sueellen 30.08.22, 09:06 Nigdy się nie modlę ale teraz się pomodlę. Albo chociaż kciuki podtrzymam. W każdym razie od rana myślami jestem z nimi. Niech im się uda, niech wreszcie wypchną ta czerwona hołotę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jammer1974 Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 09:23 Dzieki za za ten wpis. To nawet ja sie pomodle. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 09:23 Raczej brunatną. Z resztą się zgadzam, chociaż lekko nie będzie, więc trzymam mocno! Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 09:28 Wrzesień będzie ciężki. Z tego co słyszałam po stronie rosyjskiej walczą już tylko ci co chcą. Reszta się poddała, uciekła, jest ranna albo nie żyje. Jednak Ukraińcy mają większe morale i się nie złamią. Wierzę w to gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 17:38 Ukraińcy przede wszystkim mają o co walczyć. Ruscy nie. No i jednak powszechna mobilizacja coś nie wypala, putin chyba pamięta co się dzieje, kiedy car uzbroi wkurzony motłoch. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:06 Problemem chyba na razie nie jest wkurzenie motłochu, tylko fakt, że ewentualne uzbrojenie będzie sobie musiał najpierw ukraść... Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 09:29 Ja też. I oby święta mieli już spokojne. Męczy mnie ta wojna i niespokojny świat. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 09:32 Modlenie się nie działa ale i ja jestem z nimi. Goń kacapa! Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 09:36 Pomaga to, że dbamy tutaj o ich rodziny, żony, dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
szaraiwka Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 09:33 energia plynie ku Chersoniowi. MOze ie modlitewna ale plynie. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 10:05 hummorek napisała: > 💪 Trzymam kciuki bardzo mocno. Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 10:35 Myślisz, że są na to szanse? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 10:56 Odbić - odbiją, ale czy utrzymają? Oby. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 12:36 Myślę że z utrzymaniem będzie łatwiej niż z odbiciem. Nawet te osoby które chciały do Rosji, w wielu przypadkach zmieniły zdanie po rosyjskim popisie. Nie twierdzę, że wszyscy, ale sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 17:39 W wielu przypadkach? Raczej prawie wszyscy. Kto by chciał do kraju, który podpala ci dom, gwałci córkę, kradnie kibel i jeszcze twierdzi, żeś faszysta? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 23:03 Są jeszcze tacy którzy kolaboruja z ruskimi, niestety. Jest ich jednak mniej niż się na początku wydawało. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:09 sueellen napisała: > Są jeszcze tacy którzy kolaboruja z ruskimi, niestety. Jest ich jednak mniej ni > ż się na początku wydawało. Ja myślę, że na początku jednak bylo ich więcej. Tzn. może nie od razu chętnych do kolaboracji w warunkach wojny, ale rosyjskojęzycznych symetrystów spod znaku "a co za różnica, czy to Rosja czy Ukraina". Eksporterzy ruskiego mira jednak dobitnie im zaprezentowali na żywo, na czym polega różnica i zapewne wielu już nie ma problemu z jej dostrzeżeniem i opisaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 21:25 rosyjskojęzycznych symetrystów spod znaku "a co za różnica, czy to Rosja czy Ukraina" Roznica jest calkiem spora Zapewne nie zajesz sobie sprawy ale GDP per capita PPP w rosji to ponad 20k $ a na ukrainie 10 k $ ... Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 21:42 bigimax4 napisał: > Roznica jest calkiem spora > Zapewne nie zajesz sobie sprawy ale GDP per capita PPP w rosji to ponad 20k $ a > na ukrainie 10 k $ ... Już pisałem, na Ukrainie emerytura to coś około 525 zł miesięcznie. Po wybraniu rosyjskiego paszportu, otrzymuje się już rosyjską emeryturę w kwocie coś około 1285 zł, o ile końcówki nie pomyliłem. Osoby żyjące pod okupacją, kombinowały tak, żeby brać obie emerytury. Ludzie chcą przeżyć i normalnie żyć, ale tutaj, powinna się włączyć Unia i jakoś to wyprostować, żeby się nie opłacało przechodzić na ruble Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 22:02 Już pisałem, na Ukrainie emerytura to coś około 525 zł miesięcznie No ja slyszalem ze bardziej 50£ czyli jakies 300 zeta Ludzie chcą przeżyć i normalnie żyć, ale tutaj, powinna się włączyć Unia i jakoś to wyprostować Moze poprostu referendum ktorego ukraina jakos od 10 lat nie potrafi zorganizowac Dla ludzi tam ,wbrew propagandzie dla lemingow zycie w rosji moze byc duzo lepsze żeby się nie opłacało przechodzić na ruble Nawet jak zarobki w rublach 3, 4 razy lepsze ? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 17:51 bigimax4 napisał: > Moze poprostu referendum ktorego ukraina jakos od 10 lat nie potrafi zorganizow > ac > Dla ludzi tam ,wbrew propagandzie dla lemingow zycie w rosji moze byc duzo leps > ze To jest bardzo ciekawe, co piszesz. Rozmawiałem z ludźmi stamtąd. Kombinowali cały czas, jak wyjechać do pracy na Zachód. Nie chcą jechać do Moskwy. Pytam, dlaczego? Odpowiadają, że tam jest #$%^&*(), żeby nie cytować przekleństw Tak już mają, tu się nie czują dobrze, naoglądali się rosyjskiej telewizji i życie też znają, ale tam też się nie czują dobrze, a słusznie podejrzewają, że tam to już się faktycznie wpakują na minę. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 17:55 rozumiem ze rozmawiales ze wszytkimi ludzmi tam mieszkajacymi bo inaczej swoje anegdotyczne wpisy to se mozesz w buty wsadzic Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 18:08 bigimax4 napisał: > rozumiem ze rozmawiales ze wszytkimi ludzmi tam mieszkajacymi > bo inaczej swoje anegdotyczne wpisy to se mozesz w buty wsadzic Ty za to rozmawiałeś ze wszystkimi i wszystko widziałeś? Jeżeli nie, to wiesz, buty Ja Ci powiem, że są osoby stamtąd, z którymi od miesięcy nie rozmawiam, za duża różnica poglądów, to jest nie do przeskoczenia. Ciekawi mnie za to, jak osoby z Ukrainy tolerują takie różnice? Polacy by się już choćby powyzywali, ale oni ze sobą rozmawiają, a nawet jeden drugiego tłumaczy Dla mnie to jest zaskakujące. Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 17:59 bistian napisał: > bigimax4 napisał: > > Dla ludzi tam ,wbrew propagandzie dla lemingow zycie w rosji moze byc duz > o leps > > ze > To jest bardzo ciekawe, co piszesz. Rozmawiałem z ludźmi stamtąd. Kombinowali c > ały czas, jak wyjechać do pracy na Zachód. Nie chcą jechać do Moskwy. Pytam, dl > aczego? Odpowiadają, że tam jest #$%^&*(), żeby nie cytować przekleństw A ci Ukraińcy, którzy trafili (pewnie niektórzy całkiem dobrowolnie) do Rosji jako uchodźcy wojenni też się zachwycili. Przez pół roku byli pozostawieni sami sobie bez prawa do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 18:01 a to juz pytaj bistiana , pewnie z nimi rozmawial to ci opowie Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 18:17 bigimax4 napisał: > a to juz pytaj bistiana , pewnie z nimi rozmawial to ci opowie Odrobinę szacunku proszę. Możemy się różnić, ale nie aż tak, żeby nie rozmawiać. Ja mam również informacje, które się nie pojawiają w gazetach i w sieci. Oglądam filmiki czy zdjęcia, również z ataków, tego nie ma w sieci, rozmawiam z ludźmi stamtąd. Nie poproszę o zdjęcia czy filmy, żeby jest wstawić, bo to jest bardzo duże zagrożenie dla autora nagrania. Można dojść do osoby, która zrobiła takie zdjęcie czy nagrała film, to jest poważne zagrożenie dla nich, więc odpuszczam. Teraz, Rosjanie bardzo pilnują wszystkich treści, które się pojawiają. Znajdują osoby, które nagrały, zrobiły zdjęcie albo dodały wpis. Przychodzą pod konkretny adres, szukają telefonów i je niszczą. Tak jest teraz w Chersoniu. Szczęśliwie, jeszcze nie strzelają do tych ludzi, ale przecież wszystkiego nie wiemy Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 22:14 Coś mi dziś mignęło, że UE zdecydowała o niewpuszczaniu ludzi z rosyjskimi paszportami wydawanymi na okupowanych terenach. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 19:00 Średnia emerytura w Rosji 14,9 tys. rubli, przyjmijmy 15000. Przy obecnym zawyżonym kursie 1 rubel = 0,08 zł otrzymujemy 1200 zł, ale ceny mięsa masła, mleka, ziemniaków, w tanich sklepach (magnitka, piateroczka) takie: - wołowina 55-65 zł, - wieprzowina 40 zł, - jabłka 8-13 zł, - mleko ok. 6 zł/l, - chleb 3,5 zl/kg, - olej 8-13 zł/l, - ziemniaki 4-6 zł/kg, - cukier 7 zł/kg, - kasza gryczana 6 zł/kg, - mąka 4,5 zł/kg, - parówki 16 zł/kg, - jajka (małe) 10 szt - 4 zł. Normalnego masła w podstawowej bazie nie ma, pogrzebać głębiej 50-80 zł/kg. Przy czym badania jakości masła u kilkunastu producentów stwierdziły, że tylko dwie firmy produkowały zgodnie z normami. Taka samo albo gorsza sytuacja z produkcją serów żółtych, których też w bazie podstawowej brak. Jeśli nie kupować wyłącznie cukru, ziemniaków, kaszy, oleju, parówek, jajek, robi się 2x drożej, niż w Polsce. I z 1200 zł nominalnie robi się 700, max 800. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 19:09 Mleko, cukier, mąka droższe niż w Niemczech? Dobrze im tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 19:30 buldog2 napisał: > Normalnego masła w podstawowej bazie nie ma, pogrzebać głębiej 50-80 zł/kg. Prz > y czym badania jakości masła u kilkunastu producentów stwierdziły, że tylko dwi > e firmy produkowały zgodnie z normami. Taka samo albo gorsza sytuacja z produkc > ją serów żółtych, których też w bazie podstawowej brak. Ciekawi mnie ten nabiał i w tym sery. Po 2014, też były jakieś sankcje, chwalili się wtedy, że dzięki temu, rodzimi producenci popracowali nad technologią, zdobyli rynki i ogólnie, odnieśli sukces. Dobrze, pomyślałem, dzięki własnej produkcji, wchodzą na oczywiste tory. Coś jednak poszło nie tak, jak widać Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 19:53 Poszli na łatwiznę i ekstra "zysk", bo nie było konkurencji. Jedyne co się udało, to ekskluzywne słodycze, tu weszli na top. Bo przecież specjalnych technologii tu nie potrzeba, dobre surowce i staranność. A ceny zachodnie i wysokie, bo eksport na Zachód i wyroby ekskluzywne. I się skończyło z wybuchem wojny, bo nie mają gdzie sprzedać (a nie wiem, jak z zakupem surowców). Cała gałąź przemysłu się zwinęła. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 12:42 Wierzę, że im się uda z Chersoniem. Bardzo mocno trzymam za nich kciuki. Niech kacapy idą na xuj. Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 13:07 Moim zdaniem Ukraina rokuje. Inaczej Amerykanie nie przekazaliby jej Himarsów, bo baliby sie, że wpadną w ręce Rosji. To na pewno było poprzedzone specjalistyczną analizą. Poza tym niestety nie sadze, by wojna skończyła sie przed zimą. Ze względu na to, że Rosja dysponuje znacznie większymi siłami, potrzebny bedzie czas na jej wykonczenie i wystrzelanie się z broni. Gdzieś też czytałam profesjonalną analizę, że sankcje jednak działają na Rosję. Kurs rubla jest utrzymywany sztucznie. Jednak do wyczerpania sie mocy gospoarczej Rosji potrzebny jest czas. tak więc kontrofensywa tak ja najbardziej, jednak po zdobyciu/odbiciu czesci terenu wojna znowu zmieni sie na pozycyjną na wymęczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 14:47 >Gdzieś też czytałam profesjonalną analizę, że sankcje jednak działają na Rosję. Kurs rubla jest utrzymywany sztucznie. Maja 18 procent inflacji ale Europa tez juz prawie tyle. Poza tym Rosja sprzedaje gaz, rope Chinom i Indiom i pozyczki dla nich otwarzyli. Chinczycy zerwali umowe z Australia w sprawie gazu. Narazie PKB Rosji skurczylo sie tylko o 4% Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 16:44 Nie są wstanie sprzedawać tyle ile by chcieli bo nie mają do tego infrastruktury. Ich ekonomia leży i kwiczy tyle, że jeszcze to maskują. Są tylko wielką stacja benzynowa i nic poza tym. Oczywiście w propagandowej tv wszystko super. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 17:21 Suellen nie w propagandowej tv bo ja zasnej rosyjskiej tv nie ogladam. W powaznych zrodlach pisza i stad to wiem bo czytam: www.ft.com/content/eebc166b-0ab3-4a69-b61c-62908ee984e5 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 20:08 Z tymi 4% to oszustwo. Z kilku powodów: - liczą od początku roku, a nie na bieżąco (a sankcje chyba od marca i to nie od początku), - po drugie, produkcję niesprzedaną liczą do PKB (niby normalnie, ale szans na sprzedaż coraz mniej i tylko koszty produkcji zostają - wkład do PKB właściwie ujemny), - po trzecie zafałszowują eksport (jak tankowce płyną z paliwem w oczekiwaniu na nabywcę, to niby eksport jest), - cywilny przemysł przetwórczy stanął prawie cały, albo zaczyna powrót do samochodów z lat 80., - zapasy podzespołów z importu wciąż jeszcze są i produkcja niby jak dawniej, ale to się kończy, - sztucznie zawyżony kurs rubla podnosi wartość produkcji o dziesiątki procent, czego statystyka nie uwzględnia też. Pewnie są też jakieś inne sposoby zafałszowania danych (niektórych się domyślam, ale nie mam na do dowodów), tego nie wiem. Ale już powyższe pokazuje, że oficjalne statystyki są fikcją. Aha, jeszcze jedno. Czytałem, że w ostatnich tygodniach eksport węgla z Rosji spadł do praktycznie zera. To będzie widać dopiero w przyszłych statystykach. O skutkach sankcji nie należy sądzić po efektach za cały 2022 rok, bo przez pierwsze dwa miesiące ich nie było (czy prawie), później oddziaływały na kilka ostatnich miesięcy. Trzeba porównywać np. miesiąc bieżący do tego sprzed roku. Z korektą na wzrost cen paliw. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 16:37 Też tak czytałam. Jeśli chcesz znać prawdziwy kurs rubla, idź do kantoru w Turcji. Poza tym Turcja stanęła po stronie Ukrainy ( w każdym razie tak deklarują) a Turcja staje przecież wyłącznie po swojej stronie. Chiny nie robią nic. Rokowania są raczej pozytywne dla Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 02:39 Też tak czytałam. Jeśli chcesz znać prawdziwy kurs rubla, idź do kantoru w Turcji. istanbuldoviz.com/ No poszedlem 60 rub za $ Cos jeszcze masz do dodania o sztucznie utrzymywanym kursie ? Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 11:13 bigimax4 napisał: > Też tak czytałam. Jeśli chcesz znać prawdziwy kurs rubla, idź do kantoru w Turc > ji. > > > > istanbuldoviz.com/ > > No poszedlem > 60 rub za $ > Cos jeszcze masz do dodania o sztucznie utrzymywanym kursie ? Kurs jest według mnie realny i jest sam w sobie gospodarczym koszmarem Rosji, już o tym pisałam kiedyś. Popatrzmy: Rosja sprzedaje Chinom i Indiom gaz po maksimum 2/3 kursu rynkowego, a potem zamienia waluty na bardzo drogie ruble, żeby wypłacać ludziom emerytury i pensje. Jak coś chcą sprzedać, to jak nie sankcje, to nie opłaca się, a kupić też nie ma jak. Dlatego zachęcają do importu prywatnego na plecach (mrówki). Państwo znalazło się w sytuacji króla Midasa, a mieszkańcy cierpią wszelkie niedostatki. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 13:01 co z tego jak u ruskich nie ma zwyczaju ze lud wychodzi na ulice i władca/car:prezydent ustępuje. Tam odsunac go mogą koledzy z parciem na władze. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 13:12 rosja sprzedaje Chinom i Indiom gaz po maksimum 2/3 kursu rynkowego, czyli i tak wiecej niz to za ile sprzedawali wczesniej potem zamienia waluty na bardzo drogie ruble, żeby wypłacać ludziom emerytury i pensje. tyle ze rubli moga miec tyle ile im potrzebne ak coś chcą sprzedać, to jak nie sankcje, to nie opłaca się, a kupić też nie ma jak. BRICKS , ile to bedzie ponad 3 miliardy ludzi , pracuja juz nad nowym standardem wymiany , moze nawet rubelek transferowy oparty w zlocie powroci Państwo znalazło się w sytuacji króla Midasa, a mieszkańcy cierpią wszelkie niedostatki. z tym bym si enie rozpedzal , moze i torebki gucci nie moga kupic ale to niedostatki dla elit Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 14:09 bigimax4 napisał: > BRICKS , ile to bedzie ponad 3 miliardy ludzi , pracuja juz nad nowym standarde > m wymiany , moze nawet rubelek transferowy oparty w zlocie powroci No to potwierdza to co napisałam, nieprawdaż (gdyby było spoko, to by nie pracowali)? Poza tym pożyjemy, zobaczymy. Chiny trzymają Rosję mocno, a dla nich ideałem jest doprowadzić do faktycznego przyjęcia przez nią juana. Z pozorami własnej waluty lub bez. I na koniec: która część w tych 3 miliardów jest z nożem na gardle i przyjmie niekorzystne warunki? Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 06:20 Chiny pompują kasę i towar w Rosję Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 07:31 Kase? Rosja plywa w kasie bo nie moga wydawac jak wczesniej (sankcje) Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 [...] 01.09.22, 07:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 15:01 Nie modlę się, ale wzruszam cholernie. Niech im wszystko sprzyja. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 17:15 Mam tak samo. Każdy ze znajomych Ukraińców ma taką historię, że nie da się zobojętnieć. 💪 Sił dla Ukrainy ! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 15:51 Niech się dzieje. Putin idi na ch@j! Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 16:44 Oni już wygrali, bo im ruska "potęga" tylko kawałek ziemi wyrwała, a wieszczono że się ostaną kilka dni, góra tygodni. Teraz tylko dorżnąć watahy, chociaż fakt- łatwo nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
ge-ox Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 17:03 życzę Ukrainie zwycięstwa z całego serca, ale obawiam się, że jak ruscy zaczną przegrywać / cofać się / uciekać to sie Putin wkurzy strasznie i bedzie chciał ukraińska armię zniszczyć szybko i skutecznie i nie chcę nawet mysleć, co może wtedy zrobić i jakiej broni użyć, lub co zaatakować... obawiam sie reakcji tego świra i złości na wieści o odwrocie ruskich wojsk Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 17:44 Ta gadka jest obecna już od początku wojny, jak się im nie udało zdobyć Kijowa. Że jak się putin wkurzy to.... No i co? Na razie podobno odsunął Szojgu. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 19:19 leosia-wspaniala napisał(a): > Na razie podobno odsunął Szojgu. To nie jest dobra wiadomość. Szojgu jest wielkim szkodnikiem, on zupełnie nie rozumie wojska i dużo złego zrobił w armii Federacji. Mógłby zostać, dołożylibyśmy naszego Antoniego Trzeba mieć jednak świadomość, że odsunięcie Szojgu już nie da takiego efektu, jak z pięć lat temu. Zresztą, Putin też się nie zna na wojsku, ale nie chciałby, żeby ktoś przy nim za bardzo urósł, więc co jakiś czas odsyłał różnych do innych zadań, więc pewno, reformy wojska przy Putinie, to i tak mrzonki. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 21:01 Tak, to prawda. Szojgu nie był idealnym dowódcą, prędzej tumanem. Ale może jakiegoś jeszcze "lepszego" od Szojgu Putin znajdzie. Po dekadach selekcji negatywnej to prawdopodobne. A poza tym oni tak boją się podejmować decyzji, że ze wszystkim idą do Putina. W konsekwencji Putin zaczyna rządzić osobiście, tak jak król przed setkami lat. Tylko problemów więcej, tego też nie wytrzyma żaden system, o tym też się mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 18:49 Myślisz że przez ponad 180 dni jeszcze się nie wkurzył? Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 18:51 Może znowu mu nie.mówią prawdy Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 23:08 Po pierwsze Putin nie może. Sam nie może. On nie ma czerwonego guziczka. Taką decyzję musi podjąć wiele osób. Po drugie te wyrzutnie są wielkie i wykrytoby je satelitami gdyby tylko próbowano je wyciągnąć na powierzchnię ( bo chyba że by odpalili z okrętu podwodnego). To nie jest taka prosta sprawa. Poza tym jeśli oni użyją to też dostaną. Już prędzej woleliby wysadzić elektrownie w zaparozu. Ale to też nie bardzo bo wiatry wieją z południa. Nic na razie nie mogą... Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 23:47 Jednym z powodów, które sprawiają, że Putin tak łatwo nie sięgnie po opcję atomową jest wg mnie to, że jak mu ktoś w łańcuszku szczęścia odmówi wykonania decyzji, to po nim. Zbuntowane wojsko to jego koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 19:34 Tysiace ukrainskich zolnierzy ktorzy przechodza szkolenia obecnie w UK Niemczech Polsce Litwie I moze gdziesz jeszcze jesienią ma wrócić na front. I to realnie może odmienić front. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 20:53 enia17 napisała: > Tysiace ukrainskich zolnierzy ktorzy przechodza szkolenia obecnie w UK Niemczec > h Polsce Litwie I moze gdziesz jeszcze jesienią ma wrócić na front. > I to realnie może odmienić front. Za dużo filmów akcji. Taki żołnierz działa lokalnie, może zrobić wypad te 2 km i wrócić, ale nadal nie jest odporny na ostrzał artylerii. Dopóki Rosjanie mają tak olbrzymią przewagę w artylerii, niewiele się zmieni. Potrzeba jeszcze z 200 armat w rodzaju naszych Krabów i ze 100 Himarsów i konkretnej liczby amunicji do tego. Ale, zobaczymy, co się jeszcze zmieni. Ukraińcy również są szkoleni na samolotach natowskich, nie wszystko wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 01:24 bistian napisał: > Potrzeba jeszcze z 200 armat w rodzaju naszych Krabów i ze 100 Himarsów i konkr > etnej liczby amunicji do tego. Broń sama nie strzela, a ukraińskie wojsko to garstka w porównaniu z potencjałem ludzkim Rosji. S. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 07:06 Gołymi rękami też wojny się nie wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 07:28 Pytanie do czego się nadaje ten potencjał. Jak na razie biorą ludzi z dalekiego wschodu. Jakość taka hmmmm mocno wschodnia... Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 07:47 Ilość "mięsa armatniego" to nie potencjał. Tym bardziej, że to nie roboty, muszą jeść pić, poruszać się nie tylko na dwóch nóżkach. Sił im starcza na zagwałcenie dwóch wiosek, a potem mobilne krematorium. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 07:51 Dziesięć tysięcy analfabetów i przez to, że jest ich dziesięć tysięcy "nie zbuduje komputera". A karuzelę generałów widać. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 15:20 Ta, bzdura. W Rosji jest 140 milionów ludzi. Ubywa milion rocznie. W wieku produkcyjnym jest tylko dwa razy więcej niż w Polsce. Wcale nie mają nieskończonego potencjału. Oni są tylko wielcy terytorialnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 15:24 A to ty myślisz, że tam tylko ukraińskie wojsko jest?.... Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 17:33 snajper55 napisał: > Broń sama nie strzela, a ukraińskie wojsko to garstka w porównaniu z potencjałe > m ludzkim Rosji. Rosjan nie ma sensu porównywać. U nich są łapanki na rekruta w normalnej pokojowej sytuacji, wchodzi ekipa do baru i wyciąga młodych chłopaków. Wszędzie łapią wtedy. Porównując nas i Ukraińców, obawiam się, że przy dostawie sprzętu, to oni mieliby szybko stany zapewnione, a my nie. To samo ze szkoleniem, byliby zawsze pierwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:31 czytałem dziś że łapią młodziaków w obwodzie moskiewskim i leningradzkim do "służby" na Krymie Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:39 bywalec.hoteli napisał: > czytałem dziś że łapią młodziaków w obwodzie moskiewskim i leningradzkim do "sł > użby" na Krymie To jest coś nowego. Zawsze łapali, ale tylko na ćwiczenia i do przeszkolenia, ale na Krym jeszcze nie. Czy możesz to znaleźć? I jeszcze Moskwa i Petersburg, bardzo dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:41 Bistian, tutaj jest o tym: businessinsider.com.pl/wiadomosci/rosja-w-opalach-mobilizacja-dotarla-do-moskwy-i-petersburga/t391kbg Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:52 bywalec.hoteli napisał: > Bistian, > tutaj jest o tym: > businessinsider.com.pl/wiadomosci/rosja-w-opalach-mobilizacja-dotarla-do-moskwy-i-petersburga/t391kbg Bardzo ciekawe. Tych nowych wyślą na Krym do garnizonów, a wojsko z garnizonów wyślą na front. Sprytne zagranie, ale wkurzonych będzie masa, chociaż uciec nie ma dokąd Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 18:07 nie wiem czy to zdjęcie jest prawdziwe ale jak takie dzieci z mlekiem matki u wąsa biorą na wojnę, to masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 18:23 Chyba od 17 roku życia mogą brać teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 19:18 Ależ nieprawda z tymi Himarsami. Himars może wystrzelić salwę co mniej, niż 5 minut. Przyjmijmy 4 minuty, na godzinę 15 salw, w czasie doby 15 x 24 = 360 salw. Każda salwa (tym czym strzelają) to sześć rakiet. Otrzymujemy 360 x 6 = 2160 rakiet w ciągu doby z jednej wyrzutni. Himarsów jest chyba 16 plus chyba 9 tych drugich, z podwójną kasetą, na 12 rakiet, czyli można je liczyć jak 18 Himarsów. W sumie otrzymujemy równoważnik 16 + 2*9 = 34 wyrzutni (Himarsów). Każda wyrzutnia to 2160 rakiet dziennie, razem otrzymujemy 34*2160 = 73 440 rakiet dziennie. Nawet jeśli przyjmiemy, że tylko 1/4 czasu przeznaczona jest na strzelanie, reszta to zmiana pozycji, konserwacja etc., otrzymujemy ponad 18 tysięcy rakiet dziennie. A ile oni mogą ich mieć? Takiej liczby nie znalazłem, ale nie więcej niż kilkaset dziennie. I to raczej niewiele tych setek. Mówią, że więcej Himarsów, to więcej rakiet przychodzi, no i domagają się tych Himarsów, ale wąskim gardłem nie jest ilość wyrzutni, tylko ilość rakiet. Gdyby było np. 1000 rakiet dziennie, kosztowałoby to 100 milionów dziennie czyli 3 miliardy dolarów miesięcznie tylko na rakiety. A cały przyznany wieloletni wielki pakiet pomocy USA ma wartość niecałych 3 miliardów. I pustym gadaniem przykrywa się prawdę. Bo nawet połowy tego (500 rakiet dziennie) USA Ukrainie nie dadzą. Tak jak mówiliśmy po wybuchu wojny, wszystko zależy od tego, ile broni dadzą USA. Potencjał wojskowy Rosji powoli zaczyna sprowadzać się do tego, co jest w bazach długotrwałego składowania (nowych nowoczesnych broni - rakiet precyzyjnych, dronów, czołgów, nawet czołgów - w warunkach sankcji Rosja nie jest w stanie wyprodukować). Dużo, ale prymitywne, przede wszystkim artyleria, ale ogromne zapasy nie są nieskończone. Ukraińcy twierdzą, że Rosjanie mieli 15 milionów szt. amunicji i że ok. połowy zużyli. youtu.be/IfOC8WfirCE Reszty może wystarczy do końca roku czy nieco dłużej (wszystkiego wykorzystać nie mogą), a produkuje się ok. 1,5 miliona sztuk rocznie. rus.redtram.com/news/community/612136570/ "Żegnaj broń! Do końca roku Rosja pozostanie prawie bez pocisków, artylerii i pojazdów opancerzonych." theins.ru/politika/254514 Rosja wyczerpuje się, ale USA nie dążą do zniszczenia jej. Pomoc USA (i reszty) jest nastawiona na wyczerpanie potencjału Rosji, nie na militarne zwycięstwo nad nią. Ukraińcy doszli do tego już w marcu, mówią o tym otwarcie (Arestowicz, chyba (nie pamiętam na pewno) Żdanow, inni) ale co mogą zrobić? Kilka dni temu Zelenski próbował nawet propozycji iran.mfa.gov.ua/news/volodymyr-zelenskyy-interview-south-china-morning-post zawiązania egzotycznego strategicznego sojuszu z Chinami. Skandal ogromny, do tego jak z Chinami, to przeciw USA. Nie wiem, czego on się spodziewał, dobrze na tym nie wyjdzie, retorsje USA widać już, ale to początek. Sam wymyślił, czy ktoś życzliwy podpowiedział? Jest tu szersza i nierozumna konfrontacja UA-USA, podtekstów i aspektów (wspomniany militarny, agenturalny, korupcyjny), które już (błyskawicznie, ale czemu się dziwić) zwracają się przeciw obecnemu kierownictwu Ukrainy. Przeciw Jermakowi, którego USA otwarcie oskarżają o agenturalność, Zelenskiemu któremu USA zarzucają korupcję i dziwne związki z agenturą Jermaka itd., konsekwencje dla tej drużyny mogą być nieodwracalne (już widać zmiany w prasie zachodniej, wcześniej takie teksty - jak w Kyiv Independent kyivindependent.com/investigations/suicide-missions-abuse-physical-threats-international-legion-fighters-speak-out-against-leaderships-misconduct by nie przeszły). Niektórzy poważni komentatorzy (np. Szwec, któremu wolno mówić niedyplomatycznie i wyraża opinię Departamentu Stanu, nie kryje się z tym) mówią, że ten niewydarzony pomysł poddała Zelenskiemu rosyjska agentura w jego otoczeniu. Jeśli tak, to jest bardzo silna, skuteczna i nic dziwnego, że USA nie mogą usunąć Jermaka. Ale to nie temat tego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:03 buldog2 napisał: > Ależ nieprawda z tymi Himarsami. > Himars może wystrzelić salwę co mniej, niż 5 minut. Przyjmijmy 4 minuty, na god > zinę 15 salw, w czasie doby 15 x 24 = 360 salw. Jaka znowu nieprawda? Nie chodzi o to, żeby co 5 minut strzelać bez sensu i załadować następny komplet rakiet, tylko, żeby wojska rosyjskie były cały czas na bitym polu. To tak, jak w opelotce się mówi, że nie jest ważne czy się zestrzeli samolot, ale ważne, że pilot siedzi cały czas z pampersem, bo tak się boi i albo ucieka z pola akcji, albo rzuca gdzie bądź cały ładunek i wraca na lotnisko. 200 Krabów z amunicją pozwoliłoby na skuteczny ostrzał kontrbateryjny i zamknęło tamtej artylerii możliwości działania, bo zasięg jest wystarczający i możliwości techniczne również, brakuje sprzętu i amunicji Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:27 Dlatego przyjąłem niewygórowaną normę kilkuset rakiet, a nie 70 tysięcy rakiet. A tu nawet połowy tych 500 rakiet dziennie nie mają.. Myślę, że mają mniej, niż jedną salwę wyrzutni dziennie. W tym tygodniu będę rozmawiał z producentem amunicji w Polsce (cośtamcośtam dla niego robię). Może coś powie, może pozwoli powtórzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:37 buldog2 napisał: > Dlatego przyjąłem niewygórowaną normę kilkuset rakiet, a nie 70 tysięcy rakiet. > A tu nawet połowy tych 500 rakiet dziennie nie mają.. Myślę, że mają mniej, ni > ż jedną salwę wyrzutni dziennie. To nie o to chodzi. To jest bardzo celny sprzęt. Pierwsza rakieta wybija dziurę w budynku, następne wpadają przez ten otwór. Może się okazać, że nawet trzy rakiety, są wystarczające, ale pewno się strzela zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:47 Pełna zgoda, ale przecież nie chodzi o to, że pojedynczy cel, jeden czy kilka dziennie, zniszczyć. Takich celów do zniszczenia na całym froncie są codziennie setki. A czytałem czy słyszałem, że się szczypali z niszczeniem mostów pontonowych (i promów) na najważniejszym odcinku koło Chersonia, bo Rosjanie szybko odbudowują i to by musiało być kilka rakiet dziennie. Nawet promów z tego powodu nie ruszali, tak człowiek powiedział (czy napisał). Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:57 buldog2 napisał: > Pełna zgoda, ale przecież nie chodzi o to, że pojedynczy cel, jeden czy kilka d > ziennie, zniszczyć. > Takich celów do zniszczenia na całym froncie są codziennie setki. A czytałem cz > y słyszałem, że się szczypali z niszczeniem mostów pontonowych (i promów) na na > jważniejszym odcinku koło Chersonia, bo Rosjanie szybko odbudowują i to by musi > ało być kilka rakiet dziennie. Nawet promów z tego powodu nie ruszali, tak czło > wiek powiedział (czy napisał). Setki celów dziennie? W jaki sposób? Ukraina nie ma dostępu do tak dobrych danych, według mnie, 20 nowych celów dziennie, to jest bardzo dobry wynik. Mostów pontonowych nie warto niszczyć, jest to za drogie. Lepiej jest niszczyć wojsko, które się przygotowuje do przeprawy, most pontonowy jest wąskim gardłem, tam można jechać z prędkością pieszego i tak przez ponad kilometr, jak pod Chersoniem Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 21:11 Ale Rosjanie też się ogarnęli i nie ma już zgrupowań, w które można walić. Wszystko oddalone od siebie, jak trafią to w jedną ciężarówkę. Tak mówią na yt. Że promów nie atakowali wcześniej, dopiero teraz, to mnie dziwi. Za to niepokoi, że Striełkow dziś tryska szczęściem. Władze ukraińskie nie mówią o natarciu nic, a on jest wiarygodny. Wcześniej Żdanow mówił, że Rosjanie się trzymają mocno i mają dostawy uzbrojenia i amunicji. Tylko Arestowicz mówi, że nowiny będą pozytywne, ale na razie nie może mówić. Tylko z czym się kryć w tym natarciu - Rosjanie nie wiedzą, co się dzieje? Nie bardzo to przekonujące. Ale poczekajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 21:37 buldog2 napisał: > Ale Rosjanie też się ogarnęli i nie ma już zgrupowań, w które można walić. Wszy > stko oddalone od siebie, jak trafią to w jedną ciężarówkę. Tak mówią na yt. > Że promów nie atakowali wcześniej, dopiero teraz, to mnie dziwi. > Za to niepokoi, że Striełkow dziś tryska szczęściem. Władze ukraińskie nie mówi > ą o natarciu nic, a on jest wiarygodny. Wcześniej Żdanow mówił, że Rosjanie się > trzymają mocno i mają dostawy uzbrojenia i amunicji. Tylko Arestowicz mówi, że > nowiny będą pozytywne, ale na razie nie może mówić. Tylko z czym się kryć w t > ym natarciu - Rosjanie nie wiedzą, co się dzieje? Nie bardzo to przekonujące. > Ale poczekajmy. Rosjanie się dopasowali do sytuacji, oni też chcą przeżyć. Zostawiają amunicję dla armat w polu, ale przecież tam te armaty przyjadą Nie jest tak, że oni nie popełniają błędów, popełniają, tylko inne. Jeżeli Rosjanie się "rozstrzelą", to Ukraińcy zainwestują w dywersję i partyzantkę. Łatwiej skasować pojedynczy pojazd, nawet w pojedynkę, niż kolumnę. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 17:52 Jak się "rozstrzelą" to nie tak, żeby utracić kontakt, tylko żeby jeden pocisk czy jedna rakieta zniszczyły tylko jeden obiekt. No to wystarczy 100 m odległości, a partyzantka (jeszcze blisko frontu) nie będzie miała wiele do roboty. Poza tym chodzi o sytuację dziś. Partyzantka to 60-70 km za frontem, poza zasięgiem najmniejszych rakiet do Himarsów. Zobaczymy, ale to nie od razu i mam nadzieję, że wcześniej Rosjanom padną dostawy amunicji na front, bo amunicji coraz mniej, a niszczy się ją coraz dokładniej. Ukraińcy mają dostęp do amerykańskich danych satelitarnych w czasie rzeczywistym, nawet analizy robią im Amerykanie i Brytyjczycy. Insider podaje, o czym była mowa chyba już w czerwcu, że rosyjskim działom kończą się resursy i to będzie problem do przeskoczenia większy, niż brak amunicji. Bo amunicji te 1,5 mln szt. rocznie (przy obecnym zużyciu na miesiąc z kawałkiem) mogą robić (produkować nowe, remontować składowane długo pociski - robią to), ale nowych luf i innych szybko zużywających się elementów (oporopowrotnik i coś jeszcze) produkować w liczących się ilości nie mogą. Potencjał produkcyjny utracili ostatecznie w minionej dekadzie (doprowadzili do bankructwa i rozkradli resztki tego co zostało z produkujących je zakładów). Jeśli chodzi o nowe cele dla rakiet, to będą dowództwa przenoszonych z miejsca na miejsce grup batalionowych, tak samo centra łączności, zaopatrzenia (jakieś tymczasowe muszą być), i nawet jak coś zniszczą, za dzień dwa powstaną nowe. I wyrzutni jest dość, ale 100 rakiet na całą linię frontu i za frontem, to znikoma ilość. WSU zapotrzebowywały u Amerykanów 400-500 wyrzutni, czyli jeśliby każda miała wystrzelić dziennie jedną salwę, to by było 2500-3000 rakiet dziennie. Oczywiście, przesadzali, żeby dostać choćby 1/4 tego o co proszą, ale nawet tego nie ma. Ale i tego, co jest, wystarczyłoby, gdyby rakiet i pocisków było dość. No i Excalibur kosztuje tyle co rakieta, rakieta większa i leci dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 20:00 Niech moc będzie z nimi🤞Tak bym chciała żeby się ta wojna skończyła i przyznaję że jest w tym sporo egoizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 20:19 Wspieram i wierzę w powodzenie kontrofensywy. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 20:29 Chyba cywilizacja demokratyczna zrozumiała, że się ściera z dziczą. W nic od niej nie może wierzyć. Nie dotrzyma żadnej umowy, popełni każdą zbrodnię, nawet jak jej spadnie na głowę, jest owładnięta chęcią niszczenia za każdą cenę. Tylko unicestwić to "państwo" niech się potem zbiera w jakąś Rosję. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 20:55 Można ich wspomóc. Turnikiety, bandaże izraelskie, racje żywnościowe (takie wysokokaloryczne, do jedzenia nawet na sucho), ciepłe rzeczy na zimę - śpiwory, folia izolacyjna, bielizna, buty, ogrzewacze. Ponieważ polski rynek jest mocno przetrzebiony to dobrze jest wysyłać na polskie zbiórki takie właśnie dary rzeczowe, które w Niemczech czy Francji łatwiej kupić. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 21:23 turzyca napisała: > Można ich wspomóc. Turnikiety, bandaże izraelskie, racje żywnościowe (takie wys > okokaloryczne, do jedzenia nawet na sucho), ciepłe rzeczy na zimę - śpiwory, fo > lia izolacyjna, bielizna, buty, ogrzewacze. Dobre buty zawsze się przydają. Tak samo, specjalistyczna bielizna wełniana, to jest świetne rozwiązanie, nawet polarnicy noszą coś takiego. Można nosić i tydzień bez prania, owczy włos jest zaizolowany w ten sposób, że nie jest dość odporny na zabrudzenie. Oni jedzenie sami ogarniają i raczej się na to nie żalą, ale dobre zestawy pierwszej pomocy medycznej, są zawsze na wagę złota i zawsze schodzą. Jeżeli ktoś nie wie, co może być przydatne, można zapytać alpinistę, myśliwego czy wędkarza. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Ukraina atakuje 💪 30.08.22, 23:09 Tak, atakują Chersoń, za to ruscy atakują Charków. No nie wiem... Niech już wreszcie wypchą ruskich, niech ruscy dostaną po łapach, wycofają się, zapłacą odszkodowanie i oddadzą winnych pod sąd w Hadze. Niech w Rosji nastąpi denazyfikacja społeczeństwa (musi, bo inaczej tylko patrzeć, kiedy Rosja zechce "odzyskiwać honor" po swojemu). Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 15:30 przedawkowalas chyba "wywiad ukrainy donosi" bo juz przestali "atakowac" Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 17:36 bigimax4 napisał: > przedawkowalas chyba "wywiad ukrainy donosi" bo juz przestali "atakowac" To jest klasyczna zasadzka. Rosjanie mają się grupować, są wąskie gardła i Ukraińcy będą w nich walić tym, co mają. Po co "atakować"? To jest walka z silniejszym przeciwnikiem, więc się go nęka, ale nie idzie do walnej bitwy Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 18:02 To jest klasyczna zasadzka. aha , dzieki strategu Rosjanie mają się grupować, są w wywiad ukrainy im pkarze gdzie maja isc dła i Ukraińcy będą w nich walić tym, co mają. HAHAHAHHAHAHA Po co "atakować" a rozumiem , atak bez ataku , no to sie zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 18:22 bigimax4 napisał: > Rosjanie mają się grupować, są w > > wywiad ukrainy im pkarze gdzie maja isc Wywiad im nie pokaże, wystarczy rozkaz Putina. Putin i Szojgu, to nieszczęście dla rosyjskiej armii. I tak trzymać Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 18:46 no moze . tyle ze ten caly "atak" to brednia dla lemingow Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 19:03 bigimax4 napisał: > no moze . tyle ze ten caly "atak" to brednia dla lemingow Niekoniecznie. Ukraina potrzebuje sukcesu, dla swoich, ale równie dla krajów wspierających. Sukcesem jest włączenie nowych oddziałów pancernych i piechoty w nowych transporterach. Widocznie stwierdzili, że te oddziały są już gotowe i można je powoli włączać. Oni będą atakować, ale tak, żeby nie tracić ludzi i sprzętu. Za półtora miesiące dojdą wojska specjalnego przeznaczenia, jakieś 20 tysięcy żołnierzy. Zrobi się z nich 100 oddziałów po 20 osób i wtedy będzie się już działo. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:08 jak ci to w czymkolwiek pomaga to karm sie zludzeniami i ze juz za momencik juz za chwilke Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 21:40 Kiedy mnie to samo mówią ludzie z Ukrainy. Bardzo niegłupi ludzie, i mówią jeszcze więcej. Że żeby tylko się wykazać, prowadzi się natarcie niewystarczającymi siłami, bo zwycięstwo trzeba pokazać już. Dostałem takiego maila może tydzień temu. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 21:48 buldog2 napisał: > Kiedy mnie to samo mówią ludzie z Ukrainy. Bardzo niegłupi ludzie, i mówią jesz > cze więcej. > Że żeby tylko się wykazać, prowadzi się natarcie niewystarczającymi siłami, bo > zwycięstwo trzeba pokazać już. Dostałem takiego maila może tydzień temu. Ukraińcy są przeszkoleni, obsługują świetnie nowe/stare czołgi i mają motywację. Jestem tego pewien. Myślę, że tam ochotników jest dosyć i raczej trzeba ich stopować, niż zachęcać do ataku. Broń pancerna jest w porządku, ale reszta kuleje i szkoda tracić sprzęt i ludzi, ale jednocześnie, chciałoby się pokazać sukces. To jest problem i trudny wybór, ale Rosjanie sami się wystawili na bicie pod Chersoniem i szkoda z tego nie skorzystać Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 22:08 Myślę, że tam ochotników jest dosyć i raczej trzeba ich stopować, niż zachęcać do ataku Nie mysl wiecej Polowa ich armi to albo zabici albo ranni albo uciekli ... Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 16:57 no cos chyba grubo nie poszlo 24tv.ua/ru/zakarpate-objavili-den-traura-po-bojcam-pogibli-vremja-kontrnastuplenija_n2148357 a i gazetka cos przycichla... Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 01.09.22, 17:46 bigimax4 napisał: > Nie mysl wiecej > Polowa ich armi to albo zabici albo ranni albo uciekli ... To mówisz, że Rosjanie walczą z zombiakami i nie dają rady? Przemyśl, co piszesz, zamiast pisać byle pisać Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 02.09.22, 14:05 a ty mowisz ze szturmuja moskwe ? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 22:12 Przebywający od niewielu dni w Polsce Ukraińcy z Kijowa mówia, że "Ukraina będzie wyzwolona, bo już odzyskujemy Chersoń". Zdaję sobie sprawę, że wojsko nie walczy dla morale cywilnych uchodźców, ale jakoś tak rozwalające, jak się chwytają każdego promyka nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 02.09.22, 08:24 To prawda, nawet jeśli światełko w tunelu oszukuje. Ukraińska ofensywa załamała się, ze względu na brak amunicji (nie haubic czy Himarsów). Trwa konflikt pomiędzy kancelarią prezydenta i Sztabem Generalnym WSU. Jakieś dwa tygodnie temu kolega z Ukrainy uprzedzał mnie, że Zelenski chce się pokazać światu sukces (bo ma na koncie afery korupcyjne, dziwne trzymanie się agenta Jermaka, jeszcze skandaliczny wywiad dla Soutch China i pomysł strategicznego sojusz z Chinami przeciw USA) i dąży do rozpoczęcia działań ofensywnych bez dostatecznych sił. Cytuję: У нас тут Зеленский с Залужным (глава ВСУ) контрят. Зеленскому нужны победы, а Залужный более прагматично к этому подходит. Поэтому сейчас Залужного сливают. U nas Zelenski z Załużnym (szef WSU) ścierają się. Zelenskiemu potrzebne zwycięstwa, a Załużny podchodzi do tego bardziej pragmatycznie. Dlatego teraz utrącają Załużnego. W trybie nagłym zareagowali Amerykanie. Samolotami dostarczają na Ukrainę amunicję: youtu.be/tIzDBVB2bck Jeszcze tego filmu nie obejrzałem, ale na jedno zwróciłem uwagę: opublikował go kilka godzin później niż zwykle, znaczy sytuacja była poważna. Szwec zawsze stara się podnosić na duchu (ale nie po głupiemu, tak jak to robią oficjalne ukraińskie media). Widać czekał na pozytywne rozstrzygnięcia (jako doradca amerykańskich władz uczestniczył w podejmowaniu decyzji). Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 02.09.22, 08:33 Jeszcze tego filmu nie obejrzałem, ale zwróciłem uwagę na jedno: Szwec opublikował go kilka godzin później niż zwykle, znaczy sytuacja była poważna. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Ukraina atakuje 💪 02.09.22, 10:20 Z nasłuchu filmiku: Ukraińcy muszą pokazać światu, że Ukraina może wygrać z Rosją wojnę na wyczerpanie oraz zapobiec przeprowadzeniu przez Rosję referendów na okupowanym południu Ukrainy. Kanclerz Scholz z gołębia przemienił się w jastrzębia i należy oczekiwać nowych dostaw broni z Niemiec. W trybie awaryjnym samolotami wysyła się rakiety do Himarsów [nie pociski do haubic, nie haubice, nie same Himarsy - tego jest dość - buldog]. To ma odwrócić relację sił UA-RU na rzecz Ukrainy. Można było dokonać frontalnego ataku, tak jak w 1942 przez Żukowa w operacji rżewskiej (ponad milion strat). Można było to powtórzyć i zniszczyć Chersoń. Drugi wariant to pozbawienie Rosjan możliwości działania poprzez pozbawienie zasobów zgrupowania w kotle na prawym brzegu Dniepru. Tak jak w przypadku armii Paulusa pod Stalingradem. WSU udało się skrycie zgromadziś siły dla kontrataku. „Kak chochłam udałos’ skrytno sosriedotoczit’ siły? Niet awiacji, a artilierija, gdzie że ona? Artilierii nietu potomu czto so stwołami płocho, da i bojezariady uże nie w tom koliczestwie, w kotorom nado by.” Najważniejszy jest Obwód Zaporoski. Opanowanie go może odciąć rosyjskie wojska od dostaw z Krymu i samej Rosji. Kilka tygodni temu strzelali 30-50 tysięcy pocisków dziennie, teraz to się skończyło. Nie trzeba zajmować tych terytoriów, wystarczy sparaliżować logistykę i pozbawić dostaw paliwa i amunicji. I niech Rosjanie wystrzelają się z resztek amunicji. Amerykanie szaleją z radości widząc niebywałą inteligencję Ukraińców. WSU jest w dobrych rękach dowódców z Załużnym na czele. Jeśli się na czym nie znasz, to tego nie rób. Oczywiście wróg się ogarnie, weźmie w garść, ale jego możliwości są bardzo ograniczone. Żywej siły ma mało, wysyła ochotników w wieku 50-60 lat i wykluczone że może liczyć na ich wygraną. Z amunicją źle, z lufami dział jeszcze gorzej, brak paliwa, linie komunikacyjne zerwane i wszystko tak idzie, że zbliża się chwila, kiedy ilość [braki ilościowe] przejdzie w jakość. == Trochę tam podnoszenia na duchu w postaci czystej ("Amerykanie szaleją z radości" itd.), ale bez kłamstw. Poza tym on produkuje jeden filmik na dzień i nie wiadomo, co nowego podnoszącego na duchu mógłby wymyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 19:22 oko.press/ukraincy-przelamali-front-kontrofensywa-sie-rozpedza-sytuacja-na-froncie-189-dzien-wojny/ Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Ukraina atakuje 💪 31.08.22, 20:05 okopress a pewnie glownym atakujacym jest abdul co 6 dni w rzece plywal Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 19:05 Minęło 10 dni od pierwszej kontrofensywy. Ukraińcy idą jak burza. Sytuacja zmienia się z godziny na godzinę! Wstrzymuje oddech za Ukrainę 🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦 Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 19:09 Ja też śledzę i cieszę się że coś się ruszyło. Moje poczucie bezpieczeństwa zostało mocno nadszarpnięte prze tę chorą wojnę Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 19:11 Ja też! (Nie znalazłam tego wątku i podbiłam niewłaściwy. ) Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 19:17 sueellen napisała: > Minęło 10 dni od pierwszej kontrofensywy. Ukraińcy idą jak burza. Ponieśli duże straty broniąc się na kierunku donbaskim, kupili tym czas, ale udało się przeszkolić młode wojsko, które jest teraz dołączane do zaprawionych dowódców szkolonych w systemie natowskim i są uzupełnieniem tamtych jednostek. Bardzo mądrze walczą. Teraz zdobyli dodatkowy sprzęt na ruskich, pewnie też będą formowane nowe oddziały w oparciu o ten sprzęt już po remoncie Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 19:51 kupili tym czas, ale udało się przeszkolić młode wojsko, biedni młodzi Ukraińcy, wprawdzie 500 000 zwiało do PL, ale mimo wszystko mam nadzieję, że to młode wojsko to tylko ochotnicy, a nikt z przymusowego poboru Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 19:59 woman_in_love napisała: > > biedni młodzi Ukraińcy, wprawdzie 500 000 zwiało do PL, ale mimo wszystko mam n > adzieję, że to młode wojsko to tylko ochotnicy, a nikt z przymusowego poboru Twoje nadzieje są nie są płonne. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 20:43 woman_in_love napisała: > biedni młodzi Ukraińcy, wprawdzie 500 000 zwiało do PL, ale mimo wszystko mam n > adzieję, że to młode wojsko to tylko ochotnicy, a nikt z przymusowego poboru Liczby uciekinierów, jak z kapelusza Mogłabyś robić za rosyjskiego ważniaka Trochę ich nawiało, większość nie nadaje się do walki, do tego trzeba mieć predyspozycje. Ale są też tacy, co się zwalniają i wracają na Ukrainę, ciężko im żyć poza krajem, chociaż w armii też z nich nie będzie wielkiego pożytku na froncie. Mogą iść za to do służb pomocowych, do logistyki, tacy też są bardzo potrzebni Myślę, że jest więcej ochotników, niż wyposażenia. To była wielka i ukrywana akcja szkoleniowa, a sądząc po wynikach, młodzi mieli motywację Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 22:31 Ja tylko przypominam, że nie musieliby uciekać, gdyby ruskie bydło nie najechało ich kraju. Nie byłoby imigrantów gdyby nie wojna. A te liczby to niby na jakiej podstawie podane? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 19:25 Dziś rano pierwsze co zrobiłam, to sprawdziłam postępy Ukrainców. Wspaniałe wieści!!! 💛💙💛💙💛💙 Ruskie idi naxui!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 19:55 ginger.ale napisała: > Dziś rano pierwsze co zrobiłam, to sprawdziłam postępy Ukrainców. > Wspaniałe wieści!!! 💛💙💛💙💛💙 > > Ruskie idi naxui!!! > Wczoraj w komentarzach ktoś napisał, że szkoda iść spać Tym bardziej dobrze, ze już Rosjanom zaczyna brakować cierpliwości. Pisano o wniosku radnych z jednej z dzielnic Petersburga o postawienie putina przed ichnim trybunałem stanu za zdradę. Partia komunistyczna (!) wróży mu rychły upadek . Narasta sprzeciw samorządowców - akurat toczą się wybory. Przed wyborami reżim eliminował niewygodnych kandydatów, a teraz ordynarnie fałszuje wybory. Jedna z moskiewskich komisji wyborczych rozwiązała się w proteście, informując otwarcie, że każdy członek miał dodać do urny 500 lewych głosów. to jest wielka odwaga, kiedy się wie za jakie duperele trafia się do aresztu albo obozu. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Ukraina atakuje 💪 10.09.22, 19:53 tak spierniczaja ruscy 😂🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦🇺🇦 Odpowiedz Link Zgłoś