Dodaj do ulubionych

Chora akcja

09.03.23, 07:20
Wczesny wieczór, dzwoni telefon. Odbieram, pan z ubezpieczeń.. wali do mnie po imieniu. Oferuje milion opcji doskonałego zabezpieczenia od wszystkich kataklizmów świata. Na koniec informuje, że numery- mój i męża ma od naszej wspólnej znajomej. Po pogwarkach dzwonie do K i pytam o to, co tu się właśnie odyebało. A ona mi na to, że tak, że dawała nasze numery, ale " dawno". Bo jej ubezpieczyciel prosił o takie polecajki. To dala.
I teraz ja tkwię w szoku, a ona jest obrażona.
Rozumiecie to wszystko?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Chora akcja 09.03.23, 07:22
      A czego tu nie rozumieć
      • lilia.z.doliny Re: Chora akcja 09.03.23, 07:31
        Ja, na ten przykład, nie ogarniam dawania nieswoich numerów telefonów. No nie. Nie wspominając o tym, że trzaskam taki odpał swoim dobrym znajomym suspicious
        • chococaffe Re: Chora akcja 09.03.23, 07:34
          Ja też nie i co z tego. Ale rozumiem 'coś z tego" tzn np mogą byc rabaty na własną polisę jak podasz dane zanjomych. Albo koleżanka jest głupia. Itd. Nie ma nic do nierozumienia
          • iwles Re: Chora akcja 09.03.23, 07:49

Nooo dla mnie dziwne byłoby obrażenie się koleżanki. Powinna uderzyć sie w piers, na własną głupotę, i obiecać, że nigdy więcej.
            • lilia.z.doliny Re: Chora akcja 09.03.23, 08:14
              Nooo dla mnie dziwne byłoby obrażenie się koleżanki.
              To ten typ. Mowi ci przepraszam takim tonem, że wiesz- powinnaś się stydzic, że ja do tego doprowadzilas
              • pade Re: Chora akcja 09.03.23, 11:37
                lilia.z.doliny napisała:

> Nooo dla mnie dziwne byłoby obrażenie się koleżanki.
                > To ten typ. Mowi ci przepraszam takim tonem, że wiesz- powinnaś się stydzic, że
                > ja do tego doprowadzilas
                >
                łojesu, czyli jak małe dziecko, mówi "plasiam" bo rodzice wymagają, ale jest jednocześnie obrażone i wkurzone bo zupełnie nie poczuwa się do odpowiedzialności
    • heca7 Re: Chora akcja 09.03.23, 07:31
      Od razu przypominają mi się czasy funduszy emerytalnych. Dzwonili do mnie znajomi, których od prawie dwudziestu lat nie widziałam tongue_out
      A ostatnio do mojego syna zadzwoniła agentka ubezpieczeniowa proponując ubezpieczenie samochodu. Syn na to, że ma 15 lat a ona niezrażona dalej mu reklamowała jakieś cudowne zniżki i pakiety tongue_out
    • anorektycznazdzira Re: Chora akcja 09.03.23, 07:46
      ja rozumiem, że masz głupią znajomą?
      współczuję
      • lilia.z.doliny Re: Chora akcja 09.03.23, 08:13
        suspicious
    • 35wcieniu Re: Chora akcja 09.03.23, 08:02
      A co tu rozumieć?
      Twoja znajoma jest kretynką, co tu trudnego do zrozumienia?
      • lilia.z.doliny Re: Chora akcja 09.03.23, 08:13
        Myślałam, że to może ja się czepiam i nie znam zasad życia w latach dwudziestych naszego wieku.
        • 35wcieniu Re: Chora akcja 09.03.23, 08:20
          Tak, z całą pewnością myślałaś że podawanie numerów obcym ludziom bez pytania zainteresowanego jest normalne. Mhm.
          Ta poza na nieogarniającą świata to po co? Daj spokój, jeszcze ktoś uzna że dobrze się z koleżanką dobrałyscie.
          • lilia.z.doliny Re: Chora akcja 09.03.23, 08:41
            Nie. Cała akcja wydała mi się tak pojebana, że szukałam.rozwiazan na siłę.
            • yuka12 Re: Chora akcja 09.03.23, 10:23
              Kiedyś pewien Pan Ubezpieczyciel (na takiego pozował) też nas prosił o nr telefonów do znajomych. Jednak nasza odpowiedź była jednak - jak się na to zgodzą. Nawet do jednej kumpeli zadzwoniłam przy nim, ale nie miała ochoty na dodatkowe ubezpieczenie.
              Myślę, że dzisiaj przy obecnej wiedzy nt. oszustw, hakerów i trollingu podawanie komuś telefonów do rodziny/znajomych bez ich wiedzy jest nie tylko głupotą, a może być po prostu narażeniem kogoś na niebezpieczeństwo.
              • eriu Re: Chora akcja 09.03.23, 10:32
                Przede wszystkim jest niezgodne z prawem. Nr telefonu to dane osobowe odkąd trzeba się rejestrować nawet na telefony prepaid, a trzeba zgody na przetwarzanie danych osobowych. Takie pozyskiwanie numerów przez branie numerów od znajomych jest nielegalne, bo się nie wyraża zgody na przetwarzanie swoich danych. Zadzwonić do tego handlowca p, poprosić o przedstawienie się, zapytać kto się zajmuje u niego przetwarzaniem danych i go zgłosić na kontrolę za kradzież danych osobowych.
                • eriu Re: Chora akcja 09.03.23, 10:33
                  Tzn za pozyskiwanie danych osobowych bez zgody i za ich przetwarzanie. Jak dostanie karę to się nauczy. A koleżankę zjechać.
                  • mgla_jedwabna Re: Chora akcja 09.03.23, 11:39
                    Skoro koleżanka podała numery "dawno", mogło to być przed wejściem w życie przepisów czyniących z numeru telefonu dane podlegające ochronie.
              • lilia.z.doliny Re: Chora akcja 09.03.23, 10:34
                On ja zna, ona jego, bo tojej ubezpieczyciel od jakiegoś czasu. Niemniej taka postawa jak Twoja jest, wg mnie, jedyną prawidłową. Ja po prostu muszę się oswoić z myślą, że kumplowałam się z kretynkàsad
                • alpepe Re: Chora akcja 09.03.23, 10:43
                  Wiesz, ja bym zrozumiała, gdyby ona przeprosiła i powiedziała, że miała cię uprzedzić, bo uważa, że to świetny produkt i myślała, że się nie obrazisz i gdyby cię przeprosiła, ale tak to faktycznie niefajnie.
                  • lilia.z.doliny Re: Chora akcja 09.03.23, 10:55
                    Przeprosiła.
                    I teraz się nie odzywa.
                    No jest taki rodzaj przeorosin big_grin
    • snajper55 Re: Chora akcja 09.03.23, 11:03
      lilia.z.doliny napisała:

> A ona mi na to, że tak, że dawała nasze numery, ale " dawno". Bo jej
      > ubezpieczyciel prosił o takie polecajki. To dala.
      > I teraz ja tkwię w szoku, a ona jest obrażona.
      > Rozumiecie to wszystko?

Agent ubezpieczeniowy jest szkolony jak zdobywać kontakty do znajomych swojego klienta i zwykle mu się to udaje. Taka lista poleceń to główne źródło zdobywania nowych klientów. Nie miej pretensji do koleżanki, to było spotkanie zawodowca z amatorem. Zwykle zawodowiec osiąga to co chce.

S.
      • lilia.z.doliny Re: Chora akcja 09.03.23, 11:12
        Więc chyba odpuszczam kontakty z anatorami
      • mgla_jedwabna Re: Chora akcja 09.03.23, 11:41
        Wystarczy zwykła ludzka przyzwoitość i trzymanie się zasad dobrego wychowania. Nie rozdaje się cudzych numerów, adresów itp. bez zgody właściciela. Te zasady obowiązywały już w czasach, gdy ustawowej ochrony danych osobowych nie było.
    • wapaha Re: Chora akcja 09.03.23, 11:08
      Tzw ciepłe kontakty -najlepsze 😉 stosowałam daaaawno temu gdy "zimne kontakty "pozyskiwalam z książek telefonicznych i "wydzwanialam "sobie klienta
      Nie sądziłam że jest to jeszcze praktykowane
    • nikzapomnial Re: Chora akcja 09.03.23, 11:16
      Zgłoszenie do UODO i Inspektora danych osobowych tego ubezpieczyciela sprawy naruszenia danych osobowych.
      Tępić dziadów.
    • kamin Re: Chora akcja 09.03.23, 15:24
      Też mi kiedyś kumpel taki numer odwalił. Opier... i pana z ubezpieczeń i kolegę.
    • majenkirr Re: Chora akcja 09.03.23, 15:34
      Oj tam, to tylko telefon. Zawsze może być gorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka