Dodaj do ulubionych

Rzeczy, których nie potraficie

• karotka_plus Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:45
      Wielu rzeczy nie potrafię robić. Ale najbardziej wkurza mnie to, że nie potrafię piec ciast! Gotuję bardzo dobrze. Ale ciasta mi nie wychodzą. Jedyne co mi wychodzi to chleb.
      • pepsi.only Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:43
        A ciasta bez pieczenia? Albo z mikrofali? lub z patelni? Są całkiem smaczne.
      • mayaalex Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:27
        U mnie odwrotnie, ciast super, z gotowaniem duzo gorzej. I chyba jednak masz lepiej, latwiej raz na jakis czas kupic dobre ciasto niz codziennie zamawiac/jesc w restauracji (tzn ja sama bym mogla, ale bombelki trzeba nakarmic…).
    • chococaffe Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 17:58
      Miałam napisać, że nie potrafię prowadzić samochodu. Potem spojrzałam na inne posty i przypomniały mi się setki innych rzeczy, których też nie potrafię. Nic tylko się załamać.
    • abidja Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:05
      Szydelkowac, robic na drutach i szyć. Nienawidze szyć. Nie umiem i nie chce.
      Robic na drutach bede sie uczyc w przyszlym roku,choc sposob pozyskania welny jest nieetyczny wiec nie wiem czy nie zrezygnuje z tego i znajde cos innego do roboty.
    • majenkirr Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:10
      Nie potrafię pić duszkiem i oddychać przez nos jednocześnie. Co więcej, całe życie myślałam, że wszyscy tak mają. Dopiero niedawno mąż i córka udowodnili mi, że jest to możliwe.
    • mrs.solis Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:22
      Nie potrafie sie nauczyc zadnych krokow tanecznych , badz innych ruchowych sekwencji ogladanych w TV. Tak mi sie wszystko pierdzieli, ze ostatnio zaczelam sie zastanawiac, czy to nie jest jakas dysfunkcja, ktora ma jakas swoja nazwe. Zumba nigdy nie byla dla mnie, nie mialabym zadnych szans na powtorzenie obserwowanych ruchow. Oprocz tego oczywiscie myle lewa i prawa strone , a w angielskim w mowie nie odrozniam 8 od 9 i 11 od 12.
      • mayaalex Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:31
        o, ja tez tak mam! chodze na balet, wszystkie figury umiem zrobic poprawnie, jestem rozciagnieta calkiem dobrze, ale musze caly czas patrzec na instruktorke i powtarzac ruchy po niej bo nie jestem w stanie zapamietac sekwencji ruchow. Tez mi sie wydaje, ze to powinno miec swoja nazwe smile
        • mrs.solis Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:50
          Zle napisalam, ja ich nie potrafie powtorzyc, nawet robiac proste cwiczenia z youtuba wszystko mi sie myli szczegolnie jesli wykonuje sie jakis ruch reka i noga jednoczesnie.
          • mayaalex Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:40
            a, to rzeczywiscie cos innego, tez ciekawe smile to moze cos zwiazane z dyspraksja? Mialas jako dziecko problemy z ubieraniem sie?
            • simply_z Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 23:50
              nie, to jest brak pamięci ruchowej. Mam pdoobnie, tzn, mam poczucie rytmu ale wolniej zapamiętuję ruchy, kroki, układy, dlatego mimo, że lubię tańczyć nie jestem w tym specjalnie dobra.
              • niemcyy Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 02:02
                Polecam taniec w parach, ale któryś z tych prawdziwych, a nie kiwanie się z prawej nogi na lewą. Prowadzący musi pamiętać figury, a partnerka tylko umieć wykonać, praktycznie nic na pamięć, i błyszczysz smile
                • simply_z Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 20:17
                  Jeśli jest dobrym tancerzem to tak, jeśli chce za bardzo popisywać się to nie, byłam kiedyś na bachacie oesus.
            • mrs.solis Re: Rzeczy, których nie potraficie 13.12.22, 00:09
              Nigdy nie mialam zadnych problemow z ubieraniem ,sportem ani manualnymi umiejetnosciami.
    • aqua48 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:22
      Mało jest takich rzeczy których nie potrafię. Odmawiam zabaw z hydrauliką i stolarką. Choć kiedyś ładnie obiłam drewnem przedpokój w domu z bali drewnianych, a ostatnio samodzielnie wymieniłam rolki w drzwiach od kabiny prysznicowej smile
      Nie umiem spawać.
    • leanne_paul_piper Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:35
      Nie umiem zapleść warkocza, francuza czy zrobić jakiejkolwiek innej skomplikowanej fryzury poza kitką. Ileż to razy myślałam sobie na plaży w Afryce jak dobrze byłoby posiadać taką umiejętność, zwłaszcza przy takich włosach jak moje, długich do połowy pleców. No ale co poradzisz, jak nic nie poradzisz.
      • krwawy.lolo Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:51
        A ja umiem. Kiedyś żonie plotłem francuza. Oprócz bzdur.
    • ykke Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:43
      Nie umiem gwizdnąć donośnie, nie umiem stać na rękach i ani razu się nie podciagnę. Za to robię już 5 pompek, a przez całe życie nie potrafiłam ani jednej.
      I nie umiem kłamać .
    • gaskama Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:45
      Chodzić na obcasach. Nigdy nie umiałam zrobić szpagatu. Jestem słabo rozciągnięta.
      • abidja Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 18:49
        gaskama napisała:

> Chodzić na obcasach. Nigdy nie umiałam zrobić szpagatu. Jestem słabo rozciągnię
        > ta.

To akurat umiem. Obydwie rzeczy.
        Choc chodzenia na obcasach juz nie praktuje.
        Nie warto meczyc nog i kregoslupa dla niewiadomo czego.
    • odnawialna Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:05
      Nie umiem w żadne kluski, nawet głupie kopytka mi nie wychodzą. Co ciekawe gotuję od dziecka, raczej zjadliwie, co jakiś czas marzy mi się jakiś domowy makaron, czy śląskie i za każdym razem totalna klapa, albo breja, albo kamienie.
      • bergamotka77 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:20
        Nie umiem i nie gotuje dań mącznych.
    • mid.week Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:15
      Wychodze z zalozenia, ze skoro moj gatunek polecial na ksiezyc to ja raczej jestem w stanie opanowac łyżwy i druty. Moze mi sie nie chciec, moze mi to byc zbędne ale na litosc boska nie jestem uposledzona.
    • igge Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:36
      Na nartach nie umiem jeździć. Kiedyś próbowałam się uczyć ale potem I tak nie jeździłam.
      • yannefer Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:53
        Ja nie ogarniałam tego, że one są długie i stawałam sobie jedną na drugą big_grin
    • krwawy.lolo Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:49
      Nie umiem na rowerze bez trzymanki. No, boję się. sad
      • mallard Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:09
        krwawy.lolo napisał:

> Nie umiem na rowerze bez trzymanki. No, boję się. sad

Nie Ty jeden.
    • yannefer Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 19:52
      Nie potrafie jezdzić na nartach/łyżwach i rolkach, boje się sportów gdzie nabierasz rozpędu ciałem, wykluczając rower. Natomiast juz jakis czas temu wymyśliłam sobie, że pójde na nauke jazdy na rolkach, narty odpuszczam, łyżwy też big_grin
    • simply_z Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:00
      Nie umiem zaplesc francuskiego warkocza, nie wychodzi mi tez kreska na oku tzw. jaskolka eylinerem, zwykle ok jaskolka niesad. Poza tym kosz, siatka, jazda na nartach eh
      • szarmszejk123 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:35
        O, kiedyś, za młodu, wyczyniałam cuda eyelinerem. Jaskołki takie, srakie, podwójne, potrójne i cuda na kiju. Potem mi się znudziło, długo nie robiłam i przestałam umieć. Ni huhu mi już żadna jaskółka nie wychodzi...
    • anorektycznazdzira Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:11
      nie umiem nikomu robić nic z włosami, ciąć, czesać, wiązać, nawet ogolenie maszynką na 3 mm jest dla mnie problematyczne
    • jkl13 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:35
      Wielu rzeczy nie potrafię. Nie będę wymieniać, nie zmieszczą się.
      Jednak kilka lat temu postanowiłam,że nauczę się pływać, w ramach prezentu na 40-tkę dla siebie samej. I nauczyłam się, mimo że zawsze bałam się wody i do czasu podjęcia nauki nawet nie zanurzyłem głowy na basenie. Zajęło mi to niecały rok, pod okiem instruktora i teraz chodzę na basen kilka razy w tygodniu, przepływam średnio 20km miesięcznie. I jestem z siebie bardzo dumna.
      Następna z umiejętności do nauczenia, to narty. Nigdy się nie uczyłam,ale jakoś mam przeświadczenie,że gdy zacznę, to się szybko nauczę. W każdym razie planuje 50-tkę na alpejskich stokach smile
      • krwawy.lolo Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:38
        Takich ludzi, jak Ty, trzeba się bać. wink
      • mrs.solis Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:50
        O, ja tez mialam przeswiadczenie, ze zaloze narty i jakos dam rade. W zyciu sie tak nie pomylilam. Jak sie wywrocilam to za cholere nie umialam wstac, normalnie wygladalam jak los na lodowisku. Obok mnie pomykaly 3 letnie dzieci, a ja z wscieklosci i bezsilnosci prawie sie poryczalam, bylam gotowa sciagnac buty i w skarpetach zejsc z tej gorki.
    • astomi25 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 20:52
      O matkl jaki watek.
      Jak zaczne wymieniac, to sie zdoluje.
      Nie umiem w robotki reczne, zadne szydelka, druty czy inne przyszywanie guzikow. Jazda bez trzymanki - nie dla mnie. Zawsze myslalam, ze to kwestia roweru, ale corka mnie wyprowadzila z bledu. Na moim " gibkim" rowerze, jezdzi bez trzymanki jak ta lala i nawet osemki wywija.
      Nie umiem wiercic i przykrecac. Skrecac szafek i regalow. W ogole na jakakolwiek instrukcje obslugi od razu blokuje mi sie mozg. 😂
      Nie umiem czytac mapy, myli mi sie prawa strona z lewa. Nie umiem mrugac oczami, tzn umiem tylko prawym. Lewym ni hugo.
      Nie umiem po kolei policzyc na palcach, zawsze maly palec idzie przed serdecznym.
      Nie umiem parkowac zatoczki, w lewa strone
      Bo ogolnie parkuje super, zatoczke w prawo, tylem - w kazda dziure sie wcisne.
      Nie umiem sama zaplesc sobie wlosow. Jak widze takie fikusne zaplatance u kobiet, to mnie zazdrosc zzera i sie zastanawiam, czy one takie zdolne, czy tak sobie do fryzjera chodza zaplatac.

No i sie kurde zdolowalam. Dobranoc.
      • memphis90 Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 08:15
        >Nie umiem po kolei policzyc na palcach, zawsze >maly palec idzie przed serdecznym.
        To nie jest umiejetność, to jest anomalia w budowie ręki. Nie masz mięśnia zginacza krótkiego dla małego palca.
    • abecadlowa1 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:19
      Nie umiem puścić oczka, w sensie przymknąć tylko jednej powieki. Godziny treningu i nic
      • rachwa Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 09:16
        Mam to samo ! Trochę udaje mi się jednym okiem ale wyglądam jakbym dostała udaru... w ogóle długo myślałam, że tylko ja tak mam !
        A potem urodził się mój syn i tez nie umie😃
    • clk Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:20
      Nie potrafię piec. Od biedy mufinki ale dobre one nie są 😅 wszystko wychodzi jako zakalec.
      Nie potrafię dekorować i planować mieszkania.
    • szarmszejk123 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:22
      Zapytam tak obok tematu- potrafi któraś z was puszczać bąbelki z języka?:p
      • aqua48 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:12
        szarmszejk123 napisał(a):

> Zapytam tak obok tematu- potrafi któraś z was puszczać bąbelki z języka?:p

Nie wiem o co chodzi. Umiem kląskać językiem. Nie umiem zawiązać nim ogonka od czereśni na supełek. Za to moja synowa to potrafi.
        • szarmszejk123 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:20
          Nie wiem jak to wytłumaczyć, myślę, że ktoś, kto potrafi będzie wiedział o co mi chodzi:p
          Nabierasz spod języka bańkę ze śliny na czubek, delikatnie dmuchasz i bańka sobie leci :p
          Jako dziecko zobaczyłam kogoś, kto puszczał takie bańki i tak mi się spodobało, że próbowałam, próbowałam i się nauczyłam, ale nigdy nie spotkałam nikogo innego kto to potrafi:p
          • bergamotka77 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:38
            Ja nie umiem puszczać, ale robię banki na ustach, no i z gumy balonowej. Nie umiem zwijać języka w harmonijkę a mój mąż i jeden syn potrafią.
          • mrs.solis Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 23:01
            Chyba cie ubije. Mnie takie pierdoly zaraz pobudzaja do dzialania. Od pieciu minut przed lustrem probowalam puscic choc jedna banke 🤦‍♀️ Banki sie udaly, ale nie chcialy poleciec🤷‍♀️. Umiem za to robic wachlarzyk z jezyka i zawiazac w ustach ogonek wisienki.
            Ps. znalazlas ten pojemnik, bo takie "tajemnicze sprawy " zawsze mnie mecza.
            • szarmszejk123 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 23:02
              Miseczkę. Nie znalazłam 🤷
          • memphis90 Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 08:17
            Obleśne… Ani nie chciałabym tak robić, ani oglądać, jak ktoś wypuszcza swoje wydzieliny w świat w postaci bąbelków.
    • gr.ruuu Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:29
      Otwierać opakowań
    • tol8 Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 21:30
      Nie umiem się profesjonalnie pomalować, nie wiem co to konturowanie, roswietlanie itp

Nie znam się na podpaskach. Nie mam pojęcia o co chodzi z ich rozmiarami, nazwami itp.
      • borsuczyca.klusek Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 01:55
        Dobrze, że papier toaletowy ogarniasz 🙄
    • taki-sobie-nick Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:16
      A na łyżwach próbujesz chodzić jak po chodniku czy ślizgać się na ugiętych nogach?
    • shellyanna Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:30
      Pływać kraulem poprawnie.
      Być oaza spokoju.
      Mieć wywalone.
      Robić idealnych kresek. Na oczach.

• shellyanna Re: Rzeczy, których nie potraficie 09.12.22, 22:31
        I ładnie lamować kątów ostrych 🙄😁
        • chatgris01 Re: Rzeczy, których nie potraficie 10.12.22, 19:19
          shellyanna napisała:

> I ładnie lamować kątów ostrych 🙄😁

Przed zawinieciem lamowki trzeba nadciac po lewej stronie prawie do linii szwu, wtedy sie ladnie ulozy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka