homohominilupus 07.02.23, 08:34 Ma wystawę w Zachęcie. Przypomniałam sobie ze w dzieciństwie mialam serię książeczek, takich niedużych, z jego ilustracjami. Mroczne, niepokojące. Ktoś też pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakis.login Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:54 homohominilupus napisała: > Król Kruków Masz ją, to twoje zdjęcia? Czy to tam jest ta ilustracja bohaterki, której welon jakby opływa górę? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 09:57 jakis.login napisała: > homohominilupus napisała: > > > Król Kruków > > Masz ją, to twoje zdjęcia? Czy to tam jest ta ilustracja bohaterki, której welo > n jakby opływa górę? Niestety, z netu. Teraz cały czas się zastanawiam co rodzice zrobili z tymi książkami. Chciałabym.je odzyskać! Mowisz o tej ilustracji? To chyba też z Króla Krukow. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:08 homohominilupus napisała: > Mowisz o tej ilustracji? To chyba też z Króla Krukow. > Tak! Dziękuję, że ją znalazłaś. Mnie ona zawsze najbardziej przerażała. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 03:18 Na Olx jest Król Kruków za 15 zł, widziałam też inne tytuły z serii Bierz, a później urządzamy na ematce wieczór z czytaniem, oglądaniem obrazków, winem i przekąskami Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 10:52 Juz znalazłam.na allegro, zaraz kupuję 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:43 W dzieciństwie bałam się tych ilustracji. Są bardzo mroczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:46 O, pamiętam te książeczki i często nawet myślałam, kto jest autorem ilustracji. Dzięki za przypomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:46 W moim nastolatkowym pokoju wisiały plakaty do "Zwierciadła" Tarkowskiego. Próbuję sobie przypomnieć, skąd je miałam, ale ciemność w tej materii. Cenię Stasysa. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:51 Tak. Miałam jako dziecko Króla Kruków z jego ilustracjami. Nic dziwnego, że mam lęki po tych obrazkach Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 08:55 pamietam niepokoj przy jego ilustracjach Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 09:58 Ja też! Ale i fascynację. Teraz myślę że tego typu baśnie i obrazy wpłynęły na mój obecny gust literacko filmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bona.sforza Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 09:40 Tak, Król Kruków to była jedna z moich ulubionych bajek w dzieciństwie, właśnie ze względu na ilustracje. Niepokojące, mroczne, ale fascynujące. Na wystawie byłam, szkoda, że tak mało prac , ale to co jest robi wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 11:42 Z tego wątku wynika, że wszyscy pamiętają tę baśń, właśnie ze względu na jego ilustracje. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 13:02 bona.sforza napisała: > Tak, Król Kruków to była jedna z moich ulubionych bajek w dzieciństwie, właśnie > ze względu na ilustracje. Niepokojące, mroczne, ale fascynujące. Miałam dokładnie to samo! Pamiętam jeszcze z tej samej serii "Serce dzwonu" Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 13:04 matko, jakie to było piękne, i ileż bym dała za te dwa pośrodku w dużym formacie... Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 15:10 O tak! Teraz sobie przypomniałam! Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:05 Tak, mam taką, z autografem. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:15 Marazm i wielka smuta w oparach absurdu. Na wystawę można iść i się zachwycać, w domu bym tego w życiu nie trzymała bo strasznie depresyjne. Serio użyli jego prac do zilustrowania książeczek dla dzieci? Według mnie nadają się na ilustracje do dramatów psychologicznych i thrillerów. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:30 I tu chyba się wpiszę. Przerażały mnie te ilustracje i jako dziecko nie rozumiałam i nadal nie rozumiem, jak książeczki dla dzieci mogą być czymś takim ilustrowane. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:39 Dzieci lubią się bać no i są ciekawskie. Mrok fascynuje. Teraz oczywiście jest moda by trzymać dzieci z dala od strachów, ale w przeszłości? Baśnie Andersena, Baśnie braci Grimm to była przecież czysta makabra. A jakoś te dzieciątka wychodziły na ludzi i funkcjonowały w dorosłym życiu. Dzisiaj dzieciaczki chroni się od wszelkiego zła, a i tak gdy mają depresje, stany lękowe, próby samobójcze. Nie jestem w stanie stwierdzić, co gorsze. Wiem jedno, ja bym jego obrazu w sypialni nad łóżkiem sobie nie powiesiła. Książki z jego ilustracją na okładce też bym na stoliku nocnym nie położyła. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 12:48 Ja tam jako dziecko nie lubiłam się bać Bardzo źle znosiłam przypadkowo obejrzane horrory a nawet filmy typu "Dwanaście krzeseł". Bałam się ciemności i nie chciałam sypiać bez włączonej lampki, nie chciałam też sama zostawać w domu kiedy się ściemniało. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 10:37 Co tam mrówki zamiast czipsów. Takie były nasze książeczki. W celu odreagowania zbiorowego stresu wywołanego przez tego typu ilustracje w latach 90. rynek książki dziecięcej zalały podróbki disnejów. To dopiero był koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 14:11 danaide2.0 napisała: > W celu odreagowania zbiorowego stresu wywołanego przez tego typu ilustracje w l > atach 90. rynek książki dziecięcej zalały podróbki disnejów. To dopiero był kos > zmar. Ja to pamietam jak jakas dziecieca strate, te nowe ladniutkie ilustracje. Pamietam autentyczne poczucie, ktorego wtedy bym nie umiala wyjasnic, ale dzisiaj wiem na pewno ze to poczucie wciskania szitu à la dzieciece menu w restauracjach odcinajace od prawdziwego jedzenia🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 11:36 Przypomniała mi się ta seria książeczek dla dzieci Krajowej Agencji Wydawniczej - seria z krasnalem. Tam był Król Kruków i parę innych zapadających w pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 18:36 Z tej serii miałam Calineczkę z ilustracjami Gaudasińskiej. Bardzo je lubiłam. A ktoś pamięta Czarną Jamę Papuzińskiej, też z ilustracjami Stasysa? To dopiero był hardcore! Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 20:26 Z ilustracjami Gaudasińskiej miałam "Odyseje" w wersji dla dzieci opracowaną przez Parandowskiego. Lubiłam ogromnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 11:40 Uwielbiałam Króla Kruków z jego ilustracjami, właśnie dlatego, że były straszne i się bałam, ale jednocześnie mnie fascynowały. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 11:57 oczywiście mam dzisiaj mieszane uczucia, czy takie książeczki nadają się dla dzieci. z drugiej strony, nigdy się ich nie bałam, a ilustrację z błękitną trawą chętnie powiesiłabym w domu. widzę że Stasys do kwietnia - wybrałby się człowiek, ale może jeszcze poczekam, żeby się zazębiła z wystawą o dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 15:02 Moja corka poogladala i stwierdzila, ze na pewno by sie za mlodszego dzieciaka bala tych ilustracji. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 12:32 Dzięki za informację, czas na wycieczkę do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 12:54 Przy okazji zajrzeć do Konstancina przedłużyli wystawę Łempickiej, a i reszta zbiorów jest warta grzechu Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 14:58 Super. Weekend w Warszawie już zorganizowany, obie wystawy zaplanowane. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 13:00 Pamiętam. Z baśni "Serce dzwonu", Marii Kruger. Były przepiękne, takie oniryczne, dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 14:31 "Serce dzwonu" to dopiero była traumatyczna baśń. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 16:17 Prawda? Obejrzałam ilustracje i wróciło do mnie, jak wypierałam treść! Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 16:22 Cała ta seria bajek dla dzieci była mocno pokręcona, inne też miały mroczne ilustracje. I nikt nie narzekał Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 16:40 Za to teraz wszyscy w terapii, panie, płatki śniegu, panie! Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 17:06 I na zmianę wino i antydepresanty Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 17:14 I seks przygodny, bo przez te internety to żadnych relacji nie umią zbudować, kiedyś nie było tylu rozwodów! Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 17:38 Wszystko przez tych psychoterapeutów, pani! Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 20:36 marta.graca napisała: > I na zmianę wino i antydepresanty > O, wina bym się napila! Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 03:12 Najpierw wino, a później na wystawę p. Stasysa Coś dla ciała i ducha Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 10:51 Niestety, 2500 km to trochę daleko 🙁 Zostanę przy winie zatem. Odpowiedz Link Zgłoś
dolores12 Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 13:57 Jeden z moich ulubionych ilustratorów. Króla Kruków wykonałam niedawno na strychu w domu po rodzicach. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 15:54 Uwielbiałam te ilustracje, w podobną stylistykę wpisywała się moja ukochana Niekończąca się opowieść z ilustracjami Boratyńskiego i Królowa Niewidzialnych Jeźdźców, zilustrowana przez Elżbietę Murarską. Dla równowagi, bardzo lubiłam też Szancera. Ale Szancer to była elegancja i wdzięk, jego onirycznosc nie była niepokojąca i mroczna. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Stasys Eidrigevicius 07.02.23, 18:21 Zło i mrok w baśniach jest dziecku potrzebne, bo strach przeżyty w warunkach treningowych ( w bezpiecznym domu, w łóżku, z rodzicem czytającym straszną baśń) pozwala w życiu dorosłym mniej się bać i śmielej stawiać czoła lękowi. Oczywiście nie wolno pozwalać dziecku na czytanie strasznych książeczek lub oglądanie strasznych filmów w samotności! Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Stasys Eidrigevicius 08.02.23, 23:53 Dzięki za info, może się wybiorę. Ja mam z jego ilustracjami "Małą, złą czarownicę" - fascynowała i przerażała jednocześnie. www.szczecinczyta.pl/mala-zla-czarownica/ Odpowiedz Link Zgłoś