sabina211 Re: tajemnica męża 31.12.22, 20:05 A może sam o tym nie wie (o zasiłku pobieranym przez rodziców), skoro był dzieckiem???Mój syn miał orzeczenie o niepełosprawności od 10 do 16 roku życia (potem nie, sam nie chciał przedłużać), ale nie sądzę, żeby teraz był świadomy, że za tym szły jakieś pieniądze dla rodziców. Nie tyle, że to ukrywaliśmy, ile nie trąbiliśmy co miesiąc "przyszedł zasiłek." Na pewno jest świadomy, że miał orzeczenie o kształceniu specjalnym, bo to miał do matury, ale medyczne??? Jeśli mąż funkcjonuje ok przez 15 lat, a Tobie jest z nim dobrze to tak napawdę, o co chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianna2018 Re: tajemnica męża 31.12.22, 21:49 niebo.wieje.chlodem napisała: > Jesteśmy małżeństwem już prawie 15 lat. > 1 szkolne dziecko. > Jakiś czas temu, ktoś mi powiedział, że x lat temu moja teściowa brała latami z > asiłek pielęgnacyjny na mojego męża. > Mąż ma dwóch braci ale chodziło dokładnie o męża. > Mąż nigdy nic mi o tym nie mówił... > A chyba powinien, prawda?? > Info jest prawdziwe (od urzędnika po prostu, więc nie ma żadnego "ale"...) > Co robić? Męża nie chcę pytać bo się nie przyzna a przy okazji domyśli się od k > ogo mam takie informacje bo znamy tę osobę. > I pytanie: co ukrył? Chorobę psychiczną? Aspergera? Upośledzenie umysłowe? Jest > sprawny fizycznie a więc gorzej...bo na 100% chodzi o coś innego? > Co robić???????????? Może miał alergię. Mega popularne swego czasu było branie zp na alergiczne dzieci. Zasiłek dostawało się na podstawie zaświadczenia pediatry. Nie tak jak teraz, na podstawie orzeczenia zespołu ds. niepełnosprawności. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: tajemnica męża 01.01.23, 12:12 Ależ proszę, historia z życia - lata temu pewna matka brała zasiłek na 3 dzieci z rozpoznaną wowczas celiakią. Dzieci w międzyczasie kilka ładnych lat rąbaly bułeczki i makaron bez żadnej szkody dla zdrowiu, zostały wiec powtórnie przebadane. Wytyczne i możliwości diagnostyczne w tym czasie się zmieniły - i okazało się, ze dzieci nie maja i nigdy nie miały żadnej celiakii. Pani, ku swej wielkiej rozpaczy- jako ze rodzina pochodziła z zapadłej wsi - straciła ten zasiłek. Odpowiedz Link Zgłoś