02.04.22, 06:23
Nie gniewajcie się, zakładam drugi wątek tematycznie podobny do "Zapasów". Tamten dotyczył porad odnośnie jedzenia i drobnostek (jak baterie), gdyby trzeba było przetrwać tygodnie i miesiące po jakimś wielkim ataku.
Ten wątek dotyczy sprzętu, który pozwoli w skrajnej sytuacji przetrwać długi okres na własną rękę.
Na zdjęciu jest 13 świeczników (łącznie z tymi nierozpakowanymi mamy ich 40), kupiłam je dwa dni temu, Te świeczniki mają być żródłem oświetlenia, gdyby długo nie było prądu. Tak przecież były oświetlane dworki, sprawdzałam przy kilku świecznikach zupełnie normalnie się czyta.
Nasz dom jest dość pojemny (3400 sqft), więc jest dużo miejsca na dodatkowy sprzęt. Proszę was o radę, bo jestem teraz w trakcie zamawiania potrzebnych rzeczy. Co ze sprzętu należałoby jeszcze kupić, żeby żyć w miarę normalnie w nienormalnych okolicznościach? Wiem, że jestem trochę monotematyczna, ale chcę to wszystko załatwić za jednym razem, tj. kupić wszystko, co potrzebuję w ciągu najbliższych dwóch tygodni. Więc byłabym bardzo wdzięczna za szybkie porady.
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Sprzęt 02.04.22, 06:33
      Moi rodzice mają dwa agregaty prądotwórcze, może zainwestuj w taki sprzętwink
      • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 02.04.22, 06:40
        Dzięki. O tym też już myślałam.
        • buldog2 Re: Sprzęt 02.04.22, 16:56
          Pomyślałbym najpierw o zasilaniu z przenośnych baterii słonecznych. Komputerów i monitorów kilka zasilisz jedną dużą z bankiem energii. A na to, żeby działał sprzęt kuchenny i podobny, szkoda benzyny. Lepiej ograniczyć się do kuchenki na benzynę. Agregat warto mieć, ale na specjalne okazje.
    • suki-z-godzin Re: Sprzęt 02.04.22, 06:38
      Wygodne łóżko i duzo kondomów.
      I jak sie podczas tego Mad Maxu ciemno zrobi to do wyra bzykac sie i spac, a nie udawac ze da sie zyc jak gdyby nigdy nic.
      • borsuczyca.klusek Re: Sprzęt 02.04.22, 11:55
        Niektórzy nawet w obliczu apokalipsy potrafią tylko o jednym 🙄
        • suki-z-godzin Re: Sprzęt 02.04.22, 17:00
          Instynkt nakazujący przekazanie dalej swoich genów silny jest. Gatunek musi przetrwać, gumy się kiedyś skończą.
    • princesswhitewolf Re: Sprzęt 02.04.22, 09:02
      Lampa olejowa,
      Duza ladowarka sloneczna do ktorej mozesz podlaczyc usb lub telefon, baterie, latarki ladowane sloneczne
      Power bank potezny i miec naladowany

A te agregaty to potrzebuja benzyna a nie wolno za duzo benzyny przechowywac. Sa limitym w dodatku agregatow nie wolno uzywac w domu i to halas robi nie z tej ziemi. Tylko moj trimmer na benzyne drze glosniej morde
      • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 11:05
        Są wyciszane agregaty.
        U nas nie słyszałam o limitach paliwa.
        • princesswhitewolf Re: Sprzęt 02.04.22, 13:45
          On/ ona w USA

Tu jest 20 l
          • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 14:04
            I ktoś to kontroluje?
            • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 02.04.22, 14:13
              Przede wszystkim limity paliwa będą na stacjach w razie W, a przechowywać w domu czy garażu niecdasz rady za dużo chocbys chciała bo to śmierdzi. Musiałabyś mieć zakopaną cysternę.
              • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 14:45
                Ja akurat mam gdzie przechować. Ale to nie o to chodzi. Pytałam tylko czy ktoś chodzi po podwórkach i kontroluje ilość paliwa.
                • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 02.04.22, 15:14
                  Zależy od konkretnych miast a nawet osiedli i regulacji, ale tak, jest coś takiego jak code enforcement, jeśli mają podejrzenie że coś u ciebie jest niezgodne z przepisami (lewa hodowla, przebudowa bez zezwolenia, jakieś innego typu zagrożenie) to mogą ci przywalić karę typu 200 dolarów za dzień dopóki tego nie usuniesz/naprawisz.
            • kokosowy15 Re: Sprzęt 02.04.22, 19:25
              Nie wystarczy ogłosić, że takie jest prawo? Jak w sąsiednim watku: nikt nie kontroluje, nie ma kary, można zastrzelić Ukrainca.
              • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 21:17
                Oczywiście, to dokładnie to samo. W obliczu wojny i apokalipsy zaszkodzi komuś posiadanie przez inną osobę 30 litrów paliwa. Zabije go wręcz.
                • kokosowy15 Re: Sprzęt 02.04.22, 21:56
                  Chodzi wyłącznie o sposób myślenia. Nie kontrolują, nie ma kary - czyli można, niezależnie od tego, czy to bezpieczne, czy łamie prawo.
                  • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 22:11
                    Żaden sposób myślenia. Zwykła ciekawość czy ktoś kontroluje. Bo to dość trudne do skontrolowania ot tak.
                    • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 04.04.22, 15:54
                      Prawo pozwala na 25 galonów. Myślę, że 25 galonów w baniakach to już capi tak, że trudno to ukryć.
                      • little_fish Re: Sprzęt 04.04.22, 16:15
                        Hmm Princess pisała o 20 litrach. To nieco rozbieżne ilości 😁
                        No 25 galonów ukrywać nie trzeba, bo dozwolone, a serio 30 capi bardziej? W zamkniętych kanistrach?
                        • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 04.04.22, 16:27
                          Myślę że 25 też capi.
                          • little_fish Re: Sprzęt 04.04.22, 19:23
                            Ale 25 jest dozwolone, więc nawet jak capi to nikt z tego powodu podejrzeń nie nabierze.
                            • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 04.04.22, 19:33
                              jak capi to jak najbardziej ktoś może zadzwonić do służb i powiedzieć, ze tam capi i proszą o kontrole czy to jest dozwolona ilość.
                      • alicia033 Re: Sprzęt 04.04.22, 19:49
                        jednoraz0w0 napisał(a):

> Myślę, że 25 galonów w baniakach to już capi

Wyłącznie jeżeli pojemniki nie są wystarczająco szczelne.
                        25 galonów to raptem dwa przeciętne samochodowe baki, żadna powalająca ilość.
              • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 21:18
                Zresztą, moje pytanie wynikało po prostu z ciekawości - czy ktoś kontroluje ilość paliwa.
                • eliszka25 Re: Sprzęt 02.04.22, 23:01
                  A dlaczego miałby nie kontrolować? Raczej nie chodzą kontrole codziennie czy nawet co miesiąc, ale pewnie wyrywkowo i jak np. coś wyda się podejrzane albo ktoś zgłosi. W Szwajcarii np. prawo dokładnie określa, czym wolno palić w kominku i każdy posiadacz kominka co jakiś czas ma kontrolę. Pobierane są próbki popiołu i zdaję się osadów z komina, żeby sprawdzić, czy nie było palone czymś niedozwolonym. Ilość posiadanego paliwa też da się sprawdzić.
                  • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 23:16
                    No da się, z pewnością. Tylko jeśli ktoś ma nadmierne ilości to raczej ich nie trzyma na ganku. Rutynowe kontrole przeglądają garaże czy muszą mieć podejrzenia i jakiś nakaz przeszukania?
                    • eliszka25 Re: Sprzęt 02.04.22, 23:27
                      Nie mam pojęcia, jak to jest uregulowane w Stanach. Podejrzewam jednak, że jakoś jest żeby taka kontrola miała sens. Poza tym to się też do pewnego stopnia opiera na zaufaniu do obywateli oraz obywateli do instytucji państwa. Ostatnio np. dostaliśmy z gminy list z prośbą, żeby spisać stan licznika wody na załączony formularz i odesłać do gminy pocztą lub mailem. Na tej podstawie dostaliśmy rachunek za wodę. Nikt nie sprawdzał, czy napisałam prawdę. Władze gminy mają zaufanie do mieszkańców.
                      • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 23:43
                        U nas też można spisać samodzielnie licznik. Jest to zaufania ograniczone, bo w końcu przyjdzie go odczytać ktoś z firmy i różnica wyjdzie.
                        No ja właśnie też nie wiem, jak to jest uregulowane w stanach, dlatego zapytałam.
                        • eliszka25 Re: Sprzęt 02.04.22, 23:48
                          Oczywiście, że jest to ograniczone zaufanie i od czasu do czasu jest kontrola. Stany są specyficzne dość pod niektórymi względami, ale w takich sprawach kompletnie nie jestem zorientowana.
        • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 02.04.22, 14:11
          Nawet jak są wyciszane, to śmierdzą i przede wszystkim trują. W USA więcej ofiar śmiertelnych przy huraganach to ci, którzy się otruli spalinami z agregatorów stojących za blisko okna lub ac niż ci, których zabił żywioł.
          • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 14:49
            Jasne, wszystkiego należy używać w odpowiedni sposób.
            A jak już o bezpieczeństwie mówimy - to używanie w jakiejkolwiek sytuacji 40 świeczników z postu założycielskiego z pewnością nie będzie bardziej bezpieczne.😉
    • milva24 Re: Sprzęt 02.04.22, 09:27
      Praqfopodobnie trollujesz bo nie wierzę, żeby ktoś na czas apokalipsy kupił akurat 40 świeczników ale gdyby jednak nie to szczerze polecam wizytę u psychologa, żebyś nie skończyła jak ci z poniższego artykułu.

www.google.com/amp/s/www.rmf24.pl/fakty/swiat/newsamp-skakali-z-balkonu-jeden-po-drugim-zbiorowe-samobojstwo-w-szw,nId,5927132
      • milva24 Re: Sprzęt 02.04.22, 09:27
        *prawdopodobnie
      • borsuczyca.klusek Re: Sprzęt 02.04.22, 12:04
        Pewnie tak, tylko skąd miałaby zdjęcie 17 świeczników 🤔
        • milva24 Re: Sprzęt 02.04.22, 13:15
          Może tym handluje albo znalazła zdjęcie w necie.
          • borsuczyca.klusek Re: Sprzęt 02.04.22, 13:20
            Ale specjalnie szukała takiego zdjęcia czy może natknęła się przy okazji co zainspirowało plan trollingu 🤔
      • princesswhitewolf Re: Sprzęt 02.04.22, 13:47
        Weselne takie....
    • eliszka25 Re: Sprzęt 02.04.22, 10:18
      Ok, zapas świeczek jest zrozumiały. Też zawsze jakieś mam w piwnicy, ale na hugona ci 40! świeczników 🤔
      • kropkaa Re: Sprzęt 02.04.22, 15:02
        I to jeszcze takich brzydkich 🤦‍♀️
    • triss_merigold6 Re: Sprzęt 02.04.22, 10:25
      Psychiatrę sobie kup.

Lampy turystyczne są bardziej ekonomiczne i bezpieczniejsze.
      Młotek, saperka, multitoole.
      Folia termiczna.
      Zapalniczki.
      Antybiotyki.
    • szajri Re: Sprzęt 02.04.22, 11:01
      W czasie wojny, po zmroku, obowiązuje godzina policyjna. Nie możesz palić świeczników bo to źródło światła, które może wróg namierzyć.
      Masz je w celu ogrzania się?
      • sueellen Re: Sprzęt 04.04.22, 01:02
        O zasłonach i żaluzjach nie słyszałaś? W każdym amerykańskim filmie o zombie zasłaniają okna i świeca świeczkami. A jak Zombiaki się włamują to rozwalają I'm głowy świecznikami. Przecież to oczywiste.
    • krwawy.lolo Re: Sprzęt 02.04.22, 11:08
      To jest nieodzowne. Nabyłbym po jednym dla każdego. Jakżesz wesoło jest się modlić w stadle. Te godzinki i koronki ...
      • borsuczyca.klusek Re: Sprzęt 02.04.22, 11:57
        Najlepsze na koniec świata będą gorzkie żale 😌
        • marta.graca Re: Sprzęt 02.04.22, 14:48
          Suplikacje smile
    • chatgris01 Re: Sprzęt 02.04.22, 11:37
      Masz CZTERDZIESCI takich kurzolapow z zawijasami?! Rany... na sama mysl o czyszczeniu tego mi slabo.
      Nie bylo prostych geometrycznych form?

A na serio, to chyba jaja sobie robisz, czyli trollujesz big_grin
      • little_fish Re: Sprzęt 02.04.22, 11:40
        No wiesz, apokalipsa apokalipsą, ale dizajn wnętrza musi być spójny. Kto by tam chciał siedzieć przy świecznikach z Ikei 🙈
      • krwawy.lolo Re: Sprzęt 02.04.22, 11:41
        chatgris01 napisała:

> A na serio, to chyba jaja sobie robisz, czyli trollujesz big_grin

Przecież to oczywiste. Do głowy by mi nie przyszło traktowanie takich wpisów serio.
      • triss_merigold6 Re: Sprzęt 02.04.22, 11:42
        Trolling.
        Nikt, kto cokolwiek czytał o przygotowaniu do przeżycia w warunkach kryzysowych, nie kupi świeczników. Przewracasz toto i masz piękny pożar.
      • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 02.04.22, 15:06
        Pewnie były, ale to jest Ameryka, tu każdy ma świra na punkcie broni, takim powyginanym można konus jebnąć a geometryczny trudniej dobrze chwycić.
        • chatgris01 Re: Sprzęt 02.04.22, 17:25
          Nie zgodze sie tongue_out

https://static3.redcart.pl/templates/images/thumb/1165/600/9999/pl/0/templates/images/products/1165/353103f1d4a2ae6c4415e2da34a79d28.jpg
          • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 02.04.22, 19:32
            ten fajny bo można na widły przerobić, ale się może ślizgać w dłoni
            • chatgris01 Re: Sprzęt 02.04.22, 21:20
              jednoraz0w0 napisał(a):

> ale się może ślizgać w dłoni

Czyli trzeba by dopisac do listy rekawice.
    • borsuczyca.klusek Re: Sprzęt 02.04.22, 11:53
      Źródła ognia - zapałki, zapalniczki, krzesiwa.
      Źródła światła - latarki na baterie i latarki dynamo.
      Filtry do wody, różne rodzaje.
      Naczynia żeliwne nadające się do gotowania na ogniu.
      Kuchenki turystyczne + zapas butli z gazem.
      Śpiwory do spania w niskich temperaturach.
      Koce termiczne.
      Broń umożliwiająca polowanie w razie potrzeby oraz wędki.
      Zapas apteczek pierwszej pomocy.
      Zapas podstawowych leków.
      • borsuczyca.klusek Re: Sprzęt 02.04.22, 11:56
        Jeszcze koniecznie siekiery, maczety i noże. Różne typu i rodzaje. Dużo siekier 🙄
        • triss_merigold6 Re: Sprzęt 02.04.22, 12:00
          Saperka. Jest w podstawowym wyposażeniu każdego żołnierza, nieskończony wachlarz zastosowań.
          • borsuczyca.klusek Re: Sprzęt 02.04.22, 12:03
            Saperki oczywiście też. Nawet firma Glock od broni palnej produkuje saperki.
    • zielonyjeziorak Re: Sprzęt 02.04.22, 11:58
      Źródłem światła to chyba mogą być świeczki nie świeczniki? W literkach różnica minimalna, ale w praktycznym zastosowaniu spora. Świeczka bez świecznika będzie świecić, świecznik bez świeczki - niestety nie.
      • milva24 Re: Sprzęt 02.04.22, 13:16
        big_grin
        • buldog2 Re: Sprzęt 02.04.22, 17:01
          Też myślę, że to wątek zabawowy.
    • krwawy.lolo Re: Sprzęt 02.04.22, 12:02
      Pambuk, niektórzy rzeczywiście traktują ten wątek na poważnie.
      Przecież już sam nick jest niejako "programem".
      Nawet gdyby podał aktualną datę we wpisie, to z zamiarem robienia sobie tzw. "jaj".
      • borsuczyca.klusek Re: Sprzęt 02.04.22, 12:06
        Oj Lolo, trolling czy nie wątek może się komuś przydać. Niektórzy lepiej się czują robiąc zapasy, planując itd. Czują wtedy sprawczość nad swoim życiem 😌
        • krwawy.lolo Re: Sprzęt 02.04.22, 12:10
          To ja sobie zjem zupę.
        • malia Re: Sprzęt 02.04.22, 12:14
          Jak rozpatrujemy to w tych kategoriach, to niech kupi więcej świeczników. Domowników z pewnością jest więcej, niech czuja się dobrze, i nie gniota się w jednym pomieszczeniu. Powinna kupić co najmniej po 8 świeczników do każdego pomieszczenia, bo przecież nie będzie chodziła ze świecznikiem w ręce by zaprószyć pożar. Wtedy poczuje się jeszcze lepiej i taka rada tez się komuś może przydać
          • memphis90 Re: Sprzęt 02.04.22, 17:02
            No to jeszcze 40 koców gaśniczych, z 80 gaśnic, dużych, ze 120 worów z piachem, po 10 na pokój. I takie haki na ścianę plus grube liny, żeby się można było ewakuować przez okno w razie tego pożaru.
    • bbkk Re: Sprzęt 02.04.22, 12:12
      😂😂😂
    • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 02.04.22, 14:42
      W Costco ostatnio mieli promocję na te miotełki do kurzu, może jeszcze mają, będą ci potrzebne do czyszczenia tego sprzętu.
    • memphis90 Re: Sprzęt 02.04.22, 17:01
      Ul. Najlepiej 40 Uli.
      Kwietną łąkę. Tak z 40ha.
      Osprzęt do uzyskiwania wosku.
      Formy na świece, kilkadziesiąt, żeby się nie pierdz..ić z robieniem po jednej świeczce.
      Knot - tak z milion sztuk.
    • celandine Re: Sprzęt 02.04.22, 17:13
      O, dzięki, już wiem, jak wykorzystać świeczniki menorah, które zbiera mój mąż, zamiast je podstępnie tłuc i wynosić na złom, będę szanować na wypadek apokalipsy
    • panna.nasturcja Re: Sprzęt 02.04.22, 17:18
      Czołg. I ze cztery armaty.
      Do ochrony tych zasobów.
      Oraz psychiatra. Na cito.
    • tanebo001 Re: Sprzęt 02.04.22, 17:21
      Ja wybrałbym:
      - kusza
      - siekiera
      - piła do drewna
      - piłka do metalu
      - nóż
      - krzesiwo
      - szkło powiększające
      - radio/krótkofalowkę
      - ładowarkę solarną
      - komórkę
      - lornetkę
      - filtr do wody
      - latarkę
      - taśmę klejącą
      • chatgris01 Re: Sprzęt 02.04.22, 17:28
        Tanebo, umiesz strzelac z kuszy? Bo nie podejrzewalabym cie nawet o umiejetnosc poslugiwania sie siekiera...
        • tanebo001 Re: Sprzęt 02.04.22, 17:31
          Siekierą posługuję się często w ogrodzie. Z kuszy strzelałem raz - łatwiej zdobyć kobietę niż pozwolenie na nią sad
          • memphis90 Re: Sprzęt 02.04.22, 21:59
            W tym Twoim Incelowie Wielkim musicie mieć pozwolenie na kobietę…? 😳
            • misiamama Re: Sprzęt 03.04.22, 12:35
              i tak oto warto czytać najdurniejszy wątek na ematce, perełki są wszędzie smile
              • majenkir Re: Sprzęt 04.04.22, 00:27
                😂😂😂
            • tanebo001 Re: Sprzęt 03.04.22, 13:31
              A gdzie ja pisałem coś o pozwoleniu na kobietę?
    • suki-z-godzin Re: Sprzęt 02.04.22, 17:35
      Ekonomiczniejsze od świec są znicze 72h, a w razie zagłady będą bardzo na miejscu.
      • eliszka25 Re: Sprzęt 02.04.22, 18:04
        🤣
    • eliszka25 Re: Sprzęt 02.04.22, 18:05
      W sumie jeszcze tak mi przyszło do głowy - ciężkie te świeczniki? Może mogłyby służyć jako broń, jak już „przyjdą podpalić dom”.
      • majenkir Re: Sprzęt 02.04.22, 22:05
        Broń już jest przecież 🔫💅🏻
        • eliszka25 Re: Sprzęt 02.04.22, 23:29
          Broni nigdy za wiele. Jak masz dzieci, to raczej nie trzymasz spluwy na stoliku obok kanapy, a taki świecznik zawsze pod ręką.
    • wapaha Re: Sprzęt 02.04.22, 18:16
      no widzisz
      ja kupiłam zestaw do robienia świec
      a ty świeczniki

ciekawe kto wyjdzie na tym lepiej suspicious
    • anorektycznazdzira Re: Sprzęt 02.04.22, 21:10
      Te świeczniki są idealne,
      bo można nimi rozpyerda*ać łby wrogów oraz atakujących posiadłość szabrowników jeden po drugim,
      bym jeszcze dokupiła folię bombelkową do pakowania trupów
      • chatgris01 Re: Sprzęt 02.04.22, 22:12
        Do pakowania trupow chyba praktyczniejsza taka spozywcza sciagajaca, jak do kanapek.
        A najlepsza prozniowa, nie zasmiardna sie.
        • anorektycznazdzira Re: Sprzęt 03.04.22, 06:33
          O! Worki próżniowe.
          I saletrę.
          • suki-z-godzin Re: Sprzęt 03.04.22, 07:25
            I wapno do posypania dołów cmentarnych, duuuuzo wapna.
            • anorektycznazdzira Re: Sprzęt 03.04.22, 08:53
              To by można w workach przywieźć z Castoramy, 1-2 transporty dostawczakiem

ja chyba w poniedziałek zamówię
    • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 03.04.22, 03:25
      Coś mi komputer szwankuje, nie mam opcji, żeby drugi raz zamieścić zdjęcia w tym samym wątku. Założyłam więc nowy wątek z poniższym wpisem, abyście mogli zobaczyć zdjęcia niektórych elementów mojego arsenału obronnego (i tam się je udało wkleić). Ale wątek został skasowany. Więc tu zamieszczę sam tekst, a co jest na zdjęciach, to sobie możecie wyobrazićsmile

Uporządkuję wątek, zebrałam tu kilka wypowiedzi, aby omówić kluczowe kwestie.
      Triss_merigold6 napisała:
      “Trolling. Nikt, kto cokolwiek czytał o przygotowaniu do przeżycia w warunkach kryzysowych, nie kupi świeczników. Przewracasz toto i masz piękny pożar.”

Przecież przez wieki ludzie używali świec i jakoś żyli. Jeśli prąd będzie niedostępny, a tak będzie w pewnych okolicznościach, to czym jak nie świecami będziesz oświetlała mieszkanie? Nie w pierwszych dniach, kiedy będą jeszcze baterie i będą działaly agregaty, ale po kilku tygodniach i miesiącach?
      Ale dzięki za pomysł z saperką. Nie pomyślałam o niej.

Memphis90 napisała: “No to jeszcze 40 koców gaśniczych, z 80 gaśnic, dużych, ze 120 worów z piachem, po 10 na pokój. I takie haki na ścianę plus grube liny, żeby się można było ewakuować przez okno w razie tego pożaru”.

Nie trzeba 80 gaśnic, mamy osiem (na załączonym zdjęciu są cztery). Drabinkę do ewakuacji ( też na zdjęciu) już mamy (3 sztuki). Ludzie są beztroscy i naiwni, myślą, że w czasach chaosu można będzie zadzwonić po straż pożarną. Nie, nie... straż pożarna nie zjawi się z odsieczą. Trzeba będzie samemu ugasić zarzewie pożaru.

Jednorazowo napisała:
      “Pewnie były, ale to jest Ameryka, tu każdy ma świra na punkcie broni, takim powyginanym można konus jebnąć a geometryczny trudniej dobrze chwycić.”

Jednorazowo, Ty chyba mieszkasz w USA, bo świetnie znasz realia.
      Dokładnie, świeczniki, które wybrałam, są też świetną bronią. Dość masywne, mają odpowiedni punkt ciężkości, przez co łatwo się nimi wywiaja i rzuca. Bardzo skuteczna broń obronna. Świecznik, jaki nam pokazała Chatgris01, jest ładny, ale nie jest tak skuteczny w walce jak moje. BTW, na te świeczniki wydałam prawie 5900 dolarów. Życie jest ogólnie drogie, a w czasach chaosu to już całkiem.

borsuczyca.klusek napisała: “Jeszcze koniecznie siekiery, maczety i noże.”

Jeśli chodzi o tego rodzaju broń, my weapon of choice to miecze (są na zdjęciu), u nas wiszą wraz z napierśnikiem na ścianie niby dekoracje. Nawet jeśli ktoś bardzo dobrze włada nożem, nie ma dużo szans, gdy pojawi się solidny miecz.

Na zdjęciu jest też kubełek żywności z freeze dried food. Wystarczy dla jednej osoby na miesiąc, ten rodzaj jedzenia szykujemy na cztery miesiące, może nawet pół roku. Możecie zobaczyć, jaki jest jadłospis (mamy w kubełkach sporo potraw na urozmaicenie diety). Oczywiście jest to freeze dried food, no ale pamiętajcie, my tu mówimy o skrajnych czasach.
      Wkrótce będziemy mieć specjalny sejf, który wypełnimy stosowną (dodatkową) ilością broni i amunicji. Nie podam ile, żeby nie wzbudzać silnych emocji, nie do wszystkich jeszcze dociera, że czasy chaosu to gwałty, mordy, grabieże. My jednak wolimy być przezorni.

Dziękuję pozostałym forumkom i forumowiczom za dotychczasowe porady. Każdą analizuję, kilka wpisałam już do notesu.
      • borsuczyca.klusek Re: Sprzęt 03.04.22, 10:02
        Miecz to może być dobry ewentualnie w przypadku apokalipsy zombie. Powodzenia życzę w ścinaniu drzewa czy rąbanie drew mieczem.
        A dobry nóż to już w ogóle podstawa - otworzysz puszkę, pokroisz chleb, utniesz galazki na chrust, zedrzesz korę na rozpałkę, oprawisz upolowanego zwierza. Najlepiej mieć kilka noży i dobrą ostrzałkę.
        • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 04.04.22, 00:12
          Tak, noże to podstawa. Ale miecz też bywa pożyteczny. Kiedyś przegoniłam spod domu kojota właśnie mieczem. Z nożem bym się mniej pewnie czuła.
          • chatgris01 Re: Sprzęt 04.04.22, 18:25
            Hmm, kojot i miecz-nieco to zgrzyta...
            Zdecydowanie brakuje Ci tomahawka! Albo chociaz wloczni, nawet poreczniejsza do odganiania.
            • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 05.04.22, 00:22
              Nie poszłam na polowanie, tylko żeby go przepłoszyć. Spodziewałam się, że ucieknie. Gdyby stało się inaczej i był agresywny, wolałam mieć miecz, nie miotłę.
      • nicknanowyrok Re: Sprzęt 03.04.22, 11:15
        krejzi big_grin
        • milva24 Re: Sprzęt 03.04.22, 12:08
          Mówisz?
      • chatgris01 Re: Sprzęt 03.04.22, 11:37
        Z solidnymi mieczami to uwazaj, bo takim prawie pieciokilowym i dwumetrowym to dlugo nie powywijasz, reka szybko omdleje...
        • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 04.04.22, 00:21
          Akurat miecz wykorzystuję do ćwiczeń cardio. Włączam piosenkę queens and king i sobie wywijam mieczem jakieś 2.5 minuty. Wzmocniłam w ten sposób między innymi nadgarstki. Przy szybszych sekwencjach trzeba uważać, bo to jednak miecz. Ciężar może być problemem, ale i tak wolę cięższy rycerski miecz od lekkiego samurajskiego, który jest bardzo ostry.

www.youtube.com/watch?v=q6LhCim5y_Y
          • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 04.04.22, 00:41
            kings and queens oczywiście
      • eliszka25 Re: Sprzęt 03.04.22, 12:49
        Ale wiesz, że nie potrzebujesz świeczników żeby świece działały?
        • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 04.04.22, 00:23
          Za głupią mnie masz? Oczywiście, że będą i świeczki. Mamy garaż na trzy samochody, a tylko dwa samochody. Więc tam umieścimy dwie palety świeczek.
          • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 04.04.22, 00:54
            Przepraszam, Eliszka25, nie wiem, jak to się stało, ale źle przeczytałam Twoje pytanie.
            Robię kilka rzeczy naraz, może dlatego.
            • eliszka25 Re: Sprzęt 04.04.22, 07:36
              Za głupią to nie. Moje pytanie było żartobliwe, bo nadal uważam, że trollujesz. Ciężko mi uwierzyć, że ktoś na serio kupuje 40 świeczników w ramach przygotowań do apokalipsy 😁
              • krwawy.lolo Re: Sprzęt 04.04.22, 07:53
                "Ciężko mi uwierzyć, że ktoś na serio kupuje 40 świeczników w ramach przygotowań do apokalipsy"
                • krwawy.lolo Re: Sprzęt 04.04.22, 07:53
                  Nie działa sad
              • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 05.04.22, 00:28
                A mnie ciężko uwierzyć, że gdyby brakło prądu, wolałabyś siedzieć w ciemności, a nie przy blasku świec. Po kilku tygodniach bez prądu marzyłabyś o świeczkach. Tak przypuszczam.
                • eliszka25 Re: Sprzęt 05.04.22, 06:04
                  Hmmm, a skąd przyszło ci do głowy, że skoro nie posiadam 40 brzydkich świeczników, to nie mam ani jednej świecy? Wyobraź sobie, że moje świece działają bez takiego żelastwa. Wystarczą zapałki/zapalniczka 🤷‍♀️.
                  • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 05.04.22, 06:30
                    No dobrze, masz kilka świec. Ale nie o to chodzi. Bez świeczników, jeśli chcesz zapalić czterdzieści świec, łatwiej o pożar, poza tym świeca na świeczniku oświetla większą powierzchnię. Świecznik w trudnych czasach powinien mieć też inne walory, nie tylko estetyczne. Z kilkoma świecami, zapalniczką i zapałkami to się jedzie na kilkudniowy biwak.
                    • eliszka25 Re: Sprzęt 05.04.22, 13:16
                      Nigdzie nie napisałam ile mam świec, to po pierwsze. Czym zamierzasz zapalić swoje świece, skoro zapałki i zapalniczka, to za mało? A po trzecie, po co mam zapalać 40 świec na raz?

Co do bezpieczeństwa, to gruba świeca postawiona na niepalnym podłożu jest o wiele bezpieczniejsza niż wywrotny świecznik. A skoro tak bardzo martwisz się o brak światła w czasach zagłady, to zamiast kupować pierdyliard świeczników zainwestuj w porządne lampy olejowe, latarki na dynamo, ładowarki solarne i panele fotowoltaiczne na dachu.

Acha, nie polecam brać świec na biwak. Namiot jest łatwopalny 🤣
                      • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 01:08
                        Moje świeczniki nie są chybotliwe, są solidne, służące do oświetlania, jak i do walki i różnych innych celów. Dla mnie świecznik powinien być jak dobry wielofunkcyjny scyzoryk szwajcarski, taki z korkociągiem, nożyczkami, pilniczkiem itp.

"o zamiast kupować pierdyliard świeczników"

Już po fakcie, kupiłam.
                        • taki-sobie-nick Re: Sprzęt 06.04.22, 01:10
                          Jakich innych celów?
                        • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 01:16
                          Cóż, ja mam scyzoryk szwajcarski 🤪

Twoje świeczniki może nie są chybotliwe, ale stosunkowo wysokie. Wystarczy zahaczyć żeby się przewróciły.
                • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 05.04.22, 18:20
                  Ojesuuuu….. ogrodowe oświetlenie na bateryjki słoneczne za 30-50 dolców jest dostępne na rynku od dobrych paru lat. W dzień wystawiasz, po zmroku bierzesz do domu, pożarem nie grozi, wystarczy na kilka lat a nie na kilka godzin, tez można tym komuś przyłożyć.
                  • eliszka25 Re: Sprzęt 05.04.22, 21:49
                    Ale nie postawisz na świeczniku 🤣
                    • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 05.04.22, 23:12
                      mogę wyjąć ten kołek co się do ziemi wbija i postawić na świeczniku, przymocować jakimś przylepcem ewentualnie
                      • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 00:08
                        Tylko świeczników trzeba mieć 40, ale nie wiem dlaczego akurat tyle.
                  • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 01:02
                    "pożarem nie grozi,"

Aleście się tego pożaru uczepiły. Mówiłam już, że mam w domu osiem solidnych gaśnic (pokazałam cztery z nich na zdjęciu, które zostało niestety usunięte). Myślisz poza tym kategoriami normalności, bo co? po ataku nuklearnym będziesz wychodziła do ogrodu, żeby naładować oświetlenie?
                    • taki-sobie-nick Re: Sprzęt 06.04.22, 01:04
                      Troll jak by.k
                      • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 01:10
                        Wlepiłam zdjęcia ze swojej piwnicy właśnie po to, żeby nie było, że trolluję.
                        Ale co mogę zrobić, zdjęcia usunięto, na pewno są tu tacy, co je widzieli.
                    • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 01:13
                      Jak nie masz bunkra przeciwatomowego ze specjalnym systemem filtrowania powietrza i betonowymi ścianami o grubości co najmniej pół metra, to po ataku nuklearnym światło nie będzie ci już potrzebne.

Od razu dodam, że mieszkam w kraju, który bodajże jako jedyny na świecie, ma sieć bunkrów, które pomieszczą 100% mieszkańców.
                      • taki-sobie-nick Re: Sprzęt 06.04.22, 01:15
                        Weź mnie nie strasz, nie mam bunkra.
                        • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 01:20
                          Nie chcę nikogo straszyć. Odpowiedziałam tylko na pytanie, czy pomagali nuklearnym zamierzam wychodzić do ogrodu. Niestety świeczniki nie chronią przed bombą atomową.

Ja osobiście też bunkra nie mam, ale mam zapewnione przez państwo miejsce w bunkrze dla całej rodziny.
                          • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 01:21
                            Po ataku nuklearnym. Nie mam pojęcia, skąd się wzięło „pomagali”.
                          • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 01:23
                            "Ja osobiście też bunkra nie mam, ale mam zapewnione przez państwo miejsce w bunkrze dla całej rodziny."

Życzę powodzenia
                            • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 01:30
                              Cóż, myślę, że w razie ataku nuklearnego, mimo wszystko, ja mam większe szanse w państwowym bunkrze niż ty ze swoimi świecznikami 😄
                      • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 01:21
                        "Jak nie masz bunkra przeciwatomowego ze specjalnym systemem filtrowania powietrza i betonowymi ścianami o grubości co najmniej pół metra, to po ataku nuklearnym światło nie będzie ci już potrzebne. "

Wcale nie jest tak, powielasz szkodliwie info, ludzie nic nie robią, bo myślą, że atak nuklearny to koniec, że już nic nie będzie, że wszyscy zginą.
                        No i co, że macie sieć schronów dla wszystkich. I tak większość ludzi nie zdąży się w nich schronić.
                        • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 01:28
                          Nigdzie nie napisałam, że wszyscy zginą. Jeśli jednak wokół twojego domu promieniowanie będzie takie, że przebywanie na zewnątrz będzie niebezpieczne, to standardowy drewniany amerykański domek cię przed nim nie uchroni.

Może nie wszyscy zdążą do schronu, ale jednak większa szansa jest, gdy się ten schron ma, nie uważasz?
                          • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 01:45
                            Uchroni, i wypraszam sobie, nie drewniany.

"Może nie wszyscy zdążą do schronu, ale jednak większa szansa jest, gdy się ten schron ma, nie uważasz?"

Niby tak, ale to lepiej wygląda w teorii niż w praktyce. Zwłaszcza przy pociskach hipersonicznych. Szwajcaria jest o rzut beretem od Rosji.
                            • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 02:14
                              No widzisz tylko w Szwajcarii to nie jest teoria. Obrona cywilna jest bardzo sprawnie zorganizowana, praktycznie, nie teoretycznie. Schrony są w każdej miejscowości, niemal w każdym większym budynku mieszkalnym i bardzo wielu domach prywatnych. Wcześniej mieszkałam w bloku z bunkrem. Dotarcie do niego zajmowało mi minutę. Teraz mam kilka minut. Każdy wie, do jakiego schronu jest przyporządkowany i gdzie iść.

Oczywiście nikt nie da ci 100% gwarancji, ale jednak bunkier daje większe szanse niż 40 świeczników. Nawet w połączeniu z gaśnicami.
                              • taki-sobie-nick Re: Sprzęt 06.04.22, 02:19
                                Ale bunkra sobie nie wybudujemy, ani ja, ani ona. Swoją drogą na preppersa to trzeba mieć forsę.
                                • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 02:34
                                  Ja ci nie każę nic budować. Ona mnie straszy, że w przypadki ataku nuklearnego zginę bez świeczników, więc tłumaczę, kto ewentualnie ma większe szanse. W żaden atak nuklearny w najbliższym czasie nie wierzę. W razie realnego zagrożenia władze wydadzą odpowiednie rozporządzenia, a obywatele zostaną stosownie poinstruowani. Póki co przekonują, żeby nie panikować, więc nie panikuję. Najwyżej będę musiała radzić sobie bez świeczników 🤷‍♀️
                                  • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 02:41
                                    "Ja ci nie każę nic budować. Ona mnie straszy, że w przypadki ataku nuklearnego zginę bez świeczników, więc tłumaczę, kto ewentualnie ma większe szanse"

Nie mów hop...

I nie straszę cię, po ewentualnym ataku, gdyby udało się przeżyć, chciałabym zapewnić sobie maksymalny komfort. Fajnie oświetlony świecami dom może przypominać atmosferą dziewiętnastowieczny dworek. Jeśli miałabym przeżywać długie ciężkie miesiące, to chcę to zrobić na swoich warunkach.
                                    • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 02:43
                                      Znaczy serio wierzysz, że bardziej chronią świeczniki niż bunkier? Interesująca teoria. Życzę powodzenia.
                                      • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 02:52
                                        "Znaczy serio wierzysz, że bardziej chronią świeczniki niż bunkier?"

A to już nie moja wina, że tak to zrozumiałaś.
                                        • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 02:58
                                          Cały czas mnie przecież przekonujesz, że twój dom z atmosferą utworzoną za pomocą 40 świeczników daje ci większe bezpieczeństwo niż to, do czego dostęp mam ja, więc jak inaczej mam to rozumieć? Cały ten wątek, to jest twoje przekonywanie, jak to strasznie ważne są świeczniki. Niech ci będzie, twoje świeczniki uratują świat.
                                          • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 03:13
                                            Zaczynasz fantazjować, dobranocsmile
                              • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 02:20
                                Załóżmy, że będziesz w gronie szczęśliwych.
                                Tylko co dalej? Po ataku? Co będziesz np. jadła? Po tygodniu, po dwóch, po miesiącu?
                                • eliszka25 Re: Sprzęt 06.04.22, 02:27
                                  Bunkry są wyposażone. Na to każdy obywatel płaci stosowną kwotę. Jak ktoś ma swój prywatny bunkier, to już sam sobie wyposaża, ale nie musi płacić na utrzymanie.
                    • jednoraz0w0 Re: Sprzęt 06.04.22, 01:26
                      no przecież tych lampek w zestawie to jest koło 10, możesz wszystkie naładować ale nie musisz wszystkich zużywać od razu, poza tym przez okno też się naładują.
    • sueellen Re: Sprzęt 03.04.22, 13:27
      Ale masz schron w piwnicy?

Gdzieś kiedyś oglądałam program o gościu który przerabiał stare bazy wojskowe na schrony. Miał ich zrobić kilkaset, - po 150 tys dolarów każdy. W takim schronie może mieszkać do 20 osób. Ja bym bardziej w coś takiego zainwestowała...
      • sueellen Re: Sprzęt 03.04.22, 13:30
        A i radzę nauczyć się technik surviwalowych, polowania za pomocą łuku i strzał oraz jagód i grzybów niejadalnych.
      • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 04.04.22, 00:27
        Tu gdzie mieszkam nie mogę mieć schronu. Nawet nie mogę mieć substytutu schronu.
        • sueellen Re: Sprzęt 04.04.22, 00:49
          No to cienko. Świeczniki przed bombami i kulami Cię nie uratują 😔
          • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 04.04.22, 00:56
            Bomba to może być u mnie jedna - jądrowa. Jeśli spadnie na centrum Chicago, to mamy spore szanse, bo mieszkamy na przedmieściach. A o kule się nie boję, siłą ognia z pewnością dorównamy napastnikom.
            • sueellen Re: Sprzęt 04.04.22, 01:16
              Niekoniecznie. Pociski międzykontynentalne mogą przenosić także broń chemiczną i biologiczna. Nie musi być od razu nuklearna...
              • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 04.04.22, 01:49
                Broń biologiczną i chemiczną? Nie wiedziałam. Ale to tylko potwierdza, że dobrze robimy, że gromadzimy zapasy. Gdyby taki syf wystrzelili, to potem lepiej długo siedzieć w domu. No ale żeby przeczekać w domu złe dni, trzeba mieć solidne zapasy i dodatkowy sprzęt.
            • taki-sobie-nick Re: Sprzęt 06.04.22, 01:05
              Działko przeciwlotnicze masz na werandzie?
              • jackowo.thinktank Re: Sprzęt 06.04.22, 01:17
                Już nie dyskutuję z tobą.
                • taki-sobie-nick Re: Sprzęt 06.04.22, 01:19
                  To przez działko.
                  • rosapulchra-0 Re: Sprzęt 11.04.22, 21:12
                    To przecież taki-sobie-nick confused

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka