Dodaj do ulubionych

Pralka - odkamieniacz

24.03.22, 15:49
Ale jaki ? Poszukuję czegoś bardzo, bardzo mocnego. Cały bęben jest oblepiony syfem.
Dzięki za rady.
Obserwuj wątek
    • stary.login Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 16:57
      A tabletki do zmywarki, czy działają na zakamieniałą pralkę ?
    • znana.jako.ggigus Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 17:13
      Pierz z octem jako płynem zmiekczającym. Po pierwsze - pralka nie śmierdzi i nie zarasta, po drugie - masz mniej chemii we krwi i po trzecie tanio i ekologicznie.
      Chlust octu rozciećczyć z 1/4 szklanki wody i lu.
      Ja bym teraz też nastawiła na gotowanie i dała taki właśnie octowy chluścik.
      • eglantine Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 17:47
        Ja bym poprosiła konkretniej ile to ten chlust? Mam to potraktować dosłownie jako chlust z butelki?
        Nigdy nie spotkałam się jeszcze z taką jednostką objętości. big_grin
        • znana.jako.ggigus Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 17:53
          Tak się mówi po niemiecku (pasowałoby do wótku o trudnych słowach) - tak, to taki chlust. Ale trzeba rozcieńczyć z wodą. Jasny ocet.
          Naprawdę fajna sprawa - miękkie pranie, nie pachnie octem rzecz jasna, tanio, ekologicznie.
          A jak jeszcze nastawisz wirowanie na nisko (ja mam 400), to wyciągasz pranie, prostujesz na mokro wszelkie zagięcia i nie musisz prasować.
          • eglantine Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 17:58
            Dzięki, na pewno wypróbuję patent. smile Właśnie dziś się wkurzyłam, bo użyłam jakiegoś sklepowego preparatu do czyszczenia i nic, bęben jaki był paskudny, taki został. Więc wątek jak na zamówienie.
            • znana.jako.ggigus Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 18:01
              Patent działa, mieszkam w mieście ze znaną z twardości wodą i nigdy nie miałam problemów. Ale powtarzam - trzeba używać stale.
    • rb_111222333 Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 17:13
      Próbowałaś octu?
      • stary.login Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 17:24
        Oj, pralka nie była odkamieniana chyba z rok czasu. Ocet za słabe działanie ma jednak.
        • znana.jako.ggigus Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 17:29
          No raz piorąc z octem, cudów nie zdziałasz. A od czegoś zacząć trzeba. No i ocet trzeba będzie stosować konsekwentnie.
    • szmytka1 Re: Pralka - odkamieniacz 24.03.22, 18:07
      A daj zdjęcie jak to wygląda? Po rozpruciu mojej 14letniej pralki okazało się, że jest co najwyżej troszkę szlamu w zakamarkach a żadnego kamienia. Nic, normalna blacha beż trwałych osadów. Pan z serwisu twierdzi, że odkamieniacze to chłyt martetingowy ponieważ odpowiednie substancje znajdują się w detergentach do prania. Ja nigdy nie używałam nic. A wodę mam chyba twarda, bo czajnik trzeba odkamieniqc i armaturę łazienkowa też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka