Dodaj do ulubionych

bilety lotnicz

21.04.23, 07:40
Jako zielona w temacie, do tej pory objeżdżająca stary kontynent samochodem potrzebuję rady. Przejrzałam przeglądarki wyszukujące najbardziej korzystne połączenia lotnicze, znalazłam to idealne i ... przeszlam na stronę pośrednika. Przy tym połaczeniu byl tylko jeden, ale coś mnie tknęłp poczytałam opinie... i są baaardzo kiepskie więc odpuściłam. To ma być coś jak lot życia, więc nie bardzo chcę wtopić tyle kasy, ale podobne połączenie na stronie przewoźnika kosztuje ponad 5 tys więcej ( dla całej grupy) Żeby miec spokój pewnie zapłacę, ale napiszcie czy korzystacie z usług pośredników , czy jednak nie. Wszystkie porady mile widziane.
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 07:50
      A po co Ci pośrednik? Idź do przewoźnika.
      • szara.myszka.555 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 09:14
        "A po co Ci pośrednik? Idź do przewoźnika."

Autorka przecież napisała. Pośrednik sprzedaje o 5 tysięcy taniej.
        • koronka2012 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 22:33
          Nie ma takiej opcji szczególnie jeśli pośrednik jest szemrany
    • arabelax Re: bilety lotnicz 21.04.23, 07:55
      Z posrednikow nigdy. Zawsze bezposrednio u przewoznika. Oststnio w samolocie slyszalam rozmowe chlopaka obok mnie. Kupil przez jakies kiwi, czy cos i pdwolil mu lot w drodze na lotnisko, wiec nie ryzykowalabym smile
      • arabelax Re: bilety lotnicz 21.04.23, 07:55
        *odwolali
        • tokyocat Re: bilety lotnicz 21.04.23, 20:45
          Lot zawsze moze byc odwolany, to nie zalezy od posrednika.
      • 71tosia Re: bilety lotnicz 21.04.23, 08:12
        Jezeli miał już bilet to za odwołany lot odpowiedzialność ponosi linia lotnicza a nie pośrednik,
        • hanusinamama Re: bilety lotnicz 21.04.23, 08:28
          NO teraz nie zawsze. Jak kupujesz bezposrednioi od przewoźnika wieksza szansa ze odzyskasz kasę albo np dostanie voucher na kolejny lot
          • arabelax Re: bilety lotnicz 21.04.23, 17:02
            Dokladnie. Chlopak musial kupic nowy drogi biket I wlasnie martwil sie, czy ktos mu odda pieniadze, bo dopiero wtedy zaczal czytac opinie o posredniku I zalamal sie.
            • krisdevalnor Re: bilety lotnicz 21.04.23, 18:21
              arabelax napisał:

> Dokladnie. Chlopak musial kupic nowy drogi biket I wlasnie martwil sie, czy kto
              > s mu odda pieniadze, bo dopiero wtedy zaczal czytac opinie o posredniku I zalam
              > al sie.
              Potwierdzam, maz mial dokladnie taka sama sytuacje z kiwi
              • sol_13 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 20:32
                Jeśli płacił kartą, to reklamacja w banku i bez problemu odzyska pieniądze za odwołany lot.
                • krisdevalnor Re: bilety lotnicz 21.04.23, 20:33
                  sol_13 napisała:

> Jeśli płacił kartą, to reklamacja w banku i bez problemu odzyska pieniądze za
                  > odwołany lot.
                  Tylko jezeli platnosc byla karta kredytową, niestety użył karty debetowej.
                • 71tosia Re: bilety lotnicz 21.04.23, 21:19
                  Płace zawsze debetowa i tez odzyskałam.
            • palacinka2020 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 22:05
              Nie musial. To jest jakis mit ze bilety kupiome przez posrednika nie sa objected gwarancjami linii lotniczej. Normalnie idzie sie do okienka I dostaje bilet na drugi rok. Wszystkie reklamacje tez mozna zalatwiac z linia.
              • taki-sobie-nick Re: bilety lotnicz 21.04.23, 22:24
                I dostaje bilet n
                > a drugi rok.

Az tak zle nie jest. tongue_out Fajna pomyłka telefonu.
    • 71tosia Re: bilety lotnicz 21.04.23, 08:10
      Korzystam z wyszukiwarki skyscanner i tamtejszych pośredników zwykle działa bardzo dobrze. Jedynie w pandemii był kłopot, bardzo długo czekałam na zwrot pieniędzy za bilety (ale je w końcu odzyskałam)
      Ps Jezeli lot jest bezpośredni to kupuje i przewoźnika Jezeli to kilka łączonych lotów to taniej wychodzi przez te wyszukiwarkę
    • krwawy.lolo Re: bilety lotnicz 21.04.23, 08:14
      A doklikałaś u pośrednika prawie do końca? Do ostatecznej ceny, kiedy Ci doskakują dopłaty za buty, za ubezpieczenie od inwazji moli, za siedzenie przy oknie, za siedzenie nie przy oknie ...?
      • faustine Re: bilety lotnicz 21.04.23, 08:28
        No właśnie nie doklikałam, ale potem poczytałam opinie ze ta cena rośnie itd... Raz w życiu leciałam samolotem An 24 , więc wiecie jak to było dawno😀
        • krolewska.asma Re: bilety lotnicz 21.04.23, 15:59
          To nie rozumiem o co jest drama

bilet finalnie był droższy niż u przewoźnika a ty nawet nie sprawdziłaś tego do końca i przyszłaś na forum

Moja odpowiedź : tak zwykle u przewoźnika jest droższy, Bo Przewoźnik musi zarobićsmile
          • faustine Re: bilety lotnicz 21.04.23, 16:09
            Asma , nie chodzi o koszt. Chodzi o rozwalenie wyjazdu przez np odwołanie rezerwacji w ostatniej chwili. Pytam o doświadczenie w zakupie biletów, ty go nie masz, więc po co w ogóle udzielasz.
            • faustine Re: bilety lotnicz 21.04.23, 16:10
              * się w tym wątku.
            • alicia033 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 16:12
              faustine napisała:

> Chodzi o rozwalenie wyjazdu przez np odwołanie reze
              > rwacji w ostatniej chwili.

no więc lot odwołuje przewoźnik, wszystkim pasażerom, bez względu na to, gdzie kupili bilety.
              • krisdevalnor Re: bilety lotnicz 21.04.23, 18:24
                alicia033 napisała:

> faustine napisała:
                >
                > > Chodzi o rozwalenie wyjazdu przez np odwołanie reze
                > > rwacji w ostatniej chwili.
                >
                > no więc lot odwołuje przewoźnik, wszystkim pasażerom, bez względu na to,
                > gdzie kupili bilety.
                >
                >
                Nie, nie masz racji. Wlasnie taka sytuacje mial moj maz, nie oddali mu kasy z linii lotniczej bo kupowal przez kiwi.
                • alicia033 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 18:31
                  krisdevalnor napisała:

> Nie, nie masz racji. Wlasnie taka sytuacje mial moj maz, nie oddali mu kasy z l
                  > inii lotniczej bo kupowal przez kiwi.

jeszcze raz: lot odwołuje przewoźnik. Wszystkim pasażerom lotu.
                  A czemu kiwi "nie zwróciło" mu pieniędzy, no, hmmmmmmm....
                  • krisdevalnor Re: bilety lotnicz 21.04.23, 20:29
                    alicia033 napisała:

> krisdevalnor napisała:
                    >
                    > > Nie, nie masz racji. Wlasnie taka sytuacje mial moj maz, nie oddali mu ka
                    > sy z l
                    > > inii lotniczej bo kupowal przez kiwi.
                    >
                    > jeszcze raz: lot odwołuje przewoźnik. Wszystkim pasażerom lotu.
                    > A czemu kiwi "nie zwróciło" mu pieniędzy, no, hmmmmmmm....
                    >
                    To jeszcze raz dla ciebie wytlumaczenie: tak, lot odwoluje przewoznik. I jesli kupilas bilet bezpośrednio u niego to zwraca pieniadze. Jesli zas kupilas bilet na lot tego przewoznika ale przez POŚREDNIKA to wtedy nie dostaniesz zwrotu pieniedzy od linii lotniczych tylko musisz załatwiać to z posrednikiem. Akurat Kiwi jest pod tym wzgledem do kitu, moze jacys inni posrednicy zwracaja bez powodu.
                    • krisdevalnor Re: bilety lotnicz 21.04.23, 20:30
                      Bez pronlemu mialo byc.
                      • krisdevalnor Re: bilety lotnicz 21.04.23, 20:34
                        Prosze:
                        • krwawy.lolo Re: bilety lotnicz 21.04.23, 20:47
                          Jeśli chodzi o komunikację telefoniczną mam lepsze wspomnienia związane z pośrednikami. Flüge.de posiada żywe kobiety, z którymi można porozmawiać, które próbują wszystkiego w ich mocy, żeby pomóc. W przeciwieństwie do Airfrancy, która zbywa gadającą maszyną, odsyłającą na stronę internetową.

To jest w ogóle warte osobnego wątku.
            • krolewska.asma Re: bilety lotnicz 21.04.23, 16:22
              Po co pośrednik który nie ma nic wspólnego z wyjazdem tylko go sprzedaje miałby ten wyjazd odwoływać ?
              • 71tosia Re: bilety lotnicz 21.04.23, 21:26
                Jak masz kilka lotów łączonych na trasie to u pośrednika taki bilet jest tańszy.
                • krwawy.lolo Re: bilety lotnicz 21.04.23, 21:33
                  Fakt, niechby dlatego, że ichni komputer potrafi. Kikakrotnie skorzystałem z oferty kombinowanego lotu.
        • dominika9933 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 21:56
          O, mój pierwszy lot w życiu, wymarzony, to Kraków- Warszawa, lot AN 24smile. Niezapomniane przeżycia.
    • ichi51e Re: bilety lotnicz 21.04.23, 08:48
      najlepiej użyć skyskannera a potem sprawdzić jeszcze na stronie linii która będzie obsługiwać połączenie czy nie jest taniej. A dokąd chcesz lecieć? bo to tez zależy...
    • babsee Re: bilety lotnicz 21.04.23, 09:07
      Ja kupowalam tydzien temu- robiłam jednocześnie na dwóch portaach-jeden na Ryanair a drugi na kiwi- cena ostateczna była na korzyść Rayanaira -bilety na kiwi.com były droższe o 250 zl każdy-na 4 osoby 1 tys.....
    • alicia033 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 09:42
      Oczywiście, że korzystam. Po co miałabym przepłacać?
      A największe problemy z odzyskaniem pieniędzy za odwołany lot miałam akurat z flagowym przewoźnikiem pewnego zachodnioeuropejskiego państwa.
    • damartyn Re: bilety lotnicz 21.04.23, 10:10
      Jeśli wykupuje wyjazdy ze stron typu Expedia albo Kayak to kupuje w pakiecie wszystko , bo mają wtedy tanie loty.
      Na resztę wyjazdów kupuję zawsze bezpośrednio u przewoźnika.
      • faustine Re: bilety lotnicz 21.04.23, 16:12
        Dziękuję za Wasze wskazówki. Jakoś mylnie dotąd sądziłam, że większość ludzi korzysta jednak z usług pośredników
    • astomi25 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 16:14
      A to roznie. Czasem jak sie u posrednika do konca doklika to sie cena nie rozni ( albo rozni sie baaaardzo nieznacznie) od ceny na stronie przewoznika.
      Ale zdarzylo mi sie kupic na skyscanner bilety, ktore przewoznik oferowal za prawid 100% wiecej. Trzeba sprawdzac i porownywac.
      • krolewska.asma Re: bilety lotnicz 21.04.23, 16:24
        To opowiem wam straszną historię
        W tamtym roku chciałam rezerwować i właśnie u pośrednika było taniej i jak już się wszystko prze klikało podpisywało się dane pasażerów dane karty kredytowej to wtedy na samiusienkim końcu przy walidowaniu platnosci wyskakiwał błąd
        Cena była bardzo atrakcyjna więc próbowałam kilka razy i to u różnych przewoźników i Zonk po prostu był jakiś błąd uuuuuuuuuuu
    • zlota-klamka Re: bilety lotnicz 21.04.23, 16:55
      Pośrednicy najczęściej nie mają aktualnych cen. Kupujesz bilet i dostajesz maila że musisz dopłacić. Jak nie dopłacisz to pośrednik ociąga się w nieskończoność ze zwrotem kasy. Możesz sobie poczytać tysiące skarg na pośredników na forum tripadvisora
      • krolewska.asma Re: bilety lotnicz 21.04.23, 17:07
        To chyba w Polsce
        pamiętajcie że trzeba kupować na niemieckich stronach bo tam jest najtaniej i też Tam ciężko funkcjonowaćtakim oszustem więc takie oszustwo się nie zdarzają

Kto niemądry ten dwa razy traci po pierwsze płaci w Polsce o wiele wyższą cenę po drugie jeszcze jest oszukiwany i w ogóle nigdzie nie leci na wakacje
      • palacinka2020 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 17:51
        To nie kest mozliwe. Placisz I natychmiast dostajesz bilet. Czesto kupuje przez posrednika.
        • zlota-klamka Re: bilety lotnicz 21.04.23, 18:24
          www.tripadvisor.com/ShowForum-g1-i10702-Air_Travel.html
          wystarczy wpisać w wyszukiwarkę kiwi i inne tego typu pośrednictwa

tu pierwszy z brzegu wątek o kiwi: www.tripadvisor.com/ShowTopic-g1-i10702-k13773468-Is_Kiwi_an_scam-Air_Travel.html
          • palacinka2020 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 22:03
            I jest tam wyraznie napisane, ze nie ma zadnych "doplat" tylko czasami transakcja sie nie udaje bo cena sie zmienila. Wowczas zadna kwota nie zostaje sciagnieta tylko mozna sprobowac drugi raz. Albo zrezygnowac. Nie ma tu zadnego oszustwa.

Kupowalam przez kiwi, bilety mialam od razu.
            • zlota-klamka Re: bilety lotnicz 22.04.23, 04:31
              przeczytałaś wszystkie wątki??
      • 71tosia Re: bilety lotnicz 21.04.23, 21:30
        Kupiłam dziesiątki biletów lotniczych także u pośredników nigdy nie spotkałam się z sytuacja ze po zakupie musiałam cos dopłacać
        • astomi25 Re: bilety lotnicz 22.04.23, 11:36
          Ja takze nie.
    • bi_scotti Re: bilety lotnicz 21.04.23, 18:16
      Posrednik posrednikowi nierowny. Jesli za posrednika uwazasz np. wspomniana juz tu Expedia, no to u nich ceny sa prawie zawsze korzystniejsze i ja np. nie mialam dotad (tfu-tfu, odpukac zeby nie jinx wink) zadnych problems z rebooking czy cancelation gdy byla taka potrzeba (Covid dal szanse wszystkim sie wykazac w tym temacie big_grin). Korzystam tez z posrednikow polecanych przez moich znajomych hyphenated-Canadians gdy wybieram sie w kierunku ich kraju pochodzenia badz przez ten kraj. No idea jak to dziala ale zawsze maja korzystniejsze ceny niz inne opcje. Przykladowo, gdy przed pandemic lecielismy do jednego z azjatyckich krajow, polecona local (Toronto) tourist agency specjalizujaca sie w tym dokladnie kraju & prowadzona przez ludzi stamtad znalazla nam przeloty o prawie $1000.00 (per person) tansze niz cokolwiek bylo available na stronach airlines czy chocby Expedia.
      Truly speaking, z website samych airlines korzystam wylacznie wtedy gdy uzywam punktow/miles zwiazanych z tymi przewoznikami (np. Aeroplan z Air Canada), w innych okolicznosciach ceny sa najczesciej wyzsze niz ... again np. Expedia.
      Milej podrozy! Cheers.
    • piataziuta Re: bilety lotnicz 21.04.23, 18:43
      Nie ma takich cudów, po prostu czegoś nie doczytałaś.
    • aqua48 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 19:49
      Latam sporo zawsze kupuję bilety bezpośrednio u przewoźnika. Nie zaufałabym żadnemu pośrednikowi, a już tym bardziej gdyby miał tak dużo niższe ceny.
    • mikams75 Re: bilety lotnicz 21.04.23, 22:47
      to zalezy jaki to posrednik, jak np. expedia czy ebookers, to ok. Z innych nie korzystalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka