Dodaj do ulubionych

Wypieranie sie zdrady

17.01.23, 12:58
Na bazie watku o facecie, ktory prowadzil podwojne zycie za plecami partnerki.
Czy moze mi ktos wyjasnic, bo ten motyw przewija sie wielokrotnie, wiec to chyba jakis schemat meskiego (czy tylko meskiego) zachowania.
Gosc jest zlapany na zdradzie, przedstawiane sa kolejne dowody materialne, zdjecia, screeny, smsy itd. A on sie wypiera, wykreca, przysiega , ze nic nie bylo, idzie w zaparte. Robi z partnerki wariatke, zarzuca paranoje, wmawia omamy.
Jaki jest sens tego? Finalnie przygnieciony materialem dowodowym I tak przyznaje sie do romansu. Czesto obwinia partnerke.
Po co to wszystko? Brak odwagi cywilnej, wplatanie sie w siec klamstw, co kieruje takimi ludzmi? Co chca uzyskac? Dlaczego nie przyznaja sie od razu, skoro I tak sprawa jest przegrana.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 13:01
      Mechanizm "jak cię złapią za rękę mów, że to nie twoja ręka" jest stary jak świat i dotyczy nie tylko zdrady.
      • engine8t Re: Wypieranie sie zdrady 18.01.23, 00:28
        Malo tego - zeby to potwierdzic to popros o siekierke i ja odetnij nie zdradzajac se po minie
    • arthwen Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 13:02
      Bo mają złudzenia, że uda im się wywinąć, albo chociaż przerzucić lub zmniejszyć winę.
    • primula.alpicola Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 13:12
      Bo do końca wierzą, że to zadziała i nic nie będzie się musiało zmienić.
    • pure_cashmere Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 13:20
      pewnie to narcyz, oni tak mają
    • pade Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 13:24
      Najzwyklejsza niedojrzałość emocjonalna, czyli nie branie odpowiedzialności za swoje zachowanie (i jego skutki).
      Oprócz "to nie moja ręka" występuje jeszcze "to nie ja, to oni".
    • stephanie.plum Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 13:24
      bo przywykł łgać, to jest jak nałóg.

kochance wmawia, że "żona go nie rozumie" i rozwód w toku, przed żoną zgrywa wzór cnót, i nagle miałby powiedzieć prawdę? to takie bez polotu.
    • bazia_morska Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 16:09
      Zjawisko gaslightingu, bardzo popularne, nie tylko w przypadku zdrady.
    • ritual2019 Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 16:22
      Przeciez nie tylko mezczyzni tak robia, kobiety tez zdradzaja, prowadza podwojne zycie i tez sie wypieraja. To jest atomatyczna reakcja na zarzuty. Tak przeciez robia osoby ktore lamia prawo (nie, zdrada nie jest lamaniem prawa) nie przyznaja sie a wypieraja, matacza nawet jesli sa towards dowody. To robia juz bardzo mlode dzieci ktore od momentu kiedy rozumieja ze robia cos czego nie powinny przylapane albo pytane w sposob dostosowany do wieku zaprzeczaja. To jest w naturze ludzkiej poprostu.
      • po_godzinach_11 Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 16:25
        No właśnie.
    • ruscello Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 16:45
      Mój ex nawet się przyznał, widziałam jego kochankę, a po miesiącu twierdził, że to się nie wydarzyło, ja jestem chorobliwie zazdrosna i sobie uroiłam 🙈 Od razu resztki uczuć mi przeszły, gdy zobaczyłam za jaką kretynkę mnie ma oraz jakim jest przegrywem.
    • lilia.z.doliny Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 18:46
      Po co to wszystko?
      Bo.poniewaz "zdolności regeneracji skurwysyństwa męskiego są nieograniczone" ( jak głosił napis w kiblu w klubie studenckim)
      • primula.alpicola Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 19:00
        Ale że tylko panowie?
        • lilia.z.doliny Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 19:13
          Nie tylko, ale wtedy frustrację wylała dziewczyna akurat. No i jakoś mi się przypomniało.
    • panna.nasturcja Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 18:52
      Chcą uzyskać święty spokój. Oraz zachować status quo.
    • figa_z_makiem99 Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 18:56
      Może mieć narcystyczne zaburzenie osobowości, są mechanizmy psychologiczne, które chronią go przed przyznaniem się przed sobą, że jest dupkiem i, że kogoś skrzywdził, dlatego obwinia drugą stronę i kłamie. Nie umie wziąć odpowiedzialności za to kim na prawdę jest i myśli tylko o sobie, poza tym nie umie pokochać drugiego człowieka, traktuje go użytkowo i jest uzależniony od seksu.
      • figa_z_makiem99 Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 19:05
        Dla mnie zdradzający, klamliwy typ to słaby gnojek i choćby miał fiuta ze złota, przestaje mnie natychmiast pociągać seksualnie.
    • szare_kolory Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 19:43
      No pewnie właśnie mieszanka: poczucie winy, wstyd, że wszystko wyjdzie na jaw i może dowie się więcej ludzi niż tylko ta partnerka. W stałych, stabilnych związkach pewnie jeszcze strach, że rozpadnie się stabilne życie. Bo przecież jest jakiś dom, wspólnota interesów, nie zapominajmy też o cenionej przez panów wygodzie (obiad, czyste gacie, bezpieczeństwo domu, opieka w chorobie itp). Mnie się wydaje, że oni sobie jakoś te zdrady może racjonalizują? Może faktycznie nie ma to dla nich wielkiego znaczenia? I z jakąś babą na boku to tylko seks. Albo nie chce im się życia rozwalać. Znam taką parę: pan i jego wieloletnia kochanka. O kochance chyba wszyscy wiedzą, nie wierzę, że żona nie wie. No ale pan rozwodził się nie będzie. Chory układ, ale przecież wszyscy są tam dorośli i się decydują świadomie.
      A co do samej qpadki: może sobie faktycznie myślą, że skoro udawało się już tyle razy to czemu nagle miałoby się wysypać i tracą czujność wpadając przez głupi przypadek.
      Tyle moja obserwacja. Przeżyłam, wybaczyłam, była to zła decyzja, przeżyłam powtórkę. Za drugim razem nie zadawałam pytań.
    • eagle.eagle Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 20:10
      To proste.

Jak coś ukradniesz i się przyznasz na 100 % zostaniesz za to ukarany.

Jak coś ukradniesz i się nie przyznasz . Masz dużo szans że nie zostaniesz ukarany. Nawet jak będzie widać że to zrobiłeś to zawsze będzie ten jeden procent niepewność, bo przecież się nie przyznajesz, więc może to jednak jest inaczej niż widać ...

Podobnie zdradą.

Jak się przyzna do zdrady jest okrzyknięty tym złym przed całą rodziną.

Jak się nie przyzna do zdrady to przed znajomymi, rodziną może udawać że jest wrobiony, że żona wariatka i ze złego staje się ofiarą.

W życiu nie opłaca się przyznawać do winy.
    • koronka2012 Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 20:19
      Na jego miejscu też bym szła 😜
    • kobietazpolnocy Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 20:55
      Mechanizm stary jak świat i pozbawiony płci: a może uda mi się wywinąć. Może być przy zdradzie, może być przy błędzie w pracy, może być przy zapomnianej pracy domowej w szkole.
      Naprawdę nie ma co rozkminiać.
    • szaraiwka Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 20:57
      To samo robi PiS i wygrywa. Najwyraźniej to się opłaca. Jak nam posłanka pokazała fucka to podobno drapała się w oko tak wdzięcznie
    • engine8t Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 21:30
      Zobacz co robia inni.
      #13 na tej liscie.

A jakbym mial glosowac na najlepszy to #15 a moze #10?

www.yahoo.com/lifestyle/31-trashy-signs-cant-believe-234602973.html
    • sueellen Re: Wypieranie sie zdrady 17.01.23, 22:58
      W myśl zasady, że gdy złapią cię za rękę na kradzieży, to mow że to nie twoja ręka 😅

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka