• chococaffe Re: Koronacja 07.05.23, 07:15
      Oglądałam. Najbardziej zaciekawiło mnie namaszczanie świętymi olejami za parawanem. Karol taki "niekompletny", tylko w koszuli. I pytanie: ten parawan był po to, żeby zapewnić intymność czy ukryć fakt, że nikt już to sie nie bawi?smile
      • joaz Re: Koronacja 07.05.23, 11:18
        Czytałam, że podczas koronacji Elżbiety ten moment też nie był pokazany publicznie.
        • chococaffe Re: Koronacja 07.05.23, 11:56
          Ciekawe jak było kilkaset lat temu. Niezależnie od namaszczenia czy naprawdę tak sie przejmowano całą "choreografią" typu zawinął mu się kawałek płaszcza
      • al_sahra Re: Koronacja 07.05.23, 12:05
        chococaffe napisała:

> Najbardziej zaciekawiło mnie namaszczanie świętymi olejami za parawa
        > nem.

Nie oglądałaś “The Crown”? Miałam wrażenie, że wszyscy w Polsce to widzieli. Tam jest cały odcinek poświęcony szczegöłom koronacji.
        • chococaffe Re: Koronacja 07.05.23, 12:17
          Nie oglądałam (w ogóle nie znam większości seriali, nie mam Netflix itp). Dlatego tylko z komentarza wiedziałam, że chodzi o namaszczanie kiedy zaczęli ustawiac parawan - zapomniałam o takim elemencie jakiejkolwiek koronacji.
          • al_sahra Re: Koronacja 07.05.23, 17:36
            chococaffe napisała:

> Nie oglądałam (w ogóle nie znam większości seriali, nie mam Netflix itp).

Jeśli to że świadomego wyboru, to pewnie Cię nie namówię smile, ale gdybyś kiedyś miała okazję (np. przebywając w czyimś domu z Netflixem), to szczerze polecam. Mimo pewnych niedociągnięć, to inteligentnie i z rozmachem zrobiony serial, zwłaszcza cztery pierwsze sezony.
            • taje Re: Koronacja 07.05.23, 18:19
              Zgadzam się, świetny serial (może poza ostatnim sezonem).
            • chococaffe Re: Koronacja 07.05.23, 22:03
              Wierzę. Natomiast tonę w nadmiarze fajnych rzeczy, za dużo tego wszystkiego jest wokół. Może jak kiedyś złapie mnie tydzień ulew gdzieś nad morzem i będzie dostęp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka