princesswhitewolf Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 18:47 To zapewne inicjatywa zapewne lokalnej kwiaciarnii sprzedajacej znicze i dewocjonalia ze sklepikarzami i budki z hot dogami. Poduszki, Pani Poduszki trzeba im podpowiedziec. Najlspiej gumowane od dolu. I rozkladane fotele beda szly jak zloto. A rozance hoho! Zdjecia cudu w oprawce pojda po 40 zl sztuka Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:40 Kiedyś widziałam zbiegowisko przed szklanym biurowcem . Ludzie na szybie widzieli coś na szybie , klękali , modlili się . Przyszła pani z serwisu sprzątającego , przetarła szybę szmatą i skończył się cud - www.facebook.com/tygodnikfaktypomitach Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 19:12 Czekałam na ten wątek. Niestety nie mieszkam blisko, żeby skoczyć do Parczewa na pielgrzymkę, ale po ostatnim deszczu na suficie pojawiła mi się matka Boska w całunie. Będę się łączyć mentalnie z tymi tam pod drzewem. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 20:04 Lepiej dzwoń do tv, że ci się cud objawił i zacznij pobierać opłaty za wstęp, od tych co chcą zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Cud w Parczewie 23.05.23, 23:02 Matka Boska w całunie to jakaś herezja! Wszak ona nigdy nie umarła, tylko została wniebowzięta! Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Cud w Parczewie 24.05.23, 00:35 Nic nie poradzę, że tak się objawia. Mieliśmy to zamalować, ale waham się, może niech zostanie i strzeże. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 20:19 Pan objawia się in mysterious ways… Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 00:27 memphis90 napisała: > Pan objawia się in mysterious ways… Wystarczy patrzeć uważnie, a objawienie gwarantowane. S. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 09:16 Pomijając sugestywny kształt, tu rzeczywiście widać twarz 😫 W miejscu, gdzie nikt żadnej twarzy zobaczyć by nie chciał 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 13:10 borsuczyca.klusek napisała: > Pomijając sugestywny kształt, tu rzeczywiście widać twarz 😫 > W miejscu, gdzie nikt żadnej twarzy zobaczyć by nie chciał 😒 Nie wiem czy te kilka kropek tworzących twarz nie jest drobnym retuszem zdjęcia. 🙂 S. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Cud w Parczewie 24.05.23, 17:44 Toż to Pan Longinus z Psich Kiszek! Wychodzić mu było niepolitycznie ale jak widać wreszcie się przełamał. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:16 Nie mogłoby się takie porobić na każdym drzewie ? Maryi nie zetną. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Cud w Parczewie 23.05.23, 23:02 To jest jakaś nadzieja dla Puszczy jednej i drugiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pkt4a Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:34 Wiadomo , ściana wschodnia. Jak nie Kraśnik to jakiś Parczew, Jedwabne . Bliżej im do Białorusi i Rosji . Wschód . - www.facebook.com/tygodnikfaktypomitach Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:47 Proszę nie generalizować nie wszyscy ludzie ze wschodu są popierdzieleni 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:50 pkt4a napisała: > Wiadomo , ściana wschodnia. > Jak nie Kraśnik to jakiś Parczew, Jedwabne . Bliżej im do Białorusi i Rosji . W > schód . > Jedwabne uwazasz tylko wydarzylo sie na wschodzie Polski? A reszta narodu kryształowa... Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:37 Zaraz mi się to przypomina www.buzzfeed.com/arielknutson/people-who-found-jesus-in-their-food Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:46 O ten tutaj to bardziej Che Guevara 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 23:25 Fragment tosta z serem, który o mało co nie został zjedzony. Właścicielka tosta upiera się, ze jest na nim wizerunek Matki Boskiej. Kazała go sobie wytatuować na piersi, a potem sprzedała na Ebayu. Twarz z tosta przypomina mi raczej randomową pin-up girl z mocnym makijażem. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 23:59 bene_gesserit napisała: > Twarz z tosta przypomina mi raczej randomową pin-up girl z mocnym makijażem. > Ja tu widzę czaszkę z bujnymi włosami. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Cud w Parczewie 24.05.23, 17:47 Ja tu widzę wk**ego bobra albo borsuka idącego na dwóch lapach. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:45 Hostie rozmnoży, plame na scianie wymaluje, na drzewie sie ukaże ale trzesienie ziemi, lawiny, choroby, wypadku, wojny, epidemie, ludobojstwa, to juz nie. Przegapi. Śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:59 Ja się nie dziwię, nie chce mu się wysilać. Jeśli uznać, że stworzył świat w parę dni 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 22:59 Kurde, obejrzałam ten filmik w osłupieniu i dotarło do mnie, że naprawdę żyję w bańce. Przecież ci ludzie są jak żywe stereotypy - wygląd, wypowiedzi, wszystko. Gdyby to był film fabularny, to bym powiedziała, że tandetnie przerysowane, uprzedzenia i obiegowe wyobrażenia. A tu proszę. I jeszcze ten wazonik z bzami i znicze. Znicze! Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 01:13 Też mam wazonik z bzami, to jakoś skreśla człowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 07:13 Ale ustawiłaś go przed świętym drzewem i modlisz się tam? Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 09:42 Mam maryjkę na suficie. Ale rzeczywiście mojej aranżacji trochę brakuje. Znicze robią robotę. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 23:17 Jakbym wierzyła w Boga chrześcijan, byłabym rozczarowana takim marnym cudem. Bóg, który czyni swoją podobiznę na przypadkowym pieńku, niespecjalnie zresztą udaną, zamiast zająć się czymś ważniejszym? Mało to bólu i problemów, a ten na pieńku się pokazuje, żeby co? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Cud w Parczewie 19.05.23, 15:59 A zaraz zaraz. Jakby założyć, że to on/a nas stworzył/a, to odbiorcy są na jego poziomie od samego początku. Na obraz i podobieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:35 bene_gesserit napisała: > Jakbym wierzyła w Boga chrześcijan, byłabym rozczarowana takim marnym cudem. > Bóg, który czyni swoją podobiznę na przypadkowym pieńku, niespecjalnie zresztą > udaną, zamiast zająć się czymś ważniejszym? Mało to bólu i problemów, a ten na > pieńku się pokazuje, żeby co? Jaki bóg, takie cuda. S. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Cud w Parczewie 18.05.23, 23:42 My tu gadu-gadu, a w sieci są już pierwsze oferty dowozów na miejsce cudu. Za tydzień będą pielgrzymki. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Cud w Parczewie 19.05.23, 00:08 www.dziennikwschodni.pl/parczew/twarz-na-drzewie-i-modlitwy-ludzie-sie-skrzykuja-na-podroz-do-parczewa,n,1000324583.html Komuś nawet migrena przeszła 🙄🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Cud w Parczewie 19.05.23, 17:25 To jest genialny sposób na ożywienie gospodarcze okolicy. Zerowe nakłady (dłutko i papier ścierny własne, drabina szwagra). A potem tylko liczyć kasem Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Cud w Parczewie 19.05.23, 20:11 ktora chce kupic allegrolokalnie.pl/oferta/cud-w-parczewie-lisc-z-drzewa Czołem! Wystawiam na licytację świeży, prawdziwy i zapakowany w lokalną gazetę liść ze świętego drzewa w Parczewie, ul. Spółdzielcza. Liść jest świadkiem rzeczy przedziwnych. Jedyny w swoim rodzaju, ma wartość magiczną. Całość kwoty zostanie przekazana na rzecz Stowarzyszenia wspierającego psychiatrię dziecięcą na Lubelszczyźnie. TO NIE FEJK! Oferta jest autentyczna, tak jak liść. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Cud w Parczewie 19.05.23, 20:36 A skąd mam wiedzieć, że to akurat święty liść, a nie oberwany z innego drzewa? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Cud w Parczewie 19.05.23, 20:51 Słowo, które sobie przypomniałam, bo zapomniałam: pareidolia.Tekst linku I tak całkiem na marginesie: ileż w tych ludziach potrzeby i desperacji, zeby zobaczyć w tych paru szramach Boga. Jakoś to przygnębiające. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Cud w Parczewie 19.05.23, 22:06 Współczuję mieszkańcom tego bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 07:25 Wcale się tym ludziom nie dziwię. Oni żyją tam teraz w potwornym strachu (uzasadnionym). Na rząd nie mają co liczyć, więc siły nadprzyrodzonej ten ich strach przed wojną nieco koją. Normalnie i po ludzku ich rozumiem. Człowiek nie może non stop.byc na wzmozeniu, musi mieć jakiś zakątek ukojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 09:17 Ale moment twierdzić, że ci ludzie w Parczewie zobaczyli Jezusa na drzewie, bo jakoś szczególnie boją się wojny? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 09:33 Nie. Twierdzę, że ludzie potrzebują teraz jakiegoś oparcia, siły, wiary. Bo żyją w strachu większym niż kiedykolwiek. Więc " wizja" na drzewie, dostrzeona przez pierwsza osobę, potem druga i trzecią, chwyciła. I pójdzie dalej. Bo wpisała się idealnie w moment. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 09:39 Rozumiem. To po.prostu moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 09:42 lilia.z.doliny napisała: > Nie. Twierdzę, że ludzie potrzebują teraz jakiegoś oparcia, siły, wiary. Bo żyj > ą w strachu większym niż kiedykolwiek. Nie. To nie chodzi o "teraz" - ludzie generalnie poszukują w życiu transcendencji, taka jest natura człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:04 Tu chodzi o teraz. Teraz. Wszyscy nie wyemigrują, rakiety śmigają nad głowami, a na rzad- chyba nawet ty przyznasz- za bardzo liczyć nie mogą. Myślę, że w przeciwieństwie do szyb pełnych najświętszych panienek, płaczących Jezuskow I innych takich, akurat ten "cud" ma szansę się rozhulać. No i wbrew pierdoleniu rzecznika kurii, który jakoś ma odwagę wycedzić slowa: to nie cud, nie można tego uznać, bo dotychczas nic się ukazywało na pniach drzew. Taki był wydźwięk w każdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:25 E tam, nie rozhula sie, bo ta twarz bardzo jest pokraczna i mało przypomina twarz, to znaczy nie bardziej niz gniazdko elektryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:33 No jest, jest. Ale już zażarło. Jeszcze jest czas, żeby się to szalenstwo zatrzymało, ale kula sniegowa już w blokach startowych. Polecam " Kult" Orbitowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:45 Ja sama kiedyś z siostrą stworzyłam objawienie, interpretowane przez miejscową młodzież jako 'Maryję w wielkiej kuli ognistej'. To były wakacje i miał to być dowcip, a było 'objawienie'. Wiem trochę o czym mówię To nie jest Maryja przechadzająca się po działkach, ale koślawy, ledwo widoczny wizerunek 'twarzy'. Jak ktoś ma wielką potrzebę doświadczenia sacrum, to się dopatrzy Boga, ale gołym okiem widać, że tego paliwa nie starczy na długo. A 'twarz' i tak zniknie. To się rozejdzie jak inne Maryjki na pieńkach albo szybach, albo Jezus z cheetosów. Lokalna sensacja na parę tygodni, żadnego miejsca kultu tam nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:29 Mieszkańcom Parczewa śmigają rakiety nad głowami? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:30 Borsuczyca, buagam.... Przeciez dobrze wiesz, o czym.mowie. po co ta dosłowność?. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:33 No właśnie nie bardzo wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:35 lilia.z.doliny napisała: > Tu chodzi o teraz. Teraz. Wszyscy nie wyemigrują, rakiety śmigają nad głowami, > a na rzad- chyba nawet ty przyznasz- za bardzo liczyć nie mogą. "Nawet ja"? Ja oto osobiście uważam, że w kwestii wojny to PiS jest dla Polaków najwiekszym zagrożeniem, bo nas chce w tę wojnę wpakować, przy generalnym poparciu takich jak ty To poszukiwanie znaków nie zaczęło się przecież dzisiaj. Od zawsze babcie moherowe wypatrywały Maryi w przedmiotach/efektach optycznych, a młodzi widywali twarz starożytnego kosmity w skałach na Marsie. Zdecydowana większość wizji UFO to też zwidy motywowane tęsknotą za transcendencją. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 10:41 Ja oto osobiście uważam, że w kwestii wojny to PiS jest dla Polaków najwiekszym zagrożeniem, bo nas chce w tę wojnę wpakować, przy generalnym poparciu takich jak ty smile Zatem.najmocniej przepraszam. Musiałam cie z kimś pomylić Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Cud w Parczewie 20.05.23, 13:16 Oni żyją tam teraz w potwornym strachu (uzasadnionym). To niech przestaną głosować na PiS skoro im tak strasznie. Beka z tych bałwochwalców. Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Cud w Parczewie 23.05.23, 13:51 Niestety rzecznik prasowy diecezji siedleckiej to człowiek małej wiary i on uważa, że do żadnego objawienia nie doszło, a jedyne co on tam widzi to - uwaga - Conchita Wurst! Modląca się pod drzewem niejaka pani Ewelina, zgasiła klechę jak peta: "Jak ksiądz z kurii może wygadywać takie rzeczy? W kościele ludzie się modlą do obrazów i jest wszystko w porządku. A jak wizerunek pojawił się na drzewie, to już jest na nic? A w ogóle porównywanie tego objawienia do Conchity Wurst to już jest w ogóle skandal. Może jak ksiądz ma za dużo czasu i ogląda Eurowizję, to lepiej by się zajął czymś pożytecznym. Bo wyśmiewanie tego, że ludzie wierzą w cud i się tu modlą, księdzu po prostu nie przystoi." Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Cud w Parczewie 23.05.23, 13:56 Moja babcia też była bezwstydem księży zgorszona, że mięso w wigilię jeść pozwalają. No jak tak można, jak Pan Jezus na krzyżu wisi! Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Cud w Parczewie 24.05.23, 17:54 ayelen40 napisała: > Moja babcia też była bezwstydem księży zgorszona, że mięso w wigilię jeść pozwa > lają. No jak tak można, jak Pan Jezus na krzyżu wisi! Jeszcze się nie narodził a już na krzyżu. Biedny dzieciak Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Cud w Parczewie 23.05.23, 14:01 Ksiądz rzeczywiście nie popisał się delikatnością. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Cud w Parczewie 23.05.23, 14:48 briar_rose napisał(a): > "Jak ksiądz z kurii może wygadywać takie rzeczy? W kościele ludzie się modlą do > obrazów i jest wszystko w porządku. A jak wizerunek pojawił się na drzewie, to > już jest na nic? A w ogóle porównywanie tego objawienia do Conchity Wurst to j > uż jest w ogóle skandal. Może jak ksiądz ma za dużo czasu i ogląda Eurowizję, t > o lepiej by się zajął czymś pożytecznym. Bo wyśmiewanie tego, że ludzie wierzą > w cud i się tu modlą, księdzu po prostu nie przystoi." no i w katoobrębie pozamiatała 🤡 kurna XXI wiek, loty w kosmos, próby teleportacji, leczenie gruzlicy, mp3, panele słoneczne - a tu jakiś typ w sukience sapie, bo to jego firma ma decydować który zabobon jest prawdziwy. Odpowiedz Link Zgłoś
briar_rose Re: Cud w Parczewie 23.05.23, 15:23 suki-z-godzin napisała: > > no i w katoobrębie pozamiatała 🤡 > kurna XXI wiek, loty w kosmos, próby teleportacji, leczenie gruzlicy, mp3, pane > le słoneczne - a tu jakiś typ w sukience sapie, bo to jego firma ma decydować k > tóry zabobon jest prawdziwy. > Dokładnie. Ale tam wszystko leży i kwiczy, przeczy sobie wzajemnie. Bo przecież chyba w chrześcijaństwie powinien być zakaz oddawania czci obrazom i rzeźbom? „Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył” (Wyj 20,4-5). A niech się modlą do tego świętego dębu niczym druidzi, czekam, aż zaczną jeść święte liście, które uzdrawiają Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Cud w Parczewie 23.05.23, 20:29 część rdzenia o nieoddawaniu czci wizerunkom akurat zagarnęli muzułmanie Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Cud w Parczewie 24.05.23, 17:29 jak zagarnęli? zagarnęli i teraz biedni katolicy muszą czcić obrazki? Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Cud w Parczewie 24.05.23, 19:31 livia.kalina napisała: > jak zagarnęli? zagarnęli i teraz biedni katolicy muszą czcić obrazki? Metaforycznie Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Cud w Parczewie 25.05.23, 09:00 livia.kalina napisała: > jak zagarnęli? zagarnęli i teraz biedni katolicy muszą czcić obrazki? > No tak, inaczej byliby muzulmanami 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Cud w Parczewie 23.05.23, 20:28 Cud wydarzył się też we Wrocławiu, na rondzie powstańców śląskich Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Cud w Parczewie 24.05.23, 21:30 Mnie się podoba pomysł, że to Concita, może pojadę zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Cud w Parczewie 25.05.23, 09:00 A mnie intryguje, skąd ten ksiądz ją od razu zidentyfikował.. Odpowiedz Link Zgłoś