Dodaj do ulubionych

Co na sukienkę

06.05.22, 07:43
Mam zielona sukienkę ( cały czas w szyciu 😳) z krótkimi rękawkami. Dół jest trochę puszczony, szerszy. Gdyby było zimno, co na górę? Mam złote buty i jarzębinowa torebkę że złotymi okuciami. Ostatecznie złoty szal ( moja mama ma, pożyczę)? Złoty sweterek? Żakiet bardzo trudno znaleźć taki, który by mi pasował do tego i podobał się, może w ostateczności, bo nie lubię żakietów. Proszę o Wasze pomysły 😊
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Co na sukienkę 06.05.22, 07:47
      Skórzana czarna lub brązowa kurtka, krótka kurtka jeansowa, sweter ażurowy, no zależy od okazji. Na pewno nic złotego.
      • stary.login Re: Co na sukienkę 06.05.22, 07:50
        Z tego co kojarzę to jest to ślub córki.
        • ajaksiowa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 08:09
          Poncho
          • extereso Re: Co na sukienkę 06.05.22, 08:36
            Tak ślub
            Myślałam o matowym jedwabnym sweterku w kolorze zgaszonego złota ( bladego). Myślicie że nic złotego? Może będzie ciepło, ale na wszelki wypadek chce coś skomponować. Czarna skóra za ciężka, jeansowa to nie na tę okazję. W poncho boję się że będę wyglądać jak zbieracz owoców 😁
            • homohominilupus Re: Co na sukienkę 06.05.22, 08:39
              O nie, tylko nie poncho 🙈
              • jednoraz0w0 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:23
                ale mogłoby być coś takiego co się do pierwszej komunii zakładało (dalej obowiązuje taka stylówa?), takie dziergane pelerynki na sukienki 🙃
            • aqua48 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 09:21
              Szal.
            • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 09:43
              Jeżeli ten sweterek jest rozpinany, to będzie świetny. Jedwab - idealnie.
              • saszanasza Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:06
                annaboleyn napisała:

> Jeżeli ten sweterek jest rozpinany, to będzie świetny. Jedwab - idealnie.

A nie za dużo tego „złota”? Złote buty, złoty sweter, złote elementy przy torebce i okazać się może że złota biżuteria.
                • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:24
                  Nic nie wiem o biżuterii smile Na razie widzę tylko te złote buty, "elementy przy torebce" postrzegam jako pomijalne, o ile nie jest to złoty kajdan w charakterze paska.
    • marlamar Re: Co na sukienkę 06.05.22, 09:27
      Jeśli na ślub i możesz wydać na ten cel ponad tysiąc złotych, to ja bym poszła w zielono-złotą paszminę. Wygląda elegancko, lekko, a potem wykorzystasz na co dzień.
      • nuta15 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 09:39
        Szal? kto teraz nosi szale do sukienki? To moda sprzed lat. Długi cienki kardigan, narzutķa albo żakiet bez podszewki , fason zależy od kroju sukienki, jeżeli krótki to niekoniecznie klasyczny, może przypominający kurteczkę.
        • majaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 11:02
          Szal to klasyka, nie wychodzi z mody. Tyle że najlepiej pasuje do długich, wieczorowych sukni. Nie wiadomo, czy autorka będzie miała akurat taką.
        • aqua48 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 18:13
          nuta15 napisała:

> Szal? kto teraz nosi szale do sukienki? To moda sprzed lat.

Na każdym ślubie na którym była (ostatni w zeszłym roku) szale miało wiele kobiet. Młodszych i starszych. Do sukienek długich i takich do kolan. To klasyka.
        • livia.kalina Re: Co na sukienkę 06.05.22, 22:51
          >Szal? kto teraz nosi szale do sukienki?

Im mniej osób coś nosi, tym lepiej dla tej rzeczy. No chyba, ze chodzi o to, żeby wyglądać jak w mundurku, jak wszyscy inni.
    • podaje_haslo_okon Re: Co na sukienkę 06.05.22, 09:47
      A pokażesz sukienkę/wzór sukienki? Tak będzie zdecydowanie prościej
      • extereso Re: Co na sukienkę 06.05.22, 11:02
        Pani krawcowa rysowała, nie mam wzoru niestety.
    • bei Re: Co na sukienkę 06.05.22, 09:49
      Zawsze można dozielenić

www.zalando.pl/ivko-kardigan-pastel-green-vk121i088-m11.html?wmc=CRM48_PRD_PL.ONL_SBS_PMT_TM3_004_220505.&cd084=img_item&cd085=bf4f41a6-8a62-4dbf-a8ee-780dbfeec7e1&wt_cd=b8123111aea9dcb441b62d36ceb1e759&tm_hem=e3de8b5f80450f4057611ab19f035415
    • skat_0 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 09:51
      Cienki raczej jasny płaszcz, coś w stylu Jolanta K. Miala na ślubie corki
      • thank_you Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:52
        Koniecznie do tego ta fryzura! Moda z Podkarpacia A.D. 2016. „Cudownie” sie zestarzało „nastaranie”, podejrzewam, ze autorka chce uniknąć dokładnie takiego efektu.
        • lot_w_kosmos Re: Co na sukienkę 06.05.22, 11:04
          Serio uważasz, że wyglądu Kwaśniewskiiej na tym zdjęciu należy unikać?
          • koko8 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 11:15
            Ja tak uważam. Kwaśniewska ma na tym zdjęciu 57 lat, a wygląda jak 75-letnia Joan Collins.
          • thank_you Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:11
            Nawet nie spoglądać w tę stronę, Szczególnie u dojrzałej kobiety.
        • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:30
          Ja uważam, że nie jest to gorsze niż dzidzio-pierniczane trampki pań 50 plus. Kardigany na ślub? Sweterki? To można najwyżej do sukni komunijnej. Moim skromnym zdaniem lepiej o stopień za dużo niż o stopień za mało w roli, którą ma mieć autorka. Prezydentowa ma strój absolutnie klasyczny. Tyle.
          • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:46
            Znaczy się jak masz lat 50+ to nie można założyć obuwia sportowego? Aha 🤦😀
            • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:49
              Do sportu tak. Ale wielu kobietom się ostatnio wydaje, że sportem jest po prostu wychodzenie z domu. Niezależnie od stroju i miejsca.
              • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:50
                Hahaha. Ty chyba masz lat 70+ skoro tak ci się wydaje.
                • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:51
                  Uwielbiam adidasy do jeansów i marynarki. Nic tak nie odmładza.
                  • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:56
                    odmładza? to właśnie jest to przekonanie, że trampki zrobią z dorosłej kobiety nastolatkę. jak przykrótki sweterek na weselu córki.
                    • 35wcieniu Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:08
                      Myślę że większość pań 50 czy 60+ nosi buty sportowe bo są po prostu wygodne a nie dla odmłodzenia.
                      • mashcaron Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:11
                        W NL wszystkie starsze panie popylają w sneakersach. Takich babciowych, jakby lekko elegantszych niż typowo sportowe, ale jednak sneakersy to sąwink
                      • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:41
                        ok, ale nie oszukujmy się wtedy, że to jest szczyt mody. to jest styl raczej na ‚miasto zdrojowe’ czy ‚sanatorium’.
                        • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:47
                          A czy jakiś obowiązek jest ubierania się w "szczyt mody"? Poza tym nie masz racji, sportowy styl był, jest i będzie modny.
                        • mashcaron Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:57
                          A to my tu rozmawiamy o szczytach mody? Czy też o "każdym wyjściu z domu", niekoniecznie w celu uprawiania sportu?:p
                          • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:59
                            rozmawiamy o tym, co wygląda źle. tak samo jak zbyt bezowaty źle wygląda zbyt wyluzowany styl.
                            • mashcaron Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:06
                              Czy to jest wg ciebie styl nie przystający kobiecie po 50 roku życia? 🤔
                              • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 20:43
                                pani nr 3 to jest kompletna pomyłka. to są przypadkowe ubrania wzięte z półk na wygodnie, z torebką do niczego niepasującą ani krojem ani kolorem ani stylem.
                                • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 20:44
                                  oraz absolutnie potworne grube podeszwy, które powinny być zakazane.
                                  • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 20:48
                                    poza panią nr 2 do pracy żaden z tych strojów (jeszcze zależy, gdzie kto pracuje), a pierwszy to właśnie styl na grilla.
                                    • g.r.uu Re: Co na sukienkę 07.05.22, 21:54
                                      No właśnie, zależy. Czy ktoś sugeruje, że to na strój na biznesowe spotkanie z zarządem banku?
                                    • gryzelda71 Re: Co na sukienkę 08.05.22, 07:31
                                      Nie umiesz korzystać z tzw mody.
                                  • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 20:58
                                    mae224 napisała:

> oraz absolutnie potworne grube podeszwy, które powinny być zakazane.

Boże. Jakie emocje.
                                    Ja bym proponowała grzywny od razu! Nie tam, że zakaz. Zakaz pod groźbą surowej kary. Niech sobie ludzie nie myślą!!!!!
                                    • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 21:02
                                      też tak myślę. za taką ilość wyprodukowanej bezsensu gumy powinni karać.
                                      • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 21:16
                                        Strzałem z procy, oh wait.
                                    • g.r.uu Re: Co na sukienkę 07.05.22, 21:55
                                      W dodatku akurat takie podeszwy są modne... Czy się komuś podobają to inna rzecz, ale wyżej była mowa o modzie
                                      • mae224 Re: Co na sukienkę 07.05.22, 22:15
                                        "plastiki" też kiedyś były modne... nie znaczy, że ładne.
                                        • annaboleyn Re: Co na sukienkę 09.05.22, 01:18
                                          Bo w modzie chodzi o jakieś uniwersalne i z góry określone "ładne", tak wink O funkcjonalności nie wspominając wink
                        • magdallenac Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:15
                          mae224 napisała:

> ok, ale nie oszukujmy się wtedy, że to jest szczyt mody. to jest styl raczej na
                          > ‚miasto zdrojowe’ czy ‚sanatorium’.

Chyba mamy kompletnie inne wizje stylizacji ze sneakersami i samych butów sportowych.
                          • mashcaron Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:20
                            Oraz mody jako takiej:p
                            • magdallenac Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:24
                              Już nie chciałam być aż tak dosadna😄
                          • thank_you Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:29
                            Chyba zdecydowanie na szczęście 🤪
                    • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:45
                      A po co nastolatkę? Po prostu wygląda to na luzie, poza tym jest wygodne, ja lubię tzw sportową elegancję. A ty co nosisz, czółenka i mokasyny? 😁 Mokasyny to okropnie brzydkie buty.
                      • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 21:00
                        Muszę powiedzieć, że po tych kategorycznych opiniach - też chcę zobaczyc, co nosi Mae. Oczekuję co najmniej Anny Wintour big_grin
              • g.r.uu Re: Co na sukienkę 07.05.22, 21:52
                Trampki to nie są buty do uprawiania sportu, to raczej sportowy styl miejski, do chodzenia na co dzień. Przecież do biegania, fitnessu czy gry w kosza to się inne buty zakłada.
            • kropka_kom Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:51
              aaa..to mi tylko 3 lata zostały na noszenie obuwia sportowego do sukienki...buuuu
              • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:52
                Do sukienki też super, ja noszę tenisówki, czyli coś delikatniejszego.
                • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:57
                  sportowe obuwie jest delikatne? aha.
                  • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:49
                    Tenisówki tak oczywiście. Adidasy też bywają różne. Widac że nie nosisz w ogóle sportowych butów.
                    • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:58
                      noszę, jak uprawiam sport. albo na wycieczce turystycznej. sportowe buty zmieniają sylwetkę na człapiącą, są wygodne, ok, wiadomo, ale nie oszukujmy się, że pasują na każdą okazję.
                      • mashcaron Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:01
                        Nikt się nie upiera, że na każdą okazję. Ty jednak twierdzisz, że na praktycznie żadną:p
                        • mae224 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:03
                          przeczytaj powyższe moje wypowiedzi.
                          • mashcaron Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:07
                            No właśnie przeczytałam:p sportowe buty tylko do sportu albo na wycieczki turystyczne :p
                      • magdallenac Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:07
                        Mojej sylwetki nie zmieniają na człapiącą (😂😂😂) Noszę buty sportowe do sukienek, dżinsów i marynarki, eleganckich sukienek i marynarki. Wyglądają super. Oczywiście nie założę ich na wesele, ale mała czarna, czerwone usta, sportowe buty i wieczór w knajpie- jak najbardziej.
                        • mashcaron Re: Co na sukienkę 06.05.22, 15:10
                          Dokładnie! Też tak noszę:p
                          Na kącie wink z szefem poszłam w dżinsach, białej koszulowej bluzce bez rękawów, brudno różowej marynarce i biało-różowych sneakersach i wyglądałam na tyle zajebiście, że zamiast mnie wysłać do Rumunii zaproponował awans i podwyżkę 🤣
                      • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:06
                        mae224 napisała:

> noszę, jak uprawiam sport. albo na wycieczce turystycznej. sportowe buty zmieni
                        > ają sylwetkę na człapiącą

Co.

, są wygodne, ok, wiadomo, ale nie oszukujmy się, że p
                        > asują na każdą okazję.

Czy ktoś je polecał na KAŻDĄ okazję?
          • nuclearwinter Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:54
            Przecież wygląda jak beza. Wcale nie jakoś klasycznie - mdłe kolory niezbyt dopasowane do jej typu urody, koronki, falbankowe zapięcie płaszcza, ogólny efekt sztywności i zapięcia na ostatni guzik. Do tego supermocny makijaż, solaryjna opalenizna i zalakierowana fryzura 🙈 Rok 2010 jak nic (zgaduję, nie wiem).
            • skat_0 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:12
              Nigdzie nie napisałam, zeby naśladować calą stylówe, tylko o plaszczu do sukienki
              • nuclearwinter Re: Co na sukienkę 06.05.22, 18:21
                Ja to pisałam do Mae, która stwierdziła, że Kwaśniewska jest ubrana absolutnie klasycznie bo wg mnie wcale nie jest. Lekki płaszcz do sukienki to bardzo ogólne pojęcie, zgadzam się że może to wyglądać jak najbardziej ok.
          • g.r.uu Re: Co na sukienkę 07.05.22, 21:50
            A co jest nie tak z trampkami? To normalne, klasyczne buty. I chyba nikt ich nie poleca na ślub córki
    • skat_0 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:25
      Jeszcze taki przykład, mozna właśnie założyc jak pelerynę
      Szal mialam na welu, jak w połowie lipca z dnia na dzień zrobilo się 14 stopni i do sukienki bez rękawów ratowalam sie zawartością szafy mamy 😂
      • gris_gris Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:27
        skat_0 napisała:

> Jeszcze taki przykład, mozna właśnie założyc jak pelerynę
        > Szal mialam na welu, jak w połowie lipca z dnia na dzień zrobilo się 14 stopni
        > i do sukienki bez rękawów ratowalam sie zawartością szafy mamy 😂

I to jest jedyna słuszna opcja!
      • black_magic_women Re: Co na sukienkę 07.05.22, 00:23
        Też myślałam o marynarce, nawet bardziej s la męska ale na ramiona
    • thank_you Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:32
      Puchaty kardigan albo luźna marynarka
      • skat_0 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:42
        Matka panny mlodej w sweterku! No nie mogę sobie tego wyobrazić sorry... to jest taka okazja, żeby się jednak ubrać bardziej i staranniej, a i zdjęcia pewnie będą i zostaną na lata 😂
        • thank_you Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:50
          Tak.

https://bi.im-g.pl/im/81/2e/17/z24308097IH,Zakiety-do-wieczorowych-sukienek.jpg

A kardigan taki, tylko oczywiście rozpinany, aby mógł byc kardiganem (najlepiej, aby był w kolorze sukienki):

https://ireland.apollo.olxcdn.com/v1/files/lbdbh54y4vdz-PL/image;s=1368x1824

I na tych zdjęciach, o których piszesz, lepiej bedzie sie prezentowała niż we wszystkim innym.

• saszanasza Re: Co na sukienkę 06.05.22, 11:30
            thank_you napisała:

> Tak.
            >
            >
            > I na tych zdjęciach, o których piszesz, lepiej bedzie sie prezentowała niż we w
            > szystkim innym.
            >
            >
            Ja w domu mam taki „blezer” w zasadzie nie wiem jak go nazwać, takie coś dłuższego ażurowego. Zakładam latem do jeansów i topa bez ramiączek. Na zdjęciu poglądowo w zestawieniu z zieloną sukienką. Może powinna szukać czegoś w tym stylu?
          • nuclearwinter Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:11
            I taką właśnie marynarkę - dłuższą i oversize jak na ostatnim zdjęciu bym założyła. Bardzo lubię takie zestawienie. Choć tu jednak trochę średnio doradzić, skoro nie wiadomo właściwie co to za sukienka - jaki styl, krój, odcień zieleni.
          • magdallenac Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:18
            Podpisuję się pod thank you. Nie idź drogą prezydentowej, tereso.
        • snakelilith Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:52
          To zależy jaka ta impreza. Przcież nie każdy robi z tego wielkie zdarzenie i niekiedy w stroju ala Jolanta K. jest się tylko śmiesznie przebranym.
          • snakelilith Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:58
            Przykład takiej kombinacji ze sweterkiem:
            • nuta15 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 11:09
              Dobrze to wygląda. Bywają letnie kardigany z mieszanki bawełny z jedwabiem, czasem mają lekki połysk i te bardzo fajnie komponują się z elegancką sukienką.
              • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:02
                Tak ale na kawę z przyjaciółką a nie na ślub córki.
              • evolventa Re: Co na sukienkę 08.05.22, 11:42
                Ale serio na wesele? jak się jest matką któregoś z nowożeńców? Tak to ja mogę pójść w lecie na herbatkę z przyjaciółką......
        • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:49
          I to napisała thank krytykująca klasyczna prezydentową Kwaśniewską 😁 Puchaty sweterek 😅
          • thank_you Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:32
            Tak, puchaty, dobry gatunkowo kardigan będzie wyglądał zdecydowanie Lepiej niż Kwasniewska w stylizacji jak z Dynastii. Kardigany są ponadczasowe w odroznieniu od tego, co ona zalozyla na siebie - Zakład, ze w 2022 by tego nie powtórzyła?
            • saszanasza Re: Co na sukienkę 06.05.22, 22:44
              thank_you napisała:

> Tak, puchaty, dobry gatunkowo kardigan będzie wyglądał zdecydowanie Lepiej niż
              > Kwasniewska w stylizacji jak z Dynastii. Kardigany są ponadczasowe w odroznieni
              > u od tego, co ona zalozyla na siebie - Zakład, ze w 2022 by tego nie powtórzyła
              > ?

Mnie sie ten puchaty ze zdjęcia też podoba, tylko mam wrażenie, że on też raczej na szczupłą osobę. Wszystkie puchacze, przynajmniej mnie potężają.
      • black_magic_women Re: Co na sukienkę 07.05.22, 00:26
        thank_you napisała:

> Puchaty kardigan

Kupiłam sobie osatnio taki mały, słodki sweterek, podejrzewam, że ślubny bo ecru. Będę nosić do dzinsów i sukienk a la Rouje
    • snakelilith Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:35
      Ja też nie noszę marynarek, bo przy moim biuście robią wielką, szytwną górę, dlatego preferuję miękkie kardigany.
      Ostatnio kupiłam sobie taki na wyprzedaży w Esprit. Kolor light taupe będzie lepszy od złotego, bardziej neutralny, ale daje się kombinować ze złotem i pasuje ładnie do zieleni, którą bardzo często noszę.
      Na zdjęciu do spodni i t-shirta wygląda trochę obszernie, smutawo i ciężkawo, ale w rzeczywistości bardziej elegancko opływa sylwetkę. Kardigan nie ma guzików (i nie ma kieszeni) więc funkcjonuje jako lekka narzuta, naprawdę lekka. To gładka, cienka, letnia bawełna. No ale sama musisz ocenić, czy pasuje do okazji i czy chcesz coś takiego dłuższego, bo może nie pasuje do kroju sukienki
      www.espritshop.pl/p/niezapinany-kardigan--081EE1I317_410.html#cgid=sale_1505
    • mandre_polo Re: Co na sukienkę 06.05.22, 10:50
      Chcesz przyćmić parę młodą to zakładaj złote szaty.
      Kiedyy ten ślub? Skąd pewność że szal jest potrzebny?
      • mika_p Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:00
        Bo nie żyjemy na równiku, gdzie masz o 16 gwarantowany deszcz, a poza tym słonecznie i gorąco, tylko w Polsce, gdzie pogoda może się zmienić z dnia na dzień i nie ma żadnej gwarancji pogody za tydzień
        • daniela34 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:13
          Ano nie ma. Pod koniec kwietnia, w dzień ślubu mojej koleżanki, było jakieś 13 stopni. Zdecydowanie za zimno na samą sukienkę i widać było po kobietach w kościele, że kombinowały na szybko, bo większość nastawiała się pewnie na wyższe temperatury. Na ślubie drugiej koleżanki, w początkach września, zamiast pięknej złotej jesieni czy późnego lata, trafiła się listopadowa plucha. Niestety również w lipcu może się zdarzyć deszcz i temperatury bliżej -nastu niż dwudziestu- ba ślub kuzynki 21 lipca zamiast zwiewnej sukienki musiałam założyć garnitur, bo bym wcieliła się w kościele w osikę. No bywa. Jeszcze chyba największe szanse na dobrą pogodę daje sierpień. Ale też nie pewność.
          • la_mujer75 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:15
            Ja brałam ślub 30 sierpnia. Do 29 trwały upały od połowy lipca . 29 sierpnia przyszła burza. Potworna. Następnego dnia było zimno, deszczowo i wiał mega wiatr smile
            • daniela34 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:28
              Czyli sierpień też nie 😄
            • mashcaron Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:55
              Kurde, ale niefart:p
          • 7katipo Re: Co na sukienkę 08.05.22, 00:06
            W dzień mojego własnego ślubu, koniec czerwca, padał grad. I temperatura spadła do kilku stopni.
            A trzeba mi było uważniej na znaki od losu patrzeć... tongue_out big_grin
        • mandre_polo Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:40
          mika_p napisała:

> Bo nie żyjemy na równiku, gdzie masz o 16 gwarantowany deszcz, a poza tym słone
          > cznie i gorąco, tylko w Polsce, gdzie pogoda może się zmienić z dnia na dzień i
          > nie ma żadnej gwarancji pogody za tydzień
          >

A do pierwszej części postu się nie odniesiesz? Jeśli to lipiec to szal zbędny - nie oziebi się do 15 stopni. Poza tym sukienka matki młodej nie powinna być zbyt odsłonięta. Nie ona jest nr jeden
          • extereso Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:54
            Sukienka jest długa i na krótkie rękawki, ślub w połowie czerwca
            • te_de_ka Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:56
              Moim zdaniem nawet w upały matka panny młodej nie wchodzi w krótkim rękawku do kościoła, już prędzej do USC ale ja i tam bym się nie zjawiła z odkrytymi rękami. Na czerwcowym ślubie miałam trzy wierzchnie nakrycia: do kościoła płaszczyk jak Kwaśniewska, później dwa żakiety. Wszystkie trzy okrycia miały swój czas i miejsce. Zdjęcia plenerowe w jednym z żakietów, zdjęcia w zamkniętych pomieszczeniach w drugim lub w samej sukni. Poradziłabym się stylistki, bo bez żakietu czułabym się jak facet bez marynarki.
              • extereso Re: Co na sukienkę 06.05.22, 19:56
                A ja jeśli będzie ciepło to chyba pójdę w krótkim. Córka ( świadkowa) też ma krótki rękawek. U nas poprzednie pokolenie było - jest formalne, my już nie. Może upadek obyczajów, ale tak super wyglądam w sukience, że chcę się tym nacieszyć. Panna młoda jest na tak. My zresztą jesteśmy zwyczajną rodziną, żadni oficjele, nie musimy się tak trzymać protokołu. Tyle, że jeśli będzie chłodno, to chcę mieć alternatywę.
                • taki-sobie-nick Re: Co na sukienkę 06.05.22, 22:40
                  Nie masz pojęcia o wyobrażeniu, co to jest protokół...!
                • taki-sobie-nick Re: Co na sukienkę 06.05.22, 22:42
                  Zielony ze złotym, hmmmm, aż zęby bolą. Poza tym żakiet ma być. Możesz go sobie zdjąć na weselu.
                  • magdallenac Re: Co na sukienkę 06.05.22, 22:50
                    taki-sobie-nick napisała:

> Zielony ze złotym, hmmmm, aż zęby bolą.

Ale to chyba tylko w Twojej modowej bańce bolą, bo w mojej to jest świetne połączenie kolorów.
                    • saszanasza Re: Co na sukienkę 06.05.22, 22:57
                      magdallenac napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                      >
                      > > Zielony ze złotym, hmmmm, aż zęby bolą.
                      >
                      > Ale to chyba tylko w Twojej modowej bańce bolą, bo w mojej to jest świetne połą
                      > czenie kolorów.

Tak, zielony do złotego pasuje, zresztą mam wrażenie, że wbrew pozorom przy aktualnych trendach łączenia kolorów, do złotego pasuje niemal każdy kolor. Pamietam, że ja kiedyś łapałam się za głowę na samą myśl o połączeniu różu z pomarańczowym, zieleni z różem itd. teraz okazuje się, że mi sie to podoba.
            • taki-sobie-nick Re: Co na sukienkę 06.05.22, 22:40
              Z krótkim rękawem.
    • szafireczek Re: Co na sukienkę 06.05.22, 11:59
      Sweter, w jakiejkolwiek odmianie wygląda staroświecko na ślubie i pasuje raczej małym dziewczynkom, no i osobom którym nie zależy na odświętnym wyglądzie. Marynarka o nowoczesnym kroju, może być nawet wiązana i bez klap, dłuższa, krótsza..., co tam pasuje do sukienki, ostatecznie szal.
      • snakelilith Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:16
        szafireczek napisała:

> Sweter, w jakiejkolwiek odmianie wygląda staroświecko na ślubie i pasuje raczej
        > małym dziewczynkom, no i osobom którym nie zależy na odświętnym wyglądzie.

Przesadzasz. Nawet młoda panna może założyć sweterek. Przecież różne są stylowe wizje imprezy i nie każdy robi sztywniacką imprezę ala royalsi w Westminster Abbey.
        • daniela34 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:22
          No i royalsi też sweterek grało tylko po ślubie, na weselu
          • snakelilith Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:30
            No więc właśnie. I biorąc pod uwagę, że w polskich warunkach Westminster Abbey od razu odpada, nic nie stoi na przeszkodzie, by sweterek założyć od razu. Tym bardziej, że chodzi o awaryjną część garderoby. W razie wyższych temperatur można nawet włożyć gdziś do torby.
            • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:04
              No mi się to nie podoba.
          • gris_gris Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:32
            daniela34 napisała:

> No i royalsi też sweterek grało tylko po ślubie, na weselu

O, nie… Nawet na pięknej i szczupłej księżnej wygląda to kiepsko.
            • snakelilith Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:35
              gris_gris napisała:

> O, nie… Nawet na pięknej i szczupłej księżnej wygląda to kiepsko.

Ale przecież nie chodzi o ten konkretny sweter i jego krój, a dzianinę jako taką. Kate w krótkiej kanciastej marynarce też wyglądałaby słabo. Moim zdaniem na wielu sylwetkach lepiej wyglądają dzianiny cienkie, opływające ciało.
            • daniela34 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:46
              Ale to co jak wygląda to jest kwestia dopasowania do figury i kroju sukienki. Sam fakt, że był to sweterek, nie powodował kiepskiego wyglądu. Dla mnie właśnie to, że był to sweterek dawało sympatyczny, odsztywniony efekt. Co by było, gdyby było to nieszczęsne bolerko...brr...
              Ja akurat uważam, że kardigan zalinkowany przez Snake niekoniecznie się sprawdzi (za to 2 pierwsze zalinkowane przez nią ślubne suknie ze sweterkami brałabym w ciemno, piękne są), ale jedwabny sweterek o którym pisze autorka może wyglądać bardzo ok.
              • gris_gris Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:59
                daniela34 napisała:

> Ale to co jak wygląda to jest kwestia dopasowania do figury i kroju sukienki. S
                > am fakt, że był to sweterek, nie powodował kiepskiego wyglądu. Dla mnie właśnie
                > to, że był to sweterek dawało sympatyczny, odsztywniony efekt. Co by było, gdy
                > by było to nieszczęsne bolerko...brr...
                > Ja akurat uważam, że kardigan zalinkowany przez Snake niekoniecznie się sprawdz
                > i (za to 2 pierwsze zalinkowane przez nią ślubne suknie ze sweterkami brałabym
                > w ciemno, piękne są), ale jedwabny sweterek o którym pisze autorka może wygląda
                > ć bardzo ok.

Nie, dla mnie bolerkowatość połączona z puchatoscią go wyklucza smile
                • szafireczek Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:05
                  To dokładnie było bolerko z angory, o czym pisały różne pisma, a Viva nawet protestowała, bo wiadomo z jakim okrucieństwiem pozyskuje się angorę - generalnie krew na białej sukience.
                  • daniela34 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:11
                    Dla mnie bolerko to jednak z tkaniny. To co ona miała to wg mnie sweterek, tylko że krótki. Kwestie etyczne zostawiam, bo nie o tym dyskusja w tym wątku.
                    • gris_gris Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:14
                      daniela34 napisała:

> Dla mnie bolerko to jednak z tkaniny. To co ona miała to wg mnie sweterek, tyl
                      > ko że krótki. Kwestie etyczne zostawiam, bo nie o tym dyskusja w tym wątku.

To jest bolerko jak nic smile

Tez nie wchodzę w kwestie etyczne, wyłącznie estetyczne!
                      • daniela34 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:15
                        Estetycznie dla mnie bylobybowszem, lepiej, gdyby sweterek był dłuższy, ale zdecydowanie na plus, że jest to sweterek.
                      • 35wcieniu Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:19
                        Gdyby to było trochę dłuższe byłoby spoko.
                        Wg mojej oceny to własnie jest bolerko. Sweterkowe, ale bolerko.
                        • szafireczek Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:29
                          Oczywiście - kreacja na wesele zaprojektowana przez Sarę Burton.
              • kropkaa Re: Co na sukienkę 07.05.22, 20:01
                Pytanie serio - gdzie się teraz kupuje jedwabne sweterki? Ostatni, który mam, jest z Tatuum. Nie mechaci się,.wygląda ok, ale widzę, że jakaś dziurka się pojawiła. Kupowałam razem z jedwabną bluzeczką - na lato rozwiązanie idealne. I czasem się zastanawiam, gdzie teraz są dzianiny z jedwabiu.
                • extereso Re: Co na sukienkę 07.05.22, 20:11
                  Ja mam jeden z solara, jeden z metką silkwear, nie wiem co to. A kolejnego szukam.
                  • annaboleyn Re: Co na sukienkę 07.05.22, 20:13
                    Z tego co wiem - Silkwear to chyba polska marka, bodaj z Łodzi.
                    • extereso Re: Co na sukienkę 07.05.22, 20:21
                      O dzięki
          • mava1 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 16:28
            >No i royalsi też sweterek grało tylko po ślubie, na weselu

to wg ciebie jest sweterk???
            dla mnie to bolerko, dopasowane do sukienki (czy raczej sukni) a nie "sweterek"., narzucony "nań" bo jest mi zimno.
            • daniela34 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 16:43
              Tak.
        • szafireczek Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:23
          Możesmile co, kto lubi. Dla mnie miękki sweterek to element nieformalny stroju - w połączeniu z elegancką suknią tworzy dwa światy, które jakoś nie chcą się dopełnić i każdy ciągnie w swoją stronęsmile
          • snakelilith Re: Co na sukienkę 06.05.22, 12:32
            Pytanie jak elegancka jest ta suknia, bo to przecież zależy od stylu. Jak sukienka jest romantyczna, albo w stylu retro, to dzianina pasuje bardzo dobrze. Jak robimy się na wspomnianą tu już Joan Collins, to faktycznie lepiej mieć coś innego.
          • mgla_jedwabna Re: Co na sukienkę 07.05.22, 23:44
            Szafireczek, zgadzam się Na! Na zdjęciu powyżej, tam, gdzie panna młoda ma suknię na ramiączkach, sweterek obniża rangę całego zestawu tak, że suknia wygląda na koszulę nocną, a całość nadaje się do porannego lenistwa w domowych pieleszach.
        • black_magic_women Re: Co na sukienkę 07.05.22, 00:31
          Gdym brała ślub koscielny, o czym myślałam jeszcze ze 2 lata temu, to na pewno miałbym taki sweterek. A teraz kupiłam soniepo prostu na lato.
    • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 13:42
      Na taką okazję ja bym jednak poszła w stronę krótkiego żakietu, wszelkie sweterki czy szale są wg mnie ciotkowate 🙂.
      • extereso Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:37
        Do prezydentowej mi daleko stylistycznie, może i niestety... Wasze propozycje fajne, sweterek długi lub marynarka... Żałuję że sukienkę odbieram tydzień przed weselem. Marynarki także te trzy przywołane, za które dziękuję, mi się nie podobają. Jak znajdę coś to zapytam albo się pochwalę 😁
        • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:54
          Mi się podoba ewentualnie ostatnia, to tylko przykład stylu a nie konkretu.
          • milupaa Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:55
            I kolorystyki.
        • zielonyjeziorak Re: Co na sukienkę 06.05.22, 14:58
          a taka marynarka (są różne kolory):

www.riskmadeinwarsaw.com/pl/open-office-eukaliptusowy/
          • kropkaa Re: Co na sukienkę 09.05.22, 01:10
            Materiał raczej do parku niż na ślub dziecka.
      • snakelilith Re: Co na sukienkę 06.05.22, 16:02
        OJP. Ciotka klotka się kłania. To mają być niby propozycje na ślub? Matkoboskoczęstochowsko.....
        • thank_you Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:33
          Środkowa to „Ślub w burdelu”. 🤩
          • daniela34 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:38
            Circa about 2005
      • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:40
        Oj. Ojej. Yyyy...
        • magdallenac Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:46
          Dla mnie zdjęcie nr. 2 to idealna definicja "nastarania", które tutaj kiedyś próbowałyśmy definiować. Założę się, że babka ma czerwone buty, a wszystkie te kreacje kojarzą mi się z Kasią Skrzynecką.
          • nuclearwinter Re: Co na sukienkę 06.05.22, 18:23
            Dla mnie i 2. i 3. Pierwsze może nie nastarane, ale też mi się niezbyt podoba.
            • daniela34 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 18:30
              Pierwsza jeszcze najlepsza, ale w tym zestawie na pewno nie na ślub. Raczej na kawę na mieście.
              Druga i trzecia - ała!
          • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 21:05
            To pierwsze zdjęcie psuje mi ten biały kitel, pani go chyba do sesji ukradła dziewczynie z recepcji w klinice kosmetycznej i postanowiła dla niepoznaki zostawić rozpięty. Pozostałe dwa wywołały u mnie silne wrażenie Grójca...
      • black_magic_women Re: Co na sukienkę 07.05.22, 00:34
        Na pierwszym zdjęciu, żakiet jest akurat dłuższy, dla mnie ok.
      • yennefer.00 Re: Co na sukienkę 08.05.22, 22:17
        A to drugie zdjęcie to moda z którego roku?😂
    • mava1 Re: Co na sukienkę 06.05.22, 16:23
      zielona sukienka, złote buty, jarzębinowa torebka "z okuciami"...
      hmmm...co by tu jeszcze pasowało do choinki? może czubek?
      ps. wystarczy że wychylisz odpowiednia ilośc toastów, co będzie się wpasowywało w całość, i na pewno nie będzie ci zimno.
      • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 17:45
        Wszystko świetnie (poza tym, że nieinteligentnie złośliwie), ale toasty się jednak wygłasza, nie wychyla.
    • kotejka Re: Co na sukienkę 06.05.22, 16:31
      Sweterek w kolorze sukienki, może być o ton ciemniejszy
      Jeśli sukienka niedługa - trencz
    • shmu Re: Co na sukienkę 06.05.22, 18:36
      Płaszcz na zewnątrz, na sali nic. Na sali będzie gorąco i nie będziesz potrzebowała nic na ramiona. Zadałam podobne pytanie kilka miesięcy temu tu na forum, po czym kupiłam szal i coś w rodzaju sweterka przeszywanego srebrna nicią. Na szczęście obie rzeczy mogę nosić na codzień, bo w dzień wesela mi się nie przydały i tylko je nosiłam na ręku (w kościele, na poczęstunku przed kościołem i w drodze na salę).
    • ga-ti Re: Co na sukienkę 06.05.22, 20:57
      Z sukienkami jest trudno, bo jeśli coś się dzieje na górze (marszczenia, paski, dekolty w jakieś łódki lejące, falbanki, kokardki, itp.) to żakiety nie bardzo pasują. Wtedy wybrałabym coś długiego. Ale jeśli sukienka do ziemi to nie bardzo żeby wystawała dołem, o co trudno, góra równa, bądź dłuższa od sukienki.
      Przy "spokojnych" sukienkach pasują żakiety, może mniej formalne, miękkie, może bez klap, z wiązaniem.
      Ze sweterkami bym była ostrożna.
      A nie chcesz szala? Przy trudnej górze sukienki może się sprawdzić.

Ale jeśli sukienka z rękawkami to nie będzie Ci jakoś tam bardzo zimno. Na sali klima nie straszna (przy gołych ramionach i plecach ciągnie zimno), do kościoła z rękawkiem spoko, do tego dojdą grzejące emocje wink
      Bardziej okrycie się przyda gdy w takcie wesele będziesz wychodziła na zewnątrz, ale wtedy to już nie trzeba aż tak restrykcyjnie modowo wink
      • extereso Re: Co na sukienkę 06.05.22, 21:03
        Ech jak będę wychodziła to się już zupełnie nie martwię, coś tam złapię. Chodzi mi o początek. Moja mała przywiozła z Chin przepiękny szal złoty, blady, tak uszyty, że się ładnie układa ( buty też są bladozłote). O nim myślę najbardziej. A następne są w kolejce pudełkowe żakieto-swetry z COS, proste. Jedwabny sweterek trudny do znalezienia.
        • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 21:07
          Extereso, czy o taki chodzi? Tylko rozumiem, że biały odpada? unikalni.pl/p58004-Jedwabny-we-dwie-nitki.php
          • extereso Re: Co na sukienkę 06.05.22, 21:14
            Fajny byłby gdyby rękawy były wszyte wyżej , stanowiły całość z tułowiem 😊 ale bardzo dziękuję! Gdyby był w odpowiednim odcieniu zieleni to bym brała.
            • annaboleyn Re: Co na sukienkę 06.05.22, 21:15
              No tak, prawie wszystko z jedwabnej nitki, co widzę, jest w kolorach zbliżonych do bieli... Powodzenia, pokaż, jak coś upolujesz smile
              • extereso Re: Co na sukienkę 06.05.22, 21:44
                😁
    • noname2021 Re: Co na sukienkę 07.05.22, 02:13
      widze takie cos:

• ga-ti Re: Co na sukienkę 07.05.22, 16:46
        Elegancko smile Pewnie się dowiemy, że ciotkowato i matki ematek 70+ by nawet kijem nie tknęły, ale uważam, że dla matki na ślub bardzo ok. Oczywiście, jeśli pasuje do sukienki (nie wiemy jaka jest sukienka).
        • extereso Re: Co na sukienkę 07.05.22, 20:09
          Może i tak, ale jednak nie dla mnie. Zupełnie nie czułabym się w tym żakiecie, ale wielkie dzięki.
          • magdallenac Re: Co na sukienkę 07.05.22, 21:07
            Pomimo, że Cię nigdy nie widziałam, to tez Cię nie widzę w tym żakiecie.😄
            • extereso Re: Co na sukienkę 07.05.22, 21:43
              😁
    • pure_cashmere Re: Co na sukienkę 07.05.22, 21:10
      Ja założyłabym klasyczny beżowy trencz.
      • extereso Re: Co na sukienkę 07.05.22, 21:43
        To też jest opcja. Mam takiego klasyka, więc jak nic nie znajdę, to zawsze coś jest.
        • extereso Re: Co na sukienkę 07.05.22, 21:45
          Ale sukienka jest dłuższa niż płaszcz, a on jest długi, to minus tego rozwiązania. To lepiej coś do pasa chyba.
    • 7katipo Re: Co na sukienkę 08.05.22, 00:00
      Żakiet zepsuje KAŻDĄ sukienkę.
      Nie znoszę żakietów.
      Ja bym widziała szal, jakiś sweterek elegancki, ewentualnie coś pośredniego między żakietem, a koszulą, taki soft marynarek tongue_out
      • te_de_ka Re: Co na sukienkę 08.05.22, 09:07
        Mój ojciec twierdzi to samo o krawacie, że zepsuje każdy garnitur, bo nie znosi krawatów😁
        Wieczorowa suknia solo jest piękna na imprezie głównej ale gdzie indziej tj w kościele, w urzędzie, pod gołym niebem wymaga dopełnienia chociażby w postaci odpowiedniego szala jeśli nie żakietu, płaszczyka, bolerka, kiedyś były też etole i inne wynalazki typu pelerynki. Sweterki na ślub trochę mnie zdumiewają, ale z dwojga złego matka panny młodej jak kilkuletnia komunistka z gołymi rączkami w kościele vs w sweterku, to już od biedy niech będzie ten sweterek. Panie w sukniach z odkrytymi plecami też przecież nie idą do kościoła czy urzędu bez okrycia tych plecków. Moim zdaniem każda suknia wymaga dopełnienia w postaci czegoś na wierzch. Na najwspanialszych imprezach wychodzi się przecież czasami na świeży luft i wtedy żakiet jest potrzebny. Panie, które nie mają swojego okrycia paradują wtedy w marynarkach użyczonych przez panów - piękny gest panów i paradny wygląd pań o ile nie są młódkami🙂
        • extereso Re: Co na sukienkę 08.05.22, 11:57
          Ja jeszcze zobaczę. Ale od czerwonej etoli że sztucznego futra się nie odżegnuję
          • extereso Re: Co na sukienkę 08.05.22, 12:03
            Tylko z kolei może być za ciepło... Rzeczywistość nie idzie w parze z moimi pomysłami 😅
        • extereso Re: Co na sukienkę 08.05.22, 12:10
          Ale piszesz " wymaga, należy". Mnie taka narracja w odniesieniu do ciuchów jest totalnie obca. Wychowana jestem przez mamę, która te zasady miała w małym paluszku i stosowała je jak oddychała. Dla mnie to słodkie w jej wydaniu, ale to trochę relikt poprzedniej epoki.
          • taki-sobie-nick Re: Co na sukienkę 09.05.22, 01:30
            Pytanie: Widzisz tabliczkę, żeby nie chodzić gdzieś w bikini.

Chodzisz czy "taka narracja jest ci obca" (w dodatku totalnie)?
    • gaga-sie Re: Co na sukienkę 08.05.22, 21:43
      Za dużo tego złota. Koniecznie obejrzyj film Teściowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka