzieżach, kłams
                  > twach, manipulacjach i lawiranctwie, poprawili zażyłymi kontaktami z putlerem,
                  > a suweren nadal jak ta ćma w ogniu.
                  >
                  Co za bzdury. Nie ulega wątpliwości, że działania rządu od początku inwazji Polacy oceniają bardzo wysoko. A opozycji nie ma .Widać to po działaniach w Brukseli gdzie wszystko negują .
                  • alicia033 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 10:30
                    który to już twój nick, taniutki?
            • hummorek Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 22:24
              >jeszcze tydzień-dwa tygodnie temu Ukraińcy otwarcie mówili, że Niemcy nie są sojusznikami

Mówili, że nie są, czy sprawiali wrażenie, jakoby nie?
              • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 22:30
                Powiedzieli: Niemcy nie są sojusznikami Ukrainy.
                A z tekstu wynikało, że nie są przyjaciółmi.
                Jakoś takie słowa, a dokładnie ten sens. Poszukam.
                • hummorek Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 22:34
                  O, to ciekawe. Ale w sumie nie zaskakujące. Hmmm.
            • ewka.n Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 23:18
              buldog2 napisał:

> Niemcy są bardzo mądrzy, mają świetne (...) rozeznanie spraw b. ZSRR. Na pewno zauważyli
              > i odnotowali, że jeszcze tydzień-dwa tygodnie temu Ukraińcy otwarcie mówili, że
              > Niemcy nie są sojusznikami, ani nawet przyjaciółmi Ukrainy (...) No to
              > nie sądzę, by Niemcy byli gotowi zmienić front i reprezentować interesy Ukrainy
              > (poza własnymi, rzecz jasna).
              >
              > Dlatego nie uważam, by awanse Ukrainy były realistyczne, a meandry polityki (zm
              > iany zdania) rozumne. W sumie raczej słabe. Mizerne. A to już ich polityka.

Te "awanse" Ukrainy są bardzo dobrym politycznym zagraniem. Tylko trzeba zdać sobie sprawę, że Zelensky mówi niby do niemieckich polityków, ale tak naprawdę zwraca się do niemieckiej opinii publicznej. Niemieccy politycy mają gdzieś, co wcześniej Zelenski mówił i co teraz mówi, bo dla nich znaczenie ma to, że w porównaniu z ruskimi nie ma im praktycznie nic do zaoferowania (ropa, gaz, rynek zbytu itp.). Ale muszą się na ileś liczyć z krajową opinią publiczną, na którą stara się oddziaływać Zelensky i mu się to udaje.

Dowodzą tego opinie komentatorów w prasie niemieckiej po jego ostatnim wystąpieniu w Bundestagu, który go tylko oklaskał i nic więcej:
              - Sueddeutsche Zeitung: niemiecki parlament się skompromitował;
              - Die Welt: hańba dla parlamentu;
              - Frankfurter Rundschau: czarna godzina niemieckiego parlamentaryzmu;
              Krótkie podsumowanie tych reakcji tu Tekst linku, warto przeczytać.

Najkorzystniejszym dla Niemiec scenariuszem było i wciąż jest(!) szybkie zakończenie "operacji specjalnej" i powrót z ruskimi do business as usual. A nawet jeśli to jak się okazuje musiało potrwać dłużej (trudno, ruskie jak zwykle są niesolidne, ale taki to już partner), to niech się już ruscy wreszcie ogarną i to szybko skończą (w końcu to ich lokalne porachunki w b. ZSRR), i niech ten Zelensky już nie jątrzy i nie psuje nam biznesu.
              • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:12
                Zgoda. Zelenski zwraca się do Niemców, jako swojego głównego (kto jeszcze - GB, Francja?) partnera. Jedynego w Europie, z którym się liczy. Zwraca się tak, by odnieść największy skutek. Czy ten skutek to będzie sukces? Będziemy się przyglądać siedząc na aucie (znaczy poza boiskiem, nie na samochodzie).
                • ewka.n Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:31
                  buldog2 napisał:

> Zgoda. Zelenski zwraca się do Niemców, jako swojego głównego (kto jeszcze - GB,
                  > Francja?) partnera. Jedynego w Europie, z którym się liczy. Zwraca się tak, by
                  > odnieść największy skutek. Czy ten skutek to będzie sukces?

Niezależnie od wyniku nierobienie tego byłoby niewybaczalnym błędem. Tonący brzytwy się chwyta. A przewidywanie wyniku tych działań? Powtórzę: ilu jeszcze 2 m-ce temu obstawiało, że wejdą?

> Będziemy się przyg
                  > lądać siedząc na aucie (znaczy poza boiskiem, nie na samochodzie).

Taka rola praktycznie nic nie znaczących zawodników.
                  • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:54
                    Niezależnie od wyniku nierobienie tego byłoby niewybaczalnym błędem. Tonący brzytwy się chwyta.

Oni już nie tacy tonący. Z pomocą zachodniego uzbrojenia zaczynają wygrywać, czas gra na ich korzyść.
                    Oddzielna kwestia, my nigdy nie damy [im] tyle, ile [oni] spodziewają się po Niemcach. Ale to oczekiwanie, to konsekwentna postawa strony ukraińskiej. Nam do tego nic.

Powtórzę: ilu jeszcze 2 m-ce temu obstawiało, że wejdą?

Myśmy tutaj o tym rozmawiali. Sam pomyliłem co do skali inwazji, myślałem, że z takimi zgromadzonymi siłami będzie ograniczona do kilku obszarów - Charków, Mariupol, Cherzoń (zapora i ujęcie wody dla Krymu). A oni myśleli że będą ich witać z kwiatami i się przeliczyli.
            • saszanasza Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 23:31
              buldog2 napisał:

> Wspomniałem, że nie jestem najbardziej odpowiednim recenzentem rządów PIS. Nawe
              > t nie chcę, nawet brak mi słów cywilizowanych na to, co o PISie myślę.
              >
              > Ale i w postawie rządu Ukrainy można wskazać słabości. Konsekwentnie (o tym moż
              > e nie w tym miejscu) w Europie stawiają na Niemcy, to rozumiem, jeśli wszystko
              > zdaje się być rozumne.
              > Ale kiedy Niemcy wstrzymują się przed pomocą dla Ukrainy (przelotów Brytyjczyko
              > m nie zabraniały, Brytyjczycy o zgodę nie prosili, polecieli omijając Niemcy),
              > z blokadą NS@ wstrzymują się jak długo mogą, za to ile mogą wysyłają (teraz też
              > ) do Rosji towarów, to konsekwentna czołobitność Zelenskiego również budzi wątp
              > liwości.
              >
              > Po pierwsze, ze względu na to, że nic nie wróży mu powodzenia (absolutnie nic).
              >
              >
              > Dlatego nie uważam, by awanse Ukrainy były realistyczne, a meandry polityki (zm
              > iany zdania) rozumne. W sumie raczej słabe. Mizerne. A to już ich polityka.
              >
              >
              Nie wziąleś pod uwagę jednego. Nie wiem jak przebiegły rozmowy Kaczyńskiego z Załęskim, ale może okazało się, że Niemcy i tak wypadają lepiej niż Polska. Ja bym się w ogóle nie zdziwiła, gdyby PIS swoją, a w zasadzie „naszą(społeczenstwa)” pomoc przeliczył i wystawił Załęskiemu rachunek. Być może Załęski wybrał „mniejsze zło” i okazały się nim Niemcy.
              • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 23:39
                Jaki rachunek mogły wystawić PISia dyplomacja, PISie państwo? Jeśli nawet o uznaniu granicy z Polską się nie zająknęli (nie słychać o tym).

Specjalnych możliwości nie widzę, ale jeśli tak, to jestem ciekaw.
              • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 23:50
                PISu nie podejrzewam o jakiekolwiek rozmowy merytoryczne, nawet nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. Jeszcze Kaczyńskiego z Morawieckim. I choćby wzmianka na temat przedostałaby się do prasy. Choćby ze strony ukraińskiej, która publicznie stawia się nawet Bidenowi. A tu nic.
                • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:04
                  Pamiętam rozmowy Kaczyńskiego i kandydata na premiera Marcinkiewicza z "przyjaciółmi z PO".
                  Teraz by było jeszcze śmieszniej.
              • hummorek Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:56
                Nie wiem, czy Niemcy wypadają lepiej. Ale z całą pewnością można od nich coś "wyrwać". A Polska? Polska jest pożyteczna, bo przyjmuje uchodźców, nic więcej dać nie może.
                • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 01:07
                  A to mało?
                  Poza tym uzbrojenia, także najwyższej klasy, poszło tam sporo. Polskie Pioruny (różne wersje) są lepsze, niż Stingery, użytkownicy chwalą je najbardziej. Podobne konstrukcyjnie są brytyjskie Starstreak (również 3 podrakiety, dzięki czemu mniej podatne na fałszywe cele, zawsze któraś trafi).
                  • hummorek Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:05
                    A skąd, nie mało. Chodzi mi o decyzje ponad to. Na razie to NATO robi wielkie oczy i wyraża zdziwienie na polskie pomysły, które no właśnie - są tylko pomysłami, które nie rozwiązują problemu Ukrainy. Dużo gadania, a ludzie cały czas giną.
            • taje Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 10:14
              Eee, ale o czym Ty piszesz? Przemowa Żeleńskiego w Bundestagu nie miała nic wspólnego z czołobitnością wobec Niemiec a wręcz przeciwnie, była bardzo ostra. Moim zdaniem źle to czytasz.
              • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 10:27
                Ostry był tryb wezwania Niemców do działania: Niemcy! Obudźcie się!
                To było postawieniem na Niemcy w odróżnieniu od, na przykład, USA. Na przykład USA.
                Tak też zostało odebrana przez niemieckie media. Stąd taki właśnie podpis pod filmem DW: niech Niemcy staną się głównym obrońcą (partnerem, sojusznikiem) Ukrainy.
                • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 11:20
                  Mogłem się pomylić, sprawdzę to.
                  Słucham Zelenskiego w tej chwili
                  youtu.be/YtDifMeMC68
                  Opieprza ich ostro, wzywa, żeby powstały i zrobiły porządek.
                  "Dlaczego bez waszego liderstwa?"
                  Dalej, z grubsza tak: Im większa siła, tym większa odpowiedzialność za ludzi. W całej Europie.

Wzywa Niemcy, że wzięły na siebie przywództwo. Bez czego Europa nie wyżyje, nie obroni się (nie daję cudzysłowów, bo rozumiem sens, ale nie wszystkie słowa).

No wzywa Niemcy, żeby stały się głównym obrońcą Ukrainy. I Europy. Ewidentnie.
                  A że wcześniej zrugał, to tylko preludium, na koniec cud jak u Tannhäusera, zakwita laska papieska, sojusz ukraińsko-niemiecki. Fanfary.
                  Zelenski mówi świetnie.

Mowa była ostra, na początku. Ale najważniejsza jej część to to, o czym piszę. I co DW wyciągnęło na pierwszy plan w tytule filmu.
                • taje Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 11:42
                  Jest wściekły na Niemcy i ma rację. Niemcy i niemieckie procedury w Bundestagu wstrzymują zwiększenie unijnej pomocy militarnej dla Ukrainy. www.spiegel.de/politik/deutschland/ukraine-krieg-eu-staaten-einigen-sich-auf-weitere-500-millionen-euro-fuer-ukraine-militaerhilfe-a-a15acbd5-c512-4fa0-ac4d-c46794981121?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter#ref=rss

To nie jest czołobitność a wkurw.
                  • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:12
                    No jest wkurw. Ale wezwanie do liderstwa i przejęcia odpowiedzialności za Europę, to czy nie czołobitność?
                    Bardzo starannie wysłuchałem tego co powiedział.
                    Wkurw jest autentyczny i tylko techniczny, w podsumowaniu jest czołobitność.
                    • taje Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:16
                      No przecież to jest język dyplomacji. Nie może im powiedzieć, jak bardzo jest na nich wściekły więc apeluje do misji dziejowej Niemiec i używa słów, które przemówią do niemieckich wyborców i mediów. I sądząc z reakcji niemieckiej prasy, dobrze wybrał te słowa.
                      • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:49
                        No można i tak, ale mnie odwoływanie się do misji dziejowej innego państwa, to daleko za granicą wazeliniarstwa. Powtórzenie "wiodącej roli ZSRR"
                        W przypadku Niemiec, dodatkowo, kojarzy się słynne "Erwache".

Zresztą, we wpisie startowym nie mówiłem nawet o czołobitności, tylko wezwaniu Niemiec do stania się głównym sojusznikiem Ukrainy i leaderem Europy.
                        Nie że nim są, ale mają być. Przecież on właśnie to powiedział, a przedtem odegrał świetny spektakl wzmacniający odbiór.
                    • hummorek Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:19
                      Czy ja wiem? Bidena wzywa do bycia liderem świata... Ale czy to czołobitność?
                      • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:51
                        W przypadku Bidena to stwierdzenie faktu.
                        W przypadku Scholza ustawianie go w roli głównego obrońcy Ukrainy to i nieprawda, i czołobitność, dwa w jednym.
                        • hummorek Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 13:34
                          Dziwne to, bo Niemcy cały czas się brzydko dystansują od sytuacji, za co zresztą są mocno krytykowani. O Niemcach jako obrońcy Ukrainy chyba nie może być mowy, Niemcy tego nie chcą (Scholz).
                          Cały czas mnie zastanawia (wiem, to tylko teoretyczne dywagacje), co by było, gdyby nadal była Merkel.
                          • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 15:31
                            Niemcy się w roli głównego obrońcy Ukrainy nie widzą, to Ukraińcy pozycjonują Niemcy w taki sposób.

Właśnie Ukraińska Prawda doniosła, że Niemcy przekazały Ukrainie 500 wyrzutni rakiet Strieła (coś jak Stinger) i więcej przekazywać nie będzie (miało być przekazanych 2700).
                            www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/19/7332734/
                            • bramstenga Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 16:22
                              Twoja interpretacja to sięganie prawą ręką do lewego ucha. Zelenski jest przede wszystkim wściekły i rozczarowany. Od Niemiec Ukraina dostaje jeden wielki gest Kozakiewicza (opór wobec sankcji i rezygnacji z ruskiego gazu, jakieś żałosne, wręcz kompromitujące dostawy NRD-owskiej broni, skandal w Bundestagu). Rozumiem, że nie lubisz PiS-u, ale w tym wątku strzelasz kulą w płot.
                              • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 19:13
                                Tak, jest wściekły i rozczarowany i zgodzę się, że przywiązuję wagę tylko do końcówki jego przemówienia.
                                Jeśli chodzi o zawartość merytoryczną, programową, to jego słuszne narzekanie nie niesie żadnej. Cały program polityczny Zelenskiego w stosunku do Niemiec zawiera się w dwóch punktach:

1. Niemcy to lider Europy.
                                2. Niemcy mają bronić Ukrainę.

Cała większa część przemówienia Zelenskiego to była inwokacja. Pretensje były po to, by zmusić do uznania dwóch tez wyżej.
                                Zabieg medialny to przekonywanie do wnioskowania: nasze pretensje są słuszne, zatem musicie uznać podany dwupunktowy program.

Ta cała reszta na początku nie ma znaczenia. Znaczenie ma to co powiedział: jaki rząd Niemiec ma być i co ma robić. To jego program pozytywny, a nie poprzedzający go wstęp świetnego aktora.
                                Czy mu się udało przekonać rząd Niemiec do tego wywodu, zobaczymy.

Czy uda mi się przekonać do takiego myślenia Was, - sprawa otwarta.

Właśnie w tej chwili przypomniała mi się podobna do tego uwaga Szweca, jeśli znajdę ten fragment (Szwec codziennie przedstawia co najmniej jeden komentarz i nie wiem, czy to znajdę), to opowiem.
                          • bywalec.hoteli Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 20:17
                            może trochę lepiej ale niedużo by było?
              • hummorek Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:01
                Też tak to odbieram, dlatego nieco się dziwię narracji bulgoga2.
                • hummorek Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:16
                  *buldoga
      • iwles Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 21:40

Mówisz?
        Tak narażać życie PanPrezesa, tylko po to, żeby ośmieszyć Niemców?
    • myfaith Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 21:55
      Zelenski dla ratowania Ukrainy zawarłby nawet pakt z diablem gdyby mogl. To oczywiste. Z Niemcami probuje uderzyć w ich nutę bo to jest jeden z krajów który jest duży a który hamuje cały front przeciwko Putinowi. Chce ich pod prostu zaangażować. Nie laczylabym tego z hasłem ze Polske lekceważy. Rozmawia z każdym i nadal będzie to robic stwarzając wrażenie ze każdy jest dla niego najważniejszy. To jest walka o przeżycie Ukrainy.

• buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 22:19
        Jak się chce, można nie łączyć tego z mówieniem o lekceważeniu Polski. Ale to (niezależnie od przemówienia Zelenskiego w Bundestagu) constans ukraińskiej polityki zagranicznej i póki trwa wojna, odłóżmy tę rozmowę, bo w kontekście wojny niekonstruktywna.
      • umi Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 22:28
        Moim zdaniem zaczyna zjadac wlasny ogon. Moze wschodnia buta sie odzywa - tam nikt (nei tylko na Ukrainie) nie szanuej tych, co sami z siebei pomagaja. Trzeba wyzebrac i byc pod butem, zeby uwazac kogos za godnego szacunku.
        Wiec skoro tak, jego wybor. My musimy tylko pilnowac bezpiecznestwa UE i zadbanai o kwestie humanitarne. Nie mamy wplywu na jego decyzje, mamy na swoje. I nie mozemy sie dac wprdolic w klopoty i stac kolejnym polem bitwy. Gdyby tak nie szaleli z korupcja, to by qva calej Europie nie narobili problemow. Nadal uwazam, ze nalezy pomagac humanitarnie i nie przyklaskiwac Putinowi, bo caly swiat bedzie mial zaraz problem. Ale z cala UE, a nie pchac sie jak wariat i koziol ofiarny.
        • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:01
          Zgadzam się.
        • alicia033 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 06:20
          umi napisała:

> Gdyby tak nie s
          > zaleli z korupcja, to by qva calej Europie nie narobili problemow.

Aha. To Ukraina narobiła Europie problemów a nie Putin, który ją zbrojnie zaatakował.
          Mądra to ty nigdy nie byłaś ale tu bijesz rekordy. A razem z tobą drugi, tak samo "mundury", buldog, który się z tobą tu zgadza. W obu przypadkach nie dziwi nic.
          • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 07:11
            Nikt z nas nie akceptuje wojny przeciw Ukrainie. Zgadzam się w tym sensie, że gdyby nie doprowadzili państwa do rozkładu pod względem gospodarczym, finansowym, militarnym, społecznym, Putin ani nikt inny nie śmiałby pokusić się na jakąkolwiek napaść.

W 1991 to było najbardziej uprzemysłowione państwo posowieckie, bez długów, z gospodarką porównywaną (na Zachodzie) do gospodarek państw rozwiniętych "jeszcze trochę i Francja" (ze względu na strukturę gospodarki). Z ogromną energetyką atomową i gazem prawie darmo.
            • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 08:11
              Tu nikt nie usprawiedliwia napaści tym, że napadnięte państwo było w stanie rozkładu. To jest zwrócenie uwagi na brak odpowiedzialności za swoje państwo.
              Agnieszka Lichnerowicz, od wielu lat związana z Ukrainą, po latach złudzeń była na koniec rozczarowana tym, co tam się dzieje. Co nie zmienia faktu, że jest po stronie Ukrainy i reportaże nadaje z Kijowa. W tej chwili trwa rozmowa z P. Agnieszką Lichnerowicz o Mariupolu.
            • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 09:35
              W 1991 Ukraina była daleko przed gospodarką Korei Płd., do obecnego stanu państwa nie doprowadził nikt z zewnątrz.
              Krytykujemy złodziejstwa PIS i zdradę interesów Polski. Dlaczego mamy nie krytykować tego samego razy 10 nie krytykować gdzie indziej? Nie wypada?
              • milva24 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 10:18
                Pytanie czy faktycznie nikt z zewnątrz w tym rozpadzie nie pomógł. Wierzę, że u nas sporo działań antypolskich było i jest inspirowane z zewnątrz.
                • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:32
                  W 2014 i później na pewno tak. V Zarząd FSB (pomyślany na wzór izraelskiej, nie pamiętam nazwy, organizacji podtrzymującej związki etniczne) tym się zajmował. Ale wcześniej tego nie było, na pewno. Wcześniej prorosyjscy separatyści na Krymie byli wsadzani do ukraińskich więzień i Kreml palcem nie kiwnął w ich kierunku, są relacje.

Wcześniej byli nastawieni na organizację antypolskich akcji, co udawało się znakomicie, bo w zachodnich obwodach resentyment do Polski jest silny, bez niego żadna bomba w konsulacie w Łucku by nie wybuchła. Podstawowym celem naszej pomocy dla Ukrainy powinno być takie zmniejszenie emocji, by kolejny Wołyń nie był możliwy do zrobienia (jeszcze rok temu mówiono o tym we lwowskich kawiarniach i to mogło być wspomagane przez rosyjską agenturę wpływu). Niech na Zachodniej Ukrainie nie uważają Polski za wroga, na to powinny pójść duże środki.
              • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 12:57
                Zresztą, sami Ukraińcy to robią, to artykuł z ok. 2011 roku, kiedy sprawy szły jeszcze jako tako
                u.pcloud.link/publink/show?code=XZSfL0VZy1TCnogGWi7sCxHGXvE6LH0DffIX

Zwalczanie tych, co ośmielają się krytykować, to pewna droga do upadku.
    • koronka2012 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 22:25
      Dyplomacja PIS to pojęcia wzajemnie wykluczające się
    • lauren6 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 18.03.22, 22:41
      Demencyjny staruszek i figurant. Kto by ich brał na serio?
    • livia.kalina Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:17
      Marek Migalski, który był w pisie, więc się zna:
      • livia.kalina Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:18
        Link, że by nie było:
        twitter.com/mmigalski/status/1504705608444002318
        • bramstenga Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 16:27
          Migalski jak każdy były okołopisowiec nie jest zdolny do obiektywnych sądów, bo frustracja mu się uszami wylewa (to samo dotyczy Giertycha i Miśka Kamińskiego). Sorry, ale opinie gościa, który zaliczył już chyba wszystkie poglądy, to jakieś takie mało są wiarygodne. A nawiązując do powyższego: Kaczyński w 2010 MIAŁ się spotkać z Putinem, a kto FAKTYCZNIE się spotkał?
          • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 20:05
            Spotkał się Tusk, a Kaczyński chciał i nie zdążył. Czego to dowodzi? Tego że poglądy polityczne obydwu w kwestii Putina były podobne. Kaczyński ucharakteryzował się na Lenina i nagrał przemówienie do przyjaciół Moskali - czego to dowodzi? Że chciał w ten sposób wygrać wybory. Po przegranej zmienił strategię na 5 lat nienawiści. A Duda był chłopcem do towarzystwa Putina i Obamy i to również w kwestii relacji z Rosją niczego nie dowodzi.
            Wszystkie
      • ewka.n Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 00:50
        Przecież pis politykę zagraniczną uprawia tylko i wyłącznie na użytek polityki wewnętrznej. Taki też cel miała cała ta eskapada. Wystarczy poczytać o jej odbiorze na pisowskich forach/grupach dyskusyjnych. Opisywana jest jako miażdżąco obnażająca hipokryzję tchórzliwej EU obezwładniającą symboliką uczestnictwa w niej błogosławionego Prezesa, co będąc nawiązaniem do pamiętnej wizyty Największego Lecha w Gruzji, po prostu rzuca na kolana zdegenerowaną EU... itd. itp.
    • kandyzowana3x Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 07:17
      U mnie się chyba coś nie wyświetla. Tylko jedno zdanie nie związane z PiSem.
    • milva24 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 07:18
      Ja się na polityce nie znam ani na dyplomacji ale po pierwsze sądzę, że Ukraińcy swój rozum mają i wiedzą, że pisowcy żadnymi ich sojusznikami nie są, a zamierzają tylko w ten czy inny sposób wykorzystać obecną sytuację do wygrania wyborów w przyszłym roku. Skoro my tu wiemy po czyjej stronie gra PIS to oni też na pewno wiedzą. Wiedzą też zapewne, że mają po swojej stronie większość opinii publicznej w Polsce, wiedzą, że Polacy chcą żeby Ukraina była niepodległa bo jest to nam zwyczajnie jako państwu potrzebne, pomijając wszelkie sentymenty. I nie jest w naszym, Polaków, którzy nie chcą kolejnego wygrania wyborów przez PiS interesie, żeby Ukraińcy specjalnie się nad Kaczyńskim i Morawieckim i ich aktualną postawą pochylali. W Niemczech z tego co czytam politycy raczej oporni jeśli chodzi o wsparcie Ukraińcy bo biznes jest biznes a ona niespecjalnie ma im coś do zaoferowania a opinia publiczna jest mniej określoną niż w Polsce, więc jak dla mnie wezwanie Niemiec do pomocy, takie bezpośrednie, to jest dobre zagranie.
      • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 09:59
        Samo wezwanie to niech będzie, chodzi o to, czy ono coś da.
        Zachowanie, a właściwie różne zachowania Zelenskiego, w tym pokazywanie Bidenowi kto tu rządzi, krytykują ludzie najbardziej Ukrainie przychylni. A europejski sojusz Ukrainy (oficjalne stanowisko Kijowa) i Niemiec to też nie wzór realizmu politycznego. O tym opowiem, bo to warto wiedzieć. Może nie w tej chwili, ale jak wojna przynajmniej przycichnie.
        • milva24 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 10:05
          No tak, czy to coś da to jest wiem, Zelenski mam wrażenie, że próbuje różnych rzeczy i sprawdza efekt.
          • milva24 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 19.03.22, 10:05
            *czy to coś da to nie wiem
    • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 22.03.22, 22:37
      Zelenski idzie jak czołg.
      1. Bidena ustawia, bo w/na Ukrainie to on najważniejszy.

2. W Bundestagu opieprza Niemców, pyta "Dlaczego bez waszego liderstwa?" i wzywa Niemcy, że wzięły na siebie przywództwo i żeby były głównym obrońcą Ukrainy.
      Dzisiaj z jakiejś knajpy w Baden Baden zwolnili Ukraińca za to, że wyświetlił film o napaści Rosji na Ukrainę.
      No świetnych oni sobie wybierają partnerów, obrońców i protektorów. Z nimi w Lembergu będą ustalać przebieg granicy niemiecko-ukraińskiej. Gratulacje.

To o politykach, nie o ludziach, którym należy pomagać.

3. W Knesecie Zelenski mówił o podłości Izraela. No to teraz izraelskie uzbrojenie (zwłaszcza to najbardziej potrzebne, Iron Dome) będzie przybywać pełną parą.

4 . Brytyjczyków też opieprzał, już nie pamiętam, za co i po co. (Za wyjątkiem lejtmotywu: więcej broni.)

Opieprzał wszystkich. Ale opieprzanie nie liczy się, nie wnosi nic, tylko nastrój.

Jaka jest ta najważniejsza, konstruktywna część jego programu? Póki co, wiemy - Niemcy ponad wszystko. A dalej co?
      • taje Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 22.03.22, 23:23
        Zupełnie się z Tobą nie zgadzam. Wszystkie przemowy Zelenskiego są przemyślane i klasy światowej. Będzie kiedyś można książkę wydać. No może trochę nie wyczuł Izraela ale nie z powodów, o których mówisz - oburzenie dotyczyło tego, że los Żydów ukraińskich podczas WW2 powiązał z WW2 a nie z Holocaustem.
        • milupaa Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 01:54
          Wszędzie gdzie przemawiał dostał gromkie brawa, bardzo dobrze ze krytykuje, porusza sumienia, oczywiście ze zapisuję się na trwałe w historii. Buldog myśli ze jak będzie się podlizywał to więcej ugra, nic bardziej mylnego.
        • kloi0505 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 06:27
          <Wszystkie przemowy Zelenskiego są przemyślane i klasy światowej.>

Fakt, w gadce to on jest dobry (zapewne ktoś mu pisze a on się uczy). Szczególnie podoba mi się jak strofuje państwa zachodnie i krzyczy dejcie, dejcie.
          • iwles Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 06:31
            kloi0505 napisał(a):

>Szczególn
            > ie podoba mi się jak [...]

Dzięki bogu cały świat ma gleboko w d...e, co tobie sie podoba 🤣
          • milupaa Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 10:17
            😀 Nie wyszło ci. Zelenski próbuje ratować swój kraj, i chwała mu za to.
        • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 12:01
          Mogą być klasy światowej, jednak ich skutki wyglądają na dalekie od zamierzonych.
      • anorektycznazdzira Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 06:53
        Ad 1. Bidenowi to najwyraźniej w niczym nie przeszkadza
        Ad 2. Potrzebuje Niemiec jak cholera, nie dziwię się. Akurat tutaj mógł trafić swoim "stylem", który krytykujesz.
        Ad 3. Tu wtopił, i tak żadnego realnego wsparcia nie dostawał a jeszcze nadepnął na najwrażliwszą strunę.
        Ad 4. Nie przypominam sobie.

Ogólnie- sytuacja jest socjologicznie bardzo ciekawa: czy przedstawicielowi zaatakowanego kraju, na który wszyscy patrzą i "wyrażają oburzenie i sprzeciw" wolno powiedzieć cokolwiek więcej i inaczej poza pokornym skomleniem o jakikolwiek ochłapik.
        Wolno?
        • mysiaapysia Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 07:41
          O. Izrael aż kipi od oburzenia z powodu porównania do holokaustu. Próba ostatecznego rozwiązania kwestii mogła wg nich dotyczyć tylko Żydów, a nie innego narodu.
        • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 08:07
          Ależ oczywiście, wolno. Tylko niech się nie dziwi skutkom korzystania z wolności.
          A propos Bidena, Zelenski wtopił mocno. Bieden zareagował od razu w czasie rozmowy, życzliwi komentatorzy ostrzegali Zelenskiego przed kontynuacją tego stylu ("jeśli tak dalej, może się okazać, że nie będzie żadnych dostawy broni z USA").
          Odnoszę wrażenie, że to kontynuacja wcześniejszych wyobrażeń klasy politycznej w Kijowie na temat miejsca Ukrainy na "wielkiej światowej szachownicy", o tym że Ukraina jest mocarstwem tranzytowym, które samodzielnie decyduje o kształcie relacji pomiędzy Chinami i Europą (oficjalna doktryna, potwierdzona badaniami opinii). I żadne sojusze, nikt nie będzie się wtrącał. O tym nigdy się w Polsce nie mówiło. Dziś to bardzo mało na czasie, narracja o mocarstwowej Ukrainie żywa.
      • irma223 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 09:12
        buldog2 napisał:

> Dzisiaj z jakiejś knajpy w Baden Baden zwolnili Ukraińca za to, że wyświetlił f
        > ilm o napaści Rosji na Ukrainę.

Otóż nie. To ów Ukrainiec, Ihor Hołod, wmanewrował własnego Ministra SZ Dmytro Kułebę.
        Gość w wieku około 40-tki, żonaty, dzieciaty, pochodzący z Odessy, a mieszkający i pracujący w Baden Baden, ściągnął (czy ściąga) z Ukrainy, z terenów objętych działaniami wojennymi swoich bliskich.
        Pracował jako barman w restauracji Rizzi. I otóż na Instagramie, na profilu restauracji, w której pracował jako - przypominam - barman, zmieścił ten oto filmik: www.youtube.com/watch?v=BdpGto4Mhk4

Restauracja Rizzi zapewne gościła dotychczas gości pochodzenia rosyjskiego, którzy po pierwsze zrozumieli, co było powiedziane, a których to oburzyło, a ich nieobecność została przez managerów restauracji zauważona.
        Managerzy barmana zwolnili, wpis barmana ze swojego profilu wykasowali, a gości na Instagramie zapewnili, że chętnie goszczą, niezależnie od tego, kto ma jakie pochodzenie. Niemcy mają doświadczenie w lawirowaniu pomiędzy animozjami narodowościowymi ludzi, którzy u nich mieszkają (choćby pomiędzy Żydami a Arabami).

www.instagram.com/p/CbNc51gqSaB/?utm_source=ig_web_copy_link
        Wątpię, by rodzina Schreck sama zrozumiała cokolwiek z tego, co zostało powiedziane po rosyjsku.

Pan barman jednak postanowił się poskarżyć swojemu panu ministrowi spraw zagranicznych, okłamując go przy tym, jakoby przyczyną zwolnienia miał być filmik o okrucieństwach rosyjskich na Ukrainie i nazwanie wojny wojną.

www.facebook.com/dmytro.kuleba
        Pan minister Dmytro Kułeba najwyraźniej albo uwierzył bez sprawdzania, albo postanowił grać w tę grę, bo wspiera swojego rodaka i obywatela przeciw Rosjanom.

Fakt, że ustalenie, o co poszło, zajęło mi z ponad pół godziny, bo niełatwo było odnaleźć ów filmik. Ślad do filmiku znalazłam tutaj: life.nv.ua/food-drink/ukrainskogo-barmena-uvolili-iz-restorana-v-baden-badene-za-protest-protiv-agressii-rossii-video-50227344.html
        • taje Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 09:57
          Restauracja mieści się w Palais Gagarin, poprzednio należącym do księżnej Gagarin. www.mein-baden-baden.de/stadtrundgaenge/palais-gagarin/

Tak, tak, na pewno to zupełny przypadek i restauracji leży na sercu dobro wszystkich gości. I na pewno nikt z tych rosyjskich gości nic złego o Ukrainie nie powiedział i w ogóle odżegnuje się od polityki Kremla.
          • irma223 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 10:03
            Aha.

No to skoro bazują na rosyjskich gościach, to tym bardziej zwolnili ukraińskiego barmana, który Rosjanom groził pobiciem przez "nieznanych sprawców".

Można się oburzać, że w tych czasach obsługują Rosjan, ale jeśli przyjmiemy, że są na nich niemalże skazani, to trudno się oburzać, że zwolnili barmana.

Kurdej-Szatan też została zwolniona za wulgaryzmy, a nie za współczucie dla uchodźców pod białoruską granicą.
            • taje Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 10:08
              Człowiekowi rodzinę i przyjaciół mordują na Ukrainie a Ty się oburzasz, że nawrzucał Rosjanom w filmiku. No nawrzucał, dał upust emocjom. Czy komuś konkretnemu groził? Inni zajmują wille oligarchów albo blokują rosyjskie jachty, ten nabluzgał. To nie są normalne czasy i zwalnianie kogoś z tego powodu to nawet nie jest małostkowość, to jest jak dla mnie obrzydliwe.
              • milupaa Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 10:22
                Zgadzam się. Nie czas na uprzejmości wobec Rosjan.
              • irma223 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 10:56
                Nie oburzam się, że nawrzucał, rozumiem, że go emocje poniosły.

Ale oburzające jest, że okłamał swojego ministra, wciągając go w to.
                W Niemczech nie ma bezrobocia, nie tu, to tam.

Jeśli, jak sama wskazujesz, restauracja Rizzi z racji samego swojego położenia jest wręcz zdana na klientelę pochodzącą z Rosji, to trudno oczekiwać, by klientela była zadowolona, jeśli wygraża im barman, który ma ich obsługiwać. Łatwiej im wymienić barmana, niż klientelę, jak widać, a negatywne oceny w serwisie Google wystawiane przez Ukraińców rosyjskich klientów im nie zniechęcą.

Na miejsce barmana też nie chciałabym obsługiwać klientów pochodzących z kraju i narodu agresora na mój kraj.

Natomiast niemieccy managerowie najwyraźniej zauważyli odpływ klientów rosyjskojęzycznych i zainteresowali się przyczyną, bo wątpię, by śledzili filmiki, jakie pracownicy zamieszczają na swoich własnych profilach.

Do listy podmiotów, jakich należy unikać, osoby mieszkające lub odwiedzające Baden-Baden mogą sobie dopisać restaurację Rizzi. I tyle.

Niemcy się natomiast od dziesięcioleci nie mieszają w animozje narodowościowe, bo by od tego zwariowali. Grecy vs. Turcy, Turcy vs. Ormianie, Żydzi vs. Palestyńczycy (i ogólnie Arabowie, a w końcu i wszyscy muzułmanie), Polacy i blok wschodni vs. Rosjanie (tak ze trzydzieści coś lat temu), Chorwaci vs. Serbowie (wczesne lata 90-te), muzułmanie bośniaccy vs. Serbowie itd...

Niemcy zawsze starali się to wszystko tonować, zmuszając zantagonizowane grupy do siedzenia cicho, dopóki są u nich.
                • buldog2 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 11:59
                  To prawda, śledztwa nie przeprowadzałem, nic szczególnego to nie było, w dobrej wierze powtórzyłem za Ukraińską Prawdą:
                  www.pravda.com.ua/news/2022/03/22/7333700/

Trzeba będzie zwracać większą uwagę nawet na drobiazgi. Tylko czasu brak, żeby sprawdzać drobiazgi (ważne rzeczy - jak najbardziej).
                  • irma223 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 12:45
                    Ja, owszem, na tyle się zaciekawiłam tym niedopowiedzianym wątkiem, że postanowiłam wywiedzieć się, o co poszło.

Wizja Niemców zwalniających za przedstawienie prawdy o wojnie przez pracownika, wydała mi się lekko mało prawdopodobna.
              • irma223 Re: Sukces prezesa i dyplomacji PIS 23.03.22, 12:24
                Konkretnie mówił do Rosjan, że jeśli są gdzieś (na Zachodzie, jak rozumiem), to niech mówią: "Sława Ukrainie!", by byli traktowani, jak ludzie i by patrzono na nich, jak na ludzi, bo tutaj co prawda jest spokojne miasto, ale w wielu innych miejscach mogłoby się to dla nich źle skończyć, więc niech sobie pamiętają, by dla własnego bezpieczeństwa powtarzać głośno: "Sława Ukrainie!".

I co drugie - dosłownie - powtarzane słowo, to "bliad' ", czyli odpowiednik naszego swojskiego "k....a".

Nic poza tym na filmiku nie ma. A, przepraszam, początek jest: pan biega z przypiętą do piersi flagą ukraińską, by ludzie zobaczyli, jak flaga ukraińska wygląda.

Nie, nie użył słowa "wojna", nie wspomniał o bombardowaniach ani strzelaniu do cywilów.

Ale później na te aspekty rzekomo wspomniane w filmie powołał się już Kułeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka