fortalesa 18.07.22, 10:00 nie, nie chodzi mi o słynny peeling, tylko o zastosowanie dla roślin - w domu i w ogrodzie. Ktoś stosuje dla kwaśnolubnych - borówki, rododendrony? Widać jakiś efekt, warto? Jak często? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
damartyn Re: fusy do kawie 18.07.22, 10:06 Warto podawać pod hortensje. Leję kiedy mi się przypomni. Kwitną fantastycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: fusy do kawie 18.07.22, 10:09 Ja stosowałam i nie widziałam efektów. Mimo fusów i zastosowania specjalnej ziemi niebieska hortensja uparła się być różową. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: fusy do kawie 18.07.22, 11:33 O widzisz, dobrze wiedzieć. Choć w sprawie tej konkretnej hortensji to ja się już poddałam. Chce być różowa to będzie różowa. Ale na przyszłość dobrze wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
fortalesa Re: fusy do kawie 18.07.22, 13:05 mi ogrodniczka radzi podlewać chelatem żelaza, żeby nabrały koloru niebieskiego Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: fusy do kawie 18.07.22, 22:06 a u mnie hortensja ma jedne kwiaty niebieskie, a inne rózowe Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: fusy do kawie 18.07.22, 10:10 Róże lubią. Nie wiem jakie efekty bo stosuję od początku i nie wiem jak byłoby bez. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: fusy do kawie 18.07.22, 10:11 Daję na kompost, i tyle. Jak wszystko co daje się rozłożyć. Ale ja mam permakulturowe grządki, więc zużywam dużo kompostu, każdą ilość.... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: fusy do kawie 18.07.22, 10:24 fusy po kawie niczego niczego nie zakwaszają a dodatkowo wpływają negatywnie na mikroflorę glebową. Bzdurne mity nt cudownych właściwości fusów są ostatnio strasznie modne. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: fusy do kawie 18.07.22, 10:38 A jednak coś w nich jest. Używałem do renowacji trawnika po mchu i w kilku przesuszonych miejscach. Trawa wyrosła fantastycznie bez dosiewania. thea19 napisała: > fusy po kawie niczego niczego nie zakwaszają a dodatkowo wpływają negatywnie na > mikroflorę glebową. Bzdurne mity nt cudownych właściwości fusów są ostatnio st > rasznie modne. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: fusy do kawie 18.07.22, 10:48 zdradzę sekret - wystarczy podlać przesuszoną na wiór trawę i za kilka dni będzie zielono Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: fusy do kawie 18.07.22, 10:55 Trawnik był podlewany równomiernie i w całości. Źródłem problemu było podsrywanie i zaszczywanie tych miejsc przez okoliczne koty, które zrobiły sobie skrót przez mój teren. Po dokonaniu eksterminacji kotów i zaaplikowaniu fusów, trawnik wrócił do stanu pierwotnego zielonego. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: fusy do kawie 18.07.22, 11:06 wniosek wynika następujący: trawa odrosła nie dzięki kawie a dzięki zaprzestaniu wydalania przez koty Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: fusy do kawie 18.07.22, 11:10 Nie do końca, bo ruszyła dopiero po fusach. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: fusy do kawie 18.07.22, 11:11 To samo po mchu, gdzie kotów nie było, a trawa rosła dość mizernie mimo nawożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: fusy do kawie 18.07.22, 11:34 w dalszym ciągu popełniasz błąd we wnioskowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: fusy do kawie 18.07.22, 10:33 Sypię do doniczek z pomidorami. Skutecznie odstrasza srającego kota. Odpowiedz Link Zgłoś
ewenny58 Re: fusy do kawie 18.07.22, 12:18 fusy z kawy są dobrym źródłem azotu, potasu i fosforu czyli składników odżywczych nie zakwaszają gleby od paru lat sypie fusy pod hortensje i mam je najpiękniejsze w okolicy ludzie pytają, co ja robię, że tak pięknie kwitną, a ja mówię, że podsypuje fusami z kawy Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: fusy do kawie 18.07.22, 22:21 Wysypuje na grządki, ok równi, na wszystkie Ponoć dżdżownice je lubią Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: fusy do kawie 18.07.22, 23:56 Ja polecam skóry z bananów. Można zblendowac z wodą i odstawić na jakiś czas, ja od razu wynoszę te resztki i wrzucam pod krzewy (tam, gdzie będą leżeć niewidoczne, czasem dodaję na dno donic. Fusy po kawie- na pewno nadają się do spulchniania położa, nie wiem, czy mogą być stosowane do nawożenia , czy po parzeniu maja wartości odżywcze dla roslin. Odpowiedz Link Zgłoś