jowita771 31.12.22, 11:52 Miał 95 lat.z trzech papieży, których pamiętam, ten był jedynym godnym szacunku, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 11:56 Od początku wyglądał na nieprzekonanego do tej funkcji i zawinął się z niej niewiele wolniej niż Henryk Walezy z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:00 Ciekawiło mnie, dlaczego nie chciał nieść swoego krzyża i nie uznał, że wybór na papieża to akt pt. bóg tak chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:42 Bo ty była wyjątkowa sytuacja. A na poważnie - to chyba lepiej, że abdykował, zamiast ciągnąć coś, do czego stwierdził, że się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:26 Podejrzewam, że dotarło do niego łajno całej tej organizacji i nie chciał stać na czele tego łajna Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:29 A nie był on przypadkiem zwolennikiem najgłębszego konserwatyzmu w kościele? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:33 Chyba nie sądzisz, że dopiero będąc papieżem zorientował sie, co to za łajno? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:58 hanusinamama napisała: > Podejrzewam, że dotarło do niego łajno całej tej organizacji i nie chciał stać > na czele tego łajna > DD Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:14 Na bank. Wcześniej całe życie temu łajnu podporzadkowal i się biedak nie zorientował, musiał dopiero papieżem zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:44 Jest o wiele bardziej niż prawdopodobne, że kiedy został papieżem, dowiedział się o rzeczach, o których wcześniej nie miał zielonego pojęcia. Takich, o których my też nie mamy zielonego pojęcia. Mnie specjalnie nie dziwi, że trzasnął drzwiami. Dziwi mnie natomiast, że zgodził się żyć w spokoju i luksusie zamiast ujawnić to, co wie. Bardzo nie po chrześcijańsku. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:52 bene_gesserit napisała: Dziwi mnie natomiast, że zgodz > ił się żyć w spokoju i luksusie zamiast ujawnić to, co wie. Bardzo nie po chrze > ścijańsku. > Mnie nie dziwi. Dziwi mnie, że ktokolwiek wierzy, że własny spokój i luksus mógł być dla niego mniej ważny niż dobro owiec. On nie tylko nie miał zamiaru nic ujawniać z tego, czego nie wiesz przypisując mu dobre intencje, ale o własnych przewałach świadomie kłamał: www.rp.pl/spoleczenstwo/art19310261-podwazona-wiarygodnosc-benedykta-xvi Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 19:47 bene_gesserit napisała: > Jest o wiele bardziej niż prawdopodobne, że kiedy został papieżem, dowiedział s > ię o rzeczach, o których wcześniej nie miał zielonego pojęcia. W krasnoludki też wierzysz? B16 zanim został capo di tutti capi sukienkowych od paru dekad należał do najściślejszego kierownictwa tej hydry i aktywnie nią kierował, więc opowieści o tym że jako papież został czymś zaskoczony mieszczą się na tej samej półce co te z krasnoludkami. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 19:49 klasyka. papież nigdy o niczym nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 20:33 Myślę, że są różne kręgi wtajemniczonych. Z tego, co wiadomo, są w Watykanie rozmaite kliki, walczące o wpływu, władzę i forsę. Zgodził się, a potem zrezygnował? Sytuacja go przerosła. Boża pomoc nie wystarczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 11:41 bene_gesserit napisała: > Z tego, co wiadomo, są w Watykanie rozmaite kliki, walczące o wpływu, władzę i forsę. Na pewno. Ale to coś innego, niż napisałaś wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 21:17 > Jest o wiele bardziej niż prawdopodobne, że kiedy został papieżem, dowiedział się o rzeczach, o których wcześniej nie miał zielonego pojęcia. Hmmm, ciekawa koncepcja. Nie wiem tylko, jak to się w takim razie ma do opinii, że JPII nie wiedział o przypadkach pedofilii właśnie dlatego, że był papieżem i był niejako chroniony przed tymi informacjami przez najbliższe otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 22:23 maslova napisała: > Hmmm, ciekawa koncepcja. > Nie wiem tylko, jak to się w takim razie ma do opinii, że JPII nie wiedział o p > rzypadkach pedofilii właśnie dlatego, że był papieżem i był niejako chroniony p > rzed tymi informacjami przez najbliższe otoczenie. Nijak. Jp2 wiedział i krył. Santo subito zanim prawda dotarła do opinii publicznej i teraz trzeba bronić statusu świętego, więc „nie wiedział ". Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 22:16 bene_gesserit napisała: > Jest o wiele bardziej niż prawdopodobne, że kiedy został papieżem, dowiedział s > ię o rzeczach, o których wcześniej nie miał zielonego pojęcia. Takich, o który > ch my też nie mamy zielonego pojęcia. On był przez długie lata wysokim urzędnikiem w tym przedsiębiorstwie i osobą bardzo wpływową i decyzyjną. Donosicielstwo w KK, to plaga, więc nie wierzę, że nie miał o czymś pojęcia. Prędzej uwierzę, że oferował się: ale chłopaki! ja tylko na chwilę! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 16:31 hanusinamama napisała: > Podejrzewam, że dotarło do niego łajno całej tej organizacji i nie chciał stać > na czele tego łajna > Jasne. Wcześniej nic a nic nie docierało, no skąd. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 11:59 na prwno wiedział kiedy ze sceny zejść. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:00 Będzie żałoba narodowa i odwołają sylwestra marzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:14 Ta żałoba narodowa to chyba nie w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:48 No raczej, to Niemiec był, jak Tusk 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 16:26 leosia-wspaniala napisał(a): > Będzie żałoba narodowa i odwołają sylwestra marzeń? Bez żartów, dla Niemca, podróby papieża? Papież był tylko jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
brytyjska.mgla Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:01 Wiadomo, że szkoda człowieka. Ale jego pontyfikat obnażył przynajmniej hipokryzję KK. Tyle wieków budowania mitu papieża, jako boskiego wybrańca, który ma prowadzić owieczki do zbawienia, a Benedykt wywinął wszystkim numer i przeszedł sobie na emeryturę. A tak poza tym? Czy to oznacza, że w Polsce będzie żałoba narodowa i muszą odwołać Sylwestra w TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:03 Przecież to był taki sam konserwatywny beton jak pedopapiez polak. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:06 Uważam, że to porównanie jest dla Benedykta obraźliwe. Jeszcze napisz, że intelektualnie byli na tym samym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:16 jowita771 napisał: > Jeszcze napisz, że intelektualnie byli na tym samym poziomie. > bez znaczenia, na jakim poziomie byli. Obaj pracowali na rzecz tej samej, przestępczej organizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:40 Och nie byli. Benedykt stanowił zaplecze intelektualne, które pozwoliło uzasadnić histerie pedopapieza. Przecież w biblii nigdzie nie jest zapisany zakaz antykoncepcji. Ta dwójka razem dokonala takiej interpretacji by pasowało pod ograniczenia pedopapieza. I dzięki nim zginęły miliony podczas epidemii HIV. Tymczasem wystarczyło by by inaczej zinterpretowali biblię To co razem zabagnili już się nie uda odkręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:03 Pedopapiez był generalnie zafiksowany na doopie, interesowała go antykoncepcja, aborcja i homoseksualizm, czyli wyłącznie tematy powiązane z seksem. Taki to był teolog. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:07 No i tu wkraczał Benedykt i to wszystko kreatywnie uzasadniał biblia. Był takim samym szkodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sliwka_fioletowa Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:11 Absolutnie mnie to nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:14 Nawet jeśli komuś jeden szef mafii wydaje się lepszym szefem mafii niż inni, to nadal nie staje się postacią pozytywną. Ja płakać po nim nie będę, a trwający od lat spektakl pod tytułem, pogorszył się stan zdrowia Benedykta był już nudny. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:20 Facet, który wstąpił na sam szczyt, by uświadomić sobie, że stoi jedynie na wielkiej kupie g***** w katolickiej stajni Augiasza. Po czym przerażony abdykował i zaszył się w samotni wiedząc, że zbawienie nie nadejdzie. Amen. PS. Przynajmniej jest szansa, że dziwisz nie spuści z niego krwi do fiolek by sprzedawać potem jako relikwie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:23 O kurwa, przypomniałaś mi o tych relikwiach. 21 wiek. Jak mogliśmy dopuścić do tego, by ta mafia dyktowała nam zasady moralności. To się w głowie nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:05 No przeciez nie mafia dyktowala zasady moralnosci, tylko Jezus. Mafia zagarnela nauki Jezusa i wykorzystala do wlasnych celow. Jednak mimo wszystko jakis dostep do nauk byl i kto chcial mogl skorzystac i wg tych nauk zyc, majac cala te watykanska halastre gdzes. Nie wiem kim byl Jezus i czy w ogole byl, ale nauki jemu przypisywane sa wg mnie bardzo OK Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:26 malgosiagosia napisała: > No przeciez nie mafia dyktowala zasady moralnosci, tylko Jezus. Mafia zagarnela > nauki Jezusa i wykorzystala do wlasnych celow. Jednak mimo wszystko jakis dost > ep do nauk byl i kto chcial mogl skorzystac i wg tych nauk zyc, majac cala te w > atykanska halastre gdzes. Nie wiem kim byl Jezus i czy w ogole byl, ale nauki j > emu przypisywane sa wg mnie bardzo OK Tak samo można napisać o komunizmie. Choć komunizm w kilku społecznościach funkcjonował ( np w redukcjach jezuickich) a o chrześcijańskim społeczeństwie, nadstawiającym drugi policzek i miłującym swoich wrogów nie słyszałem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:56 snajper55 napisał: a o chrześcijańskim społeczeństwie, nads > tawiającym drugi policzek i miłującym swoich wrogów nie słyszałem. > > S. A ja owszem. Dziwi mnie, ze zblo i belka w oku przyjmowane sa jako przenosnia, natomiast nadstawianie drugiego policzka odbierane jest zawsze wprost. A co takiego dziwnego i niespotykanego jest w milowaniu wrogow? Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:27 Zanim się wspiął na szczyt tej kupy g to miał pełną świadomość, w czym się tapla i do czego przykłada rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:33 Ja myślę, że w sektach są albo wyrachowani skurwieke, którzy z sekty żyją albo bezmyślne owce. Nie wiem, do której grupy Benedykt należał. Bo, że JPIi do pierwszej grupy, to chyba wszyscy wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:38 Stawiam też na pierwszą, bo jako bezmyślna, ale pobożna owca spędziłby życie w jakimś klasztorze na dole hierarchii albo w wiejskiej parafii w głębokiej Bawarii. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:47 Też tak uważam. W uczciwych prostych księży wierzę, w uczciwych hierarchów już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:24 Benedykt porzucił urząd papieża po tym jak kancelarie zaczęły się jemu przyglądać pod wzgledem prawnym . Skapitulował i schował się za murami vatykańskimi , nie wystawiał zza tych murów nosa , bał się konsekwencji prawnych , aresztowania , deportacji , itp Był nawet wniosek o postawienie jego niczym Milosevica i aktualnie Putina przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym w Hadze www.racjonalista.pl/kk.php/s,1355/q,Papiez.przed.Trybunalem.Karnym.w.Hadze Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 12:45 Zmarł facet przez którego żart z czasów mojego dzieciństwa - "jak witają się papieże" - przestał być abstrakcją. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:10 bulzemba napisała: > Zmarł facet przez którego żart z czasów mojego dzieciństwa - "jak witają się papieże" - przestał być abstrakcją. A jaki to żart, bo ja nie wiem. Napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:24 Zapytaj księdza, jak przyjdzie po kolędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
s12345s Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:39 niemcyy napisał(a): > Zapytaj księdza, jak przyjdzie po kolędzie. Do mnie nie przyjdzie, bo ja już od dawna, księdza nie przyjmuję po kolędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:54 W takim razie: żart był zabawny, bo wcześniej zawsze był tylko jeden papież, nowy wybierany dopiero po śmierci poprzedniego, więc papieże nie mogli witać się ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:07 Nie. Największy śmiech budziło gdy na to pytanie nie potrafił odpowiedzieć katolik. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 20:43 Nie wiem, kiedy byłaś dzieckiem, ale o ile nie spędziłaś dzieciństwa w Indiach etc. to dookoła raczej wszyscy z grubsza znali procedurę z papieżem, nie trzeba być do tego katolikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 00:36 właśnie o to chodzi, że wykładało się na tym pytaniu 90% pytanych w PL. W mega katolickiej wiosce. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:08 Ciekwa jestem, czy zaraz Franciszek abdykuje i kogo "duch świety" wybierze? Są juz jacyś kandydaci? Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:11 Niedawno był gdzieś artykuł, w którym czytałam, że jakiś Polak ma szanse. Mam nadzieję, że to tylko pobożne życzenia polskich klechów, bo to by był koszmar, znowu by polskie katolstwo szalało. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:48 Eee już by to chyba nie przeszło drugi raz, przynajmniej nie z takim wczuwaniem się. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:58 Na pewno nie aż tak, ale laicyzację Polski i tak mogłoby spowolnić, a to mi jest nie na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:15 la_mujer75 napisała: > Są juz jacyś kandydaci? > Zawsze są. W tym Polak: deon.pl/kosciol/znany-watykanista-o-kard-krajewskim-wiarygodny-kandydat-na-kolejnego-papieza,2267609 Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla [...] 31.12.22, 13:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:47 Ale dowcip. Niech się, kużwa, weżmie za tych pacanów, co prowadzą te owce i barany. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:13 A to o nim hulal ten zart. Benedykt przybywa z pierwsza wizyta do Oświęcimia, przemawia do tłumu. Nagle się zamyśla, patrzy przed siebie, wskazuje ręką i mowi: a tam chodziliśmy na kremówki Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 13:23 Całkiem możliwe, że jego starsi koledzy chodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:03 Za Jackiem Dehnelem: "Jadą na sygnale ciężarówki lukru na trumnę Benedykta XVI - a to, że "walczył ze skandalami pedofilskimi w kościele, ale przegrał", a to, że to "wybitny umysł". Mniejsza już o umysł, bo to jak z wielkością Wojtyły-poety. Ale weźmy skandale. Przypominam zatem: Benedykt XVI chronił własnego brata, Georga Ratzingera. Georg był przez trzydzieści lat szefem chóru katedralnego w Ratyzbonie, Regensburger Domspatzen. Przez kilkadziesiąt lat kadra dopuszczała się tam ohydnej przemocy fizycznej i seksualnej wobec dzieci i młodzieży. Georg Ratzinger przyznał się, że policzkował chórzystów (acz "czuł się z tym źle"), natomiast wypierał się, jakoby wiedział o przemocy seksualnej. Rzecznik Watykanu określił oskarżenia jako "kampanię wymierzoną w kościół, porównywalną z nazistowską propagandą". Ale kiedy przyszło do procesów, okazało się, że jednak dowody są niezbite i trzeba sięgnąć do kościelnej skarbony. W sumie ofiarami kierowników chóru przez kilkadziesiąt lat padło ponad pięćset osób (choć raport szacuje ich liczbę na ponad dwa tysiące!), wypłacono im prawie 4 mln euro odszkodowań. Oczywiście bratu papieża włos z głowy nie spadł. Benedykt XVI był również autorem niesławnej instrukcji Kongregacji Wychowania Katolickiego, która zakazuje wyświęcania homoseksualistów na księży. Jest to oczywiście dość zabawne w kontekście tego, że Benedykt, przezywany "Starą Niemką", słynący z upodobania do dekoracyjnych ciuszków, wiele lat życia spędził u boku przystojnego, młodszego o blisko trzydzieści lat sekretarza Georga Gaensweina, z którym mieszkał pod jednym dachem aż do śmierci. Trzeba przyznać, że Gaenswein "piękniś u boku Benedykta", jak go nazywała prasa, też publicznie głosił różne homofobiczne poglądy, więc dobrali się jak w korcu maku. Z tej okazji przypominam Wam jeden z najbarwniejszych momentów tego pontyfikatu:" Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:18 Miałam już pisać co nagle zaszło że nikt nie pamięta o bracie i ślepocie Benedykta na poczynania Georga, dobrze że jednak jest głos rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:56 Nie wiedziałam o tym bracie. Faktycznie chujowo się zachował jeden i drugi w tej sytuacji. Uważam jednak, że w porównaniu ze swym poprzednikiem i następcą, papież B16 jest i tak przyzwoitym człowiekiem. Z pedofilią w kościele coś próbował robić, ukarał Maciela, jakichś pedofilów i obrońców pedofilów zawiesił w pełnieniu obowiązków, Franek ich potem przywrócił. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:18 Próbować coś robić to może dziecko w przedszkolu i obojętnie, czy wyjdzie brzydko czy ładnie to jest wspaniale, bo próbowało. Ratzinger kłamał jeszcze niedługo przed śmiercią, że nie brał udziału w decyzji o dalszej karierze pedofila Petera H., który w Essen w latach 70. molestował chłopców, a Ratzinger jako biskup pomógł mu przenieść się w 1980 do Monachium, gdzie- niespodzianka!- znowu molestował dzieci. I zmurszały Benek do ostatniej chwili kłamał, że o tym nie wiedział, mimo że był obecny na posiedzieniach, zabierał na nich głos (pechowo wyszły protokoły i sprawa się rypsnęła) i podpisywał dokumenty. A tu przyjdzie taka hanusina i chrzani, że jako papież dowiedział się, co kk odwala i ze smutku zrezygnował ze stołka. www.stern.de/panorama/weltgeschehen/missbrauch-in-katholischer-kirche--papst-benedikt-widerspricht-sich-31555696.html Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 19:45 Beniek , Rydzyk , prałat Jankowski , Sowa , Dziwisz , Boniecki , Jędraszewski i inni w tym ci niby "fajni" są po jednych pieniądzach , to ta sama Firma , to tylko odcienie tego samego mroku i zmyłka dla naiwnych pl-pl.facebook.com/TygodnikNIE/ Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:44 Gdzie można znaleźć pełną wersję tekstu Dehnela? Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:34 aadrianka napisała: > Na Facebooku Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 14:59 Tak, jako jeden z nielicznych chciał naprawdę ukrócić pedofilię. Oglądałam niedawno reportaż na ten temat i byłam zdziwiona bo nie znałam go od tej strony. Ale niestety nie udało mu się to Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:20 youngagain napisała: > Tak, jako jeden z nielicznych chciał naprawdę ukrócić pedofilię. Oglądałam nied > awno reportaż na ten temat i byłam zdziwiona bo nie znałam go od tej strony. Al > e niestety nie udało mu się to ??? To tak, jakbyś napisała, że szef mafii chciał ukrócić w swej organizacji przestępczość. S. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 10:43 Osiem lat pontyfikatu, problem zbadany i nagłośniony publicznie na całym świecie, setki tysięcy pracowników, niesamowite wpływy i dostęp do gigantycznej gotówki i mu się nie udało? Biedny, najwyraźniej zabrakło mu szczęścia Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:00 To teraz czekamy na abdykację Franciszka 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:02 Jeśli potwierdziłoby się, że następnym papieżem zostałby Polak to lepiej nie...Ja obstawiam akurat kogoś z Afryki, tam kościół coś jeszcze może zwojować bo na starym kontynencie już się jego możliwości moim zdaniem wyczerpały. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:17 Osobiście nie wierzę w żadnego Polaka. Prędzej powrót do Włocha i ratowanie tego co zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
gdanskamarylka Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 15:15 Chyba niekoniecznie był taki godny szacunku. Dehnel już go wypunktował na fb. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 16:23 Może nie mieli jak fo przenieść do innej parafii to oddelegowali na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 16:27 Udało mu się dożyć sędziwego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:24 Niech mu, jego poprzednikom i nastepcom ziemia bedzie bardzo ciezka, a Szatan niech im wydzieli specjalne miejscie w piekle. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 18:28 glasscraft napisała: > Niech mu, jego poprzednikom i nastepcom ziemia bedzie bardzo ciezka, a Szatan n > iech im wydzieli specjalne miejscie w piekle. Niestety, Szatan ani piekło nie istnieje, dlatego dostojnicy kościelni używają życia tu i teraz, wiedząc o swej bezkarności. S. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 19:57 Zbyt logiczny jesteś 55 , psujesz dorosłym zabawę i złudzenia a przecież ludzie jak dzieci tak lubią te różne taroty , bajeczki ze stajenkami , bajania o starcu z długą brodą i dużą rozwianą białą czupryną który wszystko widzi i słyszy jak taki mega Pegasus , i te bajeczki o niebie i piekle , horoskopy , numerologię , bajania o cudownych żródełkach i inne słodkie pierdy . Cwaniacy i nieroby tylko zbijają kasę na tych medalikach i obrazach cudami słynącymi . pl-pl.facebook.com/TygodnikNIE/ Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 22:52 snajper55 napisał: piekło nie istnieje, > S. A skad wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:12 malgosiagosia napisała: > snajper55 napisał: > > piekło nie istnieje, > > S. > A skad wiesz? Daj mu spokój, wierzy, że nie istnieje. Z wiarą się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:28 dramatika napisał(a): > Daj mu spokój, wierzy, że nie istnieje. Z wiarą się nie dyskutuje. No racja. Co ja robie? A taki logiczny niby. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:42 malgosiagosia napisała: > No racja. Co ja robie? > A taki logiczny niby. A u was w Woroneżu już po północy? I już do pracy pogonili? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:54 bistian napisał: > A u was w Woroneżu już po północy? I już do pracy pogonili? U nas zaledwie... prawie 6 PM Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zmarł Benedykt XVI 31.12.22, 23:58 Abyscie wszyscy otrzymali od zycia to na co zaslugujecie.. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 00:00 engine8t napisał: > Abyscie wszyscy otrzymali od zycia to na co zaslugujecie.. Nie badz taki msciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 00:01 Przeciez wam dobrze chyba zycze? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Zmarł Benedykt XVI 01.01.23, 01:20 malgosiagosia napisała: > engine8t napisał: > > > Abyscie wszyscy otrzymali od zycia to na co zaslugujecie.. > > > Nie badz taki msciwy. Uderz w stół 😄😄😄 Odpowiedz Link Zgłoś