felis.viridis 31.12.22, 13:42 Jak zafarbować garsonkę - mieszanka wełny ze sztucznym dodatkiem, pranie tylko chemiczne. Czy ktoś próbował samodzielnie albo zna miejsce w Polsce, gdzie wykonują takie usługi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bazia_morska Re: farbowanie wełnianej garsonki 31.12.22, 14:35 Wełnę farbuje się w innych warunkach niż syntetyki, więc etap farbowania był na etapie przędzy, a nie gotowej tkaniny, więc nic nie zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: farbowanie wełnianej garsonki 31.12.22, 14:45 Domowe farbowanie tkanin z mieszanych włókien (naturalne/sztuczne) nie da jednolitych efektów. Nie zaleca się w ogóle farbowania jeżeli udział syntetycznych włókien jest wyższy niż 30% (maksymalnie 50%), a i wtedy uzyskasz melanż. Sztuczne włókna (także szwy) jak poliester, poliamid, alkryl się nie zafarbują. Istnieją wprawdzie farby także dla włókien z poliestru i poliamidu, ale efekty nie będę takie same jak na wełnie, czy bawełnie, bo potrzebujesz wtedy dwóch osobnych farbowań, a przy wełnie raczej się tego zaleca. Wełna wymaga specjalnych farb, uj wie co ci wyjdzie, jak potraktujesz ją farbą do syntetyku. Domowe farbowanie naturalnych włókien wymaga też moczenia, do tego w gorącej, albo ciepłej wodzie, ubrania z tkanin nie nadających się do prania mogą stracić i prawdopodobnie stracą fason. Czy w punktach usługi robią to jakoś inaczej, nie wiem, prawdopodobnie nie, tak jest tylko wygodniej, ale ograniczenia efektów zostaną te same, bo mieszane są zawsze trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: farbowanie wełnianej garsonki 31.12.22, 14:56 ja farbowałam niedawno swoja kurtkę farbami simplicol. Zreszta wziete z tego forum. Kurtka ufarbowała sie "przepięknie" i "jak nowa". Farbowanie bajecznie proste, w pralce. Pralka nie doznała żadnych uszkodzeń (np. zasyfienia). Moze być dodatek sztuczny ale nie powyżej jakiegos %, juz nie pamietam jakiego. Nie wiem, czy nadaje sie do wełny ale warto wejść na strone i sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś