Dodaj do ulubionych

Zmarł Benedykt XVI

31.12.22, 11:52
Miał 95 lat.z trzech papieży, których pamiętam, ten był jedynym godnym szacunku, moim zdaniem.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 11:56
      Od początku wyglądał na nieprzekonanego do tej funkcji i zawinął się z niej niewiele wolniej niż Henryk Walezy z Polski tongue_out
      • kropkaa Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:00
        Ciekawiło mnie, dlaczego nie chciał nieść swoego krzyża i nie uznał, że wybór na papieża to akt pt. bóg tak chciał.
        • la_felicja Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:42
          Bo ty była wyjątkowa sytuacja.

A na poważnie - to chyba lepiej, że abdykował, zamiast ciągnąć coś, do czego stwierdził, że się nie nadaje.
        • hanusinamama Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:26
          Podejrzewam, że dotarło do niego łajno całej tej organizacji i nie chciał stać na czele tego łajna
          • kandyzowana3x Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:29
            A nie był on przypadkiem zwolennikiem najgłębszego konserwatyzmu w kościele?
          • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:33
            Chyba nie sądzisz, że dopiero będąc papieżem zorientował sie, co to za łajno?

• alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:58
            hanusinamama napisała:

> Podejrzewam, że dotarło do niego łajno całej tej organizacji i nie chciał stać
            > na czele tego łajna
            >

big_grinDD
          • 35wcieniu Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:14
            Na bank. Wcześniej całe życie temu łajnu podporzadkowal i się biedak nie zorientował, musiał dopiero papieżem zostać. big_grin
            • bene_gesserit Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:44
              Jest o wiele bardziej niż prawdopodobne, że kiedy został papieżem, dowiedział się o rzeczach, o których wcześniej nie miał zielonego pojęcia. Takich, o których my też nie mamy zielonego pojęcia.

Mnie specjalnie nie dziwi, że trzasnął drzwiami. Dziwi mnie natomiast, że zgodził się żyć w spokoju i luksusie zamiast ujawnić to, co wie. Bardzo nie po chrześcijańsku.
              • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:52
                bene_gesserit napisała:

Dziwi mnie natomiast, że zgodz
                > ił się żyć w spokoju i luksusie zamiast ujawnić to, co wie. Bardzo nie po chrze
                > ścijańsku.
                >
                Mnie nie dziwi. Dziwi mnie, że ktokolwiek wierzy, że własny spokój i luksus mógł być dla niego mniej ważny niż dobro owiec.

On nie tylko nie miał zamiaru nic ujawniać z tego, czego nie wiesz przypisując mu dobre intencje, ale o własnych przewałach świadomie kłamał: www.rp.pl/spoleczenstwo/art19310261-podwazona-wiarygodnosc-benedykta-xvi
              • alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 19:47
                bene_gesserit napisała:

> Jest o wiele bardziej niż prawdopodobne, że kiedy został papieżem, dowiedział s
                > ię o rzeczach, o których wcześniej nie miał zielonego pojęcia.

W krasnoludki też wierzysz? B16 zanim został capo di tutti capi sukienkowych od paru dekad należał do najściślejszego kierownictwa tej hydry i aktywnie nią kierował, więc opowieści o tym że jako papież został czymś zaskoczony mieszczą się na tej samej półce co te z krasnoludkami.
                • bib24 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 19:49
                  klasyka. papież nigdy o niczym nie wie.
                • bene_gesserit Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 20:33
                  Myślę, że są różne kręgi wtajemniczonych. Z tego, co wiadomo, są w Watykanie rozmaite kliki, walczące o wpływu, władzę i forsę. Zgodził się, a potem zrezygnował? Sytuacja go przerosła. Boża pomoc nie wystarczyła.
                  • alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 11:41
                    bene_gesserit napisała:

> Z tego, co wiadomo, są w Watykanie rozmaite kliki, walczące o wpływu, władzę i forsę.

Na pewno.
                    Ale to coś innego, niż napisałaś wyżej.
              • maslova Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 21:17
                > Jest o wiele bardziej niż prawdopodobne, że kiedy został papieżem, dowiedział się o rzeczach, o których wcześniej nie miał zielonego pojęcia.

Hmmm, ciekawa koncepcja.
                Nie wiem tylko, jak to się w takim razie ma do opinii, że JPII nie wiedział o przypadkach pedofilii właśnie dlatego, że był papieżem i był niejako chroniony przed tymi informacjami przez najbliższe otoczenie.
                • magda.z.bagien Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 22:23
                  maslova napisała:

> Hmmm, ciekawa koncepcja.
                  > Nie wiem tylko, jak to się w takim razie ma do opinii, że JPII nie wiedział o p
                  > rzypadkach pedofilii właśnie dlatego, że był papieżem i był niejako chroniony p
                  > rzed tymi informacjami przez najbliższe otoczenie.

Nijak. Jp2 wiedział i krył. Santo subito zanim prawda dotarła do opinii publicznej i teraz trzeba bronić statusu świętego, więc „nie wiedział ".
              • bistian Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 22:16
                bene_gesserit napisała:

> Jest o wiele bardziej niż prawdopodobne, że kiedy został papieżem, dowiedział s
                > ię o rzeczach, o których wcześniej nie miał zielonego pojęcia. Takich, o który
                > ch my też nie mamy zielonego pojęcia.

On był przez długie lata wysokim urzędnikiem w tym przedsiębiorstwie i osobą bardzo wpływową i decyzyjną. Donosicielstwo w KK, to plaga, więc nie wierzę, że nie miał o czymś pojęcia.

Prędzej uwierzę, że oferował się: ale chłopaki! ja tylko na chwilę! big_grin
          • primula.alpicola Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 16:31
            hanusinamama napisała:

> Podejrzewam, że dotarło do niego łajno całej tej organizacji i nie chciał stać
            > na czele tego łajna
            >

Jasne. Wcześniej nic a nic nie docierało, no skąd.
    • ichi51e Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 11:59
      na prwno wiedział kiedy ze sceny zejść.
      • kropkacom Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:04
        Szkoda, że wchodził na nią.
    • leosia-wspaniala Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:00
      Będzie żałoba narodowa i odwołają sylwestra marzeń?
      • marta.graca Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:14
        Ta żałoba narodowa to chyba nie w Polsce?
      • attiya Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:48
        No raczej, to Niemiec był, jak Tusk 🙃
      • primula.alpicola Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 16:26
        leosia-wspaniala napisał(a):

> Będzie żałoba narodowa i odwołają sylwestra marzeń?

Bez żartów, dla Niemca, podróby papieża?
        Papież był tylko jeden.
    • brytyjska.mgla Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:01
      Wiadomo, że szkoda człowieka. Ale jego pontyfikat obnażył przynajmniej hipokryzję KK. Tyle wieków budowania mitu papieża, jako boskiego wybrańca, który ma prowadzić owieczki do zbawienia, a Benedykt wywinął wszystkim numer i przeszedł sobie na emeryturę.
      A tak poza tym? Czy to oznacza, że w Polsce będzie żałoba narodowa i muszą odwołać Sylwestra w TVP.
      • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:14
        Chyba nie, bo to Niemiec był wink
    • beataj1 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:03
      Przecież to był taki sam konserwatywny beton jak pedopapiez polak.
      • martishia7 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:05
        Bardziej, zdaje się.
      • jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:06
        Uważam, że to porównanie jest dla Benedykta obraźliwe. Jeszcze napisz, że intelektualnie byli na tym samym poziomie.
        • alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:16
          jowita771 napisał:

> Jeszcze napisz, że intelektualnie byli na tym samym poziomie.
          >

bez znaczenia, na jakim poziomie byli.
          Obaj pracowali na rzecz tej samej, przestępczej organizacji.
        • beataj1 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:40
          Och nie byli. Benedykt stanowił zaplecze intelektualne, które pozwoliło uzasadnić histerie pedopapieza.

Przecież w biblii nigdzie nie jest zapisany zakaz antykoncepcji. Ta dwójka razem dokonala takiej interpretacji by pasowało pod ograniczenia pedopapieza.

I dzięki nim zginęły miliony podczas epidemii HIV.

Tymczasem wystarczyło by by inaczej zinterpretowali biblię

To co razem zabagnili już się nie uda odkręcić.
          • jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:03
            Pedopapiez był generalnie zafiksowany na doopie, interesowała go antykoncepcja, aborcja i homoseksualizm, czyli wyłącznie tematy powiązane z seksem. Taki to był teolog.
            • beataj1 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:07
              No i tu wkraczał Benedykt i to wszystko kreatywnie uzasadniał biblia.

Był takim samym szkodnikiem.
    • gaskama Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:04
      Bo był najfajniejszy w mafii?
    • sliwka_fioletowa Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:11
      Absolutnie mnie to nie interesuje
    • mia_mia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:14
      Nawet jeśli komuś jeden szef mafii wydaje się lepszym szefem mafii niż inni, to nadal nie staje się postacią pozytywną. Ja płakać po nim nie będę, a trwający od lat spektakl pod tytułem, pogorszył się stan zdrowia Benedykta był już nudny.
    • woman_in_love Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:20
      Facet, który wstąpił na sam szczyt, by uświadomić sobie, że stoi jedynie na wielkiej kupie g***** w katolickiej stajni Augiasza.

Po czym przerażony abdykował i zaszył się w samotni wiedząc, że zbawienie nie nadejdzie. Amen.

PS. Przynajmniej jest szansa, że dziwisz nie spuści z niego krwi do fiolek by sprzedawać potem jako relikwie.
      • gaskama Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:23
        O kurwa, przypomniałaś mi o tych relikwiach. 21 wiek. Jak mogliśmy dopuścić do tego, by ta mafia dyktowała nam zasady moralności. To się w głowie nie mieści.
        • malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:05
          No przeciez nie mafia dyktowala zasady moralnosci, tylko Jezus. Mafia zagarnela nauki Jezusa i wykorzystala do wlasnych celow. Jednak mimo wszystko jakis dostep do nauk byl i kto chcial mogl skorzystac i wg tych nauk zyc, majac cala te watykanska halastre gdzes. Nie wiem kim byl Jezus i czy w ogole byl, ale nauki jemu przypisywane sa wg mnie bardzo OK
          • snajper55 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:26
            malgosiagosia napisała:

> No przeciez nie mafia dyktowala zasady moralnosci, tylko Jezus. Mafia zagarnela
            > nauki Jezusa i wykorzystala do wlasnych celow. Jednak mimo wszystko jakis dost
            > ep do nauk byl i kto chcial mogl skorzystac i wg tych nauk zyc, majac cala te w
            > atykanska halastre gdzes. Nie wiem kim byl Jezus i czy w ogole byl, ale nauki j
            > emu przypisywane sa wg mnie bardzo OK

Tak samo można napisać o komunizmie. Choć komunizm w kilku społecznościach funkcjonował ( np w redukcjach jezuickich) a o chrześcijańskim społeczeństwie, nadstawiającym drugi policzek i miłującym swoich wrogów nie słyszałem.

S.
            • malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:56
              snajper55 napisał:

a o chrześcijańskim społeczeństwie, nads
              > tawiającym drugi policzek i miłującym swoich wrogów nie słyszałem.
              >
              > S.

A ja owszem.
              Dziwi mnie, ze zblo i belka w oku przyjmowane sa jako przenosnia, natomiast nadstawianie drugiego policzka odbierane jest zawsze wprost. A co takiego dziwnego i niespotykanego jest w milowaniu wrogow?

• niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:27
        Zanim się wspiął na szczyt tej kupy g to miał pełną świadomość, w czym się tapla i do czego przykłada rękę.
        • gaskama Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:33
          Ja myślę, że w sektach są albo wyrachowani skurwieke, którzy z sekty żyją albo bezmyślne owce. Nie wiem, do której grupy Benedykt należał. Bo, że JPIi do pierwszej grupy, to chyba wszyscy wiemy.
          • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:38
            Stawiam też na pierwszą, bo jako bezmyślna, ale pobożna owca spędziłby życie w jakimś klasztorze na dole hierarchii albo w wiejskiej parafii w głębokiej Bawarii.
            • gaskama Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:42
              Tez tak myślę.
            • milva24 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:47
              Też tak uważam. W uczciwych prostych księży wierzę, w uczciwych hierarchów już nie.
    • pkt4a Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:24
      Benedykt porzucił urząd papieża po tym jak kancelarie zaczęły się jemu przyglądać pod wzgledem prawnym .
      Skapitulował i schował się za murami vatykańskimi , nie wystawiał zza tych murów nosa , bał się konsekwencji prawnych , aresztowania , deportacji , itp
      Był nawet wniosek o postawienie jego niczym Milosevica i aktualnie Putina przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym w Hadze

www.racjonalista.pl/kk.php/s,1355/q,Papiez.przed.Trybunalem.Karnym.w.Hadze
    • riskylea Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:39
      Stary był to umarł.
    • bulzemba Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:45
      Zmarł facet przez którego żart z czasów mojego dzieciństwa - "jak witają się papieże" - przestał być abstrakcją.
      • jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:04
        Fakt, też pamiętam ten żart 😁
      • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:12
        big_grin
      • milva24 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:47
        big_grin
      • s12345s Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:10
        bulzemba napisała:

> Zmarł facet przez którego żart z czasów mojego dzieciństwa - "jak witają się papieże" - przestał być abstrakcją.

A jaki to żart, bo ja nie wiem. Napisz. smile
        • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:24
          Zapytaj księdza, jak przyjdzie po kolędzie.
          • s12345s Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:39
            niemcyy napisał(a):

> Zapytaj księdza, jak przyjdzie po kolędzie.

Do mnie nie przyjdzie, bo ja już od dawna, księdza nie przyjmuję po kolędzie.
            • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:54
              W takim razie: żart był zabawny, bo wcześniej zawsze był tylko jeden papież, nowy wybierany dopiero po śmierci poprzedniego, więc papieże nie mogli witać się ze sobą.
              • bulzemba Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:07
                Nie. Największy śmiech budziło gdy na to pytanie nie potrafił odpowiedzieć katolik.
                • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 20:43
                  Nie wiem, kiedy byłaś dzieckiem, ale o ile nie spędziłaś dzieciństwa w Indiach etc. to dookoła raczej wszyscy z grubsza znali procedurę z papieżem, nie trzeba być do tego katolikiem.
                  • bulzemba Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 00:36
                    właśnie o to chodzi, że wykładało się na tym pytaniu 90% pytanych w PL. W mega katolickiej wiosce.
                    • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 10:47
                      Ok smile Mają wierzyć, a nie myśleć wink
    • la_mujer75 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:08
      Ciekwa jestem, czy zaraz Franciszek abdykuje i kogo "duch świety" wybierze?
      Są juz jacyś kandydaci?
      • jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:11
        Niedawno był gdzieś artykuł, w którym czytałam, że jakiś Polak ma szanse. Mam nadzieję, że to tylko pobożne życzenia polskich klechów, bo to by był koszmar, znowu by polskie katolstwo szalało.
        • milva24 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:48
          Eee już by to chyba nie przeszło drugi raz, przynajmniej nie z takim wczuwaniem się.
          • jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:58
            Na pewno nie aż tak, ale laicyzację Polski i tak mogłoby spowolnić, a to mi jest nie na rękę.
      • alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:15
        la_mujer75 napisała:

> Są juz jacyś kandydaci?
        >
        Zawsze są. W tym Polak:
        deon.pl/kosciol/znany-watykanista-o-kard-krajewskim-wiarygodny-kandydat-na-kolejnego-papieza,2267609
      • q_fla [...] 31.12.22, 13:17
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • woman_in_love Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:31
          big_grinbig_grinbig_grin
        • la_mujer75 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:47
          Ale dowcip.
          smile smile smile
          Niech się, kużwa, weżmie za tych pacanów, co prowadzą te owce i barany.
    • lilia.z.doliny Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:13
      A to o nim hulal ten zart.
      Benedykt przybywa z pierwsza wizyta do Oświęcimia, przemawia do tłumu. Nagle się zamyśla, patrzy przed siebie, wskazuje ręką i mowi: a tam chodziliśmy na kremówki
      • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:23
        Całkiem możliwe, że jego starsi koledzy chodzili.
    • maslova Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:03
      Za Jackiem Dehnelem:

"Jadą na sygnale ciężarówki lukru na trumnę Benedykta XVI - a to, że "walczył ze skandalami pedofilskimi w kościele, ale przegrał", a to, że to "wybitny umysł". Mniejsza już o umysł, bo to jak z wielkością Wojtyły-poety. Ale weźmy skandale.

Przypominam zatem: Benedykt XVI chronił własnego brata, Georga Ratzingera. Georg był przez trzydzieści lat szefem chóru katedralnego w Ratyzbonie, Regensburger Domspatzen. Przez kilkadziesiąt lat kadra dopuszczała się tam ohydnej przemocy fizycznej i seksualnej wobec dzieci i młodzieży. Georg Ratzinger przyznał się, że policzkował chórzystów (acz "czuł się z tym źle"), natomiast wypierał się, jakoby wiedział o przemocy seksualnej.

Rzecznik Watykanu określił oskarżenia jako "kampanię wymierzoną w kościół, porównywalną z nazistowską propagandą". Ale kiedy przyszło do procesów, okazało się, że jednak dowody są niezbite i trzeba sięgnąć do kościelnej skarbony. W sumie ofiarami kierowników chóru przez kilkadziesiąt lat padło ponad pięćset osób (choć raport szacuje ich liczbę na ponad dwa tysiące!), wypłacono im prawie 4 mln euro odszkodowań. Oczywiście bratu papieża włos z głowy nie spadł.

Benedykt XVI był również autorem niesławnej instrukcji Kongregacji Wychowania Katolickiego, która zakazuje wyświęcania homoseksualistów na księży. Jest to oczywiście dość zabawne w kontekście tego, że Benedykt, przezywany "Starą Niemką", słynący z upodobania do dekoracyjnych ciuszków, wiele lat życia spędził u boku przystojnego, młodszego o blisko trzydzieści lat sekretarza Georga Gaensweina, z którym mieszkał pod jednym dachem aż do śmierci. Trzeba przyznać, że Gaenswein "piękniś u boku Benedykta", jak go nazywała prasa, też publicznie głosił różne homofobiczne poglądy, więc dobrali się jak w korcu maku. Z tej okazji przypominam Wam jeden z najbarwniejszych momentów tego pontyfikatu:"
      • 35wcieniu Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:18
        Miałam już pisać co nagle zaszło że nikt nie pamięta o bracie i ślepocie Benedykta na poczynania Georga, dobrze że jednak jest głos rozsądku.
        • jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:56
          Nie wiedziałam o tym bracie. Faktycznie chujowo się zachował jeden i drugi w tej sytuacji. Uważam jednak, że w porównaniu ze swym poprzednikiem i następcą, papież B16 jest i tak przyzwoitym człowiekiem. Z pedofilią w kościele coś próbował robić, ukarał Maciela, jakichś pedofilów i obrońców pedofilów zawiesił w pełnieniu obowiązków, Franek ich potem przywrócił.
          • niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:18
            Próbować coś robić to może dziecko w przedszkolu i obojętnie, czy wyjdzie brzydko czy ładnie to jest wspaniale, bo próbowało.

Ratzinger kłamał jeszcze niedługo przed śmiercią, że nie brał udziału w decyzji o dalszej karierze pedofila Petera H., który w Essen w latach 70. molestował chłopców, a Ratzinger jako biskup pomógł mu przenieść się w 1980 do Monachium, gdzie- niespodzianka!- znowu molestował dzieci. I zmurszały Benek do ostatniej chwili kłamał, że o tym nie wiedział, mimo że był obecny na posiedzieniach, zabierał na nich głos (pechowo wyszły protokoły i sprawa się rypsnęła) i podpisywał dokumenty.

A tu przyjdzie taka hanusina i chrzani, że jako papież dowiedział się, co kk odwala i ze smutku zrezygnował ze stołka.

www.stern.de/panorama/weltgeschehen/missbrauch-in-katholischer-kirche--papst-benedikt-widerspricht-sich-31555696.html
            • pkt4a Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 19:45
              Beniek , Rydzyk , prałat Jankowski , Sowa , Dziwisz , Boniecki , Jędraszewski i inni w tym ci niby "fajni" są po jednych pieniądzach , to ta sama Firma , to tylko odcienie tego samego mroku i zmyłka dla naiwnych

pl-pl.facebook.com/TygodnikNIE/
      • pani_tau Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:44
        Gdzie można znaleźć pełną wersję tekstu Dehnela?
        • aadrianka Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:08
          Na Facebooku
          • pani_tau Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:34
            aadrianka napisała:

> Na Facebooku

Dziękuję
      • youngagain Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:11
        Ok dzięki, nie wiedzialam
    • youngagain Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:59
      Tak, jako jeden z nielicznych chciał naprawdę ukrócić pedofilię. Oglądałam niedawno reportaż na ten temat i byłam zdziwiona bo nie znałam go od tej strony. Ale niestety nie udało mu się tosad
      • snajper55 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:20
        youngagain napisała:

> Tak, jako jeden z nielicznych chciał naprawdę ukrócić pedofilię. Oglądałam nied
        > awno reportaż na ten temat i byłam zdziwiona bo nie znałam go od tej strony. Al
        > e niestety nie udało mu się tosad

??? To tak, jakbyś napisała, że szef mafii chciał ukrócić w swej organizacji przestępczość.

S.
      • gaskama Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 20:38
        🤣🤣🤣
      • bene_gesserit Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 10:43
        Osiem lat pontyfikatu, problem zbadany i nagłośniony publicznie na całym świecie, setki tysięcy pracowników, niesamowite wpływy i dostęp do gigantycznej gotówki i mu się nie udało?

Biedny, najwyraźniej zabrakło mu szczęścia sad
    • borsuczyca.klusek Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:00
      To teraz czekamy na abdykację Franciszka 🙄
      • milva24 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:02
        Jeśli potwierdziłoby się, że następnym papieżem zostałby Polak to lepiej nie...Ja obstawiam akurat kogoś z Afryki, tam kościół coś jeszcze może zwojować bo na starym kontynencie już się jego możliwości moim zdaniem wyczerpały.
        • borsuczyca.klusek Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:17
          Osobiście nie wierzę w żadnego Polaka. Prędzej powrót do Włocha i ratowanie tego co zostało.
    • gdanskamarylka Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:15
      Chyba niekoniecznie był taki godny szacunku. Dehnel już go wypunktował na fb.
    • alba27 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 16:23
      Może nie mieli jak fo przenieść do innej parafii to oddelegowali na emeryturę.
    • primula.alpicola Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 16:27
      Udało mu się dożyć sędziwego wieku.
    • glasscraft Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:24
      Niech mu, jego poprzednikom i nastepcom ziemia bedzie bardzo ciezka, a Szatan niech im wydzieli specjalne miejscie w piekle.
      • snajper55 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:28
        glasscraft napisała:

> Niech mu, jego poprzednikom i nastepcom ziemia bedzie bardzo ciezka, a Szatan n
        > iech im wydzieli specjalne miejscie w piekle.

Niestety, Szatan ani piekło nie istnieje, dlatego dostojnicy kościelni używają życia tu i teraz, wiedząc o swej bezkarności.

S.
        • pkt4a Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 19:57
          Zbyt logiczny jesteś 55 smile , psujesz dorosłym zabawę i złudzenia a przecież ludzie jak dzieci tak lubią te różne taroty , bajeczki ze stajenkami , bajania o starcu z długą brodą i dużą rozwianą białą czupryną który wszystko widzi i słyszy jak taki mega Pegasus , i te bajeczki o niebie i piekle , horoskopy , numerologię , bajania o cudownych żródełkach i inne słodkie pierdy . Cwaniacy i nieroby tylko zbijają kasę na tych medalikach i obrazach cudami słynącymi .

pl-pl.facebook.com/TygodnikNIE/
        • malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 22:52
          snajper55 napisał:

piekło nie istnieje,
          > S.
          A skad wiesz?
          • dramatika Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:12
            malgosiagosia napisała:

> snajper55 napisał:
            >
            > piekło nie istnieje,
            > > S.
            > A skad wiesz?

Daj mu spokój, wierzy, że nie istnieje. Z wiarą się nie dyskutuje.
            • malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:28
              dramatika napisał(a):

> Daj mu spokój, wierzy, że nie istnieje. Z wiarą się nie dyskutuje.

No racja. Co ja robie?
              A taki logiczny niby. big_grin
              • bistian Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:42
                malgosiagosia napisała:

> No racja. Co ja robie?
                > A taki logiczny niby. big_grin

A u was w Woroneżu już po północy? I już do pracy pogonili? tongue_out
                • malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:54
                  bistian napisał:

> A u was w Woroneżu już po północy? I już do pracy pogonili? tongue_out

U nas zaledwie... prawie 6 PM
      • engine8t Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:58
        Abyscie wszyscy otrzymali od zycia to na co zaslugujecie..
        • malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 00:00
          engine8t napisał:

> Abyscie wszyscy otrzymali od zycia to na co zaslugujecie..

Nie badz taki msciwy.
          • engine8t Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 00:01
            Przeciez wam dobrze chyba zycze?
          • maslova Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 01:20
            malgosiagosia napisała:

> engine8t napisał:
            >
            > > Abyscie wszyscy otrzymali od zycia to na co zaslugujecie..
            >
            >
            > Nie badz taki msciwy.

Uderz w stół 😄😄😄

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka