Dodaj do ulubionych

Stasys Eidrigevicius

07.02.23, 08:34
Ma wystawę w Zachęcie.
Przypomniałam sobie ze w dzieciństwie mialam serię książeczek, takich niedużych, z jego ilustracjami. Mroczne, niepokojące.
Ktoś też pamięta?
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:36
      Król Kruków
      • jakis.login Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:54
        homohominilupus napisała:

> Król Kruków

Masz ją, to twoje zdjęcia? Czy to tam jest ta ilustracja bohaterki, której welon jakby opływa górę?
        • homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 09:57
          jakis.login napisała:

> homohominilupus napisała:
          >
          > > Król Kruków
          >
          > Masz ją, to twoje zdjęcia? Czy to tam jest ta ilustracja bohaterki, której welo
          > n jakby opływa górę?

Niestety, z netu. Teraz cały czas się zastanawiam co rodzice zrobili z tymi książkami. Chciałabym.je odzyskać!

Mowisz o tej ilustracji? To chyba też z Króla Krukow.
          • jakis.login Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:08
            homohominilupus napisała:

> Mowisz o tej ilustracji? To chyba też z Króla Krukow.
            >

Tak! Dziękuję, że ją znalazłaś. Mnie ona zawsze najbardziej przerażała.
          • marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 03:18
            Na Olx jest Król Kruków za 15 zł, widziałam też inne tytuły z serii smile Bierz, a później urządzamy na ematce wieczór z czytaniem, oglądaniem obrazków, winem i przekąskami wink
            • homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 10:52
              Juz znalazłam.na allegro, zaraz kupuję 😊
    • heca7 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:43
      W dzieciństwie bałam się tych ilustracji. Są bardzo mroczne.
    • bazia_morska Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:46
      Oo muszę się wybrać!
    • kanna Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:46
      O, pamiętam te książeczki i często nawet myślałam, kto jest autorem ilustracji.
      Dzięki za przypomnienie.
    • totutotam.org Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:46
      W moim nastolatkowym pokoju wisiały plakaty do "Zwierciadła" Tarkowskiego. Próbuję sobie przypomnieć, skąd je miałam, ale ciemność w tej materii.
      Cenię Stasysa.
    • marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:51
      Tak. Miałam jako dziecko Króla Kruków z jego ilustracjami. Nic dziwnego, że mam lęki po tych obrazkach wink
    • mysiulek08 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:55
      pamietam niepokoj przy jego ilustracjach
      • homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 09:58
        Ja też!
        Ale i fascynację.
        Teraz myślę że tego typu baśnie i obrazy wpłynęły na mój obecny gust literacko filmowy.
    • bona.sforza Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 09:40
      Tak, Król Kruków to była jedna z moich ulubionych bajek w dzieciństwie, właśnie ze względu na ilustracje. Niepokojące, mroczne, ale fascynujące.
      Na wystawie byłam, szkoda, że tak mało prac sad, ale to co jest robi wrażenie.
      • zona_glusia Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 11:42
        Z tego wątku wynika, że wszyscy pamiętają tę baśń, właśnie ze względu na jego ilustracje. smile
      • maslova Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 13:02
        bona.sforza napisała:

> Tak, Król Kruków to była jedna z moich ulubionych bajek w dzieciństwie, właśnie
        > ze względu na ilustracje. Niepokojące, mroczne, ale fascynujące.

Miałam dokładnie to samo!

Pamiętam jeszcze z tej samej serii "Serce dzwonu" https://jarmila09.files.wordpress.com/2013/11/serce-dzwonu_blog.jpg
        • suki-z-godzin Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 13:04
          matko, jakie to było piękne, i ileż bym dała za te dwa pośrodku w dużym formacie...
        • homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 15:10
          O tak! Teraz sobie przypomniałam!
    • gorzka.gorycz Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:05
      Tak, mam taką, z autografem. smile
    • sueellen Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:15
      Marazm i wielka smuta w oparach absurdu. Na wystawę można iść i się zachwycać, w domu bym tego w życiu nie trzymała bo strasznie depresyjne. Serio użyli jego prac do zilustrowania książeczek dla dzieci? Według mnie nadają się na ilustracje do dramatów psychologicznych i thrillerów.
      • alpepe Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:30
        I tu chyba się wpiszę. Przerażały mnie te ilustracje i jako dziecko nie rozumiałam i nadal nie rozumiem, jak książeczki dla dzieci mogą być czymś takim ilustrowane.
        • sueellen Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:39
          Dzieci lubią się bać no i są ciekawskie. Mrok fascynuje. Teraz oczywiście jest moda by trzymać dzieci z dala od strachów, ale w przeszłości? Baśnie Andersena, Baśnie braci Grimm to była przecież czysta makabra. A jakoś te dzieciątka wychodziły na ludzi i funkcjonowały w dorosłym życiu. Dzisiaj dzieciaczki chroni się od wszelkiego zła, a i tak gdy mają depresje, stany lękowe, próby samobójcze. Nie jestem w stanie stwierdzić, co gorsze. Wiem jedno, ja bym jego obrazu w sypialni nad łóżkiem sobie nie powiesiła. Książki z jego ilustracją na okładce też bym na stoliku nocnym nie położyła.
          • heca7 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 12:48
            Ja tam jako dziecko nie lubiłam się bać uncertain Bardzo źle znosiłam przypadkowo obejrzane horrory a nawet filmy typu "Dwanaście krzeseł". Bałam się ciemności i nie chciałam sypiać bez włączonej lampki, nie chciałam też sama zostawać w domu kiedy się ściemniało.
      • danaide2.0 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:37
        Co tam mrówki zamiast czipsów. Takie były nasze książeczki.
        W celu odreagowania zbiorowego stresu wywołanego przez tego typu ilustracje w latach 90. rynek książki dziecięcej zalały podróbki disnejów. To dopiero był koszmar.
        • boogiecat Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 14:11
          danaide2.0 napisała:

> W celu odreagowania zbiorowego stresu wywołanego przez tego typu ilustracje w l
          > atach 90. rynek książki dziecięcej zalały podróbki disnejów. To dopiero był kos
          > zmar.

Ja to pamietam jak jakas dziecieca strate, te nowe ladniutkie ilustracje. Pamietam autentyczne poczucie, ktorego wtedy bym nie umiala wyjasnic, ale dzisiaj wiem na pewno ze to poczucie wciskania szitu à la dzieciece menu w restauracjach odcinajace od prawdziwego jedzenia🤷🏻‍♀️
    • swinka-morska Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 11:36
      Przypomniała mi się ta seria książeczek dla dzieci Krajowej Agencji Wydawniczej - seria z krasnalem.
      Tam był Król Kruków i parę innych zapadających w pamięć.
      • eglantine Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 18:36
        Z tej serii miałam Calineczkę z ilustracjami Gaudasińskiej. Bardzo je lubiłam.

A ktoś pamięta Czarną Jamę Papuzińskiej, też z ilustracjami Stasysa? To dopiero był hardcore!
        • zona_glusia Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 20:26
          Z ilustracjami Gaudasińskiej miałam "Odyseje" w wersji dla dzieci opracowaną przez Parandowskiego. Lubiłam ogromnie.
    • zona_glusia Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 11:40
      Uwielbiałam Króla Kruków z jego ilustracjami, właśnie dlatego, że były straszne i się bałam, ale jednocześnie mnie fascynowały.
    • suki-z-godzin Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 11:57
      oczywiście
      mam dzisiaj mieszane uczucia, czy takie książeczki nadają się dla dzieci. z drugiej strony, nigdy się ich nie bałam, a ilustrację z błękitną trawą chętnie powiesiłabym w domu.
      widzę że Stasys do kwietnia - wybrałby się człowiek, ale może jeszcze poczekam, żeby się zazębiła z wystawą o dzieciach.
      • boogiecat Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 15:02
        Moja corka poogladala i stwierdzila, ze na pewno by sie za mlodszego dzieciaka bala tych ilustracji.
    • aadrianka Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 12:32
      Dzięki za informację, czas na wycieczkę do Warszawy.
      • koronka2012 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 12:54
        Przy okazji zajrzeć do Konstancina przedłużyli wystawę Łempickiej, a i reszta zbiorów jest warta grzechu
        • aadrianka Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 14:58
          Super. Weekend w Warszawie już zorganizowany, obie wystawy zaplanowane.
    • annaboleyn Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 13:00
      Pamiętam. Z baśni "Serce dzwonu", Marii Kruger. Były przepiękne, takie oniryczne, dziwne.
      • zona_glusia Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 14:31
        "Serce dzwonu" to dopiero była traumatyczna baśń.
        • annaboleyn Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 16:17
          Prawda? Obejrzałam ilustracje i wróciło do mnie, jak wypierałam treść!
          • marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 16:22
            Cała ta seria bajek dla dzieci była mocno pokręcona, inne też miały mroczne ilustracje. I nikt nie narzekał wink
            • annaboleyn Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 16:40
              Za to teraz wszyscy w terapii, panie, płatki śniegu, panie!
              big_grin
              • marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 17:06
                I na zmianę wino i antydepresanty wink
                • annaboleyn Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 17:14
                  I seks przygodny, bo przez te internety to żadnych relacji nie umią zbudować, kiedyś nie było tylu rozwodów!
                  • marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 17:38
                    Wszystko przez tych psychoterapeutów, pani!
                • homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 20:36
                  marta.graca napisała:

> I na zmianę wino i antydepresanty wink
                  >
                  O, wina bym się napila!
                  • marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 03:12
                    Najpierw wino, a później na wystawę p. Stasysa wink Coś dla ciała i ducha wink
                    • homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 10:51
                      Niestety, 2500 km to trochę daleko 🙁
                      Zostanę przy winie zatem.
    • dolores12 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 13:57
      Jeden z moich ulubionych ilustratorów. Króla Kruków wykonałam niedawno na strychu w domu po rodzicach.
    • aadrianka Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 15:54
      Uwielbiałam te ilustracje, w podobną stylistykę wpisywała się moja ukochana Niekończąca się opowieść z ilustracjami Boratyńskiego i Królowa Niewidzialnych Jeźdźców, zilustrowana przez Elżbietę Murarską. Dla równowagi, bardzo lubiłam też Szancera. Ale Szancer to była elegancja i wdzięk, jego onirycznosc nie była niepokojąca i mroczna.
    • demodee Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 18:21
      Zło i mrok w baśniach jest dziecku potrzebne, bo strach przeżyty w warunkach treningowych ( w bezpiecznym domu, w łóżku, z rodzicem czytającym straszną baśń) pozwala w życiu dorosłym mniej się bać i śmielej stawiać czoła lękowi.

Oczywiście nie wolno pozwalać dziecku na czytanie strasznych książeczek lub oglądanie strasznych filmów w samotności!
    • kurt.wallander Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 23:53
      Dzięki za info, może się wybiorę.

Ja mam z jego ilustracjami "Małą, złą czarownicę" - fascynowała i przerażała jednocześnie.

www.szczecinczyta.pl/mala-zla-czarownica/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka