Dodaj do ulubionych

Odwieczne święta

14.12.22, 11:52
Kościół zaadoptował je na swoje potrzeby, teraz niewierzący robią to samo.
Narzekanie na ich komercjalizację trwa dobre dwieście lat.
A one nic sobie z tego wszystkiego nie robią. I nadal są obchodzone.
Może dlatego, że dzięki temu, tym orzechom, grzybom, makowi, itd. jest zachowana łączność z tym co od zawsze niezmienne, niezależne od czasów i nurtów?
Jak sądzicie?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Odwieczne święta 14.12.22, 13:04
      Ludzie lubią świętować, to sobie świętują i fajnie jest, prezenty, świecidełka, dobre jedzenie,...
    • mgla_jedwabna Re: Odwieczne święta 14.12.22, 13:49
      Ludzie mają potrzebę poprawienia sobie humoru w najciemniejszej porze roku. Cała reszta, religijne historyjki itd. to nadbudowa.
    • pade Re: Odwieczne święta 14.12.22, 14:04
      Sądzę, że to jest sprytnie wymyślone. U nas, no bo nie np. w Australiibig_grin
      Wrzesień i październik mają jeszcze w miarę długie dni i trochę słońca. Potem święto zmarłych a kiedy dzień jest coraz krótszy, pojawiają się światełka i czynne oczekiwanie na święta. Dzięki temu czas do Sylwestra szybko mija.
      Ja osobiście nie lubię stycznia i lutego, bo nie ma na co czekać a dalej jest zimno i ciemno. W marcu przebieram nogami w poszukiwaniu wiosnysmile
      Powtarzalność daje też poczucie przewidywalności. Może złudne, ale jednak.
      • powodzenia_juno Re: Odwieczne święta 14.12.22, 14:39
        No luty jest najgorszy w całym roku. W styczniu jeszcze stoi choinka i można się cieszyć prezentami. W lutym następuje marazm.
        Jeszcze jak akurat wypadną ferie, to pół biedy, bo można wyjechać, albo coś fajnego porobić dziećmi. A jak nie, to tylko czekanie na wiosnę zostaje. Długie czekanie...
        • pade Re: Odwieczne święta 14.12.22, 14:55
          Dlatego kupiłam sobie forsycję różową i kalinę, i będę czekała aż zakwitnąsmile
          • powodzenia_juno Re: Odwieczne święta 14.12.22, 15:01
            Kocham forsycje. Wiesz, że one się super rozmnażają? Co roku mi przybywa nowych dzięki temu 😊 Tylko ja mam te popularne, żółte.
            • pade Re: Odwieczne święta 14.12.22, 15:03
              O, to świetnie, ale, że same z siebie, czy coś trzeba zrobić?
              Za jeden krzaczek zapłaciłam 49zł, czyli nie taniocha, a zawsze fajnie mieć więcejsmile
              • aqua48 Re: Odwieczne święta 14.12.22, 15:18
                pade napisała:

> O, to świetnie, ale, że same z siebie, czy coś trzeba zrobić?

Zupełnie same z siebie. Jak baobaby u Małego Księcia, masakra, ja co roku przycinam i wyrywam, przycinam i wyrywam i za chwilę jest znowu gąszcz forsycji..
                • pade Re: Odwieczne święta 14.12.22, 15:25
                  o kurczębig_grin
                • powodzenia_juno Re: Odwieczne święta 14.12.22, 15:52
                  Wstawiam do wody te odcięte gałązki po kwitnieniu. A jak wypuszczą korzenie, to do ziemi bezpośrednio. U mnie jak baobaby nie chcą 😒
                  • pade Re: Odwieczne święta 14.12.22, 16:59
                    Ciekawe jak u mnie będzie. Tak, czy inaczej zrobię sobie z nich żywopłot.
        • igge Re: Odwieczne święta 14.12.22, 17:15
          A ja lubię luty. Powoli na stole pojawiają się te wszystkie wiosenne ulubione kwiaty. W lesie robi się prawie przedwiośnie. Pachnie powoli już inaczej. Światła więcej.
          Najpierw są walentynki i super prezenty wyjazdowe od partnera. Nadal czasem na sanki na górkę można wyjść. Potem moje urodziny, więcej słońca i znowu prezenty extra, wyjścia np do galerii takiej czy innej i morze kwiatów. A następny miesiąc blisko i jest to już zdecydowanie wiosenny marzec.
    • lilia.z.doliny Re: Odwieczne święta 14.12.22, 14:06
      Rytualy są społecznościom potrzebne bezsprzecznie. Ich powtarzalność nie jest wadą, tylko siłą. Opozycja też jest potrzebna, ale zasadniczo kultywujemy zapamiętane i wyuczone, coś tam odejmujac, coś dodajac.
      Święta i Elvis nigdy nie przeminą
      • mysiulek08 Re: Odwieczne święta 14.12.22, 15:14
        od Elvisa prosze sie laskawie odstosunkowac tongue_out 🤣

uwielbiam koledy i inne swiateczne piosenki w wykonaniu Kinga, bez nich nie ma dla mnie nastroju swiat smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka