Dodaj do ulubionych

Sos serowy.

21.05.23, 11:22
Macie jakiś sprawdzony przepis? W internetach tyle przepisów, że człowiek się gubi. Od sosós z torebki, przez sosy z serka topionego, kończąc na serze w kawałku. Problem polega na tym, że mam nadwyżkę sera żółtego w kawałku, ale nie wiem jakiego. Wiem, że smacznysmile
Obserwuj wątek
    • astomi25 Re: Sos serowy. 21.05.23, 11:37
      Ja robie ze smietany 36% i parmezanu. Czasem rozpusczam gorgonzole. Zalezy jaki sos rodzina sobie zyczy smile
      Serki topione daje rzadko. Ale czasem do zageszczenia starta goude.
    • pyza-wedrowniczka Re: Sos serowy. 21.05.23, 12:00
      Jak masz żółty ser, to bym go starła, rozpuściła w śmietanie w rondelku i doprawiła w zależności od tego, co lubisz i do czego ma być. Albo zrobiłabym zapiekankę makaronową i posypała startym serem na wierzchu (ja sypię na każdą, nawet jak w przepisie o tym nie ma mowy)
    • glanaber Re: Sos serowy. 21.05.23, 12:12
      Zasmażka z masła i maki, małymi ilościami dodawać mleko i po trochu tarkowany ser, cały czas mieszając. Można dodać śmietanę kremówkę, ale nie jest to koniczne.Dodać pieprz i sporo gałki muszkatołowej.
      • bene_gesserit Re: Sos serowy. 21.05.23, 12:36
        To beszamel serowy, dobry, ale raczej do zapiekania niż jako zwykły sos makaronowy.
        • glanaber Re: Sos serowy. 21.05.23, 13:06
          My go jemy z makaronem i warzywami ugotowanymi na parze, ale fakt, że jest taki beszamelowy. My akurat tak lubimy
        • turbinkamalinka Re: Sos serowy. 21.05.23, 13:06
          bene_gesserit napisała:

> To beszamel serowy, dobry, ale raczej do zapiekania niż jako zwykły sos makaron
          > owy.
          >

Co do wykorzystania sosu plany mam nie znane smile Może i zaiekanka mam pieczarki, cukinię, cebulę, mięso mielone, jakąś kiełbasę, wędlinę w kawałkach. Ale na razie jest tak gorąco, że jedyne co jestem w stanie na tą chwilę zrobić, to odgrzać szczawiową dziecku smile
        • kochamruskieileniwe Re: Sos serowy. 21.05.23, 16:12
          bene_gesserit napisała:

> To beszamel serowy, dobry, ale raczej do zapiekania niż jako zwykły sos makaron
          > owy.
          >

On ma swoją nazwę - sos Mornay
          smile
    • shellyanna Re: Sos serowy. 21.05.23, 12:24
      Ja robię z rokpola
      • 1012ja Re: Sos serowy. 21.05.23, 13:39
        Ale jak. Kiedyś jadłam był pyszny, ale sama nie umiem.
        • shellyanna Re: Sos serowy. 21.05.23, 14:21
          Tak:
      • turbinkamalinka Re: Sos serowy. 21.05.23, 13:51
        shellyanna napisała:

> Ja robię z rokpola
        >

No ja mam problem, bo nie mam pojęcia co to za ser. Chłop kupił ale nie ma żadnej naklejki z nazwą i ceną. Wiem tylko, że jest dość miękki, smaczny i z jakimiś przyprawami. Przyprawy nie są zbyt ostre tongue_out
    • bene_gesserit Re: Sos serowy. 21.05.23, 12:37
      Jeśli żółty, to jak piszą powyżej - zetrzyj na drobnych i rozpusć w śmietancke.
      Doprawić koniecznie musztardą i gałką muszkatałową (odrobiną).
    • kk345 Re: Sos serowy. 21.05.23, 13:00
      Niezmiennie ten: krytykakulinarna.com/sos-serowy-przepis/
    • kaki11 Re: Sos serowy. 21.05.23, 14:15
      Z żółtym serem to ścieram, rozpuszczam w śmietance, doprawiam do smaku solą, sporą ilością pieprzu i czym mi jeszcze zagra - czasem dodaję kurkumę, gałkę muszkatołową, łyżeczkę musztardy, suszony tymianek, paprykę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka