rikitikibu 27.07.22, 18:10 Wyraziłybyście zgodę gdyby 17 - latek zechciał wykonać sobie tatuaż? Sama nie wiem czy kazać mu poczekać 12 miesięcy do osiągnięcia pełnoletności czy zezwolić. Jak Wy byście podeszły do tematu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rikitikibu Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:13 Między nadgarstkiem a łokciem. Na około 7 cm. Wzór jeszcze nie wybrany. Na razie wstępnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:15 Ja tatuaży nie lubię. Uważam, że szpecą. W takiej sytuacji na pewno urzadzilabym rozmowę na ten temat, ale nie zakazywałabym gdyby się uparł. Odpowiedz Link Zgłoś
arganowa Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:12 Zależy chyba co i gdzie. Jeśli na ręce/klatce/plecach/udzie, to trzeba chłopaka uświadomić, że ciało może mu się jeszcze rozrosnąć i dzieło będzie głupio wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:13 Nie, nie zgodziłabym się. Nie zamierzam przykładać ręki do czegoś, co mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:16 Ja się nie zgodziłam, choć młody za bardzo się nie upierał. Ostrzegłam, że może się znudzić, może zmienić wygląd, może utrudnić życie, i takie tam oraz przestrzegłam przed nieprofesjonalnymi miejscami, gdyby jednak młody się zaparł i zrobił pomimo mojej niezgody. Ktoś tu kiedyś radził, żeby sobie na początek zrobić tatuaż z chny, czy czego tam i zobaczyć, jak się z nim żyje, czy nie przeszkadza, czy się nie znudzi, a dopiero potem ewentualnie zrobić prawdziwy. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:27 Nie. Jak tak bardzo chce to niech sobie doczeka do dorosłości, potem sam na to zarobi i pójdzie się wytatuować. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:30 Nie znoszę tatuaży. Młody chciał, jak miał 16 lat. Powiedziałam ok. Nawet mu podrzucałam namiary na porządne, artystyczne studia tatuażu. Jeśli robić, to w dobrym bezpiecznym miejscu i u kogoś, kto jest w tej dziedzinie mistrzem. To goowno ma w końcu być noszone całe życie. Moja matczyna zgoda jakoś ostudziła jego zapal. Nie zrobił sobie. Teraz ma 20 lat i zdecydowanie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:33 Jeśli więc chce od dawna a nie jest to pomysł sprzed 2 tygodni, to bym się zgodziła. Bo inaczej zrobi gdzieś jakieś tanie goowno i jeszcze żółtaczkę złapie. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:37 Pewnie, że bym kazała poczekać. Może to tylko impuls i mu pomysł wywietrzeje z głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 18:38 Kazałam poczekać do 18-tki. Młodzież dostosowała się. Odpowiedz Link Zgłoś
smaczna_zupa Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 19:41 Bez problemu wyraziłabym zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 19:52 W życiu! Dorośnie i dajbuk zmądrzeje, i wtedy będzie moja wina 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
lemonka5 Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 20:57 Magia matczynej zgody przywraca rozsądek. Mój marzył o tatuażu w wieku lat 17. Wiele rozmów na ten temat odbyliśmy, stanęło na czekaniu do 18 i robienia tego na własną odpowiedzialność. Jako dodatek do prezentu na osiemnastkę dałam mu voucher do porządnego studia tatuażu. Minął rok i voucher leży w szufladzie. Przeszło mu, skoro już nie musiał udowadniać: A właśnie, że zrobię! Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 14:10 Ja mojemu pozwalam praktycznie na wszystko. Np. samodzielną wizytę u koleżanki w innej stolicy europejskiej (samolot/pociąg) w wieku lat 16. .Pracę zarobkową w czasie roku szkolnego itp. Dlatego jak mówię nie, to mój wie, że to "nie" jest uzasadnione. I przemyślane. Rzadko korzystam z tej władzy. Przy tatuażu by usłyszał, ale na szczęście mój rozsądny jest. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 21:05 Nie. Jest szansa, że przez te 12 miesięcy mu przejdzie. Jeżeli nie to trudno. Aha i puściłabym mu filmik z laserowego usuwania, koniecznie z dźwiękiem. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 21:10 Nie. 18 latkowi też nie, na szczęście nie muszę, ciągitek nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 14:01 Ale jak zabronić dorosłej osobie zrobienia tatuaży?! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 21:26 Czyli po prostu chce mieć tatuaż, a nie uwiecznić coś, co jest dla niego ważne? Bo? Motywacja jest ważna. Zrobiłabym listę za i przeciw. I niech zobaczy, czy stać go na prawdziwego artystę. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 21:32 Nie, ale jeżeli będzie się upierał to niech idzie do dobrego studia. Pokazałabym selekcję nieudanych koszmarków. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Nastolatek i tatuaż 27.07.22, 21:37 Nie zgodziłabym się. 17-latek nie ma jeszcze dojrzałego układu nerwowego, często działa pod wpływem impulsu. Nie mówiąc już o ewolucji gustu. Wszystkie tatuaże zrobione w tak wczesnej młodości, które znam są teraz obciachowe (te modne niegdyś "tribale", gwiazdki, imiona ówczesnych sympatii itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
zibi62 Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 13:38 Pod warunkiem że wytatuuje moje imię 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 14:00 Oczywiście, że czekać. Znajdz mu tatuatora, ktory ma terminy za rok. Będzie miał piekny tatuaż, albo się rozmyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 14:04 Jakiś w miarę nieduży i nieobciachowy, we w miarę dyskretnym miejscu - spoko. Tribal na szyi niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 14:23 Mnie się niektóre tatuaże podobają . Sama takowych nie posiadam. Gdyby któryś z moich synów chciał, prosiłabym, aby się nie spieszył i przemyślał mocno ten pomysł. Moja bratanica z 2 lata temu zamarzyła sobie mieć własny (autorskiego projektu) tatuaż. Miała 18 lat. Bratu pomysł sie nie podobał, ale zrobił "research" i wynalazł odpowiedni salon. Do tej pory nie zrobiła Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 15:27 Nie. Ma świadomość, że tatuaż zamyka mu w przyszłości możliwość pracy np. w policji? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 15:37 zerlinda napisała: > Nie. Ma świadomość, że tatuaż zamyka mu w przyszłości możliwość pracy np. w pol > icji? To już chyba nieaktualne Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 17:02 Masz bardzo nieaktualne info. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 17:37 No, no. Poniżej policjant że Świnoujścia, o którym pisano bo pomógł krwawiącemu mężczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 17:48 Może to taka rajstopa z obrazkiem, która się naciąga, żeby udawała tatuaż...? 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 18:49 memphis90 napisała: > Może to taka rajstopa z obrazkiem, która się naciąga, żeby udawała tatuaż...? ? > ? > Kalkomania z gumy do żucia 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 15:31 Ja się kiedyś nie zgodziłam o 17 latka sama sobie zrobiła. Chciałam zabić tego co jej to wytatuował ale nie chciała powiedzieć kto. Później jako pelnoletni zrobiła jeszcze z 7 Tak że lepiej się zgodzić i tak nie masz na to ządnego wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 16:53 Nie masz wpływu, bo nie masz więzi z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Nastolatek i tatuaż 28.07.22, 17:00 Więź z późnym nastolatkiem i wpływ rodzicielski na jego decyzje są mocno przereklamowane. Odpowiedz Link Zgłoś