21mada 27.04.23, 07:48 Czy można przeprogramować swój mózg i stać się optymistką? Czy pesymizm jest nieuleczalny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hukers Re: Optymizm 27.04.23, 07:54 Można. Dwie ważne zmienne w tym procesie to wiek i motywacja. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Optymizm 27.04.23, 08:14 Nie można ale można sobie uświadamiać i kontrolować swoje czarnowidztwo. Wersja palenie mi pasuje , bo na końcu chociaż bunkrów nie ma to i tak jest zajebiscie😉 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Optymizm 27.04.23, 08:38 Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Optymizm 27.04.23, 09:12 21mada napisała: > Jak to zrobić? Metodą uczenia. Mózg to dość flexybilna bestia, zwłaszcza przed trzydziestką. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Optymizm 27.04.23, 13:01 Jestem po trzydziestce. To już nie ma szans? Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Optymizm 27.04.23, 13:23 21mada napisała: > Jestem po trzydziestce. To już nie ma szans? Szanse są, ale mniejsze niż w młodszym wieku i wymagają większej ilości czasu i pracy. Im dalej od trzydziestki, tym trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec_hoteli Re: Optymizm 27.04.23, 14:10 hukers napisał: > Można. > Dwie ważne zmienne w tym procesie to wiek i motywacja. Przyganiał kocioł garnkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Optymizm 27.04.23, 08:29 Ale po co? Można się przygotowywać na najgorsze i cieszyć się z niespodzianki, jak nie pójdzie tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Optymizm 27.04.23, 08:41 I to jest myśl! Forum uczy, forum bawi, forum nigdy cię nie zdradzi! Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Optymizm 27.04.23, 09:41 Ja tak mam. Dzięki wrodzonemu pesymizmowi zachowuję optymizm Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Optymizm 27.04.23, 14:02 Ja też! Poza tym, jak już się umęczę wymyślaniem czarnych scenariuszy, to dochodzę do wniosku, że rzeczywistość nie ma szans, aby im sprostać 💪 Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Optymizm 27.04.23, 14:18 No, za czarną rozpaczą kryje się wschodzące piękne słońce. Kwestia tego, by to w porę zauważyć, a nie walczyć z własną naturę i być na siłę optymistą. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Optymizm 27.04.23, 13:02 Ale co się człowiek namartwi przedtem to jego. Optymista jest wesoły i przed faktem i po fakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Optymizm 27.04.23, 13:04 No to się upijaj, będziesz pijaczką, ale za to wesołą. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Optymizm 27.04.23, 13:08 alpepe napisała: > Ale po co? Można się przygotowywać na najgorsze i cieszyć się z niespodzianki, > jak nie pójdzie tak źle. > To ja, wypisz wymaluj. Ale uczę się jednak być bardziej optymistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Optymizm 27.04.23, 09:12 Najlepiej stać się realistą. Optymizm wykoślawia rzeczywistość tak samo jak pesymizm, tylko w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Optymizm 27.04.23, 13:03 Ale chyba lepiej się żyje w różowych okularach niż w czarnych? Rzeczywistość i tak jest taka jaka jest. Sęk w tym jak ją odbieramy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Optymizm 27.04.23, 13:55 21mada napisała: > Ale chyba lepiej się żyje w różowych okularach niż w czarnych? Rzeczywistość i > tak jest taka jaka jest. Sęk w tym jak ją odbieramy. Lepiej się żyje bez okularów. Przekonanie, że wszystko się zawsze skończy pozytywnie może w różnych sytuacjach nieść za sobą negatywne konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Optymizm 27.04.23, 14:34 Czy rzeczywistosc da sie ocenic realnie? I co to jest realnosc? Jesli oceniam rzeczywistosc, jest to ocena raczej subiektywna, a tu juz gra role charakter - optymistyczny lub pesymistyczny. Mozna tez zapytac, co to rzeczywistosc? Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: Optymizm 27.04.23, 09:44 Zacznij od pytania przed czym chroni Cię pesymizm? I skąd się wziął? Np. Czy ktoś w domu Ci nie przekazał, że świat jest zły i niczego dobrego należy się spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Optymizm 27.04.23, 10:38 Pesymizm niby chroni przed rozczarowaniem ale tak naprawdę przed nim NIE chroni. Poza tym chodzi tu tez o negatywne odbieranie przekazów od innych. Ktoś mi coś powie a ja od razu wybieram najbardziej negatywną interpretację tej wypowiedzi i tego się trzymam. Często wkręcam się bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Optymizm 27.04.23, 13:18 Moim zdaniem można nad tym popracować ale nic na siłę, poza tym najlepiej być realistą, znać dobre i słabe strony dla równowagi. Odpowiedz Link Zgłoś