Dodaj do ulubionych

Pofalowane jedynki

13.03.23, 23:00
Córka (niecałe 13 lat) ma pofalowane jedynki. Czy dentysta może jakoś je wyrównać? Jeśli o mnie chodzi, to wolałabym tego uniknąć jakiegoś piłowania bo wiadomo, że to ingerencja w szkliwo. Nie wiem czy w ogóle się podejmie czegoś takiego. Teoretycznie z czasem powinny się same wytrzeć, ale ile maksymalnie to powinno zająć? Córce bardzo przeszkadzają te "falbanki" i marudzi że tylko ona takie ma i koniecznie chce coś z tym zrobić.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Pofalowane jedynki 13.03.23, 23:07
      Normalne.
      Wyrównać zawsze można ale zwykle nie ma potrzeby, i tak z czasem się wygładzą.
      I upewnij ją że nie tylko ona tak ma, za to daję głowę wink
      • 35wcieniu Re: Pofalowane jedynki 13.03.23, 23:11
        Aha, co do "czy dentysta w ogóle się podejmie"- raczej Ci uświadomi że mamelony są zupełnie normalne i nie ma potrzeby ingerować.
        • anvalley Re: Pofalowane jedynki 13.03.23, 23:19
          Ja to wiem, ale córka urządza dramy i chce koniecznie je spiłować. Ja nie jestem za tym bo z czasem na pewno się same zetrą. Ale podobno "tylko ona tak ma" i żadna koleżanka z klasy. W zasadzie to byłabym za tym żeby dentysta jej to uświadomił zamiast proponować piłowanie.
          • 35wcieniu Re: Pofalowane jedynki 13.03.23, 23:22
            No to dlaczego z nią nie pójdziesz do dentysty? Może faktycznie ma nieprawidłowy zgryz i nie ściera jej się to tak jak powinno, jak ktoś niżej słusznie sugeruje.
            Albo jej wyjaśni że nie trzeba i to kwestia czasu, albo zdiagnozuje problem.
            • anvalley Re: Pofalowane jedynki 13.03.23, 23:31
              Byłyśmy miesiąc temu na kontroli i wszystkie zęby zdrowe, a dentysta nic nie mówił. No ale wtedy jeszcze tak nie zwracała uwagi na wszelkie swoje niedoskonałości.
              • 35wcieniu Re: Pofalowane jedynki 13.03.23, 23:37
                To jest osobnicze, u niektórych dzieci trochę dłużej się to niweluje. Jak dentysta nie widzi problemu no to już twoja decyzja, jak ma jej bardzo przeszkadzać to spiłuj, to jest chwila roboty i wcale nie jakaś ingerencja, której się należy bać. Ale to już tylko Ty wiesz na ile dziecko faktycznie sobie w tym wypatrzyło problem, który będzie przeżywać, a na ile to chwilowa fiksacja, która mu zaraz przejdzie.
    • mrs.solis Re: Pofalowane jedynki 13.03.23, 23:16
      Te fale to mamelony, powinny sie juz zetrzec do tego czasu. Zgryz jej sprawdz u ortodonty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka