Dodaj do ulubionych

Mam nagrobek!!!

03.04.23, 20:16
Ojp! 😂 Nie wierze! Brat poprosil o telefoniczna rozmowe. Ok. czekalam na wiesci o stanie rodzicow (dla nowych - kontakt z nimi zerwany). Ale nie, brat poinformowal mnie wlasnie, ze postawil rodzinny grobowiec, gdzie oprocz rodzicow, niego itd. jest miejsce... dla mnie. Znaczy dla urny mojej. Pytam: Ale czemu dla mnie? (dla nowych, ja w Austrii, oni w Polsce). Brat: "Bo po smierci bedziemy razem, jak rodzina." Az mnie ciarki przeszly na mysl, ze nawet "spokoju wiecznego nie zaznam". 🙄 Sugestie luzne brata, zebym do tegoz grobowca sie dolozyla, zignorowalam. A teraz po rozmowie siedze i rechocze. 😂😂😂 Tak sie pochwalic chcialam, czy pozalic, czy juz nie wiem co... 🤦‍♀️😂
Obserwuj wątek
    • la_felicja Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 20:20
      Jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
      Powiedz bratu, że już zapisałaś swoje ciało studentom medycyny.
      • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 20:25
        No grobowiec juz stoi. 😂😅 Trudno, beda musieli sobie kogos tam dokoptowac. 🙄 Ale mowe mi odjelo...
        • la_felicja Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 20:30
          Albo będą mieli więcej luzu dla siebie.
          • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 20:32
            😂🤪 Beda mogli rozprostowac kosci. 😂😂😂
            • ayelen40 Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:34
              A grawer już jest?
              • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:39
                Zdjec mi nie wyslal, ale sa plyty dla kazdego osobne, cokolwiek to mialoby znaczyc. Nawet sobie tego wyobrazic nie umiem. No, ale niech sie tam bawia.
    • turbinkamalinka Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 20:45
      Czyli braciszek nie chciał ci przekazać dobrych wieści typu "siostrzyczko zabezpieczyłem twoją przyszłość, będziesz miała gdzie się podziać po smierci tongue_out" tylko przekazał ci wiadomość "siostro wyskakuj z kasy". Ja to bym chyba powiedziała "chłopie ja mieszkam 1000 km od was i mnie wasz grobowiec nie interesuje. Bawcie się tam dobrze razem, a mnie dajcie święty spokój"
      • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 20:53
        Dla mnie obie wersje upiorne niestety. 🙄😂 Ale w zyciu bym nie wpadla, by za czyimis plecami robic mu miejsce na urne w grobie i domagac sie kasy. 🤦‍♀️ Nie, wroc. Zeby komus za jego plecami robic miejsce na jego urne... 😂😂😂
        • turbinkamalinka Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:05
          andallthat_jazz napisała:

> Dla mnie obie wersje upiorne niestety. 🙄😂 Ale w zyciu bym nie wpadla, by za c
          > zyimis plecami robic mu miejsce na urne w grobie i domagac sie kasy. 🤦‍♀️ Nie,
          > wroc. Zeby komus za jego plecami robic miejsce na jego urne... 😂😂😂

Nie znam zupełnie przepisów doryczących grobów. Ale być może musi być zadeklarowana "ilość miejsc". Jeżeli tak jest to pewnie policzył, wyszło mu jak wyszło. Ale wymaganie kasy jest nie na miejscu smile. Chce grobowiec niech sobie za niego zapłaci. Szczególnie, że jak zrozumiałam z innych twoich postów, na starość wracać do Polski nie zamierzasz.
          Jedyne co, to ewentualnie złożyłabym się z bratem na pogrzeb rodziców, ale też jakąś kwotę, ale bez szleństw.

• andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:36
            Nie, no mowy nie ma, ze za ich szalencze projekty bede placic. Do leczenia, pogrzebu (ich, nievmojego 😂), sie dorzuce, do "mojego" miejsca w grobie stanowczo nie. 😂🤦‍♀️ Nie mam dzikiego pojecia jak na ten kretynski pomysl wpadli.
    • hanusinamama Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 20:56
      Bez złośliwości. Nie możesz się zapisać do jakiegoś klubu książki, grupy nordic walking albo nie wiem austrackiego koła gospodyń miejskich?
      Bo chyba nie masz z kim pogadać o swoim życiu i co cię spotyka.
      • apallosa Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:04
        Ale zaraz...to ja urny nie ma kolumbarium?
        Grobowiec to raczej na nieboszczyków w trumnach.
        A co to w ogóle za pomysł cudaczny?
        Skąd anthatjazz ma wiedzieć,jak umrze? Może sfajczy się tak,że tylko sprzączka od paska zostanie... I wtedy urna i miejsce na nią się zmarnują.
        Braciszkowi szanownemu lepiej odpowiedzieć, aby się wypchał trocinami i morską trawą 🤪
        • apallosa Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:04
          To na urny
      • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:05
        Bez zlosliwosci. Nie mozesz sie zapisac na jakis nordic walking, czy kolko gospodyn wiejskich, zamiast komentowac moje wypowiedzi?
        • hanusinamama Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:42
          Wchodzę w co 100 twój watek..tyle tego zakładasz. I szczerze mówiąc mnie to rybka. Tylko ewidentnie widać, ze nie masz z kim pogdać. I to było "bez złośliwości". Wiekszosci z nas potrzebni są do szczęscia ludzie z którymi mozna pogadać...
          • iwoniaw Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:11
            hanusinamama napisała:

> Wchodzę w co 100 twój watek..tyle tego zakładasz. I szczerze mówiąc mnie to ryb
            > ka. Tylko ewidentnie widać, ze nie masz z kim pogdać. I to było "bez złośliwośc
            > i". Wiekszosci z nas potrzebni są do szczęscia ludzie z którymi mozna pogadać..
            > .
            >

Przyganial kocioł garnkowi 🤣
            • fornitta999 Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:18
              Jak glosi opis forum "to miejsce, w ktorym mozesz sie wygadac", czy jakos tak. A ze zawsze znajda sie piranie, ktore sobie samopoczucie dopierdalankami poprawiaja? to tylko o nich swiadczy zle wink
        • jammer1974 Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:42

> Bez zlosliwosci. Nie mozesz sie zapisac na jakis nordic walking, czy kolko gosp
          > odyn wiejskich, zamiast komentowac moje wypowiedzi?

Dobrze powiedziane.
          • beaucouptrop Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:50
            Ale to działa w dwie strony. Ktoś pisze co chce, ktoś inny komentuje jak chce. A autorka wątku ma jeden modus operandi. Smichy chichy jak wszyscy komentują po jej myśli. Kiedy komentarz jest nie po jej myśli to zaczyna być nieprzyjemna. Niech dorosnie i weźmie na klatę, że nie wszystkim musi się podobać.
            • iwoniaw Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:56
              beaucouptrop napisała:

> Ale to działa w dwie strony. Ktoś pisze co chce, ktoś inny komentuje jak chce.
              > A autorka wątku ma jeden modus operandi. Smichy chichy jak wszyscy komentują po
              > jej myśli. Kiedy komentarz jest nie po jej myśli to zaczyna być nieprzyjemna.
              > Niech dorosnie i weźmie na klatę, że nie wszystkim musi się podobać.

Kiedy autorka jest nieprzyjemna, rozmowcy daja jej bęcki. Kiedy przegina do kwadratu i lamie regulamin, jej posty są wycinane. Przychodzenie natomiast do jej wątku (i to przez kogo!) z przekazem "nie pisz tutaj, bo ja uważam twoje wątki za durne" to jednak przesada, nie sądzisz?
              • hanusinamama Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 10:10
                Ja napisałam, ze ma nie pisać? Pisałam, ze jej miliony watków są mi obojętne. Jak sama autorka napisała, nie trzeba wchodzić (widoć kto jest autorem). I ja wiekszośc nie wchodzę.
                Napisałam, że każdemu ( albo wiekszości) potrzebne są osoby bliskie w otoczeniu. Takie osoby w kontaktach "na żywo".
                Po mnie jedziesz a autorki watki traktujesz jak tanią rozrywkę. Ja w tych watkach zobaczyłam bardzo samotną osobę...
      • iwoniaw Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:07
        hanusinamama napisała:

> Bez złośliwości. Nie możesz się zapisać do jakiegoś klubu książki, grupy nordic
        > walking albo nie wiem austrackiego koła gospodyń miejskich?
        > Bo chyba nie masz z kim pogadać o swoim życiu i co cię spotyka.
        >

Hanusina, a coś ty się przyczepiła do jej sposobu szukania towarzystwa? Ematka jest lepsza niż koło gospodyń, bo niechętni wywodom nie muszą czytać, a zainteresowani mogą.
        • hanusinamama Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:44
          Nie przyczepiłam się. Nie wiem czy jest lepsza...od realnych ludzi. Randomowe, anonimowe osoby...nie zastąpią relacji z ludzmi na żywo.
          • borsuczyca.klusek Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:03
            Nie każdy lubi relacje na żywo. Może kontakty wirtualnej jej bardziej pasują i nikomu nic do tego 🙄
            • beaucouptrop Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:06
              Może nie ma wyboru 🙄
        • taniarada Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:11
          iwoniaw napisała:

> hanusinamama napisała:
          >
          > > Bez złośliwości. Nie możesz się zapisać do jakiegoś klubu książki, grupy
          > nordic
          > > walking albo nie wiem austrackiego koła gospodyń miejskich?
          > > Bo chyba nie masz z kim pogadać o swoim życiu i co cię spotyka.
          > >
          >
          > Hanusina, a coś ty się przyczepiła do jej sposobu szukania towarzystwa? Ematka
          > jest lepsza niż koło gospodyń, bo niechętni wywodom nie muszą czytać, a zainter
          > esowani mogą.
          >
          >👍😊
      • eriu Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:37
        Są soki, w których ustawiasz, ze szukasz nowych znajomych nawet. Więc nawet z domu nie trzeba wychodzić żeby poznać. Potem tylko na kawę z nowa koleżanka iść.
        • eriu Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:38
          Są aplikacje oczywiście. Słownik poprawił.

Hanusina: najzdrowsza rada!
          • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:41
            Taaak jakze zdrowe podejscie! Powiedziec swiezo poznanej, obcej osobie: "A wiesz, mam miejsce na cmentarzu w Polsce." 😂🤦‍♀️
            • hanusinamama Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:44
              Nas tez nie znasz...To ze opsiujesz tu swoje zycie nie znaczy, ze my znamy ciebie a ty nas.
              • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:53
                Ook wyjasnie po raz kolejny, bo nie dociera: " nie ma obowiazku czytac, ani komentowac." Z takich rzeczy wole/moge/mam mozliwosc wysmiania sie/wygadania na tutejszym forum i zapimnienia sprawy. Na pewno takich tematow nie bede poruszac tam, gdzie chodze. To moja sprawa ok o czym tu pisze, kiedy pisze i ile razy to pisze. Nikogo nie zmuszam do czytania moich watkow, ani tym bardziej do komentowania. Jest tez opcja wygas. Polecam.
                • beaucouptrop Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:09
                  Oj znowu emocje poniosły... Chyba rzeczywiście ten terapeuta taki słaby jak jego praca magisterska.
                  • inny.kwiatek Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:53
                    Ten terapeuta żeby być słabym to musiałby najpierw w ogóle istnieć
                • m_incubo Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 04:01
                  Weź, nie obrażaj się, wrzuć lepiej zdjęcie jakiegoś fiuta, dawno nic nie wrzucałaś!
            • m_incubo Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 03:58
              A nie masz osób nieświeżo poznanych, którym możesz głowę pozawracać anegdotkami z życia?
              Jakoś mnie to nie dziwi.
      • jammer1974 Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:45
        hanusinamama napisała:

> Bez złośliwości. Nie możesz się zapisać do jakiegoś klubu książki, grupy nordic
        > walking albo nie wiem austrackiego koła gospodyń miejskich?

Bez zlosliwosci. Lepiej zebys sama skorzystala ze swojej rady. Bedzie dla forum wiekszy pozytek.
        • zabojczaopona Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 07:07
          jammer:
          brawo 👏🏻👏🏻
    • zwyczajnamatka Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:01
      Przynajmniej wiesz "gdzie się w mogiłę położysz"
      Albo i nie 🤔
      • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:05
        Wiem, gdzie "nie".
        • kocynder Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:28
          Przynajmniej jedna opcja wyeliminowana. Też jakiś postęp. big_grin
          Co do pomysłu wyskakiwania z kasy - po prostu udałabym, że nie odczytuję subtelnych sugestii. Niesubtelnych też. A gdyby zarzucił wprost, że mam dołożyć tyle-a-tyle bo tak, to bym mu poradziła, żeby poszedł na wódkę zamiast obstalowywać grobowce dla żyjących.
          • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:42
            Droga takiej eliminacji, w koncu zostanie ostateczna opcja, gdzie spoczne. 😂
    • berdebul Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:43
      Pat temu ekhm, ekhm, rodzice pana B obwieścili „Synu, żebyś się nie musiał martwić, kupiliśmy działkę, w weekend ci pokażemy”. Nastał weekend, pan B podjarany wizją potencjalnego przyszłego domku, a rodzice zabrali go na cmentarz i pokazali swoją przyszłą kwaterę. big_grin big_grin big_grin
      • berdebul Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:44
        Lat temu!
      • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:47
        No przynajmniej swoja wlasna a nie tez pana B. 😅
        • berdebul Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:50
          Byli na tyle uprzejmi, że wykuli wyłącznie własne imiona. 😂
          • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 21:58
            Mile z ich strony! Ja, wiem ze mendziolilam tu, ze starzenie, ze lambadziara itp. 😂 Ale uwazam to za bardzo nie fair, ze jedna forumkowiczka wczoraj cieszyla sie, ze jest w ciazy (gratuluje 🌺) a juz miala sie dopisac do lambadziar a ja tu miejsce na cmentarzu dostaje w wieku 44 lat i jeszcze mam za to placic. 😂😂😂😂😂😂
            • apallosa Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:35
              To nie płać.
              Braciszka z ,,rodzicami" poślij do stu tysięcy piorunów ,a najlepiej napisz im,że się spóźnili.
              Że już wasz miejsce w super- hiper cmentarzu, gdzie miejsce kosztuje ok 1000 euro, a Ty okazyjnie odkupiłas od kogoś za grosze.
              Dopiero ich cholera trzasnie😆
              P.S. Acha- a nie zapomnij dodać,że za zaoszczędzona kasę właśnie lecisz do Nowej Zelandii lub na Karaiby.
      • majenkirr Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 00:31
        Mojemu koledze z liceum babcia na 18-kę kupiła działkę na cmentarzu 💀
        • apallosa Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 07:24
          Majenkirr- o rrrrany..
          Niezły prezent na start w dorosłość, nie ma co😱
          Chociaż - może w tym szaleństwie była/ jest metoda 🤑 Jeżeli cmentarz z tych prestiżowych, to działkę można opylić za niezłą kasę 😈
    • jammer1974 Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:39
      Dobre dobre. Bardzo ci gratuluje! O mnie w rodzinnym nagrobku nikt nie mysli. Ciotka tylko czasem napomina ze nie ma tam juz miejsca dla mnie.
      Nie wiem czego oczekuje. Nie dopytuje. Nie ogarniam ze to dla niektorych takie wazne. Ludzie to jednak lubia magicznie myslec. Dlaczego do doroslego nie dociera ze po smierci jest to juz zupelnie obojetne gdzie i a jakiej formie zostanie w ziemi zagrzebany. Przeciez jego juz nie bedzie. Pyk i nie ma.
      • taniarada Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:46
        W Polsce musi trochę upłynąć lat by był pochówek z trumną .Urna i kremacja rozwiązuje sprawę ,nie trzeba rujnować nagrobka i cała ceremonia też nie jest przykra .Pozdrówka Jammer.
      • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:55
        Wiesz jammer, jak chcesz, to odstapie Ci moja miejscowke. 😂 Pewnie masz blizej, niz ja i zadnych tam oporow osobistych. 😅
    • inny.kwiatek Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:50

> Tak sie pochwalic chcialam, czy pozalic, czy juz nie wiem co... 🤦‍♀️😂

Zwrócić na siebie uwagę?

• beaucouptrop Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:51
        🤣
      • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:53
        A widzisz, ze w Waszym wypadku to niezawodnie dziala? 🤭🤔
        • inny.kwiatek Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:55
          W naszym tak, gorzej, że tobie kompletnie nie pomaga, potrzeba wręcz eskaluje
          • andallthat_jazz Re: Mam nagrobek!!! 03.04.23, 22:57
            Posiedz sobie jeszcze i pogdybaj.
    • 71tosia Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 00:58
      brat grobowiec w ciągu jednego dnia postawił? Masz z nim regularny kontakt a nic o budowie nie wspomniał? Przecież to się wiąże z ustaleniami rodzinnymi (gdzie i na ile osob ten grobowiec) , uzyskaniem zgody od zarządu cmentarza, trzeba zrobić projekt etc. Wiec chyba po prostu bawi cie pisanie głupot na forum.
    • mia_mia Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 02:57
      Dokładać się nie musisz, natomiast po Twojej śmierci, jako osoby samotnej to na bracie czy innych żyjących członkach rodziny spoczywać będzie obowiązek pochówku, a dodanie cię do rodzinnego grobu to najtańsze i najmniej kłopotliwe rozwiązanie, przynajmniej dopóki nie wykupisz sobie miejscówki i nie zbudujesz nagrobka za życia.
      • taniarada Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 06:24
        Miejscówka na cmentarzu to elita dobrobytu .Coraz mniej miejsc to kremacja dobry wybór .Można sobie zrobić stanowiska na wiele urn i nie niszczyć grobu .Podnosisz płytę i chowasz .I tak się w proch obróci każdy kiedyś .Jedynie to dodatkowy napis lub tabliczka .
        • nika_1985 Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 07:00
          Tzn zrobili tak,żeby zaoszczędzić potem problemu. Jak ktoś umrze to jest dosyć problemów , załatwiania. Pamiętam jak szukaliśmy miejsca gdzie pochować moja ciocie i była masakra. Dlatego ludzie wolą już oszczędzić bliskim takich akcji i sobie wykupują miejsce za życia. Nie jest to głupie.. a brat dokoptowal Cię do nich co też nie jest durne..
        • mia_mia Re: Mam nagrobek!!! 04.04.23, 08:04
          Miejsc na urny też nie rozdają za darmo, dołożenie urny do grobu jest tańsze niż wykupienie miejsca na nią. Poza tym ona mieszka poza Polską, rodzina w Polsce, więc jeśli planują ją odwiedzać tak jest dla nich wygodniej, ale znów jeśli wykupi miejsce i wyda jasną dyspozycję pewnie zrobią jak chce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka