Dodaj do ulubionych

Rosja na czele ONZ

31.03.23, 18:06
Teatr Absurdu-
Rosja prowadzi bestialstwo wojenne na Ukrainie.

Putin skazany w Hadze jako przestepca wojenny

A w ONZ Rosja przejmuje w ramach regularnej rotacji miesieczna prezydenture by zapewnic pokoj na swiecie. Tia...
Obserwuj wątek
    • marzeka11 Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 18:06
      Od dawna ONZ pokazuje,że jest organizacją niepotrzebną. To tylko kolejny dowód.
      • chococaffe Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 18:07
        głos ekspertawink
        • taje Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:07
          Głos eksperta, czy nie ale tu Marzeka ma rację. Niestety pokazuje to, jak bardzo ONZ jest niewydolna.
          • marzeka11 Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:40
            Nie jestem ekspertem, ale wiem jedno- wyautowanie rosji z wszelich takich organizacji, uczynienie pariasami powinno być oczywistością. Gdyby kiedyś tak postąpiono wobec wobec Hitlera, być może historia potoczyłaby się inaczej.
            A tak w kolejnych ustępstwach rodzi się nowy hitlero-stalino potwór, ma mordę ruskiego potwora putina. A wielu staje się nową wersją Neville'a Chamberlaina.
            • virtualnie Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:12
              3 Rzesza wystąpiła samodzielnie z Ligi Narodów.
            • chococaffe Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 04:39
              Akurat tu się zgadzam z marzeką - niektóre organizacje/partie/działacze powinni być wyautowani. Szkoda tylko, że nie nigdy napisała tego w kontekscie Brauna, Bąkiewicza itd.
          • chococaffe Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 04:37
            marzeka nie napisała, że jest niewydolna tylko, że niepotrzebna. To znacząca różnica w swiecie, w którym Putin walczy o zniszczenie demokratycznych instytucji. Instytucji, które delikatnie mówiąc może nie są idealne, ale kiedy nie ma lepszych to zwłaszcza w tej chwili nie można ich niszczyć.

A to, że Putin używa demokratycznych narzędzi, aby demokrację zniszczyć jest rzeczą oczywistą.
      • bi_scotti Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:45
        Yeah, yeah ... Babcia Liga - nihil novi ... a jednak sie kreci tongue_out Cheers.
    • taniarada Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 18:23
      1 kwietnia jutro .To jakaś kpina .Zbrodniarz ma być na czele tej organizacji .A niedawno była taka podnieta że ścigają Putina i oklaski dla ONZ .Ta wojna będzie trwała na wyniszczenie Ukrainy .I nic nie można mu zrobić i nie zanosi się by umierał lub był chory . Banda hipokrytów i łobuzów politycznych .
      • angazetka Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:22
        > A niedawno była taka podnieta że ścigają Putina i oklaski dla ONZ .

Jezu, przecież nie ONZ go ściga...
    • mdro Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 18:34
      Nie ONZ, specjalistki, ale Rady Bezpieczeństwa. Której Rosja jest stałym członkiem, niestety. A przewodnictwo jest rotacyjne.
      I nikt Putina nie skazał, znawczyni geopolityki.
      (Choć oczywiście Rosja odziedziczyła członkostwo po ZSRR prawem kaduka, ostatnia z ZSRR wyszła zdaje się Białoruś...)
      • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 18:47
        >Nie ONZ, specjalistki, ale Rady Bezpieczeństwa.

A rada bezpieczenstwa jest niby czescia czego jak nie ONZ, specjalistko?

www.theguardian.com/world/2023/mar/31/absurdity-to-a-new-level-as-russia-takes-charge-of-un-security-council
        • marzeka11 Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 18:58
          Weźcie dodajcie do tego dopuszczenie ruskiej dziczy do występów na olimpiadzie czy do grania w tenisa na zawodach różnych- obrzydzenie.
          Nie mam zamiaru obejrzeć czegokolwiek związanego z olimpiadą, jeżeli tak to ma wyglądać.
        • virtualnie Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:03
          RB jest jednym z ważnych ciał ONZ, 5 członków stałych, 10 zmienianych. Takimi agendami ONZ są też WHO albo UNICEF.

Tak wic pisanie "na czele ONZ" nie jest zgodne z prawdą. najważniejszym ciałem ONZ jest Zgromadzenie Ogólne, którem przewodniczy Sekretarz Generalny.
          • taniarada Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:28
            virtualnie napisała:

> RB jest jednym z ważnych ciał ONZ, 5 członków stałych, 10 zmienianych. Takimi a
            > gendami ONZ są też WHO albo UNICEF.
            >
            > Tak wic pisanie "na czele ONZ" nie jest zgodne z prawdą. najważniejszym ciałem
            > ONZ jest Zgromadzenie Ogólne, którem przewodniczy Sekretarz Generalny.
            Ale co ma to do rzeczy . Rosja, obok USA, Chin, Wielkiej Brytanii i Francji, jest jednym z pięciu stałych członków Rady Bezpieczeństwa ONZ.Jedno drugiemu zaprzecza .W takim okresie jakim jest wojna na Ukrainie i wydanie decyzji ściągania Putina. To są organizacje ONZ jednak .
        • taniarada Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:11
          Przecież pisze jak byk na Wikki ."Rada Bezpieczeństwa Organizacji Narodów Zjednoczonych – jeden z sześciu głównych organów Organizacji Narodów Zjednoczonych, powołany na mocy Karty Narodów Zjednoczonych. Na Radzie Bezpieczeństwa ciąży główna odpowiedzialność za utrzymanie pokoju i bezpieczeństwa na świecie.Tak utrzymują że odwrócić tabelę to Rosja na czele .Aż spojrzałem w lustro ,może ja głupi ,albo mam gorączkę .
          • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:25
            Bo widzisz.... Security Council jest jednym z czolowych organow ONZ i to jest " na czele ONZ" ale tutaj trzeba wazyc kazde jedno slowo bo przyjdzie jedna ktorej celem jest dowartosciowanie sie. Bedzie przyczepiac sie do każdego slowa latajac do wikipedii by osmieszyc podczas gdy sama nawet dobrze nie wiedziala jakie sa councile w ONZ do dzisiaj. Żenujące
            • taniarada Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:30
              Ona od dawna się czepia wszystkiego ,zwłaszcza mnie ,choć kompletnie nie jarzy o co chodzi i kto z kim .
    • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 18:43
      >A przewodnictwo jest rotacyjne.

Princesswhitewolf napisala:

>regularnej rotacji miesieczna

>I nikt Putina nie skazał, znawczyni geopolityki

Wydali nakaz aresztowania.

Pokrzepilas juz swoje watle ego? Lepiej ci? Dzien bez doczepiania sie to dzien stracony? Wpadniesz na innym swoim nicku ciom?
      • virtualnie Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:04
        Ale ona ma rację, a tobie coś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele.
        • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:27
          Racje w fym ze odkrywczo napisala ze jest rotacja bo ja nie napisalam? Albo ze nie ONZ a rada bezpieczenstwa tak jakby to byla odrebna organizacja a nie jedna z czolowych w ONZ? Polecam artykul z Guardiana.

Tak niefortunnie sie wyrazilam o sytuacji Putina w Hadze - jest w stanie oskarzenia i wyslali list gończy
          • virtualnie Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:31
            "Na czele ONZ".

Nieprawda.
            • taniarada Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:38
              No dobrze ciało niezależne i tu z Wiki znowu . "Rada Bezpieczeństwa stoi na straży pokoju i to ona ponosi największą odpowiedzialność za utrzymanie pokoju i bezpieczeństwa na świecie. Rada Bezpieczeństwa pozostaje w pełnej gotowości do natychmiastowej reakcji na jakiekolwiek zagrożenia pokoju i jest gotowa do zwołana spotkania w każdej chwili. I pytanie co zrobili by przywrócić pokój na Ukrainie i cała reszta ? To jest taka gadka ,a wojna się toczy i giną ludzie .Kraj tak zrujnowany ,kiedy to odbudują ?
            • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:44
              Tzn presidency of the security council nie jest na czele ONZ? Hmm ciekawe. No jak glowny z sześciu organow ONZ nie jest na czele to ja sie poddaje. Prawniczka wie lepiej
              • virtualnie Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:14
                Security Council, to nazwa własna, piszemy z dużej litery.

Jakbyś napisała "Rosja na czele RB ONZ", byłoby prawidłowo.
                • taniarada Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:21
                  "Jakbyś napisała "Rosja na czele RB ONZ", byłoby prawidłowo. Bez przesady .Jakby nie było to i tak dranie udają że są jakąś organizacją do spraw niepotrzebnych .Jedna drugiemu zaprzecza bo nic nie mogą zrobić .
                  • virtualnie Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:50
                    Coś nie tak u ciebie z umieszczeniem znaków przestankowych.
                • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 00:17
                  >Security Council, to nazwa własna, piszemy z dużej litery.

A teraz wyjasnij to journalists z Guardian ze maja pisac z duzej 😄
          • m_incubo Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 06:57
            Sęk w tym, że ty się regularnie wyrażasz niefortunnie, co zmienia totalnie sens (hmmm...) wypowiedzi.
      • mdro Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:35
        Eee, jakim innym nicku?
        I wiesz, jak z wyżyn swojej znajomości geopolityki chcesz pouczać nas, maluczkie, co się zaraz stanie na wojnie (bo przecież w Polsce to my ciemne jak tabaka w rogu), to unikaj takich błędów big_grin. Bo wiesz, nieodróżnianie wydania nakazu aresztowania od skazania (albo nawet oskarżenia) trudno nawet nazwać kompromitacją...
        • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:46
          Ah te twoje kompleksy maluczkosci. Juz jak normalna nie potrafisz rozmawiac.
          • taniarada Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:51
            Na niemieckich forach nie spotkałem się by ktoś kogoś osmieszał lub miał kompleksy z emigracją lub przynależnością do innego kraju .Tu jedynie można dostać kopy za to że jest się emigrantem lub urodził się zagranicą i kocha Polskę .
          • mdro Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:54
            Wiesz, ja się z ciebie nabijam big_grin
            (Choć to jak drwiny z dziecka, może faktycznie nie powinnam...)
            • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:59
              Tak tak, obnaw zdrowia psychiczngegi... Favourite pastime- dowalanki i ponizanie na kolejnych anonimowych nickach. Ah ci prawnicy dzisiejsi lol
              • mdro Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:18
                Tak boli, że ktoś prostuje twoje błędy? Ja w takich wypadkach dziękuję.
                (I co masz z tymi kolejnymi nickami i prawnikami? Czy ja kiedykolwiek podawałam się za prawniczkę? A nick mam jeden i ten sam od wieków).
                • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 00:14
                  Taaa
    • alina460 Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:03
      Też o tym wczoraj rozmyślałam. Ten świat jest naprawdę chory i my, ludzie, strasznie głupio sobie go urządziliśmy.
    • unikotka Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:36
      To jest po prostu nie do uwierzenia 😟
    • bi_scotti Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:46
      Skazany???? Kiedy??? Facts nie bola, eh ...
      BTW, czy ktos przedstawil zarzuty G.W. Bush & Tony B. za bezprawne wejscie do Iraq w 2003? Nobody's innocent. Life.
      • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 19:49
        No tak ale dzialan Putina nie można usprawiedliwiac dzialaniami Busha. To dwie odmienne sprawy. I nie ze popieram dzialania Busha ale jakby jedna wojna nie tlumaczy sie drugiej bo dojdziemy do czasow Piasta Kołodzieja
      • krwawy.lolo Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:21
        Relatywizowanie w pewnych przypadkach jest zwykłym kurestwem mentalnym. W tym wręcz podręcznikowo.
        • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 00:09
          Dokladnie.
      • taje Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:33
        Droga Biscotti - whataboutism to przepustka do dziewiątego kręgu piekła. Nie obchodzi mnie w tej chwili co robił Bush w Iraku ani Mao w Chinach, ani w Polska na Zaolziu - mowa jest o wojnie w Ukrainie i roli Rosji i Putina.
        • bi_scotti Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:52
          Too bad, ze nie obchodzi - poniewaz nie obchodzi, wciaz wracamy do tego samego kregu piekla. Life.
          • krwawy.lolo Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:58
            Zrób wieloryba, Biszkopti. Czy mam napisać po angielsku?
            • bi_scotti Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 21:08
              Popracuj troche z damaged Iraqis to pogadamy uncertain Cheers.
              • krwawy.lolo Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 21:10
                To ja zjem zupę.
              • marzeka11 Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 21:23
                Tak to wygląda
          • taje Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 22:09
            Jest dokładnie na odwrót. To whataboutism prowadzi do całkowitego moralnego/etycznego paraliżu społeczeństwa - uzasadnia całkowitą bierność i tolerowanie zła w kwestii A tylko dlatego, że w kwestii B nikt nie podjął do tej pory działań. To tak jakby powiedzieć, że dopóki nie ma konsensusu w sprawie ochrony zagrożonych gatunków, nie ma sensu ograniczać emisji CO2. Albo, że dopóki nie zlikwiduje się handlu ludźmi w Europie, nie ma sensu walczyć z zatrudnianiem dzieci w fabrykach w Azji. To jest bardzo niebezpieczna retoryka - moim zdaniem zasługuje na dziewiąty krąg piekieł.
            • bi_scotti Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 22:43
              Relatywizm, mowisz? Czyli to gra tak: bad, bad Putin, bo dokonuje zbroni wojennych na bialych europejczykach, na dodatek Polish neighbours ale wszak zbrodnie wojenne dokonane na brown people przez sojusznikow (!) nie beda mierzone ta sama miara, no w koncu to juz 20 lat temu Bush, Rumsfeld, Cheney & consortes pod pretekstem (!!!) szukania WMD zaatakowali jakis tam kraj bardzo daleko, a ze zbrodnie wojenne mialy miejsce, no to kto by to liczyl ... Yeah, krag piekiel.
              I teraz jest bol przeciagly, ze Russia moze przewodzic UN Security Council ale to, ze rowniez China, USA, UK i France sa permanent members to juz jest okay suspicious Relatiwizm, eh. The same with Russian athletes - nawolywalas do bojkotu amerykanskich sportowcow po 2003 roku? War is war i zbrodnie wojenne sa zbrodniami wojennymi - no excuses.
              Classic Kali - Sienkiewicz bylby dumny - duch w narodzie nie ginie suspicious Life.
              • taje Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 22:57
                Wdech, wydech, Biscotti. Pytanie, które się teraz liczy to czy zgadzasz się z Rosją w kwestii Ukrainy. Jeśli nie, to to co sądzisz (nawet bardzo złe rzeczy) o Bushu w kwestii Iraku nie powinno mieć żadnego znaczenia dla Twoich osądów etycznych w kwestii Rosji. Oczywiście możesz uważać, że przewiny Busha w Iraku uzasadniają bezczynność w kwestii zbrodni Rosji w Ukrainie ale wtedy, bez żadnego wątpienia, należy Ci się miejsce w najgłębszym kręgu piekła. To jest gorsze niż jakikolwiek kalizm - oznacza, że usprawiedliwiasz zbrodnie na Ukrainie tylko dlatego, że ktoś kiedyś nie zareagował na zbrodnie na innym narodzie.
                • bi_scotti Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 23:23
                  Well, caly ten watek powstal wylacznie dlatego, ze Rosjanie zaczeli zabijac Ukraincow. Gdyby nie zaczeli, dyskusji o wojnie jako takiej by nie bylo, bo again - who cares gdy toczy sie ona gdzies daleko a w ogole to tak dawno temu zaczeta ... uncertain
                  Budzi moj totalny sprzeciw przykladanie innych miar do tych samych czynow w zaleznosci od tego kto i gdzie sie nimi bruka. Ale krzywda Ukraincow nie boli mnie bardziej niz Iraqis czy Afghans ... Boli dokladnie tak samo, szczegolnie ze mam ich wszystkich przed soba na codzien. Dopoki zas perpetrators zyja, nalezy ich scigac i karac, regardless czy akurat swiat sie zajmuje jakas nowa wojna, nowa krzywda. Krzywda idzie w pokolenia i haslo, ze "teraz liczy sie (wylacznie???)" ta nowa wojna podwaza moja wiare w humanizm tak samo jak podwaza ja sam fact, ze znow gdzies wojna ... Peace.
                  • inny.kwiatek Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 01:47
                    Problem polega na tym, że w tym kole nie da się dojść do początków i ustalić "kto zaczął".
                    Dopóki będziemy się wzajemnie nakręcać w nienawiści i podziałach to wojny będą trwać.
                    Ktoś musi przerwać ten krąg.
                  • verdana Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 19:48
                    Masz rację Bi_scotti. Na przykład absolutnym błędem było takie oburzenie Holocaustem, tylko dlatego, ze Zydzi sa wpływowi. Hitler nie robił nic nowego, jego ludzie też nie. Skoro świat nie rozliczył Turków za rzeź Ormian, to Norymberga była zwyczajnym skandalem. Póki nie ukarano Turków nie nalezało karać Niemców. Bo dlaczego zajmować sie nową krzywdą bez rozliczenia starych?
            • princesswhitewolf Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 00:12
              Nie, oczywiście ze wojna w Iraku byla absolutna zbrodnia. Jak i " dobrzy terrorysci" w Syrii jak to okreslil Obama.
              Niemniej jesli pomieszamy wszystko to okaze sie ze z powodu wojny w Iraku wywolanej przez Ameryke to Putin mial prawo napasc na Ukraine a i zapewne ktos doda ze i ma prawo wejsc do Polski.itd teatr absurdow
        • al_sahra Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 23:21
          taje napisała:

> Droga Biscotti - whataboutism to przepustka do dziewiątego kręgu piekła.

Bi_scotti pisała przecież, że jest wierna postawie swojej mamy, która nie zgodzila sie zeznawać przeciwko oprawcom z Ravensbrück, bo wina zawsze jest po obu stronach (czy jakoś tak).
          • 35wcieniu Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 23:27
            Jakkolwiek wygasilam ja dawno temu i nie wiem co tam teraz odwala, tak jednak pamiętajcie że jest to osoba uwielbiająca się wypowiadać jako ostoja moralności i stateczna stuletnia matrona, jednocześnie uzasadniając takie rzeczy jak bicie dzieci w dziaderskiej argumentacji "ja biłam i wyrosły na ludzi" oraz "klaps to nie przemoc". Pod rozwagę czy w ogóle jest partnerem do dyskusji.
        • m_incubo Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 07:14
          Ciekawe podejście.
          Jest szansa, że niedługo gdzieś wybuchnie jakaś inna wojna i też będziesz się mogła skupić całkowicie na niej, Ukraińska już będzie trochę trącić myszką.
    • al_sahra Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 20:21
      princesswhitewolf napisała:

> Putin skazany w Hadze jako przestepca wojenny.

No popatrz, takie wydarzenie, a w tv ani w prasie nic nie było.
      • taniarada Re: Rosja na czele ONZ 31.03.23, 21:01
        Ależ było nawet trąbili o tym .Jak czytam to 51 drani jest na liście ściganych .
    • demono2004 [...] 01.04.23, 09:06
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • marzeka11 Re: Rosja na czele ONZ 01.04.23, 18:50
        To jest najlepszy komentarz do tego, by ruska dzicz mogłaby czemukolwiek przewodzić w świecie:
        twitter.com/DarthPutinKGB/status/1642207259299139586?s=20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka