Dodaj do ulubionych

Wspomnienia innych

21.12.22, 00:57
Zdałam sobie sprawę z tego, że czyjeś wspominki z przeszłości śmiertelnie mnie nudzą. Zwłaszcza jakichś obcych ludzi i znajomych. Mam takie spostrzeżenie, że wspominać, zwłaszcza młode lata życia, lubią szczególnie faceci. Jakoś kobiety w moim otoczeniu tego nie robią.

Lubicie wysłuchiwać czyichś wspomnień? Takich, które w ogóle was nie dotyczą?

A czy same opowiadacie, jak to w szkole było, na osiemnastce, na studiach?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 01:06
      Grandma (rocznik 1932) mojego ziecia ma super wspomnienia - WWII z perspektywy American upper-class, fashion, crazy parties, muzyka, spotkania z roznymi "rich & fanous" big_grin Moge sluchac godzinami ale ja sama troche stara juz jestem wiec moze dlatego ... wink Cheers.
      • 1matka-polka Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:30
        "Grandma (rocznik 1932) mojego ziecia ma super wspomnienia - WWII z perspektywy American upper-class, fashion, crazy parties, muzyka, spotkania z roznymi "rich & fanous""

Dojrzała z niej była dziesięciolatka😌
        • znowu.to.samo Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:38
          Uwielbiam słuchać takich anegdotek z dawnych czasów szczególnie z czasów sprzed telefonów i internetów, moja mam ma parę takich w sanadrzu
        • mmk9 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 14:51
          Nie potrzebowała dojrzałości, tylko ciekawości i dobrej pamięci
        • hummorek Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 15:06
          He he, faktycznie.
          • panna.nasturcja Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 15:27
            A to dziesięciolatka nie może mieć wspomnień? Przecież to już świadome dziecko.
            • 1matka-polka Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 20:23
              panna.nasturcja napisała:

> A to dziesięciolatka nie może mieć wspomnień? Przecież to już świadome dziecko.

Zwłaszcza powinna miec dużo wspomnień z crazy parties i spotkań z roznymi "rich & fanous". 🙄
              • bi_scotti Re: Wspomnienia innych 22.12.22, 23:46
                Nie lubisz comas? Wolisz semicolons? OK, nastepnym razem bede pamietac tongue_out Cheers.
                • 1matka-polka Re: Wspomnienia innych 23.12.22, 09:34
                  bi_scotti napisała:

> Nie lubisz comas? Wolisz semicolons? OK, nastepnym razem bede pamietac tongue_out Cheer
                  > s.

Co to ma do rzeczy?
      • snakelilith Re: Wspomnienia innych 23.12.22, 00:46
        Im jestem starsza, tym bardziej doceniam wspomnienia starych ludzie, ale fakt, nie każdy ma coś do opowiedzenia. Babcia mojego męża, rocznik 1921, opowiadała tak cudowne rzeczy, że mogłam ją słuchać godzinami. Ona miała też dosyć barwne życie i historia ją dosyć poszarpała. A tego często na pierwszy rzut oka nie widać, dlatego nie oceniam już dziś starszych ludzie tak ja kiedyś, traktując ich niesprawiedlwie jak jednolitę masę. I żałuję, że nie miałam okazji poznać lepiej historii moich dziadków, bo gdybym mogła rozmawiać z nimi jako dorosła, mogliby opowiedzieć mi też ciekawe rzeczy.
    • panna.nasturcja Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 01:40
      Jak ktoś umie opowiadać i są to faktycznie wspomnienia a nie narzekania to uwielbiam.
      Słuchałam sporego grona ludzi z Zośki i Parasola, jak oni potrafili mówić o czasach swojej młodości.
      Tak bardzo szkoda, że coraz ich mniej.
    • jackowo.deluxe Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 01:50
      Z bardzo bogatego doswiadczenia wiem ze jak ktos mowi o sobie dluzej niz trzy minuty, to najczesciej pierdl… glupoty
    • alina460 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 02:16
      Ale ja nie mówię o wspomnieniach historycznych tylko raczej takich sprzed 20-30 lat. I nie są to jakieś wyjątkowe wydarzenia tylko gadanie o imprezach, piciu albo szkole. Co mnie to obchodzi, jaką kto miał nauczycielkę, jak kombinował albo się upił? Co za nudziarze!
      • jackowo.deluxe Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 02:49
        Albo jak polowal na pytony na Florydzie -
        Bo takimi zwierzeniami ktos mnie obdarzyl Calkiem niedawno
        • alina460 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 02:52
          Oilowanie na pytony jest przynajmniej bardziej oryginalne niż studencka popijawa.
          • jackowo.deluxe Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 02:57
            Ale Po 20 minutach taka sama chala
      • bi_scotti Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 02:52
        Zmien/poszukaj innego circle of friends - ja moge sluchac opowiesci i o tym, co sie zdarzylo 3 miesiace temu - depends kto opowiada no i co sie wydarzylo big_grin Life.
      • jowita771 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:48
        Nienawidzę! Gorsze od tego jest tylko opowiadanie snów.
        • lilia.z.doliny Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:02
          Gorsze od tego jest tylko opowiadanie snów.
          suspicious
          • cosmetic.wipes Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:55
            Oglądanie zdjęć też nie jest specjalnie intrygujące
        • heca7 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:36
          Tak! Nienawidzę snów 🤬
          • unikotka Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:54
            A ja lubię. Zagaduję sobie w głowie, co z tym człowiekiem się dzieje, że coś takiego mu się śni. Taka zabawa. Ale jak to ktoś, kogo dobrze znam i znam jego sytuację, to te sny też często wiele o nim mówią w danej chwili.
    • kasiaabing Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 06:47
      Moim zdaniem najgorsze jest opowiadanie snów.
      Nawet na ematce widziałam wątki typu " śniło mi się dziś".
      Wolalab słuchać drapania paznokciami po tablicy niż słuchać czyichś zmyslonych historii
      • madame_edith Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:42
        Tak! Opowiadanie snów to jakiś kosmos 🤦‍♀️
        • znowu.to.samo Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:40
          O to to!
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 09:17
          Sny mogą być zabawne i ciekawe. Ja tam lubię, jak mąż mi czasem opowiada, co mu się śniło. Zawsze to jakaś rozrywka. Rozumiem, że zmyślonych książek nie czytacie, ani nie oglądacie zmyślonych filmów? tongue_out
          • escott Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 11:25
            U mnie problem jest taki, że w zmyślonych książkach/filmach świat przedstawiony rządzi się regułami, lubię najdziksze fantasy albo sci fi, spoko. Jak coś jest możliwe a coś innego niemożliwe, to powstaje w historii napięcie. W snach wszystko jest rozpłe, nie ma żadnego napięcia i zasadniczo tylko osoba śniąca jest przejęta tym, jak jej mózg posplatał różne realne wątki i jakie to śmieszne, że ciocia Mariolka przyśniła się na wakacjach nad morzem i miała trzy nogi.
      • escott Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 11:23
        Mam to samo, nie cierpię słuchać/czytać o snach...
      • arthwen Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 13:26
        Opowiadanie snów owszem - to jakiś, nomen omen - koszmar.
      • alina460 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 14:37
        Zgadzam się całkowicie. Opowiadanie snów to totalny bezsens.
        • damartyn Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 16:13
          Sny, to jest nic w porównaniu do opowieści o wnukach! 🤦‍♀️
      • sol_13 Re: Wspomnienia innych 22.12.22, 23:00
        Jak można opowiadać sny? Nigdy nie pamiętam co mi się śniło, zapominam niedługo po przebudzeniu. Zapisują to czy co.
        • kasiaabing Re: Wspomnienia innych 23.12.22, 14:57
          Zmyślają 😂
    • marta.graca Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 06:55
      Lubię, jestem z natury ciekawska i wiele rzeczy mnie interesuje. Super są wspomnienia mojej babci ( np. ostatnio mi opowiadała o swoich służbowych wyjazdach za PRL). Imprezy wspominam ze znajomymi i przypominamy sobie beztroskie lata. A tego, by wspominali częściej mężczyźni nie zauważyłam w swoim otoczeniu.
    • gorzka.gorycz Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:03
      Rozumiem, że sama jesteś niezwykle interesującą osobą, która zawsze ma do powiedzenia coś na tematy bieżące w sposób ciekawy i elokwentny.
      • unikotka Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:37
        To ja nie lubię właśnie tych elokwentnych, mówiących o teraźniejszości, którzy jednak nie są żadnymi ekspertami. Wspomnień, ciekawych, np. z wojny albo antykomunistycznego podziemia mogę słuchać. Właściwie to słucham z przyjemnością.
      • alina460 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 14:38
        Wychodzę z założenia, że jak nie mam nic ciekawego do powiedzenia to po prostu milczę. Polecam wszystkim taką opcję.
        • m_incubo Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 14:58
          Ale kiedy już nie milczysz, to wcale nie jest żadną gwarancją na to, że wg innych (nie siebie) mówisz coś ciekawego.
          • alina460 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 16:00
            Dlatego rozmawiam, a nie prowadzę monolog opowiadając te niby-ciekawe-historyjki.
    • atenette Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:15
      Nie znoszę zarówno opowieści o przeszłości, tak samo jak snów i wspomnień z wakacji. Nie wiem czy komukolwiek udało się mnie tym zainteresować.. chyba nie..
      • suki-z-godzin Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:41
        O tak, za opowiadanie snow z detalami powinno sie zsylac na przedostatni krag piekiel.
        • m_incubo Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 14:58
          A za pokazywanie zdjęć z wakacji krąg niżej...
          • suki-z-godzin Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 15:58
            O filmach z wesela lepiej w ogóle nie...
            • m_incubo Re: Wspomnienia innych 22.12.22, 08:17
              Na to jest w ogóle oddzielne piekło.
      • summerland Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:42
        Ale jezeli sa ciekawe tez nie lubisz?
        • madame_edith Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:43
          Nie istnieje coś takiego jak ciekawy SEN.
          • summerland Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:54
            Nie pisalam o snach
        • summerland Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:43
          Nie mowie o snach tylko wspomnieniach
    • anorektycznazdzira Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:29
      Nieszczególnie mnie obchodzą,
      ale NIC nie przebije kogoś, kto opowiada co mu się śniło. OJP. Mój absolutny top marnowania mojego czasu pyer0ol.eniem o zerowej przydatności.
      • suki-z-godzin Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:41
        Siostro!
      • stasi1 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:42
        Skoro ktoś ci to opowiada znaczy uważa że cię to zainteresuje.
        • suki-z-godzin Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:46
          Nie, ten ktos opowiada to wylacznie dla wlasnej emocjonalnej korzysci.
          • 1matka-polka Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:32
            suki-z-godzin napisała:

> Nie, ten ktos opowiada to wylacznie dla wlasnej emocjonalnej korzysci.
            >

A jakiz inny cel mialby mu przyswiecac w luznej towarzyskiej pogawedce?
        • anorektycznazdzira Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:54
          A dlaczego miałoby mnie to zainteresować?
          • stasi1 Re: Wspomnienia innych 22.12.22, 22:05
            Tego to już nie wiem. Może dla zabicia czasu?
    • la_mujer75 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:45
      Są ludzie, którzy potrafią najnudniejsze rzeczy opowiadać w taki sposób, że można ich słuchać w "nieskończoność".
      A są tacy, którzy z najciekawszych historii robią nieskładną i nic nie wnoszącą historyjkę.
      Moja teścowa do tej drugiej kategorii się zalicza. Przyrzekam- od razu tracę wątek, nudzę się i wyłączam się.
    • mikams75 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:53
      To zalezy co i jak ktos opowiada. Czasem jest to fajne a czasem nie da sie sluchac. Np. jedna moja znajoma uwielbia wspominki o bylych facetach i zupelnie mnie to nie obchodzi a druga tez potrafi wejsc na takie tematy i tez mnie to nie obchodzi, ale potrafi opowiadac w taki sposob, ze sie tego swietnie slucha. Faceci natomiast czesto opowiadaja o imprezowaniu w mlodosci, kto gdzie jak i z kim sie upil. Sluchac sie nie da podobnie jak tematy z wojska, zabawne tylko dla opowiadajacego.
      Nie znosze tez opowiesci o snach albo streszczania serialu - to tematy starszych pan.
    • pani_tau Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:54
      Wszystko zależy od tego, kto jak opowiada.
      Jeden o wyprawie na targ celem nabycia rzodkiewek opowie tak, że ci Netflix niepotrzebny a drugi o miesięcznej wycieczce po Azji będzie smęcil tak, że po dwudziestu minutach zaśniesz z otwartymi oczami.
      • 1matka-polka Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:34
        pani_tau napisał(a):

> Wszystko zależy od tego, kto jak opowiada.
        > Jeden o wyprawie na targ celem nabycia rzodkiewek opowie tak, że ci Netflix nie
        > potrzebny a drugi o miesięcznej wycieczce po Azji będzie smęcil tak, że po dwud
        > ziestu minutach zaśniesz z otwartymi oczami.

Dokladnie tak.
      • danaide2.0 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 11:15
        Dokładnie, nie bez przyczyny istnieli opowiadacze.

Na szczycie listy tego, czego nie chcę słuchać to opowieści o tym kto, czego i ile wypił i jak się po tym czuł. Celowali w nich studenci, ale dorosłym też się zdarzało. Poza tym zawsze jestem głodna dobrych opowieści.
    • kaki11 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:57
      Jedne lubię, innych nie. W moim otoczeniu akurat takie wspominki są najczęściej w formie anegdotek, krótkich historii opowiedzianych gdzieś przy okazji jakiejś rozmowy. Najczęściej są zabawne albo interesujące albo po prostu zgodne z tematem rozmowy. I o ile ktoś się nie rozwodzi nad tym i nie przynudza- a zwykle nie- to lubię. I tak, sama to robię, jak w czasie rozmowy coś mi się przypomni. Prawdę mówiąc ciężko czasem o czymś rozmawiać nie odwołując się do swoich wspomnień- z jakiejś podróży, szkoły czy jej czasów, różnych przeżyć które miałam, często nie mających bezpośrednio nic wspólnego z rozmówcą, bo czasem to się nawet jeszcze nie znaliście, albo on nie żył.
      A do takich dłuższych historii, miałam kiedyś wujka, którego młodość przypadła na czasy 2wś i który akurat opowiadał świetnie- często z humorem a czasem też z powagą ale zawsze bardzo ciekawie, i z nim mogłam o tym rozmawiać bardzo, bardzo długo i zawsze bez nudy.
    • nutella_fan Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 07:58
      Ja kobieta a uwielbiam wspominać. Często wracam pamięcią do dawnych lat młodości.
      • atenette Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:13
        Ale zamęczasz tymi opowieściami ludzi wokół siebie? Mój teściu uwielbia to robić. Potrafi godzinami opowiadać o latach młodości bawiąc się przy tym wyśmienicie. Gorzej reszta rodziny, choć wszyscy udają zainteresowanie, bo co mają zrobić?
        • emateczka Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 10:29
          Zmienić temat? Przerwać mu? Opowiadać swoje historie? Powiedzieć mu kiedyś na osobności, że jego historyjki są przydługawe i męczące?
          No jest parę opcji.
    • dreg13 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:04
      W większości wspomnienia i sny to totalna nuda. Chyba że są to wspomnienia i sny tak poyebane, że godne podzielenia się.
      Sny miewam zawsze i raz na jakiś czas trafi się taki, którym się dzielę z dwiema lub trzema osobami, bo tylko one docenią opowieść o tym, jak to w gabinecie u mojego dyrektora była muszla klozetowa i na naradzie dyrektor siedział na klopie, a ja miałam być następna i się bałam (tu zakończę nudną opowieść, czego).
      A wspominki lubię, jak mają jakiś mega twist. Typu mojego dziadka „i wtedy wylądowałem w areszcie za pijaństwo” (to było w dwudziestoleciu międzywojennym) lub „i wtedy się przewrócił, wbił mu się w szyję talerz, on go wyciągnął i krew siknęła na współimprezowiczów, a ja podbiegłem i chwyciłem za tętnicę…” (przeżył).
    • turbinkamalinka Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:11
      Nie lubię i też mnie to nudzi. Chyba że jest to jakaś krótka anegdotka dotycząca tematu rozmowy. Tak samo jak śmiertelnie nudzi mnie oglądanie cudzych zdjęć na przykład z wakacji. Obejrzeć kilka widoczków może być. Ale oglądanie i słuchanie wykładu na temat każdej pozy już nie
    • aagnes Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 08:49
      OPowieści dłiugie i nudne na jakikolwiek temat sa niestrawne.
      ale przypomne o horrorze z czasow vhs - ogladanie uroczytosci rodzinnych, ktore was delikatnie mowic, nie interesuja: komunie, sluby, wesela itd.
      KOlejny koszmar - czyjes zdjecia z wakacji: ostatnio kolezanka o ktorej wiedzialam, ze pojechala do Paryża - przesłała mi zdjecie - no nie zgadniecie - wieży eiffla, nie to, ze ze soba na czubku albo cos ciekawego w tle sie działo, nic z tych rzeczy. poza tym zdjecia typu: zachod słońca, jakas roslinnosc - na taka okolicznosc, zwlaszcza przedluzającą sie w czasie dopracowalam umiejestnosc spania z otwartymi oczami.
      • atenette Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 09:37
        To jeszcze nic - do tej pory płaczemy z koleżankami z pracy ze śmiechu jak nasz poczciwy agent ubezpieczeniowy, starszy pan, przywiózł nam do pokazania ok 100 zdjęć z wycieczki na ryby. Na zdjęciach 4 panów na łódce, którzy łowią ryby. Na wszystkich 100 zdjęciach! smile)))
        • homohominilupus Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 10:52
          atenette napisała:

> To jeszcze nic - do tej pory płaczemy z koleżankami z pracy ze śmiechu jak nasz
          > poczciwy agent ubezpieczeniowy, starszy pan, przywiózł nam do pokazania ok 100
          > zdjęć z wycieczki na ryby. Na zdjęciach 4 panów na łódce, którzy łowią ryby. N
          > a wszystkich 100 zdjęciach! smile)))

😂
        • massinga Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 10:59
          Przynajmniej zdjecia oddaly nude tego zajecia - godzinami nic sie nie dzieje.
        • danaide2.0 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 11:17
          O, proszę, niby wspomnienie, ale jakie urocze i do tego zwięźle opowiedziane.
      • sol_13 Re: Wspomnienia innych 22.12.22, 23:05
        aagnes napisał:

> OPowieści dłiugie i nudne na jakikolwiek temat sa niestrawne.
        > ale przypomne o horrorze z czasow vhs - ogladanie uroczytosci rodzinnych, ktore
        > was delikatnie mowic, nie interesuja: komunie, sluby, wesela itd.

Oesu tak- i jeszcze specjalnie zapraszali na to oglądanie do domu i parę godzin trzeba było udawać, że interesujące.

> KOlejny koszmar - czyjes zdjecia z wakacji: ostatnio kolezanka o ktorej wiedzia
        > lam, ze pojechala do Paryża - przesłała mi zdjecie - no nie zgadniecie - wieży
        > eiffla, nie to, ze ze soba na czubku albo cos ciekawego w tle sie działo, nic z
        > tych rzeczy. poza tym zdjecia typu: zachod słońca, jakas roslinnosc - na taka
        > okolicznosc, zwlaszcza przedluzającą sie w czasie dopracowalam umiejestnosc spa
        > nia z otwartymi oczami.

Mój kolega z pracy kiedyś lata temu raczył nas tak po powrocie z każdych wakacji. 300 zdjęć jego trójki dzieci w basenie w różnych pozach i konfiguracjach.
    • beataj1 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 09:01
      Krótkie anegdotki na temat rozmowy są fajne. Czasem pokazują jakiś lokalny koloryt albo sytuację.

Najgorsze co może być to zdjęcia/filmy z wesela. Jezu, ja już na żywo nie chciałam tego widzieć a co dopiero pokazanie mi zdjęc i filmów. Wszyscy sa przekonani że ich śluby były wyjątkowe, ale no cóż.... nie sa.

Podobnie zdjęcia z wakacji - kilka chętnie zobaczę, ale pełna fotograficzna relacja - dzięki! Jak będę miała ochotę dowiedzieć sie coś o jakimś miejscu, poszukam o tym miejscu informacji. I nie chce oglądać setek zdjęć robionych przez kogoś tylko dlatego że lepiej mu się ogląda przez obiektyw telefonu.
      • heca7 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 09:38
        A chrzestna mojego męża obraziła się na nas. Bo.. po ślubie nie przyjechaliśmy pokazać filmu z wesela! big_grin Nawet nie mieliśmy zielonego pojęcia, że w jej okolicy tak się robi. Pytaliśmy teściową i też był zaskoczona. A dotąd jedyną osobą, która dobrowolnie i w całości obejrzała ten film jest nasz starszy syn big_grin Zabrał od dziadków stary magnetowid, naprawił go i przez kilka tygodni oglądał każdą możliwą kasetę video wink Łącznie ze studniówką jego ciotki big_grin
        • sol_13 Re: Wspomnienia innych 22.12.22, 23:06
          Może chciał przetestować, czy dobrze działa.
          😉
    • nevertheless123 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 09:27
      Obserwując to forum stwierdzam, że owszem, większość wątków wspomnieniowych cieszy się dużą popularnością i sama też chętnie je czytam lub nawet się w nich udzielam. O tym, jak się żyło młodzieży w latach 70-90, jak się ludzie wtedy bawili, ubierali, jakie mieli poglądy, podejście do życia, co robili w szkołach i na koloniach. Więc zapewne wielu ludzi z sentymentem słucha takich historii i są one lubiane.
      Gorzej, jak ktoś nie potrafi opowiadać dobrych anegdot i za najzabawniejsze uważa opowiastki, jak to się z kumplami najeb****ali, a na drugi dzień dla odmiany też się najeb***ali. No boki zrywać.
      • heca7 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 09:35
        No ale te wspomnienia na ematce czytasz dobrowolnie. W każdej chwili możesz trzasnąć klapką laptopa i odejść. A weź tu odejdź jak jakaś cioteczna babka ci opowiada o pielgrzymce do Lichenia w towarzystwie koleżanek z sanatorium tongue_out
    • lilia.z.doliny Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 10:00
      Och, zależy, zależy
      Wszystko w, że tak ujmę, ustach gawędziarza.
      Są ludzie, którzy rozwloką i zniszczą opowiesc o walce z ze stadem papug w Amazonii. A Są tez tacy, którzy w taki sposób opowiadają o lekcji z-p-t w siódmej klasie, że łzy ciurlkuem płyną że smiechu ( Artur Andrus)
    • alpepe Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 10:05
      A mnie nie przeszkadza, tak samo lubię czytać czy wysłuchiwać o czyichś snach.
      • pani_tau Re: Wspomnienia innych 23.12.22, 14:46
        Dobrze więc, że wcielo mi wpis powyżej, wstawię go tutaj.
        Mój sen: Nieznany mężczyzna próbuje włamać się do mojego domu przekonany, że nikogo nie ma. Na mój widok rzuca się do ucieczki, ja ruszam za nim, dopadam go przy bramie, łapie za nogi tuż powyżej kostek, podnoszę i z całej siły uderzam nim o beton. Po czym podnoszę i walę jeszcze raz, i jeszcze raz dopóki nie nabieram pewności, że intruz nie żyje.
        Przewieszam jego ciało przez bramę, chwilę obserwuję krew skapujaca mu z rąk i w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku wracam do łóżka. Zasypiam w ułamku sekundy.
        • alina460 Re: Wspomnienia innych 23.12.22, 17:42
          A cały autobus urzeczony Twoim snem zaczął bić brawo... że wreszcie skończyłaś bajeczkę.
          • rosapulchra-0 Re: Wspomnienia innych 26.12.22, 02:18
            Dlaczego bajeczkę? Sny mają to do siebie, że są nie tylko dziwne, ale i wręcz niewiarygodne.
          • pani_tau Re: Wspomnienia innych 26.12.22, 04:24
            Dokładnie tak było. Kierowca płakał, niektórzy zapraszali mnie na Wigilię, ktoś zapisał mi spadek.
            Jednym słowem działo się...
    • ritual2019 Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 10:08
      Wszystko zalezy od tego kto i o czym opowiada. W towarzystwie kilku osob ktore wspominaja wspolne imprezy, wyjazdy itd a sa osoby ktore tego nie dziela to owszem jest to nudne oraz w jakims stopniu irytujace. Natomiast w swoim towarzystwie to okey. Takze gdy czasem moj partner wspomina to lubie posluchac, podobnie jak przyjaciolki.
    • princesswhitewolf Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 10:39
      tak, interesuje mnie opowiesci starych ludzi o wczesnym komunizmie, latacg 50-60 tych itd

W dziecinstwie z zainteresowalam opowiesci babci ktora urodzila sie przed 1 wojna swiatowa

Wiele mozna sie z tego nauczyc
    • zerlinda Re: Wspomnienia innych 21.12.22, 11:26
      Najgorsze nudziarstwo- filmy z wesela. Cóż za koszmar. Nic mnie tak nie nudzi. Czemu ktoś uważa, że taki film jest ciekawy dla kogoś innego niż głowni bohaterowie tegoż?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka