Dodaj do ulubionych

Trądzik, lekarz

11.05.23, 20:37
Czy lekarz dermatolog pomoże w wyleczeniu trądzika u nastolatki?
Dla mnie są to zmiany młodzieńcze, które każdy w jakimś stopniu ma w młodzieńczym wieku i raczej wizyta u dermatologa tego nie zmieni.
Córka się uparła i ją umówiłam, tyle że ja nawet tych zmian nie widzę, bo ona zakrywa twarz pudrem, a jak go nie ma, to nie pokazuje się nikomu w domu.
Widziałam je jak spała i nie są to jakieś odbiegające od normy w tym wieku problemy z cerą.
Obserwuj wątek
    • klementyna156 Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:10
      No pewnie, że tak.
      Są leki i generalnie tak, to właśnie dermatolog powinien córkę obejrzeć.
      Ja wyleczyłam trądzik u syna roczną kuracją izotekiem. Pod ścisłą kontrolą lekarza, z regularnymi badaniami krwi. Przeszło, nie wróciło - sporadycznie coś mu się pojawi lokalnie, ale nigdy już nie jest tak, jak było - a był dość mocno obsypany: twarz, plecy, klatka piersiowa. Wiem, że różnie ludzie reagują na kurację, no ale u nas była w pełni skuteczna.
    • bruy-ere Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:13
      U nas pomogło odstawienie nabiału. Najpierw w 100%, a potem niewielkie ilości.
      • alfa36 Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:21
        Właśnie się do tego zbieram ale niestety mój syn mocno nabiałowy jest. Póki co 3crazy kwasy, bez poprawy. Teraz dostał od dermatologa glamid żel (to też w sumie kwasy). Kosmetyczka uważa, że stan buzi nie jest zly, dermatolog potrzeby izoteku nie widzi jeszcze . Sama nie wiem, bo mi jego buzia się nie podoba. Ale może rzeczywiście to nabial.
        • bruy-ere Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 22:06
          Mój też był nabiałowy i pewnie dlatego wyglądał, jak wyglądał...
          U nas sprawdziło się: płatki na mleku roślinnym (polubił owsiane), kanapki z margaryną zamiast masłem, i zamiast sera żółtego (wielka miłość) jakieś pasty wegańskie, humus, szynka, jajko na twardo. Generalnie dużo jest na rynku produktów wegańskich, sery, jogurty - można potestować co posmakuje.
          U nas efekt odstawienia nabiału był spektakularny, już nawet do dermatologa nie szliśmy. Może nie jest to eliminacja do zera, ale buzia wygląda o niebo lepiej.
          Rozmawiałam ze znajomą dietetyczką kliniczną i ona mówiła, że jest sporo badań potwierdzających związek trądziku młodzieńczego z jedzeniem nabiału.
          • alfa36 Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 22:29
            A to nie wiedziałam, że wegańskie jogurty są. Wbiję sobie do głowy, co piszesz, młodemu też spróbuję. Dzięki.
            • bruy-ere Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 22:58
              Tylko te wegańskie kwaśne jak cholera, dobrze czymś dosłodzić do smaku.
              • berdebul Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 23:51
                Alpro ma smaczne, nie trzeba niczym dosładzać.
        • brenya78 Re: Trądzik, lekarz 12.05.23, 02:00
          Na trądzik same kwasy nie pomogą. Musi być coś antybakteryjnego.
      • budyniowatowe Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 22:36
        bruy-ere napisała:

> U nas pomogło odstawienie nabiału. Najpierw w 100%, a potem niewielkie ilości.
        Moja córka nie nabiału wcale, a pryszczata była. Pomogły smarowidła od lekarza.
        • bruy-ere Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 22:57
          Nigdy nie wiadomo, co pomoże, dopóki się nie spróbuje.
          • brenya78 Re: Trądzik, lekarz 13.05.23, 23:02
            No, można się np. smarować mysim smalcem - a nóż pomoże...
    • daisy Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:14
      Nie lepiej po prostu regularnie chodzić do dobrej kosmetyczki?
      • 7katipo Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:30
        Nie. Z trądzikiem się idzie do lekarza, nie do kosmetyczki. Mądra kosmetyczka powinna pacholę pryszczate do dermatologa w pierwszej kolejności odesłać 🙄
        • daisy Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:35
          Przez całe niemal życie zmagałam się z trądzikiem i nigdy nie pomógł mi żaden dermatolog (których na przestrzeni lat odwiedzałam kilkoro), za to bardzo pomagało mi profesjonalne oczyszczanie i zabiegi u kosmetyczek. Mówię z własnego doświadczenia.
          • 7katipo Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:51
            I medycyna, I leki, I podejście lekarzy się jednak zmieniają, rozwijają.
            Ja z pryszczami też chodziłam do dermatologa, który mi dawał jakieś papki z siarką, które guzik pomagały. Ale to było 30 lat temu, z górką.
            • daisy Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:52
              Ja byłam ostatni raz całkiem niedawno.
            • brenya78 Re: Trądzik, lekarz 12.05.23, 02:02
              Bo trądzik leczy się antybiotykiem a nie siarka.
              • czerwonylucjan Re: Trądzik, lekarz 13.05.23, 22:26
                To nie jest trwale leczenie.. tradzik to zlozona choroba, bakterie to tylko jeden element..
                • brenya78 Re: Trądzik, lekarz 13.05.23, 23:04
                  Bez bakterii nie ma trądziku, bo to one go powodują.
                  • daisy Re: Trądzik, lekarz 13.05.23, 23:47
                    Z mojego doświadczenia wynika, że trądzik powodują wyłącznie hormony. Zmień równowagę hormonalną i nagle bez żadnych diet i antybiotyków masz cerę jak księżniczka Disneya. Nic poza tym.
                    • black_magic_women Re: Trądzik, lekarz 14.05.23, 00:50
                      daisy napisała:

> Z mojego doświadczenia wynika, że trądzik powodują wyłącznie hormony. Zmień rów
                      > nowagę hormonalną

Dlatego w każdej ciąży miałam piękną cerę. Cóż taka moja uroda, że mam 43 lata i gdzieniegdzie wypryski. Ale w najgorszym czasie najbardziej pomogła mi dermatolożka i antybiotyki.
                    • brenya78 Re: Trądzik, lekarz 14.05.23, 01:11
                      Ropna krosta robi się wyłącznie z hormonów? Ciekawa teoria.
                  • czerwonylucjan Re: Trądzik, lekarz 14.05.23, 10:04
                    Lol wszyscy mamy ns twarzy te baketrie a nie wszyscy mamy tradzik.. tradziku nir ma tez bez lojotoku i nadmiernego rogowacenia ujsc gruczolow lojowych, faszerowanie sie anybitykami to najgorzy pomysl, chyba, ze tradzik jest tak agresywny, zecma sir az bolesne guzy
                    • brenya78 Re: Trądzik, lekarz 15.05.23, 04:49
                      Bo trądzik powstaje z nadmiernej aktywności gruczołów łojowych, ale bez bakterii nie byłoby pryszczy, ropy i ognisk zapalnych. Dlatego jednym z aktywnych składników jakiejkolwiek kuracji przeciwtrądzikowej MUSI być antybiotyk.
                      • czerwonylucjan Re: Trądzik, lekarz 15.05.23, 18:17
                        Gdyby nie lojotok to nie mialyby na cztm zerowac, juz pisalam, ze masz na twarzy te same bakterie co osoba z tradzikiem ..
      • hanusinamama Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:57
        Nie, nie lepiej
      • klementyna156 Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 22:10
        Tak, jak piszą dziewczyny - nie, nie lepiej. Kosmetyczka to jak plasterek, doraźnie pomoże, nie zlikwiduje przyczyny. Czyli można nią sobie poprawić nastrój, ale długofalowo nie wyleczy niczego. Można się wspomóc zabiegami przy leczeniu, ale przecież nie zamiast.
        • waleria_bb Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 23:00
          Jak już zabiegi to u kosmetologa po studiach. Nie żadna byle kosmetyczka po kursach. Obecnie też jest sporo dermatologów, którzy oferują też zabiegi z medycyny estetycznej i można od razu zapisać się do takiego. Zrobi kwasy, laser na ewentualne blizny i dobierze coś, co będzie wspierało kurację.
    • berdebul Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:26
      Nie ignoruj potrzeb dziecka. Widać, ze jej przeszkadza i chce iść do specjalisty.
      Nauka pielęgnacji problematycznej cery, dobrze dobrane kosmetyki i zabiegi, pomijając efekt dla psychiki, miga sprawić ze nie będzie miała brzydkich blizn na twarzy.
      • 7katipo Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:31
        I leki. W pierwszej kolejności leki, potem pielęgnacja.
      • hanusinamama Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:58
        I nie będzie się musiała zakrywac pudrem. Skoro matka widzi ją bez pudru wyłacznie jak dziecko śpi...tzn, że ona ma spory problem z tym trądzikiem.
    • 7katipo Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:28
      Oczywiście, że pomoże.
      Poszłam z synem do dermatologa zbadać znamiona, przy okazji zahaczyłam o trądzik.
      Coś mniej więcej, jak Ty - że to fizjoloogiczne, rozwojowe i czy trzeba leczyć.
      Pani dr spojrzała na mnie jak na kretynkę i powiedziała "proszę Pani, trądzik ZAWSZE trzeba leczyć!
      Zapisała Acnatac żel; poprawa jest niesamowita. Młody ma cerę, jak brzoskwinka 😋🤭
    • pani_tau Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 21:40
      Popieram decyzję córki.
      Sama byłam torturowana przez trądzik do czterdziestego drugiego roku życia, kiedy to zupełnie przypadkowo odstawiłam drób. Całkowicie i bez wyjątków. Gdy już skojarzyłam spektakularną poprawę skóry z abstynencją od drobiu poszłam o krok dalej i odstawiłam wędliny.
      No i od ośmiu lat nie pojawił się ż a d e n wyprysk.
    • mgla_jedwabna Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 22:13
      Dzieciak chce iść do lekarza, a ty mu na to: w twoim wieku to normalne, masz z tym żyć.

Jak będziesz trochę starsza i będziesz chciała, żeby córka cię zabrała do lekarza, bo będzie ci coś dokuczać, to też usłyszysz: w twoim wieku to normalne, masz z tym żyć. Ciekawe, jak się wtedy poczujesz.
      • 1matka-polka Re: Trądzik, lekarz 12.05.23, 08:09
        mgla_jedwabna napisała:

> Dzieciak chce iść do lekarza, a ty mu na to: w twoim wieku to normalne, masz z
        > tym żyć.
        >
        > Jak będziesz trochę starsza i będziesz chciała, żeby córka cię zabrała do lekar
        > za, bo będzie ci coś dokuczać, to też usłyszysz: w twoim wieku to normalne, mas
        > z z tym żyć. Ciekawe, jak się wtedy poczujesz.

Otoz to. Specjalisci sa od tego, zeby do nich chodzic po poradę, zamiast sie męczyć albo słuchać znachorów. Czy to społeczeństewo kiedyś dojrzeje?...
      • wiosennedni5 Re: Trądzik, lekarz 12.05.23, 10:56
        Nic takiego jej nie powiedziałam i jutro idziemy na wizytę
        • motyllica Re: Trądzik, lekarz 12.05.23, 11:58
          taaa

oglądałam na yt dziewczynę, której dermatolog zmasakrował twarz
          nie pamiętam dokładnie ale miała wysuszoną na wiór, kazał smarować spirytusem salicylowym
          było to kilka lat temu, nie średniowiecz
    • waleria_bb Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 23:05
      Trądzik ryje psychikę, pamiętaj o tym. Zresztą sama popatrz na koleżanki, kobiety na ulicy. Podoba Ci się cera z wypryskami lub śladami po nich, bliznami? No właśnie, a to możesz zafundować córce bez leczenia. Zniszczoną cerę, którą będzie maskowała grubą tapetą z i tak słabym efektem. Nie bagetelizuj i nie lecz jej na własną rękę, marsz do lekarza.
    • kropkacom Re: Trądzik, lekarz 11.05.23, 23:18
      Jaja sobie robisz, czy trollujesz?
    • wisniowy_sad Re: Trądzik, lekarz 13.05.23, 15:53
      Serio córka nie pokazuje Ci się bez makijażu? Taką córkę to bym migusiem do psychiatry zaprowadziła, a nie do dermatologa...
      • wiosennedni5 Re: Trądzik, lekarz 13.05.23, 19:00
        Serio
      • m_incubo Re: Trądzik, lekarz 14.05.23, 10:14
        No pewnie, po co leczyć trądzik, to za proste, lepiej od razu do psychiatry.
        Z bólem zęba też do psychiatry?
        • wiosennedni5 Re: Trądzik, lekarz 14.05.23, 10:57
          No właśnie nie wiem, co miałby w tej sytuacji pomoc psychiatra. Psychiatra przepisuje leki.
      • zerlinda Re: Trądzik, lekarz 14.05.23, 11:06
        wisniowy_sad napisała:

> Serio córka nie pokazuje Ci się bez makijażu? Taką córkę to bym migusiem do psy
        > chiatry zaprowadziła, a nie do dermatologa...

To jak będziesz miała taka córkę to idź z nią do psychiatry. Przy okazji siebie zdiagnozujesz. A normalny rodzic jak ma dziecko trądzik idzie do dermatologa.
    • elieka Re: Trądzik, lekarz 14.05.23, 10:10
      Znajomi nastolatkowie wyleczyli trądzik izotekeiem przepisanymi od dermatologa. Kuracja trwała chyba rok, co miesiąc wizyty kontrolne, efekt spektakularny już po 3 miesiącach.
      Skutkiem ubocznym była mega senność delikwentów i wysuszenie twarzy, ale z jednym się pogodzili i spali z reguły po szkole chwilkę, a z drugim pomagalu kremy apteczne na uwrażliwioną skórę.
      Co najważniejsze, to +100 na samopoczuciu bez pryszczy....
      • wiosennedni5 Re: Trądzik, lekarz 14.05.23, 11:01
        Córka otrzymała poradę jak pielęgnować skórę. Z zaleceń do mycia La Roche posay lipikar syndet, miejscowo żel na receptę normacilin, wieczorem na obszary chorobowe differine i dwa kremy nawilżające iwostin prebio i bioderma atoderm nutritive.
    • anilorak174 Re: Trądzik, lekarz 14.05.23, 11:03
      Skoro córce przeszkadza to idź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka