Dodaj do ulubionych

Moda na białe ściany…

• beataj1 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 12:57
      Białe ściany są ponadczasowe i klasyczne.

Ponieważ ani ja ani moje otoczenie nie jesteśmy ponadczasowi i klasyczni jak ściany czy zupa pomidorowa, to żadna ściana u nas w domu nie jest biała (a nie przepraszam- mam kawałek biały- w kącie i niewidoczny).
      Ale inni niech mają na zdrowie smile
      Nie ważne co jest klasyczne ponadczasowe czy uniwersalne. Ważne co TOBIE się podoba. Nawet jak to jest kolor rozwolnienia po szpinaku - go for it...
    • rosapulchra-0 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 13:01
      Co ty, dziecko, wiesz o szpitalu i komunie?
    • veryvery Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 13:19
      Ja mam białe ściany i bardzo mi się podobają, jest wrażenie czystości, takiej świetlistości. Czasami chodzi mi po głowie żeby walnąć jakiś kolor ale ostatecznie dochodzę do wniosku ze mi się nie chce
    • jehanette Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 13:27
      Białe ściany są najlepsze do małych mieszkań - a w takich mieszka większość Polaków. Dają neutralne, spokojne tło, łatwiej zmienić wystrój dodatkami, powiększają i rozjasniaja optycznie przestrzeń, łatwiej dopasować meble. Owszem podobają mi się wnętrza z umiejętnie dobranymi kolorami, często nawet mocnymi czy nieoczekiwanymi, ale w swoim M3 zwariowałabym gdybym to miała na ścianach.
      • princy-mincy Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 13:52
        To nie jest tylko kwestia malych mieszkan ale tez swiatla/ wielkosci okien.
        W PL okna nie sa duze, sa miesiace z mala iloscia swiatla i stad im jasniejsze sciany, tym jednak wiecej optycznie swiatla.
        • bialyhenio Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 15:50
          no ja mam dom nawet większy od twojego 😀
          okna mam ogromne i wiele ich
          wiec nie mówimy o małym mieszkaniu z mała ilością swiatla
          • princy-mincy Re: Moda na białe ściany… 31.01.23, 10:54
            Odpowiadalam na post powyzej, nie na Twoj oryginalny.
            > Białe ściany są najlepsze do małych mieszkań - a w takich mieszka większość Polaków.

Miej se okna jakie chcesz, co nie zmienia faktu, ze wiekszosc lokali mieszkalnych w PL to sa niewielkiej wielkosci mieszkania, klimat i ilosc swiatla jest jak wyzej napisalam. czego nie rozumiesz?
            • bialyhenio Re: Moda na białe ściany… 31.01.23, 11:56
              Ja odpowiadałem na oba posty: mi przestrzeni i okien nie brakuje, ciemno nie jest. Dodatkowo doświetla mi schody okno z poddasza 😅
    • shellyanna Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 13:37
      A jakie kolory masz Ty?
      • bialyhenio Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 15:51
        zanim cie zablokuje z tego niku powiem ze odpisałem do princy mincy jakis mam

wybrałaś juz lokum na po rozwodzie?
        • shellyanna Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 16:08
          To nie wiesz, ze ja już dawno po? I mieszkam w kawalerce? W Rokietnicy.
          • bialyhenio Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 16:21
            tego to nie wiem ale Rokietnica to nie brzmi zbyt fancy
    • livia.kalina Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 13:56
      Komuna?
      Dla mnie wnętrza z komuny to właśnie ani jednej białej ściany w domu.
      • littlesquirrel Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 19:41
        livia.kalina napisała:

> Komuna?
        > Dla mnie wnętrza z komuny to właśnie ani jednej białej ściany w domu.
        >

Dokładnie !
    • aamarzena Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 13:57
      Yyy jaka moda? Akurat bialy na scianach to klasyka. Ani modny, ani niemodny. Osobiście lubię rozmyte delikatne kolory, ale bialy to bialy, zawsze będzie wyglądał dobrze. Zdecydowanie wolałabym mieć bialy na ścianach niz jakieś pomarańcze, seledynki i fiolety, ale co kto lubi. Akurat przemalować sciane nawet z najbardziej nietrafionego koloru nie jest ani trudno, ani drogo. Gorzej jak trzeba zdzierać jakieś najmodniejsze w danym momencie dziwne tynki z fakturą, pseudokamienie, stiuki czy inne "ostatnie krzyki sezonu", które najdalej po trzech latach wyglądają przaśnie.
    • klaviatoorka1 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 15:17
      komuna ( lata 60/70/80?)to byly kolry: kanarkowy, groszkowy, sraczkowaty, różowy, pomarańcz i błękit.
      na tym tle jakiś "gustowny" ciemnozielony lub brązowy wzorek zrobiony wałkiem i lamperia z olejnej boazerii.
      ach i od lat 80tych fototapety-cudne rozpikselowane palmy i wodospady...

białe ściany łączono z ciemnym drewnem, skórą, metaloplastyką, albo akcentami ludowymi z cepelii (styl góralski lub dworkowy).
      straszne to bylo

w sumie obecna moda na minimalizm i stonowane kolory we wnętrzach, rozpowszechniła po 2000 roku, wraz z internetem. skandynawski styl hygge (biel,beże, szarości), spopularyzowała na świecie dopiero ikea.
    • 1papryczka.chili Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 15:30
      Mam duży dom, na dole jest sporo beżów na ścianach oraz bieli, ale nie takiej czystej bieli tylko np kolor jak biały diament z magnata. Mam tez piękne tapety na piętrze, tam też skosy, ściany kolankowe, sufity pomalowane są na czystą biel. Szarości minimalnie. Tak jak jest, to jest elegancko, ale najważnieksze, że mi się podoba.
      • bialyhenio Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 15:45
        Złamana biel, kość słoniowa to co innego.
        Mówię o najzwyklejszej śnieżnobiałej bieli. Trupiej zimnej ponurej
    • bei Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 15:38
      Mam złamaną biel- kość słoniową, od dziecka pamiętam ten kolor w domu rodzinnym, i kalkuję go wszędzie gdzie mieszkam.
    • tanebo001 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 15:54
      Nie. Biały kolor jest nudny. Jeśli chodzi o ściany tylko czarny. Meble oczywiście białe. I kolorowe dodatki.
    • marianna1960 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 16:04
      To tak samo jest z szarym #cianami i białymi kuchniami, smutno i nieprzytulnie
    • panna.nasturcja Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 16:13
      Nie maluję ścian we własnym domu wedle mody tylko własnego gustu. Mam tak, jak lubię i kompletnie mnie nie interesuje co jest, rzekomo, modne.
    • zaczarowanyogrod Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 16:20
      Białe ściany potem łatwiej pomalować, mieliśmy w domu kolorowe i trudno było je zamalować. Po jakimś czasie nie zawsze da się znaleźć ten sam odcień i trzeba malować na jeszcze ciemniejszy.
      A biały nawet jak się coś wybrudzi nie da się umyć to można to zamalować i nie trzeba malować całej ściany.
      Byłam w szpitalu i w jednym ściany były zielone a w drugim żółte.
      Nawet jak kogoś odwiedzałam to nie kojarzę
      białych ścian.
      • nowaczek12345 Re: Moda na białe ściany… 31.01.23, 11:14
        Dzisiejsze farby bardzo dobrze i łatwo kryją poprzedni kolor, nawet ciemny.
    • pyza-wedrowniczka Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 16:23
      Ja nigdy nie miałam białych ścian - kawałek w kuchni i kawałek w łazience tylko. Wszystkie pozostałe mamy w kolorze i to często intensywnym. Od lat nam się nie znudziły.
      Ale niektóre mieszkania wyglądają fajnie z białym o ile mają ciekawe meble i dodatki.
      • bialyhenio Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 18:49
        i super
    • sueellen Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 17:40
      Nie pamiętam kiedy ostatni raz gdziekolwiek widziałam szpital z białymi ścianami 🤔
    • tanebo001 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 18:06
      Oto białe ściany w szpitalu

https://szpitalnowysacz.pl/wp-content/uploads/2021/05/Sala-chorych-po-remoncie-300x225.jpg

szpitalnowysacz.pl/przebudowa-i-modernizacja-obecnego-pawilonu-ginekologiczno-polozniczego/
      • rosapulchra-0 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 19:33
        One nie są białe.
      • gama2003 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 21:51
        Znajdź różnicę
    • chlodne_dlonie Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 18:09
      Białe..?
      Na szaro w ostatnich latach wszyscy malowali jak jeden mąż..wink
      Nie żebym ja, ja - niepoprawnie - na 'white orchid' czy tam 'pale morning' saloon wink odkąd się wprowadziłam do mojego apartmanu. Bo tak mi się podoba, niezmiennie, i następne malowanie też na tą tonację będzie, oo
    • jammer1974 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 18:17
      Chyba nie. Teraz sie jedna sciane maluje na inny jakis fajny kolor.
      • veryvery Re: Moda na białe ściany… 31.01.23, 14:25
        Malowanie jednej ściany na inny kolor to stary trend
    • marianna1960 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 18:59
      Ponadczasowe, są neutralne kolory beże,taupe, greige, a nie białe lub nie daj boże kolorowe ściany
      • rosapulchra-0 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 19:35
        😂😂😂
    • littlesquirrel Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 19:36
      bialyhenio napisał:

> Moim zdaniem okropne - komuna i szpital w jednym

Serio? Ja w czasach komuny miałam żółte i limonkowe.
    • ritual2019 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 19:41
      Nie wiem jaka jest moda, koloru scian w szpitalach w trakcie komuny nie pamietam. Kolor to kwestia gustu. Ja bialych scian nie lubie.
    • segregatorwpaski Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 20:30
      Ani komuna ani szpital.
      Gdzie tam białe ściany w komunie?
      A w szpitalach? We wszystkich w których byłam te majtkowe pastele tylko.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Moda na białe ściany… 30.01.23, 21:27
      Nie, nie podoba i nigdy nie podobało. Modę mam gdzieś.
      • bialyhenio Re: Moda na białe ściany… 03.02.23, 18:41
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Nie, nie podoba i nigdy nie podobało. Modę mam gdzieś.

smile
    • princesswhitewolf Re: Moda na białe ściany… 31.01.23, 11:49
      wole niesmiertelna magnolie czy shell ( muszla czy jak to tam nazywa sie po polsku)
      • bialyhenio Re: Moda na białe ściany… 03.02.23, 18:41
        Ta magnolia to chyba jakiś UK/IE patent?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka