Dodaj do ulubionych

Samochód- potrzebna rada

21.01.23, 15:13
Muszę poszukać auta. Najważniejsze: musi mieć napęd na 4 koła.Dodatkowe atuty: bezpieczny, dobra widoczność i wygodne siedzenie dla kierowcy. Zakup ma być oszczędny, żadnych szaleństw. Możecie coś doradzić? Dziękuję😊.
Obserwuj wątek
    • geez_louise Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 15:20
      Nie znam się na oszczędnych. Poza tym, że zwykle mam samochód używany, bo bardzo nie umiem się odnaleźć w „samochodzie za rozsądną cenę”. Zamiast nowego ekonomicznego auta wolę używany „wypas”. Moim zdaniem zwłaszcza po suvach i napędach 4x4 widać jakość. I mogę polecić używane audi allroad i vw touareg wink jeździłam i je kochałam wink potem jak miałam fazę skód i kaszkajów, to śmiech pusty mnie ogarniał.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 15:30
        Suzuki 4x4
      • mysiulek08 Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 15:47
        Geez, jak idziesz w te strone, to nasze najlepiej wybrane auta ford expedition limited, nawet nie w wersji xl, byloby dla Ciebie idealne tongue_out
        • geez_louise Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 15:50
          Weź do mnie nie mów, kocham amerykańskie czołgi, kiedyś w końcu wyprowadzę się do USA, bo w Polsce nie jeżdżę wielkim truckiem dlatego, ze pod robotą i w ulubionym centrum handlowym nie zaparkuję.
          • mysiulek08 Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 15:53
            no chociaz jedna mnie rozumie smile ale wiesz, nowa wersja 'expeditiona' w wersji krotkiej jest calkiem malo czolgowata, choc tak wysokosc parkingow trzeba sprawdzac

ale i tak miloscia wielka kochamy volvo tylko serce sobie a rozsadek mowi inaczej
          • majenkirr Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 15:58
            geez_louise napisała:
            > Weź do mnie nie mów, kocham amerykańskie czołgi, kiedyś w końcu wyprowadzę się do USA

Do tego czasu zakażà wszystkiego 😉🙄
            • mysiulek08 Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 15:58
              nie strasz!
            • bi_scotti Re: Samochód- potrzebna rada 25.01.23, 03:11
              Im szybciej tym lepiej! Geeez ... jak ja nienawidze amerykanskich samochodow! Wrrr & wrrr & wrrr jeszcze raz tongue_out Cheers.
    • profes79 Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 15:43
      Im lepsze auto terenowe tym dalej trzeba po nie traktor wysyłać wink

Zapytał bym na forum moto.
      • alina460 Re: Samochód- potrzebna rada 28.01.23, 00:51
        Chyba: zapytałbym.
    • mysiulek08 Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 15:51
      szukalabym w japonskich lub koreanskich, konkretow nie podam, bo tak trzeba osobiscie wlasne 'wlasne 4litery' posadzic i sie przymierzac
    • premeda Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 18:32
      Nie ukrywam, że fanką Dustera jestem. A odkąd przejechałam zalaną drogę pod wiaduktem kolejowym w Świdnicy ( na oczach policji i reszty kierowców) to już zupełnie 🤭 Jeżdżę też na grzyby w góry, parę razy przed traktorem musiałam w pole uciekać ( pole dużo wyżej położone od drogi) jakieś rozjeżdżone błota. Nic mu nie straszne.
      • amsterdama Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 20:10
        Duster jest bardzo fajny.
      • rosapulchra-0 Re: Samochód- potrzebna rada 25.01.23, 01:38
        To Dacia, którą Renault przejął?
        A o awaryjności możesz powiedzieć?
        • teodor-k Re: Samochód- potrzebna rada 25.01.23, 07:16
          Najbardziej awaryjne auta w wieku 2-3 lat
          Dacia Logan (11,6 proc. istotnych usterek, średni przebieg 55 tys. ...
          Dacia Duster (11,4 proc. istotnych usterek, średni przebieg 43 tys. ...
          Renault Kangoo (9,2 proc. istotnych usterek, średni przebieg 44 tys. ...
          Fiat Tipo (8,2 proc. ...
          Dacia Dokker (8,2 proc.
          25 lis 2021 Ale chwalą. Ma nadwozie ocynk i instalacje z urzędu gazową.
        • premeda Re: Samochód- potrzebna rada 25.01.23, 07:45
          Na trzy Dacie, które miałam (Dustera zresztą tylko wymieniamy na nowszy model) wszystkie trzy były bezawaryjne. Jedyny problem był z zaworem gazu lpg, trzeba było dwa razy na serwisie go przeczyścić ale to od kiepskiej jakości lpg z Pieprzyka (sieć stacji). No i trzeba zabezpieczyć przed kunami, ale to wszystkie nowe auta.
    • bialyhenio Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 19:47
      nowy?
      • amsterdama Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 20:09
        Nowy.
        • bialyhenio Re: Samochód- potrzebna rada 21.01.23, 20:14
          To chyba rzeczywiście Dacia. Ona jest droga ale inne bardzo drogie.
          • rosapulchra-0 Re: Samochód- potrzebna rada 25.01.23, 01:39
            Ona jest chyba najtańsza z tych samochodów tego typu.
        • majenkirr Re: Samochód- potrzebna rada 25.01.23, 02:56
          Jak nowy i mabyć tanio, to może jakaś kia suv?
    • srubokretka Re: Samochód- potrzebna rada 25.01.23, 02:22
      >wygodne siedzenie dla kierowcy

To jest bardzo indywidualny wymog. Ja np w acura mdx nie moglam siedziec dlugo, bo mi rece dretwialy.( Lubie rece trzymac nisko na kierownicy)
      Mi toyota odpowiada, ale np w nowej zrobili inny system sterowniczy i juz mi kierownica za bardzo "lata".
    • teodor-k Re: Samochód- potrzebna rada 25.01.23, 07:02
      Najtańsza opcja to bez silnika .Napęd na cztery koła bo czterech będzie pchać .Może by tak na inne fora motoryzacyjne .
    • mid.week Re: Samochód- potrzebna rada 25.01.23, 07:24
      Z pewnością tanie 😁
      W sierpniu jeden pan wyciagal taka panda drugiego pana w wielkim bmw z lasu. Wygladalo to przezabawnie.
      • sol_13 Re: Samochód- potrzebna rada 26.01.23, 00:00
        Moja siostra cioteczna, niedługo po zrobieniu prawka, jadąc taką Panda zepchnela Q7 do rowu 🤭🤭
        • rosapulchra-0 Re: Samochód- potrzebna rada 27.01.23, 17:29
          Znaczy się niedouczona jest i niebezpieczna na drodze.
          • sol_13 Re: Samochód- potrzebna rada 27.01.23, 23:49
            To było z 15 lat temu, nie zrob 💩.
    • amsterdama Re: Samochód- potrzebna rada 27.01.23, 14:57
      Dziękuję za wszystkie opinie. Przymierzyłam się do toyoty yaris, niestety choćbym nie wiem jak przestawiała kierownicę i fotel, jest mi niewygodnie, przy wsiadaniu i wysiadaniu uderzam się w kolano. Suzuki cross mi się podoba, ale ceną kusi ignis. Tyle, że jest mały, wydaje się mało bezpieczny. Macie jakieś doświadczenie z ignisem?
      • zwyczajnamatka Re: Samochód- potrzebna rada 27.01.23, 23:59
        amsterdama napisała:

> ceną k
        > usi ignis. Tyle, że jest mały, wydaje się mało bezpieczny. Macie jakieś doświad
        > czenie z ignisem?

Nie idź w tę stronę. Nie jechałam ignisem, tylko w nim siedziałam w salonie. Wystarczyło mi to, żeby stwierdzić, że nie potrzebuje nim jechać. Taka nowa wersja malucha, czułam się w nim klaustrofobicznie, wykończony fatalnie. Dawniej mówiło się że maluch to trumna na kółkach, tak właśnie czułam się w ignisie.
        • amsterdama Re: Samochód- potrzebna rada 28.01.23, 11:25
          No właśnie- zwinny, napęd na 4, niedrogi, ale poczucia bezpieczeństwa nie daje.
    • pitupitt Re: Samochód- potrzebna rada 27.01.23, 17:15
      Suzuki vitara, ale one nie są tanie, niestety. Tak jak ktoś wyżej pisał, jak ma być tanio i z 4x4, to myśl o dusterze. Urodą nie grzeszą, ale to są takie "wołki robocze", które wszędzie wjadą. W firmach budowlanych, gdzie trzeba pomykać nieraz w naprawdę trudnych warunkach, dacie stanowią jakieś 80% floty, więc o czymś to świadczy...
      • amsterdama Re: Samochód- potrzebna rada 27.01.23, 17:53
        Nowa Dacia- podejrzewam- nie będzie tańsza od Vitary. Duster, moim zdaniem, dość urodziwy. Na pewno podoba mi się bardziej od Vitary.
      • alina460 Re: Samochód- potrzebna rada 28.01.23, 00:55
        Świadczy jedynie o tym, że Dacia jest najtańsza. Kupiłabym używane kilkuletnie, ale lepszej marki. Już KIA jest lepsza.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka