Dodaj do ulubionych

Żabka dla wybrańców

10.01.23, 22:42
W Katowicach, na osiedlu strzeżonym pojawił się sklep Żabka dostępny wyłącznie dla mieszkańców osiedla. Nie miałam pojęcia, że to taka luksusowa sieć sklepów. Co ematki na to? next.gazeta.pl/next/7,151003,29341061,zabka-reaguje-na-zmieszanie-w-sieci-w-zwiazku-ze-sklepem-tylko.amp
Obserwuj wątek
    • mysiaapysia Re: Żabka dla wybrańców 10.01.23, 22:49
      Z artykułu wynika, że to nie sklep wywiesił taką tablicę i została ona zdjęta. Ale mnie zastanawia co innego - po co kupować lokal usługowy na zamkniętym osiedlu. Przecież automatycznie oznacza to mniej klientów z powodu ich ograniczenia do mieszkańców znających kod albo mających klucz do bramki.
      • profes79 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 06:29
        Dokładnie. Druga rzecz - na tym zamkniętym osiedlu jest jakiś zarządca albo jakaś wspólnota - ktoś zgodę na Żabkę musiał wyrazić zwłaszcza, że o ile kojarzę zgoda - a przynajmniej brak sprzeciwu - jest wymagany przy koncesji na sprzedaż alkoholu.
        • mysiaapysia Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 07:24
          Zgoda wspólnoty wymagana jest tylko na sprzedaż alkoholu. Na samo prowadzenie sklepu czy innego lokalu usługowego nie jest wymagana.
          • profes79 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 07:51
            No ok - żabka bez alkoholu?
            • mysiaapysia Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 08:02
              U mnie jest taka. Zmienił się franczyzobiorca i enty miesiąc czeka na uchwałę wspólnoty w sprawie zgody na alkohol.
              • iberka Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 08:05
                Na moim osiedlu czekałby tak sobie dekadę albo pół
            • quilte Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 19:25
              Znam "Żabkę" bez alkoholu, działa z powodzeniem już parę lat. Fakt, ma specyficzne położenie.
      • panna.nasturcja Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 20:03
        Nie została zdjęta, dalej wisi, tylko ta pokazywana na zdjęciach to jest powiększenie, faktyczna tabliczka jest mniejsza, na budce strażników.
        Z innego artykułu wczoraj wyczytałam, że do sklepu nie da się wjeść, ochrona osiedla nie wpuszcza.
        Właściciel tej żabki będzie miał poważny problem.
      • hanusinamama Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 20:09
        Jak osiedle odpowiednio duże to sami meiszkancy zapewnią dochód
    • madame_edith Re: Żabka dla wybrańców 10.01.23, 23:47
      Nie bulwersuje mnie to ani trochę oraz ani trochę nie obchodzi. Żabki na każdym rogu, można iść do innej.
    • triss_merigold6 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 06:48
      Abstrahując od ekonomicznego sensu owego pomysłu, nie bulwersuje się specjalnie, omijam Żabki bez względu na lokalizację (organicznie nie znoszę Żabek, wpienia mnie w nich wszystko, z zamulającym personelem włącznie).
      • kasandra33 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 07:06
        Aplikacje pani ma? Polecam hot doga, może kawę itp. - to jest denerwujące.
        • droch Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 07:53
          Chyba masz objawy nerwicy…
        • superematka Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 16:06
          kasandra33 napisała:

> Aplikacje pani ma? Polecam hot doga, może kawę itp. - to jest denerwujące.
          Jest. Kiedyś wstąpiłam po jakąś drobnostkę i cały zestaw pytań. Młoda sprzedawczyni ze śmiechem powiedziała, no skończyłam recytować 😉
      • purchawka2020 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 08:03
        To sklepy dla pijaków.
        • lauren6 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:05
          Obie oczadziałyście. Sklep jak każdy inny. Czasami mają fajne promocje. Do tego kasy samoobsługowe, więc można nie mieć kontaktu z obsługą jeśli ktoś cierpi na socjofobię.
          • figa_z_makiem99 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:19
            Żabki???
            • lauren6 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:30
              Co Żabki?
              • figa_z_makiem99 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:35
                Nie widziałam żabki z kasą samoobsługową ,a mam ich 10 w okolicy, oprócz alkoholu i kilku dziwnych produktów w zaporowych cenach, niczego tam nie ma. Heetsy są tam droższe niż normalnie. Może ponylilo ci się z biedronką?
                • profes79 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:37
                  Nie; są kasy samoobsługowe w żabkach - nie wszystkich ale w sporej ich części.
                  • figa_z_makiem99 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:39
                    Mieszkam w Trójmieście i nie widziałam, a na każdym rogu żabka.
                    • m_incubo Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 13:18
                      Żabki występują także poza Trójmiastem. I mają kasy samoobsługowe.
                      To że ty czegoś nie widziałaś i w związku z tym podejrzewasz, że nie istnieje, nie ma żadnego znaczenia.
                • lauren6 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:39
                  U mnie w okolicy wszystkie Żabki mają kasy samoobsługowe.

Z resztą skąd możesz wiedzieć jakie kasy są u ciebie w Żabkach, skoro niżej piszesz, że je omijasz big_grin Narracja ci się posypała.
                  • figa_z_makiem99 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:42
                    Chodzę jak mi zabraknie heetsow po1 paczkę, jak rasowy nalogowiec.
                • triismegistos Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:39
                  Potwierdzam, w żabkach są kasy samoobsługowe. Nie we wszystkich, raczej w tych większych, ale są.
                  • hanusinamama Re: Żabka dla wybrańców 12.01.23, 09:16
                    Nie chodzisz, nie kupujesz ale wiesz ze są. Fascynujące
                    • triismegistos Re: Żabka dla wybrańców 12.01.23, 09:19
                      Nigdzie nie pisałam, że nie chodzę do żabek 🙄
                • ju_mi Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:40
                  Nic jej się nie pomyliło. Są Żabki z kasami samoobsługowymi. Sama z takiej korzystam koło pracy.
                  • figa_z_makiem99 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:44
                    Czyli Gdynia jest opóźniona. Nadal nie ogarniam fenomenu tego sklepu, niedługo nie będzie żadnego wyboru oprócz żabki i te reklamy, jaka to wolność i w dobrym stylu kupować w żabce smile
                    • angazetka Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 16:17
                      Trudno, by się reklamowali, że to w złym stylu u nich kupować big_grin
                      Fenomen jest banalnie prosty: jest blisko i długo czynna, więc zawsze można po coś wyskoczyć awaryjnie.
                • angazetka Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 12:35
                  Yyy, w Warszawie praktycznie każda Żabka, jaką znam, ma kasę samoobsługową. Teraz zaczynają też się pojawiać całe Żabki bez obsługi.
                • feniks_z_popiolu Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 12:49
                  Znam dwie takie Żabki z kasami samoobsługowymi ze skanerem do kodów. Jedna malutka, schowana a druga od ulicy w uczęszczanym miejscu. Generalnie sieć omijam szerokim łukiem, ceny z sufitu, oferta uboga a obsługa albo naburmuszona albo mało kumata. Jeszcze kilka lat temu za każdym razem było "a bez grosika można"? sad
                • 7katipo Re: Żabka dla wybrańców 12.01.23, 14:19
                  W zasięgu wzroku mam w tej chwili trzy 🐸
                  W każdej jest opcja kasy samoobsługowej.
                  • 7katipo Re: Żabka dla wybrańców 12.01.23, 14:22
                    W Trójmieście.
                    W Gdańsku dokładnie.
    • login.na.raz Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 07:02
      Znów robienie afery z niczego
    • beata985 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 07:58
      Przede wszystkim to żabka otworzyła sklep w tej lokalizacji...Nie wiedzieli, że to zamknięte osiedle czy ktoś sobie jaja zrobił A dostęp do sklepu jest bezproblemowy?
      • mysiaapysia Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 08:05
        Ja zawsze powtarzam szukającym lokali do zakupu lub wynajęcia, aby wybierali tylko lokale z wejście od ogólnodostępnej ulicy. Bo lokale wewnątrz osiedla mogą być obarczone ryzykiem ogrodzenia się przez wspólnotę lub spółdzielnię i wtedy jest kicha taka jaka w powyższym artykule.
      • panna.nasturcja Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 20:06
        Tam nie ma dostępu do sklepów dla ludzi, którzy nie mieszkają na tym osiedlu.
    • login.na.raz Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 08:41
      Czekam na aferę, że ktoś nie może zrobić zakupów w szkolnym sklepiku, bo nie chcą wpuścić go do szkoły.
      Jak również czekam na artykuł, że ktoś inny nie może skorzystać z automatu z kawą, który stoi na terenie korpo do której wejść mogą tylko pracownicy
      • iwoniaw Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 09:25
        login.na.raz napisała:

> Czekam na aferę, że ktoś nie może zrobić zakupów w szkolnym sklepiku, bo nie ch
        > cą wpuścić go do szkoły.
        > Jak również czekam na artykuł, że ktoś inny nie może skorzystać z automatu z ka
        > wą, który stoi na terenie korpo do której wejść mogą tylko pracownicy

My toughts exactly 🤣🤣🤣
    • szmytka1 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 08:59
      Nic na to, nigdy nie kupuję w żabce, paczki czasem nadaję.
    • woman_in_love Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 09:26
      Fajny pomysł. Koleżanka mieszka nad ogólnodostępną żabką i ma dramat:
      - wrzaski dziwnej młodzieży do 23
      - szczekające kundle
      - jakieś snujące się pijaczki
      - obszczane wejście do jej klatki, która jest obok żabki + psie kupy
      - butelki i śmieci zostawione przy wejściu do klatki
    • ga-ti Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 09:42
      W Katowicach Żabki na każdym rogu ulicy, więc problemu z dostępem do tych sklepów nie ma żadnego.
      Osiedle zamknięte może liczyć sobie kilka dużych bloków, więc klienteli całkiem dużo. A lokalizacja może częściowo wyeliminować "żulowate" towarzystwo.
      • sumire Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:15
        Częściowo. Zamknięte osiedla jako symbole spokojnego życia to jeden z najzabawniejszych mitów w Polsce.
    • lauren6 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:06
      Wolałabym pracę w Żabce na zamkniętym osiedlu niż w Żabce w Kobyłce.
    • figa_z_makiem99 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:13
      😄 też mnie żabki wk.....ją, omijam je.
      • hanusinamama Re: Żabka dla wybrańców 12.01.23, 09:17
        Może dlatego nie wiesz, ze mają kasy samoobsługowe...i uwaga: w Trójmiescie też takie są.
    • triismegistos Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 10:43
      Wkruwiają mnie osiedla zamknięte, ale to czy jest tam żabka czy nie w ogóle mi nie robi.
      • hanusinamama Re: Żabka dla wybrańców 12.01.23, 09:18
        Pytanie co cię nie wkurwia.
        • triismegistos Re: Żabka dla wybrańców 12.01.23, 09:21
          Hanusina, ty piłaś coś do śniadania, czy tak bez powodu ci bije?
          • latarnia_umarlych Re: Żabka dla wybrańców 12.01.23, 10:18
            triismegistos napisała:

> Hanusina, ty piłaś coś do śniadania, czy tak bez powodu ci bije?
            >

Zaryzykuję tezę, że potrzeba dosrania triss_merigold zalała jej oczy i dlatego tak nerwowo za tobą biega po wątku.
    • m_incubo Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 13:24
      Nic.
      99% mieszkańców Katowic, w tym ja, nie ma potrzeby kupować w tej Żabce, bo ma do wyboru ok. 140 innych Żabek w mieście.
      Za to mieszkańcy osiedla i personel są uwolnieni od licznych żuli i innych wszelkiej maści patoli, którym po 22 zabraknie Bociana.
      Nie widzę problemu. Gdzieś jest w ogóle problem?
    • arthwen Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 13:27
      Ale jakoś ci to przeszkadza?
      Dla mnie to ganc egal, Żabek są setki, i ja z tych setek też nigdy nie skorzystam (nie, że aż tak bojkotuję, chociaż nie przepadam, ale w razie konieczności skorzystam), tylko ze wzgledu na odległość od aktualnego miejsca pobytu. Co mi za różnica, że na jakimś osiedlu w Katowicach też jest taka z której nie będę korzystać?
      To chyba właściciel/franczyzobiorca powinien się przejmować, że ma ograniczoną klientelę? A jeśli jemu nie przeszkadza, to czemu komukolwiek powinno?
    • male_a_cieszy Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 14:21
      Zupełnie mi to nie przeszkadza, Żabek wszędzie na pęczki, a w tym konkretnym przypadku po drugiej stronie ulicy jest Aldi, a po drugiej stronie tego osiedla Silesia City Center. Więc to nie jest tak, że biedni okoliczni mieszkańcy są pozbawieni dostępu do jedynego sklepu w okolicy.
    • asia_i_p Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 14:36
      Wykończą sklep, przeniesie się gdzie indziej i będą chodzić do dalszego. Ich wybór, głupi moim zdaniem.
      • panna.nasturcja Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 20:08
        Wykończą franczyzobiorcę, który latami będzie spłacał długi.
        A o lokalizacji sklepu nie decydował on, tylko zarząd żabki. Pewńie mu nie powiedzieli, że nie będzie tam wolno wchodzić ludziom, którzy nie mieszkają na osiedlu.
        • asia_i_p Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 20:10
          A to gorzej. Myślałam, że franczyzobiorca może sobie przenieść sklep do innej lokalizacji.
        • pyza-wedrowniczka Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 20:22
          Jak osiedle zamknięte to chyba nie liczył, że będzie inaczej i ludzie będą mogli bez ograniczeń wchodzić na teren
        • profes79 Re: Żabka dla wybrańców 11.01.23, 20:27
          Franszyzobiorca ma swój rozum i chyba ogląda miejscówkę - chyba, że wodzi palcem po mapie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka