Dodaj do ulubionych

Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady

15.03.23, 17:33
Robilam wg tego przepisu. No i nie wyszly. Zrobilo sie puree ziemniaczane. I ok, dalo sie zjesc ale jednak chodzilo mi o potrawe z dziecinstwa a nie puree ziemniaczane...

Robicie Prażoki, Prażuchy, Prażaki? Jakies rady na co zwrocic uwage?
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:35
      Nie wiem co to ale przeskrolowałam niżej i mam okrutna ochotę na grochowa i gołąbki.
      • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:39
        Ale meczyc sie i groch moczyc ( bo ja z puszkowego nie zrobie za boga ojca) . Golabki wegetarianskie czasami robie ale tutaj bardziej makaroniarze w domu niz ryzaki.,. uncertain
        • krolewska.asma Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:41
          Moczyć?
          Zalewasz woda wieczorem
          • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:42
            O jestes! Stesknilam sie.

No wlasnie zalewam wieczorem z lyzka sody ale i tak sie potem dlugo gotuje
            • krolewska.asma Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:46
              No właśnie
              Myślałam dziś o tobie
              Była audycja o Brexit i jakaś kobieta darła się ze co to za głupota pozwalać ludziom głosować w referendum i to z takim pytaniem „ tak/ nie” jak oni nic nie kumają

W tej frytkownicy nie ugotujesz grochu ?
              • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:50
                Zgadzam sie z kobieta.

Nie, bo groch sie ma rozpasc. Szybkowar lepszy
                • krolewska.asma Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:56
                  Czemu rozpaść
                  Wystarczy ze miękki a nie taka ciapa jak dla noworodka
                  • teodor-k Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:47
                    Martwiła się czy nie masz bana ,ale spoko Asma jest nie do zaorania .U mnie szczawiowa i jajka z prywatnej hodowli, przesmaczne .Ale że jestem duży chłop to taka zupinka mało i zrobiłem spaghetti .Siema Astma .
                    • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:45
                      👍
                    • krolewska.asma Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 21:24
                      O szczawiowa
                      Uwielbiam
                      Właśnie szczaw dziś zasadzilam z nasionek
                      • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 22:34
                        A nie latwiej kupic w sloiku?
        • raczek47 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 15:15
          princesswhitewolf napisała:

> Ale meczyc sie i groch moczyc ( bo ja z puszkowego nie zrobie za boga ojca) . G
          > olabki wegetarianskie czasami robie ale tutaj bardziej makaroniarze w domu niz
          > ryzaki.,. uncertain

Ale w ogóle nie trzeba moczyć ,jeśli kupisz groch łuskany,polówki. Gotuje się pół godziny ,jak soczewica.
    • jowita771 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:39
      Wodę z odcedzania ziemniaków zostawiam w kubku i przy ubijaniu dolewam tyle, ile trzeba, aż konsystencja ziemniaków jest dobra. I tej wody wchodzi wcale nie tak malutko.
      • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:40
        A czyli lepiej stopniowo... Dobra mysl.
    • krolewska.asma Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:43
      Ale co to jest ?
      Po prostu ziemniaki z maka ?
      Uwielbiam zirmniski ale nie znam tego
      • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:51
        No ziemniaki z maka ale wychodzi inaczej w smaku niz kopytka a niby to to samo jesli chodzi o sklad
        • krolewska.asma Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:55
          Muszę spróbować ziemniaki mogę codziennie jeść
          • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:24
            to jest cos bardzo ziemniaczanego, kluskowatego ale mocno zapychajace, bez omasty z boczku niezjadliwe
            • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:27
              No nie, na sucho się można udusić 😄, ale z zasmażką i skwareczkami pychota.
              • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:30
                zadna zasmazka!

wytopione skwarki z wedzonego boczku li i tylko!
                • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:56
                  Zasmażka w postaci tłuszczu wytopionego z boczku, na którym usmażyła się cebula i zabielanym kwaśną śmietaną. Nie taka z mąką.

Teraz mi ślinka cieknie 🙃
                  • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:05
                    wiesz ile to kalorii i cholesterolu? 🤣😃
                    • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:17
                      Miliony!!!! 😱
    • szmytka1 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:46
      Pierwsze słyszę o takiej potrawie i w życiu nie jadlam..
      • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 17:52
        To chyba regionalne. Ja z zach Polski ale babcia byla z okolic Łodzi
      • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:14
        Wbrew pozorom bardzo smaczna. A odsmażana, to już w ogóle pycha!
        • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:29
          tak!

tak samo jak 'czarne' kluski z surowych pyrow smile w domu swieze jadalo sie z rosolem (albo z czernina-to dla koneserow tongue_out) a na dzien nastepny odsmazone ze skwarkami plus kapusta 'po litewsku' ktora raczej z litwa nie miala nic wspolnego smile jakie to bylo dobreeee

ech, ide robic frytki! prawdziwe, podwojne smazone, pyrow mi sie zachcialo!
        • turbinkamalinka Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:33
          Ale to jest z surowych ziemniaków?
          • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:41
            Z ugotowanych, ktoś je surowe ziemniaki? 😳
            • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:48
              Tzn chodzi jej o to ze te czarne kluski nie za z ugotowanych ale z surowych i sie do wrzatku wrzuca

Ale u mnie to sie je robilo ze 50 proc ugotowanych 50 proc startych surowych z krochmalem ( bez wody)

• mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 20:45
                50/50 (ugotowane/surowe) to nie sa szare kluski, te tylko z surowych, z mieszanki nie bedzie tego burego koloru tongue_out
                • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 22:35
                  Ale te 100 proc surowych to czarne sie zowia?
                  • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 23:00
                    czarne/szare zaleznie od regionu
                    nigdy nie spotkalam sie taka nazwa jesli chodzi o ciasto 50/50 gotowanych i surowych

kiedys obila mi sie o oczy nazwa 'kamienne'
    • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:13
      W moim domu rodzinnym nazywało się to „mamałyga”. Nie mam pojęcia dlaczego, bo chodzi właśnie o ziemniaki z mąką, jak w tym przepisie. Moja mama mąkę wysypywała już po odlaniu ziemniaków. Nie odlewała tej wody tak zupełnie, tylko zostawiała troszkę ma dnie, żeby ziemniaki nie były suche, posypywała po wierzchu mąką, przykrywała na chwilę, żeby mąka się sparzyła. Wystarczy kilka minut i mąka nie jest surowa.

Jak już ktoś napisał, najlepiej zostawić choć trochę wody z ziemniaków, żeby w razie czego dolać, gdyby wyszło zbyt gęste.

Moim zdaniem w zalinkowanym przepisie błąd polega właśnie na tym, że mąkę każą wsypać do gotujących się ziemniaków, a dopiero potem odlać. Przecież większość mąki w ten sposób wylewasz. Nic dziwnego, że wychodzi piuree.
      • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:22
        dokladnie, jak bedzie za duzo wody to zrobi sie ciapowate pure a nie dosc zwarta prazucha
        • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:48
          No właśnie
    • malia Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:18
      Nie jadłam, nie robiłam, ale mój ojciec wspominał to danie z dzieciństwa.
    • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:21
      raczej za dlugo maka byla gotowana z pyrami, ziemniaki maja byc juz miekkie, odlewasz wode, zostawiasz troche na dnie, zasypujesz maka (razowa lepsza), zostawiasz przykryte na mniej wiecej 5 minut (na najmniejszym poziome indukcji) i jak juz para zaparzy make to wtedy dusisz dusidlem albo blendujesz zyrafa, bo to dosyc ciezka robota zeby nie bylo grudek

w tym przepisie za dlugo gotowana maka i pewnie za duzo wody i zrobila sie ciapa
      • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:23
        Też obstawiam taką przyczynę. Moja mama robiła dokładnie tak, jak napisałaś ty i ja wyżej. Mąkę sypie się na ugotowane, odlane ziemniaki.
        • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:25
          ale bym zjadla, tylko bez tluszczyku z wedzonego boczku i skwarkow to nie jest zjadliwe
          • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:30
            Też mnie naszła ochota! Masz rację, bez zasmażki się nie da, w każdym razie takiego świeżego. Jak podsmażysz na złoto, to już tak. U nas mama specjalnie robiła w jak największym garze, żeby zostało, bo wszyscy lubili odsmażane następnego dnia.
            • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:33
              czekaj... zasmazka to u Ciebie, taka typowa? maka z woda/mlekiem jak beszamel czy wytopiony boczek ze skwarkami? bo zasmazka w moim rozumieniu tu kompletnie nie pasuje
              • szarmszejk123 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:36
                Zasmażka tomąka smażona na tłuszczu. Może być jasna, czyli nie przypalona, albo ciemna:p pamiętam z praktyk, pani Irenka była bardzo cięta na teorię:p

Mąka z wodą to zaklepka :p

A boczek to boczek:p
                • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:38
                  no wlasnie, zasmazka to zmora mojego dziecinstwa tongue_out do dzis nie tkne niczego co choc odrobine przypomina zasmazke! zero np beszamelu do lazanii

zaklepke stosuje
                • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:39
                  zasmazka jako maka z woda to skrot myslowy tongue_out

maka zasmazana z tluszczem i rozprowadzona mlekiem lub woda, o to mi chodzilo
                  • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:51
                    Zapomniałam, że u mnie w domu panowało dość nietypowe nazewnictwo. Potrawa, o której pisze princess, to u nas była mamałyga (wiem, że prawdziwa jest z kukurydzy, a nie ziemniaków), a zasmażka, to wytopiony boczek wędzony, na którym przeznaczało się cebulę i kwaśną śmietanę. Uwielbiałam „zasmażki” mojej mamy. Moje dzieci też mówią, że to jest najlepszy sosik 😁
                    • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:55
                      sosy na bazie podsmazonej cebulki i smietany to wiadomo, tylko skwarek sie nie dawalo, tylko tluszcz
                    • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 21:16
                      >mamałyga (wiem, że prawdziwa jest z kukurydzy, a nie ziemniaków),

Polenta? Polenta inaczej smakuje, inne danie
                      • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 21:20
                        Eliszka pisze o domowej nazwie prazuchy, u nie w domu mowilo sie mamalyga na prazuche

poza tym mamalyga jest troche inna niz polenta, mimo ze obie z maki kukurydzianej
                        • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 21:21
                          * u niej w domu
                          • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 22:37
                            No ja sie nie spieram o domowe nazwy bo kazdy ma jakies. Nie musisz drukowanymi.
                            Tylko sie zastanawialam czy jesli to kukurydziane czy to nie to samo co polenta. A jesli nie to ja sobie nie wyobrazam juz zupelnie. I jak to smakuje jak nie polentowato?
                            • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 01:24
                              odnioslas sie do mamalygi Eliszki przeciez

pisalam, ze mamalyga jest troche, troche! inna niz polenta a nie zupelnie inna
                              • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 01:26
                                'mamalyga' to tez kolokwialne okreslenie'ciapy' czegos wymieszanego, gestego

'mamalyga' w takim znaczeniu moze byc np owsianka
                                • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 15:28
                                  mysiulek08 napisała:

> 'mamalyga' to tez kolokwialne okreslenie'ciapy' czegos wymieszanego, gestego
                                  >

I podejrzewam, że właśnie stąd wzięła się nazwa tej potrawy w moim domu rodzinnym.
                      • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 23:00
                        princesswhitewolf napisała:

> >mamałyga (wiem, że prawdziwa jest z kukurydzy, a nie ziemniaków),
                        >
                        > Polenta? Polenta inaczej smakuje, inne danie

U mnie w domu mówiło się „mamałyga” na danie, do którego przepis zalinkowałaś. Prawdziwą mamałygę robi się z kukurydzy i nie jest to polenta. To są dwie różne potrawy.

www.ofeminin.pl/kuchnia/przepisy/mamalyga-rumunskie-danie-eksportowe-prosty-przepis-na-dodatek-do-obiadu/0wzdzwq.amp
                        • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 23:05
                          Newsweek mowi ze to to samo z innych krajow www.newsweek.pl/mamalyga-czy-polenta/40myntd
                          • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 00:31
                            Moim zdaniem niezupełnie. Włosi dodają do polenty najczęściej parmezan, ale jak tak czytam, to w sumie rzeczywiście praktycznie to samo. A byłam pewna, że bardziej się różnią, hmmm.
                            • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 00:37
                              Oo to chyba ten parmezan to wersja delux

Meksykanie tez maja cos a la polenta ale oni to nazywaja, Tamali cakes
              • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:47
                A nie, nie taka typowa z mąką. Do tego moja mama robiła zasmażkę z wytopionego boczku, cebuli i kwaśnej śmietany. Taka z mąką faktycznie nie pasuje.
                • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:50
                  ze smietana to nie znam, boczek i cebula jak najbardziej
                  • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:53
                    To może być inwencja mojej mamy. Moi rodzice hodowali krowy, zawsze w domu było dużo mleka i śmietany, więc jedliśmy sporo mlecznych potraw, a mama wzbogacała sosy śmietaną.
                    • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:55
                      sosy ze smietana wiadomo, klasyk
                      • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:58
                        To akurat nie jest typowy sos, bo to tylko ten wytopiony tłuszcz, cebula i śmietana. No i skwarki oczywiście.
                        • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:04
                          o tym wyzej smile
                          • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:20
                            Tak, doczytałam.

Matko, chyba zrobię na weekend „mamałygę” z „zasmażką”, czyli kartofle z milionem kalorii 😋
      • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:49
        Ja mam specjalna zyrafe do ziemniakow. Masha sie nazywa
    • emateczka Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:24
      Tak jak dziewczyny napisały. Odlej większość wody, ale część zostaw w kubku. Dosyp mąki, nie żałuj, i potem przy tłuczeniu dolej wodę, ile będzie trzeba, ale masa ma być gęsta. U nas jedna osoba tłukła ziemniaki, a druga trzymała garnek.
      Na Lubelszczyźnie to jest fuśka smile
      • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:26
        wielkopolska (korzenie ze strony mamuski) - prazucha
    • szarmszejk123 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:25
      Nigdy tego nie jadłam ale wygląda jak coś, co mogę lubić :p
      • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:30
        bo to jest dobre tylko swinski tluszczyk potrzebny i boczus! koniecznie!
        • szarmszejk123 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:33
          Borze, teraz mi się tego chce! Albo tych szarych ( u mnie się nazywały szare) klusek że skwarkami i kapustą zasmażaną. Nigdy nie robiłam...
          • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:35
            wlasnie o tych kluskach pisalam wyzej smile

kapuste mamuska robila bez zasmazki (nie znosze nic beszamelowego) jakie to bylo dobreeee
            • szarmszejk123 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:39
              Sto lat nie jadłam, jutro chyba zrobię :p oby z klusekmi szary kisiel nie wyszedł, jak to miało miejsce przy kartaczach 🙄
              • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:52
                nie przypominaj mi o kartaczach tongue_out szare kluski mi wychodza swietnie smile
                • szarmszejk123 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:53
                  Czyli jest nadzieja 😁
                  • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:08
                    jest smile

oprocz maki pszennej dodaj ziemniaczanej, skrobi z wody odstanej z utartych ziemniakow moze byc za malo
                    • szarmszejk123 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:52
                      Dzięki!
        • emateczka Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:45
          Nie, niekoniecznie wink u nas było z zimną, gęstą śmietaną...
          Jutro będę robić chyba, nie ma siły 😂😂😂
    • b-b1 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:32
      Robię często- z pieczarkami, fetą i szpinakiem, albo zwykłe. Ale ja dodatkowo smażę po ugnieceniu z mąką. Jeśli gorące to łyżką do lodów przekładam na patelnię rozpłaszczam i smażę z dwóch stron , albo zimne już ręcznie w kuleczkę, rozpłaszczam i smaże( lub najpierw nadziewam).
      • mysiulek08 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:34
        a to juz robisz kotlety z pyrow a nie prazuche 🤣
        • b-b1 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:42
          mysiulek08 napisała:

> a to juz robisz kotlety z pyrow a nie prazuche 🤣

Ja robię od razu odsmażane🤣
        • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 19:50
          >a to juz robisz kotlety z pyrow a nie prazuche

I tak ja chetnie bym zaadoptowala bo mi slina pociekla po tym opisie 😛
    • koko8 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 18:37
      W mojej rodzinie podobna potrawa była znana jako lemieszka. Tylko zawsze jedzona w wersji jarskiej, najcześciej odsmażana. Po śmierci babci odeszła jakoś w zapomnienie.
    • maleficent6 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 15.03.23, 23:04
      Uwielbiam! Najlepiej odsmażone.
      Gotujesz pyry do miękkości, odlewasz wodę tak by trochę zostało na dnie i posypujesz przesianą mąką. Pokrywka i musi się ta mąka chwilę sparzyć. Następnie ugniatasz porządnie (musisz wypróbować czym ci najwygodniej).
      Do tego skwarki z boczku i tłuszczyk 😍
    • kiwaczek69 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 01:26
      Dorzucę jeszcze jedną nazwę regionalną: dusichasmile
      U nas w domu rodzinnym to było danie - ratunek na bidę. Jak z kasą było krucho, to się mówiło: najwyżej dusichę będziemy jeść.
      Teraz bym zjadła chętnie nawet bez bidysmile Za to ze skwareczkami, rzecz oczywista.
    • mariola233 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 09:05
      U mnie to się nazywa psiocha
    • 1012ja Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 11:06
      Ten przepis jest beznadziejny.

Na dziada, bo tak się u nas ta potrawa nazywa, ziemniaki gotujesz normalnie jak do zwykłego obiadu. Odcedzasz całą wodę i ziemniaki w garnku zasypujesz mąką i zostawiasz chwile pod pokrywką. Później tłuczesz, u nas zawsze drewnianą palką. W razie potrzeby dosypujesz jeszcze mąki. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków jakie masz. Jeśli mączyste to mniej mąki lub więcej jak bardziej mokre.

U nasz zawsze z cebulką i skwarkami oraz kompotem z suszu (takim jak na wigilię).

Dzięki za przypomnienie, dawno nie jadłam. Będzie w jutro lub w sobotę.
      • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 12:52
        Ale jak odlejesz wode calkowicie to na logikę ziemniaki sie przypala zanim ugotuje się mąka?
        • siedemkropek82 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 13:53
          W życiu o czymś takim nie słyszałam nawet!
        • eliszka25 Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 15:33
          Nic ci się nie przypali. Zmniejszasz ogień do minimum, a mąka wysypana na gorące ziemniaki w 2-3 minuty straci „smak surowizny”, jak mawia moja mama.

Jak gotuję ziemniaki tak po prostu do obiadu, to odlewam wodę zupełnie i stawiam w odkrytym garnku na kuchenkę, żeby je odparować. Proces trwa właśnie 2-3 minuty i nic mi się nigdy nie przypaliło.
          • princesswhitewolf Re: Prażoki, Prażuchy, Prażaki, Prażonki, Dziady 16.03.23, 17:09
            Ja tez odparowywuje ziemniaki. Ale prazenie maki twa dluzej niz 2-3 minuty. To tam musi byc dluzej by sie uprazyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka