jozefrobotnik 31.03.23, 14:49 Korzystalyscie z gotowych kul ciasta z supermarketu? Nadaje się to do zrobienia w miarę smacznej pizzy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 14:56 Korzystałem, nie z kul co prawda a ze zwiniętych rolek, i byłem zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 14:59 Ale ja nie jestem wyznawcą Religii Pizzy, która z drożdżowego placka pokrytego resztkami z kuchni robi jakieś bóstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 15:21 No przykro mi że kojarzysz pizzę jako coś z resztek. Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 16:47 Może mu tak żona robi, kiedy boczek zielenieje. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 18:41 No nie wrzucam na pizzę resztek z lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 19:28 Kiedy na pizzę można wrzucić wszystko. I będzie to pizza. Możesz wysmarować drożdżowy placek kartoflaną breją z parnika i posypać igliwiem, i będzie to pizza taiga, albo pizza tundriana. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 15:10 Z kul nie, ale z gotowego ciasta z Aldi w takiej kartonowej rolce tak. Bardzo smaczne, jak na moje standardy. Ale ja nie mam fioła Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 15:23 A to z rolek znam, kule kupiłam pierwszy raz Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 18:32 to ciasto nie ma nic wspólnego z ciastem na pizzę. Czy smaczne to kwestia gustu, ale ono chyba nawet na drożdżach nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 15:24 Korzystałam i tak średnio. Podejrzewam, że przynajmniej jedno z dwojga musisz mieć dobre, ciasto albo piec, a ja mam kiepski piec. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 15:25 To znaczy nie z kuli, tylko ze zwijanego płata korzystałam. Odpowiedz Link Zgłoś
la_bonne_cusine Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 15:51 Drożdże żyją 10 dni. Potem może być różnie. Ciasto wyrośnie lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 16:50 Korzystam z mrozonych kul ciasta razowego okreslonej firmy. Jest bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
virtualnie Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 19:33 Mrożone ciasto ok, ale jednak własne to coś zupełnie innego. Tak jak gotowe tortille a zrobione samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 21:53 To nie jest mrożone ciasto. Jest wyrośniete, zafoliowane na tackach, sprzedawane na stoisku z pieczywem. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 12:47 Gdzie przeczytałaś że jest mrożone? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 21:54 To robiłam z niego kiedyś pizze i kulebiaki. To kilka lat temu było, teraz nie mam kerfura w.poblizu i jedyne czego mi brakuje, to właśnie tego ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 12:48 Dzięki Kamin. Widzę że i tak na stos za jednorazowe kupienie gotowca. Wszystkie idealne ematki same robią pizzę, rośnie im w pół sekundy i drugie pół się piecze. 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 21:51 Mnie łatwiej i szybciej zrobić ciasto domowe niż lecieć do sklepu żeby kupić coś ciastopodobnego. Ciasto na pizzę nie wymaga żadnej filozofii. Mąka, ciepła woda, torebka suchych drożdży, szczypta soli, trochę oliwy lub oleju, wymieszać, zostawić do wyrośnięcia i voila. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 21:57 Ja w sklepach kupuję również inne produkty, nie lecę specjalnie po ciasto. A gdyby mi brakowało tylko ciasta, to mój syn za obietnicę pizzy poleci i przyjiesie mi brakujący produkt w ciągu 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 22:09 W ciągu 10 minut to masz już ciasto zrobione własnoręcznie i wyłącznie ze składników które znasz. Za to takie surowe ciasto nie poleży potem tygodniami w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 12:46 Serio? W składzie mąka sól drożdże. Data ważności ciasta kupionego wczoraj jest do 2.04.2023. Rzeczywiście ostra chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pizza, ciasto. 31.03.23, 22:12 nie do konca 😝 najlepsze ciasto, ktore wybaczy nie do konca idealny piekarnik, to ciasto z semoliny, ktora sie 'homogenizuje' z ciepla woda przez noc ( dodaje troche miodu i suchego zakwasu caputo) i wyrabia z wysokobialkowa maka, idealna jest jeszcze zimna fermentacja do tego Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 13:34 Ano właśnie To mój facet jest od tego specjalista, tylko by prychnął przeczytawszy odpowiedz Aqua Mi najbardziej podchodzi New York style pizza, tam się, zdaje się, używa poulisha? Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 12:45 Ciasto do pizzy nie wyrasta w pięć minut. Nie o tym jest wątek jak bardzo dobra kucharka jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 14:21 ale ja ci nie bronie kupowac gotowego ciasta 😁 odp byla do aqua, gdyz ciasto na pizze mimo, ze to tylko maka, woda i sol (i oliwa) nie zawsze jest gotowe w 10min a zimna fermentacja ( a tak jest w przypadku kupnej kulki) robi ciastu bardzo dobrze, mam lodowce zawsze zapas takiego ciasta, bo i bulki wyjda i bagietki i focaccia Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 18:16 Ale ja też nie do Ciebie Mysiulek 😆 coś się drzewko rozjechało Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 11:27 Ciasto na pizzę to się robi samemu. Tylko trzeba czas na wyrastanie zaplanować. Albo zrobić odpowiednio wcześniej albo dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Ciasta ze sklepu mają podejrzanie długie składy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 12:21 I co z tego? Jak często jesz pizzę, żeby łamać sobie głowę jej "zdrowotnością"? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 14:23 Ja rzadko ale moja rodzina często. Poza tym to się kumuluje jeśli się czesko korzysta z połgotowców. A w tym przypadku łatwo zrezygnować i zrobić samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 12:45 Miała bardzo podejrzany sklad, już świece w ciemnościach Mąka pszenna, sól, drożdże Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 14:23 Poproszę o namiar na gotowe ciasto na pizzę z tylko takim składem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 14:39 ale to nie jest dziwne, zarabiasz ciasto z wody, drozdy i maki, wsadzasz od razu do lodowki i sobie powoli w tym zimnie rosnie, najlepsze jest po 72h 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pizza, ciasto. 02.04.23, 18:32 ale mnie nie dziwi, wiem jak sie ciasto na pizze robi. Ale te, ktore napotkalam gotowe w sklepach mialy sklady o wiele dluzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 18:15 Carrefour, Lublin, aleja Witosa, lodówki przy dziale z pieczywem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pizza, ciasto. 02.04.23, 18:34 sklad ciasta na pizze z carrefoura: mąka PSZENNA 61% (mąka PSZENNA, środki do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, alfa-amylaza), woda, drożdże, skrobia ziemniaczana, cukier, sól, margaryna (olej rzepakowy, woda, emulgatory: mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, substancja konserwująca: kwas sorbowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwnik: annato), mieszanka piekarnicza (mąka PSZENNA, stabilizator: węglan wapnia, emulagtory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, środki do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy, alfa-amylaza, amyloglukozydaza, glukozooksydaza, ksylanaza)). Produkt może zawierać: MLEKO, JAJA, SOJĘ, SEZAM, GORCZYCĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Pizza, ciasto. 02.04.23, 18:40 Na moim pisało jedynie mąka sól drożdże. Ale rozumiem, że masz większą wiedzę na temat tego co kupiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Pizza, ciasto. 02.04.23, 18:49 akurat wiekszosc skladnikow , oprocz tluszczy i barwnika, to sklad taniej maki, a pewnie sa wymogi, zeby wszystko podawac, tak ostrzezenie o tym co moze byc uzywane na liniach produkcyjnych czyli mleku,jajkach,soi itp tzn, nie zebym wlasna piersia gotowe ciasto zaslaniala, ale jak ktos nie ochoty/czasu robic domowego ciasta to takie od czasu do czasu nie zabije, tym bardziej, ze tak naprawde nie wiemy co jest w mace uzywanej do wypieku przemyslowego chleba i bulek Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Pizza, ciasto. 01.04.23, 16:07 z supermarketu nie brałam, za to z restauracji kupiłam nic dobrego z tego nie wyszło, ja pizzę albo jem prosto z pieca w dobrej pizzerii albo wcale (wynos, domoróbka to nie jest coś, co jem chętnie, choć domowe jedzenie na ogół sobie cenię przecież) Odpowiedz Link Zgłoś