youngagain 22.04.23, 18:22 Zaczęłam uprawę zainspirowana tym filmikiem. Wydaje się mega proste. Uprawiacie? Domowa uprawa kiełków - kiełki w słoiku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z_lasu Re: Kiełki w słoikach 22.04.23, 19:03 Odpisuję bez oglądania filmiku. Tak, uprawiamy w słoikach. Mega proste. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Kiełki w słoikach 22.04.23, 21:25 Nigdy nie trzymałam pionowo, zawsze trzymam tak: Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Kiełki w słoikach 22.04.23, 21:35 Uprawiałam tylko z zielonej soczewicy i trzymałam słoik prosto. Nadmiar wody odlewałam. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia_tygrysia Re: Kiełki w słoikach 23.04.23, 11:39 Można pionowo, w otwartym słoiku. Ja przepłukuję raz dziennie i odlewam nadmiar wody. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Kiełki w słoikach 22.04.23, 19:45 Tak, uprawiamy, rosną błyskawiczne i są bardzo smaczne Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kiełki w słoikach 22.04.23, 21:37 Tak ale nie w sloiku tylko w czyms takim ze wzgl na możliwość plesni. Toto podlewa je. Poza tym ja lubie grubsze i mięsiste a tu nacisk powoduje ze rosna grubsze. No i hoduje microgreens na tacach Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Kiełki w słoikach 23.04.23, 21:34 Też uprawiam w czymś takim, zwykle od stycznia do marca - potem nam się nudzą i wkrótce wchodzą nowalijki, więc nie ma już potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kiełki w słoikach 23.04.23, 22:06 Ja robie w nich caly rok mung na kielki do chinszczyzny. Te biale. Musza byc obciazone lekko wiec inne na gore. Wtedy rosna takie grube, nawet grubsze i miesiste niz w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kiełki w słoikach 23.04.23, 14:03 widziałam domową uprawę u koleżanki z wietnamu za krótką ją znałam, by się nauczyć, ale raz mi pokazała kiełki soi, były o ile pamiętam, na durszlaku z dziurkami, takim do owoców i stało to w zwykłej blaszanej misce z wodą, osłonięte pieluchą tetrową. nie próbowałam czy smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia_tygrysia Re: Kiełki w słoikach 23.04.23, 14:35 Kiełki generalnie są bardzo łatwe do hodowania. O tych w słoiku troszkę bardziej trzeba pamiętać, ale przynajmniej nie potrzebne dodatkowe urządzenia zajmujące miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś