Dodaj do ulubionych

Orteza na nodze

31.05.23, 11:35
Jak ma się orteze i ma się oszczędzać nogę (kule itd) to ja się siedzi można te orteze poluzować czy ona powinna być cały czas zapięta i usztywniać?
Kto wie?
Obserwuj wątek
    • steel.tape Re: Orteza na nodze 31.05.23, 15:08
      hmm ,ale to ortopeda Ci wyjasni. Kolano?
      Mam ortezę i do niej instrukcje kiedy mam zwiekszyc kąt .
      Za mało danych
      Moja orteza miala za zadanie trzymac "w kupie" kolano i regulować kąt zgięcia.Nie wyobarażam sobie jej luzowania
    • dorotakwiatkowska13 Re: Orteza na nodze 31.05.23, 15:17
      Musisz się spytać lekarza, bo to zależy od rodzaju urazu.
    • aurinko Re: Orteza na nodze 31.05.23, 15:22
      Zależy od części ciała, od rodzaju ortezy, od urazu. Trzeba pytać lekarza, ewentualnie w sklepie gdzie orteza była kupiona, jeśli sprzedawca ma kwalifikacje (ja kupiłam ortezę w sklepie ortopedycznym gdzie sprzedawcą jest fizjoterapeutka i więcej od niej rad dostałam niż od ortopedy, który nie miał czasu bo kolejka na korytarzu).
    • kazimierav Re: Orteza na nodze 31.05.23, 15:39
      Można poluzować.
      Wyznacznikiem jest ból - jak coś po poluzowaniu zaboli, to zapinasz ciaśniej i rezygnujesz z luzowania przez minimum kolejne dwa tygodnie (w międzyczasie pytasz o wszystko swojego fizjoterapeutę).
    • glanaber Re: Orteza na nodze 31.05.23, 17:43
      Mnie pozwalali luzować, a nawet zalecali, bo miałam obrzęki. No i do ćwiczeń miałam zdejmować.
    • abidja Re: Orteza na nodze 31.05.23, 22:28
      Po pierwsze fizjoterapeutka powinna ci wyjasnic kiedy mozesz luzowac a kiedy zdjac.
      Moj maz po operacji 6 tyg +2 tyg ekstra mial zakaz zdejmowania ortezy przy chodzeniu i w nocy. W ciagu 6 tyg po operacji mogl luzowac orteze gdy lezal i noge mial pod kontrola.
      Kąt zgiecia kolana byl zwiekszany stopniowo pod nadzorem fizjoterapeutki i przy wprowadzeniu dodatkowych cwiczen usprawniajacych.

Jesli lezysz, noga ci puchnie i orteza uwiera sprobuj ja delikatnie poluzowac by poprawic cyrkulacje w konczynie. Ale musisz kontrolowac noge,by nie wykonac zadnych ruchow.
      Orteze nosisz nieprzypadkowo. Ma chronic noge przed niekontrolowanym,nadmiernym ruchem.
    • ga-ti Re: Orteza na nodze 31.05.23, 22:43
      Zależy co to za orteza i co ma trzymać oraz jaki uraz.
      Po operacji kolana orteza była cały czas przez długi czas, zmieniał się kąt zgięcia, dokładne wytyczne ortopedy.
      Po złamaniu kości w okolicy kostki, orteza-but miała być cały czas na nodze, zdejmowana tylko do mycia, chodzenie z kulami.
      Po pęknięciu kostki w kościach stępu, orteza-but zakładana tylko do chodzenia, większość czasu leżenie z nogą w górze i z zimnym okładem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka