bazia_morska 11.05.23, 16:30 Od lat takich nie czytałam, ale trafiłam na "Kwantechizm" Andrzeja Dragana i znów sprawia mi to wielką frajdę. Co ciekawego polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 16:32 "Dlaczego śpimy" mi się podobało z tych ostatnich. Natomiast nie polecam "Wszyscy kłamią" - zapowiadało się dobrze, ale jednak no nie. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 17:16 Richard Wrangham "Paradoks dobra", "Walka o ogień" Robert M. Sapolsky "Zachowuj się" Sam Kean "Ostatni oddech Cezara", "Dziwne przypadki ludzkiego mózgu", "Dziwne przypadki naszego DNA" Jared Diamond "Trzeci szympans", "Strzelby, zarazki, stal" David Reich "Kim jesteśmy, skąd przyszliśmy" Carl Zimmer "Śmiech ma po matce. Tajemnice genów", "Co nas gryzie" Robin Dunbar "Ilu przyjaciół potrzebuje człowiek", "Pchły, plotki a ewolucja języka" Chip Walter "Kciuki, paluchy i łzy" David Livingstone-Smith "Najbardziej niebezpieczne ze zwierząt" Jeffrey A. Lieberman "Czarna owca medycyny. Nieopowiedziana historia psychiatrii" Michael J. Benton "Gdy życie prawie wymarło" Noah Strycker "Rzecz o ptakach" Liam Drew "Ja, ssak" Menno Schilthuizen "Ewolucja w miejskiej dżungli" Elizabeth Kolbert "Szóste wymieranie" Dave Goulson "Żądła rządzą", "Łąka" Krzysztof Pabis "Dlaczego motyl zjada muchę" Peter Godfrey-Smith "Inne umysły. Ośmiornice i prapoczątki świadomości" Frak Schatzing "Wieści z nieznanego świata" Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 17:36 Sorry, Geigo, jestem pewna, ze kazda z tych ksiazek jest amazing i problem jest moj ale nie zatrzymam go dla siebie i skomentuje Gdy widze takie listy (ksiazki, films, music, miejsca do odwiedzenia ... etc.) zniechecam sie immediately - 1,2, no max 4-5 suggestions - fine, no problem ale gdy to jest taki spis, na dodatek wylacznie basic details bez zadnego "wytlumaczenia sie" z sugestii, odpuszczam. I zapewne trace na tym, bo nie watpie, ze ksiazki warte uwagi no ale ... jak wyzej. Sorry, sama moge polecic tylko po angielsku - no idea czy tlumaczona na polski This Is Your Brain On Music - i o muzyce, i o pracy mozgu, i o nas samych, a na dodatek swietnie sie czyta ... szczegolnie gdy cos gra w tle Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 17:56 Especially for you wersja skrócona - poprzestań na trzech pierwszych nazwiskach z listy, sami moi ulubieńcy Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 18:58 O, dzięki, poszukam tej książki . Odpowiedz Link Zgłoś
inaccessible_rail Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 17:16 A słuchałaś naukowych podcastów? Mi na książkach trudno się skupić a słucha mi się dobrze. Jest tego sporo z rozmaitych dziedzin. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 17:40 Właśnie nie, jakieś pojedyncze Rożka jedynie, a które Twoim zdaniem są godne uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
inaccessible_rail Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 22:11 Ja ostatnio puszczam sobie Pulsar Nadaje (to podcasty Polityki, dział Projekt Pulsar), na Spotify, i także Rożka. Natomiast w większości słucham podkastów dotyczących polityki, sytuacji na świecie a nie ściśle naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 18:28 Wszystko Fransa de Waala. Najlepiej zacząć od "Bystre zwierzę. Czy jesteśmy dość mądrzy, aby zrozumieć mądrość zwierząt?" Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 18:44 Jeszcze przyszła mi do głowy książka łącząca w sobie popularyzacje nauki i esej, czyli "Ukryte życie lasu". Są to zapiski biologa z jego rocznej obserwacji jednego miejsca, małego wycinka lasu o średnicy około 1 metra. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 18:57 Graham Farmelo - Przedziwny człowiek. Sekretne życie Paula Diraca, geniusza mechaniki kwantowej Govert Schilling Zmarszczki czasoprzestrzeni. Einstein, fale grawitacyjne i przyszłość astronomii Leon Lederman, Dick Teresi Boska cząstka. Jeśli Wszechświat jest odpowiedzią, jak brzmi pytanie? Walter Isaacson Einstein. Jego życie, jego wszechświat David N. Schwartz Enrico Fermi. Ostatni człowiek, który wiedział wszystko. Życie i czasy ojca ery atomowej Simon Mitton, Jeremiah P. Ostriker Jądro ciemności. Ciemna materia, ciemna energia i niewidzialny wszechświat Bill Bryson Krótka historia prawie wszystkiego Leonard Mlodinow Krótka historia rozumu. Od pierwszej myśli człowieka do rozumienia Wszechświata Richard Feynman Pan raczy żartować, panie Feynman! Przypadki ciekawego człowieka Stanisław Ulam Przygody matematyka Łukasz Lamża Wszechświat krok po kroku Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Książki popularnonaukowe 11.05.23, 20:15 Feynmana znam, resztę sprawdzę, dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Książki popularnonaukowe 12.05.23, 08:23 Przy nazwiskach autorów powinna byc jakaś adnotacja typu, lewak, prawak, demagog, populista, wyważony... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Książki popularnonaukowe 12.05.23, 08:59 1matka-polka napisała: > Przy nazwiskach autorów powinna byc jakaś adnotacja typu, lewak, prawak, demago > g, populista, wyważony... Dragan od "Kwantechizmu" to lewak (tytuł jest nieprzypadkowy ) i co ciekawe, ten fakt rzeczywiście ma wpływ na to, jaką intepretację mechaniki kwantowej przyjmuje, choć wydawałoby się, że fizyka jest wolna od ideologii Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Książki popularnonaukowe 12.05.23, 09:14 Z tego co kojarze, to polecalas tu Dragana wielokrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Książki popularnonaukowe 12.05.23, 09:16 Czlowiek nie jest woly od ideologii a swiat jest w duzej mierze interpretacją pojedynczych ludzi a takze ogolnie zbiorowej nieswiadomosci, ksztaltowanej głownie przez traumy🙄 Odpowiedz Link Zgłoś