Dodaj do ulubionych

Przykry komentarz do zaproszenia

07.05.23, 09:17
Na koniec czerwca mam zaplanowany ślub. W USC. Świadomie i celowo nie chcieliśmy wesela. Zapraszaliśmy najbliższą rodzinę: moja mamę, jej brata z żoną i dzieckiem, rodziców narzeczonego i siostrę oraz łącznie 5 naszych znajomych. Czyli razem z nami 14 osób. Skromna uroczystość. Podczas osobistego przekazywania zaproszenia bratu mojej mamy zaproszenia, jego żona była zaskoczona, że nie ma wesela. Powiedziałam, że to dlatego, iż zamiast wydawać pieniądze na wesele, postanowiliśmy wyjechać na miesiąc do Chile w ramach podróży poślubnej i podróżować. Ona powiedziała, że to "ciekawe cwaniakowanie: nie organizować wesela i liczyć na kopery". Na to ja, że na nic nie liczymy i o nic nie prosimy, po prostu zależy nam na obecności bliskich osób w ważnym dla nas momencie, ale każdy myśli po swojemu. Na to się obraziła i powiedziała, że skoro od chlewa zaczynamy wspólne życie, to w chlewie skończymy, a ona nie ma zamiaru w tym uczestniczyć. Powiedziałam, żeby tak nie mówiła, bo to obraźliwe i nie ma prawa. Zabrała dziecko i wyszła (to było u mojej mamy podczas spotkania). I wyszło, że ich trójki nie będzie. Z 14 osób zrobiło się 11. I jest mi zwyczajnie przykro. To jednak trzeba mieć pecha w tak małym gronie i jeszcze takie niesnaski. Tylko wyżalić się przyszłam.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:20

Ojej, nie bądź na nią zła.
      Może akurat wyskoczył jej dysk?
      • milva24 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:13
        big_grin
      • alewcale Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:13
        twardy dysk w mózgu
    • pearl3434 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:21
      Ciesz się ,że nie przyjdzie.To typ ,który nawet jakbyś zrobiła wesele to i tak by znalazł "coś".Obrzydliwe zachowanie.
      • ayelen40 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 14:45
        Dokładnie tak. Po prostu chlew.
    • mgla_jedwabna Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:22
      Pociesz się, że brak chamidła na tym ślubie to nie powód do żalu. Pozostaje mieć nadzieję, że jej mąż, a brat mamy, ma więcej kultury i jednak się pojawi.
    • berdebul Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:26
      Jest Ci przykro, ze nie będzie osoby, która Was obraża?
    • klaramara33 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:26
      Fajnie, że nie będzie takiej. Mnie wkur... taka, że sama bym pogoniła. Materialistka jedna, ona nie wie co to znaczy, że zależy ci na czyjejś obecności bo sama tylko pieniądz widzi.
    • ritual2019 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:28
      OJP
    • eriu Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:31
      Lepiej żeby nie było osoby, która uważa że zaczynacie w chlewie i w chlewie skończycie. Co to jest za chamski komentarz? Gdyby ktoś tak zareagował na wręczanie zaproszenia po prostu bym powiedziała, że to się świetnie składa, bo obecność nie jest obowiązkowa i nie chcę tam mieć takich ludzi, którzy w ten sposób mój związek komentują, więc ich zaproszenie jest wycofane. Tak żeby im nie przyszło do głowy jednak zmienić zdania i przyjść i znowu chamsko komentować.
    • szmytka1 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:32
      A co tam u chomików? Ciotki nie zaprosiłaś?
    • fogito Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:34
      Gratuluje ślubu i decyzji. Macie racje, ze lepiej pojechać w świat niż urządzać weselisko za masę kasy. A ciocia niech spada na drzewo. Ciesz się ze nie przyjdzie. Po co Ci ktoś wredny w tym dniu.
    • suki-z-godzin Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:34
      To żaden pech, po prostu Twój brat ożenił się z patolą. Widocznie lubi.
    • samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:41
      No nie ale tylko samiuSieńki ślub i nawet żadnego wyjścia do restauracji?????

No dla mnie to trochę nieładnie Bo rodzina musi przecież kupić jakieś prezenty tak czy tak
      Skrócie tej wyjazd który i tak nie jest jakimś atrakcyjnym miejscem i zaproście rodzine na obiad
      • nutella_fan Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:44
        Prezenty jak nie ma obiadu czy wesela? Chyba żartujesz???
      • berdebul Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:45
        Nie, rodzina nie musi niczego kupować. Może przyjść i cieszyć się ich szczęściem.
      • fogito Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:45
        Chile to nie jest atrakcyjne miejsce? O matulu. Ale obiad bym fundnęla
      • tryggia Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:53
        Ależ drobnomieszczaństwo...
      • hanusinamama Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:18
        NIe musi nic kupować. Ja bym kupiła. Jako prezent z tej okazji...a nie wkupne na obiad w restauracji.
        • bergamotka77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:22
          Nie chodzi o wkupne tylko nie wypada nie zaprosić bodaj na obiad tak małego grona. Takie jest moje zdanie, możesz mieć inne.
          • samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 11:15
            No dokładnie, ludzie się muszę wyszykować ,może kupić jakiś Strój elegancki akurat, kwiaty. I co przyjdą na 0,5 h a potem pa pa pa do domu

Ile kosztuje obiad dla kilku osób No proszę was ?

Już lepiej autorka by zrobiła gdyby po prostu ten ślub wzięła w tym Chile nie zapraszając nikogo.

Niestety bratowa chyba powiedziała to co myśli cała rodzina ……
            • livia.kalina Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:17
              Nic nie muszą. Jak chcą bliskim towarzyszyć w ważnym momencie- to mogą.
            • berdebul Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:29
              Na wuj im ten elegancki strój? Kwiatow tez nie trzeba. Nie ma obowiązku. Młodzi poprosili o przyjście do USC i tyle, bo będzie im miło podpisać papier w towarzystwie najbliższych.
              • samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:44
                No ale tak o suchym pysku ????
                Teraz jak przychodzisz na ślub to zgarniasz przynajmniej sama prezencik i zdjęcie z fotobudki

Przypominam ze stan wojenny a nawet covid juz sie skończył i można sie gościć
                • kamin Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 13:29
                  Zwykle w USC można zamówić dla gości po kieliszku szampana. Nie będą o suchym pysku. Mogą kupić po symbolicznej róży czy butelkę wina i tyle.
                • angazetka Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 13:41
                  > Teraz jak przychodzisz na ślub to zgarniasz przynajmniej sama prezencik i zdjęcie z fotobudki

Szlag, coś zrobiłam źle.
                  • inny.kwiatek Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 01:46
                    Angazetka, nie postawiłaś fotobudki w USC? Jak mogłaś!
            • babcia47 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:43
              Skąd ty się wzięłaś? Nawet nie myślałam,że świat już tak zwariował ze te imprezy w ramach wesela na setki osob, kosztuje tyle, ze kredyty spłaca się jeszcze po rozwodzie i konieczność " zaplacenia" przez gościa ciężkich pieniędzy gdy ma w tymbuczestniczyc stało się już obowiązującą normą. Towarzyszenie komuś w jedynej ważnej tego dnia chwili e kościele czy USC nie wymaga cudów wiankow. Wystarczy elegancki stroju bukiet kwiatów. Już to że zostało się zaproszonym by uczestniczyć w tak ważnej chwili jest wyrazem szacunku dla zaproszonego. Kiedyś takie sluby byly dosc powszechnie i brali w nich udzial tylko mlodzi i swiadkowie, kto chciałby robił wesela ale zazwyczaj to rodzice chcieli się przed wioską " pokazać" . Dziś świat kompletnie ocipiał na punkcie ślubów A ostatnio i komunii.
              • samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:46
                No ale co Poradzisz że w takich czasach się urodziłas? Narazie nie możesz się teleportować więc nie żałuj już tym ludziom kawałka ziemniaka i mięsa.
              • georgia.guidestones Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:56
                babcia47 napisała:

> Skąd ty się wzięłaś? Nawet nie myślałam,że świat już tak zwariował ze te imprez
                > y w ramach wesela na setki osob, kosztuje tyle, ze kredyty spłaca się jeszcze p
                > o rozwodzie i konieczność " zaplacenia" przez gościa ciężkich pieniędzy gdy ma
                > w tymbuczestniczyc stało się już obowiązującą normą. Towarzyszenie komuś w jedy
                > nej ważnej tego dnia chwili e kościele czy USC nie wymaga cudów wiankow. Wysta
                > rczy elegancki stroju bukiet kwiatów. Już to że zostało się zaproszonym by ucz
                > estniczyć w tak ważnej chwili jest wyrazem szacunku dla zaproszonego. Kiedyś ta
                > kie sluby byly dosc powszechnie i brali w nich udzial tylko mlodzi i swiadkowie
                > , kto chciałby robił wesela ale zazwyczaj to rodzice chcieli się przed wioską "
                > pokazać" . Dziś świat kompletnie ocipiał na punkcie ślubów A ostatnio i komuni
                > i.
                >
                no ale zawsze jest cos pomiedzy weselem na 200 os na kredyt a zaproszeniem rodziny, czesto z calego kraju, na chwilę do USC.
            • arthwen Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 14:19
              No patrz, a jak mój brat brał ślub cywilny w październiku, bez wesela, a od razu po ślubie jechali w podróż poślubną (nie do Chile, ani nawet nigdzie poza Polskę) to nie dość, że przejechaliśmy na te pół godziny ceremonii 900 km, to jeszcze daliśmy im okrągłą sumkę w kopercie. Nie, nie mieli takich wymagań, chcieliśmy im po prostu coś dorzucić na nowy etap w życiu.
              • bergamotka77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:21
                Brat umie liczyć i zbyt dobrze wychowany nie jest skoro ściągnął was taki kawał drogi i nawet nie poczęstował obiadem. Dość chamsko.
                • arthwen Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 22:25
                  Brat na nic nie liczył, nawet na to, że przyjedziemy tongue_out
                  • arthwen Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 22:27
                    A obiad o 11 rano to dla mnie zdecydowanie za wcześnie tongue_out
              • maly_fiolek Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 12:18
                > o nie dość, że przejechaliśmy na te pół godziny ceremonii 900 km, to jeszcze daliśmy im okrągłą sumkę w kopercie

Gdy byłam na pogrzebie kolegi ze studiów (300km w jedną stronę), to jego rodzice zaprosili nas na stypę abym głodna nie wracała. A tu nawet tego... Ależ on ma cię głęboko w odbytnicy.
                • suki-z-godzin Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 12:29
                  I nie wstydziłaś się tak zawracać głowę rodzicom w żałobie po stracie syna, w tak trudnym dla nich dniu? Żebyś jeszcze chociaż była z rodziny...
                  • maly_fiolek Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 13:19
                    > I nie wstydziłaś się tak zawracać głowę rodzicom w żałobie po stracie syna,?
                    Nie. Odmowa byłaby nietaktem. Bo w takich imprezach jak wesele/urodziny/stypa to nie o nażarcie się chodzi.
                    • reinadelafiesta Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 20:22
                      "Bo w takich imprezach jak wesele/urodziny/stypa to nie o nażarcie się chodzi." No to skoro nie o nażarcie się chodzi, to dlaczego komuś wypominasz, że po ślubie na obiad nie zaprosił?
                • arthwen Re: Przykry komentarz do zaproszenia 09.05.23, 18:39
                  Urocze big_grin
                  Mnie tam osobiście stać, żeby kupić sobie samej obiad, zapewniam cię, że nie musieliśmy wracać głodni wink
            • extereso Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 14:49
              A co, następni co nie mają w szafie żadnej kiecki czy garnituru?
          • asia_i_p Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:30
            A to już zależy od sytuacji. Bo jeżeli wszyscy są miejscowi, to ja nie widzę problemu. Jeżeli dojeżdżający, rzeczywiście głupio.
            • samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:41
              Po co w ogole brać ślub ?
              Ja myślałam ze dla sukienki i imprezy
              • kamin Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 13:32
                Aaaa, asma!!! Dopiero teraz doczytałam nick.
                Sukienkę przecież autorka będzie miała, a imprezę sobie zrobi w Chile.
          • mgla_jedwabna Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 21:23
            Jeśli rodzina z tego samego miasta, to nie ma potrzeby urządzania obiadów. Jeśli przyjeżdżają z innego, to faktycznie można zorganizować dla nich posiłek po ceremonii, a przed powrotem. Poniżej mamy o kupowaniu stroju na tę okazję przez gości - serio, nie ma potrzeby się odstawiać na skromną uroczystość bez przyjęcia potem. Wystarczy być ubranym schludnie i w coś z kategorii powyżej dżinsów i bluzy z kapturem. Chyba każda kobieta znajdzie w szafie przyzwoitą bluzkę koszulową i spódnicę, a mężczyzna - koszulę, marynarkę i krawat. I tak, jeśli zapowiedziano SKROMNĄ ceremonię, to przychodzimy na pół godziny nie odstawieni jak na wesele lub sylwestra, składamy życzenia, wręczamy kwiatek lub bukiecik (nie bukiet ani kosz), ewentualnie pozujemy do pamiątkowego zdjęcia i wracamy do normalnego życia, zamiast przeżywać ból dudy o brak imprezy. Podobnie jak nie jesteśmy rozczarowani brakiem obiadu, gdy zaproszono nas na kawę albo brakiem alkoholu na urodzinach siedmiolatka, nie oczekujemy imprezy z DJem na imieninach babci itd.
      • mikams75 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 11:10
        ale zawsze bylo tak, ze niektorzy dostawali zaproszenie na sam slub a inni na slub z weselem. Ci, ktorzy byli na samym slubie dawali kwiaty, prezenty byly od uczestnikow wesela.
      • 35wcieniu Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:14
        Jprdl, kolejne wcielenie asmy, na litość boską...
        • annaboleyn Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 14:00
          Jejku szok hahahah
          🙄
      • enigma81 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:14
        samaasma napisał(a):

> No nie ale tylko samiuSieńki ślub i nawet żadnego wyjścia do restauracji?????
        >
        > No dla mnie to trochę nieładnie Bo rodzina musi przecież kupić jakieś prezenty
        > tak czy tak
        > Skrócie tej wyjazd który i tak nie jest jakimś atrakcyjnym miejscem i zaproście
        > rodzine na obiad

Serio?? Chile nie jest atrakcyjnym miejscem??

Rodzina nic nie musi, tak samo ona - nie musi robić wesela jeśli nie chce. Nie ma też obowiązku zapraszania na ślubny obiad.
        Zresztą, zawsze myślałam, że prezenty się daje, bo się komuś chce zrobić dobrze a nie jako odpłata za imprezę.. To nie handel wymienny przecież.
        • annaboleyn Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:16
          No przestan, przeciez to asma z nowym nickiem...
          • enigma81 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:45
            No właśnie widzę.
            Muszę wygasić.
        • mysiulek08 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:35
          w czerwcu ? nie jest, zima i pora deszczowa w rozkwicie 🤣 wiekszosc parkow narodowych albo zamknieta, albo krotkie godziny wejscia, okolo 17stej juz ciemnawo i szarowka

najlepsze miesiace to wrzesien (desierto florido na polnocy!), pazdziernik,listopad, marzec, kwiecien
          styczen i luty to szczyt sezonu, bo lato, wszedzie pelno ludzi i drozej niz zwykle
          • georgia.guidestones Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:59
            mysiulek08 napisała:

> w czerwcu ? nie jest, zima i pora deszczowa w rozkwicie 🤣 wiekszosc parkow n
            > arodowych albo zamknieta, albo krotkie godziny wejscia, okolo 17stej juz ciemn
            > awo i szarowka
            >
            > najlepsze miesiace to wrzesien (desierto florido na polnocy!), pazdziernik,list
            > opad, marzec, kwiecien
            > styczen i luty to szczyt sezonu, bo lato, wszedzie pelno ludzi i drozej niz zw
            > ykle
            >
            poza tym że to pewnie trollollo, to nie napisala, że od razu z USC śmigają na lotnisko. podroż mozna odlozyc w czasie na pare miesiecy.
            • mysiulek08 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 17:44
              no, nie napisala smile

tylko i tak chile jako romantyczny kierunek na podroz poslubna to i tak taki sobie wybor 🤣
    • em_em71 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:47
      Oczywiście wierzę w każde słowo. Może do mysiulka wpadniecie na herbatę? 😀
      • mysiulek08 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:39
        w czerwcu trudno bedzie sie po patagoni szwendac, wiesz, deszcze, bloto, wiatry, zimno
        • samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:45
          Eh
          Na pewno Nie wolicie Sopotu ?

Chile – aktualnie jest tu skomplikowana sytuacja wewnętrzna. Trwają manifestacje i protesty, których należy unikać. W przypadku drobnych kradzieży trzeba je zgłaszać na policję. Dodatkowo Chile jest narażone na pożary, trzęsienia ziemi, wybuchy wulkanów i powodzie.
          • mysiulek08 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 17:39
            masz racje asma, zabija, okradna, zgwalca, ziemia sie rozstapi, lawa/bloto/woda zaleje
    • awf-33 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 09:47
      Na drugi raz się nie tlumacz. To Chile ją zabolało.
      • samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 11:16
        Chile jako romantyczna destynacja no proszę was autorka niech będzie szczęśliwa jak ją tam nie napadną i nie okradną

Ciągle jest wiadomościach że zaatakowano europejskich turystów w Ameryce południowej
        • mysiulek08 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:37
          🤣🤣🤣🤣🤣
          kraje ci sie troche myla, ale to normalne

ale tak, im mniej turystow przyjedzie tym lepiej
        • pani_tau Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 20:05
          A jaka destynacja jest dedykowana dla nowożeńców?
          • taje Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 20:17
            Tylko ekskluzywne destynacje są dedykowane dla nowożeńców, nie wiedziałaś?
            • memphis90 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 20:34
              Czyli Mielno. Ostatnio wyskoczyło mi 17 tysięcy za apartament na tydzień.
              • ponis1990 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 05:46
                Czyli dalej Mielno niszczy każdego ;p
                • taje Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 13:48
                  Dokumentnie. Po pobycie w Mielnie każdy czuje się przemielony wink
    • jozefrobotnik Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:02
      Nie ma to jak czekać na wesele żeby się nazrec i nachlac. - to by ode mnie usłyszała.
    • serei Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:04
      nie rozumiem czemu po takim tekście w ogóle zależy Ci na jej obecności? śmieci się same wyniosły jakby nie było, a brat na pewno przyjdzie
    • ichi51e Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:06
      Wariatka jakaś. Ale wiesz skoro są ludzie którzy potrafią się obrazić bo miesa albo wódki nie było może i są tacy… Może jakieś chwilowe zaćmienie mózgu?
      • mikams75 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 11:12
        ja mialam takich obrazonych, bo wodki nie bylo. Mimo iz alkohol byl.
        • bergamotka77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 11:23
          Ja byłam na weselu z samą wódką a jej nie piję. Nie przeszkadzało mi to. W wizję gospodarzy nie ingeruję.
          • mikams75 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:10
            Mnie tez by nie ruszyl brak takiego czy innego alkoholu, moge sie napic herbaty i tez sie dobrze bawic. Nie wydziwiam jak jestem gdzies zaproszona.
            • ichi51e Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:37
              Prawda? Człowiek przecież nie na wódkę/mięsko przyszedł…
    • lirios17 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:07
      Strasznie toksyczna osoba...
      • daszka_staszka Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:21
        Tam zaraz toksyczna. Chamka pospolita
    • bergamotka77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:08
      No ale wszyscy pewnie tak myślą, bo z prezentem wypada pójść na ślub a tu nawet obiadu nie ma dla najbliższych. Trochę daliście ciała. Obiad dla 10 osób to chyba nie majątek. Nie myślcie tylko o sobie. Albo jak już tak kameralny ślub to ze świadkami czy rodzicami i cześć. Nie wypada nie zaprosić na kompletnie nic z tej okazji.
      • hanusinamama Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:19
        Nie, nie wszyscy tak myślą...Prezenty nie daje się jako wkupne na obiad. A przynajmniej nie o to chodzi w całym pomyśle prezentu.
      • 35wcieniu Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:35
        Jedna Berga ogarnęła w którą stronę ma iść wątek i jak to popchnąć.
        Może jeszcze się rozkręci big_grin
        Niby sezon na wątaski ślubne ale takie to biedne wszystko, zero polotu...
        • daniela34 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:43
          To mówisz żeby jednak robić ten popcorn?

Liczę na jakąś dobrą jateczkę, bo pogoda tak, że nawet nosa nie ma co wystawiać.
          • black.emma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:48
            Niby troll ale nie tak bardzo oderwany od rzeczywistości 😊 mój osobisty szwagier w ten sam sposób zapraszał na ślub. Aż się uśmiechnęłam na te nadmierną szczerość.
          • mid.week Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:25
            daniela34 napisała:

> To mówisz żeby jednak robić ten popcorn?
            >
            > Liczę na jakąś dobrą jateczkę, bo pogoda tak, że nawet nosa nie ma co wystawiać
            > .

tam biedni i wygłodniali ludzie na ślubie w chlewie bez obiadu a ty bedziesz na ich oczach popcorn wcinała...?
            • daniela34 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:38
              Mogę jeszcze ciasto z rabarbarem...Też źle?
              • mid.week Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:48
                daniela34 napisała:

> Mogę jeszcze ciasto z rabarbarem...Też źle?

Może to jakieś rozwiązanie - impreza składkowa! Goście do chlewu coś przyniosą, koryta się ozdobi i bedzie wypas!
                • daniela34 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 13:01
                  Jak goście chlewikowi to przyniosą fùl miech slëwów
                  • ponis1990 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 14:41
                    Jest ich tylko jedenastu, to starczy jeden cebularz i dwa pomidory, a przed tym pani młoda moze pobiegać w maratonie, da sie ogarnąć.
                    • mid.week Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:19
                      I paprykarz szczeciński!
                      • daniela34 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:26
                        A paprykarz to tu szanuj. Kochalsm paprykarz w dzieciństwie 🙃
                        • mid.week Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:29
                          Ja tez kochałam i nadal od czasu do czasu nachodzi mnie ochota. Smak wspomnien. O niebo lepszy niz kawior, ktory kojarzyc moze sie wylaczbie z tranem. Paprykarz powinien byc na każdej eleganckiej imprezie!
      • mava1 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:51
        >a tu nawet obiadu nie ma dla najbliższych.

a skąd wiesz, że obiadu nie będzie? "skromna uroczystość" to nie znaczy, że kawa i ciastko.
        U mnie też była to "skromna uroczystość" ale jej skromność polegała tylko na ograniczeniu gosci do najbliższej rodziny, czyli też kilkanastu osób. Ale wszystko odbyło się w knajpie, z pełnym zestawem dań, z tym że nie było to weselisko przewidziane na całą noc, z hulankami i swawolami stada obcych mi osób, bo tego nie chcieliśmy.
        No ale to było dawno temu, kiedy nie płaciło się "za talerzyk" (zwracany potem w kopertach) i nie liczyło na prezenty, które były symboliczne wtedy a koperty były rzadkościa i też symboliczne. W żaden sposób nie zwracały uroczystości i nie sponsorowały przyszłego zycia.
        • bergamotka77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 11:21
          A gdzie masz info o obiedzie? Brak wesela tylko ślub, bez żadnego spotkania, ma być, jak wyczytałam- skromna uroczystosc a nie skromne świętowanie.
      • karotka_plus Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 11:35
        bergamotka77 napisała:

> Obiad dla 10 osób to chyba nie majątek.

Tak odbiegając od głównego wątku to aktualnie orientujemy się w cenach obiadów w lokalach i cateringu. Zaczęliśmy od naszej mieściny (ok 5 tyś ludności). Lokalna restauracja za obiad dla 14 osób liczy sobie ok. 2 500 zł. 180 zł za osobę. Do tego ciasto we własnym zakresie, napoje, alkohol - wszystko swoje = + 3 zł/ os. A szukamy miejsca żeby w najbliższym gronie świętować 40 ur męża.
        Więc te 2 500 zł dla jednego to będzie majątek dla innego nie.
        • samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:03
          Nie rozumiem jaki obiad narzucony????
          Nie masz 140 gości a 14 wiec po prostu rezerwujesz STÓŁ
          I goście sobie wybierają z karty
          Nie rob wioski i nie kaz ludziom jeść jak na koloniach tylko zrób tak żeby mogli nacieszyć się dniem.
          Masakra żeby isc do restauracji i zazdrośnie patrzec na stoliki co smacznego maja inni bo ja mogę tylko schabowego z koperkiem

• samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 12:05
          A nie doczytałam że to w ogóle bez Deseru i bez napoi

Hahahaha ha to 180 zł zupa i drugie danie to chyba Kawior i ośmiorniczki
          • georgia.guidestones Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 18:09
            samaasma napisał(a):

> A nie doczytałam że to w ogóle bez Deseru i bez napoi
            >
            > Hahahaha ha to 180 zł zupa i drugie danie to chyba Kawior i ośmiorniczki
            Zanim cie zablokuje, napisze tylko ze pewnie jeszcze jakieś przystawki itp, I nie każdy chodzi tylko do baru typu "obiad domowy babci Jadzi".
            • samaasma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 18:29
              Moja droga nie wiem kim jesteś
              ale pamiętaj że ja komunię to miałam w zamku

i po prostu chichram sie na wasze trzycyfrowe ceny za schabowego w jakiejś szarej restauracji czy z przystawka czy bez
        • yannefer Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 13:19
          Tp chyba jakaś pipodówa, u mnie cena komunii czyli obiad, zimna płyta, ciasto o napoje 300 zł od osoby
        • bergamotka77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 13:49
          Przy tych cenach to nie majątek. Po ok.1000 na łebka małżonka. Chyba pracują i zarabiają, dzieci nie mają to nie zaoszczędza tyle? Bez przesady. A jak nie to w domu niech zrobią. U mnie urodziny dzieci są liczniejsze i obiad dla bliskich robimy sami, często dwa dania do wyboru. Za 500 zł ich ugoszcza.
          • bergamotka77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 13:53
            Szkoda się ubierać elegancko, malować i kwiaty czy prezent kupować na 15 min. calej imprezy. Zdarzało mi się być na samym ślubie, ale u dalszych osób np. jako nastolatka u koleżanki mamy z pracy, z którą też bardzo się lubiłam. Tylko potem ona szła z tatą na imprezę a ja do domu.
            • shellyanna Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 14:32
              🤣 szkoda się ubierać i malować
              Nie ma to jak stara dobra Bergamotko!
            • angazetka Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 14:53
              > Szkoda się ubierać elegancko, malować i kwiaty czy prezent kupować na 15 min. calej imprezy.

Ty chyba kpisz. Cieszę się, że moi goście ślubni nie mieli takiego smutnego podejścia.
              • yannefer Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:03
                Dokładnie, to tak samo jak ostatnio jechaliśmy na pogrzeb kilkaset km i trzeba było nie jechać bo głównemu zqinterwsowanemu to i tak nie robiło różnicy 🤣
              • bergamotka77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:15
                Na szczęście nikt mnie nie zaprasza na 15-minutowe śluby w USC. Jak zapraszają to na ślub i przyjęcie weselne.
              • bergamotka77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:17
                Na szczęście nie mam tak skąpych i niegościnnych ludzi w rodzinie i wśród przyjaciół oraz bliskich znajomych. A do takich się chodzi na takie imprezy right?
                .
                • shellyanna Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:19
                  Na szczęście otaczam się ludźmi, którzy przyszliby na mój ślub dla mnie, nie po to, żeby coś zjeść.
                  • mid.week Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:30
                    shellyanna napisała:

> Na szczęście otaczam się ludźmi, którzy przyszliby na mój ślub dla mnie, nie po
                    > to, żeby coś zjeść.

Ludzie sie dziela na tych, ktorzy sie spotykaja zeby jesc i zeby byc. Po sylwetkach ich poznacie.
                • angazetka Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:04
                  Na szczęście mam na tyle szerokie grono fajnych DALSZYCH znajomych, że chciałam ich widzieć na ślubie. Na szczęście są oni, jak rzekłam, fajni, i przyszli tłumnie.
      • shellyanna Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 14:29
        Wypada wypada. To ich dzień.
        Za moich czasów wysyłano tzw. zawiadomienia czyli inaczej zaproszenia na sama ceremonie. Zaproszenia wysyłało się tym, którzy mieli być obecni na przyjęciu.
        Goście zawiadomieni przynosili po prostu kwiatka i kartkę z życzeniami. Kiedy moja licealna przyjaciółka brała ślub tez dostałam zawiadomienie, bo ograniczała przyjęcie do osób z rodziny. Nie stać jej było na większe przyjęcie. Dla mnie to oczywista oczywistość, ze ślub to ślub, a nie przyjęcie. Przyjęcie jest dodatkowa atrakcja i tyle. Gdybym dziś wychodziła za mąż tez bym nie robiła żadnego przyjęcia.
        • yannefer Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:56
          I tego nie rozumiem - dlaczego jak kogoś nie stać na wesele to okrojenie ilości gości jest bardziej akceptowalne niż mała ilość gości że względu na chęć wydania tej kasy na wyjazd
          • shellyanna Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:23
            yannefer napisała:

> I tego nie rozumiem - dlaczego jak kogoś nie stać na wesele to okrojenie ilości
            > gości jest bardziej akceptowalne niż mała ilość gości że względu na chęć wydan
            > ia tej kasy na wyjazd

No ja tez tego nie kumam. Dla mnie obie sutuacje są akceptowalne w pełni - to jest dzień państwa młodych. I ma być tak, jak oni sobie tego życzą.
            • yannefer Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 18:54
              Otoz to. Z różnymi formami zawierania ślubu się spotkałam oraz z różnymi formami ewentualnego "swietowania" tego faktu. Jeśli tym dwum osobom to pasuje to pierwsza bije brawo.
    • virtualnie Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:21
      3/10.Z tym Chile co nie wyszło.
    • kozica111 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:22
      Ty tak serio? Jeśli tak powiedziała to wieprz level master.Wywiozłabym ja na kopach.
    • larix_decidua77 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:25
      Ciotka chamidło, ale po ślubie, to jednak wypada zaprosić chociaż na obiad, jeśli nie do restauracji, to do domu. To przecież jakieś grosze dla ludzi, którzy planują Chile.
    • 7katipo Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:30
      Bratowa mamy skrajnie bezczelna. Pożegnałabym bez żalu.
    • mid.week Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:30
      Dobry starter ale czekam na ciag dalszy
    • black.emma Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 10:33
      Widocznie lubicie takie chamowate klimaty bo twoje zaproszenie w duchu: przyjdźcie na ślub w roli paprotki ale czasu to już mi się z wami nie chce spędzać, tez specjalnie kulturalne nie było. Obiad dla 14 osób to nie jest ogromny wydatek, wystarczyłaby nawet kawa i ciacho w dobrej cukierni albo w domu i już jakoś sympatyczniej. Jeżeli to dla was za dużo, to trzeba było się powstrzymać z komentarzami o zbędnych wydatkach.
      • alicjamagdalena Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 15:07
        Dokładnie. Baba chamidło, ale ich relacje widać były patolskie bo nie wyobrażam sobie coś takiego powiedzieć nawet wrogowi.
        Dla14 osób można nawet wzdomu obiad zrobić lub w restauracji ,,,to nie są wielkie koszty.
        Cała rodzina to patola.
        • georgia.guidestones Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 16:48
          alicjamagdalena napisała:

> Dokładnie. Baba chamidło, ale ich relacje widać były patolskie bo nie wyobrażam
          > sobie coś takiego powiedzieć nawet wrogowi.
          > Dla14 osób można nawet wzdomu obiad zrobić lub w restauracji ,,,to nie są wielk
          > ie koszty.
          > Cała rodzina to patola.
          zwlaszcza, jak nie mieszkaja wszyscy w tym samym miescie i musieliby dojechac doobre parę h, to slabe. nawet kawa+ciasto, cokolwiek.
          • ritual2019 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 13:31
            georgia.guidestones napisała:

> zwlaszcza, jak nie mieszkaja wszyscy w tym samym miescie i musieliby dojechac d
            > oobre parę h, to slabe. nawet kawa+ciasto, cokolwiek.

Ale nie wiemy gdzie zaproszeni goscie mieszkaja. Poza tym nie ma obowiazku uczestniczenia.
            Slub to krotka uroczystosc, mozna w niej uczestniczyc bez oczekiwania obiadu czy kawy i ciasta. Mozna tez nie dawac prezentu, wystarcza zyczenia. Przeciez niektorzy z tych ktorzy organizuja wesele/impreze zapraszaja czesc gosci tylko na slub a czesc na slub i impreze. Nigdy sie z tym nie spotkalyscie? Ponad 20 lat temu, dwie moje bliskie kolezanki zaprosily mnie tylko na slub. Nie przyszloby mi do glowy sie obrazac o to ze na wesele nie bylam zaproszona.
      • palacinka2020 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 07.05.23, 18:27
        Ja bym w zyciu nie zorganizowala slubnego obiadu. Nasiadowka z rodzina w restauracji to dla mnie koszmar. Jestem za opcja slub z weselem albo sam slub, obie wersje przerobilam.
        • auksencja15 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 12:34
          Wystarczy 2h obiad. Zwykła rezerwacja. Nie 8h nasiadówka
          • ritual2019 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 13:24
            Jedni maja taka potrzebe a inni nie. Slub to uroczystosc, zaproszeni goscie moga a nie musza uczestniczyc w tym. Impreza, obiad tez sa opcjonalne. Natomiast komentowanie cudzych decyzji jak w przypadku autorki watku (troll czy nie bez znaczenia) jest nietaktem a w taki sposob jest chamstwem.
            • auksencja15 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 13:29
              Thank you Captain Obvious 🤡
              • ritual2019 Re: Przykry komentarz do zaproszenia 08.05.23, 13:32
                auksencja15 napisała:

> Thank you Captain Obvious 🤡

Jak widac nie taki obvious, bo w koncu chocby na kawe i ciasto trzeba zaprosic.
        • arthwen Re: Przykry komentarz do zaproszenia 09.05.23, 19:10
          A myśmy właśnie taki obiad mieli, wesele to była opcja po moim trupie. Bardzo udane było, a jeden wujek, który się obraził, że nie bedzie wesela i wódki (do obiadu było wino) nie przyjechał i nie mogę powiedzieć, żeby mi go brakowało.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka