lalkaika 27.06.22, 01:24 Że to będzie przełom. Tydzień w którym, świat będzie decydował. Tydzień zapisany w historii. I co, nic. Trudne wybory, ale zaczynam wierzyć że to będzie jak z covid. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Żeleński mówił 27.06.22, 04:46 www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wiatr-zmienil-kierunek-putin-zyskuje-przyjaciol-rosnie-potezny-sojusz/q21e3yc,79cfc278 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Żeleński mówił 29.06.22, 21:17 I dlatego Chiny mialy niedawno symulacje wojny anyrosyjskiej na swoich polnocnych terenach? Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Żeleński mówił 27.06.22, 05:55 Zastanawiam się, dlaczego tyle osób nie jest w stanie poprawnie napisać jego nazwiska po polsku, przecież nie jest jakieś bardzo trudne. Gościu nazywa się Zełeński. To nie przytyk osobisty, bo nawet ekspertom od tej wojny się to zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Żeleński mówił 27.06.22, 06:53 nazywa się Zelenski. Technicznie to jest dzisiaj pewnie bardziej u niż l czy ł. "l" wydaje się dobrym kompromisem po prostu transkrypcja "л" Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Żeleński mówił 27.06.22, 07:44 Z w żaden sposób się nie tłumaczy to nie ma go nie ma. Może skojarzenie z żelazem? Tłumaczenie i transkrypcja maja dziecko i powstaje Żeleński Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Żeleński mówił 30.06.22, 23:53 martini.n napisała: > Tylko po co to "ż". Pewnie skojarzenie... Boy- Żeleński. Odpowiedz Link Zgłoś
tiffany_obolala Re: Żeleński mówił 27.06.22, 06:13 Ale aż tak się wrył w podświadomość? Tłumaczem był wybitnym, wszystko co drzewiej w kanonie lektur bywało z literatury francuskiej przełożył, ale przecież zwykle na nazwisko tłumacza się nie zwraca uwagi. A jako autor samodzielny jest zdecydowanie mniej znany. Każdy dziś wie, kto to Zełeński. Ale wątpie, żeby Tadeusza Boya wiele osób kojarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Żeleński mówił 27.06.22, 06:55 No co ty - Słówka to był hit mojego dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Żeleński mówił 27.06.22, 06:56 Do tego B-Z był bardzo aktywny społecznie i wiele osób tez z tego go kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 07:05 Mnie w szkole o Boyu uczono. <Każdy dziś wie, kto to Zełeński. Ale wątpie, żeby Tadeusza Boya wiele osób kojarzyło.> Tego nawet nie da się skomentować. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Żeleński mówił 27.06.22, 08:24 "Ale wątpie, żeby Tadeusza Boya wiele osób kojarzyło. " Bez żartów! Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Żeleński mówił 28.06.22, 05:49 W liceum mnie o nim uczyli. Ale może teraz już nie uczą.... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Żeleński mówił 27.06.22, 09:44 To chyba wy sobie jaja robicie. Z 5% społeczeństwa (zaszaleję) pewnie Boya kojarzy, nie więcej (liczę te PRL-owskie 7% osób z wyższymi studiami, które nie są studiami w wyższej szkole gotowania na gazie, minus totalnych ścisłowców). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Żeleński mówił 27.06.22, 10:58 och przypomina się watasek o Grotowskim - nikt w PL nigdy nie słyszał nikt nic nie wie... forum.gazeta.pl/forum/w,567,156935768,156935768,_Nie_wiesz_kto_to_byl_Grotowski_.html Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 11:47 Może twórczość tak, ale nazwisko i jego pisownię? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Żeleński mówił 27.06.22, 10:48 Nie znam ludzi, którzy nie kojarzą Tadeusza Boya-Żeleńskiego. Nawet jeśli nie czytali, to kojarzą jako postać. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Żeleński mówił 27.06.22, 10:54 Co wiecej, siegaja po niego nawet ci, co dawniej nie czytali... Dziewice konsystorskie, Pieklo kobiet, Nasi okupanci ciagle aktualne ! a ukrainski prezydent, coz, gwiazda sezonu. Iluz glosnych niegdys politykow ludzie pamietaja, kojarza ? Odpowiedz Link Zgłoś
kloi0505 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 11:38 <a ukrainski prezydent, coz, gwiazda sezonu. > W punkt. Odpowiedz Link Zgłoś
martini.n Re: Żeleński mówił 28.06.22, 08:11 OJP, nie wiem, czy nie kojarzyć istotnego polityka to jednak nie jest większy wstyd. I tak, gdyby przeprowadzić sondę uliczną (Matura to bzdura, kojarzy któraś?), to pewnie ponad połowa społeczeństwa nie kojarzylaby Boya-Żelenskiego, ale ematki prędzej udławią się swoim snobizmem, niż to przyznają. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 12:02 Znam ludzi którzy nie kojarzą Boya, głównie młodych. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianna2018 Re: Żeleński mówił 01.07.22, 07:42 tiffany_obolala napisał(a): > Ale aż tak się wrył w podświadomość? Tłumaczem był wybitnym, wszystko co drzewi > ej w kanonie lektur bywało z literatury francuskiej przełożył, ale przecież zwy > kle na nazwisko tłumacza się nie zwraca uwagi. A jako autor samodzielny jest zd > ecydowanie mniej znany. > > Każdy dziś wie, kto to Zełeński. Ale wątpie, żeby Tadeusza Boya wiele osób koja > rzyło. Serio, mało kto kojarzy Boya? To słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Żeleński mówił 01.07.22, 09:30 Zdziwienie tym faktem w kraju, w którym 42% obywateli nie przeczytało w ciągu roku czegoś dłuższego niż jedna strona a4? Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 06:26 Jacek Bartosiak raczej nie jest optymista. A przewidzial wojne. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 06:46 Czyli co proponujesz? Zgadzamy się na to żeby Polska została ruską kolonią? Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Żeleński mówił 27.06.22, 06:59 tanebo001 napisał: "Mam nadzieję że gdy na wiosnę ruskie zaatakują Ukrainę wezmą się za Polskę i wsioki pójdą do piachu." Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 08:35 tanebo001 napisał: > Czyli co proponujesz? Zgadzamy się na to żeby Polska została ruską kolonią? > Polska na chwile obecną jest amerykjańską kolonią. Dzieki takim, jak ty I spojrz nizej, co wczesniej pisałeś. Ktoś przytoczył twoją wypowiedź.... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Żeleński mówił 27.06.22, 08:40 no ale america jakby dalej - jak juz musze wybierac to wole byc amerykanska kolonia a nie 23 repubika. Tym bardziej ze angielski juz znam a ruskiego uczyc mi sie juz nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 08:45 tanebo001 napisał: > Kolonią? Dlaczego tak sądzisz? > Bo nas okupują? Myslisz, ze cos dobrego z tego wyniknie? Co z ustawą, ktora daje prawo im do nas strzelać? Pasuje ci to? Tak to jest, gdy elity sejmowe odwracają uwagę Polaków pierdołami a tymczasem powolutku i z zelazną konsekwencją, przepychają niekorzystne dla nas ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Żeleński mówił 27.06.22, 08:47 dawaj numer tej ustawy chętnie poczytam Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 12:31 ichi51e napisała: > dawaj numer tej ustawy chętnie poczytam > Ty serio nie wiesz nic o tej ustawie????? Niezle jestes odklejona od rzeczywistosci. Poszukaj sobie. Ja mam ja wlasnie przed nosem. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 12:34 Nie mamy tak dobrych źródeł jak ruskie trolle Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 12:38 tanebo001 napisał: > Nie mamy tak dobrych źródeł jak ruskie trolle > Brak argumentów? Nie moja wina, ze interesujesz sie pierdołami i zyjesz w Matrixie. Jesli ktos tu jest trollem, to ty bo dzialasz na szkodę Polski i nas wszystkich. Ciebioe powinni wsadzic na sile w kamasze i wyslac do walk na wschóg Ukrainy. Tam jest twoje miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Żeleński mówił 27.06.22, 12:57 teraz tylko jeszcze czytanie ze zrozumieniem...🥲 Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 13:04 ichi51e napisała: > teraz tylko jeszcze czytanie ze zrozumieniem...🥲 > Wiesz, co sie moze stac, gdy w razie W bedziesz chciala wiać z kraju? W takiej to wlasnie sytuacji wojska NATO mogą zastosowac wobec ciebie środek przymusu bezposredniego w postaci broni palnej Jesli nadal nie rozumiesz powagi sytuacji, to juz nie mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 08:48 Okupują? Tylko dzięki ich wojskom nie ma w Polsce ruskich wojsk. A może tobie podobałoby się gdyby były i gwałciły i mordowały jak na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 12:34 tanebo001 napisał: > Okupują? Tylko dzięki ich wojskom nie ma w Polsce ruskich wojsk. A może tobie p > odobałoby się gdyby były i gwałciły i mordowały jak na Ukrainie? > Zobaczymy jak bedziesz śpiewal, gdy te wojska będą uzuwaly wobec ciebie broni palnej, jako przymusu bezposredniego i nie pisz mi tylko, ze nic o tym nie wiesz, jak ta wyzej. Artykuły o tym są i ustawa tez jest. podpisana przez samego Dudę. www.prawo.pl/prawo/uprawnienia-zolnierzy-nato-na-terenie-rp,513676.html Ustawy sobie poszukaj. Ani mysle tu podawac wam wszystkiego na tacy, bo jestescie zbyt głupi czy leniwi. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Żeleński mówił 28.06.22, 05:43 A jak zareagują ruscy agenci wpływu na wbicie bagnetu w dupę? Odpowiedz Link Zgłoś
martini.n Re: Żeleński mówił 27.06.22, 07:34 Ale on to mówił chyba w kontekście przyznania Ukrainie statusu kandydata. A co będzie dalej? To wie tylko buldog2 i kilku reporterów, którzy postanowili wyróżniać się swoją retoryką. 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Żeleński mówił 29.06.22, 22:22 Twoje argumenty to, cytuję, "sraczka" i wiara otumanionych w "spiski". Niezależnie od tego, odpowiedź w miarę sensowna jest tu: youtu.be/KGQeGKQZSNY?list=TLPQMjkwNjIwMjJeQQ55ZCpDQw od ok. 30 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
martini.n Re: Żeleński mówił 30.06.22, 10:21 I tak nie czytam twoich postów, obojętnie w jakim języku je piszesz i nie klikam w twoje linki. Ale ta "sraczka" chyba śni ci się po nocach, da się to leczyć? PS. w moim poście nie ma argumentów, są tylko stwierdzenia. Słownik języka polskiego powinien wyjaśnić różnicę między tymi pojęciami. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Żeleński mówił 30.06.22, 20:00 Twojej "sraczki" nie ma co leczyć. Wystarczy ignorować. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Żeleński mówił 30.06.22, 20:03 Ale że nie masz najmniejszych argumentów, to miło mi. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 [...] 27.06.22, 08:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Żeleński mówił 27.06.22, 09:45 No i świat zdecydował i Ukraina i ma status kandydata do Unii. Jak to się ma do covida? Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Żeleński mówił 27.06.22, 12:35 angazetka napisała: > No i świat zdecydował i Ukraina i ma status kandydata do Unii. > Jak to się ma do covida? > Nie pamietasz co sie stalo 24 lutego? Rusz głową. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Żeleński mówił 29.06.22, 19:29 Nadal nie wiem, co ma covid do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Żeleński mówił 28.06.22, 01:19 Żeleński nie jest wszechwiedzący. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Żeleński mówił 30.06.22, 23:58 taki-sobie-nick napisała: > Żeleński nie jest wszechwiedzący. On nawet nie jest Żeleński, tylko Zełenski. Odpowiedz Link Zgłoś