Dodaj do ulubionych

Relokacja uchodźców

21.03.22, 22:06
Jestescie za czy przeciw? Ja obawiam się ze nasz kraj może zbankrutować po roku jeśli przyjmie 5 czy 10 mln osób, głównie matek i dzieci.
Uważam ze rząd powinien juz teraz załatwiać rozdział uchodźców pomiędzy inne kraje Europy i Ameryki Północnej. I o tym powinien w piątek z Bidenem gadać.
Obserwuj wątek
    • niemaznaczenia Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:10
      Przyjmiesz rodzinę do swojej hacjendy, Szymuś?
    • taje Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:10
      Owszem, rząd powinien. Tyle, że mało kto teraz może chcieć rozmawiać z Polską po naszych wyczynach w kwestiach uchodźczych z 2015 r. Niestety karma wraca.
      • niemaznaczenia Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:19
        Etam, w 2015 wyczynem to było "Herzlich Wilkommmen" Angeli big_grin

A znajomi Węgrzy pod Segedem opowiadali jak próbowano forsować granicę kamieniami i skakaniem przez druty kolczaste, scenariusz powtórzony u nas parę lat później.
        • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:19
          Ciekawe bo akurat raporty Rady Europy mowia co innego o granicy węgierskiej. Dochodziło tam do ewidentnego łamania praw człowieka, przetrzymywania ludzi bez pomocy medycznej i szczucie psami. No ale kto by czytał raporty skoro sąsiadka szwagra mówi ze było inaczej smile
      • bywalec.hoteli Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:21
        sytuacja jest jednak inna niż wtedy
        • taje Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:30
          Wiem, że jest inna. Niestety świat pamieta brak lojalności wtedy, miejmy nadzieję, że teraz nie będzie małostkowy bo Polska bardzo potrzebuje pomocy.
        • myszu13 Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:34
          Polska prosi o środki finansowe, a nie relokację. Więcej uchodźców, więcej hajsu.
          • myszu13 Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:37
            Mołdawia poprosiła o relokację
            • myszu13 Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:43
              Fragment artykułu z Rp
              "Dlaczego Polska, Słowacja, Węgry i Rumunia nie chcą uruchomić platformy? Mimo że wiele państw gotowych jest ich przyjąć? – W czasie kryzysu migracyjnego 2015–2016 gwałtownie protestowały przeciwko kwotom uchodźców. I przez ostatnie lata aktywnie zwalczały pomysły wprowadzenia pojęcia relokacji do unijnej polityki migracyjnej – mówi „Rzeczpospolitej” Marie De Somer, ekspertka think tanku European Police Centre. Według niej te rządy obawiają się, że kiedy raz o to poproszą, to relokacja na stałe zagości w polityce migracyjnej. I w przyszłości Polska będzie musiała przyjmować uchodźców np. z Afryki."
              • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 06:00
                < w przyszłości Polska będzie musiała przyjmować uchodźców np. z Afryki.">

Ktoś w Rp jeszcze nie załapał, że uchodźcy z Afryki nie chcą u nas zostać i przy najbliższej okazji uciekają tam gdzie jest porządny socjal, a rząd dobrze o tym wie. Coraz słabszych mamy dziennikarzy niestety.
        • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 07:38
          Ta, zawsze jest inna big_grin
        • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:21
          W czym jest inna? W Syrii na ludzi bomby nie leciały? Czy może nie było tam interwencji Rosji? Może gdyby świat wtedy zareagował bardzie stanowczo dzis nie byłoby wojny na Ukrainie?
          • kandyzowana3x Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 09:23
            Problem z uchodźcami syryjskimi przylatujacymi do Białorusi jest min w tym, że są częścią zaplanowanej akcji ze strony Rosyjskiej. W dużej mierze można przyjąć, że większość z nich to prorosyjscy żołnierze, a nie prześladowani przez Rosjan uchodźcy.
            • paskudek1 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:08
              Tak, zwłaszcza tw kobiety i dzieci, te kilkuletnie szczególnie.
              • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:42
                Kilkuletnie dzieci będą wychowywane przez rodziców o przyjmą ich światopogląd i postawę.
                Po co ryzykować?
                • paskudek1 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 15:29
                  Jasne, lepiej je od razu zamordować. O pardon, nie zamordować tylko wysłać na śmierć do lasu.
                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 15:39
                    Sorry, ale nikt ich tu nie zapraszał, o czym doskonale wiedzieli ponieważ w innym wypadku mieliby niemieckie wizy, a nie białoruskie.
                    Nawet w momencie kryzysu na granicy w listopadzie gdy było wiadomo, że Polska ich nie wpuści, lecieli kolejni
                    I wraz z nadejściem wiosny pojawia się następni.
                    Sorry, ale mamy kryzys uchodźcy, prawdziwy , bo wojna jest u sąsiadów, więc szkoda czasu i pieniędzy na zabawę w procedury azylowe i depertacje.
                    Ta droga najazdu na Europę musi być zamknięta.
                    Zresztą nie byłoby głupio ze względu na sytuację na Ukrainie zawiesić przyjmowanie wniosków o azyl od przedstawicieli innych narodowości. Sprawa byłaby jasna
                    • paskudek1 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 15:54
                      I ponieważ nikt ich nie zapraszał, zostali oszukani to możemy ich zwyczajnie, bestialsko zabić. Tak, Zośka, ZAMORDOWAĆ. Do kurwy nędzy pieprzna rasistko ochrona granic nie wyklucza człowieczeństwa i nie musi wiązać się z wywozeniem chorych, zmarzniętych, głodnych ludzi po nocy do lasu wbrew wszelki konwencjom.
                      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 17:28
                        Oszukani? Niemcy nie dali wiz, więc WIEDZIELI, że ich nie chcą.
                        Przez Białoruś mogli być oszukani ci, którzy przylecieli w sierpniu czy we wrześniu, potem nie było już tajemnicą, że Polska i Litwa nie wpuszczają. O jakim wiec oszustwie mówisz?
                        Powtarzam, używaj tego knajackiego języka wyłącznie w rozmowie z tymi, którzy nie potrafili Cie wychować.
                        Nie naprawdę nie ponosze winy za Twoje braki
                        • paskudek1 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 17:50
                          Życzę Ci, z całego serca żebyś na swojej drodze spotykała tylko takich ludzi, którzy będą wobec ciebie tacy, jak ty wobec ludzi o innym kolorze skóry, innej wiary. Żebyś, kiedy i będzie źle, kiedy ktoś cię oszuka, spotkała tylko takie Zośki przed sobą, które Ci powiedzą "nie chcemy cię tutaj, spadaj, możesz zdechnąć".
                          Jeszcze raz, chociaż wiem że do zakutego rasistowskiego tłuka nie dotrze - to że ktoś jest bez dokumentów w naszym kraju nie oznacza że jest nielegalnie, to że straż Graniczna zatrzymuje kogoś na terenie Polski i sobie uznaje że to jest ktoś nielegalny nie oznacza że wolno im przeszucic takiego człowieka przez płot jak śmiecia. Zwłaszcza głodnego, chorego, na mróz. Od stwierdzania legalności czy nielegalności pobytu są inne władze. Ochrona granic nie wyklucza człowieczeństwa.
                          • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 18:03
                            A ja Ci życzę żebyś wreszcie zmadrzala.
                            Tak, ci ludzie byli tu nielegalnie, zabawa w sprawdzanie, deportacje etc. zniszczyła chocby turystykę i życie mieszkańców Lesbos.
                            Wpuszczanie tych ludzi i przeprowadzanie procedur sprawi, że będzie ich więcej.
                            Właśnie nie chcę żeby mnie albo moje dzieci coś takiego spotkało, więc wolę żeby w Europie nie było wybuchowych imigrantów socjalnych
    • chococaffe Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:38
      Przecież praktycznie jest relokacja. Mogą jechać gdzie chcą i we wszystkich państwach UE mają prawa wynikajace z tzw temporary protection . Chyba siłą nikt nie będzie ich wywoził?wink
    • umi Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:42
      Jestem za zakonczeniem wojny i wykopaniem Rosjan. Ludzie nie ziemniaki, zeby ich przerzucac tam, gdzie nie chca.
      • myszu13 Re: Relokacja uchodźców 21.03.22, 22:58
        Masz rację, ale te 2 mln to dopiero początek. To zbyt duże wyzwanie dla naszego kraju. Kilka milionów jesteśmy utrzymać parę miesięcy, może rok. A co będzie później?
        • kloi0505 [...] 22.03.22, 06:02
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • demono2004 [...] 22.03.22, 07:18
          • kicifura Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 09:16
            demono2004 napisała:

> W ciągu 2-3 tyg w Polsce może zacząć brakować jedzenia, więc to nie jest kwesti
            > a roku.

Ty się bardziej martw czy wam tam w Rosji nie braknie.
            • demono2004 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:41
              kicifura napisała:

> demono2004 napisała:
              >
              > > W ciągu 2-3 tyg w Polsce może zacząć brakować jedzenia, więc to nie jest
              > kwesti
              > > a roku.
              >
              > Ty się bardziej martw czy wam tam w Rosji nie braknie.

Ja sie martwie o swoje podwórko. O siebie i swoją rodzinę smile O takie osoby jak ty, nie. Trzeba być ślepym by nie widzieć, co się dzieje . Zainteresuj sie tym, co sie dzieje w Polsce, to moze bedziesz miala co jeść.
              • kicifura Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:44
                Ja właśnie piszę o twoim podwórku, głuptasku smile
                • demono2004 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:48
                  kicifura napisała:

> Ja właśnie piszę o twoim podwórku, głuptasku smile

big_grin
          • asia_i_p Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:49
            Tygodni? W tyle czasu to nie wymiotą tego, co w tej chwili w sklepach leży. Nie widzę ani skrawków pustych półek, wszystkiego jest po kokardkę.
            • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:54
              Akurat o oleju to ja tez słyszałam od szwagierki, a ona od koleżanki, która mieszka w DE.
              Nie wiem czy to fake czy nie ☺
              • morekac Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 01:07
                Głównym producentem rzepaku w Europie jest Ukraina, zdaje się. Niemniej, zważywszy, że o tej porze roku rzepaku się raczej nie zbiera, to nie powinno go w tej brakować na półkach (chyba że go ruskie spaliły w jakimś magazynie).
              • asia_i_p Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:25
                Ja ostatnio kupiłam bez problemu. Jak się ludzie rzucą, to się pojawią problemy, to na pewno.
        • asia_i_p Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:47
          Potem, mam nadzieję, będą mieli gdzie wrócić. To nie jest migracja klimatyczna, oni chcą wracać.
    • bywalec.hoteli Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 01:17
      Chciałem dodać, ze tak jak Polacy i inni sąsiedzi Ukrainy pomagają i co robią dla uchodźców jest wspaniałe ale i konieczne by mogli Ci ludzie przeżyć i przetrwać ucieczkę z tej otchłani.
      Wiele bliskich i znajomych osób wzięło Ukraińców do własnego domu czy mieszkania.
      Tylko chodzi mi o systemową opiekę i jej finansowanie.
      • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 07:39
        Chcesz powiedzieć, ze pomocy systemowej nie ma?
        • kk345 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 09:14
          Chcesz powiedzieć, że jest?
          • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 09:15
            Mam nadzieję.
            • kk345 Re: Relokacja uchodźców 25.03.22, 01:25
              Chyba tylko oderwanie od realiow może tłumaczyć taką nadzieję...
        • asia_i_p Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:50
          Jest niekompletna i chaotyczna. Organizowana raczej oddolnie - czyli najpierw ludzie, potem organizacje, potem samorządy, a potem rząd się podczepia pod gotowe - niż odgórnie.
      • adrianna777 [...] 22.03.22, 08:24
        • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 08:43
          > Ciekawe skąd Polska weźmie na to wszystko pieniądze

Z dupy.
      • bywalec.hoteli Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 22:37
        Dodam, ze to ze Ci ludzie trafiają do domow gdzie czekają gościnni ludzie, to jest tez wspaniałe dla ich psychiki

Tylko boje się ze wszystko pęknie sad
        • engine8 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:06
          Ty sie tego boisz? Ja patrzec z boku jestem tego pewien.... A wiec nie mow za miesiecy ze cie to zaskoczylo.
          W obecnych ukladach to po prostu musi peknac.
          Raz jeszcze powtorze to co powiedzila Wyszniski - Bog postawil glowe wyzej niz serce a wiec umysl musi wyprzedzac emocje.
          A co sie stalo z tym milymi i goscninnymi ludzmi? Naraz im to przeszlo?
          Zakladamy ze ci co wzieli ludzi licza sie z tym ze to potrwa nie dni ale moze i miesiace i lata i oni sie do tego zobowiazali swoimi czynami.
          • konsta-is-me Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 16:29
            Nie, część myślała i była przygotowana raczej na dni/tygodnie.
            I do tych nie można mieć najmniejszej pretensji.
            Nikt nie wiedział ile to potrwa, to była chwila.
            Natomiast ci którzy deklarowali, porwani afektem i emocjami, że skąd , żaden problem, wezmą ich na lata ,powinni...dotrzymać słowa.
            Choćby po to żeby raz jakiś Polak wziął odpowiedzialność za swoje wielkie serce i ptasi móżdżek...
      • sko.wrona Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:03
        Zdaje się, że ty głosowałeś na PiS, prawda? Zgłoś się do nich z pretensjami o brak systemowej opieki.
        Relokacja jest już teraz tam gdzie się da. Ale tylko na zasadzie jeden samorząd dogaduje się z drugim, bo rząd zajęty jest dzieleniem kasy, która dostaniemy od unii.

Mogę powiedzieć jak to wyglada na przykładzie Gdańska. Skończyły się miejsca gdzie można umieścić tych ludzi. Teraz jadą daje do Niemiec albo Włoch. Podobno w Przemyślu na samym dworcu są miejsca, gdzie przedstawiciele różnych krajów zbierają chętnych na wyjazd. Jedyny kraj, który niezbyt chętnie chce przyjąć Ukraińców to UK.

Chociaż domyślam się, że Tobie chodziło o to, żeby siłą wywieźć gdzieś dalej tych Ukraińców, którym udało się już w Polsce znaleź schronienie…
        • anita1jesttu Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 09:53
          Inny rząd by lepiej sobie radził .Na ten czas to rząd ten aktualnych musi się prosić o pieniądze z Unii.Tak jak UK to i Niemcy i Włosi nie pragną żadnych uchodźców z Ukrainy.Podobno.
          • sko.wrona Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 18:17
            O czym ty mówisz? Niemcy przyjmują uchodźców, Włosi przyjmują uchodźców, Szwedzi przyjmują uchodźców.
            Organizują to samorządy.
            O kasę to się muszą prosić wolontariusze i samorządy. Kasa z unii została przyznana bez proszenia.
            • kami1llo2 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:37
              Tu masz linka przeczytaj proszę .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.rp.pl/swiat/art35899741-juz-teraz-rzad-ma-dostep-do-pieniedzy-na-uchodzcow-pomysl-tworzenia-nowego-odrebnego-funduszu-na-razie-upadl&ved=2ahUKEwjR-s76uN72AhUGzYsKHc4ZBg0QFnoECCgQAQ&usg=AOvVaw1nY0Uaa2jSTXq5Hxhj3W8k
    • engine8 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 02:16
      Relokacja skad dokad?
      • taje Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 08:26
        Może do Kalifornii byśmy część wysłali - co Ty na to?
        • bywalec.hoteli Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 22:36
          zwłaszcza do okolic San Diego - Engin sam był uchodźca 40 lat temu, to może pomoże?
          • engine8 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:14
            Jak jakbym oferowal taka pomoc jaka my mielismy to nikt by tu raczej nie chcial jechac smile
            Ja mowie zonie ze mozemy wziac jakas w srednim wieku - pracowita i ladna. Ale spoziera na mnie jakos tak ze wiecej nic sie nie odzywam. smile Ale na razie Ameryka nie sponsoruje. smile
            • bywalec.hoteli Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:21
              czyli byś liczył na ładna niewolnice?
              ty to jestes jednak qtas engine.

ruskie skutwiele rozjebali im dom i zabili bliskich i przyjaciół w imię „oswobodzenia”
              • taje Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:25
                Koniec świata, zgadzam się z bywalcem.
                • engine8 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:45
                  No niestety dla niektorych to wyglada jak koniec swiata. My pomagamy wielu ludziom i to na biezaco. O wlasnie wypusalem spory czek na sierociniec na Alasce gdzie opiekuja sie dziecmi eskimoskimi i innymi zostwionym samym sobie. Ale chyba nie oczekujesz ze naraz porzucimy pomoc tym co pomagamy bo sie potrzebujacy ukraincy znalezli? Jak zajdie potrzeba to rozwazymy inne opcje. A opcja bywalca jest smieszna poniewaz on sobi enie wyobraz ze zanim rzad USA nie usankcjonuje tego to jest to praktycznie niemozliwe z wielu wzgledow oferowac przyjecie tu nielglanych z ukrainy.
                  • taje Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:49
                    Tu nie chodzi o to, co robisz, tylko jak o o tym mówisz. Że niby - choćby w żartach - Ukrainka ma być ładna a żona łypie okiem. No sorry ale to strasznym boomerstwem zajeżdża.
                    • engine8 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:59
                      a niech ci zajezdza czym chce.... nawet pojecie nie ma co to jest to "boomerstwo"
                      Ja reaguje na niepowazne czy smieszne komentarze rownie smiesznymi komentarzami.
                  • hanusinamama Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:48
                    Nie wiem czy wiesz ale mówimy dziećmi inuickimi. Taki szczegół ale wiele o tobie mówi...
                    • bigzaganiacz Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 15:24
                      O tobie tez spro mowi i w zwiazku z tym mam pytanie
                      Jakim prawem lub z jakiego powodu , nadmiernie rozbudzeni , woke lewoskretni oblakancy uwazaja ze moga narzucac innym , co mowic , jak mowic , co myslec
              • engine8 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:34
                O jakiej niewolnicy mowisz? I jak to sobie wyobrazasz?
                Pol domu do dyspozycji i utrzymanie rodziny bez zadnych obowiazkow a do tego $2tys "kieszonkowego" na czas nieokreslony?
                Po prostu na poczatek mieszkanie, jedzenie plus praca gdzie zarobi na swoj "wikt i opierunek" - tak jak my to robimy. Niewolnictwen bym tego nie nazywal. A jak sobie znajdzie lepsza prace i sie usamodzielni to juz jej sprawa. Mnie tego nikt nie oferowal.
            • hanusinamama Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:46
              Nie wiem u was w Ameryce ale u nas w PL chwalenie się, ze jest się durnym dziadersem to powód do wstydu a nie do domy.
              • engine8 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 00:20
                Moze dlatego ze wy w PL -jak moze zauwazylas, jestescie kilkanascie lat za Ameryka i bardzo powoli ale systematycznie kopiujecie tutejsze zwyczaje ?
                Kochacie kase i wydajecie ja na drogie auta aby sasiedzi widzieli, bierzecie kredyty, mowicie Dzien Dobry nieznajomym, chetnie dajecie i bierzecie napiwki, uczycie dzieci pewnoesci siebie i aby sie skupiac na pozytwnych rzeczach, jezdzicie SUV etc///
                Jeszcze nie tak dawno to bylo absolutnie obce w PL i szczytem braku kultury, zrozumienia praw ekonomi czy dbania o bezpieczenswto innych. Tak ze niedlugo moze i nauczucie sie relaksowac odrobine i spogladac na problemy z odrobina rozumu a nie tylko emocji - nawet w powaznych sytuacjach?
        • engine8 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:10
          No przeciez ich wpuszczja przez granice i meksykiem wykraczjaac oz wszelkie normy ONZ w tej gestii? Wkurza to wszystkich innych z reszty swiata za to ze im daja jakis tam priorytet.
          No i duzo z nich ma tutaj - podejrzewam, rodziny?
          Ale nadwyzki mozecie wyslac. Bedziemy co dzien jesc pierogi i barsz ukrainski, bedzie sie kto mial zajac i kuchnia i ogrodem i domem etc... chalupa duzo i sie kilka osob zmiesci i wszyscy moga byc zadowoleni. Tylko zona sie pewnie nie zgodzi na mloda i do tego ladna ukrainke.. tak ze musi byc "robotna" i co najmnije brzydka. smile
          • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:30
            Bardzo śmieszne zwłaszcza w obliczu tragedii ludzi. Pomagam obecnie rodzinie z Charkowa, uciekli w 4 osoby z 2 psami i kotem. Babcia rodziny wyładowała w szpitalu, dziecko wymiotuje od kilku dni ze stresu. Rodzice dziecka się miotają, bo kończą się im oszczędności i nie maja pojęcia co dalej. Kot przez trzy dni siedzial pod wanna a psy sa na lekach uspakajacych. Ale pewnie mama tej dziewczynki jest robotna wiec ….
            • engine8 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:40
              I za to ze pomagasz nalezy ci sie pochwala. Sorry u nas nie bylo i nie bedzie ani psow ani kotow.
              Jak to co dalej? A jak sadzisz co powinni byc "dalej"?
              Rodzice musza znalezc sposob na rozwiazenie tego problemu. Polska juz w jakis sposob zalegalizowal pobyt ukraincow i zaoferowala im podstwowa pomoc w formi epieniedzy , praw do pracy, opeiki medycznje etc.
              • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:48
                Pieniędzy? Jakich pieniędzy? By dostac 500plus musisz mieć pesel, w kolejce po pesel milion osob. A jak wjechało się do polski przez Rumunię i Węgry (tam było trochę łatwiej przekroczyć granice) to pesel się nie należy. Bez numeru pesel nie można podjąć legalnej pracy. Tak wiec rzeczywiście znasz realia tu w Polsce….
                • engine8 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:02
                  Nie znam ale czego w takim razie oczekujesz?
                  Wjechali przez Rumunie czy Wegry wiec dlaczego tam nie zostali? Nie oplacalo sie?
                  • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:18
                    czego oczekuje? może tego ze swoje żenujące żarty o robotnych Ukrainkach zachowasz dla zony, skoro ja bawią. Bo w sytuacji gdy wielu ludziom świat się zawalił sa bardzo nie na miejscu.
          • hanusinamama Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:47
            I po raz kolejny udowadniasz, że jesteś skończonym głupkiem. Serio możesz przestać, wierzymy ci już od dawna.
            • engine8 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 21:03
              A ty niestety chyba nieskonczona ...
    • attiya Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 05:55
      A ile uchodźców przyjęliśmy podczas ostatniego kryzysu ?
      Jak to leciało?
      Jak Kuba Bogu...
      • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 06:05
        Może załapiesz w końcu czym różni się uchodźca wojenny od socjalnego? Pomijając fakt, że tamtych zaprosiła A. Merkel czym w Berlinie uchodźcy do dzisiaj się chwalą i jest to odpowiedź na każdą skierowaną do nich uwagę o stosowne zachowanie.
        • beataj1 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:39
          Uchodźca wojenny jest w pierwszym bezpiecznym kraju. W każdym kolejnym jest już uchodźcą socjalnym.
          Przecież tak to nam tłumaczono.
      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 08:19
        Tamten to nie był kryzys europejski.
        Polska i Litwa w ubiegłym roku wyeliminowaly możliwość kolejnego kryzysu, po prostu broniąc granic
        • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:19
          Taaaa Zocha napisz jeszcze raz ze tamten kryzys to nie był kryzys, Syryjczycy to nie ludzie a Asad to zbawiciel Europy
          • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:29
            Mój nick to sophia ☺
            To nie był kryzys europejski, błędem było wpuszczanie tych ludzi do Europy i pozwolenie by stał się europejskim. W ubiegłym roku Polska i Litwa, ku zadowoleniu reszty UE, pokazała, że można i trzeba bronić granic.
            • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:35
              Tak tak Zocha wiemy wiemy …trochę sarinu na granicy z bialorusia. Asada chwalisz za obronę Europy wiec z tym tez nie będziesz mieć problemu
              • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:37
                Mój nick to sophia ☺
                Za obronę Europy pochwalę każdego☺
                • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:53
                  Czekam na pochwale Putina który pomagał Asadowi i „broni Rosję przed nazistami”
                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:58
                    Nawet mnie to nie zdziwi jak zaczniesz chwalić Putina, w końcu byłaś i jestes zwolenniczka działalności Łukaszenka Tour, której patronowal putler.
                    • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 09:04
                      Już nam wytłumaczyła Zocha w innej dyskusji ze Niemcy kazali palić Żydów w jedwabne i ze Asad jest zbawicielem Europy brnij dalej Zocha ….
                      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 09:16
                        Mój nick to Sophia.
                        No tak, przecież podczas IIWS Niemcy slyneli z tego, że dbali o dobrostan Żydów.
                        Asad zbawicielem Europy, a kto tak twierdzi, anakfabetko? Twój doktorant? 😂
                        • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 13:24
                          A Polacy z czego Zocha słynęli? Brnij dalej. Taka słaba pamięć? Użycie przez Asada sarinu uznalas w sąsiedniej dyskusji raczej za niewielki problem.
                          • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:06
                            Mój nick to Sophia ☺
                            Zajmij się swoją pamięcią, prymitywie ☺
                            Z czego Polacy slyneli w czasie IIWS? Z tego, że zostali zaatakowani z zachodu i wschodu podczas pierwszych dni wojny, z tego, że przez niemal sześć lat byli pod krwawą okupacja? Z tego, że byli rozstrzeliwani na ulicach polskich miast. Z tego, że byli wywozeni do pracy i uzywani jako króliki doświadczalne w niemieckich eksperymentach medycznych. Z tego, że desperacko się bronili we wrześniu, samotnie pomimo traktatów.
                            Doczytaj jaka była sytuacja Polaków podczas wojny i jak wiele mieli do powiedzenia, nawet w sprawie własnych dzieci.
                            • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 23:58
                              i pod ta okupacja cześć spoleczenstwa to byli szmalcownicy, czesc ochoczo Żydów mordowała, cześć była obojętna a cześć próbowała Żydów ratować. Świat nawet wtedy był trochę bardziej skomplikowany niż się prymitywnym rasistom wydaje.
                              • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 09:19
                                Jak sama napisałaś POD OKUPACJĄ, w takiej sytuacji z jednych wyszły najlepsze cechy, z innych najgorsze. Ale spokojnie można uznać, że gdyby nie okupacja to nie byłoby szmalcownikow.
                                Tak, świat jest z pewnością bardziej skomplikowany niż się wydaje prymitywnym pożytecznym idiotkom
                                • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:17
                                  Zocha ty się w szkole czarnka historii uczyłaś ze takie głupoty piszesz? Może jednak poczytaj cos o mniejszoścach w przedwojennej Polsce?
                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:22
                                    Tak, uczono mnie m.in. tego, że było w Polsce tak wielu Żydów ponieważ przez lata uciekali z innych europejskich krajów przed lub po pogromach
                                    A może Ty sobie poczytaj wspomnienia z okupowanej Polski
                                    • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:30
                                      No tak właśnie myślałam historia wg czarnka. O pogromach, getcie ławkowym i zabójstwie narutowicza cie nie uczyli.
                                      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:42
                                        Uczyli, a Ciebie nie uczyli tego jaka była w tamtych czasach sytuacja w CAŁEJ Europie?
                                        Jak sądzisz, dlaczego nikt nie wyjeżdżał z tej Polski antysemitów do "tolerancyjnej Europy"?
                                        • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 23:36
                                          Nie wyjeżdżał, naprawdę? Znowu ignorancja? Może sprawdź jak powstawał Izrael.
                                          • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 25.03.22, 07:03
                                            Po raz kolejny, choć wiem, że Twoja ojkofobia nie pozwala Ci przyjąć do wiadomosci faktów. Przedwojenny antysemityzm byl problemem ogolnooeuropejskim. Doczytaj ile było w całej Europie pogromów , historia się kłania, i jak wielu Żydów po i przed tymi pogromami uciekalo do Polski.
                                            Historia powstania państwa Izrael akurat nie ma nic wspólnego z polskim antysemityzmem. Poczytaj coś na temat Holocaustu i zaakceptuj w swojej ojkofobii, że nie wszystko co złe w historii było winą Polski
                                            • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 25.03.22, 15:31
                                              Ho ho, zocha na forum od bladego switu do poznej nocy, to juz maniakalne wierzganie, a ponoc nie przejmuje sie byle czym. Moze jakis medal dostanie.
        • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:34
          Był europejski, bo to europejskie państwa zmagały się z napływem uchodźców i emigrantów.
          • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 09:17
            To problemem był brak dostatecznej ochrony granic i w tym powinna pomagać Europa
            • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:59
              To był dla tych państw kryzys. Wszystko jedno co ty sobie uważasz. Uważasz, że Polska ma inaczej, bo co? Bo dotyczy to Ukrainy, i ludzie tam są bliżej nam i mają inny kolor skóry? Sobie uważaj. Tylko tyle jednak.
              • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 15:13
                Obiektywnie, to nie był kryzys europejski, ponieważ imigranci nie było Europejczykami.
                Zauważyłaś może, że kraje UE obecnie mają taką samą postawę jak Polska i pozostałe kraje, które nie chciały relokacji, czyli ochrona granic ponad wszystko
                • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 15:34
                  Subiektywnie. To twoja definicja europejskości. Co do samej relokacji, to uchodźcy z Ukrainy docierają do wielu krajów. Właściwie nikt nie rzuca im kłód pod nogi.
                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 17:30
                    Jak się okazało jesienią ubiegłego roku nie tylko moja.
                    Choć raz Polak okazał się być mądry przed szkoda.
                    Oczywiście, że Ukraińcy są wszędzie w Europie mile widziani, to przecież Europejczycy
                    • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 06:35
                      Wobec tego jeśli ktoś narzeka, ze nie ma teraz relokacji (a jest) to należy powtarzać tekst: są mądrzy przed szkodą. A nie, to inna sytuacja big_grin Przecież chodzi o białych Europejczyków.
                      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 09:21
                        Tak, to jest inna sytuacja, chodzi o Europejczyków, którzy łatwo i chętnie się zasymiluja i będą stanowić część społeczeństw, które ich przyjęły
                        • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:12
                          > Tak, to jest inna sytuacja,

zocha umie spojrzec na wszystkie dzieci matczynym okiem - NOT

www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,28251897,40-dniowa-dziewczynka-na-przygranicznych-bagnach.html#do_w=126&do_v=317&do_st=RS&do_sid=668&do_a=668&s=BoxLSMT
                          • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:25
                            Mój nick to sophia.
                            Pezypominam, ze Szwecja może zadeklarować przyjęcie ludzi z białoruskiej granicy, podstawic autokary.
                            Ale jakoś nie chce
                            • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:36
                              zocha, ja tobie przypomne, ze ty ponoc matka jestes
                              • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:44
                                Ja Tobie przypominam, że mój nick to sophia.
                                Jestem matką, właśnie dlatego chcę bezpiecznej i dostatniej Europy dla moich dzieci i kiedyś w przyszłości wnuków. Nie wiem jaka matka może popierać przyjmowanie obcych kulturowo imigrantów, którzy zniszczą przyszłość jej dzieci
                                I jako matka nie chcę by jakiegokolwiek europejskie dziecko przezywalo to co synek zdekapitowanego nauczyciela.
                                • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:58
                                  > Nie wiem jaka matka może popierać przyjmowanie obcych kulturowo imigrantów, którzy zniszczą
                                  > przyszłość jej dzieci

tylko ty umiesz w umierajacych na bagnach ludziach widziec zagrozenie dla swoich bombelkow. Tylko ty masz na tyle parszywy mozg zeby legitymowac barbarzynstwo w celu profilaktycznego zadbania o wlasne dupsko.
                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 11:00
                                    Jak widać nie tylko ja.
                                    Ważne by być mądra przed szkodą
                                    • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 12:38
                                      > Ważne by być mądra przed szkodą

Tyle, ze ty przed szkoda i po szkodzie glupia jak but.
                                      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 12:46
                                        Jeśli przed szkodą to wcale nie ☺
                                        Wulgarna asiu Twoje kiepskie, eufemzm 😀, zdanie na mój temat jak najlepiej o mnie świadczy. Martwilabym się gdyby było inaczej
                                        • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 12:51
                                          zocha, wydrukuj sobie te moje komplementy i powies tak zeby pozniej twoje dzieci mogly przeczytac z czego ich mamunia jest dumna i czym sie chelpi. Kuweta juz dzisiaj przeczyta, ta kumata, z ktora gadasz w potrzebie.
                                          • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:08
                                            Mój nick to sophia.
                                            Jestem przyzwyczajona do komplementow, a ani Twoje ani ogólnie Twoja osoba nie są na tyle istotne by marnować papier i miejsce na ścianie 😂
                        • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 11:28
                          sophia.87 napisała:

> Tak, to jest inna sytuacja, chodzi o Europejczyków, którzy łatwo i chętnie się
                          > zasymiluja i będą stanowić część społeczeństw, które ich przyjęły

Najpewniej, bo czemu nie? Jednak już się nie podoba niektórym, bo Ukrainiec odbierze darmową zupę lokalnemu bezdomnemu. Żeby było jasne, mi chodzi głownie to, że kryzys, kogo by nie dotyczył, to jeśli jest na terenie Europy to jest europejski. Można się odwrócić plecami, ale to nic nie zmieni. Jeśli tego nie rozumiesz to trudno.
                          • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 11:48
                            Jest jednak różnica pomiędzy kryzysem z importu, któremu można zapobiec broniąc granic, a kryzysem wewnatrzeuropejskim
                            • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 12:11
                              Tak, tak.... Zawsze jest różnica. Zawsze jest inaczej. Obyś nigdy nie musiała się o te sformowania obijać osobiście.
                              • paskudek1 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 12:43
                                kropkacom napisała:

> Tak, tak.... Zawsze jest różnica. Zawsze jest inaczej. Obyś nigdy nie musiała s
                                > ię o te sformowania obijać osobiście.

Dlaczego oby nie musiała? Właśnie niech się odbije. Niech spotka na swojej drodze ludzi takich jak ona - dzielących ludzi na prawidłowych i nie po kolorze skóry, miejscu pochodzenia.
                              • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 12:50
                                W Europie jako Europejce mi to nie grozi, w innym miejscu jestem zabezpieczona lokalowo i finansowo.
                                Akurat dla nas białych Europejczyków i dla naszego istnienia to imigranci z Afryki i Azji są zagrożeniem. I nie ludzcie się, pożyteczne idiotki, oni jak najbardziej będą dzielić ludzi i nie będą mieli litości dla waszych dzieci
                                • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:04
                                  > W Europie jako Europejce mi to nie grozi, w innym miejscu jestem zabezpieczona lokalowo i finansowo.

I w tym innym miejscu nie bedzie uchodzcow. Chyba na biegunie sie zabezpieczylas, ha ha ha.

> Akurat dla nas białych Europejczyków i dla naszego istnienia to imigranci z Afryki i Azji są zagrożeniem.

Cieszy mnie, ze do konca twoich parszywych dni bedziesz musiala zyc w tym zagrozeniu. Codziennie bedziesz trzesla gaciami, codziennie bedziesz drzala jak zgnila osika. Dobrze ci tak
                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:13
                                    No tych wybuchowych od allah akbar akurat stosunkowo niewielu , maja problemy ale z innymi
                                    Jak widać jednak Polska potrafi chronić granice. Pozostawia mi życzyć by Szwedzi popatrzyli na to, że jednak można, jak Ukraińcy, walczyć o swoj kraj i zamiast opuszczać kolejne dzielnice i miasta wreszcie zrobią u siebie porządek 😁
                                    • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:36
                                      > i zamiast opuszczać kolejne dzielnice i miasta wreszcie zrobią u siebie porządek 😁

Ty sie jakiegos Grunwalda nasluchalas co to wraca, wraca, wraca i wrocic do Polski nie chce, chociaz nadal mieszka tam gdzie mieszka czyli w przebrzydlym kalifacie i to w takiej dzielnicy ze wedlug twoich przepowiedni powinien juz miec wszystko poobcinane, nie tylko glowe.
                                      zocha, ty jak taka przechodzana kataryna, w kolko to samo. Rasizm w genach masz zapisany.
                                      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:47
                                        Grunwalda nie słucham, po prostu od Szwedów wiem, że bez imigrantów socjalnych żyło im się bezpieczniej, spokojniej i dostatniej.
                                        • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 14:00
                                          > po prostu od Szwedów wiem,

Uuuuu, szwagier szwagra kuzyna z Zabek ci powiedzial i wrylo ci sie w mozgownice przy okazji ja prostujac.
                                          • sophia.87 [...] 24.03.22, 14:17
                                            • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 17:02
                                              > Tak się składa, że w Szwecji jest wielu lekarzy z Polski,

zocha, tak sie najpewniej sklada, ze ty znasz samych rasistow nawet wsrod lekarzy takich jak twoj dziadzio i tatko. Piorun wie co ktos ci powiedzial, ale ze szwedzkimi lekarzami ani z polskimi w Szwecji to ty nawet tym samym powietrzem nie oddychalas wiec schowaj sobie te rasistowskie rozprawki wiesz gdzie.
                                              • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 17:23
                                                Haha, akurat niektórzy z nich to dawni studenci dziadka albo taty ☺
                                                Tych "ktosiow" było wielu, przyjmij wreszcie do wiadomości, że nie każdy lubi gdy coś lub ktoś zagraża jego bezpieczeństwu i ogólnie dobrostanowi i jeszcze do tego dopłacać.
                                                Nie każdy jest pożytecznym idiotom. A Szwedom życzę żeby patrząc na Ukrainę przypomnieli sobie, że mają cojones i zrobili u siebie porządek ☺
                                                • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 17:28
                                                  sophia.87 napisała:

> Nie każdy jest pożytecznym idiotom.

Takom srakom jak zocha herbu bialy kapturek z kkk
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 17:32
                                                    Haha, asia przyczepila się do literówki, Tobie nigdy telefon niczego nie przekrecil?
                                                    😀
                                                  • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 18:06
                                                    haha, literowka gramatyczna big_grin
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 18:13
                                                    Telefoniczna 😀
                                                  • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 18:16
                                                    Ale jaka obciachowa!
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 18:18
                                                    Chcesz zobaczyć coś obciachowego to spójrz w lustro 😂
                                                  • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:30
                                                    zocha, nie czujesz tak przypadkiem, ze twoja kuweta ma bardziej sofistykowane repliki? Dziecko w przedszkolu lepiej potrafi sie odszczeknac, a ty jak ta kataryna nie do zdarcia.
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:42
                                                    Mój nick to sophia☺
                                                    Wulgarna asiu, a czy ktokolwiek kiedykolwiek się dla Ciebie wysilal? ☺
                                                    Ty mnie po prostu bawisz tym swoim zacietrzewieniem i bezmyslnoscia.
                                                  • hana11 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:39
                                                    Coś dla forumki, która popiera wyrzucanie dzieci na bagna, jeśli nie mają białej skóry.

"Podczas każdego kryzysu humanitarnego chodzi o to, by nie tylko zaspokoić potrzeby niezbędne do przetrwania, ale także by tworzyć tzw. okna możliwości, dzięki którym osoby będą mogły zbudować na nowo swoje życie. (...)

Uchodźców, którzy przyjechali do Niemiec w 2015 roku, obowiązywała standardowa procedura azylowa. Musieli się zarejestrować i złożyć wniosek o ochronę międzynarodową, a potem musieli czekać na decyzję w ich sprawie. Prawo do pracy zyskiwali dopiero po trzech miesiącach przebywania w pierwszym ośrodku recepcyjnym, dzieci nie mogły pójść do szkoły. Niemiecki system azylowy był kompletnie nieprzygotowany na tak duży napływ ludzi i bardzo szybko się zatkał. Dopiero wtedy rząd zaczął wprowadzać regulacje usprawniające jego funkcjonowanie. W tym czasie uchodźcy mieszkali w masowych obozach zorganizowanych w byłych obiektach wojskowych. Ludzie, tkwiąc w tym zawieszeniu, tracili kilka miesięcy, a nawet lat życia.
                                                    To była według mnie jedna z większych porażek rządu federalnego, która znacznie opóźniła proces integracji, bo de facto odcięła uchodźców od życia społecznego

Fakt, że osoby uciekające od wojny w Ukrainie od razu mają zapewnioną ochronę, mogą pracować i posyłać dzieci do szkoły, sprawia, że mogą się szybciej usamodzielnić, a o to przecież ostatecznie chodzi.

(...) patrzcie, z Ukrainy uciekają kobiety i dzieci, a z Bliskiego Wschodu i Afryki – młodzi mężczyźni (...)

Tyle że ucieczka do Europy jest droga i niebezpieczna. Jeśli rodziny nie stać na opłacenie jej dla wszystkich, wysyła najsilniejszego, bo ten ma największe szanse, by przetrwać, przetrzeć szlak, a w perspektywie uratować resztę. (...)

weekend.gazeta.pl/weekend/7,183331,28252928,niemiecki-dzialacz-polacy-zachowuja-sie-wspaniale-ale-zwykli.html

Ostatnio wyrzucono na bagna 40 dniowe dziecko. Sophia lubi to.

• taje Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:49
                                                    >Ostatnio wyrzucono na bagna 40 dniowe dziecko.

Ale jak to wyrzucono?? I skąd to 40 dniowe dziecko? Serio pytam.
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:54
                                                    W Niemczech są imigranci socjalni, którzy od 2015 nie pracują i nie uczą się języka. We Francji są kolejne 3-4 pokolenia potomków imigrantów, którzy nie są zasymilowani i siedzą na socjalu.
                                                    Największą porażką rządu DE było przyjęcie tych ludzi, następni ciągle idą argumentując, że zaprosiła ich Merkel.
                                                    Nauczyli się tyle, że podczas kryzysu na granicy białoruskiej siedzieli cicho. Raz wyrwala się z zaproszeniem zastępczyni burmistrza Monachium, ale szef i mieszkańcy szybko jej to wybili z głowy i potem siedziała cicho.
                                                    Tylko, że w interesie Europy nie jest przyjmowanie ludzi spoza Europy, poza jednostkami wybitnymi.
                                                    Wysla jednego, on sprowadzi liczną rodzinę, na którą nie będzie komu pracować, więc wyladuja na socjalu. Kiepski interes dla podatnika
                                                  • mama303 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:58
                                                    sophia.87 napisała:

> Tylko, że w interesie Europy nie jest przyjmowanie ludzi spoza Europy, poza jed
                                                    > nostkami wybitnymi.
                                                    z Europy czy spoza ....przyjmowanie dużej liczby ludzi nagle nie jest nigdy korzystne ale jak ich zatrzymać?
                                                  • sophia.87 [...] 24.03.22, 20:01
                                                  • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:15
                                                    > Innych trzeba zatrzymywać na granicy

A to nie ty zocha odgrazalas sie w watku o surogacji ze dla ciebie zadnych granic by nie bylo, ktorych nie zdolalabys przekroczyc nawet po trupach. Chojraczyc to ty umiesz, ho ho!
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:23
                                                    W wątku o surogacji by ratować własne dziecko, czegoś nie zrozumiałas?
                                                  • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:27
                                                    sophia.87 napisała:

> W wątku o surogacji by ratować własne dziecko, czegoś nie zrozumiałas?

No toz pewnie! Te matki na granicy to pewnie cudze dzieci chca ratowac, tak zrozumialas?
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:32
                                                    Nie dostrzegasz różnicy pomiędzy ratowaniem dziecka polegające na przywiezieniu go do swojego kraju, a pchaniem się do cudzego, wbrew woli władz i mieszkańców tego kraju?
                                                    W Polsce jest prawo krwi, więc moje dziecko z automatu jest Polakiem, niezależnie od miejsca urodzenia, czyli zawsze ma prawo do polskiego obywatelstwa ☺
                                                  • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:58
                                                    „humanistka” zosia zapewne uzna ze wywożenie „ciapatego” niemowlaka na bagna to postępowanie zbyt humanitarne.
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:59
                                                    Rodzice tego niemowlaka powinni wrócić do domu, przecież była taka możliwość
                                                  • paskudek1 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:03
                                                    sophia.87 napisała:

> Rodzice tego niemowlaka powinni wrócić do domu, przecież była taka możliwość

Nie było rasistko i dobrze o tym wiesz.
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:08
                                                    I dlatego tysiące z wróciły do domu
                                                  • taje Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:04
                                                    Ale czy ktoś może mi napisać o co chodzi z tym niemowlakiem?? Przyznaję, że nie śledzę tego co się w tej chwili dzieje na granicy białoruskiej.
                                                  • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:11
                                                    Na pierwszej stronie gazety wisi od kilku dni
                                                    www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,28251897,40-dniowa-dziewczynka-na-przygranicznych-bagnach.html#do_w=126&do_v=317&do_st=RS&do_sid=668&do_a=668&s=BoxLSMT
                                                  • taje Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:42
                                                    Szczerze to aż mi się nie chce wierzyć, że ta sama straż graniczna, która przyjmuje z otwartymi rękami uchodźców na granicy ukraińskiej, jest w stanie wyrzucić na bagno uchodźców z niemowlakiem. To już jakieś zdziczenie. Pewnie zadam kontrowersyjne pytanie, ale czy jest jakieś inne źródło niż to co mówią ci Kurdowie? Skąd wiadomo, że oni już wcześniej wchodzili na teren Polski i byli wyrzucani przez polską straż? W przeszłości było dużo dramatycznych opowieści o kocie z Afganistanu albo o człowieku, który rzekomo tydzień płynął rzeką, które ewidentnie były częścią rosyjskiej dezinformacji, że teraz trudno mi przychodzi bezkrytycznie wierzyć w każdą taką opowieść. Ten niemowlak brzmi zupełnie nieprawdopodobnie. A jeżeli to prawda to nie tylko skandal ale i piramidalna głupota - bo w świat idzie kolejny obrazek rasistowskiej Polski.
                                                  • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:47
                                                    Wiesz gdyby w straży granicznej była Zocha i pare jej koleżanek z forum to wywożenie „ciapatego” niemowlaka na bagna by cie zdziwiło? Mnie nie. W straży granicznej pewnie pracuja i ludzie rozsądni i takie rasistki zochy.
                                                  • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 27.03.22, 18:17
                                                    niech zochę w ślepia zakuje
                                                  • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:18
                                                    W allepo? Bo chyba domem nie nazywasz namiotu w jakimś obozie w Turcji?
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:25
                                                    Syria to nie tylko Aleppo.
                                                    Można próbować dostać się do któregoś z krajów Zatoki, pracowników potrzebują, ale socjalu nie dają
                                                  • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:34
                                                    Z Syrii wyemigrowało Kilka mln ludzi, do Europy dotarło mniej niż milion, reszta Zocha się rozpłynęło? Zgadnij zosiu gdzie pojechali?
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:40
                                                    To nie jest moj problem, ważne by tam zostali
                                                  • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:43
                                                    Za każdym razem szpak- zosia się dziwuje ze nie pojechali do krajów sąsiednich i muzułmańskich, pojechali tylko ze ty o tym nie wiesz ignorantko.
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:50
                                                    Jak widać nie wszyscy, niech tez zabiorą też tych co w Europie na socjalu siedzą
                                                  • hana11 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 22:52
                                                    Rasistka i ekstremistka. Dobrze, że jej dzieci mogą czerpać wiedzę o świecie też z innych źródeł (szkoła, rówieśnicy, prasa), bo przekaz z domu... nie chcę używać przykrych słów. Taką postawę jak Sophii można tłumaczyć chyba jedynie chorobą.

• sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 22:59
                                                    Mam nadzieję, że Twoje dzieci czerpią wiedzę z innych źródeł i mam nieco rozumu, może chociaż one nie wyrosna na pożytecznych idiotów.
                                                    Czego im życzę ☺
                                • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:18
                                  sophia.87 napisała:

> W Europie jako Europejce mi to nie grozi, w innym miejscu jestem zabezpieczona
                                  > lokalowo i finansowo.

Czujesz się pewnie. Znaczy tak twierdzisz. Aha...
                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:30
                                    Tak, czuje się pewnie. Oczywiście nie można przewidzieć wszystkiego, ale można uczyć się na błędach innych
                                    • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 17:13
                                      Skoro twierdzisz, że się uczysz... big_grin
                                      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 17:24
                                        Tobie też tego życzę, podobnie jak reszcie pożytecznych idiotow 😁
                                        • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:25
                                          Myślisz, że jak napiszesz pożyteczny idiota to nagle to co piszesz nabierze nagle sensu? big_grin
                                          • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:27
                                            Myślę, że warto byś doczytała kto, kiedy i.wobec kogo użył pierwszy raz tego wyrażenia, a potem się zastanowiła
                                            • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:30
                                              No ale ja odpisuje tobie a ty mi.
                                              • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:33
                                                To może najpierw pomyśl, a potem pisz
                                                • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:46
                                                  Sama pomyśl. Bez odbioru.
                                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:48
                                                    Myślę, w przeciwieństwie do pożytecznych idiotek ☺
                            • 200koni Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:14
                              Ja bym powiedziała, ze różnica jest między rasizmem i jego brakiem, lub między przyzwoitością i sk...ństwem.
                              • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:32
                                Powiedz o przyzwoitości dziecku tego zdekapitowanego w imię allaha, francuskiego nauczyciela
                                • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:38
                                  Nie wycieraj sobie geby nauczycielem ani jego dzieckiem bos ich niegodna.
                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:50
                                    Gębę to widujesz w lustrze.
                                    A dlaczego nie? Przecież to pozyteczni idioci doprowadzili do tej tragedii, gdyby tego imigranta i innych nie było we Francji to ten człowiek by żył, a jego synek miałby ojca
                                • paskudek1 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:42
                                  Powiedz o przyzwoitości rodzinom ofiar Brevika. Świński blondyn w typie rasowego aryjczyka nie miał problemy wystrzelać ponad setki osób. Z zimną krwią szedł i polował na dzieciaki.
                                  • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:53
                                    A co mam powiedzieć? Tragedii w wykonaniu rodzimych swirów nie unikniemy. Tym bardziej musimy zapobiegać tragediom w wykonaniu swirów z importu
                                    • paskudek1 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:56
                                      Świry są nie do przewidzenia niezależnie skąd pochodzą. To tylko twoje urojenia że jesteś bezpieczniejsza jak nie ma u nas obcokrajowców.
                                      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 14:13
                                        To prawda, ale wolę żeby cudze swiry występowały u siebie.
                                        Tak, jestem bezpieczniejsza gdy nie ma wybuchowych obcokrajowców.
                                        Przypomnij mi ile zamachów w imię allaha było w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat?
                                        Po prostu tylko rodzime swirów = mniej swirów, czyli większe bezpieczeństwo. Matematyka ☺
                                    • paskudek1 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:56
                                      Świry są nie do przewidzenia niezależnie skąd pochodzą. To tylko twoje urojenia że jesteś bezpieczniejsza jak nie ma u nas obcokrajowców.
                                      • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:33
                                        Zocha za chwile ci odpowie ze woli białego gwałciciela niż kolorowego i nie zrozumie dlaczego inni napisza ze głupia smile
                                        • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:58
                                          Mój nick to sophia.
                                          Ty byłaś kiepska z matematyki, prawda?
                                          Biali gwalciciele już tu są i w związku z przyjazdem kolorowych nie zawiesza "działalności" , więc będzie więcej gwalcicieli bo do tych rodzimych dołącza ci z importu. A więcej przestępców = więcej przestępstw i więcej ofiar.
                                          Nie wolę żadnych gwalcicieli, ale wolę by było ich mniej
                                          • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:21
                                            gwałcona czy zabijana będziesz myśleć „byle ten gawlciciel/zabójca był biały”, rasistka do końca.
                                            • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:29
                                              Powtarzam; mniej gwalcicieli = mniejsza szansa na bycie ofiarą
                                              • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:40
                                                Tak z pewnością Zosiu, przyjęcie kilkudziesieciu dzieci z Syrii na leczenie Polsce (bo to tez oprotestowałas razem z naszym rządem) groziło wzrostem liczby gwalcicieli. Acha matematyka. Produkuj te bzdety dalej.
                                                • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:46
                                                  Przyjęcie czeczenskiego dziecka wraz z rodziną sprawilo, że francuski nauczyciel stracił głowę, dosłownie, a jego synek tatę.
                                                  Poza tym, temat kolorowych gwalcicieli to akurat Ty zaczęłaś (wpis z 19.33), teraz brak argumentów, więc nagle pojawiły się dzieci?
                                              • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:45
                                                > Powtarzam; mniej gwalcicieli = mniejsza szansa na bycie ofiarą

to fatalnie, chyba ze o ryzyko ci chodzilo
                                                Piszesz zocha jak ostatni nieuk.
                                                • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:47
                                                  To jest zawsze takie zabawne jak pożyteczna idiotka poucza innych ☺
    • kloi0505 [...] 22.03.22, 06:08
      • bistian [...] 22.03.22, 06:23
        • demono2004 [...] 22.03.22, 07:24
          • bistian Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 07:38
            demono2004 napisała:

> W Belgii i w Hiszpanii dzieje sie podobnie. U nas tez tak będzie. Zacznie sie o
            > d oleju slonecznikowego , ktorego zapasy mamy na 2-3 tyg.

Niemcy wykupują ze sklepów olej słonecznikowy, w Aldiku można kupić 3 litry na osobę smile
            • morekac Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 01:10
              Pierwsze słyszę, że rzepak się w lutym i marcu zbiera...
          • araceli Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 07:43
            demono2004 napisała:

Dlaczego ten ewidentny ruski troll nie dodtal jeszcze bank?
            • demono2004 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 08:15
              araceli napisała:

> demono2004 napisała:
              >
              > Dlaczego ten ewidentny ruski troll nie dodtal jeszcze bank?
              >
              >
              >
              >

Udowodnij, ze nim jestem, wtedy pogadamy. Jesli ktos jest tutaj trollem, to ty bo siejesz zamęt i dezinformacje.
              Zainteresujnsie czyms wiecej, niz pyskowki na ematce , to moze bedziesz miala czas eie przygotowac na to, co nas czeka w najblizszych miesiącach bo będzie źle.
              • araceli Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 08:27
                demono2004 napisała:
                > Udowodnij,

Wystarczy czytać - najpierw antyszczep teraz ruska onuca podsycają panikę. Wyżej masz swoje bzdury w sygnaturce Chocko.
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,173373002,173373002,Relokacja_uchodzcow.html?p=173373154
                Moderacjo - BANA!
                • demono2004 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:36
                  Nie wysilaj sie bo te twoje "antyszczep i ruska onuca" wywołują u mnie atak śmiechu smile Ty to nawet Polką nie jesteś. Gdybyś nią była, nie skakałabyś swoim rodakom do gardeł i nie siała na polskim forum propagandy.

Nie pisz do mnie więcej. Po raz ostatni ci odpisała, bo jesteś antypolskim trollem a ja nie mam zamiaru cię karmić wink
                  • araceli Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:40
                    demono2004 napisała:
                    > Nie wysilaj sie bo te twoje "antyszczep i ruska onuca" wywołują u mnie atak śmi
                    > echu smile

Na szczęście moderacji już nie jest do śmiechu i kasuje twoją ruską propagandę.
                    • demono2004 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:41
                      big_grin
    • iberka Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 08:05
      Weź pod uwagę, że sporo uchodźców chcę zostać żeby móc wrócić z dnia na dzień co utrudniałby ocean
      • 200koni Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 13:14
        Teraz. Ale to się będzie zmienialo.
    • 200koni Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 08:41
      Myślę, ze to będzie konieczne, jeżeli wojna nie zakończy się bardzo szybko. Dodatkowe miliony mieszkańców potrzebują infrastruktury i pracy.
    • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 09:25
      Jaki jest sens wypowiadać swoje zdanie na ten temat, skoro moderacja wszystko kasuje. Cenzura gorsza niż za komuny. Nie widzę powodu, żeby wszyscy musieli mieć takie samo zdanie w każdym temacie jak opiekunki tego forum. Amen.
      • kicifura Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 09:29
        kloi0505 napisał(a):

> Jaki jest sens wypowiadać swoje zdanie na ten temat, skoro moderacja wszystko k
        > asuje.

Widzę że powoli zaczynasz łapać. Bardzo, bardzo powoli..
      • demono2004 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:46
        Ale zeby tam było nie wiadomo co, ze zostało usunięte. Za to posty takiej araceli, antypoilskiego trolla, bedacego najpierw po stronie opozycji a teraz za PIS, wiszą smile No cóz, trzeba tez ją zgłaszać.
        • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:11
          No i alicjęjakąśtam, bardzo agresywnego trolla.
      • hanusinamama Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:49
        Piszesz kloaczne teskty....to czyszczą. Smród za tobą się ciagnie
        • demono2004 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:53
          hanusinamama napisała:

> Piszesz kloaczne teskty....to czyszczą. Smród za tobą się ciagnie
          >

Nie kloaczne teksty, tylko prawdę piszę, ktora z jakichś powodów tobie nie pasuje. Za to ty pociskasz bajki z mchu i paproci . To jest ok big_grin
          • bywalec.hoteli Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 22:35
            hanusina -🤦‍♀️🤦‍♂️🤦
            • hanusinamama Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:51
              Ja mam bywalec dla ciebie dobrą radę cioci kloci: najpierw rusz 4 litery, pomóż chociąz jednej uciekającej z Ukrainy rodzinie...a potem pisz swoje mądrości w tym temacie. Serio czasami lepiej nie pisać niż robić z siebie durnią po raz 100.
          • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:09
            <a to ty pociskasz bajki z mchu i paproci . To jest ok big_grin>

Ją jakby żenada kopnęła w tylną część ciała to by nawet tego nie zauważyła.
      • adrianna777 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:32
        kloi0505 napisał(a):

> Jaki jest sens wypowiadać swoje zdanie na ten temat, skoro moderacja wszystko k
        > asuje. Cenzura gorsza niż za komuny. Nie widzę powodu, żeby wszyscy musieli mie
        > ć takie samo zdanie w każdym temacie jak opiekunki tego forum. Amen.

Dokładnie, nie ma sensu. Moderacja to trolle Sorosa, w końcu Agorę sponsoruję wink , do tego banderowskie onuce, antypolki i nie wiadomo co jeszcze. Kij z nimi. Regulamin same sobie ustanawiają, a wszystko co im nie pasuje kasują. A te durne wąskie specjalistki udają, że nic się nie dzieje i po czystkach przeprowadzonych przez moderację cieszą się, że ich zdanie jest górą. Zresztą od razu jak ktoś tylko napisze coś nie po ich myśli, histerycznie krzyczą KOSZ! KOSZ! ,bo panicznie boją się konfrontacji. Tak to jest, kiedy argumentów brak i horyzonty wąskie.
        Komedia normalnie. Zostawić kretynki, niech sobie dyskutują same ze sobą i sobie przyklaskują. Amen smile

• 71tosia Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:14
          Sorosa powiadasz? Chyba jednak nie pomoże ci zmiana nicka, bo dalej piszesz te same głupoty smile
        • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:06
          Na szczęście coraz więcej osób zaczyna myśleć rozsądnie i zauważać że będzie problem, głównie z pracą i mieszkaniami dla tych ludzi a w przyszłości dla Polaków też.
          • 200koni Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 09:37
            Polacy będą mieli problem w średnim horyzoncie czasowym. W długim ograniczona liczba przybyszów (milion?) okaże się ogromnym zyskiem.
          • umi Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 21:20
            Nie ma pracownikow w DPSach, pielegniarek, przybylo dzieci wiec trzeba opiekunek, przedszkolanek.
            To sa wszystko prace dla kobiet. Juz nie mowiac o np. szwaczkach, bo nie wiem, jak stoi ta branza, widzialam tylko jeden wpis, ze podobno wreszcie ruszyla, bo nie mial kto pracowac. Jeszcze calkiem niezle ciagniemy. Potem czesc wroci odbudowywac kraj, czesc pewnie zostanie, ale na pewno nie wszyscy.
    • hanusinamama Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 10:51
      Jak?? Ja rozumiem jak ktoś chce ale siłą?
      U mnie w dawnej bursie pielegniarskiej szkoły mieszka ponad 200 osób, matki czekaja tylko na pesel bo juz czesc ma prace dogadaną, dzieci do szkoły zapisane chodzą. Chcesz ich zabierać siłą?
      • 200koni Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:23
        Można się ścieśnić, dać zasiłki jeżeli sfinansuje je UE, ale to nie jest plan na więcej niż 6 miesięcy.
        W Polsce nie ma opcji na ulokowanie tylu ludzi, zapewnienie im pracy, edukacji, opieki zdrowotnej.
        • asia_i_p Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:52
          Myślisz, że ta wojna potrawa ponad te sześć miesięcy? Ja mam nadzieję, że nie.
          • 200koni Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 12:18
            Może potrwać. Ukraina może finalnie stracić część terenów. Część uciekinierów będzie wolała zostać w Unii dla możliwości, (granice między migrantami ekonomicznymi i uchodźcami są płynne), część ze strachu, część kobiet potraci rodziny albo wybierze życie bez rodzin.
            • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:00
              A część ludzi nie ma do czego wracać, bo ich domy/mieszkania nie istnieją.
          • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:01
            Ja też mam taką nadzieję, ale musimy się liczyć z inna opcją niestety.
          • sol_13 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 21:44
            asia_i_p napisała:

> Myślisz, że ta wojna potrawa ponad te sześć miesięcy? Ja mam nadzieję, że nie.

Ja też, ale jeśli nawet skończy się jutro, to do czego oni wrócą? Przecież oni się będą latami z tego podnosić. Jeśli nawet ich dom jeszcze stoi, to zniszczone szkoły, przedszkola, szpitale, instytucje publiczne.
    • asfiksja Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:16
      Nasz system edukacji w obecnej formie nie da rady obskoczyć tylu dodatkowych uczniów. Już w tej chwili są nieobsadzone miejsca dla anglistów, matematyków, fizyków, germanistów, chemików, nauczycieli przedmiotów zawodowych. Po prostu nie ma kto uczyć. Mam nadzieję, że w przybyłej populacji są nauczycielki gotowe do szybkiej nauki polskiego. No i przede wszystkim że będą jakieś zachęty dla nauczycieli pewnych przedmiotów do powrotu do szkoły/rozpoczęcia pracy.
      Nie może być tak, że katecheta czy wuefista zarabia tyle samo i ma taką samą ścieżkę awansu co anglista czy fizyk.
      Na system opieki zdrowotnej spuśćmy zasłonę miłosierdzia.
    • asia_i_p Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:45
      Mnie się wydaje, że rozwiązanie, że mogą w obrębie UE osiąść, gdzie chcą, jest rozsądne i jeżeli się okaże, że to nie starczy, i w danym kraju skupia się zbyt wiele na jego możliwości, to raczej miękkie zachęty niż ustalanie liczb i pokazywanie palcem "Ty masz jechać do Francji". Ameryka podejrzewam chętnie przyjmie, ale nie sądzę, żeby wielu chciało wyjechać, większość chce pozostawać jak najbliżej swojego kraju i jest to zrozumiałe.
      • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 11:48
        Kanada też zaprasza Ukraińców
      • 200koni Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 12:22
        To pokazywanie palcem to juz są twoje fantazje. W Warszawie jest już bardzo ciasno, darmowy kurs polskiego na OU zniknął dosłownie w 3 minuty. Uciekinierka, która tkwi w hali Ptak albo obija się o brak możliwości z każdej strony pewnie chętnie przeniesie się w głąb UE jeżeli dadzą jej kurs języka, zasiłek na rok, możliwość przyuczenia do zawodu.
      • engine8 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:54
        większość chce pozostawać jak najbliżej swojego kraju i jest to zrozumiałe.
        Chciec to nie zawsze znaczy moc?
        Jak komus zaoferuja - "Masz jechac do Francji" i tam dostaniesz dach nad glowa i miske przed nosem oraz podstawowa opieke ale bedziesz musiala po czesci to odpracowac zamiast siedziec na D... to to jest tak najgorsza i niewolnicza opcja?
        U nas sie mowi "beggars can't be choosers"

Ameryka podejrzewam chętnie przyjmie
        Ameryka zawsze przyjmowla i bedzie przyjmowac "chetnie" tych co potrafia sie sami utrzymac prz niewielekich nakladach.
        No i nie trudno zauwazyc ze jakby ktos zaoferowal ludziom mieszkanie i utrzymanie za prace w domu to oczywiscie niewolnictwo... Skoro maja lepsze opcje to oczywscie tak moga na to patrzec.
    • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:10
      A przyjellismy chociaż jednego Syryjczyka gdy takie kraje jak Grecja i Włochy o to błagały? O ile pamietam rzad blokował nawet przyjazd kilkoro dzieci w 2015 roku na leczenie do szpitala w Gdańsku.
    • konsta-is-me Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:22
      Ojoj, to już nie chcemy ich gościć we własnych mieszkaniach i zapewniac osobiście utrzymanie przez 2 lata?
      A tyle entuzjazmu i gorącego serduszka było ,że każdy kto wspomniał choć o temacie relokacji jeszcze kilka dni temu był ruska onuca...🤦
      Nie śpieszmy się tak, poczekajmy na następnych kilka milionów....
      Acha- Unii nie wolno pytać, bo się będzie mścić i zasługujeny, żeby nas ukarano !!
      Taka była/jest jeszcze narracja forum
      Zobaczymy za kilka dni/tygodni.
      • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:34
        Unie wolna pytać, tyle ze nasz rzad jeszcze tego nie zrobił? Na razie jest tylko „Unio doj pieniądze…” wazne bo końcu firmę szwagra trzeba będzie dofinansować z czegoś.
        • engine8 Re: Relokacja uchodźców 22.03.22, 23:56
          No jak Uni prosilla Polske o pomoc w relokacji klikla lat temu to jak Polska odpowiedzila?
          A teraz jak dostaja tak sama odpowiedz to nie fair?
          • 71tosia Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 00:30
            rzad jeszcze o nic nie poprosił, a w pierwszych dniach wojny wręcz zaklinał rzeczywistość głosząc ze sobie sam poradzi z sytuacja. Relokacją jak na razie zajmują się tym głównie samorządy.
            rzad woli poprosić w UE o pieniądze „na uchodzcow” niz probowac ich relokowac, pewnie paru cwaniaków już zwęszylo niezły biznes jaki można na „pomocy” zrobic? nawet lepsze niz na nieistniejących respiratorach i bezużytecznych maseczkach.
            • konsta-is-me Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 01:12
              No bo przecież społeczeństwo tego nie chce!
              Jak pisałam kilka dni po zaczęciu wojny, że może czas ich rozlokować, caly czas to powtarzam, to mnie zakrzyczaly.
              Przecież to społeczeństwo (nie całe może) krzyczy jak to Unia powinna nas ukarać i jak to zasługujemy na kare, bo "tylko Polska" wykłóca się z Unią, podczas gdy inne kraje nigdy, przenigdy ...Inne kraje cały czas łamią różnorakie ustalenia ,płacą kary za to albo nie i tak to się kotłuje.
              Ale nigdzie indziej nikt nie rzuca się Rejtanem krzycząc "ach, bijcie!!, Tak, ukarzcie nas!!".
              Wiec dlaczego rząd miałby się domagać?
              To by było wbrew woli ludu, nie?
              Parę dni temu"czemu rząd nie daje pieniędzy??"- rząd daje pieniądze-oburzenie-"czemu rząd daje pieniądze??!!!"🤣
              "Rząd powinien prosić Unię"- założę się że jak poprosi to będzie wrzask-"rząd nie ma prawa prosić Unii!!"
              Jak Unia da , to będzie oburzenie że nie powinna, bo coś tam.
              Jak nie da- będzie masochistyczne zadowolenie ze nas ukarali.
              Bo my po prostu lubimy być masochistami, caly świat się z tego śmieje.
              Dom wariatów 😂🙈
              • irma223 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:01
                Ale one mają prawo poruszać się po całej Unii, zamieszkać gdzie chcą, pracować gdzie chcą, przejazdy mają za darmo. Pytanie, czy ktoś im o tym powiedział?
                Na razie siedzą w Polsce, bo w miarę blisko do Ukrainy i liczą na to, że szybko swoich mężczyzn zobaczą. Są w dużych miastach, bo zakładają, że tu są większe możliwości pracy, samodzielności, szkół dla dzieci.
            • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 06:55
              Unia i USA już miesiąc temu obiecali, że dadzą pieniądze. Jakby chcieli dać to kasa już dawno byłaby w Polsce. No chyba, że proponujesz żeby Morawiecki poszedł na kolanach i błagał o obiecane pieniądze. I gdzie jest Tusk - nasz największy wielbiciel UE.
      • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 06:52
        Też zauważyłam powolną zmianę narracji. Już osoby, które przyjęły Ukraińców pod swój dach zaczynają pisać, że kiepsko z pracą dla nich. Coraz częściej ludzie mają odwagę pisać jak jest i że będzie jeszcze gorzej z pracą i mieszkaniem dla Ukraińców. Jedynie jeszcze TV pokazuje uśmiechnięte Ukrainki które znalazły pracę w szkołach tylko dlatego, że z wiadomych powodów szkoły nie wymagają papierów potwierdzających kompetencje a jedynie oświadczenie.
        • konsta-is-me Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 11:54
          Bo to było oczywiste i do przewidzenia.
          Ok, pierwsze 3-4 dni,szok, wiadomo - nikt nie wiedział co się stanie i w jaką stronę to pójdzie.
          Ale też nie możemy im pozwolić trwać w zastygnięciu "bo wierzą że wojna szybko się skończy"- ktoś musi im uświadomić że żaden kraj nie jest w stanie tego udźwignąć finansowo- żaden!!
          A tymczasem słyszę "mogą robić co chcą"- to znaczy co ?
          Musimy zacząć ich relokowac, nawet jeśli "nie chcą" albo bo inaczej będzie katastrofa.
          Oni są uchodźcami, to jest wyjątkowa sytuacja, możemy ich gościć ( w sensie trzymać na dworcach czy akademikach) przez kilka dni, ale na dłuższą metę się nie da ten sposób.
      • hanusinamama Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:51
        Kto nie chce ten nie chce. Bywalec burdeli nie przyjął nawet pół ukraińskiej rodziny a już mu ciężko...
      • nastjaa Re: Relokacja uchodźców 25.03.22, 00:37
        konsta-is-me napisała:

> A tyle entuzjazmu i gorącego serduszka było ,że każdy kto wspomniał choć o tem
        > acie relokacji jeszcze kilka dni temu był ruska onuca...🤦
        >

Dokładnie tak, cokolwiek się nie napisało to było się ruskim trollem.
    • black.imak Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 01:56
      Siłą mają przeprowadzić tą relokację? Po tym wszystkim co przeszli? Przecież w tym problem , że oni nie chcą nigdzie wyjeżdżać. Chcą być tu, w Polsce, jak najbliżej Ukrainy, najlepiej w dużym mieście, i najlepiej wśród swoich. I wierzą że lada dzień wrócą do siebie sad
      • cegehana Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 06:57
        A siła mozna przekierować pacjenta do szpitala w którym jest dla niego miejsce? Po tym wszystkim co przeszli to oni zasługują przede wszystkim na święty spokój i stabilizację. Kraj bez napięcia społecznego i kryzysu gospodarczego, ze stabilną inflacją, niskim bezrobociem, realnie istniejącym dostępem do przynajmniej podstawowej opieki zdrowotnej. PiS umie to zrealizowac w Polsce czy tylko przytuli kasę z unii?
        • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:15
          Wszyscy użalają się nad uchodźcami którzy są już bezpieczni. O tych którzy zostali w schronach na Ukrainie i grozi im śmierć głodowa, bo wojska rosyjskie zamknęły korytarze humanitarne nie wspomni na tym forum nikt.
          • ajaksiowa Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 09:08
            kloi0505 napisał(a):

> Wszyscy użalają się nad uchodźcami którzy są już bezpieczni. O tych którzy zost
            > ali w schronach na Ukrainie i grozi im śmierć głodowa, bo wojska rosyjskie zamk
            > nęły korytarze humanitarne nie wspomni na tym forum nikt.

Ogłośmy konkurs:kto będzie się mocniej,rzewliwiej użalał...
            • kloi0505 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 10:53
              I po co ta złośliwość? To nie miejsce i czas.
        • irma223 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:21
          W Polsce się łatwo dogadają, w takiej np. Portugalii będzie z tym trudniej.
          W Polsce jest też sporo Ukraińców (jeszcze są, nie wszyscy wyjechali) i Ukrainek, którzy/-e od lat u nas są i pracowali/-ły do tej pory. Ci ludzie mogą im pomóc jako tłumacze czy doradzić w różnych kwestiach formalno-organizacyjnych.
          Poza tym z Polski do Ukrainy i z Ukrainy do Polski jest stosunkowo niedaleko, część z uchodźców zostawiła jeszcze na Ukrainie bliskich typu starych rodziców czy dziadków z innych miejscowości, może czekają u nas, aż tamci dojadą? A może liczą też na to, że szybko wrócą do siebie, zobaczą się wreszcie z mężem, synem bratem czy ojcem, który z Ukrainy wyjechać nie może?
          Naprawdę wywiozłabyś te kobiety na siłę do Niemiec czy Portugalii?
          • cegehana Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 07:42
            Naprawdę wywiozlabys siła chorego człowieka spod drzwi szpitala w którym nie ma wolnych łóżek? Naprawdę wierzysz że rząd który mamy ( ten sam który robił walki na respiratorach) zadba o bezpieczeństwo także ekonomiczne tych osób? Naprawdę w warunkach wojny i kryzysu ważniejsze są marzenia (oby się spełniły szybko) niż bezpieczne warunki tu i teraz? Nawet w samolocie ucza, ze maskę tlenową należy założyć najpierw sobie, nie z egoizmu, tylko z pragmatyzmu. Slyszalas o domu Violetty Villas która przygarniala wszystkie bezpańskie zwierzaki? Moim zdaniem lepiej przyjąć jednego potrzebujacego i wziąć na klatę odpowiedzialność za tę pomoc niż milion osób, którymi zająć się nie umiemy, bo dobre chęci (w które wierzę i szanuję) nie zawsze wystarczą.
          • 200koni Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 09:34
            Na siłę nie. Ale sądzę, ze jeżeli obecny stan potrwa, czyli okaże się, ze słabo jest z pracą, mieszkaniami, kursami językowymi i szkołą, a jednocześnie pojawiłyby się oferty z Europy typu: zasiłek i kurs języka przez rok, przyuczenie do zawodu, czekające miejsca pracy, to sporo osób zdecyduje się na wyjazd.
            • sophia.87 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 10:06
              Zgadzam się, w tym momencie osoby w Polsce są gotowe by w każdej chwili wrócić na Ukrainę.
              W rodzinie, która gościmy jest m.in. mama z dwójka dzieci, nie chce ich zapisać do przedszkola bo wierzy, że nie warto, że za chwilę będą mogli wrócić do domu i do męża.
          • konsta-is-me Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 15:09
            Nie, jeszcze mają wybór wrócić na Ukrainę. Tam jeszcze łatwiej z językiem...
            Czy ty nie rozumiesz że to nie chodzi o chęci albo nie- chęci, tylko o to że za chwilę i my i oni będziemy jeść trawę z parku?
            Nie mówiąc już o społecznym buncie i wzroście przestępczości - z tego prostego powodu, że jak ludzie nie mają co robić, a pieniędzy też nie za dużo, to się nudzą i różne pomysły im przechodzą do głowy...
            Tak predzej czy później będzie i będziesz potem pytać "dlaczego nikt się tym nie zajął wcześniej?"
            Skąd wezmiemy pieniądze?
            Przecież Unia nam nie powinna dać, tak?weźmiemy kredyt zagraniczny ?
            Już my remisję gospodarki przez COVID
            I co potem?
            Nikt ci nie broni przecież utrzymywać dowolnej ilości uchodźców z twojej ,prywatnej kieszeni, jeśli cię na to stać- to świetnie.
            Problem polega na tym że kraju nie .
            • irma223 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 19:48
              Ale te kobiety szukają pracy! I jak na razie jeszcze praca dla nich jest! Do znajomej dzwoniła jej inna znajoma, że jest kobieta chętna do sprzątania. Kobieta wprawdzie jeszcze na granicy, ale za dzień-dwa będzie na miejscu.

A znajoma z utęsknieniem od dwóch lat marzy o osobie do sprzątania, bo ma swoje lata i już sobie nie daje rady sama.

Takich ludzi jest mnóstwo. Ktoś od dawna potrzebuje osoby do opieki.

W otoczeniu grupa znajomych się zwołała: ktoś dał "wolną chatę", ktoś rzeczy, ubrania, pościele etc. ktoś chemię i kosmetyki, reszta znajomych podrzuca jedzenie. Jakoś na razie funkcjonuje. Jak się ludzie ogarną, odetchną, to znajdzie się dla nich i robota.
              • cegehana Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 20:24
                Jak się znajdzie robota w której pracownik wytworzy przynajmniej równowartość tego co skonsumuje to rzeczywiście nic nie szkodzi.
              • konsta-is-me Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 00:19
                Ja na razie- praca jest.
                Na dłuższą metę nie będzie tak różowo.
                • kropkacom Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 06:36
                  No trudno.
      • hanusinamama Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 14:52
        NO tak, zsyłki...zeby bywalcowi pobyt ukraińskich uchodźców nie windował cen mieszkań. Koleś stracił resztkę włosów na głowie płacząc nad cenami mieszkań...
    • myszu13 Re: Relokacja uchodźców 23.03.22, 09:26
      gdzieś przeczytałam
      "Prof. Duszczyk szacuje, że maksymalna wyporność Polski - bez generowania konfliktów społecznych - to 750 tysięcy uchodźców."
    • jammer1974 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 00:04
      Holandia przyjmuje uchodzcow. Osobiscie bede ich witac 1 kwietnia.
    • nena20 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 06:59
      Nie potrzebujemy, radzimy sobie, jest dobrze a będzie jeszcze lepiej 😂 karma wraca. Za chwilę rząd się nie pozbiera, ludzie będą mieli dosyć, a i inni przestaną nam słać kasę. Zostaniemy sami z problemem.
      • niemaznaczenia Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 07:42
        Jaka karma?
        • nena20 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 08:02
          Nie chcieliśmy uchodźców to teraz mamy.
          • jammer1974 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 08:19
            nena20 napisała:

> Nie chcieliśmy uchodźców to teraz mamy.

A jakos nie zauwazylam zeby ludzie narzekali na uchodzcow. Kazdyniej wiecej (za wyjatkiem jakis glupkow) zdaje sobie sprawe ze sytuacja jest taka jaka jest i w sumie dobrze ze Ukraincy maja wlasnie Polske obok w ktorej mieszkancy tak chetnie im pomagaja.
            • nena20 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:31
              Na razie 2 mln za chwilę będzie więcej..Rząd ucieszony jak pięknie obywatele zatroszczyli się o innych. Za chwilę obciążenie placówek oświatowych i medycznych będzie bardzo duże, że wszyscy będą mieli dość. Rząd nie może jednak prosić o relokację bo przecież sam nikogo nie chciał przyjąć.
              • kami1llo2 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:33
                nena20 napisała:

> Na razie 2 mln za chwilę będzie więcej..Rząd ucieszony jak pięknie obywatele za
                > troszczyli się o innych. Za chwilę obciążenie placówek oświatowych i medycznych
                > będzie bardzo duże, że wszyscy będą mieli dość. Rząd nie może jednak prosić o
                > relokację bo przecież sam nikogo nie chciał przyjąć.
                O czym ty piszesz . Nieważne co później , ważne co teraz .
            • kami1llo2 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:31
              Ja to samo .Jakieś bzdury wyssane z palca.
              • nena20 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 10:47
                Niby co jest bzdurą. Masz nagle do obsługi 2 mln ludzi więcej, jeszcze 2 mln i leżymy. Żadne to bzdury. Rząd nie może o nic prosić bo swój honor ma😂😂😂
            • mama303 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:06
              jammer1974 napisała:

> A jakos nie zauwazylam zeby ludzie narzekali na uchodzcow.
              to zaczną jesteśmy kompletnie nieprzygotowani
              • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:17
                mama303 napisała:

> jammer1974 napisała:
                >
                >
                > > A jakos nie zauwazylam zeby ludzie narzekali na uchodzcow.

> to zaczną jesteśmy kompletnie nieprzygotowani

zocha pierwsza jak tylko jej cos ubedzie
                • asia.sthm Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 20:25
                  > jammer1974 napisała:

> > A jakos nie zauwazylam zeby ludzie narzekali na uchodzcow.

A takie watki to same sie zakladaja. To dopiero preludium.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,173386268,173386268,Dalej_sie_rozczulajcie.html
    • woman_in_love Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 08:56
      Relokacja? Ale jak?

Przecież rząd PiS nie zgodził się na mechanizm relokacji w ramach UE big_grinbig_grinbig_grin.
    • mama303 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 19:52
      obawiam sie że po tym jak się wypięliśmy na problem w 2015 r nikt nam juz ochoczo nie pomoże
    • tanebo001 Re: Relokacja uchodźców 24.03.22, 23:57
      www.tvp.info/59238910/jaroslaw-kaczynski-o-uchodzcach-mamy-zasade-zadnych-relokacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka