purchawka2020 Re: Dania bezmięsne 21.03.22, 08:59 Gyros roślinny z Lidla jest lepszy od mięsa. Tofu w sosie teryaki jest lepsze od mięsa. Zupa curry z czerwoną soczewicą nie ma mięsa. Fasolka po bretońsku bez mięsa. Moje dziecko może żywić się makaronem - z pesto, serem, pomidorami, oliwkami i takie tam. Frytki z warzy w z piekarnika podsypane fetą. Warzywa korzeniowe plus mieszanka warzyw mrożonych - z przyprawami typu oregano itp.duszone na patelni. Do tego wrzucona cieciorka z puszki. Wielka góra fasolki szparagowej z mrożonki, posypanej prażonym słonecznikiem, do dopchania - ser halloumii smażony. To mniej więcej jemy z dzieckiem. Zaczęłam ja bo nie lubię kotletów i mieś na obiad - czasem zjem plaster wędliny na kanapce. Dawałam dziecku wybór - czy chce to co ja czy to co ojciec.Wybiera moje. Mąż nadal wybiera kotlet. Przy ograniczeniu mięsa przez dwie na trzy osoby w rodzinie rachunki za jedzenie spadły o 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Dania bezmięsne 21.03.22, 09:55 A dlaczego zmuszasz kogoś do zmiany diety? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Dania bezmięsne 21.03.22, 10:11 jest ostatnio moda na skomplikowane tofu, jest ono odcisniete, obtoczone w skrobi, smazone i podlane sosem sojowym. Zeby mialo chrupiaca skorke. Robilam pare razy, ale wrocilam do metody od lat - kawalek tofu dobrze wycisnac w rece, pokroic na cienkie plasterki, usmazyc i po smazeniu wlozycz do jakiej males miseczki z sosem sojowym (goraca patelnia nie lubi plynow). Tak samo robisz seitan czy kotlety sojowe (jesli robie sos np pomodorowy, to nie namaczam kotletow, one i tak przesiakna sosem). Ponadto mozesz to marynowac. Mozesz robic kotlety sama z soczewicy, fasoli. Mozesz dodawac fasoli do kazdej potrawy - od zupy do surowki. Takze dodawac smazone tofu tez (ja goruje co pare dni porcje fasoli. Fasola do lodowki i codziennie przelewana swieza woda). Dodajesz namoczona soczewice do sosow. Nie wiem , gdzie mieszkasz, ale u Azjaty odkrylam fajne tofu - b scisniete warstwy, wiele warstw. Ja tofo kroje, te warstwy sie fajnie rozpadaja i je smaze i podlewam sosem sojowym. Takie male opakowanie starcza na dwie, trzy potrawy, bo to tofu jest b sprasowane i b wydajne. Mozesz tez marynowac tofu/seitan/kotlety sojowe na noc w mieszankach ziolowych - tradycyjnie (np rozmaryn, jalowiec, ziele angielskie, lisc laurowy), wlosko czy po azjatycku (ja uzywam filtra od herbaty, bo rozdrabniam przyprawy w mozdzierzu) plus cebula/czosnek/ew musztarda i koniecznie nieco tluszczu jako transporter smaku. Marynowane produkty odsaczasz z marynaty, smazysz i do potraw dodajesz odpowiedmnich Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakonwalia90 Re: Dania bezmięsne 21.03.22, 12:47 Moim zdaniem to będzie trudne. Jeśli ktoś lubi mięso, je mięso codziennie czy przynajmniej 5 razy w tygodniu i nie wyobraża sobie niejedzenia mięsa to się nie przekona. Może na początku jeść mięso rzadziej? Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Dania bezmięsne 21.03.22, 13:41 Absolutne przeboje dla moich mięsożernych zwierzuków: - zupa krem z warzyw (warzywa przed gotowaniem podduszone na maśle), w wersji kalorycznej podawana z kwaśną śmietaną i grzankami z serem. - frytki z sosami (domowymi, ofc) - makaron z pieczonymi w oliwie warzywami, brzmi postnie, ale jak tego jest wielka kopa, porządna oliwa i ładnie doprawione, to głodu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Dania bezmięsne 22.03.22, 00:38 A, no i placki ziemniaczane. Z twarożkiem. To zgłuszy każdego głodomora. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_i_brzydka Re: Dania bezmięsne 21.03.22, 19:04 A proszę uprzejmie: Obiady ubiegłotygodniowe (młoda 2 lata temu przeszła na wegetarianizm. Dla mnie, mięsożercy, rzecz nie do pojęcia. Ale co zrobisz, jak nic nie zrobisz🤷) 1. Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym + surówka z kapusty kiszonej. Wyszło na 2 obiady. 2. Kupne pierożki Gyoza z warzywami 3. Kapusta zasmażana (na maśle robiłam) z łazankami. Znowu wyszło na 2 razy 4. Zupa serowa z grzankami (dużo grzanek) 5. Zapiekanka na bazie makaronu ( warzywa, jajko, ser) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Dania bezmięsne 21.03.22, 20:30 Zostało mi dużo kapusty. Nie bardzo lubię słodką kapustę, postanowiłam znaleźć jakieś danie, które wykorzysta ułamek moich zapasów, da się zjeść i będzie bezmięsne, bo piątek. I znalazłam ten przepis: fajnegotowanie.pl/przepisy/zapiekanka-z-bialej-kapusty/ Okazało się nadspodziewanie dobre. Nie miałam papryki, dałam w proszku słodkie, ostrej i wędzonej (sporo tej ostatniej). Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Dania bezmięsne 21.03.22, 20:39 Dzięki, u mnie też zalega pół główki kapusty! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Dania bezmięsne 25.03.22, 21:18 Japońskie danie śniadaniowe z kapusty. Genialna rzecz. Okonomiyaki. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Dania bezmięsne 22.03.22, 10:19 Dzisiaj robię sos z dyni do makaronu ( z suszonymi pomidorami), usmażę na drugiej patelni filet z indyka w kostce, kto zechce to domiesza (ja na pewno, bo emamy mi uświadomiły że ciągle wegle zjadam a białko leży). Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Dania bezmięsne 31.03.22, 22:30 Jak się robi taki sos? Mam zamrożoną dynię. Odpowiedz Link Zgłoś
amy.rose Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 08:38 naucz sie robić seitan, całkiem fajny zamiennik kurczaka w np. kebabie. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 13:24 Można kupić proszek, bo robota samemu to jest masakra. Z kg maki masz mało seitanu. A jak masz pecha, to wszystko popłynie z wodą. no i seitan to czysty gluten, a to jest zło obecnie Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 16:20 chcesz zastąpić mięso składające się z protein i tłuszczy jakimś zastępnikiem składającym się z glutenu? *fejspalm* Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 16:26 no dobra kolego a z czego składa się gluten?? seitan ma w 30g 21g czystego białka... Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 16:35 zaraz powiesz, że wołowina i chleb ma ten sam skład. trochę naciągasz. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 16:42 nie ma takiego samego - seitan ma lepszy bo ma mniej tłuszczu... Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 16:45 tłuszcz zwierzęcy daje sytość + zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczu. gluten tych witamin nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 17:01 białko daje sytość, a nie tłuszcz. Jeżeli już. A tłuszcz do rozpuszczenia witamin możesz brać, jaki chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 17:03 tłuszcz też daje sytość. tłuszcz zwierzęcy jest źródłem tych witamin. ja wszystko rozumiem, ale mówienie, że jakiś sejtan zastępuje mięso to jest naciąganie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 17:05 i tyle jako argument. Oookay Seitan to białko. Bez cholesterolu. Strączkowe to białko, ba ziemniaki to też białko. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 17:24 Aminokwasy, cholesterol, tłuszcze, w tym zwierzęce, to normalne składniki pokarmowe diety wszystkożernego ssaka, nie posiadającego kilku żołądków ani flory bakteryjnej przezuwaczy. Zwierzęta odżywiające się wyłącznie roślinami, aby przyjąć odpowiednią dla ich aktywności ilość kalorii jedzą wagowo znacznie więcej niż wszystkożercy. Oczywiście, człowiek wymyślił oleje roślinne, czyli koncentrat tłuszczu, zjada nasiona roślin strączkowych, czego nie robią inne zwierzęta - bo niczego w swoim pożywienie nie "zastępują" z powodów ideologicznych. Trenujący sporty siłowe jedzą nawet koncentraty białkowe, żeby zwiększyć masę mięśniową. Może kiedyś ewolucja spowoduje zmniejszenie żołądków do rozmiaru naparstka i skrócenie jelit, a żywić się będziemy tabletkami - lub jeszcze lepiej kroplówka. Ale jak wtedy ematka znajdzie powód, żeby iść do restauracji, poznawać nowe smaki w innych krajach? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Dania bezmięsne 24.03.22, 16:59 jestem weganką od 15 lat a wcześniej lata wegetarianką. Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Dania bezmięsne 25.03.22, 16:01 Uwielbiam warzywa potrawki z warzyw różne sałaty ale jako połowa dania, drugą połową jest mięso. Jestem typowym mięsożercą zresztą u nas wszyscy są. Uwielbiamy ryby, wołowinę, cielęcinę, króliczynę, najmniej lubimy te popularne - wieprzowinę i kurczaka. Mam cukrzycę i dieta węglowa a vege często taka jest, u mnie nie wchodzi w grę. Po waszych przepisach tylko się upewniłam. W większoci dań są pyry, makarony, kluchy, pyzy, nalesniki itd. Takie dania to ja lubię ale mogę max raz w tygodniu. Druga sprawa to to, że dobre dania vege, są pracochłonne. Nie rozumiem chęci przestawiania kogos na dietę vege. Aspekt finansowy? Warzywa kosztują więcej. I konia z rzędem temu nastolatkowi, który naje się pieczonym kalafiorem. No chyba że zje do tego furę frytek ale wtedy argument o zdrowym odżywianiu znika. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Dania bezmięsne 25.03.22, 21:27 laluna82 napisała: > Po waszych przepisach tylko się upewniłam. W większoci dań są pyry, makarony, k > luchy, pyzy, nalesniki itd. Takie dania to ja lubię ale mogę max raz w tygodniu Kup sobie parę książek o diecie vege albo minimalizujących rolę mięsa w posiłku. Brak pozamięsnej wyobraźni to jest jakiś współczesny matrix. > Druga sprawa to to, że dobre dania vege, są pracochłonne. A kotlety schabowe się same panierują, skacząc ochoczo. > Nie rozumiem chęci przestawiania kogos na dietę vege. > Aspekt finansowy? Warzywa kosztują więcej. Więcej od mięsa? > I konia z rzędem temu nastolatkowi, który naje się pieczonym kalafiorem. Przez tysiąclecia istnienia rasy ludzkiej jakoś warzywa nastolatkom wchodziły, a tu nagle nic z tego. Mamo, polej parówki sosem z wieprzowiny i nadziej tym kurczaka? No chy > ba że zje do tego furę frytek ale wtedy argument o zdrowym odżywianiu znika. Wiesz, to jest kwestia przyzwyczajenia, czyli tego, co się jadło w domu. Jeśli od dziecka było 'marchewkę możesz zostawić, ale zjedz kotlecik, bo nie urośniesz', to potem istotnie, kalafiorem się nie naje. Kwestia odpowiedzialności rodzicielskiej Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Dania bezmięsne 25.03.22, 22:36 Kotlety schabowe z kilograma schabu to 20 minut roboty, wraz z panierowaniem i smażeniem. Koszt 20 zł, wartość energetyczna 1200 kcal. Upieczenie selera, kalafiora, marchewki - nieco dłużej, wartość energetyczna - 200 kcal. Porównaj koszt jednej kalorii, ilość produktu zapewniającego pokrycie zapotrzebowania młodego, aktywnego człowieka. Kasze również wysokoenergetyczne nie są, olejem nikt chyba posiłków nie popija, produkty "rozdymające" są po prostu rozdymające, nie ja takie określenie wymyśliłem, nie każdy je toleruje. Jeżeli ktoś nie chce jeść mięsa, krewetek, watrobki lug zupy pomidorowej to jego sprawa, nie widzę powodu żeby go przekonywać co wolno mu lubić a czego nie wolno. Jeżeli zostawiamy człowiekowi, niezależnie od wieku decyzję, jakie ma nosić ubranie, zostawmy mu też wybór jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Dania bezmięsne 25.03.22, 22:54 To, co piszesz, jest - bez obrazy, poważnie - głupie. Pieczone warzywa kropi się tłuszczem. Jeśli ktoś potrzebuje pięciu tysięcy kalorii dziennie (nie wiem, może rzeczywiście są tacy) to może je utopić w tłuszczu - nadal będą pyszne, a do tego megakaloryczne. Umycie, pokrojenie i doprawienie kalafiora to jakieś 2 minuty pracy, więc nie bardzo rozumiem, o czym ty piszesz - o czasie oczekiwania, który można spędzić w dowolny sposób, a nie nad pryskającą smalcem patelnią? Można wyrosnąć na zdrowego dorosłego, jedząc wege - dowodzą tego całe pokolenia wegetariańskich dzieci, obecnie zdrowych, odnoszących sukcesy dorosłych. A co do wyboru jedzenia - wiele dzieci, gdyby miały decydować o tym, co mają jeść, żywiłoby się fuckdonaldem, czekoladą i pizzą. Zostawmy im, niezależnie od wieku, decydowanie Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Dania bezmięsne 25.03.22, 23:06 Średnie zapotrzebowanie kaloryczne kobiety umiarkowanie aktywnej fizycznie to ok 2000 kcal, mężczyzny - 2500 kcal. Topienie czegokolwiek w tłuszczu to bzdura, choć jeżeli ktoś lubi i nie obawia się kłopotów trawiennych - jego ryzyko. Rzeczywiście, mój trening karate przez 1, 5 godziny to 1500 kcal, całodzienny na obozie dla młodzieży 5500 kcal. Rzeczywiście, wystarczy zjeść kilogram kalafiora i popić półlitrówka oleju. Dasz radę? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Dania bezmięsne 26.03.22, 22:34 Kicia - po pierwsze, proponuję to sobie uświadomić - nie sama wartość energetyczna się liczy, ale przede wszystkim wartości odżywcze. Dwa tysiące kalorii? Znam ludzi (wszystkożerców), którzy potrzebują o wiele mniej. Są szczupli i mają bardzo porządne wyniki krwi. Znam też wegetariańskie rodziny, które mimo braku mięsa w diecie nie mają problemów z głodem. Wiem, wiem - trudno to sobie wyobrazić, ale dla milionów ludzi na całym świecie to możliwe. Warto czasem wyjść z ciasnego grajdołka umysłu i rozejrzeć się. Fakty, nie grajdołkowe zmyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Dania bezmięsne 27.03.22, 07:37 W czasie jednego posiłku zjadasz te 5500 kcal? A jaki mięsny posiłek ma tyle? 1,5 kg boczku? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dania bezmięsne 27.03.22, 08:10 ile ty ważysz? trening karate 1500 kal? śmiem wątpić 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Dania bezmięsne 27.03.22, 09:09 Przy moich 75 kg i treningu 100 minut to ok ten poziom. I trening karate to także wytrzymałościową (bieg, rower, wiosła) słówka, (atlas + złom), technika, szybkość itp Odpowiedz Link Zgłoś