Dodaj do ulubionych

Co zrobić? Penicylina

11.12.22, 19:48
Dostałam antybiotyk z grupy penicyliny i o ile przed wzięciem antybiotyku kataru nią miałam prawie wcale to po wzięcie z nosa mi się po prostu lało i z oczy lzy lały się non stop ciurkiem. Wzięłam antyhistaminę, bo wygląda na uczulenie na penicylinę i z kątem i z łzami jest lepiej, nie hest intensywny, ale pozostał świąd oczu . Dostęp do lekarza dopiero pod koniec tygodnia i nie wiem co mogę zrobić?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 19:57
      Sprawdzić opis efektów ubocznych na ulotce i na cito kontakt z lekarzem bo jak w grę wchodzi uczulenie to branie antybiotyku przez tydzień na pewno na zdrowie nie wyjdzie.
      • zosia_1 Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 20:05
        Przecież piszę, że nie mak się skontaktować z lekarzem
        • profes79 Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 20:07
          To zacznij myśleć jak się skontaktować bo tu naprawdę nie ma żartów.
        • ita.11 Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 20:10
          zosia_1 napisała:

> Przecież piszę, że nie mak się skontaktować z lekarzem

Zadzwoń na izbę przyjęć do najbliższego szpitala i zapytaj co robić.
          • zosia_1 Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 20:25
            Dziękuję za radę, otrzymałam rady: przyjechać na nocna pomoc lekarską, czas oczekiwania 5,5 godziny, ponieważ mówię, że ilość lez i kataru jest taka, że nie dojadę, bo nie widzę, dostałam rade: wezwać karetkę, ewentualnie wziąć coś na alergię zyrtec itp. Co już zrobiłam.
            • gajmal Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 22:10
              Jest jeszcze coś takiego www.gov.pl/web/zdrowie/tpk
            • nena20 Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 22:25
              Nigdy nie czekałam na pomoc tyle czasu. Możesz w nocnej opiece mieć teleporade, nawet nie trzeba jechać. Korzystałam że dwa razy, nagła infekcja, ważne zebranie , musiałam mieć zwolnienie .. wszystko przez telefon.
              • taki-sobie-nick Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 22:29
                nena20 napisała:

> Nigdy nie czekałam na pomoc tyle czasu.

No to co? Ty nie czekałaś, inni mogą czekać. Ale rada dobra.
                • nena20 Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 23:34
                  Rada jest taka aby zamówić teleporade. Po co tam ma jechać. Korzystałam wielokrotnie. Wystarczy się zarejestrować, lekarz zadzwoni.
                  • zosia_1 Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 01:08
                    Teleporada absolutnie powiedzieli, że nie, bo muszą mnie zobaczyć. Proszę przyjechać, ale czas oczekiwania 5,5 godziny. To odczekalam w domu te 5,5 godziny i usłyszałam: to o tej godzinie Pani przyjeżdża?! Wszystko aby zniechęcić pacjenta, teraz za wcześnie, teraz zapóźno
            • ania357 Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 09:16
              Karetke z powodu kataru i lzawienia oczu? Chyba predzej taksowke.
    • nena20 Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 22:22
      Zależy jaki powód antybiotyku. Jak infekcja typu przeziebie odstaw. Jak coś innego kontaktuj się z lekarzem, choćby z nocnej opieki.
    • princy-mincy Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 22:29
      Sprawdzić ulotkę. Jeśli masz podejrzenie, że to uczulenie to jednak nie powinnaś kontynuować.
      • princy-mincy Re: Co zrobić? Penicylina 11.12.22, 22:31
        Aa, jednak lepiej skorzystać choćby z pomocy doraznej,nie czekać na lekarza do końca tygodnia.
    • panna.nasturcja Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 00:33
      Uczulenie na penicylinę może skończyć się śmiercią.
      Jak nie możesz się skontaktować ze swoim lekarzem to szukaj innego lub jedź na nocną pomoc.
    • eliszka25 Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 01:04
      Nie wiem z jakiego powodu antybiotyk, ale na każdej ulotce leku jest napisane, żeby w razie podejrzenia reakcji alergicznej lek natychmiast odstawić i skontaktować się z lekarzem. Nie musi to być twój lekarz czy ten, który wypisał antybiotyk. Szukaj jakiegokolwiek lekarza. Nie masz swojej przychodni? Nocna pomoc medyczna, ostatecznie SOR. Nie czekałabym tydzień na lekarza, bo alergia może być niebezpieczna i co zrobisz, jeśli przy następnej dawce spuchnie ci język i zaczniesz się dusić? Do przychodni czy na nocną pomoc nie musisz koniecznie jechać, można zamówić teleporadę.
    • nowyczlowiekforumu Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 01:08
      Kilka lat temu brałam inny antybiotyk niż Ty, olalam sprawę że pojawiły się takie objawy jak Twoje, potem doszły wymioty to też uznałam że przecież nie umrę od tego. Następnego dnia już byłam w szpitalu pod kroplówką, bo jak się okazało była to silna reakcja alergiczna. Odstaw od razu i dzwoń na nocną opiekę.
      • zosia_1 Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 02:20
        Byłam na npl, dostałam inny antybiotyk. Szkoda, że Panie nie chciały załatwić sprawy przez telefon. Najważniejsze, że wszystko załatwione
        • panna.nasturcja Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 02:29
          I dobrze. One Cię chyba chciały zbadać, bo to naprawdę może być niebezpieczne.
          • zosia_1 Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 08:16
            Dobrze, że z Wami tu porozmawiałam. Razem lepiej się myśli, szczególnie w chorobie
        • memphis90 Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 22:25
          To chyba oczywiste, ze jak zgłaszasz gwałtowna reakcje alergiczną, to…
          1. Chcą sprawdzić czy to rzeczywiście alergia, a nie zwykły katar przy infekcji
          2. Jeśli to alergia, to czy nie masz anafilaksji
    • abacosa Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 10:14
      Nie ma czegoś takiego jak dostęp do lekarza dopiero pod koniec tygodnia. Jedziesz i nawet niezapisana czekasz a on nie ma prawa nie przyjac. Jeśli trzeba siedzieć i czekac bardzo dlugo i jeszcze Ci gadaja nad uchem to jedziesz na nocną świąteczną pomoc lekarską po 18 i tam jak najbardziej wystawią recepte na zamiennik
      • memphis90 Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 22:27
        >Jedziesz i nawet niezapisana czekasz a on nie >ma prawa nie przyjac.
        Oczywiście, ze ma prawo nie przyjąć, jeśli limit danego dnia jest wyczerpany. Czas nie jest z gumy, nikt nie przyjmie np 20 osob w godzinę.
      • panna.nasturcja Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 22:47
        Ale jak nie ma prawa? A jak mu przyjedzie setka osób, bo akurat sezon grypowy w pełni to ma przyjmować do rana?
    • emateczka Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 17:51
      Ja miałam po penincylinie wstrząs anafilaktyczny. Nie polecam. Nie bierz tego już!!!
      • zosia_1 Re: Co zrobić? Penicylina 13.12.22, 08:41
        Okropność, nie miałam pojęcia, że to takie świństwo. Lekarka na npl mówiła, że z powodu reakcji alergicznych nie wypisuje recept na penicylinę
        • memphis90 Re: Co zrobić? Penicylina 13.12.22, 19:40
          Bez przesady, ze świństwo. Na każdy lek można mieć reakcje alergiczną, w tym na każdy (!) antybiotyk. Spośród stosowanych - wiele antybiotyków ma dużo poważniejsze działania niepożądane- trwałe uszkodzenie słuchu, kości, zębów, nerek, martwica ścięgien… Dr z pomocy pewnie wszystkim daje „bezpieczną” ciprofloksacynę, he, he… Penicyliny są stosowane bardzo powszechnie i zdecydowana większość ludzkości nie pada natychmiast po zażyciu jednej tabletki. Ale oczywiście- jak się akurat ma alergię na penicyliny, to trzeba stosować cos innego.
    • szare_kolory Re: Co zrobić? Penicylina 12.12.22, 23:58
      Raczej odstawić, może uda się ogarnąć teleporadę?
    • magdallenac Re: Co zrobić? Penicylina 13.12.22, 19:46
      Uważać. Ja się prawie przekręciłam po penicylinie. Próbę przeszłam pomyślnie, a po 2 godzinach mnie siekło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka