16.12.22, 22:10
Hej Dziewczyny, wiem,ze to nie forum lecznicze crying ,ale moze ktos mi/ nam pomoze.Syn 15 lat....Od 2 tygodni ma kaszel...Od 4 dni masakryczny...Doslownie co chwilę...Oprocz tego nic mu nie jest...Dopiero w srode udalo mi sie dostalac do lekarza...Osluchowo czysty..Dostal do inhalacji Berodual, syrop przeciwkaszalowy Lewopront i Isle do ssania....Mam wrazenie ,ze po inhalacjach jeszcze gorzej sad Kaszle tak specyficznie...jak szczekanie....Odchrzakuje co chwile...Czytalam,ze to krtan/tchawica? Ale zaufany pediatra tego nie stwierdzil...Niby grypa...Mam inhalowac 5 razy dziennie....On po tych inhalacjach juz w ogole kaszle sad ...Ma wylew juz w oku od kaszlu sad Nie wiem co robic...Do szkoly-1 technkim nie chodzi juz 2 tygodnie sad Jestem wykonczona tym kaszlem...nocami....Moze znacie jakies sposoby jak poprawic taka sytuacje ?
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:14
      Proponuję jednak znowu do lekarza się zgłosić.
    • triss_merigold6 Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:14
      Idź prywatnie do pulmunologa, zróbcie rtg płuc, berodual stop, powinien dostać inne sterydy i prawdopodobnie antybiotyk.
    • ewula80 Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:19
      U corki 13 lat taki kaszel to krtan chora. Nebud na recepte do inhalacji.
    • ageman Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:23
      Taki silny kaszel to może być krztusiec.
      Jeśli inhalacje nasilają kaszel to może zaprzestań ich.
      Ja na noc dawałam dzieciom SINECOD w kroplach i układałam w pozycji półleżącej, wtedy mniej się kaszle. Może warto też dać mucosolvan w ciągu dnia ?
      Może nawilżać mieszkanie ?

A może jednak do pulmonologa.

Zdrowia !
      Aga
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:28
      Może to koklusz?
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:32
        Zrób badanie krwi na obecność przeciwciał pałeczki kokluszu, nie jest refundowane, bo jak to koklusz, to trzeba brać antybiotyk.
    • nangaparbat3 Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:41
      Koklusz?
    • kk345 Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:53
      >Jestem wykonczona tym kaszlem...nocami...
      Niech śpi na siedząco, to naprawdę pomaga. Milion poduszek pod plecy
      • kk345 Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:54
        No i szczekający kaszel plus odchrząkiwanie sugeruje zapalenie krtani, chrypki nie ma? Jak głos?
    • eglantine Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:55
      Dziewczyny dobrze piszą, to może być krztusiec. Tak silny kaszel , ze aż doszło do wylewu w oku, to sugeruje. A także fakt, ze lewopronty i inne środki przeciwkaszlowe nie działają.
      Ja miałam krztusiec trzy lata temu, sama się zdiagnozowałem, bo takich ataków kaszlu nie do opanowania, wstrząsających całym ciałem, nigdy wcześniej nie miałam. A lekarze i tak mi nie chcieli wierzyć, w końcu sama sobie zrobiłam przeciwciała i dostałam potwierdzenie. Nie umieją krztuśca diagnozować najwyraźniej…

• bombalska Re: Kaszel :( 17.12.22, 00:04
        Moj sasiad tez mial krztusiec kllka lat temu. Tak sie dusil, ze wyladowal w szpitalu. Krztusiec wrocil do Polski chyba z pierwsza fala emigracji zarobkowej z Ukrainy, bo oni sie tam słabo szczepili.
      • szare_kolory Re: Kaszel :( 17.12.22, 08:34
        Ja mam wrażenie, że lekarze wręcz nie chcą tego robić, bo koklusz trzeba zgłaszać do Sanepidu a wiemy co to oznacza: kwarantanna i cała ta zabawa, która nam towarzyszyła w c19.
        • memphis90 Re: Kaszel :( 17.12.22, 17:01
          Bzdura. Żadnej kwarantanny i „zabawy jak wC19” nie ma. Zgłasza się przez internet. Sraczki za przeproszeniem i ospę tez się obowiązkowo zgłasza.
          • szare_kolory Re: Kaszel :( 17.12.22, 17:47
            Tak wnioskuję po rozmowie z moją lekarką. Nie ma potrzeby od razu besserwissresko oceniać, że to bzdura.
            • szmytka1 Re: Kaszel :( 17.12.22, 17:58
              Na wyrost wnioskujesz, muszą po prostu zgłaszać choroby zakaźne, grypę, ospę itd
    • aqua48 Re: Kaszel :( 16.12.22, 22:59
      Jeśli nic mu nie jest prócz kaszlu to może być koklusz. Dawno go nie było więc lekarze nie rozpoznają. Wymiotuje albo ciągnie go na wymioty podczas tych ataków kaszlu?
    • danaide2.0 Re: Kaszel :( 16.12.22, 23:11
      Nie wiem, co to jest, nie podejmę się diagnozy. Sama miewam problemy z krtanią i ważne jest nawilżanie. Powietrza. Organizmu. Odstaw czarną herbatę, lepiej dawać zieloną, świetna jest herbata tymiankowa Darów Natury - paskudna, ale mnie pomogła. Do natłuszczania polecam też Miramile Tonsil, oliwka w sprayu (isla/porost islandzki była już dla mnie za słaba).
      • danaide2.0 Re: Kaszel :( 16.12.22, 23:17
        I jeszcze letnia woda z odrobiną miodu małymi łyczkami.
        • b.bujak Re: Kaszel :( 16.12.22, 23:36
          albo kisiel do picia;
          moja mama robiła nam ciepłe mleko z miodem i masłem (nie lubiłam tego i oddawałam siostrze smile)
          • pade Re: Kaszel :( 16.12.22, 23:37
            i syrop prawoślazowy
            • danaide2.0 Re: Kaszel :( 16.12.22, 23:49
              Syrop prawoślazowy może wzmóc kaszel.
              • pade Re: Kaszel :( 16.12.22, 23:59
                No nie wiem, mnie bardzo łagodził suchy kaszel.
                "osłania istniejące podrażnienia oraz łagodzi ich objawy, takie jak chrypka, drapanie w gardle, ból;
                zmniejsza ekspozycję śluzówki na szkodliwe czynniki zewnętrzne;
                redukuje odruch "suchego" kaszlu;
                wspiera procesy regeneracji błon śluzowych;
                zapewnia optymalny stopień ich nawilżenia, czym ogranicza uczucie suchości."
    • b.bujak Re: Kaszel :( 16.12.22, 23:33
      trzeba wrócić do lekarza; a po drodze zaobserwować, czy zimne powietrze uspokoi kaszel (co sugerowałoby krtaniowe źrodło kaszlu); chociaż w przypadku krtani powinna być też lepiej przy inhalacji samą solą ....
      moje dzieci w takim przypadku dostają jeszcze steryd do inhalacji;
      czy berodual podaje sie przy infekcjach górnych dróg oddechowych ?
    • bombalska Re: Kaszel :( 17.12.22, 00:00
      Moja corka tez tak kaszlala jak brzoza zaczela pylic. Od polowy marca do polowy kwietnia.
    • bakis1 Re: Kaszel :( 17.12.22, 01:14
      Teraz dużo różnych infekcji gardłowo-kaszlowych. Taki kaszel z wylewami w oku brzmi groźnie. Koniecznie lekarz i RTG. Ja miałam kiedyś infekcje z okropnym kaszlem, jeszcze przed covid. Lekarka już wtedy mówiła o mutacjach krzytuśca.
    • szare_kolory Re: Kaszel :( 17.12.22, 08:32
      Wygląda z opisu jak krtań/tchawica. Nawilżać, nie przegrzewać. Oczywiście, nie chodzi o to, żeby wyziębić, ale można wyjść na chwilę na balkon. Dobrze wietrzyć pomieszczenia, nie dogrzewać nadmiernie. Można wystawić pojemniki z wodą na kaloryferze. Jeśli widzisz, że inhalacje tylko pogarszają sprawę, to przestańcie to robić. Zresztą warto sprawdzić końcówki do inhalacji: nie wiem jakimi inhalowaliście do tej pory, ale jeśli takimi do oskrzeli to może płyn jest rozpylony w zbyt drobnych kroplach i dodatkowo drażni? Kaszel krtaniowy/ tchawicowy utrzymuje się bardzo długo i jest bardzo dokuczliwy. Charakterystyczne jest to, że właśnie w nocy, kiedy człowiek się rozgrzewa. Szukałabym innego lekarza, bo to dość charakterystyczny opis, zwłaszcza to szczekanie i uporczywiść kaszlu.
    • m_incubo Re: Kaszel :( 17.12.22, 08:46
      Zmień lekarza lub idź do pulmonologa.
      To może być krztusiec, może być coś innego, NIE diagnozuj na forum, na litość, bo tu w jednym wątku masz pięćdziesiąt specyfików, każdy o przeciwnym działaniu. Dzieciak to nie jest kubeł na odpady zmieszane, żeby każde polecane w necie goowno w niego ładować, bo córce stryjenki pomogło, a też kaszlała.
      • mallgosia76 Re: Kaszel :( 17.12.22, 17:52
        Zapewne nadkażenie już bakteryjne.
        Myślę, że antybiotyk koniecznie!
        Nebbud do inhalacji.
        Na noc syrop przeciwkaszlowy i clemastinum w międzyczasie.
    • wkswks Re: Kaszel :( 17.12.22, 17:52
      Ja miałam kiedyś cos takiego jak 100 dniowy kaszel.
      Wywołują to bakterie szpitalne. Ja dostałam to po zabiegu na chirurgii szczękowej. Brałam silna dawkę antybiotyku przez trzy tygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka