Dodaj do ulubionych

Do psiar pytanie

17.01.23, 23:03
Kilka dni temu mąż mój osobisty zaskoczył mnie mocno tymi słowy: jak już poukładasz te swoje zdrowotne sprawy na tyle, że będziesz mobilna, to trzeba będzie pomyśleć o drugim psie.

Do mobilności mi trochę brakuje, czekam na termin operacji biodra, a dziś ortopeda od ręki powiedział, że zoperuje mi ramię dopiero, gdy biodro się zagoi. Kolejna wizyta ma być za pół roku. Czyli z grubsza za jakiś rok przy dobrych wiatrach będziemy właścicielami nowego staffika lub pitta.

Obecnie mamy staffika, przepiękną, energiczną i kochającą nas sunię. Mąż powiedział, że drugiego chciałby psa, a ja chcę suczkę. Są łagodniejsze, bardziej lojalne, no tak uważam, że suczki są po prostu lepsze.

Mylę się? Co byście doradziły i jakie macie doświadczenia z suczkami i psami?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Do psiar pytanie 17.01.23, 23:09
      O, mój też jak wlezie do łóżka i zobaczy wolną poduszkę to zaraz się na nią pakuje ze swoim łebkiem smile

Nie doradzę, ja mam psa, ale wykastrowanego wink i do tego wielorasowca.
    • woman_in_love Re: Do psiar pytanie 17.01.23, 23:48
      z tymi problemami zdrowotnymi to niedługo to będziesz potrzebować psa asystenta albo przewodnika

także pomysł dobry, tyle że celuj w labradora
      • rosapulchra-0 Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 11:48
        Asystentem czy przewodnikiem są psy różnych ras, nie tylko labki.
    • berdebul Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 00:08
      Masz lękliwego psa, którego lekow przed hukiem nie przepracowaliście, a chcecie wziąć kolejnego?

Albo mieszana para, albo dwa samce. Najzajadlejsze pogryzienia są między dwoma sukami i najciężej ułożyć stosunki.
      • ajaksiowa Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 06:43
        Jeżeli to ma być szczeniaczek to może być sunia
        • berdebul Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 11:50
          To nie jest gwarancja niczego w stosunkach, bo szczeniak dorośnie. Plus parowanie psa, który się boi ze szczeniakiem to duże ryzyko, ze drugi pies przejmie lęki starszego.
      • rosapulchra-0 Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 11:56
        Mówisz? Kurcze, nie wiedziałam, że jest między sukami może być taka konkurencja.
        W kwestii strachu przed fajerwerkami jest postęp. Lola podczas ostatniego sylwestra uciekała pod biurko I pozostawała tam do czasu zakończenia hałasów. Potem wracała do łóżka. Poza tym w tym roku jakoś wyjątkowo krótko strzelali, bo pół godziny, a I na drugi dzień też nie było za wiele hałasu na szczęście.
        • ajaksiowa Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 12:37
          A od czego są psi terapeuci?ups ..behawioryści wink wink
        • berdebul Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 12:50
          Jak masz psy z różnica wieku, to pierwszego szkolisz na tip top, żeby nie psuł szczeniaka.
          Serio serio z suczkami. To najmniej polecany skład.
          • majenkirr Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 13:34
            Moje dziewczyny się kochają i są nierozłączne.
            • default Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 19:55
              Też mam od lat suki i nie ma żadnych konfliktów. Za to są wielkie przyjaźnie. W najgorszym razie - bezkonfliktowe współistnienie. Tarcia byly tylko kiedy przez jakiś czas miałam dwa psy (samce). Te się czasem scinały na ostro.
    • 18lipcowa3 Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 12:51
      jak już poukładasz te swoje zdrowotne sprawy na tyle, że będziesz mobilna

czyli nigdy
    • iwles Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 13:02

A po co ci dwa psy?
      Jak mąż chce, to oczywiście, będzie się zajmował?
      • suki-z-godzin Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 18:54
        iwles napisała:

>
        > A po co ci dwa psy?

Poukładanie spraw plus mobilność - ani chybi, drugi pies do pary, do ciągnięcia karawanu.
    • sumire Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 13:02
      Czyli przy swoich wszystkich problemach zdrowotnych chcesz mieć dwa energiczne, silne, wymagające pracy z nimi psy.
      No nie wiem.
      • 18lipcowa3 Re: Do psiar pytanie 20.01.23, 09:57
        Mało tego. Rosa kiedyś wpadła na pomysł że będzie surogatką.
    • kaki11 Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 13:46
      Mam doświadczenie tylko z psami, bo miałam w życiu dwa psy, które mogę uznać za swoje, a oba to samce i kundelki, każdy inny z charakteru. Poprzedni mój ukochany pies z dzieciństwa/młodości uwielbiał głaskanie i zabawy, był bardzo wierny i inteligentny, ale na pewni nie był łagodny, ani do obcych a nawet nie zawsze do domowników, gdzie agresji nie wykazywał tylko wobec swojej pani czyli mnie. Inna kwestia, że miałabym dużo do zarzucenia tamtym ludziom co do podejścia więc cieszę się, że pies taki był. Obecny kundel to też pieszczoch ze skłonnościami do zabawy ale z zupełnie innym podejściem do ludzi i zwierząt, bo to pies który kocha wszystko co się rusza i nie wiem co by się musiało stać, żeby wykazał jakąkolwiek agresję.
    • emateczka Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 18:46
      Wez wiecej, Im wiecej, tym lepiej.
      W razie czego zawsze mozna je zostawic sasiadom, prawda?

Jak tam porzucone przez Ciebie koty, Rosa? Zyja jeszcze? Wiesz chociaz?
      • mysiulek08 Re: Do psiar pytanie 18.01.23, 19:23
        uwazaj, to jest temat tabu, mozesz bana dostac...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka